Duitse en Nederlandse justitiële diensten hebben recent dna-profielen met elkaar vergeleken. De betrokken ministers hebben verheugd gereageerd en zien mogelijkheden voor meer internationale samenwerking.
Met behulp van dna-profielvergelijking is het voor politie en justitie mogelijk om na te gaan of een dna-spoor in een onderzoek een relatie heeft met andere zaken. De afgelopen weken zijn daarom alle technische voorbereidingen getroffen om uitwisseling van dna-informatie tussen Nederland en Duitsland mogelijk te maken. Een eerste gezamenlijke vergelijking van dna-materiaal heeft in totaal ruim 1600 hits opgeleverd en deze resultaten worden de komende tijd nader onderzocht. De Nederlandse minister Hirsch Ballin van Justitie en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble reageerden verheugd op dit nieuws.
Het geautomatiseerd vergelijken van dna-gegevens is mogelijk geworden omdat het Verdrag van Prüm in Nederland in werking is getreden. In dit verdrag zijn afspraken vastgelegd over Europese samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, openbare orde en binnenlandse veiligheid. Naast ruimte voor het uitwisselen van dna-gegevens biedt het verdrag ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld vingerafdrukken en gegevens uit voertuigregisters grensoverschrijdend te delen. De komende jaren zal het uitwisselen van gegevens met andere EU-landen derhalve toenemen.