Prijzen Windows Vista per ongeluk gepubliceerd

Een overijverige Microsoft-werknemer publiceerde onlangs de prijzen voor Windows Vista op de Canadese website. De prijzen liggen in Canada weliswaar over het algemeen wat hoger dan de Amerikaanse dollarprijzen, maar desondanks bieden de uitgelekte bedragen een indicatie van wat de upgrade zal gaan kosten. Windows Vista Business, het equivalent van de huidige XP Professional, zal 379 Canadese dollars moeten opbrengen voor de volledige versie; een upgrade zal echter voor 249 Canadese dollars te krijgen zijn. Windows Vista Home Premium, de versie voor thuisgebruik met alle toeters en bellen, moet 199 en 299 dollar opbrengen voor respectievelijk een upgrade en een volledige versie. De goedkoopste variant, Vista Home Basic, zal voor bezitters van een upgradebare Windows-licentie 129 Canadese dollars kosten. Wie een volwaardige licentie moet aanschaffen, moet 259 dollar neertellen. De upgradeversie en volledige licentie van Windows XP Home kosten in Canada momenteel respectievelijk 129 en 259 dollar. Het ziet er dan ook naar uit dat consumenten ongeveer evenveel zullen gaan betalen voor Vista als voor XP, terwijl zakelijke gebruikers zelfs een klein voordeel doen met de aanschafprijzen van Vista.

VersieVolledige versieUpgrade
Vista Ultimate349199
Vista Business269179
Vista Home Premium239139
Vista Home Basic19999
Prijzen in Amerikaanse dollars

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

29-08-2006 • 09:08

206 Linkedin

Bron: HardOCP

Reacties (206)

Wijzig sortering
Hoe kunnen mensen stellen dat deze prijzen meevallen? Het zijn geen verrassingen, maar vergelijk nou eens de aanschaf van MacOSX (129 dollar) met zelfs de kaalste versie van Vista (199). Dat is absurd. En als ik functioneel min of meer gelijkwaardige versies vergelijk, b.v. Premium (en dan ben ik aardig richting MS), dan loopt het verschil op tot 110 dollar. Ben ik realistisch en vergelijk ik de Business editie dan hebben we het over 140 dollar zelfs.

Welke reden heeft Microsoft om haar product twee keer zo duur te maken? In de kwaliteit zit het niet, niemand zal durven te beweren dat Vista 2x het OS is dat OSX is.
Voor de derde keer:

Als je een Apple koopt, zit daar al een OS op. Koop je een Apple OS los in de winkel voor jouw Apple machine, dan is het dus puur een UPGRADE.

Je betaald dus gewoon 2 x voor je Apple OS, 1 keer voor 10.1, en dan voor je upgrade naar 10.3.

Je kan Apple OS Retail prijzen dan ook gewoon vergelijken met Windows Upgrade prijzen. Windows Retail is bedoeld voor PC's zonder OS, iets wat bij Apple niet eens mogelijk is.
Is niet waar. Als je 129 dollar neerlegt krijg je geen upgrade maar een volledig OS dat je op elke schoon geformatteerde Apple HD kan installeren.
Tja.. Is OSX zo goedkoop? Dan ben ik verplicht een Dure Apple Machine aan te schaffen...

Al sik een goedkope DELL PC koop heb ik Windows ook voor bijna niets...
Tja.. Is OSX zo goedkoop? Dan ben ik verplicht een Dure Apple Machine aan te schaffen...

Al sik een goedkope DELL PC koop heb ik Windows ook voor bijna niets...


Wanneer gaan mensen eens van die mythe van de dure Apple hardware afstappen vraag ik me af?? Je kan al een prima Apple PC kopen voor 600 euro (mac Mini), ga je iets hoger zitten met een iMac Core Duo dan zit je rond de 1300 euro.

Dat is inderdaad iets duurder dan een gemiddelde Dell PC, maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Kijk als je een lawaaiige lelijke blazende kast waar alleen Windows op draait, prefereert boven een mooi geintegreerd design met alles erop en eraan, dat zijn waarde veel beter vasthoud dan moet je voor die Dell gaan...

Voor die 1300 euro heb je bij Apple direct alles wat je nodig hebt, met de keuze tussen OS X en Windows, een zeer complete set standaardsoftware, en over 4 jaar krijg je nog bijna de helft van de prijs terug bij verkoop... De waarde van een product zit in meer dan alleen de aankoopsprijs...
Een mac mini is 619 € in de goedkoopste uitvoering. Dit is zonder beeldscherm en dan heb je de volgende configuratie:


1,5-GHz Intel Core Solo-processor
2 MB L2 Cache
667-MHz Frontside-bus
512 MB geheugen (667-MHz DDR2 SDRAM)
60-GB seriële ATA harde schijf
Combo drive (dvd-rom/cd-rw)
Ingebouwd AirPort Extreme en Bluetooth 2.0
Apple Remote


Voor een redelijke TFT kan je er dus nog €200 bijrekenen.

Dan zit je op €819...

Gaan we eventjes bij dell kijken

Dan hebben we voor €1019 het volgende;


Intel® Pentium® D 945 Dual Core Processor (3.40GHz, 800MHz fsb, 2x2MB cache)
Legitieme Windows® XP Home Edition, SP2 Basic: 3 Jaar Aan Huis service PLUS Multimedia E-Learning cursus bewerken
2048MB Dual Channel DDR2 533MHz (2x1024) geheugen
HARDE SCHIJF 250GB (7200rpm) Serial ATA Hard Drive with 8MB DataBurst cache bewerken8x max. DVD+/-RW Drive bewerken
128MB ATI Radeon® X600 SE graphics card bewerken
MONITOR Dell 17" (43cm) Value Flat Panel Monitor, midnight grey - 176FP


Hoezo Apple duur ? :+ Behalve de bluetooth module zie ik niet waarom de mac mini duurder moet zijn als je puur naar hardware kijkt.. En een bluetooth module is nou niet goud waard tegenwoordig. Om nog maar te zwijgen over de verdere beperkte hardware die in de mac mini verder verwerkt zit. De bovengenoemde dell is ook verwerkt in een supercompact ruisloos kastje. :P
Het was dan ook een reactie op de bewering dat OSX goedkoper is dan Vista, dat is dus maar betrekkelijk.

Voor 400 euro koop je straks makkelijk een Dell Machine met Vista... Over 4 jaar krijg je misschien niet de helft terug maar koop je in elk geval wel weer voor 400 euro een nieuwe Dell PC met Windows..

Tja en design is natuurlijk een persoonlijke smaak...
Apples met peren noem ik dat. Waarom zou je denken. Nou omdat een minimac MINI is. Dat wil zeggen dat er geen normale hardeschijf in past vanwege het formaat. Hierdoor hebben ze laptop onderdelen moeten gebruiken en die zijn standaard duurder dan normale onderdelen.

Als je gaat vergelijken moet je het wel goed doen. Net als dat je een iMac niet kan vergelijken met zo'n losse systeem. Een iMac kan je alleen (prijs wise) vergelijken met een ander apparaat die ook alles heeft ingebouwd heeft ingeboud in 1 mooie doos zoals een sony.
Zo'n sony met alles achter het scherm gebouwd zou je immers ook niet vergelijken met een losse dell kast en een losse scherm.

Dus waar kan je de mac mini dan mee vergelijken? Nou, wat dacht je van de Aopen minipc. kwa formaat hetzelfde. kuch3r4rafgejatkuchtsdfa
Ik heb alleen geen idee hoeveel die dingen kosten. kan het zo 1,2,3 niet vinden.

En trouwens de Dual Xeon (Quad core) Mac Pro is goedkoper dan een Dell. En je weet dat Dell Kwali nou niet super is maar dan nog duurder. En laten we maar niet naar de dual Xeon prijzen kijken van alienware...

Een dikke Evo8 MR edition die is goedkoper dan een ferrari 430 maar kan toch echt wel heeeeeeeeeeeel erg goed meekomen. Hiermee wil ik zeggen dat het niet alleen de specs belangrijk zijn er zijn ook andere dingen die belangrijk zijn.
Zie voor een duidelijke vergelijking tussen Apple en Dell:
http://news.yahoo.com/s/a...hi_te/tech_test_mac_pro_3
Je hebt het dan over een Desktop van Dell van $9500 tegenover een Apple van $8500,-.

Niet echt het segment waar de meeste consumenten zitten, en 10x zoveel als een gemmidelde zakelijke PC.

Kijk je naar de range 500-2000, dan is Apple gewoon relatief duur.
Feit blijft dat je als Apple gebruiker voor je OS minder hoeft te betalen voor minimaal evenveel kwaliteit. De hardware staat daar volledig los van.
Totaal mee oneens. In het geval van Apple ben je verplicht om hardware van Apple aan te schaffen.
Feit blijft dat een Windows OEM versie goedkoper is dan een Apple OEM versie......
Waarom is een BMW duurder dan een Toyota?

:Z
ehh, het is hier eerder andersom. Waarom is in computerland een BMW (os-x) goedkoper dan een Toyota?
En waarom is een Ferrari (Linux) gratis?
Je kunt het verhaal nog sterker maken. Je kunt een 5-pak licentie voor Mac OS X kopen voor $ 199,-. Dus 5 licenties voor een full-featured systeem van de ene fabrikant zijn net zo duur als 1 kale licentie van de andere. Het is gewoon schandalig.

Het is echt wachten op het moment dat overheden een keer gaan ingrijpen onder het mom van monopoly-misbruik en het hanteren van woekerprijzen.
uhu, want ontwikkelingskosten en boetes betalen voor dingen waar ze imo niet schuldig aan zijn, is allemaal gratis...
het geld groeit hen niet op de rug hoor... misschien konden de prijzen eens wat lager als 95% van de tweakers eens een legale versie kochten
Tjsa misschien geldt voor veel mensen het volgende: ikzelf vind Vista nog steeds belachelijk veel te duur, maar tegelijkertijd moet ik toegeven dat ik verwacht had dat het duurder (Microsoft kennende) zou worden.
Dit is niet als flame bedoeld maar gebaseerd op de prijzen waarop de vorige Windows-versies over de toonbank gingen.

Dus in dat opzicht valt de prijs weer mee.
Simpel. XP betaalde je 350 euri aan en die licentie heb je nu nog steeds plezier van. Apple vernieuwd elk jaar de boel en voor elke upgrade vragen ze weer die 130 euro. Aangezien erg weinig software op OS X 10.0 werkt zul je intussen al een paar keer geupgrade hebben. Tel eens op en Apple's OS is net zo duur dan dat van onze vrienden in Redmond...
Hier de prijzen die vermeld staan op HardOCP
Windows Vista Ultimate $349/$199
Windows Vista Business $269/179
Windows Vista Home Premium $239/$139
Windows Vista Home Basic $199/$99
[edit]
Windows Vista Home Basic
99.00 CAD = 69.7064 EUR upgrade
199.00 CAD = 140.078 EUR Full

Windows Vista Ultimate
199.00 CAD = 140.078 EUR Upgrade
349.00 CAD = 245.546 EUR Full

Dus dat valt reuze mee!
waarschijnlijk dus

99 dollar = 99 euro
199 dollar = 199 euro..

zoals gewoonlijk met veel software/games/hardware hier i europa :Z
meestal vanwegen BTW.
prijsen hier gegeven zijn zonder, prijzen in in de winkel zijn met. (dus daar betalen ze in de winkel meer)
maar nu de dollar zo laag staat klopt ook dat niet meer helemaal en zie dat de dingen in euros ook minder kunnen kosten als in america.

het is dus echt niet zo dat de handelaren je een arm uitdraaien ofzo met deze prijzen.
dus houdt alsjeblieft op me zeuren erover.

edit @ vancaeyzeele : klopt de BTW is daar lager (en varieert per staat tussen de 8 en de 14% geloof ik ) maar dat is niet alles, de BTW word daar ook nooit bij de prijzen bij vermeeld, dus er staat wel 99 dollar maar in de winkel betalen ze toch echt 108 bijvoorbeeld.
dat een aantal dingen goedkoper zijn in america is waar maar dus niet zo veel goedkoper als het lijkt.
het zijn idd niet de handelaren maar de regering. Amerika heeft geen sociaal stelsel en is dus goedkoper.
America is een plaatsje ergens in Limburg..

Jij hebt het vast over Amerika :Y)

:9 :P
* Anoniem: 161253 gaat vaak op vakantie in america :P
CAD 99 = USD 76
Dus als we uitgaan van USD 1 = 1 euro dan kost de Ultimate variant USD 270 = 270 euro.
Het zijn Canadese dollars, geen Amerikaanse!
Windows Vista Ultimate
199.00 CAD = 140.078 EUR Full
349.00 CAD = 245.546 EUR upgrade
Volgens mij moet je die labels ff omwisselen, de full is duurder dan de upgrade denk ik zo...
Edit je post even... die 245.546 zal wel de volledige versie zijn, en niet de upgrade...

[ edit] Nevermind, twas al gemeld.
[/edit]
Het is ook een besturingssysteem, niet Call Of Duty.
Word er niet ongelofelijk veel "perongeluk" gepubliceerd als het over Vista gaat?
Weet niet meer precies wat het was, maar herinner me
toch nog dat er over Vista/Office 2007 enzo al heel veel
"perongeluk" op die website is gezet...

Nieuwe soort van reclame?
Goedkope manier om vista bij het grote publiek bekend te maken lijkt me. "Lek" om de zoveel tijd wat gegevens om het onder het grote publiek bekend te houden.
op zich geen slecht idee..
Kunnen de consumenten alvast gaan sparen.
Er werken wel 5000 mensen aan he, bij een gemiddeld spel zijn dat er maar 100..
Maar een operating system als Windows heeft ook een oplage die 1000x dat van een spel is. Dat zou het extra personeel toch moeten compenseren in de totaalkosten :?
Vanaf welke windows versie kun je (licentie-technisch gezien) eigenlijk nog upgraden? Vanaf windows 98? Of moet je nu minimaal windows XP hebben?
Ik verwacht alleen een upgrademogelijkheid vanaf Windows 2000 en Windows XP.

Dit omdat Windows 98 niet meer officieel ondersteund wordt met upgrades (daarmee dus dood verklaard) en het volgende:
You can upgrade from your current edition of Microsoft Windows XP or Windows 2000 to a corresponding or better edition of Windows Vista by purchasing and installing an upgrade copy of Windows Vista.
Zie: http://www.microsoft.com/...getready/upgradeinfo.mspx
Zal denk ik alleen gelden als je z'n kaart hebt gekregen als je pc vista ready is.
Anoniem: 117981
29 augustus 2006 09:12
Dit is het juiste lijstje:

Windows Vista Ultimate $349/$199
Windows Vista Business $269/179
Windows Vista Home Premium $239/$139
Windows Vista Home Basic $199/$99
Dit is het juiste lijstje:
[off-topic]
[behulpzaam]
Er komt waarschijnlijk een goedkopere manier om aan Vista te komen:

Windows Vista Business $149 (134 Euro) -volledige versie-
Windows Vista Home $99 (89 Euro) -volledige versie-

Ik kocht onlangs een laptop met een illegale versie van XP Pro geinstalleerd, nadat ik erachter kwam dat de versie illegaal was kreeg ik een speciale aanbieding om een Windows Genuine Advantage Kit te kopen voor 134 Euro, voor XP home is dit 89 Euro.

Je krijgt na ontvangst betaling een Product-Key per e-mail en binnen 28 dagen de volledige versie per CD thuis gestuurd.
Aanbieding van elektronische licentiecode: Microsoft biedt een alternatief voor klanten die via het WGA-validatieproces erachter komen dat ze niet over legitieme Windows-software beschikken, maar niet in aanmerking komen voor of geen gebruik willen maken van de gratis aanbieding. Deze klanten kunnen on line een licentie voor een Windows Genuine Advantage Kit voor Windows XP aanschaffen. Deze kost $ 99 voor Windows XP Home Edition of $ 149 voor Windows XP Professional. De Windows Genuine Advantage Kit voor Windows XP bevat een productcode van 25 tekens en een hulpprogramma voor het bijwerken van de Windows-productcode waarmee klanten elektronisch hun illegale Windows XP-software kunnen converteren naar een legitieme versie.
Linkje

{waarschuwing]
Je moet hiervoor wel eerst een illegale versie van Windows hebben en dat mag niet!!!
[/waarschuwing]

[/behulpzaam]
[/off-topic]
Microsoft Windows Vista Ultimate Upgrade DVD-Rom
- $259

Microsoft Windows Vista Home Premium Upgrade DVD-Rom - $159

Microsoft Windows Vista Business Upgrade - $199

en meer prijzen op amazon.com dus de bron heeft de verkeerde exchange rate genomen.
Weet iemand wat nu de juiste prijzen zijn? Of een link naar de bron? Ik lees nu 3 tot 5 verschillende prijzen en heb nu geen idee welke de juiste zijn.

Ik zie ook dat velen zeggen dat de BTW er nog bij komt bij Amerikaanse prijzen, maar is dat ook zo bij Canadese prijzen? Nu wordt er eerst omgerekend naar US dollars en dan zou er BTW bijkomen, maar als het in Canada de prijzen incl. BTW zijn dan kun je zo converteren naar US dollars en dan meteen weer naar de Euro zonder dat er extra BTW bij opgeteld moet worden.
Ik geloof er niets van dat het per ongeluk is gedaan. Dit zogenaamd door een overijverige medewerker maar stel het is een bewuste actie door MS om te kijken hoe hierop gereageerd wordt. Ze kunnen altijd ontkennen dat het waar is om de prijzen vervolgens te corrigeren naar wat beter is voor ze. Ook typisch dat het in Canadese dollars is, bijna het zelfde als Amerikaanse dollars maar circa 10% goedkoper. Als mensen direct zoiets hebben van, "Het valt wel mee", kunnen ze het altijd nog verkopen tegen Amerikaanse dollars ;-)

Voorspelling: De prijzen van de opvolger van Vista wordt per ongeluk door een overijverige medewerker in Engelse ponden gepost op zijn blog :-p
maakt niet uit ze zijn straks voor het equivalent in chinese yens te koop ;)
Yen is Japans. China heeft yuans.
Uitspraak is inderdaad bijna hetzelfde.
niet juu-en, maar tussen jen en juen(kort en snel).
Maar wel dus met korte u-klank, i.t. tot Yen

Overigens gebruiken ze o.a. in Beijing (Peking dus :) ),
ook een andere benaming die klinkt als 'kuai'. (mogelijk zoals wij 'pieken' zeiden/zeggen, maar kan ook dat het een oude officiele benaming was)

Om het even 'duidelijker' te maken: Ze gebruiken ook de aanduiding RMB (Renminbi). (zoals in NL ook wel FL werd gebruikt ?)

nog ff verder dan:
Eén yuan is 10 jiao (of ook 'mao'), en dat is weer 10 fen.
[/offtopic]
@amnesar:

de officiële valutanaam voor Japan: Yen (¥)
de officiële valutanaam voor China: Renminbi (RMB)
(yuan en kuai zijn gewoon spreektaal)
Anoniem: 125686
@Polaris29 augustus 2006 11:01
@amneaser

De juiste uitspraak van de Japanse yen is "en"
Vraagje kan je een OEM-licentie upgraden of valt dat niet onder een upgradebare Windows-licentie
Anoniem: 187324
@Javache29 augustus 2006 11:07
En hoe zit dat met het upgraden van een non-legitieme XP versie naar een legitieme Vista versie?
:D Neej die is goed lol, bijna ondenkbaar lijkt me dat. je zal maar een illigaal verkregen auto willen inruilen voor een nieuwe modernere versie.... dat doet de dealer vast wel }:O
Dat licht er natuurlijk aan.. moet je je oude XP key intikken dan hang je natuurlijk. MAAR... als je alleen de CD nodig hebt kan je gewoon upgraden.
Anoniem: 150557
@Javache29 augustus 2006 13:52
OEM kan je upgraden.

bron:
http://www.vnunet.nl/nieuws.jsp?id=1654204

Trouwens je kan niet alles naar alles upgraden zie:
http://www.microsoft.com/...getready/upgradeinfo.mspx
Het is niet de vraag of je vanaf je acer OEM vista-partitie kunt upgraden, maar of je met een oem XP-licentie(die dus al goedkoper is) naar Vista-retail licentie kunt upgraden....
Toch?
Anoniem: 178310
@punica31 augustus 2006 23:02
:Z Waarom zou je naar retail gaan, weggegooid geld, koop de upgrade is precies hetzelfde.
Volgens mij is het heel gewoon dat Microsoft zulke hoge prijzen vraagt. Ze kunnen er namelijk mee wegkomen. Als je zoveel verslaafden hebt aan jouw OS dan zul je gek zijn om daar geen gebruik van te maken, Microsoft is geen liefdadigheidsinstelling.
Anoniem: 105001
@IDLA29 augustus 2006 15:16
Prijzen vallen mee hoor, stel dat je net als met XP vier jaar doet met Vista? dan is de goedkoopste upgrade 99 dollar = 25 euro per jaar.

Koop je Mac OS dan betaal je gewoon meer hoor, vooral omdat je daar moet _betalen_ voor je upgrades, in tegenstelling tot bij Windows.

Valt mij dus erg mee deze prijzen
Ik vind de prijzen eigenlijk best wel meevallen. Ik dacht zelf volgend jar iets van 500 euro te moeten uitgeven, en nu is de Ultimate edition "maar" 349 euro... Maar goed, nog maar even afwachten of die prijzen daadwerkelijk kloppen.
Meevallen? :o

Voordat ik mijn mening ga geven, eerst even een feit: Microsoft maakt een winstmarge van 85% op Windows (bron)

Een dergelijk hoge winstmarge is logischerwijs alleen mogelijk in een monopoliepositie. Daarnaast zijn de marginale kosten (de kosten voor het produceren van een extra eenheid product) van software erg laag, kort de bocht zijn de marginale kosten het persen van een CD/DVD en een verpakking, misschien een handleiding. Omdat de marginale kosten zo laag zijn is het mogelijk dat distro's van Unix-like OS's gratis te downloaden zijn, en dat Microsoft zo'n gigantische winstmarge heeft.

Ik zou graag willen weten waarom jij het vindt meevallen? Wellicht omdat je deze hoge prijzen normaal vindt, omdat de vorige Windows versies ook zo duur zijn?

Dan is er ook nog het feit dat OEM licenties voor veel minder geld verkocht worden. Realiseer je ook dat de OEM licenties het meest verkocht worden. Ik neem dus aan dat daar voor het grootste deel die 85% winstmarge mee behaald.

Een OEM versie van Win XP Professional kost volgens de Pricewatch van T.net zo tussen de € 100 - € 150. Laten we aannemen dat er bij een prijs van € 150 80% winst op wordt behaald. 150/1.80=€ 84.

Laten wij voor het gemak aannemen dat € 80 de productiekosten zijn voor Windows XP Professional (en waarschijnlijk zijn die productiekosten veel lager, nogmaals, denk aan het principe van lage marginale kosten).

Vista Business, laten wij zeggen kost € 270. ((270-80)/80)x100 is een verandering van 237,5%. Omdat mijn schatting conservatief is, ga ik er vanuit dat de winst die op retail versies wordt behaald rond de 250% (!) ligt. De OEM versies wat het leeuwendeel van de winst mee wordt gehaald zullen dan wel misschien zo rond de 80% liggen, maar zo is toch wel overduidelijk dat je keihard uitgebuit wordt als je een retail versie koopt?

De vraag is, waarom pakt Microsoft mensen die retail versies kopen zo hard? Ik kan mij voorstellen dat degenen die in grote volumes inkopen korting krijgen, maar deze retail prijzen zijn absoluut niet reëel!
Doe toch lekker normaal,

Jij vind het zeker ook absurd dat je €1000 voor Creative Suite betaald en €2800 - €4000 voor Autocad.
Het is simpel. Mensen steken veel tijd en geld in het maken van een product om zodoende nog meer geld te verdienen. Denk je dat het bedrijf geld verdient als het product teveel kost? Nee dus, dan koopt niemand het omdat het teveel geld is voor te weinig, en het goedkopere alternatief van de concurrent zou zich helemaal gek lachen omdat hij binnenloopt...

MAAR dat gebeurt niet; die pakketten zijn helemaal niet te duur, ze zijn hun geld waard. Als het verschil tussen XP en OSX nihil zouden zijn, even gemakkelijk in gebruik, dan zou iedereen het "goedkopere" OSX draaien. Linux hetzelfde verhaal. Er zitten verschillen tussen de pakketten, en omdat in de ogen van de koper XP meer waard is, wordt er meer voor gevraagd.

En dat het geld kost om het op een CD-tje te persen kan je net zo goed verwaarlozen; ze zouden het net zo lief over internet aanleveren met een serial op een website (zoals ze al doen met het open license systeem). De consument heeft graag iets fysieks in zijn handen, en krijgt daarom een doos (Halflife2 verkocht prima in de winkels, ondanks dat die via steam goedkoper was.)

Je vergeet naar mijn mening te graag de R&D die bij het ontwikkelen van een dergelijk pakket komt kijken.
Daarnaast ben ik ook nog zo brutaal om te stellen dat jij vooraan zou staan om te schreeuwen dat Microsoft marktbederver is wanneer ze windows voor €20 aan gaan bieden, en in ene klap de complete OS-markt schoonvegen. (daargelaten dat het niet echt kan omdat windows simpelweg niet in elke situatie de ideale oplossing is.)
"Je vergeet naar mijn mening te graag de R&D die bij het ontwikkelen van een dergelijk pakket komt kijken."
Volgens mij waren die meegerekend in de 85% winstmarge hoor. Maar als windows XP niet zo goed verkocht was, zou de R&D uiteraard meer geld per product nemen, en de winstmarge dus ook lager liggen. Bij een pakket dat voor een veel kleinere doelgroep is (neem bijvoorbeeld Autocad) worden de R&D kosten door een veel kleinere groep betaald, dus of dat helemaal te vergelijken is met bijvoorbeeld XP weet ik niet.

[off-topic]
De reden dat HL2 zo goed verkocht in de winkels is omdat het grootste deel van de spelers gewoon jongeren zijn, die geen credit card hebben (en die van de ouders niet mogen gebruiken). Verder willen veel mensen gewoon iets in handen hebben, voor veel mensen voelt het nou eenmaal beter om voor een echte CD met handleiding te betalen dan voor 25 cijfers/letters met PDF'je (al komt het natuurlijk op het zelfde neer).
[/off-topic]
EDIT - @hieronder
woeps, schrok me dood, was mijn post zo slecht? Maar ging gelukkig over die boven mij :+
Anoniem: 107502
@Mauzer29 augustus 2006 20:18
"Doe toch lekker normaal", pardon?

Jij begrijpt mijn post niet.
 • Weet jij of er op AutoCAD een winstmarge van 85% wordt behaald? Ik weet het niet, dus ik vel ook geen oordeel over de potentiële absurditeit van de prijs van AutoCAD. De 85% procent winstmarge van Microsoft is zoals je kunt lezen in de bron die ik geef, is openbaar gemaakt door Microsoft zelf, en is dus een betrouwbaar feit. De absolute prijs is deze context niet van belang (in absolute zin stelt de prijs misschien niet zo veel voor, een paar honderd Euro voor Windows XP retail heb je snel verdiend met een bijbaan), de relatieve prijs zoals die duidelijk wordt door gegevens over bijvoorbeeld de winstmarge is wel belangrijk (in welke mate is een prijs reëel, betaal ik misschien te veel voor een product omdat de winstmarge exessief is?). De vraag die ik stel is als volgt, heeft een produkt dat wordt verkocht met een winstmarge van 85% een acceptabele/marktconforme/reële prijs? Duizenden euro's als prijs voor AutoCAD met een winstmarge van bijvoorbeeld 10% vind ik acceptabel, een paar honderden euro's voor een retail versie van Vista met een winstmarge van rond de 250% vind ik ziek.
 • Zoals ik al opmerkte en wat jij ongetwijfeld ook moet weten, Microsoft heeft een monopolie (met meer dan 97% marktaandeel volgens deze bron. Als er sprake is van een monopolie functioneert het mechanisme van vraag en aanbod niet goed, Microsoft heeft als aanbieder dermate veel macht dat zij voor een groot deel eenzijdig de prijs kunnen bepalen. Om jouw vraag te beantwoorden: ja, een Microsoft verdient geld terwijl het product teveel kost, dankzij die monopoliepositie.
 • Ik vind je redenatie erg slecht. Wederom, Microsoft heeft een monopolie, en in het geval van een monopolie is het zo dat een product kan verkopen zelfs als het niet het geld waard is. En mensen stappen niet massaal over op Mac OS X en Linux vanwege vendor lock-in, en omdat computerfabrikanten bijna alleen maar Windows leveren, veel mensen niet de kennis hebben om over te stappen, en Microsoft erg veel geld voor marketing inzet. Denk jij dat de koper echt nadenkt of Windows het geld wel waard is? Ik denk het niet, zij kennen de concurrentie niet, of kunnen geen concurrerende OS's gebruiken vanwege vendor lock-in. Een koper heeft/maakt geen keuze. Als ik games wil spelen op mijn PC is Windows mijn enige mogelijke keus, ook al vind ik Linux beter.
 • Nee, die vergeet ik niet. Ik weet wel zeker dat ze bij Microsoft elementaire bedrijfseconomie wel begrepen hebben. Ik neem aan dat je begrijpt dat winst=opbrengst-kosten, dus die R&D kosten zijn ongetwijfeld meegerekend in die 85% winstmarge, zoals pat42 al zei.
 • De hele OS-markt schoonvegen? Zoals gezegd, Windows heeft een marktaandeel van 97%, de complete OS-markt is zo goed als gelijk aan Windows. En degenen die Linux of Mac OS gebruiken zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken, misschien willen zij helemaal geen Windows gebruiken, ongeacht de prijs? In ieder geval, € 20 is een eerlijke prijs, dus ik zou het toejuichen als Microsoft dat zou doen.
Helemaal mis Mauzer. De enige reden waarom niet iedereen het goedkopere OSX gebruikt is omdat het alleen maar op Apple Mac computers werkt.

De enige reden waarom niet iedereen Linux gebruikt is ofwel omdat ze echt totaal niet met computers kunnen werken en dus niet kunnen wennen aan een nieuwe interface, ofwel omdat ze een gratis OS (onterecht) niet vertrouwen.
De OEM versies wat het leeuwendeel van de winst mee wordt gehaald zullen dan wel misschien zo rond de 80% liggen, maar zo is toch wel overduidelijk dat je keihard uitgebuit wordt als je een retail versie koopt?
De OEM versie is gekoppeld aan de pc waar je die bij koopt. Een retail versie mag je steeds op een andere pc instaleren (op één tegelijk). Als je iedere jaar een nieuwe pc koopt kan je steeds dezelfde licentie gebruiken en hoef je niet steeds een nieuwe OEM te kopen.

Daarnaast krijg je bij een retail versie ondersteuning van MS, wat beter is dan de winkel ondersteuning die je bij een OEM licentie krijgt.

Dus je betaald voor betere ondersteuning en hergebruik van je llicentie.
Dat klopt, maar zou er veel verschil zijn in de productiekosten tussen een OEM versie en een retail versie?

Het feit dat een retail versie niet beperkt is tot 1 PC, is als het ware een excuses om een hogere prijs te rechtvaardigen voor de retail versie, terwijl het nauwelijks een verschil in productiekosten geeft tussen de retail en OEM versie.

De support van MS die je noemt, introduceert wel noemenswaardige extra kosten t.o.v. OEM versies. Maar nogmaals, denk jij dat deze extra kosten die gemaakt worden voor retail versies dermate hoog zijn dat het nodig is om voor de retail versies een prijs te vragen die honderden Euro's duurder is OEM versie? Mijn punt is dat het verschil in productiekosten klein is, terwijl het verschil in de vraagprijs groot is, daarom vind ik het uitbuiting.
Nee de OEM is een lagere prijs, de retail heeft niet extra features om een hogere prijs te rechtvaardigen. Het zou niet eerlijk zijn als je voor een licentie die je maar op 1 pc kan installeren evenveel moet betalen als voor een versie die je mee kan nemen naar een nieuwe computer.

Het is gewoon te duur en daar ben ik het mee eens.
:9 Een oem versie kun je al kopen als er een muis of toestenbord bij zit, is dus niet gekoppeld aan dezelfde pc.
Als zelfbouwer gebruik ik gewoon de oem versie, en activeren online of per telefoon is gewoon een eitje.
€20 euro lijkt je een eerlijke prijs terwijl je zelf zegt dat de kosten ca 80 euro zijn?
gekke economische inzichten heb jij...
Trouwens, jij zegt dat de winstmarche 85% is...
Je gaat er dan wel vanuit dat deze winstmarche behaald wordt op de goedkoopste variant van XP.
Ga er eens vanuit dat deze 85% enkel gehaald wordt op de duurste variant, en bereken dan eens wat de winstmarge is op de goedkoopste ;)
Die winstmarge die daar wordt gezegd zeg me geen drol, Windows XP is al uit vanaf 2001 5 jaar dus, met alle updates en patches zou dus ieder jaar een winstmarge van 85% gehaald worden .Zelf heb ik destijds een XP proffesional oem voor 175 gekocht, die ik nog steeds gebruik, 5 jaar dus is 35 per jaar voor een goed OS.
Ga een virusscanner kopen waar, je ieder jaar een abbonement moet afsluiten, of een spyware detector, gaat ook per jaar, dan ben je nog meer kwijt: aan noodzakelijke doelloze programmas
20,- euro vind ik niet echt een redelijke prijs. 50,- Voor een Home Premium zou ik een redelijke prijs vinden, evt voor een OEM versie.

20,- lijkt mij absoluut niet haalbaar.
500 euro ???
Voor een OS????
welke mens bij zinnen betaalt dat er in hemelsnaam voor?!
Voor dat geld koop je een mac met OS :)
Als ie 500 euritjes kost kan ie ook geen Vista draaien, dus je vergelijkt appels en peren. Net alsof Apple overigens zo'n low budget merk is...
Kijk voor de fun eens even naar de prijzen van Dell en vergelijk ze eens even met een Mac... |:(
Je kan met gemak een pc samenstellen van 500€ die vista kan draaien, zoveel heb je heus niet nodig, niet dat vista niet te veel vraagt, maar de low budget pc's zijn echt wel al goed tegenwoordig hoor.
Tja en al die nieuwe apple gebruikers die vista willen draaien zullen toch de retail versie moeten kopen dus blijft Dell voor hun goedkoper.

Niet dat het mij boeit, ik gebruik toch OSX en *nix maar marketinggewijs is het wel interessant om te zien wat MS verwacht.
Als ie 500 euritjes kost kan ie ook geen Vista draaien, dus je vergelijkt appels en peren.
Een PC van 500 euro kan prima Vista draaien. Helemaal als je al een scherm hebt. Een simpele AMD Turion met knaken videokaart en 1G RAM heb je al voor dat geld. Je moet geen Aero gaan proberen ofzo. Overigens, als dit niet zo zou zijn dan is Vista wel zo belachelijk zwaar voor je PC dat je uberhaupt getikt bent om daar je CPU cycles en RAM aan te verpesten.

Net alsof Apple overigens zo'n low budget merk is...
Dat was juist het hele punt...
Er zijn ook mensen die nog meer geld neerleggen voor een beeldbewerkingsprogramma. ;)
Meevallen? Het is toch belachelijk dat een OS bijna net zo duur is als een complete computer? Tegenwoordig koop je al een PC (excl. monitor weliswaar maar verder met alle toeters en bellen) voor minder dan 300 dollar (Dell Dimension B110).
Dan heb je ook een pc, nou.. daar ga je echt niet de ultimate op installeren. De basic wordt 'm dan.. en dan is het dus helemaaaal niet zo duur als de pc.
Dat vind jij een pc met alle toeters en bellen..

Een upgrade heb je al voor minder geld dan die 100 dollar laptop.. :+
Dit zijn de prijzen die je betaalt als je het los in de winkel gaat kopen.

Als je een complete nieuwe computer koopt met Windows Vista erop geïnstalleerd dan betaal je echt geen $349 voor het OS. Je betaalt dan de OEM prijs. Zo gaat het ook allang met Windows XP en voorgaande Windows versies.

Ik heb voor mijn nieuwe Conroe PC een paar weken geleden zelf Windows XP Home Edition los moeten kopen voor € 289. De OEM versie, die je bij sommige winkels kunt krijgen als je er meteen een complete computer bij koopt, kost minder dan 100 euro.
Als je een Core 2 Duo + mobo + ram haalt kan je toch wel een OEM Windows XP erbij krijgen? Lijkt me niet slim om dat een retail XP te halen voor meer dan 150 euro extra. Maargoed, moet je helemaal zelf weten.
@Ranzy:
Als je Microsoft wilt boycotten vanwege hun monopolie, dan vind ik dat een nobele zaak. Maar gebruik dan ook geen Windows maar bijvoorbeeld Linux!
Edit.

foutje, lees net z'n post opnieuw, zie dat ik OEM en retail door elkaar haal.

Ware het niet dat je de OEM versie ook gewoon online kan bestellen.. zonder pc erbij that is.
Zal ik zeker doen, maar tot dan gebruik ik gewoon mijn msdna licenties, volledig gratis en legaal.
Dus jij wil de allergoedkoopste budget PC uitrusten met de meest luxe en uitgebreide versie van een OS?
Dan heb je toch wel hele vage eisen...
with ReCreator. Alleen hoop ik wel dat het stabiel is - voor OSX betaal je ook US$ 129 maar dat is dan wel stabiel, aan de andere kant zijn de grote updates bij OSX niet gratis dus op langere termijn is windows vaak nog veel goedkoper.
En zoals gezegd, voor hen die niet willen of kunnen betalen probeer eens een *nix of bsd smaakje
Volgens mij klopt er niet veel van de prijzen in de tabel... ze komen niet overeen met de prijzen in de tekst en sommige upgrades zijn duurder dan de volledige versies.
Prijzen in Amerikaanse dollars
De prijzen in het artikel zijn Can. Dollars, niet USD!!!

Lezen is moeilijk he :Y)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee