De Staatscourant verruilt papier voor internet

Het oudste dagblad van Nederland, De Staatscourant, is woensdag na 195 jaar voor de laatste maal op papier verschenen. De uitgave, waarin onder meer wetten en Koninklijke Besluiten worden gepubliceerd, is voortaan alleen nog online te lezen.

Het eerste exemplaar van De Staatscourant kwam in 1814 van de pers. De publicatie valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Naast nieuwe wetten, ministeriële besluiten en Koninklijke Besluiten, publiceerde het dagblad ook allerhande ambtelijke informatie en journalistieke bijdragen.

Tot voor kort was een wet pas van kracht als deze in De Staatscourant was gepubliceerd. De uitgave was daarom vooral interessant voor notarissen en juristen. Het aantal abonnees was echter beperkt: de krant, die wordt uitgegeven door de Sdu, zou nog maar vijfduizend betalende lezers tellen.

Omwille van een Europese richtlijn, die stelt dat lidstaten hun wet- en regelgeving elektronisch openbaar moeten maken, besloot de Tweede Kamer in september 2008 tot afschaffing van de papieren editie. Voortaan zijn alle publicaties van De Staatscourant te vinden op officielebekendmakingen.nl, dat formeel overigens als OfficiëleBekendmakingen.nl moet worden geschreven, maar die uri werkt uiteraard niet. De Wet elektronische bekendmaking, die per 1 juli is ingegaan, regelt dat wet- en regelgeving die op de nieuwe website gepubliceerd wordt, rechtsgeldig is.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-07-2009 • 11:58

67

Reacties (67)

67
66
52
4
0
0
Wijzig sortering
De overheid is wel erg goed in het bedenken van de meest idiote namen voor websites. Officielebekendmakingen slaat toch nergens op? Neem dan iets simpels en korts, zoals wetten.nl
Reden hiervoor is is dat bekendmakingen ervoor kunnen dienen dat iedereen of belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen. Dit geldt voor veel bekendmakingen in de Staatscourant. Als naast jouw deur een rijksweg of een vuilverbrander wordt aangelegd kan je in de bekendmaking in de Staatscourant lezen hoe je een zienswijze kan indienen (bij een ontwerpbeschikking) en beroep kan instellen (definitieve beschikking).


De bekendmaking van wetten in Staatsblad en verdragen in het Tractatenblad is noodzakelijk omdat iedereen dan kennis kan nemen wanneer in wet of verdrag in werking treedt.

In www.wetten.nl staat alleen de tekst van regelgeving en niet over specifieke milieuvergunningen, tracebesluiten enz. enz.

Nu staan alleen de oficiele bekenden in het tractatenblad, staatsblad en staatscourant. Ik kan mij voorstellen dat je in toekomst ook de gemeentelijke kapvergunning of evenenementenvergunning op deze site publiceert. Ook provincies en waterschappen hebben bekendmakingen. nog mooier zou zijn dat je je postcode opgeeft en automatisch bericht krijgt dat er een bekendmaking is die in jouw buurt speelt. Varierend van de aanleg van een weg tot bouwvergunningen van je buren.
Dat is er (gedeeltelijk) al, op de website van overheid.nl kan je jezelf aanmelden en aangeven welke bekendmakingen je wil ontvangen.
http://wetten.overheid.nl/ :) De footer daar moet overigens nog worden aangepast, zie ik: "De informatie in dit onderdeel vormt geen bekendmaking in de zin van de Grondwet. Alleen publicatie in het Tractatenblad, het Staatsblad, de Staatscourant en andere vanwege de overheid verkrijgbaar gestelde publicatiebladen heeft een officieel karakter." Hier ontbreekt http://officielebekendmakingen.nl/ dus nog :)

Dit is puur en alleen voor de "officiële bekendmakingen" (duh!) van nieuwe wetten.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 29 juli 2024 14:14]

Dat is al gedekt door 'en andere vanwege de overheid verkrijgbaar gestelde publicatiebladen heeft een officieel karakter´. Daarnaast is officielebekendmakingen.nl gewoon de ´onliner´ staatscourant.
Publicatiebladen doet mij toch denken aan papier/gedrukte media.

De vermelding op officielebekendmakingen.nl is wel up-to-date en heel wat duidelijker wat mij betreft: "Staatsblad, Staatscourant en Tractatenblad in Pdf-formaat met een uitgiftedatum vanaf 1 juli 2009 vormen een bekendmaking in de zin van de Grondwet. Voor die datum geldt dat alleen publicaties in de gedrukte bladen een officieel karakter hebben."
ja, of gewoon staatscourant.nl |:(

ik zie het, maar waarom dan toch de uri veranderen in officielebekendmaking.nl, nog maar eens tegen de muur rennen |:(

[Reactie gewijzigd door mystic101 op 29 juli 2024 14:14]

Anoniem: 48923 @mystic1012 juli 2009 12:06
Dat is er al en linkt door naar deze site
Officielebekendmakingen zegt precies wat het is, daar kunnen andere mensen nog eens wat van leren.

zo zie ik het tenminste...
Leuk om beide sites eens te vergelijken, ze zijn qua layout hetzelfde dus het domeinnaam is al in bezit v/d overheid.
Of gewoon staatscourant.nl, want die hadden ze al. Deze verwijst nu via officielebekendmakingen.nl om naar overheid.nl
Anoniem: 126717 2 juli 2009 13:19
De uitgave, waarin onder meer wetten en Koninklijke Besluiten worden gepubliceerd (...)
Fout! Wetten en KB's worden in the Staatsblad gepubliceerd, niet in de Staatscourant. Ik hoorde die fout ook al op het nieuws.

Edit: Foute BBcode

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 29 juli 2024 14:14]

Corecter gezegd: wetten en KB's met algemeen verbindende voorschriften staan in de staatscourant en niet het staatsblad.

Bewijs:
quote: bekendmakingswet
Artikel 3
De bekendmaking van:
a. wetten,
b. algemene maatregelen van bestuur en
c. andere koninklijke besluiten waarbij algemeen verbindende voorschriften worden vastgesteld,
geschiedt door plaatsing in het Staatsblad.


Artikel 4
1.De bekendmaking van:
a. bij ministeriële regeling vastgestelde algemeen verbindende voorschriften en
b. de overige vanwege het Rijk vastgestelde algemeen verbindende voorschriften, voor zover deze niet in het Staatsblad geplaatst dienen te worden,
geschiedt door plaatsing in de Staatscourant.
Zie: http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_23-06-2009

[Reactie gewijzigd door doeternietoe op 29 juli 2024 14:14]

In de bekendmakingswet staat het goed maar je toelichting is foutief: je opmerking "wetten en KB's met algemeen verbindende voorschriften staan in de staatscourant is foutief". In artikel 4 staat de bekendmaking bij ministeriele regeling vastgestelde algemeen verbindende voorschriften. Dit zijn in het algemeen zogenoemde ministeriele regelingen of algemene maatregelen van bestuur. Dit zijn geen wetten in formele zin.

De tabakswet is een wet in formele zin. dit wil zeggen volledige parlementaire behandeling en publicatie in het staatsblad. Het besluit tabaksautomaten (AMvB) en Regeling toezicht naleving Tabakswet (Ministeriele regeling) kennen geen volledige parlementaire behandeling of helemaal geen parlementaire behandeling en worden in de Staatscourant gepubliceerd.

Niet ongebruikelijk is dat de inwerkingtreding van regelgeving een latere datum heeft dan de publicatiedatum. In theorie zou je een ddos aanval kunnen uitvoeren maar dat moet je dan wel lang kunnen volhouden als het nog twee weken of langer duurt voordat regelgeing in werking treedt.
Anoniem: 126717 @doeternietoe2 juli 2009 15:19
:)
Lees je eerste regel eens? Je draait het weer om! ;)
Als er een schaap over de dam is,
Hopelijk zien de andere kranten ook in dat dit de enigste weg voort is.
En vage "heffingen" gaat ze niet redden.
Hoop je ook dat alle tijdschriften en boeken verdwijnen? Dat een krant die alleen staatsmededelingen bevat verdwijnt, zegt m.i. niets over het bestaansrecht van kranten met nieuws- en achtergrondartikelen. Dat zijn twee totaal verschillende dingen, met als enige overeenkomst het overdrachtsmedium.
Ik hoop dat tijdschriften en boeken allemaal digitaal worden. Ik vind het altijd zonde om mijn tijdschriften weg te gooien, en nu heb ik een berging vol met dozen. (gelukkig is er tegenwoordig een groep mensen die strips en magazines digitaliseren)

Het zijn verschillende dingen, maar het business model kan aangepast worden zodat ze toch geld kunnen verdienen.

BV. met normaal nieuws gratis, en columns en diepgaande artikelen waar je voor moet betalen.
Wat tijdschriften en kranten betreft geef ik je honderduit gelijk, voor die ene keer dat ze gelezen worden gaan hele bossen tegen de vlakte. Dat het alsnog gerecycled wordt neemt niet weg dat er nog steeds aangevuld moet worden met bomen die daar al dan niet speciaal voor geplant zijn.

Maar wat boeken betreft (of het nu studieboeken, leesboeken of andere naslagwerken zijn) geef ik je zeer zeker ongelijk. In mijn opinie gaat er nog steeds niets boven lekker een boek lezen met de papieren versie in je hand. Daarnaast is een boek een aanwinst.

Ooit heb ik geprobeerd een ebook te lezen maar toch mist het de charme van het papier nog buiten dat ik het onhandig vond.
het wachten is op de goede ebookreader Het eBookreader-ervaringentopic
Maarja ik lees toch liever een tijdschrift gewoon lekker op de bank dan dat ik achter een computerscherm moet zitten.. Vindt papier toch lekkerder in de hand liggen dan bv een Amazon Kindle...
idd goede zaak. Jaarlijk ook betalen omdat het in de staatscourant moet. Geen hond die het leest en moet je toch iets opzoeken, tja moet je een abbo hebben, wat veel kost. Nu kun je dus gewoon online kijken. Zo zou het moeten.

Nu alleen ook de kvk gegevens gratis openbaar, de volgende stap. echter dit monopolie van de kvk en betalen voor informatie mag wettelijk nog steeds. Tot zo ver dus openbaarheid.
KVK is geen monopolie, KVK is een orgaan die ervoorzorgd dat mensen die een bedrijf bezitten geregistreerd staan.

De kosten voor het opvragen van gegevens is vaak administratief. Daarnaast verlaagd het ook de drempel om zomaar iedereen na te trekken!!
Anoniem: 28958 @To_Tall3 juli 2009 11:58
Uhm, volgens mij kun je niet een data base dump van alle gegevens van de KvK krijgen voor een redelijk bedrag als je daarom vraagt en daarmee je eigen KvK beginnen of iets dergelijks. Het is dus zeker wel een monopolie, gecreëerd door een wet.

Zo kost een Digitaal gewaarmerkt uittreksel € 7,50 (excl. BTW).
(http://www.kvk.nl/handels...ttreksels/Uittreksels.asp) en die kun je dus nergens anders krijgen.

De werkelijke kosten zijn misschien 0.0001 euro of iets dergelijks.

Ik weet niet hoeveel mensen er werken op de IT afdeling van de KvK, maar ik weet zeker dat het er meer zijn dan voor een soortgelijke taak in het bedrijfsleven. Er is voor dit soort organisaties geen enkele reden om te bezuinigen of dingen efficienter te doen; ze verhogen gewoon de prijzen.

Het CBR heeft precies dezelfde status. In België kun je in principe je eigen CBR beginnen en het behalen van een rijbewijs is dan ook een stuk goedkoper in België.
Anoniem: 46304 @To_Tall2 juli 2009 15:22
Administratief? Ze verdienen al genoeg met het doorverkopen van al die gegevens aan spammers, die vervolgens je brievenbus volstoppen met oud papier als je je bij de KvK inschrijft. :(
Daarnaast verlaagd het ook de drempel om zomaar iedereen na te trekken!!
En wat is daar eigenlijk mis mee?
Als de kranten van hun papieren versie kunnen leven, moeten ze dat vooral doen. Ik ben het verder met je eens dat ze geen verdere subsidie moeten krijgen.
Neen, dat zal niet gebeuren, het is toch niet gebeurt in België, enkel De Standaard vraagt een vergoeding aan niet abonnees om hun archief in te kijken.

Uiteindelijk kan je zo een krant niet vergelijken met een gewoon dagblad. Het heeft meer een officiële status en uiteindelijk leest er bijna niemand die.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 29 juli 2024 14:14]

Tja, dit zal langzamerhand de toekomst worden. Ondanks dat vele mensen er nu nog moeite mee zullen hebben dat kranten niet "tastbaar" verschijnen blijft het een feit dat het enigszins omslachtig is met de huidige technologie. Ik verwacht dat over 50 jaar de meeste kranten digitaal worden uitgegeven. Waarschijnlijk kan je ze dan nog tijdens het ontbijt lezen met digitale readers of iets dergelijks...
Anoniem: 45909 @MrPepper2 juli 2009 13:36
50 jaar? Met onze huidige technologische voortgang is dat veel te lang!

Ik durf hem nog veel scherper neer te zetten. Ik denk dat we over 10-15 jaar met ons e-paper kranten "ophalen".
Gaan ze hier ook nog een archief opzetten van oude bekendmakingen of is dit puur voor nieuwe bekendmakingen?
Dat archief is er al: op zoek.officielebekendmakingen.nl staan alle offieciële bekendmakingen vanaf 1995.
Op officielebekendmakingen.nl staat alleen de vandaag gepubliceerde bekendmakingen.
Staatscourant was trouwens de een na oudste krant van Nederland. Je hebt in Friesland nog een oudere krant die er nog steeds is. Ik dacht de Leeuwarder Courant.

De website was er trouwens al zo'n 3 maanden.

Erg jammer, dat de krant verdween, me vader raakte daardoor zijn baan er kwijt.

[Reactie gewijzigd door MrBlueEyes op 29 juli 2024 14:14]

Idd uit 1752 precies
bron Wikipedia
Anoniem: 48923 2 juli 2009 12:10
Wat ook handig zou zijn voor deze site is een RSS feed... komen de officiële bekendmakingen vanzelf binnenrollen.

Dus @overheid, kunnen jullie dat er nog even bijmaken?
Is er al, neem een abonnement op Opmaat van de SDU, en je krijgt dagelijks een mailtje, aanpasbaar aan jouw belangstelling.
Een stap die in België al enkele jaren geleden gemaakt is. Alleen is de website van het belgisch staatsblad hopenloos verouderd.
Deze werkt wel:
http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/welcome.pl

Inderdaad hopeloos verouderd. Misschien besteedt de Belgische overheid haar geld liever aan andere dingen.
idd... ik zie alleen "!!! ERROR : EMPTY PARAM-LIST !!!"
Als hackers de tekst van een wet op deze site aanpassen zonder dat dat opgemerkt wordt,
(b,v een sub clausule in een uitgebreide wet) ,
zou dit dan formeel geldig zijn ?
Anoniem: 126717 @LoneVVolf3 juli 2009 00:57
Nee. Dat zou voor mij erg makkelijk zijn, ik publiceer wet- en regelgeving, dus ik zou dan mijn salaris mooi kunnen opschroeven.
Het papieren stuk, met de handtekening van de (gemandateerde) tekenbevoegde, zoals minister of Koningin is het echte document. Daar wordt altijd naar gegrepen.
Deze site gaat alleen over bekendmaking van regelgeving!
Idd zou je wel verwachten dat bij een nieuwe website voor publicatie van nieuws items/mededelingen er toch ook een rss mogelijkheid of minimaal een email nieuwsbrief(beetje achterhaald, ik weet t) mogelijk zou zijn.
sorry, niet goed gelezen. Bij zowel sconline.nl als officielebekendmakingen.nl kan je profiel aanmaken en email nieuwbrief instellen. 2de is gratis, 1ste is betaald.
Maar RSS was toch nog wel mooier geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.