Philips pompt 40 miljoen euro in lcd-technologie

Philips Aptura lcd-backlightschermenPhilips gaat 40 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van lcd backlight-technologie, kondigde het bedrijf vandaag aan. Deze lcd-beeldschermtechniek - door Philips Aptura gedoopt - moet bijdragen aan een betere beeldkwaliteit voor breedbeeldschermen, maar heeft een lager energieverbruik, stelt Philips. Vooral Philips Lighting in Roosendaal zal van deze financiële injectie gaan profiteren en zal naar verwachting hoog geschoold personeel aantrekken, zegt het moederconcern. De Roosendaalse vestiging is voor het concern het 'global competence center' voor high-end producten en technologieën op het gebied van fluorescentie. De concurrentie zit op dit gebied natuurlijk ook niet stil; onlangs sleepte Sony zijn Qualia 005 lcd-tv naar Europa met daarin zijn (en Samsungs) lcd-backlighttechniek, Triluminos geheten.

Door Jack Leenders

30-05-2005 • 15:25

17

Bron: Philips

Lees meer

HDTV oorzaak Koreaanse lcd-oorlog
HDTV oorzaak Koreaanse lcd-oorlog Nieuws van 1 december 2005

Reacties (17)

17
16
13
8
4
1
Wijzig sortering
Waarom stoppen ze die 40 miljoen euro niet in de QD-OLED schermen. LCD lijkt me een aflopende zaak namelijk. Saturatie van OLED schermen is veel hoger, kost minder energie en kunnnen een hogere resolutie aan. Wat wil je nog meer.

De blauwe kleur van OLED is nog aardig onderhevig aan degeneratie, laat ze dat probleem maar voor die 40 miljoen oplossen.

Ik snap het niet, LCD :?
Anoniem: 141647 @M. Mulder30 mei 2005 15:50
De backlights worden juist zo ontwikkeld dat ze met LCD minimaal dezelfde saturatie kunnen behalen. Het voordeel van dit systeem is dan ook nog dat deze saturatie plaatselijk kan worden aangepast. Dus als een deel van je scherm in de zon staat, maar een ander deel niet, dan wordt dat door de backlicght gecompenseerd!
Anoniem: 144406 @M. Mulder30 mei 2005 15:38
MIsschien eerst geld pompen in een technologie waarvan je quasi zeker bent dat het binnen afzienbare tijd een commercieel product oplevert?
Op zich kan ik mij dat wel voorstellen. Misschien hebben ze wel daarnaast 40 miljoen euries over voor research en development voor (QD)-OLED schermen en is dit puur een commerciele zet.

Nou jah, Philips zal wel weten wat ze het beste kunnen doen, lijkt me. :)
Anoniem: 21486 @M. Mulder30 mei 2005 16:10
for your information: Philips steekt jaarlijks ongeveer een miljard euro in Research.
Tja... Eerst de miljarden die reeds in LCD zijn geïnvesteerd terugverdienen voordat de opvolger in de markt gezet wordt |:(
Uhm lijkt me logisch toch :?
Om nieuwe produktielijnen op te zetten is wel geld nodig.
LCD/TFT is nog lang niet uitontwikkeld en de produktielijnen zijn daar _wel_ al voor geschikt. Met een betere backlight en nieuwere LCD technieken is LCD nog lang niet dood.
Mijn pa heeft meegewerkt aan die technologie *O*

De lighting basseerd als het goed is op het in volgorde van de backlightning aan en uitzetten tergelijk met het beeld dat elke keer word opgebouwd op het LCD gedeelte.
Doe je pa de groeten van me. Bij Philips werken we aan dynamic backlights, die "zich aanpassen" aan de omgevingscondities. Tevens kunnen we ook segmented backlight technologie gebruiken. Meer vertel ik hier niet over. Is nog in ontwikkeling.

De backlighttechnology waarin wordt geinvesteerd is een LED-backlight system. Tegenwoordig worden nog CCFL (cold cathode fluorescence lamp) gebruikt voor backlights.
Het zelfde principe als HP in z'n IPAQ's gaat proppen dus.
Daar heeft het als voordeel dat het stroomverbruik wordt gereduceerd en dat actieve elementen op het scherm oplichten waardoor DAAR de aandacht op wordt gevestigd.

Ik hoop dat deze technologie geen "aftreksel" wordt van het lightframe 1~3 idee.
Erg leuk dat je een vierkantje helderder kan laten oplichten maar echt praktisch???
Anoniem: 139871 30 mei 2005 15:36
nieuwste technologie: de platste gloeilamp :+
niet echt, het is een TL plank die dynamiche controle heeft zodat een donker beeld donkerder is en een licht beeld meer licht heeft.
http://www.lighting.philips.com/gl_en/global_sites/application/lcd_bac klighting/aptura_lighting_technology.php?main=global&parent=6450&id=gl _en_lcd_backlighting&lang=en
Anoniem: 38733 30 mei 2005 18:38
Waarom stoppen ze die 40 miljoen euro niet in de QD-OLED schermen.
Philips heeft een traditie hoog te houden met het stoppen van geld in technologieën die het niet worden, denk aan DCC en V2000. 3 maal scheepsrecht? :)
Philips heeft een traditie hoog te houden met het stoppen van geld in technologieën die het niet worden
Wie niet waagt, wie niet wint. CD, DVD, BD, verlichting, medische apparatuur.
Anoniem: 142029 31 mei 2005 10:49
Bij nieuwe tv's zeggen ze altijd dat alles beter is (OLED) maar dat valt altijd in de praktijk nog te bezien, waarschijnlijk waren plasma en lcd ook de perfecte nieuwe technologien, maar we weten nu dat dat gedeeltelijk ook wel anders zit. Het is maar afwachten wanneer oled in productie kan worden genomen en of alle problemen verholpen zijn, ik denk dat de lcd techniek nog wel een tijdje heeft :)
LCD's met een lager energieverbruik, daar gaat Philips wel mee scoren bij de huisvrouwtjes. Ik werk in een winkel waar veel LCD en plasma wordt verkocht en voor je zo'n ding kwijt kunt aan een klant, moet je eerst het stigma uit de wereld helpen dat men bij Radar (of Kassa) heeft opgepikt:

LCD's verbruiken tig keer zoveel stroom als een beeldbuis. Dan sleep ik de klant eerst naar een Panasonic 42inch plasma (280w?) en dan naar een 32inch beeldbuis (100w) en dan naar een 32inch LCD (90w). Ja leuk, gigantische bioscoopschermen vergelijken met TV's van 'normale' afmetingen. Vind je het gek dat dat meer verbruikt, je TV scherm heeft de oppervlakte van een voordeur! Een reële vergelijking (beeldbuis en LCD met dezelfde diagonaal) leert dus dat het gemiddeld genomen niets uitmaakt, en dat veel LCD's zelfs al zuiniger zijn dan beeldbuizen.

Maar de invloed die dat soort programma's en het bokkeblaadje van de consumentenbond hebben mag je niet onderschatten. Dus als Philips een beetje handig is, spelen ze op dat sentiment in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.