Historisch krantenarchief vanaf volgend jaar doorzoekbaar

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag heeft laten weten dat het de laatste stap heeft gezet richting het doorzoekbaar maken van een verzameling Nederlandse kranten die vanaf 1618 verschenen. Begin 2009 moet de eerste lichting online staan.

Het Vaderland van 10 mei 1940, archief Koninklijke Bibliotheek (pdf) Momenteel kan er een selectie kranten worden doorzocht of doorbladerd die tussen 1910 en 1945 van de persen rolden. In 2006 kondigde de bibliotheek de plannen om terug te gaan tot de zeventiende eeuw - de eerste Nederlandse krant verscheen in 1618 - voor het eerst aan. Nu is bekendgemaakt dat M&R uit Kampen en het Duitse bedrijf Content Conversion Specialists als partners zijn aangetrokken, respectievelijk voor het inscannen en voor het digitaliseren van het historische dagbladmateriaal.

Het beschikbaar en doorzoekbaar maken van de bewaarde exemplaren van de circa 7000 landelijke, regionale en plaatselijke Nederlandse krantentitels die de afgelopen vierhonderd jaar verschenen, is volgens de KB van groot belang voor onderzoek op verscheidene terreinen. Onder meer historici, taalkundigen, politicologen en cultuurwetenschappers moeten baat hebben bij toegang tot de collectie. Het selecteren van de belangrijkste titels gebeurt in samenwerking met een wetenschappelijke adviescommissie. Begin volgend jaar worden de eerste kranten toegankelijk gemaakt. Een precieze datum is niet gegeven, ook een indicatie wanneer het project is afgerond ontbreekt.

Overigens meldt de bibliotheek bij de digitalisering van twintigste-eeuwse titels tegen beperkingen in de Auteurswet aan te lopen, en wordt hierover overleg gevoerd met de Nederlandse Uitgeversbond, alsmede organisaties die de belangen behartigen van freelancers en andere rechthebbenden.

Door Mick de Neeve

26-05-2008 • 19:01

25

Reacties (25)

25
23
4
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 50893 27 mei 2008 00:58
Mooi werk, al hoop ik toch echt dat er ooit nog eens werk word gemaakt van al het geluids en beeldmateriaal van vroeger, al zal een grote collectie verloren zijn gegaan destijds bij een brand in het archief van de NOS ;(

Die hoorspelen van toen en de eerste Nederlandse TV uitzendingen waren geweldig en mensen zoals Willem Duys en Mies Bouwman waren de iconen van weleer en daar kunnen de tegenwoordige "iconen" nog wat van leren :)

TV en Radio was destijds nog puur, in de zin van dat ze geen slaaf waren van het grote geld oftewel de commercie. Als je nu een radio/tv station aanzet, met name de commerciele zenders dan staat het stijf van de reclame's en pluggen ze alleen dat nog maar waar ze geld voor vangen :( Maarjah, ooit zal het commerciele nog wel eens een flinke schop krijgen, als de mensen er genoeg van krijgen.

Voor mij dan ook een verademing dat ik een Squeezebox heb waar je lekker streaming audio uit de hele wereld kan ontvangen en zonder een pc nodig te hebben dus leuker en millieu vriendelijker :)
Anoniem: 225253 26 mei 2008 19:15
Hoe moet ge dat dan doorzoeken? De taal in die tijd was totaal anders. Moet ge dan ook zoektermen in de schrijfwijze uit die tijd gebruiken?
moest men iets opzoeken van een hele tijd terug, denk ik wel dat het redelijk belangrijke gebeurtenissen zijn die met bepaalde zoektermen makkelijk terug te vinden zijn!
Ik denk dat het ook mogelijk is om te zoeken op datum, zo kun je gemakkelijk een krant of publicatie vinden van een dag na een belangrijke gebeurtenis, welke waarschijnlijk bekend is. Ander kun je ook nog Google gebruiken als je een datum wilt weten.
Het is mogelijk om aan te geven of je wilt dat men iets afwijkt in je spelling. Zodat bijvoorbeeld woorden die vroeger iets anders gespeld werden (kabinetscrisis tegenover kabinetskrisis) mogelijk toch nog gevonden worden.

Maar de OCR werkt goed. Net eens wat artikelen gelezen over het kleine dorpje waar ik woon. Leuk om terug te lezen.

Maar zoals er al gemeld was, omdat het artikelen betreft van persbureaus vind je vaak hetzelfde artikel opnieuw.
OCR veel succes!
Projecten als ReCaptcha zijn hier zeer handig voor :)
Het grootste deel van de kranten van afgelopen eeuw zijn toch al gefotografeerd en opgeslagen (ik bedoel, die microfilm kaarten die je in de bibliotheek kunt bekijken)?
Anoniem: 247379 @Zwartoog26 mei 2008 20:00
Die microfilm-kaarten kan je niet op tekst doorzoeken, die zal je een voor een moeten bekijken. :P Het idee hierachter is dat het niet alleen een plaatje van iedere pagina is, maar dat ook de daadwerkelijke tekst via OCR gedigitaliseerd wordt, zodat je in een zoekmachine bijvoorbeeld "Krakatau" kan intypen en keurig het kranteartikel over de uitbarsting te zien krijgt zonder dat je hoeft te weten dat je dan de krant van 27 augustus 1883 moest hebben. :)
Anoniem: 247379 26 mei 2008 19:13
Lijkt me geweldig, maar hoe zit het qua toegang? Is dit gewoon openbaar of tegen betaling?
Het grootste deel van die kranten bestaat uit artikelen van persbureaus. Daarom zal die database veel te veel duplicaten bevatten.
Anoniem: 247379 @Kalief26 mei 2008 20:03
Een beetje handig systeem weet daar wel raad mee, en slaat identieke blokken tekst maar 1 keer op en verwijst vervolgens naar alle pagina's die dat blok tekst bevatten.
Erg handig voor o.a. werkstukken + geschiedenis op te zoeken voor enkele gebeurtenissen.
Mooie aanvulling op de al bestaande resources voor bijvoorbeeld een werkstuk.

Opmerking: De mouse-over bij de afbeelding van de krant geeft ''De krant van 10 mei 1945'' weer , dit moet natuurlijk 10 mei 1940 zijn.
mooie voorpagina trouwens als je dat plaatje aanklikt, wat een teksten.... gelijk tijdje zitten lezen :P
Ook te weten zien te komen wat niet gescand wordt:

NSB bladen (30-40er XX)?
Patriottische bladen (Begin XIX)?
Communistische bladen (va eind XIX)?

De keuze van nu bepaalt de kennis van later.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.