SGI doet Chapter 11-verzoek om schuldenlast te verkleinen

Silicon Graphics, kortweg SGI, heeft een zogenaamd Chapter 11-verzoek ingediend bij een New Yorkse faillissementsrechtbank om zo verlost te worden van de schuldenlast. Hierdoor krijg het bedrijf verschillende mogelijkheden om schulden kwijt te raken en de financiën op orde te krijgen. Het workstation- en serverbedrijf heeft de afgelopen jaren veel verlies gemaakt en inmiddels een schuld opgebouwd van 664,3 miljoen dollar. Het bedrijf heeft daarentegen voor slechts 369,4 miljoen dollar aan bezittingen. Om de schuld grotendeels kwijt te raken en van SGI een gezonder bedrijf te maken, is door het bedrijf een plan ontwikkeld waarbij een aantal obligatiehouders in ruil voor de uitstaande obligaties een aandeel van 25 procent krijgen in SGI. Hierdoor neemt de totale schuld van het bedrijf af met 191 miljoen dollar.

SGI / Silicon Graphics logoDaarnaast krijgen de obligatiehouders de mogelijkheid de resterende 75 procent van het gereorganiseerde SGI te kopen. Bovendien is het de bedoeling dat ze Silicon Graphics voorzien van 70 miljoen dollar die gebruikt zal worden om eigendommen van de nieuwbakken aandeelhouders terug te kopen. Verder moeten de obligatiehouders garant staan voor maximaal 50 miljoen dollar in het geval dat een aandeelaangifte niet voldoende oplevert. Tot slot zal een obligatie van 56,8 miljoen dollar bij verschillende houders in lucht opgaan, waardoor zij per saldo niets overhouden. Het is de bedoeling dat Silicon Graphics binnen zes maanden weer zonder de Chapter 11-bescherming kan. Een en ander zou geen gevolgen mogen hebben voor SGI's klanten.

Ondanks dat dit alles erg negatief lijkt te zijn voor de schuldeisers en obligatiehouders, is er ook een positieve kant. De kans dat het hierdoor in de toekomst beter zal gaan met SGI wordt namelijk aanzienlijk groter doordat een veel kleinere schuldenlast gedragen moet worden. Daarnaast wordt een faillissement op korte termijn afgewend, wat waarschijnlijk een nog groter financieel verlies zou betekenen. Dit alles vormt echter geen volledige of langetermijnoplossing. Het computerbedrijf zal bijvoorbeeld ook op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren om betere en goedkopere workstation- en serverproducten te ontwikkelen om zo de concurrentie met andere fabrikanten aan te gaan; uit SGI's persbericht is op te maken dat hiermee inmiddels een begin is gemaakt door het nieuwe managementteam.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

08-05-2006 • 22:13

15

Bron: SGI

Reacties (15)

15
15
12
2
0
2
Wijzig sortering
Dit zijn toch "schokkende" berichten als je weet dat SGI producten ook gewoon (dan wel indirect via een tussenleverancier) in de gezondheidszorg worden gebruikt voor de opslag van beeldmateriaal. Je moet dan toch niet denken aan dat zo'n bedrijf nu bezig is om niet proberen failliet te raken.
Dit is defacto een 100% overname door de schuldeisers. Alle bestaande aandelen (en de niet-bevoorrechte vorderingen) zijn vanaf heden volledig waardeloos. Als de rechter het plan goedkeurt, tenminste.

Chapter 11 komt normaal min of meer overeen met wat in Belgie een concordaat heet, maar deze regeling bij SGI heeft heel wat weg van een faillissement, welliswaar met een doorstart (maar daar hebben de aandeelhouders niets aan).
In Nederland noemen we dat volgens mij "surseance van betaling" ;)
Anoniem: 94435 @iceblink8 mei 2006 22:56
"uitstel van executie" zul je bedoelen.. :)
Dat hoeft niet perse...
sur·se·an·ce (de ~, ~s)
1 uitstel van betaling van schulden
Dat wordt (financiele) pijn lijden voor de aandeelhouders en schuldeisers - maar goed dat hebben ze de afgelopen jaren wel zien aankomen.

SGI heeft nu even rust van hun schuldeisers, maar ze zullen over een paar maanden toch echt met een nieuwe koers moeten komen. De moeilijke tijden zijn nog lang niet over daar.
Anoniem: 61096 @Dreamvoid9 mei 2006 01:19
Dit is voor zowel de aandeelhouders als (een deel van) het personeel leuk. De aandeelhouders krijgen nog "iets" voor hun waardeloze stukken en het personeel houdt een baan. Maar ik vraag me af of het voor schuldeisers leuk is. Allereerst moeten ze tussen de 70 en 120 miljoen extra in SGI stoppen. en verdwijnt er 56,8 miljoen. Dit grapje kost de schuldeisers dus al snel 176,8 miljoen en voor die investering mogen ze het bedrijf dan misschien (als ze nog eens een bak geld geven) zelf gaan runnen. Misschien is er een grote schuldeiser die het zelf beter denkt te kunnen, maar zelf denk ik dat de schuldeisers beter de zaak kunnen laten klappen. Dan krijgen ze (theoretisch) toch nog 0,50 cent per dollar terug, terwijl via deze methode er enkel meer geld in het bedrijf gepompt wordt zonder dat de toekomstverwachtingen of de interesieke waarde van SGI veranderen.
De aandeelhouders zijn wel degelijk flink gepakt, want van hun investering is vrijwel niets meer over, en er is geen kans meer op stijging van deze "penny stocks" als het weer beter gaat aangezien de stukken naar de schuldeisers gaan. De huidige aandeelhouders gaan gewoon weer de volle mep betalen bij volgende emissies.

De grote winnaar hier is idd het personeel, al zal dat denk ik ook wel wat moeten incasseren (bv salarisdalingen).
Gezien de ooit zo stevige reputatie van SGI...
Best wel spijtig te lezen dat ze nu o zo dicht aan een faillisement staan. Hun machines waren goddelijk 'back in the days' maar ja....
Als jij kijkt naar book value (ik neem aan dat die 369.4 miljoen dollar daar opgebaseerd is) zijn ze wel flink insolvabel (een negatief eigen vermogen), maar het draait tegenwoordig vooral om market value, dus als er een beetje toekomst in die business zit dan hoeft het niet rampzalig te zijn. Alleen als ze chapter eleven in willen dan draaien ze waarschijnlijk niet genoeg omzet en of hebben ze een te kleine marge om de interestlaten te dragen. Niet leuk voor de bondholders die waarschijnlijk 'gedwongen' worden om met minder dan de volle mep genoegen te nemen. Maar misschien goed voor de firma als ze er echt weer bovenop komen.
is het dan niet zo dat de aandeelhouders eerst akkoord moeten gaan om die Chapter 11 aanvraag te doen in een (eventueel ingelaste) vergadering?
Anoniem: 63996 9 mei 2006 06:43
Gezien de ooit zo stevige reputatie van SGI...
Best wel spijtig te lezen dat ze nu o zo dicht aan een faillisement staan. Hun machines waren goddelijk 'back in the days' maar ja....
Ik werk freelance voor SGI Amerika en daar was het jaren geleden al bekent dat ze een andere koers moesten gaan varen. Daarom zijn ze ook met de Itaniums de Altixlijn begonnen. En tegen alle negatieve berichten in verkoopt de Altix-lijn gewoon heel goed. Zelfs hier in Nederland.
Anoniem: 22738 8 mei 2006 22:35
Op workstationgebied zijn ze al ruimschoots ingehaald door een "gewone" high-end PC die een fractie van de prijs van een SGI kost. Die markt kunnen ze beter laten varen en meer te doen aan servers of eventueel meer softwareaanbod. Tot nu toe zijn ze erg vastgeroest aan hun IRIX en losse tooltjes. Misschien moeten ze maar 3D software gaan ontwikkelen i.p.v. telkens SoftImage e.d. te laten porten.
Hun belangrijkste product momenteel is de Altix serverlijn, die single system image Linux draait op tot 512 Intel Itanium 2 processoren.
Ze zijn dus niet meer 'vastgeroest' aan IRIX.
En ja, dat kost iets meer dan je PC :-). Maar minder dan een vergelijkbare HP, en HP heeft geen SSI systemen met meer dan 64 (of was het 128) CPUs.
Anoniem: 81293 9 mei 2006 17:01
Zeer, zeer spijtig.

Please, laat SGI niet doodbloeden beste investeerders....
Ik ben een beetje fan van ze. :)

Unieke hardware systemen, eigen OS (IRIX) en een fantastisch dochterbedrijf (ALIAS)

Ik weet nog hoe ik in '91 geloof ik totaal overdonderd ben door een seminar van Maya op een SGI Octane.

Er zit heel veel kennis m.b.t. 3D graphics bij SGI. Zou toch doodzonde zijn als dat uitgewaaierd zou worden over allemaal andere ondernemingen.... (Google heeft interesse...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.