Een aantal Europese uitgevers heeft in Hamburg een verklaring ondertekend waarin ze overheden oproepen om zoekmachines en andere websites te verplichten het acap-protocol te ondersteunen en de gestelde restricties te respecteren.
Het acap-protocol is een metadata-protocol dat aan robots van zoekmachines en andere aggregators aangeeft wat zij met de content van een uitgever mogen doen, bijvoorbeeld in welke mate Google News een nieuwsartikel op zijn site mag tonen. De uitgevers hebben deze standaard opgesteld, omdat zij van mening zijn dat het auteursrecht op hun stukken structureel wordt geschonden en dat zij onvoldoende financieel gecompenseerd worden voor het gebruik van met name nieuwsartikelen door derden. Diverse mediabedrijven stellen zelfs dat de toekomst van de onafhankelijke journalistiek in gevaar komt als er niet snel een mechanisme in het leven wordt geroepen dat restricties kan opleggen aan de toegang tot nieuwsartikelen.
In de onlangs ondertekende 'verklaring van Hamburg' roept een aantal grote Europese uitgevers EU-landen op om het acap-protocol via wetgeving een verplichte standaard te maken, omdat zij volgens de verklaring het recht hebben om zelf te bepalen wie er toegang heeft tot hun content en tegen welke voorwaarden. Namens Nederland tekende de Telegraaf Media Group de verklaring.
De uitgevers hopen met acap in de toekomst meer inkomsten te kunnen genereren uit hun websites, maar de voorgestelde acap-standaard gaat volgens critici veel te ver in de voorwaarden die een professioneel nieuwsmaker aan zijn content kan hangen. Zo kan het protocol niet alleen het aantal woorden aangeven dat een derde site mag quoten, ook kan via acap verboden worden om commentaren of tags te kopiëren en kunnen er eisen worden gesteld aan de typografie. Verder kan een uitgever vertalingen van een artikel verbieden of verplichten om de exacte layout van de bron in een frame over te nemen.
Verschillende grote zoekmachines hebben de acap-standaard al afgewezen en schuiven hun eigen metadata-protocollen naar voren, zoals het rich snippets-systeem van Google, zo schrijft ArsTechnica. Ook persbureau AP heeft een metadata-formaat - VAN geheten - ontwikkeld waarmee restricties aan zoekmachines en bloggers kunnen worden opgelegd. Tot nu toe is onduidelijk welk systeem de overhand zal krijgen, maar de oproep van de uitgevers aan de Europese overheden om acap via wetgeving verplicht te stellen, maakt mogelijk meer kans nu veel mediabedrijven die met name in de krantensector actief zijn, in zwaar weer verkeren.