Google News gaat zijn twee jaar geleden gestarte historische krantenarchief uitbreiden. Er komen meer titels bij die websites van de kranten later via hun eigen sites beschikbaar kunnen maken. Ook uitgevers buiten de VS zullen worden benaderd.
Momenteel werkt Google voor de archiefdienst al samen met de uitgevers van circa honderd Amerikaanse kranten, nadat het in 2006 begon met onder meer de New York Times, de Washington Post en de Wall Street Journal. Bij dat pilotproject werden bestaande microfilmarchieven gedigitaliseerd, geïndexeerd en via het internet beschikbaar gemaakt. Nu wil het bedrijf verder gaan en ook slechts op papier bestaande archieven in laten scannen en toegankelijk maken. De kranten verschijnen dan zoals ze werden afgedrukt, inclusief koppen, foto's en reclame, aldus het Google Blog.
Volgens de New York Times staan uitgevers echter niet te springen om hun oude content zomaar op het web te laten zetten. Bij zoektochten in het huidige archief is daarom al geregeld te zien dat er een paar dollar wordt gevraagd om oude artikelen in te zien, maar er zijn aanwijzingen dat niet veel mensen bereid zijn dat te doen. Google lijkt er dan ook op aan te sturen om het model voor het delen van de advertentieomzet, zoals dat ook bij Youtube wordt toegepast, in te gaan zetten om uitgevers over de streep te trekken hun content vrij aan te bieden.
Nederlands historisch dagbladmateriaal wordt overigens al door de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag ingescand en gedigitaliseerd. Momenteel gaat het online archief terug tot 1910. Uiteindelijk moet ook de oudste Nederlandse krant, de uit 1618 stammende Courante uyt Italien, op het web staan. De oudste dagbladpartner waar Google momenteel mee samenwerkt, de Quebec Chronicle-Telegraph, stamt uit 1764 en is de oudste krant van Noord-Amerika die nog verschijnt.