Tijdens een spoeddebat hebben diverse Tweede Kamerleden gesteld dat Microsoft bij de aanbesteding voor overheidsdesktops wordt voorgetrokken en dat stimuleringsplannen voor open source worden gedwarsboomd. Minister Bos ontkent dit echter.
De steen des aanstoots is het eisenpakket voor overheids-pc's waaruit een duidelijke voorkeur voor Microsoft-programmatuur zou blijken. Dit strookt niet met door de Kamer goedgekeurde plannen om opensourcesoftware bij de overheid te stimuleren. Het gewraakte document kwam vorige week in handen van Webwereld en naar aanleiding daarvan vroeg de SP een spoeddebat aan.
Het document bevat eisen zoals ondersteuning voor Microsofts Active Directory-protocol en Sql Server Client, en stelt tevens dat overheidscomputers van de momenteel enkel door Microsoft ondersteunde TPM-chips moeten zijn voorzien.
Staatssecretaris voor Economische Zaken Frank Heemskerk, de opsteller van het stimuleringsplan voor opensourcesoftware, verdedigde de eisen in de aanbesteding tegenover de Tweede Kamer met de mededeling dat invoering van open source en open standaarden niet van de ene op andere dag gaat, en dat de overheid ook zeker moet kunnen zijn van de continuïteit van de nu gebruikte systemen. Minister van Financiën Wouter Bos schaarde zich achter de woorden van de staatssecretaris, en hij ging nog een stap verder met de stelling dat het aanbestedingsbeleid wel degelijk met de plannen van Heemskerk strookt.
De minister verklaarde vervolgens dat hij eigenlijk weinig van het document met de technische eisen begrijpt, maar dat de doelstelling ervan volgens hem niet afwijkt van de stimuleringsplannen van Heemskerk. Bos heeft daarom voorgesteld om volgende week, samen met de fractievoorzitters, eens goed naar de inhoud van het document te kijken. Op basis daarvan moet dan worden besloten of het aanbestedingsbeleid moet worden aangepast, zoals de SP en de PVV willen.