Na eerdere berichten over toenaderingspogingen van Microsoft naar de open-sourcegemeenschap lijkt het er nu op dat het bedrijf echt van plan is een voorzichtige hand te schudden met de ontwikkelaars van software waarvan de broncode openbaar is. In een workshop getiteld 'Linux and Open Source: Understanding the Competitive Challenge' op de jaarlijkse partner show van Microsoft demonstreerde een bedrijf verschillende Linux-toepassingen en kregen de deelnemers de mogelijkheid met KDE en Apache te experimenteren. Hoewel het duidelijk leek te zijn dat de voorkeur van de spreker vooral bij de Windows-kant van het verhaal lag, gaf hij ook enkele voorbeelden van Linux-concepten die volgens hem de belangrijkste argumenten waren om al dan niet voor dit besturingssysteem te kiezen.
In zijn voordracht benadrukte hij ook het belangrijkste verschil tussen beide systemen. Terwijl Windows de nadruk legt op integratie, is Linux vooral gericht op flexibiliteit en een modulaire werking. Gebruikers of bedrijven die een keuze moeten maken tussen Linux en Windows moeten dan ook drie belangrijke punten overwegen, aldus spreker Don Johnson. Het eerste punt is de afweging integratie versus flexibiliteit. Johnson gaf aan dat Linux veel flexibeler ingezet kan worden, mede doordat men de broncode zelf kan aanpassen aan specifieke wensen. De keerzijde van de medaille is dan weer de complexiteit en het gebrek aan integratie voor de gebruikers.
Een tweede punt dat men moet overwegen is het feit dat Linux geschreven is voor gebruikers die meer kennis en ervaring hebben met informaticasystemen, terwijl Windows ontworpen is om vanaf de eerste klik gebruiksvriendelijk te zijn. Linux-gebruikers moeten zich dus voorbereiden op een steile leercurve. Een derde en laatste keuze die men moet maken is die tussen een open architectuur die op verschillende hardwareplatformen draait of een merkgebonden systeem dat ontwikkeld is voor een specifiek platform. Hoewel hij meteen ook toegeeft dat het wisselen tussen verschillende Linux-distributies niet zo moeilijk is als de overstap van Windows naar Linux, is het echter niet zo dat bedrijven probleemloos kunnen overstappen tussen verschillende aanbieders van Linux-systemen. Vaak wordt de keuze voor Linux namelijk gemaakt om de zogenaamde vendor lock-in te voorkomen en niet afhankelijk te zijn van één bedrijf.
Tegelijkertijd heeft het hoofd van het de Open Source Development Labs, Stuart Cohen, wat extra aanwijzingen gegeven die zouden kunnen wijzen op een betere verstandhouding tussen de Windows-ontwikkelaar en de open-sourceprogrammeurs. Volgens Cohen is het niet onwaarschijnlijk dat Microsoft in de nabije toekomst applicaties zal ontwikkelen die draaien op open-sourceplatformen. Hij benadrukte daarbij ook dat de ontwikkeling van 'proprietary' software voor Linux zeer belangrijk is en ook zal blijven bestaan. Recent nog werd melding gemaakt van een ontmoeting tussen Steve Ballmer en Matthew Szulik van Red Hat, hoewel men daarbij de opmerking kan maken of het niet gewoon logisch is dat de topmannen van twee grote producenten van besturingssystemen elkaar ontmoeten. Daarnaast wist Cohen ook nog te vertellen dat er binnenkort een eerste Europese vestiging van het OSDL opgezet zal worden in Luxemburg.
