Google News verzamelt meer oude kranten

Google News gaat zijn twee jaar geleden gestarte historische krantenarchief uitbreiden. Er komen meer titels bij die websites van de kranten later via hun eigen sites beschikbaar kunnen maken. Ook uitgevers buiten de VS zullen worden benaderd.

Momenteel werkt Google voor de archiefdienst al samen met de uitgevers van circa honderd Amerikaanse kranten, nadat het in 2006 begon met onder meer de New York Times, de Washington Post en de Wall Street Journal. Bij dat pilotproject werden bestaande microfilmarchieven gedigitaliseerd, geïndexeerd en via het internet beschikbaar gemaakt. Nu wil het bedrijf verder gaan en ook slechts op papier bestaande archieven in laten scannen en toegankelijk maken. De kranten verschijnen dan zoals ze werden afgedrukt, inclusief koppen, foto's en reclame, aldus het Google Blog.

Google News: Nederland in het wereldnieuws van 1978 :( Volgens de New York Times staan uitgevers echter niet te springen om hun oude content zomaar op het web te laten zetten. Bij zoektochten in het huidige archief is daarom al geregeld te zien dat er een paar dollar wordt gevraagd om oude artikelen in te zien, maar er zijn aanwijzingen dat niet veel mensen bereid zijn dat te doen. Google lijkt er dan ook op aan te sturen om het model voor het delen van de advertentieomzet, zoals dat ook bij Youtube wordt toegepast, in te gaan zetten om uitgevers over de streep te trekken hun content vrij aan te bieden.

Nederlands historisch dagbladmateriaal wordt overigens al door de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag ingescand en gedigitaliseerd. Momenteel gaat het online archief terug tot 1910. Uiteindelijk moet ook de oudste Nederlandse krant, de uit 1618 stammende Courante uyt Italien, op het web staan. De oudste dagbladpartner waar Google momenteel mee samenwerkt, de Quebec Chronicle-Telegraph, stamt uit 1764 en is de oudste krant van Noord-Amerika die nog verschijnt.

Door Mick de Neeve

10-09-2008 • 08:53

6

Submitter: pennywiser

Reacties (6)

6
5
0
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 160471 10 september 2008 09:25
Wat Goed, Kan er echt research gedaan worden naar geschiedenis via het net. Kan je amerikaanse kranten bekijken en je verdieppen zonder moeite. Vindt dit een goede zet van google. Het gaat hun niet zo heel veel kosten en op die manier gaan ze toch weer mee romzet creeeren en hun positie weer versterken op het internet als de dominante speler.

Nog een happy B day he google 10 jaartjes .. en zo goed gedaan tot nu.!
Alleen jammer dat er veelal gezocht wordt in archieven waarvoor betaald moet worden. Op deze manier verdwijnt de meeste informatie achter geldsloten.
Googles initiatief is dus eerder een weg achterwaards in vrije informatie.
Deze informatie was in de eerste instantie ook niet beschikbaar dus achterwaards valt niet echt te stellen al is het natuurlijk wel jammer dat men er geld voor wilt vangen. Omgekeerd als dit een succes is zal men misschien op termijn alsnog beschikbaar stellen en ook zullen niet alle kranten deze methode toepassen. Ik zie heir dan ook wel voordeel in zeker als je regelmatig in een archief zit is dit toch wel een prettige manier van zoeken. Men laat dan ook hopelijk nog eens OCR eroverheen dat het zoeken naar specifieke data nog makkelijker wordt. Analoog zoeken naar data door constant te bladeren is ronduit vermoeiend en traag.
En misschien.. doet Google zoiets als met books.google.com bij betaalde boeken is het zo dat je nog steeds de boeken deels kunt doorzoeken op informatie en spreekt het je aan dan kun je het direct kopen via Amazon.
Anoniem: 236578 10 september 2008 09:54
meeste moet voor betaald worden of een free trial account en daar begin ik niet eens aan. eigenlijk zinloos dit dus.
Handig voor voetbalverenigingen: hoeven ze niet meer de straten langs om oud papier op te halen. Ze printen de kranten nu gewoon zelf! :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.