De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag heeft laten weten dat het de laatste stap heeft gezet richting het doorzoekbaar maken van een verzameling Nederlandse kranten die vanaf 1618 verschenen. Begin 2009 moet de eerste lichting online staan.
Momenteel kan er een selectie kranten worden doorzocht of doorbladerd die tussen 1910 en 1945 van de persen rolden. In 2006 kondigde de bibliotheek de plannen om terug te gaan tot de zeventiende eeuw - de eerste Nederlandse krant verscheen in 1618 - voor het eerst aan. Nu is bekendgemaakt dat M&R uit Kampen en het Duitse bedrijf Content Conversion Specialists als partners zijn aangetrokken, respectievelijk voor het inscannen en voor het digitaliseren van het historische dagbladmateriaal.
Het beschikbaar en doorzoekbaar maken van de bewaarde exemplaren van de circa 7000 landelijke, regionale en plaatselijke Nederlandse krantentitels die de afgelopen vierhonderd jaar verschenen, is volgens de KB van groot belang voor onderzoek op verscheidene terreinen. Onder meer historici, taalkundigen, politicologen en cultuurwetenschappers moeten baat hebben bij toegang tot de collectie. Het selecteren van de belangrijkste titels gebeurt in samenwerking met een wetenschappelijke adviescommissie. Begin volgend jaar worden de eerste kranten toegankelijk gemaakt. Een precieze datum is niet gegeven, ook een indicatie wanneer het project is afgerond ontbreekt.
Overigens meldt de bibliotheek bij de digitalisering van twintigste-eeuwse titels tegen beperkingen in de Auteurswet aan te lopen, en wordt hierover overleg gevoerd met de Nederlandse Uitgeversbond, alsmede organisaties die de belangen behartigen van freelancers en andere rechthebbenden.