GTA IV-spelers klagen over crashende consoles

Op diverse fora klagen gamers dat Grand Theft Auto IV last heeft van vastlopers. De klachten komen voor op zowel de Xbox 360- als de Playstation 3-versie en er is vooralsnog geen oplossing voorhanden.

GTA IV - NikoVolgens Gamespot 'stromen' de klachten op diverse grote community's binnen. Uit een poll op Neogaf blijkt dat de problemen op beide consoles voorkomen, waarbij de Playstation 3 het iets slechter doet. Afgaande op de meldingen concludeert Neogaf dat met name de oude 60GB-modellen problemen ondervinden, al worden ook problemen gerapporteerd door gebruikers met een nieuwer model van de Sony-console. Het meest voorkomende probleem is het simpelweg vastlopen van console en spel; het beeld slaat dan vast en het geluid loopt nog even door, om daarna ook stil te vallen.

Uit de poll van Neogaf blijkt dat, als de groep stemmers representatief is, ongeveer dertig procent van de gamers last van de bug heeft. In het Verenigd Koninkrijk zou dat betekenen dat bijna 200.000 GTA IV-spelers problemen ondervinden: volgens MCV heeft het spel in dat land namelijk het record voor verkopen op de eerste dag gebroken. Na de eerste 24 uur zouden al 609.000 Britten een exemplaar van de game hebben aangeschaft.

Een oplossing voor de problemen lijkt nog niet voor handen. Volgens de forumgebruikers adviseert de helpdesk van Sony om GTA IV van de console te verwijderen en het vervolgens opnieuw te installeren, maar dat lijkt het probleem niet op te lossen. In een post op het forum van News4gamers, van een gebruiker die claimt een medewerker van Rockstar te zijn, wordt gemeld dat de ontwikkelaar mogelijk later vandaag al een patch uitbrengt die de problemen zou moeten verhelpen. Een officiële verklaring, zoals Rockstar na de problemen met Bully: Scholarship Edition uitgaf, is er echter nog niet.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

01-05-2008 • 13:38

169 Linkedin

Reacties (169)

169
154
27
13
0
5
Wijzig sortering
Wel lekker zo.
Het bedrijf wilde liever wachten met de overname-onderhandelingen met EA tot na de release van GTA4...

Nou zo zal het wel lekker positief uitpakken.

En niet te denken van alle GTA-fans die nu met problemen zitten door dit spel.

Goed Gedaan zou ik zeggen
Anoniem: 151119
2 mei 2008 00:50
Heerlijk gezeik allemaal weer :) Heb nu 4 pagina's gelezen en er zitten weer mooie reacties bij. Maar goed.

Hier @ PS3 (40gb) geen vastlopers, wel framedrops bij ****** wanted level. Maar goed, geeft aan dat de console lekker bezig is :)
Wat me wel opgevallen is, is dat wanneer je nieuwe eilanden 'unlocked' dan zie je zo nu en dan dat gebouwen opeens verschijnen. En misschien is het probleem te vinden bij mensen die X-X-X-X drukken tijdens de verhaallijn (Als ik lees dat iemand hem in 35uur uitspeelt) Misschien een klein laad moment ingebouwd, background?

Zou natuurlijk niet mogen dat mensen problemen ondervinden. En dan een kleine groep wel en andere niet. Ik heb de verhalen mogen lezen over nieuwe onderdelen etc etc. Het zal allemaal wel, maar vergeet niet dat het niet gezond! is om FULL-time te gamen. Wanneer je een pauze neemt? Zet ff je PS3 / XBOX uit. Doe je ding en ga weer zitten. Voorkom je eventuele vastlopers (zo denk ik erover)

Denk dat het probleem te vinden is in zijn volledige context, en zijn de consoles momenteel bottle nekken voor developers. Wanneer je nu begint met ontwikkeling van een game. Je zet je release datum uit en in die tussen tijd veranderd er van alles. Ik doe het ze niet na, en gelukkig heb ik nog geen echte problemen ondervonden. Maar er zijn ergere dingen :)

-Zet zn laptop uit - ps3 uit - morgen weer een dag :D
Mijn PS3 (60GB pack met Resistance en Motorstorm) draait nu al een paar maanden zonder problemen. Nog geen 1 keer een vastloper of anderszins problemen gehad met welke game dan ook (had er 7 voordat ik GTA kocht). En dan zit er toch wekenlang speelplezier in.

GTA draait best goed. Framerate kon wat beter, maar een echte vastloper heb ik nog niet gehad. Wel een rare 4 seconden freeze tijdens het rijden in een auto. Net voordat ik de PS3 uit wilde gaan zetten ging GTA weer vrolijk verder. Zonder verdere problemen totdat ik hem zelf twee uur later stopte.

Ik blijf er dan ook bij dat het een 100% software probleem is. Daarbij ga ik er ook even vanuit dat Rockstar er ongetwijfeld met man en macht aan werkt. Dat het bij alle consoles voorkomt (40GB/60GB en ook Xbox 360) blijkt trouwens ook uit een gesprek tussen Kotaku en een helpdesk medewerker van Rockstar:

http://kotaku.com/385183/...o-gta-freeze-fix-in-sight
En daar zijn de problemen al.
Omdat consoles steeds meer op PC's beginnen te lijken op sommige punten zijn er verschillende versies. Normaal gesproken zou dit niet mogen uitmaken omdat eht zich voornamelijk (maar niet alleen) handeld over de HDD in de apparaten. het lijkt er echter op dat consoles onderling in hun eigen type al zoveel verschillen dat het voordeel wat een console biede t.o.v. een PC al een stuk minder is.

Consoles zijn namelijk markeetingtechnisch handig omdat ze allemaal identiek horen te zijn in het type hardware wat ze in zichzelf hebben. helaas zijn tegenwoordig de onderlinge vershcillen zo groot geworden dat de programmeurs van spellen nu toch weer enigzins rekening moeten gaan houden met hardwarematige verschillen in de consoles onderling. Dat is nou net iets waar programmeurs vanaf wilden. Bij PC's leidde dit tot duurdere en langere programmeercodes wat dus meer geld kost om hetzelfde resultaat te behouden.

Natuurlijk is het bij consoles nog lang niet zo erg maar ik denk dat dit zeker naar SOny en MS een teken is dat ze meer uniform moeten worden in de hardware die ze stoppen in hun consoles.
Wat betreft Rockstar denk ik niet dat dit hun goed doet. Ze wisten dat het spel een hit zou zijn en dat ze al problemen hadden met Bully; Scolarship edition. 30% van de totaal verkochte exemplaren zou een buitensporig grote hoeveelheid zijn vergelijkbaar alleen met de uitval van XBox360's een jaar of anderhalf geleden.

Hoe doet de PC versie het in vergelijking vraag ik me eigenlijk af. DIe zal waarschijnlijk tegen iets minder problemen aan lopen alhoewel ik die bewering niet hard kan maken.
Vriend van mij heeft ander probleem. Hij heeft een PS3 en in GTA IV wil de politie niets doen. Hij kan erop schieten zoveel hij wil, politiewagens van de baan rijden zoveel hij wil, zijn wanted level blijft op 0 staan.
Anoniem: 50893
@Blokker_19991 mei 2008 14:33
Ik denk dat Take 2 Games het spel een beetje de deur uitgerushed heeft ivm. de dreigende overname van EA. Als er tijdens gold gaan een bug was geconstateerd dan hadden ze deze denk ik niet zo snel uitgebracht.

Het feit dat het op beide console's voorkomt rijst bij mij de vraag, hebben ze game in eerste aanleg voor de PC ontwikkeld en daarna geport naar de console's toe ? Het omgekeerde lijkt mij nogal onwaarschijnlijk, anders zou 1 console het goed moeten doen en de andere console slecht en de PC zou dan ook kuren vertonen.

Maar goed, het is jammer voor de mensen die er wel last van hebben en mogelijk heeft het te maken met console's die niet met de laatste updates draaien. Verder zullen er weinig gamers aangeven die met een gemodde box zitten en problemen ondervinden waardoor het probleem moeilijk boven water te halen valt.

Klagen gameontwikkelaars, zoals Crytek, over de piraterij en moeilijke verkoop op de PC, daar waar ik vind dat CryTek Crysis gewoon slecht gemaakt heeft, dan zitten er nog velen met een console die hem soft/hard modden. En dan word het moeilijker om een probleem te tackelen. De enige manier is om de bug te herproduceren en kijken wat de boosdoener is. Al met al, en dat geldt met name voor de PC, zit je weer met een game waar je lang naar uitkijkt en eenmaal binnen krijg je dit soort problemen voor je dure geld. En dan is het leuk dat gamedevelopers eeuwig klagen over piraterij en lage omzetten maar als gebruiker is dit veel frusterender. En dan te bedenken dat de game industrie meer omzet dan Hollywood, dus waar het klagen vandaan komt, nooit genoeg :?
Het feit dat het op beide console's voorkomt rijst bij mij de vraag, hebben ze game in eerste aanleg voor de PC ontwikkeld en daarna geport naar de console's toe ?
Naar mijn weten zijn alle versies in principe tegelijkertijd ontwikkeld. Bij GTA III werd eerst de Playstation versie ontwikkeld. Daarvoor werd juist eerst de PC versie ontwikkeld (GTA I & II).
En dan te bedenken dat de game industrie meer omzet dan Hollywood, dus waar het klagen vandaan komt
En wat heeft die omzet er mee te maken? Omzet <> winst. Een bedrijf kan miljarden omzet maken en het toch slecht doen, omdat ze bijvoorbeeld 300 miljoen verlies maken (!) zoals je regelmatig hoort over bedrijven in de geheugen sector. En waar komt die 300 miljoen verlies dan vandaan? Simpel, die zijn betaald door de aandeelhouders van het bedrijf. Uit hun eigen zak. Daar bedank je ze toch ook niet voor?

Anti-kapitalistische opmerkingen plaatsen heb ik geen problemen mee, maar ga geen onzin verkondigen, de omzet van een bedrijf zegt heel weinig over hoe goed dat bedrijf het doet en nog veel minder over de mate van 'zakkenvullen' of 'graaien' die daar plaatsvinden, om maar in de anti-kapitalistische terminologie te blijven. Daarvoor moet je naar de winst kijken en naar de winstmarge, en natuurlijk bonussen voor bestuurders etc.
Anoniem: 50893
@OddesE1 mei 2008 23:30
Als je vaker de artikels leest dan komt er gewoon duidelijk naar voren dat game bedrijven meer netto winst maken dan de Hollywood studio's en Sony tesamen.

In dat opzicht anno 20 jaar verder in game land vind ik het "vreemd" dat het nog steeds moeilijk schijnt te zijn om een game goed uit te brengen. In dat kader tov. de omzetten en de druk die er tegenwoordig heerst op een game om het allemaal maar zo snel mogelijk de deur uit te doen en daarbij de "gamer/klant" zijn recht aan te doen voor een aankoop.

En zoals ik al verwees, mogelijk dat de game toch wat te snel de deur uit is gegaan vanwege de dreigende overname door EA en met name dat soort belangen, ook al spelen die belangen en zijn ze voor de meeste meer normaal vandaag de dag, blijf ik bij het feit dat het niet mag gebeuren dat een game op die manier op de markt word gezet, zoals ik dat buiten gamen ook verwacht van andere software developers.

Om maar eens een ander voorbeeld te nemen, Roxio, toch wel een gerenomeerd bedrijf kwam ook veel te snel met Roxio 9 voor Vista terwijl een hoop functie's door Vista niet eens werden ondersteund en automatisch werden uitgeschakeld. Wat je op de verpakking zet moet je minimaal kunnen nakomen of anders gewoon op de verpakking aangeven hoe de vork werkelijk in elkaar steekt.

Zoveel mogelijheden om goed te testen in deze tijd, denk aan supercomputers met simulatie's die al een hoop testwerk kunnen verrichten in een split second maar inplaats daarvan vaak toch gewoon iets de deur uit laten gaan onder het motto, we zien wel als er problemen onstaan :?

Het heeft verder niets met kapitalisme te maken maar met feiten en realiteiten, niet meer en niet minder :)
Als je vaker de artikels leest dan komt er gewoon duidelijk naar voren dat game bedrijven meer netto winst maken dan de Hollywood studio's en Sony tesamen.
En daar gaan we weer... welke artikels? Ik ben benieuwd of je hier betrouwbare bronnen voor denkt te hebben die dat ondersteunen, want dit is gewoon pontificaal niet waar.

Afgezien daarvan zijn er natuurlijk zijn er wel een hoop uitgevers met een mooie netto winst, maar heb je ook bekeken hoeveel ontwikkelaars er failliet gaan ieder jaar? En ik doel dan wel op ontwikkelaars die echt kwalitatief goede games ontwikkelen/ontwikkeld hebben.

Ik ben de eerste die toegeeft dat er een hoop mis is met de game-industrie. Spellen worden meer en meer gerushed en dit zal helaas alleen maar erger worden in de toekomst: games zijn steeds moeilijker rendabel te krijgen omdat de complexiteit zodanig toeneemt dat er gewoonweg teveel fout gaat, en er geen geld is om die fouten te herstellen (mensen schrikken nu al vaak van het bedrag van 50€ voor een game).
Desalniettemin, om nu ineens de complete game-industrie als 'evil' en geldbelust neer te zetten is een grove veralgemenisering en bovenal miskenning, zeker als je bedenkt dat bijv. ontwikkelaars het vaak moeten hebben van hun passie en uitgebuit worden (onbetaald overwerken e.d.). Ontwikkelaars zijn in de regel ook niet de personen die rijk worden als het spel succesvol wordt.

Enneh.... supercomputers die met simulaties spellen op bugs testen? Ik neem aan dat je een dergelijk systeem zelf hebt ontwikkeld en binnenkort op de markt zet?

Nogmaals: niet alleen zet je de hele game-industrie als 'evil' neer, maar tevens laat je ook nog voorkomen alsof spellen expres met fouten op de markt gezet worden. Niet omdat er een reden(/slap excuus) achter zit, maar gewoon puur voor de lol -> om de speler te pesten.

Ik begrijp dat mensen dit soort (ernstige) fouten frustrerend vinden en zelfs terecht moord en brand schreeuwen, maar laten we de zaken niet compleet uit perspectief trekken.
Ik denk niet dat het met gemodde conoles te maken heeft. De PS3 is nog niet "om te bouwen", en de PS3 en 360 hebben volgens dit artikel soortgelijke problemen.

Het euvel bij GTA IV backups is dat textures traag laden op BenQ's waardoor je op onzichtbare objecten knalt. Een harde schijf helpt dit overigens deels te voorkomen omdat textures daarop worden gecached.

Daarnaast is er in interviews vaak vermeld hoe het programmeren voor consoles verliep, bijvoorbeeld over dat het lastig programmeren is voor en PS3, en dat het soms ontbreken van een harde schijf de boel gecompliceerder maakte voor de 360. Ik denk dus niet dat ze voor het PC platform hebben ontwikkeld. Waarschijnlijk hoogstens in het achterhoofd gehouden.

[Reactie gewijzigd door Blaise op 1 mei 2008 15:32]

Anoniem: 223418
@Blokker_19991 mei 2008 18:17
ik heb precies het zelfde met mijn 40gb ps3, het is iets van het laatste uur. Gisteren werd ik nog keihard achtervolgd.

Ik kan ook ongestraft over de brug wandelen nu :) het is wel grappig...
Het voordeel van consoles is toch juist dat de hardware altijd hetzelfde is en dat er dus veel minder problemen zijn? Nu zijn er alsnog meerdere versies van de zelfde console, wat nu dus duidelijk weer tot problemen leid. Misschien heeft rockstar alleen getest op de laatste versies van de console en werkte het daar prima.
Iedereen zegt dat wel mooi hier, maar volgens mij valt dat allemaal wel mee... Zou een echte developer daar wel eens over willen horen.

volgens mij: Een game developer maakt een game op een engine, de engine is al ruim en breed getest om te werken op een kaart uit iedere generatie. Die engine is gemaakt voor DirectX of openGL en de DirectX zorgt er wel voor dat het allemaal lekker werkt. Dus denk dat alleen de makers van de engines misschien tegen problemen aanlopen, maar de gamedeveloper zelf daar vrij weinig mee te maken heeft. Ik denk zelfs dat het voor de console moeilijker is, want daar moet je rekening mee houden dat je overal acceptabele FPS haalt, terwijl je voor de pc gewoon zegt: Upgrade je hardware maar als je geen framedrops wilt. Ik denk het enige probleem bij de pc is dat je voor zowel SM2.0, SM3.0 en SM4.0 moet ontwikkelen, omdat je bij iedere pc toch het maximale grafische wilt halen of je sluit een groep uit. Komt nog bij dat ik denk dat je heel makkelijk kan porten van xbox 360 naar directX 10.

Maar gaar eigenlijk dat er bugs zijn op de PS3, ik vind de meerwaarde van de console toch altijd dat het 'schijfje erin en spelen zonder gezeik' is. En het grote nadeel vind ik dat je als consolegamer moet gaan wachten op een patch, terwijl voor de pc iemand allang in de scripts is gaan duiken en gaan proberen het zelf op te lossen (en vervolgens ook goed te verspreiden).

[Reactie gewijzigd door poepkop op 1 mei 2008 15:36]

Nu zijn er alsnog meerdere versies van de zelfde console, wat nu dus duidelijk weer tot problemen leid.
Waarop baseer je die conclusie? Dat iemand op tweakers.net een reactie post met die mening maakt het nog niet waar. Het hele 'oude 60 GB model' verhaal is een onbevestigd vermoeden en gezien de XBox 360 ook problemen heeft vermoed ik persoonlijk dat dat verhaal ook niet klopt. Wat de oorzaak is weten we op het moment nog niet, maar ik zelf denk dat het een software probleem is en dan zou dus waarschijnlijk iedereen er in principe last van kunnen hebben. De vraag is dan wat het triggered. Bijvoorbeeld 'als je met Nico op een moter stapt terwijl hij item X in zijn inventory heeft ontstaat het probleem', ik noem maar wat.
Anoniem: 69767
1 mei 2008 13:46
1. Vooraf installeren op de HD (PS3).
2. Verplichte OS en Game updates.
3. Bugs (Mariokart Wii).
4. Cheaters (Mariokart Wii leaderboards).
5. Crashes en vastlopers. (GTA IV)
6. Framedrops

Het begint net de PC te lijken: dit neemt wel een boel voordelen van de console weg als deze trend zo doorzet. Juist het niet hoeven te installeren, geen bugs en vastlopers en geen cheaters, en stabiele FPS-rates (geen slowdowns) waren altijd al de voordelen boven de PC. Niet om te zeggen dat de PC veel beter is, maar het is toch een klein beetje jammer voor iedere console bezitter dat het nu ook die kant op dreigt te gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 1 mei 2008 13:52]

Dat heeft verschillende oorzaken, spelconsoles zijn tegenwoordig complexer dan een PC, zeker als men kijkt naar de PS3.

Vroeger was ook zo dat er 1 model van de console was en dat deze makkelijk 5jaar meeging. Vandaag evolueert de console tot er een nieuwere op de markt komt, hardware matig worden er veranderingen toegepast en software matig. Dit betekent dat een developer door de jaren heen zijn game ook moet compatibel maken met oudere modellen en deze ook hiervoor moet testen, met het economische gevolg dat zoiets duurder is geworden.

Een logisch gevolg van de complexiteit en het langer testen is dat veel bedrijven eerder kiezen voor: "eerst uitbrengen dan patchen" mentaliteit.

Het voordeel tegenover de PC is wel nog steeds minder piraterij en ondanks de complexe structuur zijn er nog steeds minder configuraties voor handen en zijn de meeste games zo goed als bug free.

Als laatste mag je trouwens niet vergeten dat dit nog steeds door mensen is geprogrammeerd, één if'je vergeten en de boel crashen.
Dat is niet waar, sinds jaar en dag gaat ieder stukje elektronica dat meer dan twee jaar in productie is wel een paar verschillende revisies door. Dat is heel erg normaal omdat de meeste leveranciers niet 2 jaar precies de zelfde component maken, dat gebeurt bij bijvoorbeeld al bij simpele amps maar ook bij complexere chips.

Zo kan het dus gebeuren dat je print in een keer anders moet worden omdat de assamblage/bestück afdeling zonder medeweten van de ontwerpers een andere versie van de chip krijgt toegestuurd met een andere pinout en specs. Verder kan het zijn dat als er bij wat kleinere bedrijven in China wordt gekocht het onderdeel simpelweg niet geleverd kan worden omdat het bedrijf in financiële problemen verkeerd.

Dat zijn dus redenen waarom alle elektronica constant verandert, 5 jaar een product precies het zelfde houden is een unicum en dat heeft het verleden ook wel bewezen; televisies, consoles (van de NES tot de Xbox 360), radios. Van het zelfde type zijn soms wel tientallen verschillende revisies.

Mocht dit probleem bij afwijkende revisies liggen (en gezien het probleem op zowel de Xbox als Playstation voorkomt) dan is het overigens de schuld van Microsoft en Sony zelf. Zij moeten voor een platform zorgen dat zelfs over verschillende revisies compatible is, anders maak je het de developers (in de tijden dat de SDK's al gigantisch complex zijn) wel érg moeilijk.
Consoles zijn niet complexer dan PCs. En als dat wel zo is heb je grove fouten gemaakt bij het ontwerp. Een PC is een moving target met veel verschillende configuraties, een console zou constant moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 1 mei 2008 15:11]

Een console is op geen enkele manier complexer dan een PC.
Ja ze moeten opnieuw het wiel uitvinden door zelf alle hardware te verzinnen waar er bij de PC's tal loze bedrijven dagelijks met nieuwe hardware komt maar daarom is de PC juist complexer.
Hier wordt er voortdurend geconcurreerd en geëxperimenteerd met nieuwe dingen. Bij consoles wordt er 1 standaard bedacht en dat wordt later minimaal geoptimaliseerd.
Het feit dat een PC met zoveel verschillende hardware uit zoveel verschillende tijdperken kan werken zegt al genoeg over de complexiteit van de interne comunicatie van de apparaten.

Het zou me ook niets verbazen als juist de console(zoals ik het ken tenminste) verdwijnt ipv de PC als game-platform.
Je ziet het nu al:
-games die je MOET installeren
-alleen multiplayer over internet en geen splitscreen functie
-patch's en updates nodig voordat bepaalde games/functies/hardware werken
-hardware/comptabiliteit problemen
-steeds meer verschillende versies(2 of 4 USB poorten, wel of niet backwards compatibele met oudere spellen, 80~20GB harde schijf, enz...)
-ondersteuning van sommige muizen en toetsenborden
-media center en internet explorer functies
-aanpasbaar uiterlijk
-cheaters
-enz...

Bij de volgende generatie kan je misschien al de hardware ook upgraden om de nieuwste spellen te spelen en je er ook office functies als Word en Powerpoint op kunt gebruiken.
Het was bij de nintendo 64 al mogelijk je hardware (het video geheugen) uit te breiden
Alleen multiplayer over internet geen split screen functie? Da's niet waar.

ik heb hier voor me liggen een Xbox360 en een boel spellen met splitscreen functie...en dan zijn er nog veel meer games op de markt.

- Ranbow Six Vegas
- GRAW
- GRAW 2
- Guitar Hero
- Halo 3
- Army of Two
- The outFit
- Gears of War

Overigens hoef je niet op de volgende generatie te wachten om de hardware te upgraden. De Mega Drive had al een CDROM upgrade + 32 bit processor upgrade, de N64 had een RAM upgrade.... de Saturn had een RAM cartrigde upgrade etc.

[Reactie gewijzigd door Soepster op 1 mei 2008 16:56]

Wat betreft multi-player bedoelde ik dat het steeds minder voor komt en dat was wat de console vroeger zo aantrekkelijk maakte voor mij.
En met de hardware bedoelde ik dat je de hardware MOET upgraden om een bepaald spel te spelen in de toekomst. Of je betere prestaties krijgt met het nieuwere model iets in die geest.
De N64 had ,voor zo ver ik weet, maar voor 1 spel die ram upgrade nodig en gaf bij 2 andere spellen een kleine verbetering. Maar dat zal in de toekomst denk ik wel vaker en met meer spellen voorkomen.

[Reactie gewijzigd door MAXed_out op 1 mei 2008 18:17]

En laten we de FX (2)-chip van de SNES niet vergeten... Er was wel een klein verschil: Deze zat op de cartridges die deze chip gebruikten en niet in de SNES zelf. Dat gaat tegenwoordig wat lastig met die DVDtjes. ;)
En dat terwijl de PC juist gebruiksvriendelijker wordt.

Mede door DirectX10, betere drivers en minder aanbieders van 3D kaarten.
Zou het niet kunnen dat het spel de hardware zwaarder belast dan andere spellen tot nu toe hebben gedaan, waardoor de console er gewoon mee ophoudt?
Zo heel erg zwaar is GTA4 nu ook weer niet vergeleken met andere games. Lijkt me eerder een zeldzame bug.
Anoniem: 152481
@Knaak1 mei 2008 14:26
Ik denk dat Rockstar hun software maakt en dan uittest op zowel de Xbox als de PS3.
Ze zullen heus wel een duurtest hebben gedaan om te kijken of de consoles te heet werden of zo.

Echter..
Als ik dat stukje lees waarbij gezegd wordt dat vooral de 60GB versie last heeft van crashes, begin ik me af te vragen hoeveel verschillende PS3's en Xboxen er zijn.
Vroeger was het grote voordeel voor een developer dat een console vrijwel altijd dezelfde configuratie had.
De PS2 is naar de slim-line gegaan maar volgens mij zijn er dus maar 2 verchillende, 'dezelfde' PS2'.

Van de Xboxen en PS3's zijn 40gb versies, 80gb versies, backwards-compatible versies, 65nm cpu versies, 55nm cpu versies etc etc etc...
In principe zou alles met elkaar moeten werken en alles compatible moeten zijn maar ik begin me af te vragen of developers ook daadwerkelijk op al deze variaties van dezelfde consoles (kunnen) testen.

Als dat niet gebeurt zou daarmee helaas 1 van de grote voordelen van consoles wegvallen. Je koopt een spel voor je PS3, maar op het doosje staat dat ie alleen geschikt is voor de PS3-40GB....

Ben ik de enige die denkt dat dat wel eens de oorzaak van alle problemen zou kunnen zijn? (geldt ook voor andere games).
Dat was vroeger ook zo hoor. Nu zijn er dan wel meer verschillende varianten te koop, maar dat gaat vaker alleen maar om een grotere HD en wat accesoires. Ook in de tijd van de PS2 en Xbox waren er talloze versies en hardware revisies. Slimline PS2 heeft bijvoorbeeld ook problemen gehad met een x aantal games die hij niet kon lezen.

Hardware wordt met de tijd nu eenmaal kleiner, en goedkoper te produceren.
Van de PS2 zijn volgens mij minimaal 15 verschillende hardware revisies, over het algemeen ging dat ook goed.
Ik denk dat dat wel meevalt inderdaad. De systemen dienen voornamelijk softwarematig gelijk te zijn, in de basis. Bovendien gok ik dat Rockstar al deze systemen gewoon heeft staan, danwel emulaties verkregen via Microsoft e.d. Wat mij zo tegenvalt, is dat er weer een spel is wat ik misschien wilde kopen, wat last heeft van dit soort zeer grote bugs. Dit weerhoudt mij er nu al jaren van om m'n collectie nog eens lekker uit te breiden... met welk spel dan ook.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 1 mei 2008 19:11]

Af en toe een crash is niet het einde van de wereld. Als jij vindt dat dat wel zo is, dan zijn er inderdaad bitter weinig games die je kan spelen. En bovendien heb je dan ook niet zoveel te zoeken op deze site.
Er zijn behoorlijk wat verschillende PS2 versies, mijn slimline type SCPH-70000 heeft zo problemen online te spelen bij bijvoorbeeld Killzone wat alleen bij dit type voorkomt. Ook was er een Final Fantasy game die niet op elke PS2 zou draaien.
Zeldzaam met 200.000 gevallen, ja :p.
Nee bug die ze er niet hebben kunnen vissen bedoelt hij natuurlijk...
Zou wel beetje raar zijn, dan vertraagt gewoon alles he...

Stel je voor dat je PC gewoon zou afvallen/blokkeren omdat ie iets niet aan kan :+
Als het systeem dusdanig belast wordt kan dit ervoor zorgen dat het systeem vastloopt of gewoon uitvalt.

Ik heb dit zelf al gehad in 3DMark05/06 dat mijn systeem gewoon vastliep.
Je ziet het dan vertragen en in een keer hangt het hele ding vast omdat het gewoon teveel is voor het desbetreffende systeem.

Concoles of PC's, het kan bij ze allebei gebeuren.

Misschien is dit ook de reden waarom de oudere modellen er last van hebben en de nieuwere niet zo.
Dat zou niet moeten, dan krijg je gewoon mem errors, en ontlaad de boel...
Dit kan dus weldegenlijk.
Dit heeft dan vaak wel met het geheugen te maken, maar dan niet omdat die fouten maakt ofzo.
Moet jij maar eens gaan kijken wat een OS doet als alle beschikbare geheugen (ook virtueel) vol zit en er dan nog geheugen nodig is. De applicatie die dat geheugen wil hebben crasht geheid d.m.v. een systeemcrash of iets dergenlijks.
De app valt dan stil terwijl het OS aan de gebruiker vraagt wat er aan gedaan moet worden. Wil je dat ik meer virtueel geheugen aanmaak? vraagt windows dan. Ja natuurlijk denk je, terwijl je op OK klikt en de app draait weer doer. Een goed systeem hoeft nooit te crashen, vol geheugen is gewoon een normale conditie waar rekening mee gehouden wordt tijdens ontwerp.
Op voorwaarde dat hier mee rekening is mee gehouden en dan kan men die vraag natuurlijk wel stellen bij een console. Zouden die zelfs gebruik maken van virtueel geheugen?

Windows heeft trouwens ook maar een beperking in virtueel geheugen
Maakt voor de Xbox niet zoveel uit, aangezien spellen sowieso zonder HD moeten kunnen draaien voor de Arcade versie.
En dat kan dus al lang niet meer.. voor hoeveel spellen op de xbox is er al niet een patch uitgekomen? En hoe moet je die dan gebruiken zonder HD ??

Die arcade versie is leuk, maar zonder HD is de xbox360 niet zo veel meer waard kwa mogelijkheden. Vallen dan ineens een hoop zaken af, zoals het patchen van games.

Gebruikers met GTA4 en een Xbox Arcade mogen zich vast klaarmaken om ook een HD te kopen om GTA4 niet crashend te kunnen spelen (en in dat geval hadden ze beter een Xbox 360 Classic kunnen nemen...)
Het verschil is ook de ontelbare configuraties waarin pc`s beschikbaar zijn.
De consoles eigenlijk maar in 1. In de nieuwere ps3 / xbox360 zit niet ineens compleet andere hardware. Alleen dezelfde chip op een kleiner procede en misschien wat bugfixes. Kwa warmteontwikkeling kan ik het me het ook niet voorstellen bij een ps3 aangezien de oude versie ook direct een heatsink heeft die 2x zo groot is als de nieuwe versie. Xbox is me niet bekend hoe dat precies zit.
Dan is die pc van je niet stabiel geweest.
Dat dit gebeurt bij een spel uitgebracht voor consoles vind ik werkelijk schandalig.
Ze moeten zich diep schamen, iets dat maar op een hardwareconfiguratie draait, kun je wel zo grondig testen dat dit soort bugs echt uit den boze zijn.

En dan is het ook nog zo dat het op 2 consoles gebeurt, wat wil zeggen dat er helemaal niet goed getest is.
Doordat het op twee consoles gebeurt kun je eigenlijk concluderen dat het een software probleem is en geen hardware probleem... maar wat heb je daar aan?... Ondertussen zit je daar met je dure computer en spel (GTA IV vraagt men 65 euro voor) en de boel crashed. Brengt bij mij herinneringen aan de PC terug, waar ik nóóit meer een spel voor zal kopen...

Vooral Sony en Microsoft hebben steekjes laten vallen. Het spel had met dergelijke problemen nooit door de QA mogen komen. Een paar euro van elk gekocht spel gaat naar hun als licentiekosten, daar mogen ze ook wel wat voor doen. Nintendo heeft een 'Nintendo Seal of Quality'. Vroeger dacht ik dat het gewoon een stickertje was, maar tegenwoordig denk ik dat 'the big N' dat gewoon echt veel beter doet. Op Nintendo systemen zijn dit soort problemen zeldzaam. Dit is mijn ervaring en ik heb zowel Nintendo als Sony systemen gehad.
Exact, je hebt geheel mijn gevoel wat spelletjes betreft. Ik kocht regelmatig spelen van 60-70 Euro, tot het moment (ik schat in ergens rond 1998) dat steeds meer spelen zoveel bugs standaard meekregen, dat ik gestopt ben en eerst illegaal een test deed alvorens ik het kocht...vindt je het gek... ik heb sindsdien nog maar een handvol aan games ook gekocht, omdat die gewoon voldeden aan het gezegde "waar voor mijn geld"
Als het geheugen vol zit, dan zit het vol en staat alles stil, daarom moet niet alles eerst trager gaan, zoiets kan ook gewoon plots gebeuren.
Dan zou iedereen toch problemen moeten hebben? Ik heb iig nog niets geks meegemaakt en ik heb de laatste 3 dagen heel erg veel gespeelt. Als het echt teveel voor de console zou zijn dan zou je toch kunnen verwachten dat het op alle consoles gebeurt.
Grafisch gezien is GTA IV niet zo bijzonder dat een xbox of playstation er spontaan mee ophoud.
Lijkt me een gevalletje softwarebug aangezien het platformonafhankelijk is.
Volgens mij laat GTA 4 de consoles grafisch juist zweten tot op het bod... maar ik denk ook niet dat dit het probleem is wat nu speelt.
Anoniem: 97797
@nexhil2 mei 2008 09:46
Ooit al Heavenly Sword gespeelt op de PS3 ? Dat ziet er een stuk beter uit dan GTA IV. Ik erger mij er niet zoveel aan de gamplay is geweldig en mijn versie is gelukkig nog niet gecrascht. Ook niet vergeten de er een enorme map is die contant on the fly moet geladen worden.
Dat het er mooier uit ziet betekent niet dat de GPU zwaarder belast wordt. Het kan maar net zijn dat GTA IV veel meer textures bevat dan Heavenly Sword.

Ik kan crysis bijvoorbeeld alleen maar op low spelen. Het ziet er dan enorm lelijk uit. Wat oudere games daarentegen kan ik prima op medium of high spelen en toch ziet het er dan mooier uit dan crysis op low. Dit komt dus door de textures..
Als (ook al is het een waarschijnlijk onrepresentatieve steekproef) 30% van de kopers er last van heeft, hoe kan Rockstar dit dan in godsnaam niet hebben opgemerkt?!
Dat zat ik ook te denken ja... maar die 30% zal wel een stuk lager liggen, gezien mensen die juist vastlopers hebben op zoek kunnen gaan naar een oplossing en bij mensen waar het werkt, ze gewoon lekker door spelen.. Dus misschien ligt het wel op ergens tussen de 5 a 10% ofzo ;)

Daarnaast vraag ik me af of het heel toevallig alleen bij de gekochte of juist alleen bij de gekraakte versie of allebei voorkomt?

[Reactie gewijzigd door Sluuut op 1 mei 2008 14:11]

Consoles hadden gewoon nooit een harde schijf en online mogelijkheden moeten krijgen, daar worden ontwikkelaars laks van. Nu kunnen de gebruikers weer allerlei crap gaan downloaden om een game speelbaar te maken die dit soort rotzooi in de eerste plaats niet eens mogen hebben. Waar is de tijd gebleven dat je een casette in het ding ramde en meteen kon gamen?
Anoniem: 19339
@Andros1 mei 2008 15:02
Alsof games vroeger wel bugvrij waren toen er nog geen internet/harddisks in consoles zaten.

Impossible Mission op de Atari 7800 was niet uitspeelbaar vanwege een programmeerfout (waarmee de naam van het spel wel weer eer aangedaan werd).
Klopt. Maar kijk eens op de doosjes van de huidige games voor de wii en DS. Op Nintendo games staat al sinds de NES een rond zegel (ovaal bij US/JP import) met "Nintendo seal of quality" erop. In die tijd kwamen er idd een zooi aan games met bugs en andere rotzooi uit. Met dat zegel maakte Nintendo er korte metten mee doordat de games eens fatsoenlijk getest worden. En dat blijft een betere aanpak dan rushen en naderhand de gebruiker laten patchen en kloten zoals er nu met GTA IV gebeurd...
Dan moet ik je toch uit de droom helpen, want Nintendo test spellen echt niet zo uitgebreid als jij blijkbaar denkt. En als DS developer weet ik waar ik het over heb... Dat 'seal of quality' zegt natuurlijk helemaal niks.
Tegenwoordig wel minder maar dat was iig de bedoeling van dat seal. Of kom jij overal vastlopende wii's en DS'en tegen?
wel spelen die door een bugje niet meer uit te spelen waren op de Wii :) (paper mario), maar daar werd door nintendo na melding netjes een omruilaktie voor gemaakt.
Had cdtje maandag gestuurd en woensdag nieuw exemplaar zonder bug terug... en geen enkele kosten gemaakt, alles op kosten nintendo (over service gesproken)
Anoniem: 19339
@Andros1 mei 2008 22:59
Dat zegel staat ook op Super Paper Mario voor de Wii... En Nintendo heeft toe moeten geven dat onder bepaalde omstandigheden (met iemand gaan kletsen zonder dat je een sleutel hebt opgepakt) toch het spel crasht...

Op zich een mooi streven om rigoreus te testen, maar bugs blijven gewoon altijd aanwezig. Games van nu zijn vele gigabytes groot, het is gewoon statistisch niet mogelijk om dat foutloos te maken.
muah, ik vind het toch wel prettig dat ik op m'n PS3 buiten updates ook online kan spelen, add-ons en demo's kan downloaden en af en toe een website kan raadplegen. En de PS3 ondersteunt BD profile 2.0 dat ook een internetconnectie nodig heeft.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee