News.com vraagt zich af of Oracle met de vorige week gedane overname van Innobase een mogelijke concurrent wil kunnen ontwapenen of dat het open source een groter onderdeel van de bedrijfsvoering wil maken. Innobase maakt de InnoDB-storage engine of table-handler, die binnen MySQL een van de meest gebruikte is. MySQL heeft laten weten dat de overname laat zien hoe belangrijk de invloed van open source is. Oracle zegt zijn activiteiten op het gebied van open source uit te willen breiden en laat weten dat het de overeenkomst die het gebruik van InnoDB binnen MySQL toestaat na 2006 gewoon te zullen verlengen, maar de vraag blijft of deze financiëel kleine overname toch niet een grote impact op MySQL zou kunnen blijken te hebben.
Volgens analisten maakt de overname in ieder geval duidelijk dat Oracle de toenemende populariteit van open sourcedatabases in acht neemt. In het verleden heeft de leiding van Oracle herhaaldelijk laten weten in MySQL geen concurrent van Oracle te zien. MySQL zou vooral door gebruikers worden ingezet die nog niet eerder van databases gebruik maakten, maar die zouden op Oracle databases overstappen zodra ze zich met 'serieuzere zaken' bezig wilden houden, zo laat Oracle-CEO Charles Philips weten. MySQL draait evenwel bij grote bedrijven in kritieke toepassingen, zoals bij reisgigant Sabre, die grote aantallen MySQL-servers heeft draaien. Sommige analisten menen dan ook dat indien Oracle zich ook maar enigzins door MySQL bedreigd voelde, de overname van Innobase een zeer gemakkelijke manier was om daar eventueel een einde aan te maken. De faciliteiten die InnoDB biedt zijn weliswaar niet de enige binnen MYSQL maar behoren wel tot de meest geavanceerde.
Het moment waarop een en ander zich afspeelt is tekenend, met de op stapel staande release van MySQL 5, waarbij features zullen worden geboden die zakelijke klanten juist richting databases zoals die van Oracle zouden doen neigen. MySQL wil zich duidelijk beter in de zakelijke markt positioneren; het is dan ook opmerkelijk dat het Innobase niet zelf heeft overgenomen, gezien het belang van de InnoDB-technologie. In theorie zou Oracle licenties kunnen gaan eisen voor het gebruik de InnoDB-technlogie, maar anderzijds zou die technolgie, die onder een GPL-licentie is uitgebracht, onafhankelijk van Oracle verder kunnen worden ontwikkeld. Dat zou evenwel een aanzienlijke vertraging in de ontwikkeling van MySQL op kunnen leveren waarmee Oracle de opmars van MySQL in de zakelijk wereld zou kunnen vertragen en zodoende proberen meer bedrijven in zijn eigen producten te interesseren.
Aan de andere kant is het mogelijk dat Oracle een open source-vriendelijk gezicht wil ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld IBM en Sun dat doen middels een nadrukkelijk open source-vriendelijke bedrijfsvoering. Oracle heeft bijvoorbeeld al het Cluster File System aan de open source-gemeenschap gegeven en zal in de komende release van zijn application server ondersteuning bieden voor een aantal open-sourceframeworks waaronder Apache Spring. Ten slotte is er nog de mogelijkheid dat Oracle zelf MySQL-databases wil gaan ondersteuen, als onderdeel van zijn zogenaamde Project Fusion, waarin het bedrijf ondersteuning wil gaan bieden voor verschillende databases, in ieder geval die van overgenomen bedrijven maar wellicht ook voor enkele concurrerende database-systemen.