Wie geen keuze tussen blu-ray en hd-dvd wil maken, kan tegenwoordig kiezen voor een hybride drive van LG, die schijfjes van beide types slikt. CDRinfo keek of dit interne schijfstation zijn geld waard is.
De onderzochte LG Super Multi Blue-drive, die bij intimi beter bekend is als de LG HL-DT-ST BD-RE GGW-H10N 1.01, heeft heel wat verwachtingen in te lossen. Diskstations die zowel blu-ray- als hd-dvd-schijfjes aankunnen, werden lange tijd tegengehouden door de respectievelijke ontwikkelaars, die nog hoopten dat ze de concurrent een beslissende slag konden toebrengen - maar beide partijen overleefden de aanloopfase en het ziet er naar uit dat de twee formaten met elkaar zullen moeten leren leven. LG bleek de eerste fabrikant die zowel de technische als de juridische problemen wist op te lossen, en inmiddels is de gecombineerde hd-dvd-blu-ray-dvd-cd-drive in de winkel te koop.
Het eerste wat opvalt is dat de drive hd-dvd-disks wel kan lezen, maar niet kan beschrijven. Blu-ray-schijven kunnen wel volgefikt worden, wat ongeveer 23 minuten per layer van 25GB kost. Het apparaat ondersteunt een bizar lange lijst met protocollen, maar CDRinfo liet zich niet kennen: van de 39 lange pagina's die de review telt, is het leeuwendeel gevuld met statistieken en grafieken. Die bieden samen een uitputtend overzicht van de mogelijkheden van de LG-drive in combinatie met 32 verschillende disks. De drive blijkt goed met de nieuwe standaarden overweg te kunnen, maar presteert maar matigjes als het om het lezen van cd's en dvd's gaat. Onbeschadigde schijven worden probleemloos gelezen, maar krassen, vuil en vingerafdrukken vormen flinke obstakels voor deze LG, die slechter presteert dan branders die amper een paar tientjes kosten. Met name bij de verwerking van dvd's waren de prestaties niet goed, en het foutcorrectiemechanisme kreeg dan ook het predicaat 'onbetrouwbaar' mee. Het beschrijven van met name cd's verliep daarentegen weer wel uitstekend.
Alle hd-schijven werden echter snel en goed gelezen en, waar mogelijk, beschreven. Afgezien van wat foutjes met een TDK-schijfje, vindt de recensent het LG-station 'een groot succes'. De degelijke drive doet zijn werk in de meeste gevallen uitstekend, maar voor een adviesprijs van 1200 dollar mag natuurlijk ook wel het een en ander verwacht worden. De prijs is meteen het grootste nadeel van deze drive. De gebrekkige leeskwaliteit voor cd en dvd is op te lossen door voor een procent of drie van dit bedrag een losse dvd-fikker te kopen, maar deze functionaliteit zal natuurlijk verbeterd moeten worden voordat de LG bij een groter publiek populair zal worden. Onder de pluspunten vinden we de aanwezigheid van een sata-aansluiting, ondersteuning voor het instellen van dvd-booktypes, en natuurlijk de mogelijkheid om zowel blu-ray- als hd-dvd-schijven te lezen en blu-ray-disks te kunnen beschrijven. Voor probleemloos afspelen van een hd-film is overigens wel een fikse hoeveelheid hardware nodig: een 3,2GHz Pentium D met een gigabyte ram is het absolute minimum, en een Core 2 Duo E6300 of iets beters is aanbevolen. Weergave van de filmpjes wordt bij voorkeur geregeld door een GeForce 7800 GTX of een Radeon x1950 Pro, en wie een blu-ray-schijfje wil fikken heeft ook nog eens 60GB aan hardeschijfruimte nodig. Uiteraard zal een echte early adopter het er allemaal graag voor overhebben.
