Het oudste dagblad van Nederland, De Staatscourant, is woensdag na 195 jaar voor de laatste maal op papier verschenen. De uitgave, waarin onder meer wetten en Koninklijke Besluiten worden gepubliceerd, is voortaan alleen nog online te lezen.
Het eerste exemplaar van De Staatscourant kwam in 1814 van de pers. De publicatie valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Naast nieuwe wetten, ministeriële besluiten en Koninklijke Besluiten, publiceerde het dagblad ook allerhande ambtelijke informatie en journalistieke bijdragen.
Tot voor kort was een wet pas van kracht als deze in De Staatscourant was gepubliceerd. De uitgave was daarom vooral interessant voor notarissen en juristen. Het aantal abonnees was echter beperkt: de krant, die wordt uitgegeven door de Sdu, zou nog maar vijfduizend betalende lezers tellen.
Omwille van een Europese richtlijn, die stelt dat lidstaten hun wet- en regelgeving elektronisch openbaar moeten maken, besloot de Tweede Kamer in september 2008 tot afschaffing van de papieren editie. Voortaan zijn alle publicaties van De Staatscourant te vinden op officielebekendmakingen.nl, dat formeel overigens als OfficiëleBekendmakingen.nl moet worden geschreven, maar die uri werkt uiteraard niet. De Wet elektronische bekendmaking, die per 1 juli is ingegaan, regelt dat wet- en regelgeving die op de nieuwe website gepubliceerd wordt, rechtsgeldig is.