Marktaandeel standalone blu-ray-spelers stijgt naar 93 procent

Uit data van de NPD Group blijkt dat de verkoopcijfers van standalone hd-dvd-spelers in een vrije val zijn geraakt na de aankondiging van Warner Bros. om films in de toekomst exclusief op blu-ray uit te brengen.

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van hd-dvd-schijfjes flink afgenomen was; nu blijkt dat de verkopen van hd-dvd-hardware nog sterker zijn afgenomen. In de laatste week van 2007 kon 39,81 procent van de verkochte spelers overweg met hd-dvd, in de eerste week van 2008 zakte dit naar 30,59 procent om in de tweede week van 2008 echt naar beneden te duiken: naar 7,47 procent. Deze cijfers zijn exclusief de Playstation 3 en de hd-dvd-drive voor de Xbox 360, dus in werkelijkheid is het gat tussen de twee formaten nog groter geworden.

De verkoopcijfers van hd-films laten een vergelijkbare trend zien. Sinds de aankondiging van Warner Bros. is 85 procent van de hd-films die over de toonbank gaan gedrukt op een blu-ray-schijf, aldus marktonderzoeksfirma Nielsen.

Verkoopcijfers hd-dvd- vs blu-ray-hardware

Door Hielko van der Hoorn

24-01-2008 • 20:12

135 Linkedin

Reacties (135)

Wijzig sortering
ën nou weer terug naar de reälitieit..... oftewel wij (tweakers?) bepalen níet de markt ;)

RE: op FicoF

[Reactie gewijzigd door Will_M op 24 januari 2008 22:53]

Zo hard zou ik dat niet roepen. Mijns inziens is de strijd tussen BD en HD-DVD juist een schitterend voorbeeld van een situatie waarin wij wél de markt bepalen. Het marktaandeel hd-formaten ten opzichte van de dvd is verschrikkelijk klein, maar die kleine groep early adopters heeft er wel voor gezorgd dat Blu-ray een standaard wordt, en HD-DVD een niche product. De filmindustrie heeft daar weliswaar een rol in gespeeld, maar die bepaalt slechts indirect het marktaandeel: uiteindelijk zijn het de kopers die het landschap vormgeven. Bovendien staat de keuze van de filmmaatschappijen niet los van de voorkeur van de consument.
Hoop dat er dan ook snel betaalbare BR spelers voor in de PC op de markt komen. Want nu zijn het alleen de branders die je overal ziet, terwijl ik alleen eens peler wil hebben. Branden van BR doe ik toch niet, maar een speler wil ik toch wel graag in mijn HTPC.
was te verwachten, nu maar hopen dat de prijzen blijven dalen.
Die prijzen dalen dus niet meer. De enige reden dat de prijzen daalden was de felle concurrentie. Nu deze (binnenkort) niet meer bestaat, zie ik eerder een prijs'correctie' naar boven.
De blu ray producenten moeten nog steeds onder elkaar concurreren dus zal de prijs van dat soort spelers nog steeds blijven dalen.
De prijzen zullen wel blijven dalen. Blu-ray is een "standaard" geen bedrijf. Er zijn meerdere bedrijven die dit ondersteunen en die er producten voor uitbrengen.
Deze verschillende fabrikanten concurreren nog altijd tegen elkaar.

Is dat nu zo moeilijk om te snappen of is het gezellig om negatief te doen.
alexbl69 zal hebben bedoelt dat de prijzen niet (meer) kunstmatig laag gehouden worden om zo marktaandeel in te nemen van het andere formaat.

Uiteraard zullen de prijzen in de loop van de tijd wel omlaag zakken. maar ik kan me goed voorstellen dat nadat de winnaar echt duidelijk is over een paar weken ofzo, dat de prijzen een tijdje "hoog" zullen blijven alvorens weer verder te zakken.

Een prijs "correctie" omhoog zie ik niet zo snel gebeuren. Ze gaan natuurlijk niet riskeren om op het laatste moment nog marktaandeel aan het andere formaat te verliezen.
Dit gaat natuurlijk om de producenten die uitsluitend in 1 formaat hebben geinvesteerd.

[Reactie gewijzigd door defusion op 24 januari 2008 23:18]

Uiteraard zullen de prijzen in de loop van de tijd wel omlaag zakken. maar ik kan me goed voorstellen dat nadat de winnaar echt duidelijk is over een paar weken ofzo, dat de prijzen een tijdje "hoog" zullen blijven alvorens weer verder te zakken.
Daarmee bewijzen de fabrikanten zichzelf geen goede dienst, aangezien de consument dan lekker (net als nu) door zal blijven gaan met het kopen van "regular" DVDs, waarmee de overgang dus nog trager zal verlopen dan nu al het geval is.
Maar omdat nu zaken gesponsord worden om te winnen van het andere kamp krijg je dus lagere prijzen.
Als de standaard is gekozen, is de noodzaak tot sponsering ook weg gevallen. Hierdoor zullen de prijzen zeker niet omlaag gaan.
Was inderdaad een beetje te verwachten, wanneer er zoveel Blu-Ray DVD spelers in de vorm van een PS3 bij mensen thuis staan...

Maar, dit is wel een hele grote opsteker voor Sony die ze ook hard nodig hadden...Anders hadden ze er nog veel slechter voor gestaan...
Deze cijfers zijn exclusief de Playstation 3 en de hd-dvd-drive voor de Xbox 360, dus in werkelijkheid is het gat tussen de twee formaten nog groter geworden.
Dit is dus exclusief de ps3's.
klopt, maar de ps3 is wel deels de oorzaak van het succes van Blu-ray, en daarbij komt ook nog eens dat sony winst maakt op alles dat maar met Blu-Ray te maken heeft, iets wat ze dus hard nodig hebben.
het is sneller gegaan dan ik had verwacht, ik was bang dat het nog een jaartje of 2 zou duren, maar het lijkt er op dat er een wonder moet geschieden wil hd-dvd nog terug keren.
Het is zwaar de vraag of Sony winst maakt op alles wat met Blu-ray te maken heeft. Hun standalone spelers worden waarschijnlijk onder de kostprijs verkocht, en filmmaatschappijen als Warner zouden ook flink betaald worden voor hun steun aan het formaat (zie nieuws: 'Sony betaalt Warner 400 miljoen voor ondersteuning blu-ray' - update). En vergeleken met dvd is de markt voor HD media nog piepklein.
Die 400 miljoen is maar een gerucht en is nergens onderbouwd, ben ik meerdere bedragen tegengekomen.

Het enige wat in deze zeker is, is data paramount wel 150 miljoen heeft ontvangen van het HD-DVD kamp. Dit weten we (zeker) omdat dit in de financiële boeken (die openbaar zijn ivm aandeelhouders) terug te vinden is.
Universal heeft ook een X bedrag ontvangen... Ik vraag me nu alleen af wat de reactie van deze bedrijven zal zijn, met deze ontwikkeling...
Het feit dat blu-ray aan het winnen is is voor sony alleen maar goed nieuws, het wil namelijk zeggen dat de interne speler in de ps3 niet overbodig gaat worden. Voor de x-box kan nog eventueel een externe blu-ray speler ontwikkeld worden maar als morgen alle games op hd-dvd zouden uitkomen was sony wel de sigaar.
Sony kan gewoon altijd games op Bluray uit blijven brengen. Als morgen alle films op HD-DVD uitkomen (wat ondertussen wel vrij onwaarschijnlijk wordt :)), dàn is Sony de sigaar. De games die op een console verschijnen, hoeven niet op hetzelfde formaat als dat van de filmindustrie te zijn. Het is allebei entertainment, maar toch een andere markt.

(maar ik denk wel dat je films bedoelde, en niet games)
@DeArmeStudent: Hoezo nog slechter? Het gaat helemaal niet slecht met Sony hoor. Daarnaast is Sony lang niet de enige belanghebbende bij Blu-ray.

[Reactie gewijzigd door rvone op 25 januari 2008 03:02]

Anoniem: 44174
@rvone25 januari 2008 04:54
NOu, volgens mij zit sony in aardig zwaar weer de laatste paar jaren. Ik kan het artikel niet meer vinden, maar volgens een paar financieel specialisten zat/zit sony in hetzelfde pakket dan Phillips in begin jaren 90.
In ieder geval voor sony's begrippen gaat het niet best met ze.
De rest van de Sony toko draait goed, alleen de games afdeling draait met echt grote verliezen.
The games division losses weren’t enough to stop Sony posting a quarterly operating profit across its full business however. Overall Sony’s quarterly operating profit reached 90.5 billion yen, compared to a loss of 20.83 billion during the same period last year. Growth was largely driven by strong LCD TV, camera and camcorder sales.
Sony aims to break even on games in H2 Kaz Hirai (hoofd gaming) zegt niet dat het gaat lukken, maar dat men gaat proberen om het te halen in het nieuwe fiscale jaar van Sony (vanaf april).

Cijfertjes @ Forbes

[Reactie gewijzigd door batavier op 25 januari 2008 09:34]

En aangezien de PS sales zo'n 30 of 40 procent van de omzet uitmaakten (last time i checked) is dat dus wel degelijk zwaar weer te noemen. Dat was namelijk hun meest winstgevende divisie.
Hun Television & Studio department is ongv. 70% van Sony,het playstation merk is niet hun grootste troef.
Sony heeft nog al wat tegenvallers gehad... op een bepaald moment verdienden ze alleen nog maar geld met de PS2, de rest kostte geld. Toen ook nog wat kwaliteitsproblemen gehad met de Bravia serie TV's (trafo's gingen massaal kapot of zo)

Maar ik ben blij dat BluRay lijkt te winnen, want ik heb een PS3 ;)
Ik denk dat de PS3 ook nou juist de reden is waarom Sony er zoveel geld voor over heeft gehad om Warner Bros. exclusief naar Blu-Ray over te laten stappen. Ze kunnen het simpelweg niet veroorloven dat alle PS3's nutteloos zouden worden in de HD-film markt.
Wel, gezien alle problemen bij Sony zou een verlies met Blu-Ray een hele grote klap zijn geweest maar ik ben er niet zeker van dat de champagnekurken nu knallen bij Sony.

90% is leuk maar je moet het wel afzetten tegen het volume. 90% van de Autoverkoop in Andorra is heel wat minder leuk dan 5% van de autoverkoop in de VS ter illustratie. En voorlopig is er niet zo heel veel handel.

Toegegeven, als er een formaat wint zou dat kunnen gaan veranderen. Alleen niets zo veranderlijk als technologieland. Dat hebben de videoformaten en CDi wel bewezen. Het zou zomaar kunnen dat de consument massaal deze formaten skipt en wacht op de volgende. De industrie verwacht immers op niet al te lange termijn een volgend formaat. Maxell heeft vorig jaar al een mogelijke opvolger getoond en zal deze in 2009 uitbrengen. Een formaat wat de vloer kan aanvegen met de huidige HD formaten. Reden waarom Maxell niet in Blu of HD-DVD wilde stappen.

Zo zullen er nog best meer zijn en ik wacht in ieder geval rustig af.
Nooit bedacht dat er gewoon géén volgende formaat komt? Internetdistributie kan ook wel eens de de toekomst zijn. Nu al veranderen alle mediaspelers meer en meer in thuiscomputers (met internetverbinding en al) en pc's in mediaspelers.

Dat hoeft ook allemaal niet ingewikkeld te zijn. Als ik nu kijk naar Telenet Digitale TV die ik thuis heb, is dat poepsimpel om zo'n film op te zetten. (maar ik doe het wel bijna nooit)
Mwa, was te verwachten?
Bij de videorecorder standaard was ook niet de beste als winnaar naar boven gekomen.

Ik denk dat de grootste schuld hier bij MS ligt. Als MS standaard bij elke Xbox een HD-DVD speler had ingebouwd, dan was de strijd nog niet gestreden, maarja Microsoft heeft al aangekondigd als Blue-Ray de winnaar wordt, dat MS een externe BD-Speler gaat toevoegen aan de Xbox accesoires lijst.
Eerste HD DVD speler in US: 18 april 2006.
Eerste Xbox 360: 22 november 2005.

Hoe hadden ze iets in moeten bouwen wat toen nog niet bestond? Had alleen gekund door de Xbox uit te stellen, en dat zou de voorsprong op de PS3 verkleinen.

Ik vind het sowieso nogal baud om te zeggen dat de grootste schuld bij een bedrijf ligt omdat zij iets *niet* ermee deden... Je kunt ook Albert Heijn de schuld geven omdat zij geen HD DVD spelers weg hebben gegeven bij een zak boodschappen.
Ik vind het sowieso nogal baud om te zeggen dat de grootste schuld bij een bedrijf ligt omdat zij iets *niet* ermee deden... Je kunt ook Albert Heijn de schuld geven omdat zij geen HD DVD spelers weg hebben gegeven bij een zak boodschappen.
hmm. Blue-ray is vooral aan de man gebracht door PS3 (Sony)
HD-DVD is vooral aan de man gebracht door .... idd niet door de 360(Microsoft)

Microsoft had er ook voor kunnen kiezen om de 360 uit te stellen, want Sony en Ninty hadden hun spelcomputer toch nog niet gereed.

En zowieso kan Microsoft wel eerder beschikken over HD-DVD spelers dan de eerste officiele release.

Albert Heijn heeft hier weer weinig mee te maken. Microsoft en Sony zijn 2 grote spelers op het gebied van electronica en spelcomputers, dus lijkt het mij logisch dat Microsoft de concurrentie aan zou gaan met Sony.
Albert Heijn is een Supermarkt 8)7
Zoals jij het zegt, lijkt het alsof Microsoft een ziekelijke drang heeft om Sony in alles wat het doet het leven zuur te maken. Maar ik heb nog steeds geen Microsoft-tv's, -dvd-spelers, -camera's, etc. gezien. Als Microsoft nu vond dat het voor hun niet interessant was om zich duidelijk te positioneren in de HD-strijd, dan is daar waarschijnlijk goed over nagedacht.
Als Microsoft nu vond dat het voor hun niet interessant was om zich duidelijk te positioneren in de HD-strijd, dan is daar waarschijnlijk goed over nagedacht.
Ik zeg ook niet dat er niet over nagedacht is, ik zeg alleen dat het hoofdzakelijk door Microsoft komt dat HD-DVD geen stand kan houden
Daarbij vergeet je dat MS geen partij is in de HD-DVD vs. Blu-ray oorlog :)
Het maakt MS weinig uit welk formaat gaat winnen. Het enige belang dat ze hebben is de interactieve media, wat bij Blu-ray op Java (gebaseerd) is en bij HD-DVD op een taal van MS. Dit is waarom MS primair voor HD-DVD kiest.
Maar de inkomsten uit het gebruik van die content op HD-DVD zijn vrij klein, tegenover MS primaire markt.

MS gaat echt niet merken als HD-DVD zou verliezen. Misschien wat klachten van klanten die een externe speler voor de Xbox hebben gekocht en raken ze de huidige voorraden moeilijk kwijt, maar echt niet extra kosten die ze gemaakt hebben ervoor. Dit itt. Toshiba, die zwaar in HD-DVD heeft geinvesteerd.
In principe wel goed dat er zo te zien binnenkort 1 echte formaat is voor HD beelden, maar dan moet ik ook denken aan de early adaptors van de BR hardware.

Binnen BR bestaan er weer profiles en sommige eerdere BR-spelers kunnen de nieuwe BR-profiles niet aan. Dit betekent dat nieuwere BR's daar niet op afgespeeld kan worden.

Toch wel een domper voor mensen die al een paar jaar BR-spelers hebben.
Binnen BR bestaan er weer profiles en sommige eerdere BR-spelers kunnen de nieuwe BR-profiles niet aan. Dit betekent dat nieuwere BR's daar niet op afgespeeld kan worden.
Fout. Het zijn gewoon bepaalde features zoals PiP. Afspeelfunctie komt niet in het gedrang.
Anoniem: 217034
24 januari 2008 20:44
Ach als we hier ooit zoiets als de Apple TV met HD movie rentals krijgen is het zowieso over met die stomme fysieke schijfjes. Voor 4 dollar huur je een HD film. Vanuit je luie stoel, meteen af te spelen. *Dat* is de toekomst.
Fysieke media zijn duur, onpraktisch en onderhevig aan slijtage. Het enige positieve is misschien dat je het idee hebt dat je de film echt 'bezit', maar dat is zelfs een illusie, het enige wat je feitelijk bezit is een licentie om de film op dat schijfje af te spelen - alleen voor jezelf wel te verstaan.
Volgens mij alleen concurrentie voor de verhuurders van film. Verkoop echter niet. De gewone consument is hier nog niet klaar voor imho.
Waarom niet? Alles wat je nodig hebt is een TV, zo'n kastje en een internet aansluiting. Simpeler kan bijna niet.

Bovendien denk ik dat digitale verhuur best eens de verkoop zou kunnen verdringen op de termijn. Immers, waarom 30 euro betalen voor een film die je misschien 3 keer kijkt, als je hem voor 15 euro 3 of 4 keer kan huren?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217034 op 24 januari 2008 21:08]

Bovendien denk ik dat digitale verhuur best eens de verkoop zou kunnen verdringen op de termijn. Immers, waarom 30 euro betalen voor een film die je misschien 3 keer kijkt, als je hem voor 15 euro 3 of 4 keer kan huren?
Tja, datzelfde kun je ook nu al zeggen van videotheken t.o.v. winkels die films verkopen. Toch verdringen die de verkoop echt niet zo denderend. Ok, bij het huren bij een videotheek kleven bepaalde nadelen maar ik kan wel elk moment een film halen terwijl een HD-film nog om een flinke downloadtijd vraagt (wat nog niet zo snel zal veranderen in de toekomst, zodra internet sneller wordt krijgen we weer holografische disks etc..).
Daarnaast zullen er altijd mensen zijn -waaronder ik- die graag een film gewoon echt, fysiek willen hebben voor onze eigen -uiteenlopende- redenen. Noem ons dom of raar ;) maar we zijn er echt.

Ik zeg overigens niet dat je ongelijk hebt, want of we het willen of niet: alles wordt steeds meer digitaal (ondanks dat dit niet altijd de zaken beter maakt). Maar ik denk niet dat iedereen zo enthousiast is als jij voor de gedachte en er daarom graag aan meewerkt.
Downloadtijd valt erg mee hoor: de downloadtijd van een speelfilm in WMVHD is identiek aan de downloadtijd van een normale DVD... :Y)
Past bovendien op een normale DVD, dus erg handig als je een mediacenter hebt.. :)
HD downloads zijn zo 'low bit' dat je niet eens van HD zou mogen spreken...
Ik denk dat de lange strijd nu eindelijk over is.
Dat de consument hier nu maar snel voordeel van gaat zien, dan wordt het interessant.
De strijd is sneller beslist dan ik dacht. Was er al vanuit gegaan dat er uiteindelijk hybride spelers zouden komen, omdat beide formaten even populair zouden zijn.
Idd, of er moet een wonder gebeuren. Denk dat bedrijven als Intel of/en Microsoft nog een actie willen uithalen om HDDVD alsnog te laten winnen ze gigantisch in de buidel moeten tasten.

Nog ff en de kranten kunnen hun stukje schrijven over de opvolger en dan is HDDVD dood. En dat zal niet lang meer duren.
Wat kan het MS of Intel nou eigenlijk schelen ie er wint. MS heeft niet eens HDDVD standaard in zijn XBOX ingebouwd.. alleen als add on.. Dat zegt wel genoeg imho.

Het was dus gewoon een machtsspelletje tussen wat hardware fabriekanten en de studio's. De comsument is er niet echt aan te pas gekomen... Die reageert nu slechts op het nieuws.
Het komt er dus op neer dat de keuze van 1 studio de balans om heeft laten slaan en dat daarna de media de klus klaarden de te verkondigen dat HDDVD dood is.. en toen was HDDVD ook dood.. vreemd wel..
Wat kan het MS of Intel nou eigenlijk schelen ie er wint. MS heeft niet eens HDDVD standaard in zijn XBOX ingebouwd.. alleen als add on.. Dat zegt wel genoeg imho.
MS staat wel formeel achter de standaard en promoot deze ook. Ze hebben er dan ook reeds veel geld in gestoken en zullen waarschijnlijk het liefst dit formaat zien overleven.
En dit doen ze alleen maar omdat HD-DVD het formaat is wat niet door Sony werd ontwikkeld en gesteund.
Sony heeft MS intussen meerdere malen vriendelijk gevraagd of ze zouden willen overstappen, en MS blijft maar tegen de stroom in zwemmen.

Ik denk ook wel dat er nog een laatste actie zal komen, (of waren dat die HD-DVD spelers voor de prijs van iets van $ 75,- ?) maar of ze daar zelf nog in geloven is maar de vraag.
Hopelijk gooit HDDVD de handdoek nu snel in de ring en kunnen we ons bezig gaan houden met belangrijkere zaken dan de strijd tussen twee HD formaten.
Waarom? Wat hebben de leden van het HD DVD consortium ermee te winnen dat Blu-ray de standaard wordt? Het is geen sportwedstrijd waarin iedereen goeie vriendjes is als men over de finish komt. Sowieso is het nog steeds de vraag of de finish al bereikt is. Dit is "big business" en zolang het HD DVD-kamp kansen ziet om geld te verdienen met hun formaat zal men dat doen.
Toch apart, toen Sony hier en daar wat rootkits had geinstalleerd schreeuwde iedereen hier moord en brand... en toch zijn ze nu blij dat het duurdere BR hier wint :/ 8)7
waarom haal je in godsnaam 2 totaal verschillende dingen door elkaar? De BD is op dit moment nog iets duurder maar wanneer je dan naar de (her)schrijfbare schijfjes kijkt zijn ze weer goedkoper per GiB. Het is maar hoe je het bekijkt.
Dat verbaast me ook. Mensen vergeten kennelijk snel: dat blijkt maar weer. Gisteren was Sony nog de grote duivel en vandaag worden ze door iedereen omarmt. Het is kennelijk zoals ze in de VS wel eens zeggen: "everyone loves a winner".
Wat heeft Sony hier mee te maken? Heb je wel eens gekeken wie er allemaal lid zijn van de blu-ray disc association?

Sony is toevallig veel in het nieuws omdat ze blu-ray in de PS3 hebben zitten en omdat ze blu-ray spelers maken, maar die andere bedrijven zijn net zo goed mede-ontwikkelaar van blu-ray.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee