De Amerikaanse senator Ron Wyden uit Oregon heeft een wetsvoorstel ingediend dat het voor ISP's onmogelijk moet maken om bepaalde content voorrang op andere te geven. De zogenaamde 'Internet Non-Discrimination Act' moet neutraal internetbeheer garanderen en zorgen dat de netwerkbeheerders zich niet met de geleverde informatie gaan bemoeien. 'De grote operators [zoals Verizon, BellSouth en AT&T] denken dat het netwerk van hen is omdat ze het gebouwd en betaald hebben', aldus de senator, 'maar dat is niet waar: de consument heeft het netwerk betaald, dus het netwerk is van de consument.'
Wyden gaf als voorbeeld dat Yahoo een ISP zou kunnen betalen om zijn pagina's sneller bij de consument te krijgen dan wanneer die een Google-pagina opvraagt. Het is echter waarschijnlijker dat de strijd zich zal toespitsen op de doorgifte van bandbreedte-intensieve toepassingen als streaming video. BellSouth reageerde met de belofte dat legale content nooit geblokkeerd zal worden, maar dat het selectief afknijpen van verbindingen niet te vermijden is. 'Zonder managed network moeten consumenten duurdere lijnen gebruiken als ze van high bandwidth services gebruik willen maken, of ze die in het dagelijkse leven nodig hebben of niet', aldus een woordvoerder. 'Die keus moet bij de consument liggen, en niet bij de wetgever.' Wyden wil echter garanties dat alle informatie, van welke aard dan ook, dezelfde behandeling van de providers krijgt.
De groei van streaming video, p2p-verkeer en andere bandbreedtevreters bezorgt internetproviders al langer hoofdbrekens. Diverse oplossingen zijn aangedragen, maar leveren uiteindelijk nooit meer dan gesteggel over de rekening op. Zo is er het fel bekritiseerde paid peering-model, waarbij aanbieders van data aan de ISP moeten betalen om hun gegevens bij de internetter te krijgen. Een dergelijke constructie is in de VS momenteel al verboden. 'De FCC heeft de autoriteit om het blokkeren of hinderen van verkeer te bestraffen, dus is de nieuwe wet overbodig', stelt de providervereniging US Telecom Association.
De contentproviders maken zich echter grote zorgen over alternatieve kostenverdelingen. Donderdag deponeerden tientallen bedrijven en lobbygroepen een waarschuwende brief bij een commissie van het Huis van Afgevaardigden, waarin te lezen viel dat het Congres 'direct stappen moet nemen om een eind te maken aan de fundamentele aantasting van het internet, en moet zorgen dat het internet een vrij en open platform voor innovatie en vooruitgang blijft.' Onder de ondertekenaars zijn Adobe, Amazon, eBay, Google, Microsoft, Skype, TiVo, Yahoo en de Amerikaanse vereniging van bibliotheken.