Zo kun je door blijven gaan want tegen de tijd dat intel met een "echte" Quad Core gaat komen heeft AMD ook alweer iets nieuws in de startblokken dus waar gaat dit over?
Je moet gewoon vergelijken wat verschillende bedrijven op een bepaald moment op de markt hebben, of wat ze in ieder geval kunnen demonstreren aan de hand van engineering samples etc.
Deze quadcore hebben we al in werking gezien, ze zijn zelfs op ebay te koop, en forums staan vol met threads van mensen die em gebenchmarkt en overgeklokt hebben etc.
Van de AMD quadcore weten we nog niets. Zelfs van de QuadFather hebben we nog weinig tastbaars gezien.
Die vergelijking is dus niet interessant, want je hebt niets om te vergelijken.
Op het moment dat AMD iets heeft waarmee gebenchmarkt kan worden, kunnen we het ergens over hebben. Op het moment heeft AMD dat niet, dus is Intel automatisch de winnaar.
En als AMD straks met wat nieuws komt, is de kans groot dat Intel ook niet lang daarna met tastbaar spul van de volgende generatie komt... Dat gaan we er dan gewoon weer naast leggen. Ze zullen in ieder geval tegen die tijd de kloksnelheid van deze quadcore wat op hebben gekrikt, dus is het ook interessant om die vergelijking te gaan maken.
Simpel, toch?
En waarom doe je dat dan zelf?
Ik bedoel dat je niet kunt zeggen dat 4 cores van AMD gelijk zijn aan 4 cores van Intel.
ntel heeft op dit moment inderdaad de snelste cpu's. De vraag is echter: Hoe lang kan intel dit volhouden? AMD's nieuwe core zou volgens AMD zelf 40% efficienter zijn dan z'n voorganger.
De Core2 is nu al grofweg 30% efficienter dan een Athlon.
Ze hebben dus nog ongeveer een half jaar om die laatste 10% te halen, ervanuitgaande dat het AMD ook lukt.
Misschien is AMD wel wat te enthousiast (er zijn immers nog geen werkende engineering samples, dus niemand weet precies hoe snel ze nou zijn in de praktijk), en redden ze die 40% in de praktijk niet.
Afgezien daarvan kan Intel een deel goedmaken met hun langere pipeline en meer volwassen productieproces, waarmee ze hogere kloksnelheden kunnen halen, en meer transistors op een die kunnen bakken (voor bv meer cache).
AMD en intel hebben beiden totaal verschillende process technieken. Dat valt niet met elkaar te vergelijken. Over een achterstand kun je daarom ook niet spreken.
Jawel, ook al is het maar om het simpele feit dat 45 nm cores gewoon een stuk kleiner zijn, en je daardoor meer processors uit een wafer haalt. Dan zijn de productiekosten dus lager voor Intel.
Dat is op dit moment ook het geval. AMD kan met geen mogelijkheid concurreren in het duurdere segment, omdat ze gewoon geen 65 nm processors hebben. 90 nm is gewoon veel duurder.
Vergelijk AMD's 90nm TDP voor een 3GHz K8 en intel's 65nm TDP voor een 3GHz Woodcrest. Benchmarks hebben aangetoond dat AMD's processors in verhouding minstens net zo zuinig zijn.
Sorry, maar TDP heeft te maken met de koeling die aangeraden wordt aan systeembouwers. Dat kun je niet direct vertalen naar verbruik, zeker niet als je het over twee verschillende architecturen en fabrikanten hebt.
Dat is ongeveer hetzelfde als de MHz-mythe.
Verder is het wel leuk dat AMD-processors zuinig zijn, maar daar gaat het hier niet over. Het gaat hier over quadcores, die zijn per definitie niet bepaald de zuinigste. Het draait hier om performance, een wattje meer of minder is meestal niet erg.
AMD kan dankzij de modulaire opbouw de K8L net zo veel core's aanbieden als zij willen. 8, 16? geen probleem. Over "achter de feiten aanlopen" gesproken.
Als je maar genoeg sockets hebt, en AMD heeft altijd al problemen gehad met leveranciers voor borden met meer dan 2 sockets.
Wat dat betreft is een quadcore dus veel interessanter. 4 cores op een standaard socket 775-bordje wat je overal voor iets van 100e kunt halen.
En voor Xeon heb je ook genoeg borden met 2 of meer sockets, een paar quadcores erin en klaar ben je.
Goedkoper en beter leverbaar.
Nogmaals, AMD loopt geen generatie achter. Intel die heeft een achterstand ingelopen wat AMD 3 jaar lang vol heeft gehouden. Afhankelijk van hoe je het bekijkt kan zowel AMD als intel "achterlopen".
Afgezien van de prestaties liep Intel wel degelijk voor. De Pentium 4 was veel geavanceerder dan de Athlon.
Het is gewoon zo dat AMD *dankzij* het achterlopen er beter vanaf is gekomen. Als AMD een nieuwe architectuur had kunnen ontwerpen, was de kans groot dat ie a la Pentium 4 ontworpen zou worden. Niemand wist immers dat je bij 90 nm ineens tegen een exponentieel lekstroomprobleem aan zou lopen.
Als je dit moeilijk te behappen vindt, kijk dan naar de kant van Intel. Daar ging men ook 'achterlopen' met de Pentium-M en later de Core, omdat de Pentium 4 niet geschikt was voor laptops vanwege het extreme verbruik. Net als de Athlon bleek dat uiteindelijk een betere balans tussen IPC en kloksnelheid op te leveren dan de Pentium 4.
Het was dus een juiste keuze van AMD om de Athlon door te ontwikkelen, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet zozeer een keuze was met een geweldige vooruitziende blik, maar vooral ook omdat AMD de mogelijkheden niet had om een compleet nieuwe architectuur te ontwikkelen. Ieder nadeel heeft z'n voordeel, nietwaar?
Ben je't dan ook mee eens dat AMD's QuadFather dan ook een "QuadCore" oplossig is?
Ligt eraan. Als programmeur zeg ik ja... er zijn 4 cores tot je beschikking, en qua prestaties zal het weinig schelen met een 'echte' quadcore.
Als systeembouwer zeg ik nee, je hebt niet 4 cores in 1 socket... Het is dus niet 'een quadcore', het zijn 'twee dualcores'.
Ik zou zelf liever een 4x4 systeem nemen, later upgraden met een 2x "echte" QuadCore voor een totaal van 8 Core's.
Ik niet... Veel duurder, veel groter, meer herrie (2 CPU koelers ipv 1), vreet meer stroom, en ik ben ervan overtuigd dat de Intel quadcore minstens even snel is in de meeste applicaties.
Tegen welke prijs?
Sowieso minder dan wat je bij AMD betaalt, omdat je moederbord altijd maar de helft van de sockets nodig heeft, dus goedkopere en kleinere moederborden.
Verder zal deze quadcore ongeveer rond de 1000e gaan kosten... en die zal het waarschijnlijk op gaan nemen tegen de snelste QuadFather, die rond de 1500e zit voor 2 CPUs. Ga je voor 'echte' Opterons (wat waarschijnlijk wel zal moeten als je meer dan 4 cores wilt, zolang de quadcores er niet zijn), en zul je waarschijnlijk nog meer betalen.
Het feit dat deze "quadcore" uit 2x dual core in 1 verpakking bestaat geeft het al aan lijkt me. Het is ietwat teleurstellend. Het lijkt alsof intel niet in staat is om een QuadCore processor te maken. Daarmee komt AMD automatisch in een beter daglicht te staan.
Sorry hoor, maar dit vind ik nergens op slaan.
Je ziet de benchmarks toch? Het maakt vrij weinig uit dat het twee losse cores zijn. In een applicatie als 3dsmax haal je praktisch 100% winst ten opzichte van een dualcore. Beter kan gewoon niet.
We moeten nog maar afwachten hoeveel beter een 'echte' quadcore in de praktijk is. Bij de Pentium D viel het allemaal ook tegen. De 'geplakte' Pentium D werkte in de praktijk al heel behoorlijk.
En het gaat om de praktijk... Als je het over theorie gaat hebben, en mooie processors, dan moet je sowieso niet aankomen met x86 en al hun legacy, want er is al genoeg geplakt aan die cores.
Verder is het nogal onzin om te zeggen dat AMD in een beter daglicht staat terwijl Intel deze processor nu al in productie heeft, en AMD nog een half jaar lang alleen dualcores kan verkopen.
Tegen die tijd zal Intel vast wel een echte quadcore hebben, en dan is het maar afwachten of die van AMD ook sneller is. Ik verwacht zelf van niet.
Voorlopig staat AMD in ieder geval in een bijzonder slecht daglicht, want ze hebben gewoon geen quadcores, niet 'echt', en ook niet geplakt. Ze hebben alleen wat verouderde dualcores, die ook nog eens een stuk duurder zijn. AMD doet gewoon niet mee, deze ronde. Ze hebben niets dat in de buurt komt van de snelste dualcores van Intel, laat staan van deze quadcore... want ook al is ie maar geplakt, hij is in het slechtste geval nog altijd even snel als een dualcore. In veel gevallen is ie alleen maar sneller... soms zelfs extreem, zoals bv bij 3dsmax. Het hangt momenteel vooral van de software af, en niet van de kwaliteit van de implementatie van een dualcore of quadcore.