De hier gegeven argumentatie lijkt me een behoorlijk onvolledig beeld van de werkelijkheid te geven. Op zich heb je 2 grote groepen van mensen:
Groep A:
Deze groep is ervan overtuigd dat microsoft zijn 'vendor lockin' techniek mag toepassen waar het dat wil. Microsoft moet het dus niet mogelijk maken om een ander office pakket the installeren, om een andere browser te installeren of om eender wat anders aan je systeem te veranderen.
Let op: Dit is wat microsoft nu doet. Men gaat er hier blijkbaar van uit dat mensen geen programmas op linux kunnen installeren (ik mag hopen dat je dat als tweaker wel kan

), dus kunnen mensen ook geen applicaties onder windows installeren.
Groep B:
Groep B kan niet leven met het feit dat microsoft de 'vendor lockin' techniek toepast. Deze mensen vinden dat er een andere versie van windows moet komen zonder IE en consoorten.
Let op: Dit impliceert niet dat ze willen dat dit de enige versie is die verkocht moet worden, het wil gewoon zeggen dat het mogelijk moet zijn om andere applicaties te installeren. De 'vendor lockin' is dan doorbroken indien men een 'distro' mag maken met andere applicaties in.
Note: Windows Vista voldoet (normaal) aan deze voorwaarden. Je kan een image maken die je installeert op de computers met FF standaard geinstalleerd, OpenOffice er op, ... Aan microsoft wordt dus enkel nog gevraagd om alle applicaties vervangbaar/deïnstalleerbaar te maken (volgens hun eigen reclame is de gestripte versie dan op 5 minuutjes klaar).
Nu is er natuurlijk nog een ander belangrijk feit. Persoonlijk vind ik het grootste probleem niet dat er momenteel een oneerlijke strijd aan de gang is. Het probleem ligt hem bij *de attitude* van microsoft. Het bedrijf probeert met alle middellen eender welke vorm van competitie met legale en extralegale middellen stop te zetten! Nu doen ze dit met vertraagde releases, indien mogelijk hogere prijzen. Als ze het even kunnen zullen ze het verkopen van computers zonder windows licence proberen te verbieden (anders werd elk systeem nu zonder verkocht! een OEM licentie is duidelijk om appart verkocht te worden!!!). Dit is wat we als tweakers/gebruikers niet mogen aanvaarden!!!
Als *nix fanboy:
Er wordt over open-source vaak commentaar gegeven over de eenduidigheid van het systeem. De knoppen in een programma staan van versie 0.1.32 naar 0.1.33 plots op een andere plaats en het helpen van mensen lijkt plots een probleem. Dit is inderdaad een punt waar OSS zwak staat, distributies lossen dit echter op. Ubuntu Hoary zal steeds Hoary zijn, Dapper steeds Dapper. Debian Sarge is Sarge, niets anders dan dat. Hoewel er naar meer stabiliteit kwa vormgeving gestreefd wordt (algemene tendens), blijft het aan de distributies om voor consistentie te zorgen (en dat doet ubuntu!). Een redhat-certified engineer, is niet noodzakelijk een debian-guru.
** overigens begrijp ik het probleem niet, als je je goed genoeg voelt om problemen van andere mensen op te lossen, dan kan je toch wel een vnc server/client installeren om mensen te helpen?