Silicon Graphics, kortweg SGI, heeft een zogenaamd Chapter 11-verzoek ingediend bij een New Yorkse faillissementsrechtbank om zo verlost te worden van de schuldenlast. Hierdoor krijg het bedrijf verschillende mogelijkheden om schulden kwijt te raken en de financiën op orde te krijgen. Het workstation- en serverbedrijf heeft de afgelopen jaren veel verlies gemaakt en inmiddels een schuld opgebouwd van 664,3 miljoen dollar. Het bedrijf heeft daarentegen voor slechts 369,4 miljoen dollar aan bezittingen. Om de schuld grotendeels kwijt te raken en van SGI een gezonder bedrijf te maken, is door het bedrijf een plan ontwikkeld waarbij een aantal obligatiehouders in ruil voor de uitstaande obligaties een aandeel van 25 procent krijgen in SGI. Hierdoor neemt de totale schuld van het bedrijf af met 191 miljoen dollar.
Daarnaast krijgen de obligatiehouders de mogelijkheid de resterende 75 procent van het gereorganiseerde SGI te kopen. Bovendien is het de bedoeling dat ze Silicon Graphics voorzien van 70 miljoen dollar die gebruikt zal worden om eigendommen van de nieuwbakken aandeelhouders terug te kopen. Verder moeten de obligatiehouders garant staan voor maximaal 50 miljoen dollar in het geval dat een aandeelaangifte niet voldoende oplevert. Tot slot zal een obligatie van 56,8 miljoen dollar bij verschillende houders in lucht opgaan, waardoor zij per saldo niets overhouden. Het is de bedoeling dat Silicon Graphics binnen zes maanden weer zonder de Chapter 11-bescherming kan. Een en ander zou geen gevolgen mogen hebben voor SGI's klanten.
Ondanks dat dit alles erg negatief lijkt te zijn voor de schuldeisers en obligatiehouders, is er ook een positieve kant. De kans dat het hierdoor in de toekomst beter zal gaan met SGI wordt namelijk aanzienlijk groter doordat een veel kleinere schuldenlast gedragen moet worden. Daarnaast wordt een faillissement op korte termijn afgewend, wat waarschijnlijk een nog groter financieel verlies zou betekenen. Dit alles vormt echter geen volledige of langetermijnoplossing. Het computerbedrijf zal bijvoorbeeld ook op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren om betere en goedkopere workstation- en serverproducten te ontwikkelen om zo de concurrentie met andere fabrikanten aan te gaan; uit SGI's persbericht is op te maken dat hiermee inmiddels een begin is gemaakt door het nieuwe managementteam.