Microsoft: wellicht uitstel van introductie Vista in Europa

Europese CommissieMicrosoft heeft laten weten dat de introductie van Windows Vista in Europa wellicht uitgesteld zal worden. Of de introductie op de geplande datum zal doorgaan zal afhangen van de vraag of het besturingssysteem aan de antitrusteisen van de Europese Commissie voldoet, aldus Microsoft. De Europese Commissie is het echter niet met deze lezing eens en stelt dat het Microsofts verantwoordelijkheid is om te voldoen aan de relevante regelgeving en dat de Europese Commissie niet de oorzaak van een eventuele vertraging is. Microsoft en de Europese Commisie zijn al sinds 2004 in een legale strijd verwikkeld vanwege het besluit van de Europese Commisie om een boete van 500 miljoen euro uit te delen voor Microsofts misbruik van zijn monopoliepositie en dit jaar werd daar nog eens 281 miljoen euro aan toegevoegd. Microsoft is van plan om de levering van Vista voor bedrijven in november dit jaar te starten en voor consumenten moet het besturingssysteem in januari op de markt komen.

Door Hielko van der Hoorn

07-09-2006 • 20:43

152 Linkedin

Bron: Reuters

Lees meer

Reacties (152)

152
147
70
18
4
41
Wijzig sortering
De hier gegeven argumentatie lijkt me een behoorlijk onvolledig beeld van de werkelijkheid te geven. Op zich heb je 2 grote groepen van mensen:

Groep A:
Deze groep is ervan overtuigd dat microsoft zijn 'vendor lockin' techniek mag toepassen waar het dat wil. Microsoft moet het dus niet mogelijk maken om een ander office pakket the installeren, om een andere browser te installeren of om eender wat anders aan je systeem te veranderen.

Let op: Dit is wat microsoft nu doet. Men gaat er hier blijkbaar van uit dat mensen geen programmas op linux kunnen installeren (ik mag hopen dat je dat als tweaker wel kan ;) ), dus kunnen mensen ook geen applicaties onder windows installeren.


Groep B:
Groep B kan niet leven met het feit dat microsoft de 'vendor lockin' techniek toepast. Deze mensen vinden dat er een andere versie van windows moet komen zonder IE en consoorten.

Let op: Dit impliceert niet dat ze willen dat dit de enige versie is die verkocht moet worden, het wil gewoon zeggen dat het mogelijk moet zijn om andere applicaties te installeren. De 'vendor lockin' is dan doorbroken indien men een 'distro' mag maken met andere applicaties in.

Note: Windows Vista voldoet (normaal) aan deze voorwaarden. Je kan een image maken die je installeert op de computers met FF standaard geinstalleerd, OpenOffice er op, ... Aan microsoft wordt dus enkel nog gevraagd om alle applicaties vervangbaar/deïnstalleerbaar te maken (volgens hun eigen reclame is de gestripte versie dan op 5 minuutjes klaar).


Nu is er natuurlijk nog een ander belangrijk feit. Persoonlijk vind ik het grootste probleem niet dat er momenteel een oneerlijke strijd aan de gang is. Het probleem ligt hem bij *de attitude* van microsoft. Het bedrijf probeert met alle middellen eender welke vorm van competitie met legale en extralegale middellen stop te zetten! Nu doen ze dit met vertraagde releases, indien mogelijk hogere prijzen. Als ze het even kunnen zullen ze het verkopen van computers zonder windows licence proberen te verbieden (anders werd elk systeem nu zonder verkocht! een OEM licentie is duidelijk om appart verkocht te worden!!!). Dit is wat we als tweakers/gebruikers niet mogen aanvaarden!!!


Als *nix fanboy:
Er wordt over open-source vaak commentaar gegeven over de eenduidigheid van het systeem. De knoppen in een programma staan van versie 0.1.32 naar 0.1.33 plots op een andere plaats en het helpen van mensen lijkt plots een probleem. Dit is inderdaad een punt waar OSS zwak staat, distributies lossen dit echter op. Ubuntu Hoary zal steeds Hoary zijn, Dapper steeds Dapper. Debian Sarge is Sarge, niets anders dan dat. Hoewel er naar meer stabiliteit kwa vormgeving gestreefd wordt (algemene tendens), blijft het aan de distributies om voor consistentie te zorgen (en dat doet ubuntu!). Een redhat-certified engineer, is niet noodzakelijk een debian-guru.
** overigens begrijp ik het probleem niet, als je je goed genoeg voelt om problemen van andere mensen op te lossen, dan kan je toch wel een vnc server/client installeren om mensen te helpen?
Zit uiteraard wel een bron van waarheid in, gezien de lange strijd tussen de EU-commissie en Microsoft zal Microsoft wellicht het een en ander moeten aanpassen wil het in de toekomst niet opnieuw met claims om de oren geslagen worden.

Liever een betere Vista op een later moment dan een brakke versie eerder in het jaar.
Ik denk eerder dat de eventuele 'EU' versie brakker zal zijn dan het gewone product.

Ik heb mezelf er niet goed in verdiept dat geef ik toe, maar ik zie de strijd van de EU en MS als een ontiegelijk lastige. Aan de ene kant Microsoft die een compleet product af wil leveren, mét virusscanner, mét mediaspeler en mét een browser.

Omdat Windows zo'n groot marktaandeel heeft druk je wel concurrenten de markt uit, zoals Netscape, en Real Media/Quicktime, en dus snap ik het standpunt van de EU ook wel.

Als MS dus aanpassingen voor de EU moet doen, wat de release vertraagd, dan moet ik meteen denken aan het verwijderen van een aantal componenten, die de compleetheid van Windows niet ten goede komen.

Overigens steun ik Quicktime/Real e.d. niet in hun strijd, als voorbeeld pak ik dan FireFox erbij, een product wat duidelijk beter is dan IE, en zie het wint marktaandeel en deelt tikjes uit aan MS. Quicktime/Real zijn zulke brakke met reclame bedolven programma's dat niemand het nog wíl gebruiken.
Het probleem is niet dat ze alles in hun OS steken, het feit dat je zelf moeilijkheden hebt als je iets maakt om het degelijk te integreren of interfacen met MS producten is een probleem.

Moest je een browser kunnen maken die WMP of IE volledig vervangt in het operating systeem (zoals Metacity in Gnome) dan zou het geen probleem zijn. Het feit dat je dat niet kunt omdat Microsoft geen degelijke documentatie maakt of de source code publiceert is het probleem.

Apple integreert ook alles in Mac OS X maar nog steeds kun je dingen vervangen of zelf implementeren zonder dat je problemen hebt om het degelijk te laten werken.

Een voorbeeld van zo'n probleem deed zich voor toen je Microsoft Office installeerde op Windows 95 of Windows 98 waar al een WordPerfect inzat. Wordperfect werkte niet zo heel goed meer achteraf en het uninstallen van Office of herinstalleren van WordPerfect werkte niet.
Een voorbeeld van zo'n probleem deed zich voor toen je Microsoft Office installeerde op Windows 95 of Windows 98 waar al een WordPerfect inzat. Wordperfect werkte niet zo heel goed meer achteraf en het uninstallen van Office of herinstalleren van WordPerfect werkte niet.
Van wie heb je dat sprookje gehoord? Dat is complete flauwekul. Ik heb stapels Win9x computers onder mijn beheer gehad met Office en Wordperfect in allerlei versies vrolijk naast elkaar op liepen zonder enige problem.
Van wie heb je dat sprookje gehoord? Dat is complete flauwekul.
Mischien gewoon eens toevallig een .dll conflict gehad? Lijkt me inderdaad stug dat Microsoft dit openlijk zou doen.

Wel zijn ze gemeen genoeg om speciale uitzonderingen in hun API op te nemen die extra gunstig zijn voor hun eigen programma's. Eigen is overigens erg relatief, want de interne competitie tussen afdelingen schijnt erg groot te zijn en het office en windows team zijn historisch al helemaal geen vriendjes.
Hoezo compleet product??

Windows is een BESTURINGS systeem.
Als dat gedeelte compleet is, is het een compleet systeem.
Daar hoeft dus geen mediaspeler, virusscanner, browser (en laten we dan maar gelijk de toekomst induiken, geen tekenprogramma, geen uitgebreide tekstverwerker, geen spellen, geen database programma, geen OCR programma's, geen geluids editing programma's etc.etc.)

Een auto zonder radio is ook een compleet product.

Tuurlijk ik snap de discussie wel, het is wel handig als je gelijk het internet op kunt na een install.
Je mag je afvragen als browser niet al bij een besturingssysteem hoort, maar ja, mediaspeler, virusscanners, dat zijn geen dingen, die nodig zijn bij een COMPLEET besturingssysteem.

Het zijn puur accessories, die wel gebruikt worden om marktaandeel te halen en andere software bedrijven weg te drukken.
Ja, door Windows Verkenner gebruiken we nu geen Norton Commander meer en ALT-TAB is puur om programma's als TaskSwitch het leven zuur te maken :z
Ik denk dat je toch ergens wel een grens moet trekken hoor, want je mag toch verwacten dat je wel iets kan met je Windows, duizend losse programma's wordt ook niemand blij van. Als ze nou gewoon zorgen dat dingen als Internet Explorer gewoon helemaal te verwijderen zijn, is het voor mij (en voor vele anderen denk ik) geen probleem. Dat probleem zit hem erin, dat ze die troep gewoon helemaal in het OS verwerken.
geen gui, geen automatische hardware herkenning, geen driverstructuur,... want je kan toch alles perfect instellen en laten werken met de command line? :+
Een T-Ford is ook een auto.... Maar het zal toch lastig worden die nog te verkopen.
@pat42: Als ik Internet Explorer niet gebruik, wil ik er ook niet voor betalen! En nee, IE is niet gratis, je betaalt er gewoon voor als je windows koopt.
als je dat allemaal niet wilt, zou MS zeggen, stap je toch over op opensource? ook mooi hoor....linux, openoffice, firefox. het werkt allemaal prima.
het is alleen zo erg wennen en zo anders dat mensen toch maar betalen voor iets. en als je niet veel nodig hebt, neem je gewoon vista home basic, kost welliswaar nog steeds € 200,- maar mensen schijnen het er voorover te hebben

(offtopic: en dan tegen mij vertellen dat de economie zo slecht gaat)
Ja, door Windows Verkenner gebruiken we nu geen Norton Commander meer
Nee nu gebruiken we total commander. Sorry hoor maar windows verkenner is toch'wel het onhandigste programma wat ik ooit gezien heb, zeker als je norton commander gewend was en graag met het toetsenbord werkt.
microsoft moet gewoon 1 totaal geripte versie uitbrengen die niemand dan wilt omdat er toch niks opzit en een gewone, kan de eu ook niet meer zeiken. Als ik een besturingssysteem koop wil ik op z'n minst gewoon kunnen internetten, emailen en muziek luisteren. Om het veiliger te maken mag er van mij gerust een gratis firewall en virusscanner bij zolang het maar zo is dat als je iets anders wilt dat zonder gezeik gaat.
Anoniem: 53425
@SRI7 september 2006 22:26
Om het veiliger te maken mag er van mij gerust een gratis firewall en virusscanner bij zolang het maar zo is dat als je iets anders wilt dat zonder gezeik gaat.
En om mijn briefjes te tikken mag er wel en deftig office pakket op zitten.

En om wat ontspanning te hebben mogen er nog wel wat games bij geleverd worden.

En om er op de zaak ook wat aan te hebben mag er ook wel een net CRM pakket inzitten.

En om al die zooi dan op te slaan heb ik toch echt wel een vette database nodig die er dan ntuurlijk bij moet zitten.

Zo zie je iedereen heeft andere wensen en als je aan al die wensen voldoet dan lever je alle software die iemand maar denkt nodig te hebben en noemt het een operating systeem.
Ik schat dat 99% van de mensen een pc (o.a.) gebruikt om te browsen. En mp3tjes afspelen ook wel zo'n 75%. Weinig mensen hebben een CRM pakket nodig. Dus een standaard browser en mediaplayer is helemaal niet zo vreemd.
Windows is een OS en zou er dus alleen maar moeten zijn om het systeem te laten draaien.
Een motor in een auto is er ook alleen maar om de auto te laten rijden en alle luxe moet je erbij kopen, maar ook hierbij wordt je vaak dingen opgedrongen die je later weer gaat vervangen.
Wij noemen het tweaken en hun noemen het pimpen 8-)
Die is er al voor Windows XP, en moet je eens raden of deze uberhaupt door hardware boeren wordt gebruikt :P
Die versie kocht ik direct als het ook een serieus prijsverschil heeft. Op dit moment gebruik ik alle extra's niet die Windows heeft, maar ik heb er wel voor betaald. Ik gebruik Firefox, Winamp, IRC en gmail voor mijn email. Dus eigenlijk ben ik er ook niet met akkoord dat ik er wel voor heb moeten betalen. (en ja, volgens Microsoft is dit allemaal gratis, maar uiteindelijk heb je er toch voor betaald, voor niets gaat de zon op)
Je auto word ook geleverd met airbags en gordels, net zoiets als een firewall en virusscanner.

En tja een browser downloaden zonder browser is ook niet echt makkelijk.

En als je een nieuwe auto koopt wil je toch ook niet hem zelf nog even in elkaar zetten, zoals mensen niet nog van alles en nog wat willen installeren op hun nieuwe computer.
Dat is het nadeel als je niet modulair denkt bij het ontwerp van je OS, daar gaat het niet om.

Het leuke is dat Microsoft nu wel heel snel een patch kan leveren, namelijk 1 om de vulnerability van DRM te klaren.

Het hele geneuzel met de EU draait of Hollywood (lees WB, Disney, etc...) boos wordt op Microsoft, wanneer mediaspeler er niet bij in zit of te verwijderen is, dan heeft Microsoft grote problemen, zij kan dan niet hun overeenkomst waarmaken met Hollywood, de DRM is dan niet meer interessant, Hollywood gaat wat anders zoeken.

Nu Microsoft een rechtszaak heeft gehad, etc... kan er tegen Hollywood worden gezegd:
We hebben er alles aangedaan, OK, we maken een versie van XP zonder mediaspeler, deze zal net zoveel kosten als de gewone versie, het liefst nog meer, het produkt (lees gebruikers) zal dan de gewone versie kopen en jullie rechten (Hollywood) zal nog steeds gewaarborgd worden.

De vertraging komt er gewoon op neer dat het Europees produkt (lees wederom gebruikers) gedwongen zal worden om een Vista aan te schaffen met alles er op en er aan.

Ter verduidelijking, de gebruikers zijn veranderd in de term produkt, zij zijn die Vista groot maken, niet de OS zelf, zo wordt er ook gedacht door deze maatschappijen.

Dacht je nou werkelijk dat je al die jaren zo maar al deze extraatjes gekregen hebt, het gaat om jouw centjes in jouw dikke beurs.
Anoniem: 153581
@XyritZz8 september 2006 09:57
Het probleem is dat je een keuze zou moeten hebben, en die heb je niet, instaleer je windows dan krijg je hun meuk erbij. Ze zouden tijdens het instaleren je gewoon de keuze moeten geven welke optionele windows programma's je wilt hebben en dan kan je het lekker zlef uit maken, dan zou voor mij het al heel acceptabel zijn....geen IE geen WMP geen windows messenger ed
MS doet dit expres om de EU te stangen.
'
Het is voor de EU economie belangrijk dat Vista uitkomt. Hogere verkoop van PC's plus OS geeft flink veel extra belastingen in het laadje.

En MS dwingt hiermee op voorhand een beslissing af van de EU dat hun product niet achteraf nog boetes kan krijgen.

Eigenlijk heel slim gespeeld van ze
Amai, de Europeese economie hangt af van Microsoft?

Natuurlijk niet.
Niets, maar dan ook absoluut niets verantwoord Microsoft Vista om de Europeese Economie te laten draaien.

In tegendeel. Als wij zo afhankelijk zijn van één bedrijf dat onze economie daar onder kan lijden, dan hoop ik alleen maar dat de Europeese Unie Microsoft met de grond gelijk maakt.
@timbeaulen: ik zeg nergens dat de EU afhankelijk is van MS voor hun economie. Maar de EU is een democratie

Onderschat niet het aantal lobbyisten die invloed uitoefenen op politici.

De IT branche wil graag Vista omdat dit extra werk en inkomsten genereerd.
@rooicity

Neen, je zegt nergens dat het afhankelijk is maar wel dat het belangrijk is.

Ik ben het 100% met je eens dat Vista extra inkomsten zal genereren, maar dat zal niet in die maten zijn dat het belangrijk is voor de Europeese Unie.

De meeste bedrijven (lees: niet IT bedrijven) zullen pas op een veel latere datum overschakelen.

Gemiddeld gezien is het percentage early adopters vrij laag. In dit geval zullen de meeste verkopen gebeuren naar bedrijven die Vista echt wel nodig hebben voor de software die ze ontwikkelen.

De meeste bedrijven hebben dit niet meteen nodig.

Dus ik schat de belangrijkheid van Vista voor de EU maar heel laag in.

Edit:
Maar ik begrijk erg goed dat voor Windows fans het enorm frustrerend moet zijn dat de EU alweer maar eens als laatste komt.

Langs de andere kant vermoed ik dat een aantal computershops Vista wel al zullen verkopen zodra het in de VS uitkomt.
nou daar ben je dan toch verkeerd.
ik weet een bedrijfje van +-90.000 werknemers waar de upgrade naar vista al gepland staat en het is geen IT Bedrijf.

Edit is een reactie op imbeaulen
Een nieuw alternatief Europees OS maken, dat geeft nog veel meer extra werk en inkomsten ;).
@klakkie.57th
ik weet een bedrijfje van +-90.000 werknemers waar de upgrade naar vista al gepland staat en het is geen IT Bedrijf.
Dan moet het bedrijf wel heel erg te lijden hebben met de oudere versies van Windows. Zou het voor dat bedrijf niet eens verstandiger zijn om op Linux of Mac over te stappen.
Die ken ik ook hoor. Gepland: medio 2009 of liever nog iets later. :)

Ik kan me geen bedrijf voorstellen, zelfs Microsoft zelf niet, dat erop wil gokken dat er geen kinderziektes zitten in Vista. Ik verwacht dat bij MS alle representatieve plekken (dus waar regelmatig klanten komen) omgezet worden naar Vista. Maar alle bedrijfscritische processen gaan ze eerst eens rustig, heel rustig, testen. En dan pas Vista uitrollen.

Van mijn twee klanten zit ik bij de één pas sinds een maand op SP2 en bij de ander pas sinds vorige week op XP. En dat zijn geen bedrijven met 90.000 medewerkers.

Om eerlijk te zijn. Ik verdenk deze poster van grootspraak, als hij beweerd dat dit 90.000 man sterke megabedrijf binnen een jaar na introductie al overgaat op Vista.

Edit: Reactie op klakkie.57th
@timbeaulen
In zeker zin wel ja, als Shell failiet gaat hebben wij hier toch ook een probleem. Bedrijven met zulke omvang hebben nou eenmaal een grote invloed op de samenleving.
90.000 x licentiekosten = paar miljoen euro

relekst, vista heeft voor niet-IT bedrijven ook heel veel meerwaarde. je kan veeeeel beter concureren.

het is vele malen verstandiger om een paar miljoen aan vista uit te geven dan aan extra personeel uiteraard, of een nieuw gebouw. facilitair is ook veel belangrijker dan primaire processen.

kijk naar de overheid, alle wachlijsten komen door het gebruik van XP. met windows2000 zouden ze nog veel langer zijn
@pkoopmanpk

Daar vergis je je gigantisch in!!

Microsoft is een aanhanger van het "eat your own dogfood" principe.

Die gaan niet alleen representatieve plekken uitrusten naar Vista, maar het HELE bedrijf. Reken er maar op dat op dit moment de meerderheid van Microsoft al op Vista werkt. Precieze cijfers heb ik nog niet voor Vista, maar dat kan ik wel eens navragen.
Wat betreft Exchange hebben ze intern al 20.000 mensen volledig op 2007 draaien. Dat is op dit moment nog in beta2.

Het bedrijf waar ik werk gaat in de zomer van 2007 over naar Vista. (omdat dat ook samenvalt met het vervangen van alle laptops) Wereldwijd hebben we zo'n 120.000 werknemers, en in Nederland zo'n 6500. En wij zijn ook geen IT bedrijf.

Verder willen we Exchange2007 zo'n 2 maand na de launch uitrollen. Dat project leidt ik zelf.

SP2 hebben we de week nadat het final was uitgerold naar 5000 laptops!

Uiteraard hebben we zeer nauwe contacten met Microsoft. Natuurlijk heb je kans op kinderziektes, maar juist wanneer een product nog niet final is, kunnen ze makkelijk problemen voor jouw specifieke productieomgeving oplossen. Je hebt dan veel directe kanalen naar de programmeurs.
Bovendien heb je ook invloed op de ontwikkeling. Er zijn al de nodige features in MS producten die er op ons verzoek in gekomen zijn.

Je zult begrijpen dat ik klakkie.57th totaal niet verdenk van grootspraak.
De europeese economie is er helemaal niet mee gebaat.

Europeese bedrijven moeten de kosten van hardware, software en mensen betalen.

De meeste hardware en software komt van buiten europa. Er wordt dus alleen maar een hoop geld naar buiten europa gepompt.

Als je echt iets aan de europeese economie wil doen dan moet je de eerste jaren dus niet upgraden naar vista, minstens pas na het tweede service pack. Een vooral geen software assurance afsluiten, wie weet wanneer de volgende versie komt. En ervaringen uit het verleden wijzen erop dat dat niet binnen de periode van je software assurance is.
De meeste OS versies worden geleverd als OEM versies. Als vista niet beschikbaar is voor bijvoorbeeld europese PC leveranciers dan zullen zij het slechter doen dan hun collega's in andere werelddelen. Bijvoorbeeld voor Ierland waar de meeste europese computers worden geassembleerd erg onvoordelig.
Ook zal er een parallel import ontstaan van Amerikaanse versies van Vista tijdens de periode dat deze niet beschikbaar is en eventueel nog erger als er in EU versies elementen geschrapt zullen worden. Vervelend met name voor softwarelicentie reseller in met name de engelstalige landen.
Wat dacht je dat het voor het imago van de EC doet als Microsoft bekend maakt dat dankzij de EC de Europese consumenten langer moeten wachten op Vista dan de rest van de Wereld. MS heeft een enorme marketing afdeling, normaal houd die zich bezig MS te promoten, en wat je ook van de producten/methoden van MS vind, je moet toegeven dat hun marketing enorm effectief is. Stel je nu eens voor dat die marketing machine zal worden ingezet tegen de EU/EC. Of een aanbod zoals: "Iedere klokkenluider die zorgt voor het vertrek van een hoge EU-politicus krijgt van ons een baan in de VS en een bonus van een miljoen dollar.". Als ze het goed spelen kan dit leuk gaan worden

En alleen mensen in Spanje en GB zullen wat hebben aan warez, die kunnen gewoon de Noord of Zuid Amerikaanse versies gebruiken. De rest van Europa zal moeten wachten op een gelocaliseerde versie.
Anoniem: 163984
@usgaap7 september 2006 21:14
Waarom moet dit "op een later moment" ?

Waarom kunnen ze niet "op DIT moment" rekening houden met de eisen van de Europeese Unie, en zoveel andere landen.
ja inderdaad,

Ik ga toch ook geen illegale dingen doen, en dan later de wet volgen waar ik last van heb?

aka, eerst wiet kweken, en daarna de THC eruit filteren voor de nederlandse markt zodat ik het daar verkopen mag als groente.

MS hou je nou gewoon aan de regels, mensen zijn al gekloot met "standaarden" en lock-in technieken meeer dan ZAT!

go eu!
In welke droomwereld leef jij?

De protesten uit de EU komen echt niet van de consumenten. Die komen allemaal van bedrijven die het zonder EU-hulp niet redden.

Oftewel, bedrijven die niet zelf de kracht hebben om te concurreren, en dan maar gaan lobbyen bij de EC met hoe zwaar ze wel niet benadeeld worden.

Als al die bedrijven nu eens de moeite gingen nemen om op eigen kracht WEL met producten te komen die de moeite waard zijn...

Zowat de gehele EU-industrie draait op EU-subsidies en de goedkopere niet EU-import wordt kunstmatig duur gehouden met importheffingen.

Ja, gek he, dat alles hier in Europa zo lastig in elkaar steekt.

En ja, ik weet Nafta doet precies hetzelfde, overal heerst eigen markt-protectionisme.
Oftewel, bedrijven die niet zelf de kracht hebben om te concurreren, en dan maar gaan lobbyen bij de EC met hoe zwaar ze wel niet benadeeld worden.
beetje nuanceren mag wel... Het grote probleem ligt natuurlijk in het feit dat MS alleen maar een totaal pakket levert. Men wil nou eenmaal windows en de browser (waarvan de ontwikkelingskosten wel in de prijs is verwerkt) nemen ze voor lief.

Nou zou je de basale dingen best met een os mee kunnen leveren, maar MS is toch steeds de boel verder aan het oprekken door er een mediaplayer, firewall, enz bij te leveren.

Je kan dan wel zeggen dat je een keus hebt, bijvoorbeel linux. Maar dat is dus echt niet zo. Mensen die er verstand van hebben wel, maar de gemiddelde jan met de pet kent niet anders dan windows en staat er ook niet open voor. Dit is de situatie waar de EC ons tegen beschermt uiteindelijk, want als het aan MS lag was de grens nog lang niet bereikt.

De taktiek van MS is/was om alles langzamerhand in te voeren, maar moet je eens voorstellen dat de EC niets deed en we waren 30 jaar verder....
Misschien hadden we dan wel een windows home-edition met standaard office, virusscanner, paar bekende MS games, enz, enz. Allemaal lekker inclusief maar met een vanafprijs van € 1500,- Zonder serieuze concurrentie voor de gemiddelde!! consument heb je geen keus.

Ik vind dat microsoft niet alleen gedwongen moet worden tot een kale windows-versie, maar ook een daarbij behorende schappelijke prijs, waar alleen de daarbij behorende ontwikkelingskosten met de bijbehorende winst-marge voor word gerekent.
Jij snapt het inderdaad.

Voor de goede orde Microsoft is een Amerikaans! bedrijf, dus als zij een product maken wat niet aan de europese regels voldoet, zijn ze zeer zeker niet illegaal bezig.

De wereld draait niet om Nederland en de EU hoor.
Uhm, omdat de builds tot nu toe allemaal op het standaard Vista gericht zijn, met andere woorden, de VS-versie.

Vanaf RC2 worden de gelocaliseerde versies gemaakt. Eerst wordt het basis product ontwikkeld, en dan worden de versies voor buiten de VS ontwikkeld.

Office 2007 beta is toch ook US-gebaseerd. Pas als het klaar voor productie is, dan worden de lokale versies gebouwd.

En dus, als MS nu dus de EU de loef wil afsteken, mogen wij als EU-lid, dankjewel tegen Neelie zeggen.
Ja, dan denkt de EU commissie goed te doen door WMP er uit te slopen... dat duurt dan extra voordat wij Vista krijgen, terwijl iedereen het dan installeerd omdat de helft van je software vervolgens niet werkt zonder WMP!

De EU zijn gewoon homo's wat dat betreft. Alleen WMP loskoppelen... of niks óf eisen dat Windows modulair wordt zodat je ook alle meuk niet hoeft te installeren e.d. zoals dat met Windows 95 nog kon!
<volledig off topic>

mare wat is er mis met homo's
tis mijn ding niet, mare om een stel politicie (aka: ratten)
met homo's te verglijken vind ik ronduit groff
</offtopic>

her gaat hier natuurlijk om, een kat en muis spel waar uit eindelijk eigenlijk allen maar verliezers kunne komen.
Maar natuurlijk. Volgens mij is Vista modulair gebouwd dus is het voor MS erg makkelijk om de gewraakte functie eruit te halen. Dit is puur om de publieke opinie in deze zaak te beinvloeden.

Overigens houdt een hoge Amerikaanse instantie toezicht op enkele zaken waaronder dus de loskoppelbaarheid van IE. Zij waren ook diegenen die toezicht hadden op de ontwikkeling van SP2 waar toen die functie in kwam om een andere browser enzo als standaard in te stellen.

Maar misschien komt het wel omdat MS nogal wat bugreports verwacht van Vista als het uitgebracht is en dan kun je beter een groot deel van de markt nog even afsluiten en aan je build bouwen. Eens kijken of de Europese versie bepaalde bugs niet gaat hebben die ze in de andere versie wel hebben........
Amerikaanse instantie toezicht op enkele zaken
Bedenk je wel dat de hele zaak over het opsplitsen van Microsoft van de baan was toen de regering Bush de touwtjes overnam. De rechters in de VS zijn bijzonder mild geweest voor Microsoft terwijl ze de zaak juist rond hadden. Vertrouw daarom niet teveel in amerikaanse instanties die Microsoft controleren ;)
Tja, als je als Europese consument dan persé Windows Vista toch wil hebben, dan maar online bij bv. Amazon.com bestellen, toch? ;)
Anoniem: 53573
@Haay8 september 2006 14:00
Ik weet niet hoe het met Vista is maar XP Prof. Engels kon je niet naar Nederland laten versturen via Amazon.
Als die versie in strijd is met de europese wetgeving zal er wel een import verbod komen, want als je als Europese consument dan persé een geweer toch wil hebben, dan maar online bij bv. Amazon.com bestellen, toch?
Anoniem: 183865
8 september 2006 08:56
De EU zijn gewoon homo's wat dat betreft. Alleen WMP loskoppelen... of niks óf eisen dat Windows modulair wordt zodat je ook alle meuk niet hoeft te installeren e.d. zoals dat met Windows 95 nog kon!
En Daar sla je precies de spijker op zijn kop..... MS wil graag dat de EU burgers zo reageren .." OCh zie die arme ms die moet maar vanalles van de EU.. en de gebruikers zijn de dupe" maar zo is het niet. .....

De EU wil het beste voor Alle europeanen, Dus eerlijke concurrentie en als Microsoft dingen zo integreerd dat alternatieven geen kans krijgen is dat misbruik van hun positie... dat weten ze al heel lang dus MS moet niet zeuren en gewoon zorgen dat ze aan die regels voldoen! En ook gewoon in de EU hun product optijd afleveren .. eigenlijk zouden er gewoon geen verschillen moeten zijn tussen de versies die in de eu de ronde gaan doen en die van de rest van de wereld..... :S maar helaas geen wereldwijde actie om die dingen die ms wil doordrukken tegen te houden ... dus misbruiken ze hun positie nog maar een keer... :S ... MS sux.... gewoon allemaal Vista boykotten ook als ze op tijd zijn... :0
Het lijkt de laatste tijd wel of de europese consumenten aan alle kanten genaaid worden met uistellen en prijzen van diverse dingen (voornamelijk hardware/software)...
mooi he, opensource.

ben je nergens afhankelijk van.
Iedereen op het zelfde moment de zelfde mogelijkheden. en als zelfs dat te lang duurt, dan kan er altijd nog zelf aan dingen gesleuteld worden. :)
Niet waar, de gemiddelde consument is dan van veel dingen afhankelijk om toch support te krijgen bij een probleem.
Linux etc zijn voor veel gemiddelde consumenten echt te hoog gegrepen nog.
Voor veel mensen is windows dan toch makkelijker in gebruik en makkelijker om hulp van anderen te krijgen als er probleem is. Ook makkelijker om boekjes over te kopen etc.
Hoevaak belt de gemiddelde consument naar een helpdesk voor een software/configuratie probleem?
Daar hebben ze toch die handige neefjes en buurjongens voor... Windows/Linux desktop boeit deze dagen echt niet meer.
Linux is en blijft voor geeks en alternatievelingen wiens afkeer voor windows zo groot is dat de ze de compatibiliteit en gebruiksvriendelijkheid niet meer willen.
komend van een windows gebruiker (maw. ongelofelijke linux noob) moet ik je toch zegge dat ik je nu wel heel erg windows-fanboy-achtig vind klinken, en boekjes over linux ... kom nouw - de betere boekhandel had ze een jaar of 3 geleden al. en ongelofelijk veel onzinnige takken van linux - ook dat niet.. je hebt. namelijk voor de pc noob wel geteld 3 omgevingen (user interfaces) te weten KDE, Gnome, en XFCE, die alle drie (sorry linux fanboys) een streeds groter windows-look-gehalte hebbe gekregen...

naas die algemende 3 heb je als linux noob ook nog maar 3 distributies die noob-proof zijn... Suse (word prof ondersteunt) (k )ubuntu <<< had dat niet iets weg van redhat << en (hier komt ie de echte noobproof : Linspire

linux is geen crap in tegendeel, - en als je een linux systeem wilt ga je als jan-modaal gewoon naar de website van suse of linspire en koop je een OEM-linux bak (jaja echt die bestaan hoor, werkt net als bij dell ).

kom nou, windows is al lang niet meer HET enige noobproof os op de markt hoor,

en gamen????? er zijn genoeg OSS games. en er is altijd nog cedega (waar je - als je maar betaald ook gewoon goede ondersteuning voor kunt krijgen...

neej ik weet in ding zeker. - dat is dat jij iig niet na dacht voor je wat ging neer kwakken in deze post...


ps. had ik je al gezegt dat ik zelf maar op 1 (één) pc (laptop) linux draai, - en op de andere 4 windows.
en gamen????? er zijn genoeg OSS games. en er is altijd nog cedega (waar je - als je maar betaald ook gewoon goede ondersteuning voor kunt krijgen...
te veel gedoe voor de gemiddelde consument. Die willen gewoon hun gekochte cd-tje bij de dixons in de cd-lade doen en een paar keer next-en om het vervolgens gewoon te kunnen starten. (liefst met standaard een desktop-icoontje :P)

niet iedereen neemt de moeite om zich uberhaupt maar te verdiepen in dit soort zaken. Het word pas beter als games-fabrikanten bijvoorbeeld standaar een linux-install cd in de doos doen die cedega installeerd als dit niet aanwezig is.

Maarja het zal altijd wel kip-ei verhaal blijven met windows alternatieven ben ik bang.
Bij een pc met xandros op voorgeinstalleerd, of Linspire zit crossover er al bij, dan is het maar CD erin dubbel klikken en voila het ding installeert. Dat deze distro's bij de niet-noobs niet zo populair zijn heeft er gewoon mee te maken dat wine echt wel simpel te installeren is en vaak werkt. Als noob ga je naar de winkel en koop je daar je (linux)pc, dan zitten de dingen die je nodig hebt er al op voorgeinstalleerd, of ga je me zeggen dat je met een nieuwe pc geen DVD's kunt afspelen omdat windows dat niet out of the box kan? De pc-boeren zorgen ervoor dat er extra dingen geinstalleerd zijn zodat je een compleet systeem hebt dat werkt. Waarom dacht je soms dat MS zoveel problemen kreeg met IE, er was geen enkel incentief meer voor de OEM's om Netscape te kopen daar er standaard al een browser inzat, waarom uw product dan duurder maken?
Nee, bij Microsoft wordt je lekker geholpen als betalende klant. Wel eens geprobeerd?
En waarom worden er dan zoveel boekjes en alles verkocht over windows dit en dat.
Das niet echt mogelijk als je verschillende open source linux hebt, kost het veel meer inspanning.
En er zijn veel minder handige buurjongens, die linux begrijpen, dan die met windows-instellingen overweg kunnen.
Kijk, dat jij en jou buurjongen het wel snappen, betekend echt niet, dat de gemiddelde handige computer buurjongen ook al goed is met linux etc.

Help desk bellen? vraag is een kleine pc verkoper, die alleen lokaal verkoopt, hoevaak hij wel geen vragen krijg.
Enigste reden, dat mensen bij die kleine verkopers kopen, is doordat ze dan wat sneller en makkelijker vragen kunnen stellen.
waar haalt iedereen die lompe anti-Linux citaten nu weer vandaan?
Volgens mij behoort dat hele stuk off-topic gemod te worden.
Om me er maar even mee te bemoeien : Suse 10.1, Ubuntu en bijv ook Mandriva en Linspire hebben een zeer brede hardware ondersteuning en goede support, die net als voor Windows gewoon te koop is, maar ik ken NIEMAND die Windows support gebruikt als thuisgebruiker.
Daar is inderdaad de buurjongen voor, die als hij handig is met Windows ook pirma met recente Linux-distributies uit de voeten kan.
Dat hij te lui, te laks of wat dan ook is, is een ander verhaal.
Ik hoop dat iedere windows-only idioot nu een ander forum kan gaan spammen.
Koop allemaal een mac, hoeft je nooit aan je OS te sleutelen :)
Ja! Meerdere malen, geweldige service daar :*)

De mensen bij Microsoft zijn altijd vriendelijk, komen hun afspraken na en hebben kennis van zaken! Hulde daarvoor! (En nee ik werk er niet maar ze hebben me al veel kopzorgen bespaard)
MS moet voldoen aan de regelgeving van de EU. Hoewel opensource projecten geen monopoliepositie hebben, en dus op dit punt van de wet geen gevaar lopen, zul je in de EU ook geen opensource projecten kunnen uitbrengen die in strijd zijn met de wetgeving.
Anoniem: 42145
@humbug7 september 2006 23:27
zul je in de EU ook geen opensource projecten kunnen uitbrengen die in strijd zijn met de wetgeving.
Zet je de download server toch gewoon in Amerika? De EU kan een Amerikaanse prive persoon voor zover ik weet niet dwingen om Europese IPs te blocken op zijn eigen server.
Ik zie het probleem niet, MS krijgt op zijn kop omdat hun documentatie niet open genoeg is, bij open-source is alles open, ook de documentatie, zou nogal dom zijn gesloten documentatie te maken, aangezien iedereen die kan maken, gaat alleen wat meer tijd en geld kosten.
Anoniem: 27537
@humbug8 september 2006 08:15
@Terracotta. Grapjas. Open Source en documentatie? Je bedoelt wat halfbakken "brainstorms" en dan de code? Dat is precies wat Microsoft de EU aanbood, maar dat was niet genoeg, want te complex. De EU wil RUP documentatie, de EU wil hopen en hopen documenten waarin ieder willekeurig stukje code met minstens 10x zoveel proza is omschreven dan de code zelf is... "De code is de ultieme documentatie"? Ja dat geldt voor OS, dat geldt voor mensen die het zat zijn om al die RUP shit te lezen, maar niet voor de EU. Dit is de Federatie der Bureaucraten, vergeet dat niet.
@bugu : zit ff niet te flamen over dingen waar je geen kaas van hebt gegeten.
Microsoft wordt terecht aangepakt.
Ze hebben uitgerekend dat geen documentatie vrij geven goedkoper is.
De wet overtreden is geen enkele probleem voor ze, het is simpelweg een criminele organisatie :)
Mooi he? En hiervoor is onze regering verantwoordelijk! die jagen al die bedrijven tegen zich in het harnas met onzinnig hoge belastingen en nieuw verzonnen onzin-belastingen! Die extra kosten verhalen de bedrijven weer op de klanten...
Veel bedrijven (Microsoft heeft ook op het punt gestaan) vertrekken hierom ook uit Nederland.
Ach toemaar, uitstellen is toch tegenwoordig HOT :+
En dan voornamelijk in Europa....
En dan voornamelijk in Europa....
Waarom pikken we dit eigenlijk nog? Met werkelijk bijna elk artikel van enige betekenis moeten wij:

- langer wachten
- meer betalen
- en dan af en toe ook nog een inferieure kwaliteit krijgen ook

Dit is eigenlijk zo voor consoles, games, bioscoop films, DVDs en nu dus ook Windows.

Kwa prijs voor de dollar vaak gewoon vervangen door het euro teken, en zelfs dan wordt het bedrag nog iets verhoogt! Alle belasting en import heffingen bij elkaar praten dat echt niet recht!

Inferieure kwaliteit zien we dikwijls bij consoles en de bijbehorende console games: zwarte balken, verkeerde verhoudingen en langzamere snelheid.

Waarom pikken wij dit toch altijd maar?
Ik vraag het mij ook af, wat wij met wetgeving misschien wat code van microsoft kunnen vangen en dan als europa zelf aan de slag kunnen met een OS, van al dat geld dat er ontvangen is van microsoft zou je toch al een OS kunnen bouwen. Nu alleen nog een OS dat windows programma's kan draaien.
Of laat MS opsplitsen in MS Europe (zonder live! onzin en gratis programma's die je niet wilt waar je wel voor betaald bij een licentie) en laat MS Europe dan op hun eigen weg verder bouwen aan een meer op Europa afgestemd OS.
Vaak is het wel weer zo dat het maar zelden voorkomt dat in de VS 19% tax wordt gerekend.
In Florida is de salestax bijvoorbeeld maar 6%.
Kwa prijs voor de dollar vaak gewoon vervangen door het euro teken, en zelfs dan wordt het bedrag nog iets verhoogt! Alle belasting en import heffingen bij elkaar praten dat echt niet recht!
Bijna al die lage prijzen die je ziet zijn ex. belasting in Amerika, schijn bedriegt dus heel vaak als je denkt dat Amerika zo veel goedkoper is.
Verder viel me in Amerika op dat prijzen in de winkels altijd Ex BTW zijn.
Bij de kassa kwam aan het einde de nodige procenten erbij ;)
Nou, als je in veel winkels even erbij zegt tegen die verkoper dat je allerlj dingen wilt kopen maar dat je die sales tax als korting wilt loop je met de gezette prijs naar buiten, en dan is de verkoper vaak nog blij dat ie zoveel marge houdt... kwestie van creatief shoppen :)
waarom pikken we dat? Je kan het ook anders bekijken. Waarom kunnen wij in europa niets maken? Alles wat je opnoemde (consoles, films, ...) komt meestal van buiten europa.
logisch toch dat ze eerst de eigen markt doen en dan de rest! Zouden de NLers het leuk vinden moest philips met een console uitkomen die eerst in zeg maar China uitkomt?
@henk52


Waarom pikken wij dit toch altijd maar?
De "kale" prijzen zijn in Europa maar een klein beetje hoger (komt dor de vele landen/talen in Europa, maar wat jij uiteindelijk betaald wordt door een oerwoud van importheffingen, douanerechten, BTW, bepaald en dan betaal je ineens veel meer dan in de VS.

In de VS is de BTW per staat verschillend, van 0% in Delaware tot maximaal 7.25% in Californie. De meeste staten zitten rond de 5%.
Waarom pikken we dit eigenlijk nog? Met werkelijk bijna elk artikel van enige betekenis moeten wij:

- langer wachten
- meer betalen
- en dan af en toe ook nog een inferieure kwaliteit krijgen ook
Zolang iedereen het blijft kopen gaat die prijs niet naar beneden, voor vrijwel alles wat verkocht wordt is de prijs toch met name afhankelijk van de economie van vraag en aanbod, marginale kosten etc.

De belastingen zijn er gewoon omdat we hier een socialere maatschappij zijn dan in zeg china of zeg de V.S. Als je de prijs van een artikel hier vergelijkt met de VS moet je ook het inkomen meenemen. Het merendeel van de mensen in de VS verdienen veel minder dan mensen in west-europa.

Ook al hebben wij 19% BTW, nog steeds is het aanschaffen van een legale Windows voor mensen met als beroep bouwvakker, buschauffeur, serveerster, etcetera goedkoper dan voor mensen met hetzelfde werk in de VS, ook al hebben zijn lagere taxes.

Alleen hoger opgeleiden en hoger betaalden in de VS hebben echt de vruchten van de lagere belastingen daar.
Onzin, want de BTW is 20% en de dollar is 25% minder waard. Nu jij weer een smoes.
@ ibizadesire: Ik kan genoeg produkten bedenken van Philips die eerst buiten Europa op de markt zijn gekomen. Ook niet zo gek opzich, want in hoeverre is Philips nog Nederlands? Het gros van de ontwikkeling en produktie wordt buiten Nederland gedaan.
@ mr_a

Het merendeel van de mensen in de VS verdienen veel minder dan mensen in west-europa.
Dat heb je niet helemaal goed! In Amerika leven 40 miljoen mensen onder de armoede grens dat is 13,7% van de bevolking. Volgens de Universteit van Antwerpen leeft in Belgie 15% van de mensen onder de armoedegrens en in Frankrijk, Italie, Spanje, Portugal is dat niet veel anders.

De grootste groep Amerikanen heeft dan ook meer geld te besteden dan de europeanen.
Mischien komt er van uitstel wel afstel.
Uitstellen is hot inderdaad , waarschijnlijk wachten ze tot Crysis en Duke Nukem af zijn , zo kunnen ze DX10 ook als verkoopsargument gebruiken :+
Denk eerder dat het andersom is denk je niet.
Volgens mij heeft MS dat niet nodig.
:?

Vervolgens denk ik dat het gros Vista zou kopen ook al zou er niet een spelletje beschikbaar zijn en daar gaat het toch om.
Windows is toch niet in eerste instantie een Gameconsole OS
en dit jaar werd daar nog eens 281 euro aan toegevoegd.
Cool, dat maakt het verschil!!! :9
Gelukkig heeft de bron het over wat anders:
the EU executive fined the company another 281 million euros this summer.
Het is hoe dan ook een symbolisch bedrag :-)
Microsoft is van plan om de levering van Vista voor bedrijven in januari te starten en voor consumenten moet het besturingssysteem in januari op de markt komen.

Kan je niet gewoon makkelijker zeggen: Vista zal in Januari uit komen?

Zouden ze bij MS soms denken: Ach als Sony de PS3 kan uitstellen dan zal uitstel van Vista niet echt meer opvallen?
Voor MS is het later leveren ongunstig en niet echt noodzakelijk. Bij sony is er gewoon een productieprobleem dat niet meer kan worden opgelost.. Voor software geldt dat niet of nauwelijks. Het maken van versies in alle europese talen is weliswaar extra werk maar daar heeft MS al ruim voldoende capaciteit voor omdat die inspanning relatief goed in te schatten en plannen i en ten opzichte van de daadwerkelijke software ontwikkeling en testen een veel geringere inspanning. Bovendien zou het leveren van met name de engelstalige versies ook in europa relatief weinig werk moeten zijn en toch al gelden als een Europese release.
Anoniem: 120901
@TheCapK8 september 2006 10:26
Microsoft is van plan om de levering van Vista voor bedrijven in januari te starten en voor consumenten moet het besturingssysteem in januari op de markt komen.

Kan je niet gewoon makkelijker zeggen: Vista zal in Januari uit komen?
voor bedrijven start de levering in november dit jaar.... :P
Is naderhand bijgewerkt!

Eerste deel van mijn post is knip en plak werk dus...
Microsoft is van plan om de levering van Vista voor bedrijven in januari te starten en voor consumenten moet het besturingssysteem in januari op de markt komen.
:'( Het niveau dan ook..
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee