@kodak:
Als ik die claim uit het hier aangehaalde SCO-Caldera stuk vergelijk met de UNIX/Linux gerelateerde tijdlijn dan komt bij mij de vraag op hoe ik de relaties daarin volgens SCO zou moeten zien.
Ter verduidelijking, dit is de timeline zoals SCO hem heeft ingetekend:
SCOsource UNIX® Intellectual Property Pedigree ChartDe U.S. copyright registratie hebben ze in iedergeval pas sinds 21 juli 2003. Aangezien (volgens de tijdlijn) Linux 2.4.0 code al tussen sept en dec 2000 toegepast is in de Unix code, lijkt mij dat het weinig moet uitmaken of ze nu een copyright hebben gekregen of niet. Je mag er nmm vanuit gaan dat als iemand restricties aan een werk hangt, ook al is het een publiekelijk opgesteld GPL, die rechten ook moeten gelden als je delen ervan overneemt naar UNIX.
Dat is dus precies wat SCO nu claimed en via de SCOSource licentie probeert te verzilveren. De opzet van de SCO juristen is juist dat SCO, op dit moment, niet
alle sources claimed, zij claimed enkel een gedeelte van de sources die in Linux zijn verwerkt.
Deze sources zijn volgens SCO of
(a) ge-copy/pasted unix sources of
(b) essentiele (niet verwijderbare of aanpasbare) broncodes die afgeleiden zijn van beschermde unix-sources en nu in Linux zijn verwerkt.
Over deze, door SCO geclaimde, sources vraagt zij nu, via de SCOSource licenties, betaling van de Fortune Top 1000 bedrijven.
Daarnaast is één van de restricties die SCO in de Unix licentie heeft opgenomen: Dat elke software geschreven voor unix à IP-rechten de eigenaar van unix toekomt, SCO in dit geval dus. Dat de rechtzaak over deze voorwaarde al in de jaren '70 is uitgevochten tussen AT&T en BSD maakt de SCO-juristen niets uit. SCO hoopt erop, dat de wetswijziging in '95 betreffende de patent-, IP- en Copyright-rechten de rechtzaak, dit maal, in hun voordeel zal beslissen.
Intressant lijkt mij in dit geval overigens ook dat SCO de linux kernel 2.4.19 zelf ook gewoon nog leverde met de GPL code terwijl het toen allang bezig was met het verkrijgen van het copyright op Unix V en claimde eigenlijk alle rechten op de kernel te hebben. Als SCO daar niet in zou geloven had het de GPL er allang uitgegooid moeten hebben omdat het nu aangeeft dat SCO er toch waarde aan hecht, of in iedergeval misleidend de schijn van heeft opgehouden.
Dit claimed IBM eveneens in haar counterclaim:
F. SCO's Open-Source Activities
36. Until it undertook the scheme described herein, SCO supported the open-source Community. According to SCO, it fully embraced the open-source model.
(
bron (p. 9/40))
Het antwoord van SCO is op de aanklacht van IBM is vrij simpel:
36. Admits that it previously supported in some ways the open-source community prior to discovery of violation of its intellectual property rights by IBM and others, but denies the existence of any “scheme,” and denies the allegations of ¶36 not specifically admitted herein.
(
bron (p. 6/21))
SCO steunde de open-source community totdat jullie, IBM, onze (geclaimde) IP-rechten schonden.
Juist het geclaimde laat SCO steeds weer weg. Zij blijft steeds beweren dat het haar sources zijn, maar weigert steeds weer, om met de bewijzen te komen.
Zo heeft zij op 20 october weer uitstel gevraagd en gekregen om de bewijzen aan IBM te overhandigen.
(bron:
Plaintiff's substitute motionfor enlargment of time to respond to defa ndant IBM's motion to compel discovery)
Waardoor de eerste werkelijke rechtzitting pas in 2005 zal plaats vinden.