'Sony betaalt Warner 400 miljoen voor ondersteuning blu-ray' - update

Sony zou Warner Bros. een bedrag van tegen de 400 miljoen dollar hebben betaald om de filmproducent in het blu-ray-kamp te krijgen. Het binnenhalen van de steun van Warner zou een forse overwinning op de hd-dvd-voorstanders betekenen.

Blu-ray logoMet 400 miljoen dollar liet Sony concurrent Toshiba ver achter zich, meldt Globe and Mail. De Japanse hd-dvd-fabrikant zou 'slechts' 100 miljoen dollar hebben geboden.

Het bedrag dat Sony volgens het bericht heeft betaald, ligt een stuk hoger dan de bedragen die tot nu toe betaald zouden zijn om studio's over de streep te trekken. Volgens geruchten uit augustus ontvingen Paramount en Dreamworks samen 150 miljoen dollar, waarna zij exclusief hd-dvd gingen ondersteunen. Inmiddels lijken zij daarop terug te komen en ook blu-ray te gaan ondersteunen.

Er spelen overigens meer zaken mee bij de keuze tussen blu-ray en hd-dvd. Zo zegt de studio Lions Gate dat hun keuze voor blu-ray voornamelijk voortkomt uit het feit dat blu-ray beter gewapend is tegen piraterij dan hd-dvd.

Update, 14:43: De tekst is aangepast om duidelijk te maken dat het hier om een gerucht ging. Bovendien heeft Kevin Tsujihara, president van Warner Bros. Entertainment, inmiddels ontkend dat zijn bedrijf geld voor de keuze voor blu-ray heeft ontvangen. Volgens Tsujihara wil Warner met de keuze voor blu-ray de toekomst van de hd-producten van zijn bedrijf waarborgen. "De keuze is volledig gebaseerd op wat het beste is voor de consument, de retail en de industrie. Het gaat niet om geld, maar om wat voor Warner Bros. strategisch gezien de beste keuze is”, aldus Tsujihara.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

11-01-2008 • 12:23

95 Linkedin

Lees meer

Toshiba: geen plannen voor blu-ray Nieuws van 19 februari 2008
Sony-topman noemt hd-strijd patstelling Nieuws van 11 november 2007
Paramount licht keuze voor hd-dvd toe Nieuws van 23 augustus 2007
'Dvd blijft dominant tot 2011' Nieuws van 21 juni 2007
Mediaoffensief HD-DVD van start Nieuws van 12 juli 2006

Reacties (95)

Wijzig sortering
Welke van beide prodcuten het gaat worden maakt mij niet.

Wel is de consument op termijn er mee gebaat dat een standaard wordt ondersteund. Nu gaat al het geld naar de ontwikkeling van 2 apparaten ipv 1 apparaat.

En ook de HIFI fanaten zullen dit toejuigen. De grote jongens als Classe, Mark Levinson wagen zich niet op de markt zolang er meerdere formaten zijn en de markt penetratie nog te laag is.

En ja, in het begin zijn de HD media nog duur. Maar komop, we zitten nog niet in dezelfde fase als de DVD nu.
Ook de DVD was in het begin duur. De prijzen zijn nu fors gezakt. Dat zal met HD media ook gebeuren.


Het is alleen de vraag wanneer en met welke snelheid. Er wordt nog teveel geld verdiend aan de DVD verkopen om het HD naar voren te schuiven. Anderzijds als HD niet naar voren wordt geschoven kan het HD gebeuren wel eens floppen, gelijk aan SACD en DVD-A.

En de vraag is of het publiek wel op HD zit te wachten, of andere formaten de verwachte HD gaan inhalen. Er zijn alweer nieuwere techieken in ontwikkeling als opvolger van HD.

[Reactie gewijzigd door blue eyes op 11 januari 2008 15:21]

Geen reden waarom die 'grote Hifi jongens' zouden wachten met HD spelers... Zij verkopen zowiezo voor 95% gebakken lucht, dus daarbij zijn de ontwikkelingskosten van de Blu-Ray of HD-DVD onderdelen niet significant.
In jouw beleving.

Voor de grote jongens en veel anderen is het geen lucht.
Dus voor hun terecht dat ze wachten op de winnaar en wachten op de definitieve specs. Hin ontwikkeltijd is langer en duurder. Etc.

Maar ieder zijn geloof ;)

Zeg niet dat het onzin is, maar zeg dat het in JOUW beleving onzin is. Leven en laten leven!
Anoniem: 245761
11 januari 2008 20:43
Waarom hoor ik zo veel geroep over dat het boze Sony omkoopt. Heeft een van jullie zich al eens afgevraagd hoe veel geld ze al hebben geinvesteerd in Blu-ray. Geen enkel bedrijf is heilig en dat geld net zo goed voor Sony. Maar een miljarden investering op die manier veilig stellen is niet zo zeer omkoperij dan gewoon markting. Buiten het feit om natuurlijk dat niet al het geld van Sony is gekomen (maar gezien hun kapitaal vast wel het leeuwendeel). en sowiso is Sony en MS vergelijken appels en peren. Sony is een bedrijf wat zich niet op een markt concentreerd (bv zelfs via via in de auto fabricage zit) en MS richt al zijn pijlen op de markt van computers en spellen.
En, ja al dat geld word terug verdiend op ons...... ben er maar boos om voor iedere promile van je aankoop bedrag.... Ga je dan eerst eens druk maken over de belasting die via import-belastingen en BTW zo vele procenten van jou geld neemt.
In plaats van altijd maar roepen dat MS en andere grote bedrijven de grote boosdoeners zijn kan je ook eens de zaken van uit een groter perspectief bekijken en dan zie je dat dit over heel de wereld dood normaal is. Of je nou praat over een HD formaat, wapen handel of wat dan ook. We hebben een heleboel slimme mensen die die zaken bekijken en oordelen of er wel of niet eerlijk gespeeld word. het is mischien moeilijk om te horen maar geloof maar dat er destijds even eens veel geld om ging om de DVD standaard te maken en daar zijn we nu allemaal gelukkig mee. En dat Sony er aan 't eind van de rit een leuke winst aan overhoud..... waarom denk je dat het een van de grootste en rijkste bedrijven ter wereld is?
Eens,

Mensen moeten wat minder naief zijn, bedrijven zijn er niet voor om jou een product te verkopen tegen de laagste prijs, zodat jij het minst betaald.

Komop, het zijn commerciele bedrijven!

De wereld is wat minder lief en vriendelijk als misschien sommige mensen hier denken (tenminste aan de postings op te maken).

De wereld draait om geld en macht. Nergens anders om.
En waarop baseren Globe and Mail zich? Industrie en studio insiders hebben het bij mij weten er nooit over gehad.
Dit is volgens mij gewoon weer een grote speculatie... En persoonlijk vind ik het ook helemaal niet belangrijk. HD-DVD en Blu-ray verschillen amper met elkaar, dus ik zie liever snel 1 format wat de standaard word. En of daar nu wel of niet 400milj. bij komt kijken boeit me eigenlijk niet. 20,-/25,- voor schijfje blijf je toch betalen...
"One report suggested Toshiba's bid was in the area of $100-million (U.S.) while Sony's offer was closer to $400-million."

Dit komt uit de bron en wordt blijkbaar op tweakers vertaald in Globe and Mail weet... No offence maar dit is wel een beetje nieuws beinvloeden, het ene gerucht als een nietszeggende uitspraak bezegelen en de andere wordt plotseling neergezet als feit...
No offence maar dit is wel een beetje nieuws beinvloeden, het ene gerucht als een nietszeggende uitspraak bezegelen en de andere wordt plotseling neergezet als feit...
Als je het verhaal een beetje volgt dan weet je dat dat bijna de standaard voor de berichtgeving over de gebeurtenissen van de laatste week. Als ik sommige analysten mag geloven dan is HD DVD zelfs al dood en begraven.

Het gerucht dat Warner is betaald is voor support van Blu-ray is trouwens niet nieuw. Een dag na de bekendmaking doken daar al berichten over op.
Dit soort nieuws is allemaal stemmingmakerij.

Als nu uit gedegen onderzoek straks blijkt dat er inderdaad een verhouding 80/20 bestaat voor Blu-Ray zou het voor de consument erg fijn zijn als HDDVD zijn handdoek in de ring gooit en er gewoon mee kapt, net als Philips vroeger met zijn V2000 videorecorders en DCC recorders heeft gedaan.

De puinzooi die we als consument in het begin met DVD + of - R(W) hadden zou ik met "next gen" films graag over willen slaan.
Dit soort nieuws is allemaal stemmingmakerij.
Cry me a river. Voor ieder negatief gerucht in de richting van Blu-ray bestaan er 10 voor HD DVD. Dat Blu-ray de format-strijd wint betekend niet dat ze automatisch de morele strijd wint. Dit soort berichten horen er allemaal bij.

Dit vindt ik trouwens nog een van de meer aannemelijkere geruchten die ik de laatste dagen gehoord heb in dit verhaal. De verschillen in marktaandeel zijn de laatste maanden erg gedaald en er zouden voor Warner genoeg redenen zijn om juist niet voor Blu-ray maar voor HD DVD te kiezen. Het schijnt o.a. dat de meeste Warner-releases beter verkochten op HD DVD dan op Blu-ray. Omdat een paar grote titels (o.a. 300 en Harry Potter) het verschil ombogen in de richting van Blu-ray eindigde die voor Warner toch bovenop, maar het geeft aan dat de markt nog heel erg in beweging is.
Grappig dat alleen Sony genoemt wordt, uiteraard zijn ze 1 van de grotere in het hele verhaal maar het lijkt me dat de BluRay groep hier meer mee temaken heeft.

En dan nog wat is nou 400miljoen op een potentiele miljarden industrie. Als je nagaat hoeveel geld er nu omgaat met de verkoop van dvd's dan is het echt een minimaal bedrag. Persoonlijk denk ik niet dat er 400miljoen betaald wordt. Het ligt meer in kortingen op licenties e.d.
Anoniem: 244491
11 januari 2008 13:06
Geld betalen om voor een bepaald merk te kiezen is heel normaal hoor. Dit gebeurt ook in de retailwinkels. Een merk kan meters schap 'kopen'. Dit betekent in feite dat alleen producten van dat merk op die meters mogen liggen.

Vandaar dat Trust overal zo goed vertegenwoordigd is :Y) Die zijn daar nogal gul mee.

In principe doet de Bluray kamp hier precies hetzelfde. Dit is wettelijk geen omkoping, maar een stimulans om voor hun merk te kiezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 244491 op 11 januari 2008 13:11]

Anoniem: 168543
11 januari 2008 13:07
Het hele BR vs HD-DVD schijnt onder gamers meer een strijd te ziin tussen de X360 en de PS 3.

Ik laat het hele Blu Ray-HD-DVD gebeuren aan me voorbij gaan, Ik ben sowieso toch meer een gamer dan een filmliefhebber. Ik koop de de console waar ik het best op kan gamen

Wel is t mooi als er eindelijk duidelijkheid komt welke speler je moet halen en er over een jaar nog iets aan te hebben.
Als dit bericht nou was gepost op de dag dat Warner bekend maakte naar Blu-ray over te stappen (hét moment dat deze geruchten de kop opstaken), had ik het begrepen, maar Warner heeft al meerdere maken ontkend betaald te zijn, en hebben hun keuze puur bepaald door voor het formaat te gaan dat de meeste discs verkocht heeft in Q4'07 (iets wat ze ook al van te voren hadden aangekondigd).

Wat een stemmingsmakerij weer zeg...
Paramount en Dreamworks hebben ook altijd ontkent betaald te zijn voor hun overstap naar HD DVD, maar toch geloofd niemand dat. Ik zou niet weten waarom Warner "anders" zou zijn.

Dat Warner in Q4 een beslissing zou nemen hoorde ik trouwens pas voor het eerst na hun bekendmaking van de overstap. Het komt op mij over als een fabeltje. Vooral ook omdat het onwaarschijnlijk is dat ze op dag 4 van het nieuwe jaar al een volledig overzicht en analyse zou hebben van de verkoopcijfers van het voorgaande kwartaal.
Stemmingsmakerij inderdaad.

Hetzelfde geldt voor de opmerking dat Lionsgate voor Blu-Ray koos vanwege de extra DRM. Wel weer een staaltje van selectieve berichtgeving gezien de algemene mening van het lezerspubliek over alles wat met DRM te maken heeft.
Anoniem: 244491
11 januari 2008 13:31
Tweakers zijn misschien uitzonderingen, maar 90% van de mensen die een pc bij een retailketen kopen zijn maar als te blij als er Windows op voorgeinstalleerd is (ze zijn zelfs vaak boos als Office niet voorgeinstalleerd is...want dat is toch 'standaard onderdeel van een computer'

Ik werk nu anderhalf jaar in een winkel. Ik heb TWEE (!) keer gevraagd gekregen of een pc zonder windows geleverd kon worden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 244491 op 11 januari 2008 13:34]

Op welk vlak verschilt dit eigenlijk van een bedrijf als Intel, wat bedrijven betaald om exclusief een Intel processor te gebruiken? Ik zelf vind dit namelijk geen goede ontwikkeling, zo maken niet de studio's de keuze zelf. Wat komt hierna? Auto's waarvoor Shell betaald heeft, en alleen maar bij de Shell kan tanken (beetje overdreven natuurlijk, maar het ging om het idee)?
In dit geval is ook de consument (toegegeven, niet de early-adopters) gebaat bij een enkele standaard en moet wat dat betreft de industrie zo snel mogelijk tot 1 standaard komen, of de combi-spelers moeten standaard worden. Dit omdat er voor films maar 1 aanbieder is van een film.
Voor auto's zijn er meerdere aanbieders van brandstof en moet je dus niet de andere aanbieders uitsluiten, kortom die vergelijking gaat niet op.
Anoniem: 196662
@L-VIS11 januari 2008 12:56
Je vergelijkingen kloppen totaal niet. Er is een wereld van verschil tussen een techniek doordingen of een merk in een bepaalde techniek doordringen.
Het eerste kan Sony gemakkelijk doen maar voor het tweede moeten ze opletten dat de concurrentie niet opstapt en dan naar het andere kamp zou gaan.
het verschil met intel is dat intel echt alleen de producten verkoopt, sony verkoopt (samen met andere) zowel producten als ook licenties om (blu-ray) producten te maken voor een redelijk bedrag die precies het zelfde doen als die van sony of de andere producten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee