Nieuwe seksrel dreigt voor GTA IV

Advocaat Jack Thompson ziet gevaar in de seksueel getinte inhoud van GTA IV en eist daarom dat de uitgever, diens directeur, de winkels die het spel verkopen, Sony en Microsoft door de overheid aangepakt worden.

Jack Thompson Antigamesactivist Jack Thompson was er dit keer vroeg bij: een dag voor Grand Theft Auto IV in de winkel lag, stuurde hij al een brief aan de openbaar aanklager in Florida. Thompson eist in de brief dat er juridische stappen worden genomen tegen uitgever Take-Two en winkels die het spel verkopen. GTA IV is door de Esrb beoordeeld als een game die verkocht mag worden aan iedereen die 17 jaar of ouder is, en Thompson vindt dat onterecht. Vanwege de 'expliciete seks' zou het 'zieke' spel alleen aan volwassenen verkocht mogen worden: 'Grand Theft Auto IV is de zwaarste aanval op de kinderen van dit land sinds polio. Tegen polio hebben we inmiddels een vaccin. De Amerikaanse overheid moet afrekenen met dit virtuele virus vol geweld en seks', zo betoogt hij.

Thompson heeft het spel zelf nog niet gespeeld. Hij baseert zich op een video van gamesite IGN, getiteld 'Ladies of Liberty City'. Daarin laat deze site zien wat er in GTA IV aan seksueel getinte handelingen mogelijk is. Zo is te zien hoe hoofdpersoon Niko Bellic hoertjes oppikt, die hem eerst aan zijn gerief helpen en daarna vermoord worden. Bovendien is te zien hoe Niko diverse stripclubs bezoekt, waar hij een lap dance van de aanwezige dames krijgt.

Thompson houdt het deze keer bij een brief. Hij kan ook niet anders, sinds het hooggerechtshof van Florida hem in maart 2008 in de ban deed. Het hof oordeelde toen dat Thompson de tijd van de rechtbank verdeed met zijn kruistocht tegen GTA en andere games. Thompson stuurde volgens het hof een 'aanhoudende stroom slordige, ruziezoekerige, nutteloze en beledigende verzoek- en verweerschriften', die zonder uitzondering worden afgewezen. Sinds de uitspraak van het hof mag Thompson zelf geen klachten meer indienen, tenzij hij een andere advocaat vindt die hem wil steunen. Dat is Thompson kennelijk niet gelukt en dus houdt hij het bij een brief waarin hij 'eist' dat de overheid optreedt tegen uitgever Take-Two, directeur Strauss Zelnick, consolebouwers Sony en Microsoft en winkelketens Wal-Mart, Best Buy en GameStop.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

29-04-2008 • 12:41

152 Linkedin

Lees meer

Reacties (152)

Wijzig sortering
Het grappige van deze zaak vindt ik altijd het feit dat in een spel waar het moorden van mensen bevorderd wordt, dat er zo'n zaak wordt gemaakt om het feit dat er een sex scene in zit. Al is het virtueel en fictief, een moord plegen lijkt mij nog altijd erger dan het hebben van sex.

Wie van 17 jaar of ouder, waarvoor dit spel is bedoeld, weet nog niet van dit gebeuren af? Volgens mij zijn deze personen ook goed genoeg in staat om realiteit van fictie te scheiden. Je zal altijd gekken hebben die worden beinvloed door dit soort games. Maar moet nou echt de meerderheid veranderen voor zeldzame gek? Dat lijkt mij nogal vreemd.

Volgens mij is deze man gewoon geobsedeerd geworden door geweldadige games en wil hij zijn eigen idealen door ander mans strot duwen. Dit is niet hetgene wat zorgt voor criminiliteit, neen, dit zorgt misschien juist misschien wel dat men het niet gaat doen omdat er geen behoefte meer naar is.

De oorzaak van criminaliteit tussen jongeren is juist dat het als spannend wordt ervaren tussen de jongeren. Als er nou gewoon op de scholen weer hard wordt opgetreden, dan zal er meer criminaliteit en school shootings vermeden worden dan een stuk entertainment in de ban zetten. Jammer genoeg wil Jack Thompson dit niet inzien, en geeft games alle verwijten die hij ze kan geven.
De oorzaak van criminaliteit tussen jongeren is juist dat het als spannend wordt ervaren tussen de jongeren. Als er nou gewoon op de scholen weer hard wordt opgetreden, dan zal er meer criminaliteit en school shootings vermeden worden dan een stuk entertainment in de ban zetten. Jammer genoeg wil Jack Thompson dit niet inzien, en geeft games alle verwijten die hij ze kan geven.
In hoeverre ben je nu anders dan Thompson? Je post ongefundeerd dat spellen mogelijkerwijs jongeren kan aanzetten tot criminaliteit ipv sexualiteit. Er zijn talloze onderzoeken die het omgekeerde beweren en zoals Thompson blijft hameren op sexuele grappen in spellen haal jij criminaliteit aan.
Misschien dat men spellen gewoon voor spellen dient aan te zien en dat men eens de verantwoordelijkheid dient te leggen bij diegene die het toekomst. De ouders en verkopers, zorg ervoor dat minderjarige gewoon dit spel niet kunnen doen zoals de regels voorschrijven en al het andere bemoei je daar niet mee.
Voor mij zijn dit soort spelletjes een absolute afgang. Maar wat ik nog erger vind is de hypocriete houding van de Amerikanen. De Amerikanen lopen voorop als moraalridder (piepjes in shows, gecensureerde filmen, prostitutie verboden, hoertjes opgepakt, enz. enz.). Je ziet het nu weer, een halve gare die gaat protesteren tegen de sex in een game, het meest onschuldige van wat er allemaal gebeurd. Maar vanuit de Amerikaanse visie is het kansrijker dat aan te pakken dan tegen het geweld op te treden. Ze zijn daar toch aan het geweld gewend, immers kan niet iedereen daar (weliswaar na het verkrijgen van en vergunning) met een pistool op zak lopen? Vastgelegd in de grondwet. Geweld en Amerika is bijna synoniem, evenals sex en Amerika twee zaken zijn die je niet in een adem mag noemen.

Ik vraag me af wie het meeste gek is: De Amerikaan (een "beetje" gestigmatiseerd) of die malloot van een Thompson?
Thompson heeft zichzelf al mond dood gemaakt. Ben wel nieuwsgierig naar het moment dat er een rechtbank naar zijn onzin gaat luisteren maar tot dat moment niet echt geinteresseerd in dhr Thompson.

Wanneer hij zijn tirade op de game industrie als geheel zou richten had hij waarschijnlijk meer medestanders maar nu is het niets meer dan een uiting van frustratie richting de directeur van rockstar/take two. Het riekt naar jalouzie.

Vrijwel alles is gemaakt in Amerika, zo ook moraal en fatsoen. Aangezien ze beter zijn dan de rest van de wereld is het moeilijk om bepaalde eigenschappen te "delen", dus maken ze het zelf. Probleem is wel dat het vervolgens ook allemaal gemaakt en vaak ook geforceerd over komt. Achja, zo hebben we allemaal nog veel te leren, niemand is perfect. Zelfs J Thompson niet. Aangezien hij niet van de GTA serie houd (prheak)
De speler die GTA koopt, doet dat wel degelijk om al die foute dingen te doen die eigenlijk niet mogen.

Maar is dat zo fout? Mensen die de Saprano's kijken of de Godfather films mooi vinden zijn waarschijnlijk ook vaak mensen die GTA kunnen waarderen. Waarschijnlijk lezen die mensen gemiddeld ook meer misdaadromans.
m.a.w. die mensen vinden het leuk om zich in dat wereldje te verplaatsen.
Of je nu een boek gaat lezen, een film gaat kijken of een game zal spelen het is dus eventjes "ontsnappen aan de echte wereld" want die wereld is blijkbaar heel anders.

En DAT hebben normale mensen heel goed door. Dat ze even ontsnappen aan de echte wereld in hun tijdelijke virtuele wereldje.

Bij mensen waar dat virtuele wereldje grenzeloos overloopt in hun echte leven is er psychisch iets mis. En dan maakt het niks uit of dat een game is of een film of een boek... het kan ook gewoon "een verhaal" zijn wat zo iemand kan prikkelen en dat meteen toepast in zijn dagelijkse doen en laten.

Geef wel toe dat er door games en films meer prikkels zijn voor dit soort psychisch gestoorden dan met boeken en verhalen.
Maar dat kan nauwelijks aanleiding zijn om dan maar te beperken.
Ik kan deze moraalridder enigszins begrijpen. Geweld overheerst eenmaal deze wereld, en de toegang tot geweld wordt eens zo makkelijker. Wij hebben ook regels die ter bescherming gelden voor onze kinderen. Verbod op alcohol gebruik onder de 16 en noem maar op. En in deze wereld waarin het leven steeds sneller gaat, is het soms moeilijk om een juiste leeftijd te plakken op wat kan en wat niet kan. Geweld & seks in games kan een uitlaatklep zijn voor vele jongeren, maar sommigen kunnen het verschil tussen fictie en realiteit niet goed onderscheiden. Ik denk dat een goed advies aangewezen is, en nog meer om de ouders de verantwoordelijkheid te geven om hun kinderen op de hoogte te brengen hoe het leven in elkaar steekt. En daar loopt het soms ook behoorlijk mis omdat steeds meer verlangt wordt van de ouders. Door dit spel en door ons sociaal leven worden ouders gedwongen om mee te gaan met de tijd (het leven) dat steeds sneller gaat.

Ik kan mij tevreden stellen dat sommige mensen zich hiervoor inzetten zodat er toch enige vorm van rem op zulke zaken zit. Indien we deze moraal niet hebben, dan is GTA4 niets in vergelijking wat onze fantasie kan uitbrengen.
De toegang tot geweld is van alle tijden. Laten we de tijden van het oude Egypte, Griekenland, het Romeinse Rijk en alle tijden daarvoor, tussen en erna niet vergeten. Vroeger was geweld pas echt overal aanwezig en werd het gestimuleerd door je als man te kunnen bewijzen in de talloze oorlogen e.d. Met vroeger vergeleken leven we nu in een utopische wereld waar een groot deel van de wereld in een relatieve vrede leeft. In vergelijking met vroeger zeg ik erbij he. Er is nu veel meer controle, er wordt veel beter gehandhaafd, etc. De problematiek van de jeugd is ook van alle tijden, net als die van de politiek.

Wat we moeten inzien is dat de echte problemen gewoon in ieder mens zit. Dit moet je uiteraard onder controle houden, maar daar hebben we nu juist de huidige democratische staat voor geschapen. Het effect van Internet en de media is groot, maar daarmee is het geheel niet erger dan vroeger...zaken komen nu sneller in het openbaar...maar net zo goed de tegenbewegingen die op die manier een balans creeeren.

Dus, hoewel het op zich heel aardig is om een beetje aan het moraal te werken, moet je dit niet op zijn kortzichtige en botte manier doen. Daar bereik je helemaal niks mee.
In vergelijking tot vroeger is er vrij weinig veranderd, als je in ogeschouw neemt dat we bijna 2000 jaar verder zijn in de tijd, er heerst nog volop geweld, oorlog, onderdrukking, armoede en ziekte´s bij bevolkingen die allang opgelost hadden kunnen worden. Is het de schuld van GTA IV, dragen ze daaraan bij ? Denk het niet.

Het zit nu eenmaal in de DNA verweven van de mens, met name geweld. Maar houd dat dan in dat we niets een keertje onze best moeten gaan doen om een ander te respecteren ? Want daar komt het in feite op neer. Daar dragen dit soort games nu eenmaal weer niet tot bij, al zal de gemiddelde gamer daar dwars door heen prikken en het niet zien/zoelen als geweld, wat ik zelf ook ervaar.

Het grote voorbeeld danwel niet de verandering ligt bij de wereldoverheden om het tijd te doen keren, wij burgers zijn vaak ook maar overgeleverd aan die machten, wat hun voorschrijven moeten wij gewoon doen, of dat nu reeel is of niet, hoe bedoel je dat slavernij nog steeds bestaat :?

Hij heeft een punt maar een eenling brengt geen verandering teweeg en al zeker niet van die rangorde. GTA IV draait om entertainment en geld verdienen en waar aanbod is vraag en visa versa. Maar geweld zit evensgoed in de mens en de mens heeft nog altijd de keuze als individu om geweld toe te passen of niet. Ben zelf geen gewelddadig type maar ik laat ook iet door een ieder zomaar het kaas van mijn brood eten, geweld is dan soms de enigste oplossing en daar zet ik de kanttekening bij dat geweld niet altijd fysiek hoeft te zijn ;)

En seks, als we niet seksen waren we allang uitgestorven dus buiten dat het een behoefte is is het ook een noodzakelijk, doch lekker kwaad :9
Dat we als mens weer 2000 jaar verder zijn, dan bijv. de Grieken is fijn, maar we zijn in die tussentijd niet plots geevolueerd tot een soort aaibaar schepsel met grote lieve ogen. ;) We zijn nog steeds hetzelfde in onze basis-emoties als miljoenen jaren geleden. Juist de overheden van tegenwoordig en de maatschappij zoals wij die hier kennen, zijn een resultaat van de veranderingen die mensen gedurende al die tijden probeerde te bewerkstelligen. We leven al in een maatschappij die jij zo graag ziet, echt veel beter dan dit kan bijna niet, zelfs in de jaren-60 onder de meest vredelievende hippies kwam geweld nog voor. Waar zorg voor dienden te dragen is het behouden van een maatschappij als deze, dus niet in de verleiding te komen om weer aan een oorlog te beginnen/mee te doen bijv. Als er iets is wat we vanuit de maatschappij die we nu hebben, als moois kunnen doen in vergelijking met vroeger, is dat we conflicten kunnen uitpraten...dat is al een grote stap en dienen we te behouden. We mogen echt al heel blij zijn met hetgeen we nu hebben hier.

Oorlog, geweld en ziektes los je nooit op. Dit kan gewoonweg niet, de natuur is gebouwd op de evolutie en dus ook de ziektemaker, die passen zich altijd aan... geweld zit in ieder mens en dier, alleen op te lossen door gen-therapie oid. Het is dus gewoon aanwezig, je moet het alleen in toom houden als maatschappij. Of dan een spel als deze daar zo'n effect op heeft, dat denk ik niet, laten we eerst eens het pesten op school, het onderwijs, de eenzijdige berichtgeving van media, etc. eens aanpakken.
Ik kan mij wel een beetje vinden in jouw punt. Raar genoeg vind ik (en vele andere ook waarschijnlijk) het heerlijk om bij GTA als een idioot door straten de racen, mensen neer te schieten en politie agenten neer te slaan met honkbalknuppels. Iets wat ik in het echt afschuwelijk zou vinden. Zoals je zelf al aangeeft is dat een mooie uitlaatklep ... maar ook niet meer dan dat.

Hoe dan ook, ik zou het met de beste meneer eens zijn als dit spel een leeftijdscatogorie van 12 jaar en ouder zou hebben. Dat lijkt mij redelijk onverantwoordenlijk (En ja, ik heb op m'n 13de ook GTA 1 gespeeld hoor). Maar kinderen van 12 die het willen spelen spelen het toch wel hoor. Dan wel niet bij hun vriendjes of ze kijken paps en mams lief aan ... tegenhouden doe je het sowieso niet.
Het is al de zoveelste keer dan Thompson hier tegen protesteerd. Ergens heeft hij een punt vindt ik.
Natuurlijk heeft hij een punt wanneer hij met goede argumentatie zou komen. Een punt in het algemeen wellicht, maar zoals deze man ermee omgaat...daar is geen serieuze discussie mee te voeren. Verder moet nog steeds maar blijken wat voor invloed deze zaken hebben, het is veel eerder een algemeen effect, MTV, lifestyles, reclame, games, etc. etc. dragen bij aan het feit dat veel jongeren anders met elkaar omgaan tegenwoordig, in de zin dat het rollenpatroon van vrouw als lustobject en man als heerser (ietwat overdreven) weer als cool wordt gezien. Dat is inderdaad jammer, maar heeft niets te maken met 1 game of games in het algemeen.
Heb je wel gelijk in, het heeft niet alleen met GTA 4 te maken. Het heeft met jongeren cultuur in het algemeen te maken en ik neem aan dat niemand iemand gaat wijsmaken dat door die leeftijds keuring dit spel uit de handen van jongeren van 15 zal blijven.

Je kunt je best afvragen of die hele tendens in de jongeren cultuur waarbij dit soort sociale omgevingen ge-idealiseerd worden en dan zonder die (betutelende) moralistische ondertoon die je in Miami Vice nog wel had nou wel zo positief is. Natuurlijk is het cool en gaaf om te spelen, dat zal ik niet ontkennen.

Hoeveel invloed GTA IV spelen heeft op de waarden en normen van iemand van 15 zou ik niet weten, hoeveel de jongeren cultuur waar GTA IV een icoon van is aan invloed het gedrag van jongeren heeft weet ik ook niet. De een wel, de ander niet en gemiddeld?

Maar een serieuze discussie die niet vertroebeld wordt door stemming makerij, schijnargumentaties en andere irrelevante onzin, dat zal nog wel even op zich laten wachten.
Welk punt heeft hij dan, als ik jou vragen mag?
Ik vraag mij ook af wat voor punt hij heeft. Als ik het zo lees is zijn punt dit;
Niko Bellic hoertjes oppikt, die hem eerst aan zijn gerief helpen en daarna vermoord worden.
Maar dit kan in elk geval al sinds GTA III (Liberty City).....
Dus wat is zijn punt......
Als je er wat dieper opgaat, is het overduidelijk dat het om een gimmick gaat; hoertjes zijn niet altijd makkelijk te vinden, je gezondheid wordt met amper 50% bijgevuld bij het duurste programma (70 eu, even eten a 1 eu levert je 100% op daarentegen), en dat vermoorden is volledig optioneel.
Ik meen mij te herinneren dat het al kon in GTA1. Maar goed, dat was ook een nogal controversieel spel.
je kon geen hoertjes oppikken in GTA1.
Kan Jack Thompson niet gewoon aangeklaagd worden omdat hij de economie remt en tegen werkt? Ik ben daar niet zo in thuis maar kan me iets voorstellen dat als iemand steeds voor "niks" (als de uitspraak dus niet in het voordeel van Jack Thompson word uitgesproken) rechtszaak begint. En zo dus de economie schaden aan richt en ontwikkeling tegen gaat?

En dan heb ik het over de zaken die hij verliest, kan dat dan niet op hem verhaalt worden?
Nee, natuurlijk niet. Die man verkondigt zijn mening... Niks meer, niks minder.
Ik kan me indenken als er schaden word aan gericht dat het te verhalen is als hij niet gelijk word gesteld in de zaak die hij aanspande.

Mening hebben is iets anders dan het uitvoeren. Dus alle kosten die gemaakt worden door zijn mening mogen van mijn op hem verhaald worden. Ook deze brief heeft weer geld gekost en gaat waarschijnlijk nog meer overheid geld kosten. En USA heeft het al zo breed op dit moment, hij kan beter zijn energie voor iets nuttig gebruiken en het overheid geld wat het kost kan ook veel nuttiger gebruikt worden. ;)

Koop het spel gewoon niet als je het niet wilt zien, en voor Jack Thompson kijk geen game filmpjes meer als je er niet tegen kan en ga niet zitten janken om paar pixels die op een bepaalde manier gerangschikt zijn. :)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 29 april 2008 16:50]

Anoniem: 56689
29 april 2008 12:54
Nu moet ik ook zeggen, als je dat filmpje bekijkt, da's toch wel een stuk explicieter als ik had verwacht. Waar het in GTA 3 bleef bij die vrij lauwe Hot Coffee-mod, is het hier heel anders. Ik geloof onmiddelijk dat hij hiertegen ten strijde trekt.

Neemt niet weg dat dat op zijn gebruikelijke overdreven manier gebeurd. Gelukkig heeft hij een ban in de rechtbank van Florida!
Hmm.. ik dacht dat de heer Thompson een agreement had met Take2 / R* en daarbij geen aanklachten meer zou indienen rondom het fenomeen GTA.
Sterker nog, ik weet het bijna zeker. Toch vreemd dat hij zich dus blijkbaar niet aan de afspraak houdt.

Overigens denk ik dat de heren van Rockstar wel geleerd hebben van Hot Coffee en dus exact hebben bepaald waar mogelijk de grens ligt. Lijkt me dus vrij lastig om aan te pakken, zeker gezien films velen malen verder gaan dan deze game.
Hij houdt zich ook aan de afspraak, als je het artikel leest. Hij heeft geen officiele klacht ingediend, alleen maar een brief gestuurd met een "eis".
Sinds de uitspraak van het hof mag Thompson zelf geen klachten meer indienen, tenzij hij een andere advocaat vindt die hem wil steunen. Dat is Thompson kennelijk niet gelukt en dus houdt hij het bij een brief waarin hij 'eist' dat de overheid optreedt
Iedereen mag zelf weten wat hij wel of niet vind kunnen, maar volgens mij heeft hij geen verstand van hoe alles werkt.

Want ten eerste, hij heeft die hele game niet gespeeld!
En het heeft niet voor niks een 17+ rating gekregen, dit is om kinderen te stoppen, waar sex en geweld inderdaad ongepast voor is.
Maar voor mensen die 17 jaar en ouder zijn, die hebben het haast over niks anders, en het kan ook helemaal geen kwaad om dit dan virtueel te zien, het is gewoon de waarheid, en het voegt heel wat realiteit toe aan het spel zelf.

Ik vindt dat dit maar weer eens aantoont dat hij gewoon domweg weer een game uitzoekt waar hij weer een rechtzaak van kan maken, iets wat hij toch wel beter moet weten dat dat tegenwoordig niet meer werkt.

Hij kan beter zijn tijd besteden aan mensen die in RL mensen vermoorden, en allemaal illegale dingen doen, want spellen verbieden gaat je in geen honder miljoen jaar lukken.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee