Grootste retailer VS gaat ook voor blu-ray

Retailer Best Buy gaat Netflix achterna met een voorkeur voor blu-ray. Als pleister op de wond kunnen er nog wel hd-dvd-titels worden besteld. De reactie van het hd-dvd-kamp wijst er op dat men beseft dat het formaat met één been in het graf staat.

filmafdeling Best Buy-winkel Klanten hadden de retailer laten weten dat ze graag door Best Buy uit de door het bestaan van twee formaten verwarring geholpen wilden worden, zo staat in Best Buys persbericht te lezen. Met ingang van maart gaat de retailer blu-ray-hardware en -titels dan ook prominent etaleren, wat zoveel wil zeggen als dat er om hd-dvd gevraagd zal moeten worden, en dat als de klant geluk heeft, dit geleverd kan worden.

Van technische voordelen wordt geen gewag gemaakt bij wijze van rechtvaardiging van de keuze voor blu-ray. Best Buy stelt dat de focus op één enkel formaat voordelen biedt op het gebied van productcompatibiliteit en de mogelijkheid om meer titels in huis te hebben. Als hoofdreden voor de beslissing wordt echter genoemd dat blu-ray zich snel aan het ontwikkelen is tot hét geaccepteerde hd-formaat.

Inderdaad lijken de beslissingen ten faveure van blu-ray zich de laatste tijd - met name na het overstag gaan van filmstudio Warner - in steeds rapper tempo aan te dienen. Bij een dergelijke strijd neemt, na iedere beslissing in het voordeel van één van de formaten, de kans immers behoorlijk toe dat ook de volgende beslissing datzelfde formaat nog verder op voorsprong brengt. Op dit moment kan men dan ook wel stellen er een wonder nodig is om hd-dvd van de ondergang te redden.

hd-dvd-grafsteen Dat besef lijkt zo zoetjesaan door te dringen tot het hd-dvd-kamp, dat slechts met een mager doch veelzeggend bericht op de bekendmakingen van Netflix en Best Buy reageerde. Daarin is de volgende zinsnede te lezen: "we hebben lang geloofd dat hd-dvd het beste formaat voor consumenten is" - en dat deze in de verleden tijd is gesteld spreekt boekdelen. Aangezien het onwaarschijnlijk is dat er vanwege de recentelijke ontwikkelingen nog significante endorsements van het hd-dvd-formaat zullen volgen is het wachten op een in klare taal gesteld overlijdensbericht, na een volgende grote partij die zich achter blu-ray schaart.

Door Mick de Neeve

12-02-2008 • 21:32

110 Linkedin

Reacties (110)

Wijzig sortering
De Strijd is nu zo goed als gestreden, ben wel benieuwd naar de financiele gevolgen voor het hd-dvd kamp, altans alle onderzoeken naar de technologie moesten toch ergens aan terug verdiend worden, nu nadat eigenlijk blu-ray aan de winnende hand is zal dat dus niet aan de verkopen van de hardware of films verdient worden.

Is er tevens ook al een pers bericht uit het Blu-ray kamp gekomen?
Al voor 2005 had de strijd eigenlijk al opgelost kunnen zijn en waren er mogelijkheden om tot een compatibiliteit te komen...

Beide kampen; zowel Toshiba als Sony hebben het toen echter geweigerd toe te geven en waarschijnlijk is dat ook omdat ze voordeel hadden bij een strijd tussen proprietaire formaten en géén industrie-standaard; omdat dat laatste waarschijnlijk gepaard zou zijn gegaan met het opgeven of uitwisselen van patent-claims en -licenties:
Dat was ook bij DVD zo gegaan, maar wilde men vanwege commerciele belangen liever nu niet.

Wat dat betreft is de strijd tussen Blu-ray en HD DVD vooral een strijd tussen proprietaire en gesloten technieken die voornamelijk voeren op een weigering van producenten om gezamelijk een 'open standaard' te creeeren....

Op dat punt vind ik eigenlijk juist MS een van de grootste verliezers, omdat ze op die belangrijke markt dus eigenlijk geen enkele machtspositie konden innemen... hun voorsprong met de X-Box hielp ze niks, en als multimedia APi heeft Java in de vorm van BD-J een grote slag gewonnen van HDi, en indirekt ook van .Net

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 12 februari 2008 22:27]

Wat ik er van begrepen heb is dat Sony zich genaaid voelde door Toshiba met de royalties voor DVD. Of dat terecht is of niet, dat is een andere discussie.

Sony had dus zoiets van dat gebeurt geen tweede keer en wilde dit keer in de lead zijn voor het nieuwe formaat. Tel daar ook nog eens bij op dat BDA voor Java koos en je begrijpt meteen dat MS alles zou doen om dat te dwarsbomen. Maar in principe was er wel de intentie om tot een standaard te komen (zowel Sony als Toshiba), omdat dat net als DVD best veel geld kan opleveren en een oorlog vrij duur is.

Ergens het gerucht gelezen dat MS overigens recent weer met de BDA om tafel wilde om HDi te slijten aan de BDA. Want MS kan het natuurlijk niet hebben dat Java weer een positieve impuls krijgt.

Het gerucht wil dat Toshiba zich heeft laten overhalen om HD DVD door te drukken. Je kunt wel raden wie er achter zat. Uiteindelijk heeft Toshiba zeer weinig steun gekregen van MS (leuk hoor, zo'n EXTRA add-on) en zal waarschijnlijk in de toekomst zich wel twee keer bedenken om nog eens zo'n avontuur met MS aan te gaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc#Format_Dispute

Ik hoop persoonlijk dat MS nog meer schade oploopt wanneer steeds meer studio's voor AVC (H264) kiezen en VC1 laten vallen.
Tel daar ook nog eens bij op dat BDA voor Java koos en je begrijpt meteen dat MS alles zou doen om dat te dwarsbomen. Je kunt wel raden wie er achter zat. Uiteindelijk heeft Toshiba zeer weinig steun gekregen van MS (leuk hoor, zo'n EXTRA add-on) en zal waarschijnlijk in de toekomst zich wel twee keer bedenken om nog eens zo'n avontuur met MS aan te gaan.
Microsoft had het natuurlijk wel leuk gevonden als hun HDi op de winnende schijf ondersteund werd, maar er is nooit blijk gegeven van het alles op alles zetten om HD-DVD te laten slagen. Voor
Het gerucht wil dat Toshiba zich heeft laten overhalen om HD DVD door te drukken. Je kunt wel raden wie er achter zat.
zou ik dan ook graag een bron willen zien, want het is totaal onlogisch dat het zoals jij suggereert om Microsoft zou gaan. Als Microsoft alles op alles zet zoals met Vista hadden ze die HD-DVD ingebouwd of gratis bij de XboX gedaan en een paar spellen op HD-DVD uitgebracht met extra content of mooiere graphics. Nog los daarvan hadden ze vanaf begin af aan bij de HD-DVD drive gewoon wat films kunnen bundelen om mensen extra aan te sporen het ding te kopen, in plaats van pas in de laatste maanden.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 13 februari 2008 09:43]

Heb je het Wikipedia artikel wel gelezen?

Je hebt een punt dat MS niet alles gedaan heeft om BD te dwarsbomen, maar voor de 360 was een early launch heilig en konden ze niet wachten op HD DVD. Afgezien van het kosten en verkoopprijs vraagstuk.

Maar de FUD die ze rondgeslingerd hebben over BD laat duidelijk zien welke kant ze op wilden. Ik heb deze dingen niet als feit gepresenteerd, vandaar het gebruik van het woord "gerucht". Maar lees zelf op Wikipedia wat er allemaal gebeurd is en trek dan je conclusies. Volgens mij kom je dan tot dezelfde conclusie als ik, maar ja, zonder een officieel statement blijft het natuurlijk een gerucht.
Wikipedia is nou niet bepaald een zeer betouwbare bron.
Mwa, MS grote verliezer? dacht het toch niet, hun Codec werd/wordt bij beide formaten gebruikt, dus ze krijgen daar toch wel wat van binnen..

Ook de opmerking 'open standaard' is natuurlijk BS.. het zou altijd gewoon 'gesloten' technieken zijn gebleven (waar ook helemaal IMHO niets mis mee is).. DVD etc is ook niet 'open'..
Nou van wat ik heb gehoord vanuit philips is dat de ontwikkeling van de DVD nogal anders geweest was dan de ontwikkeling van de blu-ray/hddvd. Voornamelijk doordat de techniek van een schijfje met een rode laser uitlezen al vrij bekend was (CD enzo). Nu met blu-ray is de techniek van uit niets rondom het afspelen van films opgebouwd en is de investering die gemaakt moest worden in research vele malen groter. Ook waren er meer problemen met de blauwe laser dan in eerste instantie werd verwacht waardoor alles nog een extra duur werd. En tja als bedrijf wil je toch uiteindelijk resultaat, ofwel geld zien voor je inspanningen. Maar het zal best zo zijn dat er een stuk politiek om het zo maar te noemen meespeelt in het onstaan van de twee verschillende formaten.......
HD-DVD gebruikt ook een blauwe laser, waarom waren die problemen daar dan niet vraag ik me af.

@UlyssesNL, snap ik, maar ging meer in op de 'blauwe laser research problemen' uit het stukje van Markofnikoff, maar er zal wel een degelijk verschil zitten tussen het 'blauw' Blu-Ray en het 'blauw' van HD-DVD.

[Reactie gewijzigd door airell op 13 februari 2008 11:26]

Omdat sony een gigantisch lading van die dingen moest hebben voor hun ps3's.
Het aantal blauwe lasers wat toshiba toen nodig had lag toen nogal wat lager.


Ik hoop dat HD-DVD gewoon een snelle dood krijgt nu. Hoe sneller hoe beter voor de consument aangezien blu-ray dan goedkoper wordt omdat bedrijven maar in 1 formaat hoeven te investeren.
..., altans alle onderzoeken naar de technologie moesten toch ergens aan terug verdiend worden, ...
OK, Toshiba heeft 500 mln verloren. Denk je nu echt dat dit ook maar enige invloed heeft op het voortbestaan van dit bedrijf? Sony heeft het tienvoudige aan opstartkosten gehad voor de PS3.

General motors heeft net een verlies bekend gemaakt van $38 miljard. Die draaien voorlopig ook nog wel even door.

Toshiba heeft gegokt en (waarschijnlijk) verloren. Van de 100 andere zaken waar ze mee bezig zijn gaat een groot deel wel goed.
je moet het niet alleen zien als wat verliezen zij maar wat verdienen zij in de toekomst niet door deze fout. De verliezers in deze strijd verliezen nu geld, en hun directe concurrenten gaan zometeen enorme bedragen binnenslepen.

Je verlies in totaal valt dan mischien nog wel mee maar je positie als fabrikant krijgt een veel hardere beuk omdat jouw merknaam na al die tijd "nog steeds geen blu-ray" heeft. Imago schade is gewoon niet in geld uit te drukken
Van de 100 andere zaken waar ze mee bezig zijn gaat een groot deel wel goed.
Ze maken zelfs zware machines voor in de industrie.
Wat mensen vaak vergeten is dat HD-DVD/BluRay niet te vergelijken is met de oude format-wars. Het is beide nichemarkt en zal dit ook lang blijven. Waar DVD gewoon een verrekte praktisch alternatief was voor VHS, zijn de next-gen spelers producten voor een heel selectief publiek.
In een tijd met Youtube, Wii Classics en MAME doet de 320x240 resolutie het beter dan ooit. Mensen willen vooral snel en hab-snab hun content. De porno-industrie klaagt ook over de zichtbaarheid van cellulites met HD, veel actiefilms van tegenwoordig zijn qua verhaal zo slecht dat 1 x kijken in de bios voldoende is, dus voor welke markt ziet men HDDVD/BR eigenlijk? Precies, voor een mannen-met-geld niche die ook Super Audio CD's koopt. Jan met de Pet koopt wel een H264 download van 720p op iTunes als ie High Res wil, of downt m van Piratebay om hem een dag na het kijken weer te wissen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 245434 op 13 februari 2008 09:10]

Ik vind HD-DVD vs BuRay juist prima te vergelijken met de oude format-wars, het is precies hetzelfde als destijds : Betamax tegen Philips VCC (video 2000) en VHS waar dan de qualitatief slechste nog zelfs van won en was ook toen nog zeker een niche markt. Het was destijds tape tegen tape en nu HD disc tegen HD disc precies hetzelfde... van tape naar DVD is een ander verhaal dat is een totale verandering van media met daarbijhorende voor en nadelen.

Dvd was destijds helemaal geen praktisch alternatief voor vhs, de dvd recorders kwamen pas veel later zodat je voor opnemen nog steeds aan je vhs'je gebonden was. DVD was ook toen een niche markt (zoals alle nieuwe technologie).

Ehmm 320x240 ? Je schrijft het zelf al : CLASSICS. Dat is pure nostalgie niks meer en niks minder. MAME ziet er op een hi res PC monitor zowiezo niet uit... Pac-man enzo speel je op een low res beeld buis ! Dat je voor de spellen van destijds geen 14 vingers en een 60 page manual nodig hebt is inderdaad waar, daar zijn het ook arcade spellen voor.. piekie erin en rammen maar ! ( ja ik heb nog steeds mijn Ultracade ! )

Goede en slechte films waren er altijd al, alleen vroagah kwam er 1 x in de week een film en renden mensen massaal naar de videotheek.. nu krijg je het niet aangekeken en is alles binnen 0.2 seconden op internet te vinden... Die paar goede wil ik dan best net als dvd op blu ray hebben hoor... het hangt van de uiteindelijk prijs per film af.. als ze die voor een redelijke prijs aanbieden hoef ik niet die 25 gig te downloaden...

SA-CD is ook niet zo zeer voor de mensen met geld maar hedendaags meer voor de audiofiel.. Het hele High definition audio is een flop geworden.... net als Digital Audio voor de radio... digital video is een ander verhaal... zeker nu de nieuwe tv's allemaal min of meer hd-ready zijn :)
Hahaha. In een tijd dat DVD, next gen consoles en Full HD PCs en TVs de norm zijn denk jij dat 320x240 'het' wordt?
Voor bioscoop films ed is DVD kwaliteit toch echt minimaal, en zodra de prijzen van BR laag genoeg zijn, gaat iedereen die aan zijn mooie nieuwe Full HD TV hangen.
Ja, voor die 'grappige' youtube filmpjes van max 5 minuten is die belabberde beeldkwaliteit nog wel te behappen, maar voor alles wat iets langer is, absoluut niet.

Ik ben echt geen jup met te veel geld, maar heb al wel 15 BR schijfjes in de kast staan, naast mijn DVD schijfjes.
....het praktische alternatief zal dan wel vervangen worden door wat je nu de HDDVD/BLURAY format war noemt, wat voor een content het zal herbergen is dan niet eens belangrijk meer. Ben er wel mee eens dat download inmuddels door de grote dichtheid van hoge snelheidsverbindingen vaak veel praktischer is dan het hebben van een schijfje. Ben er niet mee eens dat je stelt dat je veel aktiefilms brak vind qua verhaal, wat voor de een brak is kan voor een ander heel onderhoudend zijn. "It is all in the eye of the beholder...."
Gezien de snelle ontwikkeling van Flashdrives is de kans groot dat beide systemen het niet worden. Net zoals de digitale varianten van het cassettebandje en de video het moesten afleggen tegen de CD/DVD technologie is de kans groot dat BlueRay en HD-DVD worden ingehaald door een combinatie van Flash en snelle verbindingen. Flash is compact en op meerdere apparaten te gebruiken en snelle verbindingen zorgen voor bijna directe levering van film en muziek waar jij dat wilt.
Onzin. De snelle verbindingen waar jij het over hebt zijn lang niet overal breed verspreid. En 25GB flash kost nog langerna geen 10 euro. Ik geloof best dat uiteindelijk de combinatie online distributie en flash geheugen gaat winnen. Maar de komende 10 jaar zal er nog gewoon een fysiek medium zijn. Ik denk in die zin wel dat BluRay de laatste in zijn soort gaat zijn. Maar online content gaat nog jaren duren.
Wow, dit is wel heel definitief. De letterlijke tekst luidt:
We have long held the belief that HD DVD is the best format for consumers based on quality and value, and with more than 1 million HD DVD players on the market, it's unfortunate to see Netflix make the decision to only stock Blu-ray titles going forward. While the Best Buy announcement says they will recommend Blu-ray, at least they will continue to carry HD DVD and offer consumers a choice at retail.
Let lijkt erop dat het HD-DVD kamp zelf het andere been in de kist legt :+

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 12 februari 2008 21:42]

Niet vergeten, de HD DVD spelers verkopen nu tot in de 40% van HD players... =/ Ondersteuning voor HD DVD is hard nodig!
Ja, dat zijn de SA verkopen, dus zonder PS3. Natuurlijk wordt niet elke PS3 als BD speler gebruikt, maar die 40% geeft geen goed beeld van de markt.

Maar uiteindelijk draait het om de verkoop van de schijfjes. Het laatste wat ik gezien heb iets van 65% tegen 35% in de VS. En dat was met een BOGO voor HD DVD en geen speciale acties voor BD. Vermoeden is dat het vanaf nu 80% tegen 20% gaat worden.

En mocht je willen roepen dat de VS niet de hele wereld is, de VS is nog de beste markt voor HD DVD. In de rest van de wereld kun je HD DVD al afschrijven.

"It's the software, stupid!" ;)
Ook 35% lijkt me anders meer dan genoeg om bestaansrecht te hebben...

Bij games wordt er kwaad gereageerd wanneer men geen aandacht besteed aan die 0.31% die het Linux aandeel uitmaakt, maar bij film is 35% niet eens goed genoeg?

Dat is toch wel een beetje tegenstruidig, nietwaar?
Kleine correctie van mijn cijfers.

Die 65-35 was totaal, sinds de start.

De verkopen voor de week eindigend op 3 feb was 74-26. En dat was dus met een speciale actie voor HD DVD.

Nergens heb ik geimpliceerd dat je dit moet vergelijken met de situatie met Linux. De absolute cijfers liggen daar ook heel anders.

Je kunt het wel hebben over de huidige verkopen, maar dat is struisvogeltactiek. Kijk wat er uitgebracht gaat worden voor BD en HD DVD. Hoe denk je bijvoorbeeld hoe de situatie is na mei, nadat WB HD DVD laat vallen?

Waarom zou je nog investeren (zowel producent als consument) in een format dat alleen nog maar bergafwaarts gaat? Volgens mij groeit Linux nog steeds, dus Windows vs OSX vs Linux vergelijken met BD vs HD DVD slaat gewoon nergens op.
Niet te vergelijken. Iedereen weet dat het beter is voor de markt als er maar een HD standaard is. Nu komt het nog voor dat de ene film enkel op bluray is uitgebracht en de ander slecht op hd-dvd. Dit is onwenselijk, dat zie je hopelijk zelf ook wel in.

Ik ken trouwens ook erg weing(lees geen) mensen die kwaad reageren als een spel niet op linux uitkomt, veel linux aanhangers hebben ook consoles en als er echte gamers tussen zitten hebben ze wel een 2e pc met windows.
Plus, zoals hieronder al gezegd word is die 35% het totaal, en dat wordt alleen maar lager.
tjah... dat wilde de mensen van betamax ook :P

:+ ... ja daar was die weer...

Maar ff serieus: het is vervelend voor de mensen die HDDVD hebben gekocht, maar dat is wat mij betreft een risico dat je als early adaptor loopt.
Op zich wel, echter vraag ik mij af of de voorlichting wel eerlijk is geweest, vast niet anders verkoop je ook niets, maar de gemiddelde consument weet waarschijnlijk nauwelijks iets van de HD-DVD/Blu-Ray oorlog. Dus voor die mensen is het dan wel zuur natuurlijk, dat hoeft niet perse met early-adopten te maken te hebben, maar kan ook gewoon toevallig een aankoop zijn geweest bij de net aangeschafte HD-tv (ik vermoed dat dit veel voorkomt).
de gemiddelde consument moet maar beter ze best doen om zich te informeren dan. :P
Ik denk dat je jezelf daar ondertussen nog aardig in vergist. De huidige media vormen als kranten en tv verspreiden er meer informatie over dan je denkt. Elke krant heeft bijvoorbeeld wel een techniek katern, waarin dergelijke zaken besproken worden.

Uiteraard valt er niet te tippen aan de kwaliteit van die artikelen in vergelijking met Tweakers, maar dat terzijde...
vervanging van die hardware bedoel je ;)
Tja, meer investeren heeft nattuurlijk niet zoveel zin meer nadat eigenlijk blu-ray al aan het winnen is. Lijkt me een terechte zet vanuit het Hd-Dvd kamp.
Anoniem: 131162
13 februari 2008 09:55
De stap van VHS naar DVD is niet te vergelijken met DVD > Nextgen,

bij dvd kreeg je naast een beter beeld ook andere voordelen zoals ondertiteling die gekozen kan worden en snel naar een hoofdstuk springen, daarnaast bleef de kwaliteit gelijk bij vaak afspelen en was het een handzamer medium, welke op meerde vlakken bruikbaar was dan VHS (computer/tv). Ook ging het geluid ineens met een sprong omhoog.

in mijn ogen gaat blueray/hddvd alleen in beeldresolutie omhoog, terwijl het gebruik 95% hetzelfde is. Tel daarbij op de beperkte hoeveelheid full hd tv's en de opkomst van internet, hou ik mooi een dvd speler...
Duidelijkheid is sowieso nodig.
zowel voor de klant als voor de ontwikkelaars van apparatuur.
Nu maar hopen dat alles binnenkort in een stroomversnelling gaat en er meer titels beschikbaar komen op blu-ray. En niet te vergeten, betaalbare blu-ray spelers natuurlijk.

Het word hoog tijd dat we die lekker overdreven grote plasma's en lcd's eens goed kunnen gebruiken met wat hd beeldmateriaal voor weinig!
Is niet helemaal waar natuurlijk. Duidelijkheid is fijn, maar niet per se noodzakelijk, de markt vindt hier altijd wel weer oplossingen voor.

Zie bijv. vroeger met CD WORM (650,700 en 800MB varianten die niet altijd op alle machines werken) en met de DVD WORM (DVD+R en DVD-R formaten die niet compattible zijn, maar via firmware wel met de zelfde brander te schrijven zijn, maar niet altijd in alle lezers te lezen is heeft ook even geduurd voordat dit opgelost was).

HD-DVD had best naast elkaar kunnen bestaan, combo lezers waren er al, aangezien het als medium nog vrij nieuw is, zouden de nieuwe writers binnen maximaal 2 jaar ook beide formaten ondersteunen als het niet zo hard was gegaan.
Maar het brengt uiteindelijk wel allemaal hogere kosten mee, daarnaast hebben combo spelers ook beperkingen omdat ze meestal maar de interactivitteit van 1 formaat kunnen weergeven.

1 enkele standaard bied alleen maar voordelen imho.
ik volg het niet zo, maar wat kost een standalone speler momenteel dan?

overigens denk ik dat blu-ray nu wel het momentum heeft gekregen, over een jaar zal HD-DVD op sterven na dood zijn dan. Zal Microsoft leuk vinden, met zijn xbox hd-addon, die zal ook wel niet meer verkopen.
ik volg het niet zo, maar wat kost een standalone speler momenteel dan?
379 euro ;)

(goed, voor 50 euro minder heb je een pure BD speler, maar je bent gek als je die extra 50 euro niet uit wil geven voor zoveel extra meer mogelijkheden :))

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 12 februari 2008 23:37]

Een speler voor in de computer kost maar 129 euro.
En voor $399 heb je een PS3 met blu-ray speler. Geruchten gaan ten ronde dat er spoedig een aangepaste versie uitkomt, dus ik wacht nog heel even met de aankoop.
ik heb 't niet op playstation, ik zou dus echt voor de pure gaan.

ik hou er gewoon niet van om een ding in de kast te hebben staan die 70% van z'n bestaan niet gebruik wordt, en in de tijd dat ie wel gebruikt wordt ook nog niet volledig gebruikt wordt.
Laat Folding@Home er dan op draaien. Wordt ie 100% gebruikt. En nog voor een aardig nuttig doel ook. :)
Maar die HD addon van Microsoft kunnen ze nu waarschijnlijk wel makkelijk omzetten in een blu-ray addon. Niet dat ik denk dat veel mensen achteraf nog zo'n addon erbij kopen maargoed.

Strijd lijkt gestreden en daarbij heb je altijd een winnaar en een verliezer. Dit keer wint Blu-ray. Maar waarschijnlijk geeft het HD-kamp niet op en zullen alle merken wel starten(of hoogstwaarschijnlijkbezig zijn) met een nieuw formaat voor de toekomst.

Ik denk dat ik het hele hd/blu-ray maar oversla en wacht op de volgende generate ;)
Denk je nou echt dat Microsoft gewoon Sony in het gelijk gaat geven dat Blu-Ray beter is... De enige reden van Microsoft om achter het HD-DVD kamp te gaan was omdat ze dan Sony gingen dwarsliggen... Tis altijd zo geweest tussen Microsoft en Sony... Is er eigenlijk ooit een samenwerking geweest? Dacht het niet!
grappig, want MS heeft toch al aangegeven dat indien er vraag naar is ze een BD-addon gaan uitgeven, dus jouw verhaaltje gaat niet op..
'Dwarsliggen' om zo tijd te winnen om geld aan streaming video te gaan verdienen waarschijnlijk...
http://en.wikipedia.org/wiki/Holographic_Versatile_Disc
pff zie je wel en er zijn zelfs al standards voor uitgebracht.
3.9 terabyte maken de blu-ray toch weer snel een klein kindje. Wat dus in houdt dat blu-ray houders ook dan snel over stappen gezien de mega grote voordelen. En dan krijgen we HD-3D films en die hebben natuurlijk 3.9 terabyte nodig :)
Het ligt allemaal al klaar het is eerder gedult dan ontwikkeling...

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 12 februari 2008 22:45]

Ik geloof best dat er in de loop van de tijd overgestapt gaat worden naar holografische schijven, maar de vraag is of wij daar echt op zitten te wachten. De kwaliteit van Films is nu op DVD ook al prima en de doorsnee consument heeft toch geen tv zo groot dat hij de kwaliteit van een HVD-disc nodig heeft. Bovendien zijn die TV's tegenwoordig al veel te groot (groter dan 60"). En zullen wij over 10 jaar (tenminste dat hoop ik niet), echt niet allemaal met een TV van 106cm in de woonkamer zitten.

Ik zag laatst bij de Mediamarkt een tv met een diagonaal van 102" (+/- 2,60m) voor 80.000 in de aanbieding. Krankzinnig gewoon.
als je 15 jaar teruggaat, werd hetzelfde gezegd over video en dvd zoals jij nu zegt.

Waarom dvd als video ook kan, vergeet niet dat de PS2 het dvd front wel heel snel naar boven heeft geduwd. Net zoals ze nu met de PS3 doen.
Ik heb indertijd ook een PS2 gekocht omdat je er DVD's op kon zien! (uiteraard ook om te gamen!)

Beeldschermen blijven groter worden, waar 15 jaar geleden de standaard een 52cm was en de grootste 80cm (buiten de eerste retro projectors) waar we nu over een standaard van 81cm (32") spreken met een grootste van 2.6meter (102"), plus de super goedkope projectoren waar voor 500 euro 102" mee projecteerd.

Beeld is nog steeds het belangrijkste voor de mensen, hoe groter hoe beter, hoe scherper hoe beter, het gaat niet om wat je nodig hebt...
Goed voorbeeld is het audio! Dat heeft nauwlijks evolutie gekend de laatste 15 jaar ...
Er is evolutie, maar zo goed als niemand ligt er wakker van. Het enigste wat er op korte termijn aan zal komen is een soort van dolby surround uit 1 luidspreker unit, zoals yamaha nu heeft. Mensen willen wel een grote tv in de living. Maar geen ziljoen luidsprekers...
Dolby Surround uit 1 luidspreker.. Yeah right, dat werkt alleen maar in een bepaalde opstelling en als je die niet hebt is het weg effect. Sowieso komt dat nog niet eens bij het echte Dolby Surround in de buurt. Als je mooi geluid wil dan heeft het geen zin om 1 mini speakertje te kopen, daar kan nooit het geluid uit komen wat er uit een fatsoenlijke surround set komt..
Och, tis gewoon wat de gek ervoor geeft. Kijk bv naar mobieltjes van Vertu, 60 mille voor een telefoon is gewoon een leuk hebbeding voor sommige mensen :)
Tussen SD en HD beeldmateriaal zit wel degelijk een wereld van verschil als je op het juiste toestel kijkt, en in Japan is men nu al bezig met de opvolger van HD. Uiteindelijk kan de beeldkwaliteit nog altijd omhoog, en voor een hogere resolutie moet men echt de beelddiagonaal niet vergroten hoor.

Daarnaast zijn er nog andere toepassingen te bedenken waarbij veel opslag noodzakelijk is.
Ook daar zie je al weer dat er verschillende standaarden zijn. En een standaard is leuk en aardig, maar als je er niet voor kunt zorgen dat je het voor een lage prijs kunt produceren zal het niet aanslaan.. Blu-ray (techniek) is niet iets wat pas sinds 2 jaar ofzo aanwezig is, het is al langer in gebruik in de zakelijke wereld.. Het kost gewoon een paar jaar voordat een standaard ook daadwerkelijk op de markt gebracht kan worden.
Ik ben het helemaal met je eens, zowel Blu-ray als Hd-dvd zijn zo goed als zinloos. Zeker nu het bovenstaande bijna gecomercialiseert kan worden :)
Hebben jullie gezien wat een apparaat daarvoor nodig is om die holographic versatile disc te lezen? http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=12179

Ook gaat de disc in het apparaat tijdens het lezen nog heen en weer. Het verplaatst zich in de Z as. Er zal duidelijk hier nog veel optimalisatie voor gedaan moeten worden voordat dit gebruikt kan worden.

Ik zie zo'n bak nog niet in de PS4 of XBOX 3 met de huidige technologie die volgens jou al klaar ligt.
Allemaal leuk en aardig, maar 1.6 TB pas geplanned voor 2010. En tegen welke prijs...? Reken er maar niet op dat die voor minder dan de prijs van een gangbare HD over de toonbank gaan. Tegendie tijd koop je een 2 TB schijf voor 100 euro.

De toepassingen van HVD zijn vooralsnog dus anders dan Blu-ray, met name door gebrek aan videoapparatuur voor de consument die met dit soort enorme hoeveelheden data kan omgaan. Het heeft al heel lang geduurd voordat de HD schermen doorbraken, vooral door gebrek aan content. HDTV is in Europa nog maar nauwelijks te krijgen.

Nee... Blu-ray, dat gaat zeker 15 jaar mee als je het mij vraagt.
Denk je nu echt dat ze bij sony niet zelf bepalen hoe lang het mee gaat.
Dat er volgens dat artikel gigantische machines nodig zijn en dure schijfjes wil nog niet zeggen dat als ze dat nu in massa productie invoeren het niet 10x goedkoper en kleiner kan.
Ze gaan gewoon eerst de ontwikkelings kosten van de blu ray halen en dan als ze daar genoeg winst op maken gaan ze aan die hvd of iets anders wat nog geheim is.
De tijd dat engineers hier nog enige zeggenschap in hebben is echt niet meer.
Its all about the money.
En nu meer money richting mijn rekening :P

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 13 februari 2008 00:01]

Ieder produkt heeft zijn product-cycle. Daar doet ook Sony niks aan. Ik gebruik tegenwoordig bijvoorbeeld alleen nog DVD voor het maken van backups (naast harde schijven). Een jaar of 15 geleden hadden mensen thuis nog tapedrives voor dat doel. CD-roms, tapes, diskettes, floppies, het heeft allemaal afgedaan. De markt bepaalt dus ten dele welke technologie nog winstgevend kan zijn. Sony bepaalt helemaal niks over hoe lang de product-cycle van blu-ray uiteindelijk wordt. Dat bepaalt in hoge mate de concurrentie en hoe de markt veranderd.

Jij denkt dat je met de capaciteit van een blu-ray disc op HVD al winst kunt maken? Ik weet wel zeker van niet. HVD biedt dan helemaal geen voordelen. Het medium is vele malen complexer en de hardware is nog veel duurder. Je hebt er nota bene een laser van 1W (!) voor nodig. Dat is niet niks. Pas als HVD duidelijke voordelen boven blu-ray gaat bieden of blu-ray niet meer voldoende opslagcapaciteit kan bieden zal HVD binnensijpelen.
Er is meer nodig dan alleen techniek... Je kunt wel holodisks hebben, maar als er geen studio's zijn die daar (voorlopig) voor willen uitleveren heb je er niets aan. En de studio's zijn 'nu' pas begonnen aan HD, en gaan dus niet ffkes weer overstappen..
ik durf toch met een beschuldigende vinger wijzen naar MS deze keer dat geen hd-dvd speler in zijn console wilde inbouwen om de prijs niet al te hoog te laten oplopen. Een gok die op dat moment, misschien wel een hoop mensen over de schreef heeft getrokken die het niet zo breed hadden, maar door de goedkopere versies van de PS3 is dit argument volledig ondergraven
Anoniem: 50893
@dasiro13 februari 2008 00:48
Dat MS geen HD-DVD speler standaard wilde leveren was omdat de gamedevelopers het niet nodig achte. Sony heeft teveel baat bij de BR omdat ze zelf films uitbrengen en vandaar dat de PS3 standaard met BR werd geleverd.

Ook de overige maatschappijen liepen niet echt warm voor een next gen formaat op een schijfje maar nu hebben ze een keuze gemaakt. De console's hadden verder weinig invloed op de keuze omdat ze nog steeds niet goed verkopen en de stand alone spelers vallen ook zwaar tegen.

De overgand van video naar DVD ging relatief sneller en dat is ook logisch, daar was spraken van een werkelijk verschil. Het verschil is er nu ook tussen DVD en next gen maar er is ook een tussenweg, de upscalers, buiten de hoge prijs van de dragers. Ik wacht wel op de volgende generatie, ik wil geen plastic schijfjes meer. Vaste Ramm kaartjes of kleinere harde schijven die met slot in werken, al moet ik zeggen of dat ook nog wel nodig is, ik zie steeds vaker computers op de TV/Receiver aangesloten dan stand alone spelers. Zoals MS het ooit bedoeld had, een multi media center waar je gewoon alles mee kan doen.

Ben bezig om mijn DVD collectie op harde schijf te zetten, heb daar ongeveer 6 terrabyte voor nodig maar dan kan je ook alles. Internetten/gamen etc etc, en op een 52inch FullHD scherm is dat lekker gamen kan ik zeggen. Mooi beeld en altijd 5.1 aan. Wil BR dat verslaan ? Denk het niet, alle HD films zijn gewoon te downloaden dus de noodzaak word steeds minder, zo ook als opslag medium voor pc's, aangezien de harde schijf per Gig goedkoper zijn :)
De overgang van Video naar DVD ging net een pak trager. De verkoopscijfers van het eerste jaar na de introductie liggen een pak lager dan die na het eerste jaar van de HD media.

En als je een HD scherm hebt dan weet je ook dat HD beeldmateriaal er een stuk beter uitziet dan het SD materiaal.

En als je alles gaat downloaden hoop ik dat je ooit gepakt word nadat de wetgeving in europa geharmoniseerd is. Ik krijg er het schijt van dat mensen vinden dat ze het recht hebben een industrie om zeep te helpen gewoon omdat ze de prijzen onredelijk vinden.
"En als je een HD scherm hebt dan weet je ook dat HD beeldmateriaal er een stuk beter uitziet dan het SD materiaal."
En als je geen HD-scherm hebt, zoals 95% van de Nederlandse huishoudens (inclusief de bijna-HD-TV's), zie je geen verschil. ;-)
Precies, ik heb ook al mijn DVD's naar mijn harde schijf gekopieerd van mijn HTPC gekopieerd en dat werkt heel erg lekker, geen gezeik meer met DVD opzoeken maar gewoon via een menuutje. Over een aantal maanden ga ik over op de Windows home server waarmee ik alle clients via een 1Gb netwerkje van data ga voorzien. Zelf koop ik pas blue ray discs als ik ze op mijn harde schijf kan kopieeren.
Maar met de hogere prijs was de 360 misschien mislukt.
MS wou wel investeren maar geen zo'n risico nemen op haar eigen console, ondanks de prijs is de ps3 en blu-ray er wel succesvol mee geworden. MS heeft dus verkeerd gegokt, maar houdt wel een console over die z'n mannetje staat op de markt.
een console zou geen partij moeten kiezen voor de fabrikant maar voor de consument en de beste kwaliteit. Beide zijn bij Sony met een heel andere agenda gemaakt.
Het is toch wel leuk, ik hoor niet anders dan op tweakersnet en andere Hardware communes dat men er zwaar over valt omdat men geen kopieën kan maken (voor de zogenaamde backups) met de steeds verdergaande beveiligingen, maar men juicht wel de komst van BR toe (wat helemaal schofterig beveiligd is en als er dingen zijn die nog niet zwaar beveiligd zijn, dan gaan ze dat binnen de kortste tijd wel worden)

Wat klopt er hier nu niet |:( |:( |:(
Het feit dat er vrijwel geen branders voor hd-dvd zijn, en de kans dat er ooit goede branders voor komen vrij minimaal is. Toshiba verkoopt een paar laptops met brakke brander, de schijfjes daarmee gebrand werken niet in hd-dvd-spelers, en hd-dvd probeert te veel informatie te diep in het schijfje te stoppen om ooit goede branders te kunnen maken.(bron: c't december).
Zonder brander is kopieëren nogal lastig...

Voor blu-ray zijn er altijd al branders geweest, en die doen het ook goed.
En, alhoewel je bij blu-ray inderdaad extra beveiliging hebt, en je in BD-J behoorlijk uitgebreide extra kopieerbescherming kan schrijven(maar da's meer het gevolg van volwaardige programmaondersteuning), heb je bij blu-ray tenminste nog een managed copy...
Wat er niet klopt is dat het niet schofterig is maar een visie die de muziekindustrie ontbrak toen het internet aan belang begon te winnen.
Er zijn ook mensen die wel gewoon netjes betalen voor hun content.. en die wel normaal met hun spullen omgaan..

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee