Het ziet er naar uit dat de invoering van de ov-chipkaart voorlopig gewoon doorgaat. De kaart kwam enige tijd geleden onder vuur te liggen toen hackers het systeem wisten te kraken, maar de regeringspartijen hebben er nog steeds vertrouwen in.
De invoering van de ov-chipkaart, die per 1 januari 2009 alle andere kaartjes zou moeten gaan vervangen, loopt niet bepaald van een leien dakje. Het project wordt geplaagd door allerlei technische problemen, maar de grootste tegenslag voor het project vormde het feit dat hackers erin zijn geslaagd om het systeem te kraken. Nadat al eerder de wegwerp-dagkaarten waren gekraakt, wisten de hackers vorige maand ook de volledige versie van zijn beveiliging te ontdoen. In een spoeddebat hierover in de Tweede Kamer werd een motie van wantrouwen ingediend tegen de verantwoordelijke staatssecretaris Huizinga, maar deze kreeg geen meerderheid.
Om meer inzicht te krijgen in de problemen met kilometerheffingen en ov-chipkaarten is een zeskoppige delegatie van de regeringspartijen langs Londen, Stockholm en Berlijn gereisd om de systemen daar te bestuderen. In Londen hebben de fractiespecialisten de ov-chipkaart aldaar, de zogenaamde Oyster Card, bekeken. In 2007 waren er al meer dan 10 miljoen van in gebruik en werd 80 procent van alle reizen met een Oyster Card betaald. De kaart gebruikt, net als de Nederlandse variant, een Mifare-chip, maar problemen met hackers zijn er nog niet geweest.
Na de bestudering van de Londense chipkaart waren de parlementsleden erg optimistisch over de kansen van de Nederlandse ov-chipkaart, zo schrijft Trouw. De invoering daarvan zal dan ook ondanks de tegenslagen gewoon doorgaan, al is het onwaarschijnlijk dat de oorspronkelijk geplande datum van 1 januari 2009 nog zal worden gehaald.