Een inwoner van Schiedam probeert via de rechter af te dwingen dat Miljoenhuizen.nl niet langer de casco-nieuwbouwprijs van zijn woning inzichtelijk maakt. Hij meent dat publicatie van deze gegevens een inbreuk op zijn privacy vormt.
Miljoenhuizen.nl is niet de grootste huizensite, maar probeert zich te onderscheiden met aanvullende gegevens over huizen die te koop staan. Sinds 2005 houdt de site onder meer bij wat eigenaren voor hun huis vragen. Hierdoor beschikt de huizensite naar eigen zeggen over een soort prijshistorie van bijna een miljoen huizen.
Een woningeigenaar uit Schiedam is hier echter niet zo blij mee. Het huis van de Schiedammer werd in de eerste helft van 2005 voor het eerst te koop gezet voor 199.000 euro, maar de woning werd later dat jaar weer uit de verkoop gehaald. In 2007 werd de woning opnieuw te koop gezet met een vraagprijs van 269.500 euro, waarna de prijs in zowel 2008 als 2009 een keer werd verlaagd tot uiteindelijk 250.000 euro.
De eigenaar probeert al sinds begin dit jaar de vraagprijsgeschiedenis van zijn woning van de huizensite verwijderd te krijgen. Na enkele mislukte pogingen, wordt het geschil nu bij de rechter uitgevochten. Dinsdagochtend diende de zaak bij de rechtbank in Rotterdam. De uitspraak wordt op 6 januari 2010 verwacht.
"De advocaat van klager stelt dat het publiceren van eerdere vraagprijzen een inbreuk op de privacy is", licht Nico Schoonderwoerd, directeur van Miljoenhuizen.nl toe. "Wij zien dit uiteraard anders omdat een vraagprijs niets zegt over de eigenaar, maar iets zegt over de woning. Bovendien is via het Kadaster nu ook al op te vragen wat iemand ooit voor het huis heeft betaald."
Opvallend was volgens de directeur dat de advocaat van de tegenpartij tijdens de rechtszaak als verweer opvoerde dat de spider van de huizensite onvolledig is. "De klager vind het oneerlijk dat we wel een vraagprijsgeschiedenis van zijn huis hebben, maar niet van enkele andere huizen die te koop hebben gestaan in zijn straat. Van een spider kun je nooit 100 procent volledigheid verwachten."
Ook betuigde de advocaat van de tegenpartij dat het spideren van huizensites onrechtmatig is. "Een vreemde zet", aldus Schoonderwoerd. "Er zijn inmiddels diverse rechtszaken geweest waaruit blijkt dat spideren is toegestaan."
De bewuste eigenaar benadrukt tegenover Tweakers.net dat in zijn ogen de 'hele zaak is opgeblazen'. "Het ging mij vooral om de ongelijkheid in het vermelden van de prijshistorie. Van mijn huis was de nieuwbouwprijs wel opgenomen, terwijl dat van andere huizen in de straat niet het geval was."
De eigenaar heeft Miljoenhuizen.nl daarom verzocht de prijshistorie te verwijderen. "Ik heb de huizensite zelfs gezegd dat de volledige prijshistorie mocht worden vermeld, maar wel met het verzoek de cascoprijs van 199.000 euro van de site te verwijderen."
Update, 15:15: Reactie woningeigenaar toegevoegd.