Het Internet Archive, de historische internetbibliotheek van zo'n 40 miljard pagina's die onlangs de capaciteit flink uitbreidde, is aangeklaagd wegens ongeauthoriseerd toegang geven tot webpagina's. De zaak geeft een vreemde draai aan het debat over copyrights in het digitale tijdperk. De aanklager is een medisch adviesbureau dat een ander bureau in een andere rechtszaak heeft aangeklaagd wegens inbreuk van het merkenrecht, en wiens oude internetpagina's ter voorbereiding van die zaak door het advocatenkantoor van de tegenpartij met de WayBack Machine werden opgerakeld. Volgens het medisch adviesbureau, dat ook het bewuste advocatenkantoor heeft aangeklaagd, is met de actie inbreuk gepleegd op de Digital Millenium Copyright Act en de Computer Fraud and Abuse Act. Advocaat John Earley van het aangeklaagde advocatenkantoor vindt het een vreemde gang van zaken. "De WayBack Machine wordt dagelijks gebruikt in het merkenrecht. Het is een heel gewoon hulpmiddel", aldus Earley.
Centraal in de zaak staat de conventie om door middel van een bestandje robots.txt op webservers te voorkomen dat zoekmachines en andere bots (bepaalde stukken van) sites bezoeken. Het medisch adviesbureau beweert dat het voordat het de eerste rechtzaak startte, een robots.txt-bestandje op de website had geplaatst, en dat om die reden hun oude pagina's niet beschikbaar hadden mogen zijn. Het Internet Archive gaat inderdaad zo ver dat robots.txt ook met terugwerkende kracht gebruikt kan worden om toegang te blokkeren tot pagina's die vóór plaatsing van robots.txt op de site stonden. Het aangeklaagde advocatenkantoor zou echter zo snel achter elkaar pagina's hebben opgevraagd dat de blokkeringsinstructies in sommige gevallen werden genegeerd en er toch oude content werd verkregen. Dit zou een illegale omzeiling van een beveiligingsmechanisme zijn. Het advocatenkantoor ontkent dit gedaan te hebben. De aanklacht tegen het Internet Archive omvat onder andere contract- en vertrouwensbreuk, nalatigheid en andere aanklachten die betrekking hebben op het niet in acht nemen van regels omtrent robots.txt.
Het is echter onduidelijk welke wetten er eventueel zouden zijn overtreden. Volgens Martijn Koster, auteur van een uitgebreide robots.txt handleiding, heeft robots.txt helemaal geen wettelijke status maar is het niet meer dan een manier voor webmasters om te communiceren met welwillende bots. Het bestandje kan en mag gewoon genegeerd worden, wat wordt bevestigd door een jurist gespecialiseerd in intellectueel eigendom, die er nog aan toevoegt dat overtreding van eerdergenoemde wetten zeer moeilijk aan te tonen zal zijn.
