eWeek meldt dat Microsoft in de toekomst wellicht gedwongen wordt vergaande maatregelen te nemen in de strijd tegen de open source-markt, zoals prijsverlagingen. Het bedrijf schrijft in haar laatste publicatie van kwartaalresultaten, dat een grote uitdaging voor het bedrijf de komende jaren ligt in het promoten van zijn eigen software tegen het geweld van de almaar groter wordende open source-beweging. De laatste tijd zijn bijvoorbeeld een groot aantal overheden en overheidsinstanties, voornamelijk in Duitsland, overgestapt op software met een open broncode.
Het traditionele model dat programmeurs via licenties voor hun software betaald krijgen, begint scheuren te vertonen nu programmeurs wereldwijd bereid zijn te investeren in projecten die uiteindelijk gratis op de markt gebracht worden. In de publicatie schrijft Microsoft dan ook dat de verkoop van closed source-producten door de open source-beweging zou kunnen afnemen. Dit zou kunnen leiden tot prijsverlagingen, met als gevolg een lagere marge.
Een ander initiatief waarmee de softwareboer uit Redmond zijn klanten op de kast heeft gejaagd, is het zogenaamde 'Licensing 6 and Software Assurance'-programma, dat vorig jaar werd gelanceerd. Sindsdien heeft het bedrijf geprobeerd het licentie-systeem aantrekkelijker te maken voor het MKB, en een aantal landen en organisaties, waaronder Groot-Brittannië, Rusland en de NAVO, gedeeltelijk toegang gegeven tot de Windows-broncode. Met maatregelen als de laatste wil het bedrijf overheden en internationale organisaties overtuigen van de relatieve veiligheid van zijn producten, om het marktaandeel in deze sector niet te verliezen.
Het grootste risico voor Microsoft op dit moment is echter niet de markt voor consumenten-pc's, maar die voor servers. Op die markt zijn al jaren concurrenten actief, die qua marktaandeel nog altijd groeien. Er wordt voorspeld dat rond 2006 45 procent van de nieuwe servers standaard de fabriek verlaat met Linux geïnstalleerd. Dit jaar worden Windows Server 2003 en Office 11 gelanceerd, waarmee het bedrijf hoopt het tij te keren en klanten te behouden. De vraag is echter of klanten wel een voordeel zien in een upgrade naar de nieuwe versies van de Microsoft-producten.
De financiële resultaten tonen dat de Windows- en Office-divisies het laatste kwartaal ongeveer 4,3 miljard winst maakten, waarvan twee miljard uit Windows-clients. Afdelingen als MSN, CE/Mobility en de Entertainment-divisie maakten echter verlies, bij elkaar meer dan een miljard. Vooral de amusementsafdeling lijdt een pijnlijk verlies van 348 miljoen, omdat de introductie van de Xbox bij lange na niet zo succesvol verloopt als verwacht. Ook investeringen in onderzoek op het gebied technieken als .NET en wireless-technologie hebben zichzelf voorlopig nog lang niet terugverdiend:
"Moreover, these products and services may never be profitable, and even if they are profitable, operating margins for these businesses are not expected to be as high as the margins historically experienced by Microsoft," it said. That sobering outlook follows the bleak picture of the global economy painted by Microsoft's chief financial officer John Connors, in presenting the company's second-quarter financial results last month.