Op Unreal Technology lezen we een stuk met de specificaties van de Unreal Engine 3.0. De nieuwe engine is voornamelijk bedoeld voor spelontwikkeling voor de nieuwe generatie consoles en DirectX9-computers. Op de site vinden we specificaties van de visuele kunststukjes, de fysica, de artificial intelligence, het geluid en de mogelijkheid tot samenspelen via een LAN of het internet. Er wordt gezegd dat de nieuwe engine een 64-bit color High Dynamic rendering pipeline bevat, waardoor naast een vlekkeloze precisie van kleur ook een groot aantal post-processingeffecten mogelijk zijn zoals halo’s en een gloed van licht. De engine ondersteunt alle moderne per-pixel licht- en rendertechnieken, evenals advanced dynamic shadowing.
Alle schaduwtechnieken zijn met elkaar compatibel en kunnen door elkaar gebruikt worden. Ook omgevingstechnieken zoals mist worden moeiteloos ondersteunt. Op Beyond Unreal vinden we een filmpje (165MB groot), waarin de dingen nog wat helderder worden uitgelegd. Zo komen we te weten dat de gedetailleerde dynamische werelden van Unreal in drie stappen worden opgebouwd: allereerst bouwt men een high-resolution mesh van het landschap. Daarna wordt een low-resolutionvariant gemaakt van deze mesh. De mesh processing tool vergelijkt de twee modellen en slaat het verschil op in een normal map texture. De engine tekent dan de variant met de lage resolutie met de normal map texture, waardoor het lijkt of de high-resolution mesh wordt afgebeeld.
Over de fysica wordt een stuk minder gezegd: we leren dat de renderbare materialen fysische kenmerken meekrijgen zoals bijvoorbeeld wrijving, en dat het body physics system het mogelijk maakt dat de speler interactie ondergaat met fysische spelobjecten. De animatiekunsten van de engine worden ook kleinschalig toegelicht: er wordt ons verteld dat een skeletanimatiesysteem vier botinvloeden per vertex ondersteunt en dat er exporttools zullen worden meegeleverd om in 3D Studio Max of Maya extra skeletten en animatievolgorden toe te voegen aan de engine.
In het hoofdstuk artificial intelligence vinden we terug dat het objectgeoriënteerde gameplay framework ondersteuning biedt aan de gewoonlijke spelobjecten zoals spelers, non-playable characters en wapens. Het multi-level AI-systeem ondersteunt path-finding, complexe navigatie en het individueel en in teamverband maken van beslissingen. Net zoals de eerdere spellen van Epic zal de nieuwe Unreal-engine natuurlijk het spelen over een netwerk toestaan. Op een client-servermodel kunnen 64 spelers tegelijk rondlopen, via de peer-to-peermodus zullen zestien personen het tegen elkaar op kunnen nemen. De nieuwe engine staat toe dat spelers vanaf verschillende besturingssystemen en platformen het tegen elkaar opnemen op een server.
