Nieuwe Eizo professionele lcd-schermen

Eizo heeft twee nieuwe lcd-schermen uitgebracht die de ColorEdge-serie van professionele lcd-schermen moet gaan aanvullen: de CE210W en CE240W. Beide monitors zijn van het widescreenformaat met een beelddiagonaal van respectievelijk 21" en 24" en een resolutie van 1680 x 1050 en 1920 x 1200 beeldpunten. De schermen hebben een kijkhoek van 178°, zowel verticaal als horizontaal. De reactietijd is gemiddeld 16ms waarbij de overgang tussen twee grijswaarden ongeveer 8ms in beslag neemt. De schermen hebben een contrastratio van 1000:1 en een helderheid van 450cd/m². Verder zijn er zowel een analoge VGA-ingang als twee digitale DVI-I-ingangen aanwezig.

De monitors zijn bedoeld voor toepassingen waar een natuurgetrouwe weergave van kleuren erg belangrijk is. Eizo heeft dan ook een aantal foefjes toegepast om hiervoor te zorgen. Zo is de gamma van de fabriek af gekalibreerd op een waarde van 2,2, een waarde die vooral voor fotobewerking gebruikt wordt. Om kleuren natuurgetrouw weer te geven, wordt er intern gebruik gemaakt van een 10-bit tabel voor rood, groen en blauw. Deze tabel wordt gebruikt om de 8-bits waarden van rood, groen en blauw te vertalen naar een echte kleur aan de hand van een kalibratieprofiel die naar de monitor kan worden gestuurd. Hiervoor moet de monitor echter wel eerst gekalibreerd worden met de meegeleverde ColorEdge CE software. Ook moet er een kalibratieapparaat, zoals de Eye-One van GretagMacbeth worden aangeschaft. Het resultaat is volgens Eizo een maximale afwijking in kleuren van 0,5 Delta-E.

Eizo ColorEdge CE240W

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

25-02-2006 • 19:46

55

Submitter: dunki

Bron: Eizo

Reacties (55)

55
54
28
14
6
13
Wijzig sortering
Ik denk dat er nog altijd wat ghosting zal zijn met zulke hoge reactietijden. De enorm hoge kijkhoek, contrastratio en 8bit kleurenpanel in acht genomen kunnen we concluderen dat het gebruikte panel een P/MVA zal zijn. In veel reviews over zo'n schermen die ik al heb kunnen lezen spreekt men van glittering tijdens het bekijken van DVD's.

Twee punten waarop een CRT nog altijd beter scoort. En dan heb ik het nog altijd niet over de scaling van niet native-resoluties bij een CRT, die veel mooier is dan bij TFT. Natuurlijk is dit omdat CRT geen native resolutie heeft omdat het geen vast pixelraster bezit, maar je begrijpt me wel. Eigenlijk zijn er dus nog steeds drie nadelen.

Ik wacht wel nog even tot SED op de markt is. ;)

/edit: was bedoeld als reactie op SiliconError
De reactietijd, kijkhoeken en contrastratio zijn groter dan P/MVA-panelen. Ik denk dan ook dat het een IPS-paneel is dat gebruikt wordt.

Glittering treedt vooral op bij monitors die gebruik maken van een overdrive. Hierbij wordt er tijdelijk meer spanning gebruikt om een pixel van kleur te laten wisselen. Hierbij is er altijd een beetje overshoot, waardoor de pixel net even wat helderder is dan gewenst. En dat zie je. Gezien de reactietijden, maakt dit scherm geen gebruik van overdrive. Dus zal je daar ook niet veel last van hebben. Daarnaast zijn deze schermen nu niet echt bedoeld om een DVD-tje of een HD-film op te bekijken. Ook zijn ze niet bedoelt om een spelletje op te spelen. Ze zijn gewoon bedoelt voor professionals die uiterst nauwkeurige kleuren gewoon op prijs stellen. Iemand die zijn brood verdient met PhotoShop bijvoorbeeld.
Fijn dat deze zaken opgehelderd zijn.

Nog een laatste punt: ik denk, persoonlijk en eigenlijk zonder ervaring, dat de doelgroep van deze schermen liever 4:3 heeft dan 16:9 of 16:10. Dacht ik dus ooit ergens gelezen te hebben.
Dat dacht ik inderdaad ook ergens gelezen te hebben. Toch denk ik dat juist widescreen best een toevoeging kan zijn voor het bewerken van foto's. Neem bijvoorbeeld een foto van 3000x2000 pixels. Als je een scherm hebt van 1600x1200 beeldpunten (21") houdt je dus vooral veel plaats boven je foto over als deze op bijvoorbeeld 50% (1500x1000) wordt weergegeven. Echter als je heel wat fotobewerkingsapplicaties bekijkt, dan zie je dat deze vooral plaats naast de foto nodig hebben. Bij widescreen (24"), krijg je dan opeens ook nog eens een hoop ruimte naast je foto erbij om bijvoorbeeld een RGB-histogram weer te kunnen geven.

Ik denk dan ook dat de realestate naast de foto ertoe kan leiden dat deze schermen best populair gaan worden onder de profesionele fotobewerker.
Ik denk dat veel mensen het merk Eizo niet kennen of het niet kunnen plaatsen tussen de andere merken. Eizo is duur. Bij Eizo betaal je voor de naam. Daar staat wel het een en ander tegenover. Eizo gebruik je hoogstwaarschijnlijk niet thuis. Eizo richt zich volledig op de professionele markt. De schermen behoren in iedere klasse tot de beste. Eizo heeft als eerste TFT-schermen op de markt gebracht die zij als kleurecht durfden te bestempelen. Grofweg zijn er drie toepassingsgebieden: kantoor, grafisch (DTP en video) en medisch. Eizo geeft standaard vijf jaar garantie. Eizo heeft ook software om de monitoren op afstand te kunnen beheren en beveiligen. Voor bedrijven is dit allemaal interessant, waarschijnlijk goedkoper. Eerlijk gezegd ken ik geen merk wat zo bezig is met schermen. En SED zal door Eizo waarschijnlijk ook goed opgepakt worden. Dat zijn ze aan hun stand verplicht. Ik heb geen aandelen of iets, maar ik ben gewoon een enthousiaste, professionele gebruiker van deze schermen.
Ik denk dat veel mensen het merk Eizo niet kennen of het niet kunnen plaatsen tussen de andere merken.
10 jaar geleden kocht ik -voor een prikkie- een 2e hands professioneel cad systeem (386) met 2 EIZO 17 inch Flexscan monitoren (9080-1-M) uit 1990. Het systeem stamt uit 1990 en is dus bijna 16 jaar oud. Bijna alle professionele systemen uit die tijd werden geleverd met een EIZO monitor omdat deze toendertijd kwalitatief gezien tot de absolute top behoorden. Het systeem gebruik ik nog zeer regelmatig en beeldkwaliteit doet nog steeds niet of nauwelijks onder voor een 17 inch monitor van de huidige generatie.

2 maanden geleden kocht ik een wederom 2e hands EIZO monitor op marktplaats voor 100 euro (FlexScan F930) van 3 jaar oud en deze is stukken beter dan de monitor uit Eindhoven die ik daarvoor gebruikte.

Ik werk veel met diverse cad programma's en daar is een EIZO monitor uitermate geschikt voor, heel betrouwbaar. De gemiddelde levensduur van de concurrentie is rond de 10 jaar maar ik weet bijna zeker dat een EIZO makkelijk 20 wordt.

Een zakenrelatie (ververij) heeft een kleurmengsysteem met een monitor van EIZO en kalibratie-systeem en wanneer een kleur uit de machine komt en je houdt hem bij het beeldscherm zie je dus echt geen verschil. EIZO is een klasse apart!
persoonlijk vind ik Eizo nog niet eens echt zo professioneel. Wat ik eerder een professioneel merk noem is Lacie. Vooral dat soort schermen kom ik erg vaak tegen bij grafische vormgevers. Maar dat merk is ook veel onbekender bij de tweakers dan iets als Eizo en ook zo rete duur met allemaal color calibration.
Maar ook in dat segment valt het allemaal nog wel mee, je betaalt eigenlijk gewoon VEEL te veel geld. Mijn buurman had zo'n Lacie 22" monitor, vergeleken met mijn Dell 21" sony trinitron geript van een werkplek (gratis dus) was het kwaliteitsverschil wel erg klein met een 3000 gulden kostende Lacie. Na mijn mening dus echt voor de Professional die out of the box de garantie wil hebben van een goeie monitor. Een beetje tweaker vind zo een hele goeie CRT voor zo'n 100 euro vandaag de dag. En als je dat dan vergelijkt met die dure lcd's met de nodige nadelen dan is je keuze wel heel makkelijk. Gewoon dikke 2e hands CRT's halen, het perfecte moment voor cheapass kwaliteit, daar kan al helemaal geen 1 lcd scherm tegenop. En ook voor mij geldt, SED!, helemaal geweldige techniek lijkt me dat, maar volgens mij heb je ook met SED helaas een native resolutie, maar voor de rest is het een soort platte CRT, alleen dan met een helehoop kleine crt'tjes naast elkaar in een raster, net zoals de leds van een LCD scherm. Echter de kleurechtheid, het Zwart, de kijkhoek en lichtopbrengst vergelijkbaar met een CRT, maar dan ook nog eens een perfecte convergentie en geometrie. Hoezo veel beter :D
LaCie professioneel??

LaCie heeft mooie spullen, maar is wel een B-merk!
de LaCie monitoren zijn de B-keus (overigens beslist niet slecht ofzo) van NEC!!
Ook de extrerne HD van Lacie bevatten gewoon een Maxtor HD.

Als je de Top in Grafische schermer wilt hebben, dan kies je voor Eizo of Barco (heeft nog maar 1 model CRT) wilt hebben of iets apparter: de cinema display's van Apple. Daarna volgen de merken NEC, Lacie, enz.
Iemand idee wanneer SED de markt op komt?
Ik zat net toevallig dat stuk te lezen van behardware
UPdate 10/19/05:The first monitors of this type might be released by Toshiba in 2007. Canon speaks of computer monitors end of 2006, early 2007. Their price? In principle the same than LCD and plasmas for the same diagonal. We can't wait to test them.
Echt elke keer dat er een nieuw LCD scherm gelanceerd wordt zijn er de reacties van "ik wacht wel op SED". Schijnbaar heeft dat nieuws over SED veel indruk gemaakt, maar waarom zou dat wondermiddel SED niet nog heel veel duurder zijn (het is immers een heel nieuwe techniek en ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat eigenlijk altijd heel duur zijn). En wat als HP (ik noem maar een andere printer fabrikant) in maart op de Cebit een demo laat zien van XFT (ik verzin maar wat) een nieuwe wonder techniek, wachten we dan op XFT? Je kunt wel blijven wachten...
Ik sla lekker LCD en plasma over, voor zowel TV / DVD als PC. Teveel kleinigheden die het voor mij minder maken dan een CRT. Enige voordeel voor mij is de perfectie convergentie, of hoe het ook heet, en de afmetingen :).

SED is de eerste techniek voor platte schermen waarvan ik denk: kijk, DAT moet ik nu hebben! En als je het daarmee niet eens bent, jammer dan ;). Je kan blijven wachten zeg je. Ik zie dat anders, je kan ook blijven kopen als een kip zonder kop ;).
Ik sla lekker LCD en plasma over, voor zowel TV / DVD als PC. Teveel kleinigheden die het voor mij minder maken dan een CRT.
Inderdaad, nog afgezien van problemen met kijkhoek, kleuren, traagheid, dead pixels die niet onder de garantie vallen als je niet heel goed oplet wat en waar je koopt, kwam ik laatst achter een (wat mij betreft) nog veel groter probleem:

De resolutie van die dingen ZUIGT, daar zijn gewoon geen woorden voor! Ik moet ergens iets gemist hebben, maar om een of andere reden worden LCD panels niet meer in fatsoenlijke resoluties gemaakt. Ik bedoel, een 19" panel, met meer effectief oppervlak dan een 19" CRT, en die kan maar 1280x1024? WTF!? M'n 19" CRT (die dus effectief kleiner is) doet 1600x1200! Da's bijna de helft meer pixels! 1280x1024 is meer iets wat ik verwacht op een 17" CRT van 5 jaar oud.

En als je al een 19" LCD kunt vinden die wel 1600x1200 trekt, dan is 'ie minstens 3x zo duur als een vergelijkbare CRT. En heeft dan ook nog steeds al die andere problemen die je al noemt.

Voor mij voorlopig ook geen LCD schermpjes dus.
volledig mee eens

ik blijf liever wat wachten, ipv 300+ euros te betalen voor een scherm terwijl je voor een zelfde crt scherm een derde betaald.Ik heb geen plaatsgebrek en mijn 3 crt's houden mijn kamer lekker warm ;)

maar ja, een scherm is dan voor mij ook niet zo belangrijk, ik kan langs de andere kant makkelijk 500 euro aan een geluidskaart geven ;) ieder zijn ding zeker
"We" wachten gewoon op een betere techniek dan de bestaande technieken.......punt
Precies waar mashell op doelt, dan kan je wachten tot je een ons weegt, er is altijd een reden om te wachten (wel lekker goedkoop :+ )

Eerst wachten op de nieuwe techniek
dan wachten tot de kinderzoekten eruit zijn
dan wachten tot het betaalbaar is
en verhip.....

er is weer een nieuwe techniek.
Nog iets wat eizo onderscheidt van de rest is dat eizo ALTIJD netjes zijn reactietijd vermeld. En niet staat te pronken met de laagst gemeten waarde. Vooral in de datasheet staat alles netjes en vooral correct beschreven, zowel de up als down reactietijd van het scherm. Veel mensen denken dan ook dat eizo "trage" schermen verkoopt (16ms). Terwijl dit niet zo is. Ook heb ik eens een eizo LCD uit elkaar gehaald hier zat een paneel in van mitshubishi en was de constructie en afwerking ZEER degelijk te noemen.

Top producten.
Ik geloof dat de CRT fanboys steeds minder argumenten krijgen om nog zo'n enorm apparaat aan te schaffen.
Wat wil je nog meer? 0,0 vervorming, alles superstrak én in de juiste kleur :)
De backlight zie je nog steeds terug in het zwart. Misschien dat het bij deze monitoren ietsjes minder is dan bij een standaard LCD.
Misschien wordt het wat dat betreft nog even wachten op die nieuwe Canon SED monitoren.
En ook de kijkhoek beïnvloedt nog teveel wat je ziet.

In LCD zit weinig toekomst meer. SED wordt zo geweldig veel beter.
Ow ja??
Wat ik juist gehoord heb niet.
Dit omdat het dezelfde soort gas gebruikt wat in een crt zit, of een soortgelijke techniek, dus ook gevoelig voor inbranden...
Dus zo zaligmakend is het nog niet...
hoe bedoel je? Fanboys... Dat andere mensen nou eenmaal wat behoudender zijn en blijven bij wat werkt maakt ze nog niet ineens 'fanboys'.
CRT is nou eenmaal een andere techniek met zijn eigen voor en nadelen.
Ja, maar weet je ook wat deze schermpjes kosten? de 24" versies gaan voor zo'n 1600 euro over de (virtuele) toonbank...
prijs ;)

edit: Damn, wilde ook eens een kort maar krachtige opmerking plaatsen :P

Ik wil heel graag de twee bakken op mijn bureau vervangen door heerlijk dunne schermpjes. Maar op dit moment spelen toch wel de klassieke nadelen de hoofdrol: snelheid en kleur. Het kan wel opgelost worden (volgens dit bericht), maar dan betaal je direct weer zo veel...

Ik heb mijn hoop gevestigd op SED.
Prijs? De (kleur)kwaliteit van een gemiddelde Eizo CRT is nog altijd zoveel beter dan die van de gemiddelde LCD...
Eizo verkoopt geen CRT's meer.
CRT fanboys
Wat bedoel je daar mee?
De mensen die geen zin hebben om overhaast op iets over te stappen dat toch alleen nog maar goedkoper en beter wordt? :P
Dit zijn ook allemaal dingen die je software matig kan aanapssen, als je ook nog zo'n kalibratie apparaat moet kopen, kan je qua specs net zo goed een DELL scherm kopen.
Als jij alleen met Word werkt wel ja :+
Anoniem: 167353 26 februari 2006 01:54
Eizo is een begrip in de grafische sector!
Niet voor de consument maar meer voor de professional die goede schermen wil hebben! Hier wordt in eerste plaats niet gekeken naar het prijskaartje maar naar de prestaties van de monitor!

Samen met Barco toch wel een van de toppers in het monitor segment.
Wij hebben er ook zo een staan op het werk, enkelt nog niet deze versie.
Was een 24" voor 1800,- euri.
en hoe duur zijn deze schermpjes? :)
Als je kijkt hoe duur de ColorEdge serie is die nu uit is, zal de 21" al zo rond de € 2000-2200 liggen :)

De 24" wil ik niet eens weten :D
Anoniem: 13443 @job_h25 februari 2006 20:55
€1600 voor een scherm met een resolutie van 1680x1050 vind ik anders een hoop geld. Dat is 4x zoveel als een ander merk (andere features weliswaar), maar toch... v i e r maal zo duur!.
en de 1920x1200 uitvoering is ook flink duurder dan andere schermen.

edit:
ik heb ook een professioneel scherm hoor (alleen maar), maar die is toch echt wel een stuk goedkopeer geweest. Het gaat in feite alleen om de kleurcalibratie. Ik vind het belachelijk om voor zo weinig meerwaarde (tov andere MVA schermen) zo veel meer te vragen. Er zijn tenslotte ook losse oplossingen voor kleurcalibratie en daar kun je zoveel monitors mee doen als je wilt.
En dan nog: dan heb je de kleuren perfect op je scherm, dan nog weten ze het ergens anders nog wel voor je te verpesten hoor.
Eizo is gewoon te duur, punt.
Het gaat hier niet om zomaar TFT schermen, het gaat hier om schermen die ter vervanging van professionele CRT monitoren dienen. Niet voor de gewone thuisgebruiker, maar voor de foto-professional waar het beschikbaar hebben van de correcte kleuren cruciaal is voor het eindproduct. Voor jan-met-de-pet werkt een gewone TFT prima, maar als zwart ook echt zwart moet zijn en zo veel mogelijk verschillende kleuren (en dan met name hele subtiele kleurverschillen) zichtbaar moeten zijn, dan voldoen standaard schermen niet meer.
Ik ben dan vervolgens wel benieuwd naar het aantal bits per pixel dat het TFT-panel zelf gebruikt. Eizo maakt namelijk zelf geen panels, ze gebruiken ze van onder ander Sharp. Als Sharp's eindproduct gewoon een 18 bit panel is (18 bit voor RGB in totaal dus!), wat de meeste zijn, dan zit je nog steeds met valsspeel trucjes als dithering enzo, en heb je dus nog steeds geen echte kleuren.
daarom zijn het ook PROFESSIONELE schermen...
He hier klopt iets niet. Professioneel wil dus zeggen 4x zo goed.
Dat slaat natuurlijk nergens op.

Het is een proffesioneel scherm omdat het goede kleurweergave heeft. En door de goede kleurweergave is het een duur scherm (er zijn immers maar weinig schermen die dat hebben).
Maar als je professioneel met fotobewerking bezig bent is zo'n scherm gewoon een must. Dat het 4x zoveel kost als iets wat onbruikbaar is, is dan niet relevant. :)

Trouwens dit verschil bestond jaren geleden al tussen de professionele monitoren en de el cheapo CRTs die consumenten aanschaften. Niets nieuws onder de zon.
Ik heb een Dell 2405 24" lcd en heb m prima kunnen calibreren met een Lacie calibrator, alleen is zwart nog niet zo mooi als crt maar dat zal met deze eizo vermoedelijk hetzelfde zijn aangezien hij dezelfde contrast waarde van 1000:1 heeft...
Op deze typenummers kan ik niets vinden, ik zie in Duitsland wel de Eizo FlexScan S2110W en S2410W te koop met volgens mij gewoon precies dezelfde specs.

De 21" is daar verkrijgbaar vanaf €915 en de 24" vanaf €1368,54. Voor wat extra staan ze ook in de pricewatch trouwens.. Wat is het spectaculaire verschil eigenlijk dat juist dit model in het nieuws komt? Of is dit gewoon een ander typenummer voor dezelfde monitor?

[edit]Eizo website maakt het al duidelijk, CE is de ColorEdge serie. Naar mijn vermoeden nog meer profi dan de S serie qua kleur. Dat is wel lekker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.