Oracle, IBM en Microsoft, de drie grote spelers op de databasemarkt, gaan dit jaar met grote updates komen voor respectievelijk Oracle 10g, DB-2 en Microsoft SQL-Server. Ondanks deze grote updates blijken de databaseproducenten de hete adem van de open-sourcealternatieven in de nek te voelen. Het ontbreken van bepaalde functies in bijvoorbeeld MySQL of PostgreSQL blijkt voor bedrijven geen belemmering te zijn om steeds vaker gebruik te maken van open-sourcedatabases. De verwachting is dat dit gaat leiden tot grotere kortingen bij grote deals om de klant vooral maar bij zich te houden.
Eén van de grote verschillen tussen de grote database-producenten en hun open-sourcealternatieven is de gratis beschikbaarheid van de tweede groep. De meeste open-sourcedatabases zijn namelijk zonder kosten van het internet te halen, in sommige gevallen dient men bij commerciële toepassingen een bedrag te betalen. Dit bedrag staat echter niet in verhouding tot het bedrag dat men kwijt is bij de grote databases. De inkomsten bij open-sourcedatabaseproducenten komt dan ook voornamelijk uit de consultancy-kant. Bedrijven als EnterpriseDB, Pervasive Software bouwen bijvoorbeeld om PostgreSQL een supportpakket waarna ze dit pakket verkopen aan een klant.
Onderzoek van Forrester toont aan dat de commercieel ingezette open-sourcedatabases over het algemeen gebruikt worden bij kleine, niet-kritische applicaties. Dit kan aan de ene kant een grote steun in de rug voor de commerciële database-producenten zijn, aan de andere kant wordt de vinger ook direct op de pijnlijke plek gelegd. Hetzelfde onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat 85 procent van de gebruikers van commerciële databases maar 30 procent van de functionaliteit gebruikt. Het ontbreken van de niet gebruikte functionaliteit bij de open-sourcedatabases maakt deze databases een stuk minder zwaar. Dit maakt deze databases erg gewild, aldus Forrester. Een eventuele groei voor DB2, MS-SQL Server en Oracle 10g zal dan ook niet zozeer gezocht moeten worden in het toevoegen van extra functionaliteit, maar juist in de mogelijkheden om meerdere databases centraal te beheren. De mogelijkheid om meerdere open-sourcedatabases centraal te beheren is op dit moment nog een zwak punt, iets waar de commerciële aanbieders al een stuk verder mee zijn.