Wegener sleept Gaspedaal.nl voor de rechter wegens leechen

Wegener Multimedia is een kort geding gestart tegen Gaspedaal.nl. De uitgever wil via de rechter afdwingen dat de autozoekmachine stopt met het tonen van advertenties die afkomstig zijn van AutoTrack.nl.

Autotrack logoGaspedaal.nl, eigendom van Innoweb, doorzoekt het aanbod van tweedehands auto's op verschillende sites, waaronder de Wegener-site AutoTrack. De zoekmachine bundelt vervolgens de resultaten, waarbij de site de gegevens en een foto van de occasion weergeeft. Na een klik op de advertentie toont de site de bronsite in een frame.

Eind september dreigde de uitgever al met een kort geding als Gaspedaal geen gehoor zou geven aan de eis om te stoppen met het opnemen van AutoTrack-advertenties in zijn database. De site liet toen al weten deze sommatie naast zich neer te leggen.

Wegener eist nu via een kort geding een dwangsom van tienduizend euro per dag als Gaspedaal.nl deze praktijk niet staakt. De uitgever beroept zich daarbij op het databankrecht en het auteursrecht. Jan-Willem Tusveld, directeur van Innoweb, snapt niet waarom Wegener claimt schade te lijden: 'Het bereik van AutoTrack wordt door onze dienst juist vergroot', stelt hij in een persbericht.

Begin augustus bepaalde de rechter in een vergelijkbare zaak dat huizenzoekmachine Jaap.nl alleen na toestemming van Funda een beperkte hoeveelheid gegevens mag overnemen. Met verwijzing naar het citaatrecht werd toen de limiet op maximaal 155 leestekens voor teksten en 194x145 pixels bij foto's gelegd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-10-2007 • 13:10

65

Reacties (65)

65
59
17
8
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 175233 16 oktober 2007 13:31
Terecht dat ze aangeklaagt worden.

Ze maken misbruik van de investering van de ander. Autotrack mag lekker de database beheren, en dan zal gaspedaal wel eventjes alle inkomsten afvangen. Zo gaat dat natuurlijk niet.
yup, ze stelen alle hits die eigenlijk voor autotrack bedoelt zijn en krijgen ook advertentie inkomsten die op hun eigen site zijn. Ze hoeven alleen maar de gegevens over te nemen en verder slapend rijk worden.

[Reactie gewijzigd door ronin7 op 27 juli 2024 08:56]

Anoniem: 112442 @ronin716 oktober 2007 13:54
Hoezo? Als je een auto gevonden hebt op autotrack, en je klikt op de link word je nog steeds doorgestuurd naar autotrack met de reclame en alles die autotrack erop zet en de inkomsten van krijgt.

Ik zou zeggen probeer het eens.

Het is IMO gewoon gezeur.
Ze krijgen nu ook hits van mensen die anders alleen autoscout24 geprobeerd zouden hebben.

Als ik gaspedaal was zou ik autotrack weghalen en de andere erop laten, eens kijken hoeveel inkomsten ze zouden mislopen.
En hoe verschilt dat van wat autotrack doet? Autotrack laat ook de mensen hun gegevens zelf invullen en wordt verder slapend rijk. Wat aangeboden auto's betreft heeft autotrack geen eigen content.
Dan sla je de plank toch enigsinds mis.
Ja, Autotrack.nl heeft idd moeten investeren, maar datzelfde geldt ook voor gaspedaal.nl.
Waarom gaan de bezoekers dan niet naar autotrack.nl maar wel naar gaspedaal.nl???
Heb je ook enig idee hoeveel google indexeerd van autotrack.nl?
(Of willen ze dat misschien ook niet...)
Dat is op dit moment ook ca. 244.000 hits voor autotrack.nl in google!
En als ik via google bij autotrack.nl komt is het wel goed, maar via gaspedaal.nl is het niet goed :?
Wat mis ik hier? (buiten de reclame-banners op autotrack.nl)
Er wordt netjes gedaan aan bronvermelding, en als ik op "Contact aanbieder" klik, doe ik dat netjes via de site waar deze auto staat.

[update nav Placid_K]
Het gaat hier ook helemaal niet om "ik heb meer geinvesteerd dan jij..." hoeveel is ook helemaal niet relevant.
Het gaat er om dat niet het beeld ontstaat dat autotrack wel moet investeren om hun site in de lucht te houden en gaspedaal niet.
Dat slaat pas echt nergens op!
Wie bepaald waarvoor ik Google zou moeten gebruiken als "primaire zoekmachine"?
Zoekmachine = zoekmachine.
De ene zoekmachine heeft nu eenmaal een andere doelgroep dan de andere.
Google zuigt net zo hard aan diezelfde pagina's als elke andere zoekbot.
Wat dacht je waar de info bij google vandaan komt als je op de "in cache" link aanklik...
Deze appel is hoogstens een granny smith met een jonagold vergelijken.
Het zijn beide wel degelijk appels!

[Reactie gewijzigd door ]Byte[ op 27 juli 2024 08:56]

Beetje dom om te denken dat gaspedaal net zo veel geinvesteerd heeft als wegener/autotrack.nl

Google is niet je primaire zoekmachine voor auto's. Met google zoek je juist sites zoals autotrack.nl op. Gaspedaal gedraagt zich als een primaire zoekmachine voor auto's, terwijl ze autotrack 'leeg zuigt'.

Appels met peren vergelijken.
Google kun je zeggen dat hij je site niet hoeft te indexeren door dat in robots.txt te zetten. Bij deze sites is dat warschijnlijk onmogelijk.
Dus als jij iets publiceert mag ik niet zeggen: Kijk, AHBdV publiceert dit. Dat komt namelijk op hetzelfde neer en is binnen bepaalde marges gewoon toegstaan.
Op dat principe is zo'n beetje het hele hypertext principe op gebasseerd, namelijk linken naar content.

Het is pas asociaal wanneer ze de bron niet weergeven of de informatie kopieren en tonen alsof het van hunzelf is.
Als ik het allemaal zo lees is mijn verwachting dat sites als Auto Track gewoon straks ook dergelijke overkoepelende diensten aan gaan bieden zodat ze ook een totaal overzicht van het aanbod kunnen leveren. Dit om te voorkomen dat ze hits kwijtraken aan sites als gaspedaal.nl

Kennelijk zit er ergens een gat in de markt en gaspedaal.nl / jaap.nl / etc springen daar gewoon handig in. De consument wil kennelijk gewoon veel sites met vrij gelijke content met eenzelfde zoekopdracht kunnen doorzoeken. Iets wat ik als consument alleen maar zou kunnen toejuichen. Concurrentie hoort nu eenmaal bij een goede marktwerking. (Ook al voelt het niet helemaal als eerlijke concurrentie)
alleen is het opstellen van een database niet gratis. en wordt dit niet terugverdient, als emnesen via jaap/gaspedaal e.d. zoeken. omdat er dan niet betaald wordt voorde adevertenties die geplaatst zijn.
Dus omdat autotrack een tabelletje met merk/type/vraagprijs heeft gemaakt (wat overigens een 'investering' van niets is) hebben ze het recht om dat terug te verdienen? Gaspedaal heeft eenzelfde database gemaakt en heeft dan toch ook het recht deze kosten terug te verdienen?
nee, zij hebben geen tabeltje gemaakt. zij hebben een website gemaakt, die iemand andermans tabeltje uitleest. Voor de rest is niet de ict kosten het werk, maar de manuren die erin gaan zitten qua promotie, serverbeheer en alles
'Het bereik van AutoTrack wordt door onze dienst juist vergroot', stelt hij in een persbericht.
Het bereik van de autoadvertenties wordt vergroot. Niet het volledige bereik van autotrack.

Als de autozoekers zoeken naar auto's via gaspedaal.nl dan zal dat minder pageviews voor autotrack opleveren, daarmee dus minder airtime voor de advertenties op autotrack en dat resulteert in dalende inkomsten.
Dat ben ik met je eens. Let wel dat dat alleen geldt voor het overzicht van een zoekopdracht. Zodra je naar een detailframe gaat wordt de betreffende pagina in een apart frame/scherm geopend en dus ook de bijbehorende advertenties weergegeven.
Je vergeet dat er ook mensen zijn die juist op autotrack gaan kijken omdat ze via gaspedaal gevonden heben dat daar de door hen gezochte auto('s) te vinden zijn.

Afgezien daarvan lijkt me het belang van een autoverkoper (=exposure) groter het belang dan van iemand die daar een advertentie bij wil voegen (=exclusiviteit)
Anoniem: 142020 16 oktober 2007 14:54
eehh, ik weet niet of je ooit in de wendesign wereld hebt gewerkt, maar bij grote sites wordt gewoon een fixed price aan banners gehangen en niet per click zoals veel mensen denken.

Tevens wat gaspedaal.nl doet is gewoon zoekmachine spelen, hier is niets mis mee zolang ze naar de bron pagina linken.

Dit is gewoon een win-win situatie voor beide sites, maar omdat autotrack een grote club is en waarschijnlijk een zelfde soort service wil gaan bieden, gaan de kleinere clubs die hun content indexeren aanpakken. Beetje slappe hap van Wegener.
Ik snap het hele probleem niet, als Autotrack niet meer wil dat Gaspedaal loopt te indexeren (crawlen) en bang zijn voor hun advertentie-inkomsten,

waarom blocken ze niet gewoon de gehele IP range van Gaspedaal ?

Kan op HTTP Referrer, maar ook gewoon op netwerk niveau. Denk dat Gaspedaal dan
een hele snelle stille dood sterft :)

IMHO is javascript (client-side scripting) geen oplossing. Dit is te makkelijk af te vangen
door Gaspedaal (kwestie van parsen en weglaten).
Autotrack wil helemaal gaspedaal niet blocken, (dan krijgen ze ook geen bezoekers meer via gaspedaal) ze ruiken gewoon een mogelijkheid om extra inkomsten te verkrijgen door gaspedaal te laten betalen.
Er zit meer achter ,, anders zou het je toch jeuken dat een andere site jouw site aanroept ?
en als je dan als gebruiker meer tekst/plaatjes wil zien dan ga je naar die aangeroepen site .....
voor een uitgever spelen meer belangen, zoals advertentie inkomsten.

Als je via gaspedaal zoekt, zie je niet de advertenties die wegener op iedere pagina laat zien, alleen als je doorklikt zie je die. Minder blootstelling dus, en dat is tegen het belang van de uitgever.
Een extra dimensie in deze: Gaspedaal.nl verdient extra advertentieinkomsten doordat de mensen die normaal naar Autotrack.nl zouden gaan dit niet meer doen, omdat ze deze info ook via Gaspedaal zien. Gaspedaal.nl verdient dus op de moeite die Autotrack.nl doet, terwijl de laatstgenoemde daar niets voor terug ziet.
En wat is die moeite die Autotrack doet? Want de foto's en beschrijving van de auto's moeten de gebruikers zelf aanleveren, daar hoeft autotrack niets voor te doen. En die gebruikers hebben er juist baat bij als ze meer exposure krijgen.

Autotrack probeert ook maar inkomsten te verdienen aan mensen die hun auto verkopen, dat vindt ik niet bepaald een nobel streven dat beschermt moet worden.

@Rixard: Hoe maakt gaspedaal dan gebruik van de populariteit van autotrack? Het totaalaanbod van auto's zou hetzelfde zijn, zelfs als autotrack niets aan adverteren op radio/tv zou doen.

@Mesjefskie: een rechtzaak zal aantonen dat autotrack geen poot heeft om op te staan, daar loop ik gewoon op vooruit, net als ieder ander die hier zijn mening geeft. De toegevoegde waarde van autotrack is gewoon 0 en er valt dan ook niets te beschermen. Het is eigenlijk belachelijk dat iets dergelijks tot een rechtzaak kan leiden.

[Reactie gewijzigd door Roland684 op 27 juli 2024 08:56]

En wat is die moeite die Autotrack doet? Want de foto's en beschrijving van de auto's moeten de gebruikers zelf aanleveren, daar hoeft autotrack niets voor te doen.
Wat dacht je van reclame maken op andere sites en media (radio,tv etc). Autotrack heeft ontzettend veel geld uitgegeven aan reclame om zowel aanbieders als autozoekenden aan te trekken. Hier maakt gaspedaal ook gebruik van. Bovendien kost het beheer van een invoersysteem, het controleren op 'foute' advertenties, ondersteuning/helpdesk etc ook geld.
Autotrack probeert ook maar inkomsten te verdienen aan mensen die hun auto verkopen, dat vindt ik niet bepaald een nobel streven dat beschermt moet worden.
Bedrijven willen geld verdienen. Sterker, de meeste bedrijven moeten geld verdienen, daar zijn ze voor opgericht. Of het streven nu nobel te noemen is of niet, het is zeer begrijpelijk dat als een bedrijf denkt dat haar belangen in het geding zijn, (met andere woorden, haar vermogen om geld te verdienen) het daar stappen tegen onderneemt.

Als we eerst zouden moeten vaststellen of een bedrijf er 'nobele' motieven op nahoud voordat er geprocedeerd mag worden zou het een rare wereld worden... :)
Het maakt echt absoluut niets uit of Autotrack 'toegevoegde waarde' heeft. Het gaat er om dat de databankwet en het auteursrecht worden overtreden. Daarom heeft Wegener wel degelijk een poot om op te staan: haar content wordt immers door anderen overgenomen, zonder toestemming. En dat die content dan door anderen (de mensen die een auto willen verkopen) is aangeleverd doet daar echt niks aan af.
En wat is die moeite die Autotrack doet? Want de foto's en beschrijving van de auto's moeten de gebruikers zelf aanleveren, daar hoeft autotrack niets voor te doen. En die gebruikers hebben er juist baat bij als ze meer exposure krijgen.
noem het maar geen moeite. Heb je enig idee wat zo'n site kost aan manuren alleen al? programmeurs, systeembeheerders, netwerkbeheerders, de kosten van je datacentre, je uplink, etc. En ik weet toevallig dat Wegener dat allemaal in-house doet.

Wegener investeerd heel veel tijd, geld en moeite in autotrack, en het is logisch dat ze die investering terug willen verdienen.
Als ik op zoek ben naar een auto, dan zoek ik een auto en geen eoa ranzige link die er toevallig mogelijkerwijs naast staat.
Als ik een geldschieter zoek ga ik toch echt eerst naar m'n eigen bank.
Daar heb ik geen (Google-) Ads voor nodig.
De bank levert een startkapitaal. Het doel is naast het leveren van een dienst natuurlijk ook om geld te verdienen. Met die 'ranzige link' wordt dat geld verdient om op zijn minst quitte (denk aan onderhoud van de database, het systeem dat mensen in staat stelt gebruik te maken van Autotrack, adverteren voor de site, etc.) te spelen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 27 juli 2024 08:56]

Dat is toch niet waar als de volledige website van Autotrack in een frame wordt weergegeven? De banners en reclame-meuk zie je dan toch ook?

Als ik T.net in een apart frame laat opkomen in een andere website, zie ik ook alles, inclusief links, reclame, teksten etc.

Ik begrijp niet waarom autotrack niet wil dat mensen in aanraking komen met hun site; als je via gaspedaal.nl zoekt, en je komt daardoor in aanraking met autotrack gaan mensen de volgende keer toch ook wel zonder tussenkomst gaspedaal.nl op autotrack kijken?
De zoekmachine bundelt vervolgens de resultaten, waarbij de site de gegevens en een foto van de occasion weergeeft. Na een klik op de advertentie toont de site de bronsite in een frame.
Als je dat niet wilt kun je een dergelijke zoekmachine toch blokkeren, IP-ban? Of zou de zoekmachine gebruik maken van vele verschillende proxy's of iets dergelijks?

Vervolgens dat in een frame tonen, met een klein stukje javascript kun je je site uit het frame laten komen en het hele venster in laten nemen.

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 27 juli 2024 08:56]

De "referer" header checken en alles wat van gaspedaal.nl komt redirecten naar een lege pagina. Dan komen de bezoekers die op de link klikken nergens uit => ze gebruiken gaspedaal.nl niet meer.

Beste autotrack, huur eens wat professionele mensen in voor je site, i.p.v. te prutsen en achteraf dure advocaten te moeten betalen. Er zijn tal van manieren om dit allemaal tegen te gaan.
Het is autotrack er warschijnlijk meer om te doen om gaspedaal te proberen te laten betalen, niet zozeer om ze te blokkeren. Of autotrack nu geld verdient aan reclame of aan gaspedaal maakt ze niets uit, geld is geld.

En een bezoeker weren op het moment dat die naar je site wil komen is het stomste wat je kunt doen. (even aangenomen dat je een site hebt opgezet met als doen bezoekers te hebben, autotrack is immers bedoeld om advertentieinkomsten te genereren en niet om auto's te verkopen)
Hmm, waarom dan niet advertentie inkomsten genereren: De "referer" header checken en alles wat van gaspedaal.nl komt een advertentie/banner erbij plaatsen ...
Normaliter werken dit soort bots met vele proxy's, welke weer worden gemonitord, of ze nog werken. Dus IP bans worden wel gedaan maar helpen in de praktijk niet veel.
met een klein stukje javascript kun je je site uit het frame laten komen en het hele venster in laten nemen.
Behalve dat dit geen fullproof oplossing is, heeft het natuurlijk wel meerdere gevolgen, waar je mogelijk ook andere gebruikers mee lastig valt.

De pagina eerst even parsen en het stukje javascript er uit weglaten is geen probleem voor een site als gaspedaal. Dat soort acties werd als propgrammeervoorbeeld gebruikt toen site het nog wel leuk vonden als je hun content wilde gebruiken.
Het gaat hier waarschijnlijk eerder om het geld... toch?
tuurlijk. bij wegener gaat het om snel geld in kasseren. en ik moet het wel weten ik werk der lol :P
Anoniem: 218213 16 oktober 2007 13:19
het is gewoon profiteren van andere,slechte zaak die gaspedaal.nl
In principe doen ze niets anders als bijv. Google. Ze indexeren data van oa Auto Track en bieden waarschijnlijk (ik heb niet op gaspedaal.nl gekeken) uitgebreide zoekfunctionliteit toegespitst op auto's aan. Als ze vervolgens de betreffende pagina in een nieuw venster openen zonder enige content te filteren is er naar mijn idee weinig aan de hand.
Zo is het dus niet. Ze bieden wel een soort van zoekmachine aan, maar dit is anders dan Google.

Google toont alleen een korte tekst en eventueel een klein plaatje. Zodra je op de tekst of het plaatje klikt wordt je doorgelinkt naar de website waar het vanaf komt. Bij deze site wordt de site integraal gecopieerd en aangepast naar de indeling van gaspedaal. Het lijkt daardoor alsof de inhoud rechtstreeks van gaspedaal afkomstig is.
Het lijkt daardoor alsof de inhoud rechtstreeks van gaspedaal afkomstig is.
Vandaar dat ook onder elk zoekresultaat netjes de bronsite, met een link die kant op vermeld staat. Je hoeft niet eens je best te doen om te zien dat de inhoud niet van gaspedaal zelf is
Autotrack profiteert evenzogoed van anderen, nl de mensen die hun auto willen verkopen. Ik zie het verschil niet zo, zowel autotrack als gaspedaal publiceren gegevens van anderen. De toegevoegde waarde van beide sites is het overzichtelijk maken van het aanbod. Autotrack maar het aanbod van de verkopers overzichtelijk, gaspedaal maakt het aanbod van de auto-sites overzichtelijk.
"Begin augustus bepaalde de rechter in een vergelijkbare zaak dat huizenzoekmachine Jaap.nl alleen na toestemming van Funda een beperkte hoeveelheid gegevens mag overnemen."

Nou nee, precies andersom: het mocht als ze toestemming hadden van de makelaar, of als ze zich aan de grens van 155 tekens tekst en 194x145 pixels hielden. En dat is een inclusive-of.

Zie onderaan in het vonnis.

Arnoud
Jaap plaatste overigens een heel onduidelijke kleine link naar naar de oorsprokelijke site, dat is heel iets anders dan de oorspronkelijke site in een frame plaatsen. Zolang de zoekresultaten neit direct een kopie zijn van de oorsprokelijke site kan citaatrecht toegepast worden ( citaatrecht = auteurrecht deel dat citeren toestaat)

Hebben we die discussie over wat wel en niet mag al niet 5 fo 10 jaar terug gehad of je een ander web-site in frames mag tonen? Inclusief de "haal site uit andermans frame"link op sites?
En wie heeft die grens van zoveel tekens/pixels bepaald?

Ik vind het grote onzin en ik geeft Autotrack (en Funda :P ) groot gelijk. Sites als Gaspedaal en Jaap verbruiken bandbreedte van de sites van de instanties zelf en ze lopen reclamegeld mis. (minder bezoekers = minder pageviews. hangt er natuurlijk wel van af of ze geld krijgen als de advertentie gezien wordt, of pas als er op geklikt wordt, maar toch, als de gebruiker de advertentie niet ziet is de kans dat hij er op klikt natuurlijk nul.)

[Reactie gewijzigd door Xyzar_ op 27 juli 2024 08:56]

Dat is het mooie, dat is helemaal geen grens.

In het Jaap-verhaal wilde de rechter niets meer zeggen dan dat Jaap door mocht gaan met citeren. Maar dan had de NVM twee weken later weer bij de rechter gestaan met het verhaal dat de tekstjes nu 2 tekens langer en de plaatjes 10 pixels hoger waren en daarom toch niet toegestaan.

Die rechter heeft dus maar een cijfermatige grens getrokken om van het gezeur af te zijn.

Dit is geen juridische grens op het beeldcitaatrecht. In alle gevallen is de enige vraag of je niet meer overneemt dan je strikt nodig hebt. En hoe veel je nodig hebt, is niet in een algemene cijfermatige regel te vatten.

Arnoud
En waarom is het belangrijk dat dergelijke sites (reclame)inkomsten hebben? Waarom is het belangrijk dat autotrack geld verdient aan de verkoop van mijn auto? Waarom is het belangrijk dat Funda (!=mijn makelaar) geld verdient aan de verkoop van mijn huis?
Als autotrack/funda stopt, zijn er 10 anderen die die taak graag over willen nemen, dus voor ons, de consument/koper/verkoper, is dat geen enkel probleem. Terwijl zowel koper als verkoper alleen maar blij zijn met sites als gaspedaal/jaap.
Omdat het onderhouden van zo'n site geld kost? Omdat ik het wel gemakkelijk vind als er bepaalde garanties worden gegeven door een site? (geen idee of dat hier het geval is)? Omdat niet zomaar iedereen op Autotrack kan adverteren?

Raar he, dat mensen geld willen verdienen aan een dienst.
Dus als de telegraaf geld wil verdienen aan het drukken (=kost geld) van het nieuws van de diverse persbureaus (= geen eigen content), zou de volkskrant datzelfde nieuws niet mogen publiceren? Omdat dat de telegraaf advertentieinkomsten kost??

Ik snap waarom het voor autotrack zelf belangrijk is om inkomsten te hebben, maar waarom is het voor iemand anders belangrijk dat zo'n site inkomsten heeft? Waarom zouden de inkomsten van autotrack maatschappelijk beschermd moeten worden?
Natuurlijk wel. Zowel de Telegraaf als de Volkskrant nemen de teksten immers over van een persbureau, en hebben daar toestemming voor.

Het wordt anders als een journalist van de Telegraaf een artikel schrijft, en dat artikel op de site van de Volkskrant getoond wordt.
Jaap.nl spidert gewoon alle makelaars websites (zoals Google dat ook doet)... en laat vervolgens een deel van de informatie zien (volgens het citaatrecht) en meer informatie als de makelaar daar zelf toestemming voor heeft gegeven. Ik denk dus dat dat bandbreedte verbruik in dit geval niet van toepassing is...

Natuurlijk vindt Funda dat niet leuk, ze lopen daardoor eventueel nieuwe NVM leden mis (zo'n lidmaatschap kost nogal wat geloof ik). Dat heet concurrentie toch? ;) Voor de huis(ver)koper zou het gunstig moeten zijn.

Gaspedaal.nl pakt het wel enigszins anders aan dan Jaap.nl in tegenstelling tot wat in het artikel staat. Ik ben benieuwd wat de rechter over het gebruik van cross domain gebruik van frames te zeggen heeft!!! Ben blij dat ik niet in zijn/haar schoenen sta ;)
Anoniem: 81030 16 oktober 2007 15:17
Het werkt wel makkelijker, zoeken via gaspedaal. Je hoeft niet al die verschillende sites langs en steeds opnieuw je zoek criteria in te geven. Verder geen dubbele advertenties, heel duidelijk word aan gegeven dat deze auto op die en die website staat.
Heb je belangstelling dan kom je inderdaad op de oorspronkelijke website terecht.
Werkt min of meer toch net zo als http://www.veilingkijker.nl/
Op het frame na.

autotrack kan dit zo eenvoudig voorkomen door 1 regel jaavascript. Ik zie alleen maar voordelen voor autotrack.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.