'Microsoft Copilot heeft 20 miljoen wekelijkse gebruikers'

Het aantal gebruikers van Microsoft Copilot schommelt wekelijks rond de 20 miljoen gebruikers, meldt techblog Newcomer. Ter vergelijking: ChatGPT van OpenAI bereikt wekelijks zo'n 400 miljoen gebruikers.

De gebruikersaantallen werden tijdens de jaarlijkse bestuursvergadering gedeeld door cfo Amy Hood, meldt Newcomer. Hoewel Microsoft voor Copilot gebruikmaakt van de AI-modellen van OpenAI en vergelijkbare functies biedt als ChatGPT, is de AI-assistent van Microsoft minder populair. Copilot zit ingebouwd in Windows 11, Microsoft 365, de Edge-browser en Copilot+-pc's met ingebouwde npu.

Microsoft heeft in de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in OpenAI om onder meer toegang te krijgen tot OpenAI's AI-modellen. Onlangs kondigde de techgigant nieuwe functies aan voor Copilot, zoals het zelfstandig uitvoeren van taken in een webbrowser. OpenAI, Google en Anthropic bieden vergelijkbare functies.

Door Sabine Schults

Redacteur

26-04-2025 • 09:56

152

Reacties (152)

152
152
58
3
0
85
Wijzig sortering
Wat ik hier mis is hebben we het over Copilot of Copilot Enterprise

Dat zijn nl 2 compleet andere producten

Waar copilot de publieke versie is die "niet" aan "privacy en data boundries" (bijde zijn brede begrippen for simplicity code kan in elk land draaien) houd is copilot enterprise tied aan je tenant en data locaties waardoor je nooit een data breach hebt itt 3rd party AI.
At Microsoft’s annual executive huddle last month, the company’s chief financial officer, Amy Hood, put up a slide that charted the number of users for its Copilot consumer AI tool over the past year. It was essentially a flat line, showing around 20 million weekly users.
Ahh wacht Source beschrijft het wel goed @sabineschults kun je aanpassen dat het hier alleen om Copilot Consumer gaat en dat enterprise dus niet mee genomen is , anders zul je hele andere cijfers zien.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 26 april 2025 23:32]

Zijn er tweakers die er al actief mee werken? Ik zie de winst in Word —> PPT. Maar dat schijnt nog voor geen meter te werken.
In PPT is het super om plaatjes te genereren waar geen copyright op zit,

In outlook doet hij nu alle mail die naar een DG gestuurd is down modden en van mijn manager up modden.

In team kan ik heel snel conversaties laten samen vatten , herhalen of inzoomen op wat iemand heeft gezegd,

Ook file conversie van word naar PPT etc werk best goed zeker als de input goed is.

en natuurlijk data processing werkt goed.

verder complexe taken heeft ie nog wel wat moeite mee maar ken geen andere die dat wel kan dus dat kan wel kloppen.

Vooral de native intergatie met data security is wel goed en een gemis bij 3rd party.
Ja in visual studio code, kan bijna niet meer zonder. (Als auto complete on steroids, niet als "vibe coding" dat zuigt)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 26 april 2025 10:13]

Het is alleen de laatste tijd wel een stuk trager geworden waardoor de effectiviteit weer afneemt in mijn ogen(kan het dan net zo goed zelf typen ipv meerdere seconden moeten wachten) en dat is met een enterprise account.
Oh ik heb het een tijdje niet gebruikt, dat zou wel jammer zijn
Dat is de GitHub copilot en niet de Microsoft versie. Beetje onduidelijk dat ze dezelfde naam hebben, maar het is wat anders
Ik gebruik de zakelijke variant van Copilot dagelijks op mijn werk. Maar dan met persoonlijke agents welke ik in teams of copilot studio heb gemaakt, deze kijkt in een SharePoint bibliotheek waar bestanden in staan waar copilot in mag zoeken. Hiermee kan ik via Copilot snel door beleidsinformatie, documenten etc zoeken zonder ze zelf eerst te moeten openen en dan te zoeken in het documenten. Werkt voor mij na wat tweaks zeer goed.

Copilot chat komt bij lange na niet in de buurt van ChatGPT of Google Gemini, met de laatste twee krijg ik veel betere resultaten dan met Copilot bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 26 april 2025 10:37]

Gebruik het eigenlijk ook iedere dag. Niet direct om Word docu’s om te toveren in presentaties. Maar wel in VSCode, om mijn dag samen te vatten, belangrijke punten uit Teams meetings te destilleren.
Ik heb de aprilgrap op mijn werk door ai laten genereren. Ik heb ook zelf richtlijnen geschreven voor het gebruik van gratis ai tools en dan door ai een powerpoint laten maken om aan te tonen dat je het zeker moet nakijken. Zo heeft hij o.a. een hamburger icoon gegenereerd omdat ik het over burgers had (wij zijn een gemeente en ik had het dus over mensen) en om één of andere reden een iglo icoon toen het over de IT-dienst ging :?

Oh, ik heb het ook gebruikt om de motivatiebrief te schrijven voor een andere job :+
Laatst hadden we een hele mooie functie waarop bijna 100 mensen hebben gesolliciteerd. Snap je als je ChatGPT gebruikt en je moet al die motivatie brieven gaan lezen dat je op een gegeven moment denkt....dat heb ik al ergens gelezen....veel blabla en buzz woorden. Je pikt ze er gelijk uit. Tip: maak het persoonlijk, anders val je al snel niet meer op met een door ChatGPT opgestelde brief.
Zo verstandig ben ik ook wel. Ik heb mijn cv en de functieomschrijving van de job geüpload en gevraagd op basis daarvan een motivatiebrief te schrijven. Dan zitten er al gepersonaliseerde toetsen in. Daarna heb ik hem wat herschreven omdat ik hem zelf te wollig vond en ik daar niet voor sta. 8-)
Laat het door AI samenvatten, dan krijgen we een "Let my AI call your AI"-situatie
Ik heb er bewust niet mee gewerkt, omdat ik het straks toch weer ga missen. Het werd geforceerd toegevoegd aan mijn Office 365 Family, maar bleek alleen beschikbaar voor de hoofdgebruiker. Gelukkig kon ik het abonnement weer aanpassen zonder CoPilot. ChatGPT werkt prima genoeg.
Copilot wordt de Windows Phone van Microsoft, op papier allemaal goed en interessant, in de praktijk... slaan ze zo'n beetje elke plank mis.

Nog steeds is elke Copilot (desktop, 365 en Edge) los van elkaar, plaatjes generator is nog zeer beperkt, zit nog steeds enorm veel 'google zoeken' in, en zeker in de 365 versie gaat het bijna met elke excel vraag de mist in. Elk op zich werkt prima (zeker die edge versie kan je leuke dingen mee doen), maar tegen de tijd dat het een goedwerkend geheel is, net als Phone, is de concurrentie al zoveel verder...
En toch heb ik nog steeds een gemis (misschien gearomatiseerde nostalgie) naar mijn Windows Phone. Simpel, intuïtief, doet wat het moet doen.
Ben ik het niet helemaal mee eens.

Bij ons op het werk is chatgpt verboden omdat ze niet willen dat die ai leert van onze business informatie.

We hebben copilot en die kun je ook op werk zetten. Dan gebruikt hij de informatie enkel binnen die licentie en niet voor andere gebruikers.

Dat is een feature die voor veel bedrijven en overheden het verschil gaat maken denk ik.

Voor de markt van de thuisgebruiker gaan zij het niet winnen, dat klopt.
Ik zou het zelfs dan nog niet gebruiken. Ik vind oplossingen voor mijn vragen sneller via hedendaags fucked up google dan via Copilot.
In mijn geval werkte het vooral prachtig toen ik op zoek was naar interne informatie over een API. Hij vond het antwoord in de bijlage van een hele oude mail van een collega.

Dat had ik anders nooit gevonden, dan had ik die collega (die met verlof is) moeten vragen.

Maar het algemene gedeelte zou zomaar minder goed dan Google kunnen zijn, ak zweren een hoop .NET developers al biji code dat Copilot genereert.
Ben vooral benieuwd naar de zakelijke ervaringen. Resultaten vallen best tegen. De meeste gebruiken chatgpt op het werk terwijl ze copilot ook hebben gekregen
Bij ons is Copilot de enige die sinds kort is toegestaan. Dus de opties zijn Copilot, Copilot of Copilot :P . Voor sommige dingen is best goed. En tov de gratis ChatGPT is wel echt een pré imo dat hij op internet kan zoeken.

Maar probleem blijft, ik werk in redelijke niche vakgebied, dus er is niet zoveel data voor waar hij op getraind is. En zelfs met internet waar hij op zoekt hallucineert hij er lekker op los. Gisteren nog voor een tool hem gevraagd naar welke waardes een command line optie kon krijgen. Kreeg netjes antwoord, met bronvermelding. Was pure onzin, en in de bronvermelding stonden die dingen helemaal niet.
En dan ben jij nog iemand die het snapt, die de antwoorden controleert en de bron verifieert. Hoeveel mensen nemen het resultaat klakkeloos over? Maar zelfs in niet-niche vakgebieden kom ik regelmatig vreselijk veel slop tegen.

Voorbeeld van mijn werk, we waren op zoek naar de pricing van bepaalde software pakketten. 3 van de 4 antwoorden waren de prijs van entry level abbo in plaats van de gevraagde enterprise licentie. Mijn voorkeur pakket had hun website wel op orde, maar kwam zwaar negatief naar voren omdat de prijs te hoog was. Terwijl met een paar simpele zoekopdrachten het tegendeel werd bewezen. Waarom moet ik die controle uitvoeren en niet diegene die de AI slop overtikt?

En ja, dit was co-pilot.
En nou heb je aardig wat rekenkracht en koeling eigenlijk voor niks verbruikt, terwijl je zoals je aangaf met een paar simpele zoekopdrachten een beter resultaat hebt kunnen vinden.

Pas als we zeker zijn dat ChatGPT of Copilot echt 95+% juiste antwoorden gaat geven op ietwat complexere vragen dan een samenvattinkje schrijven, is wanneer we efficiënt zulke tools moeten gaan gebruiken.

Het is zo'n zonde wanneer ik weer van die gegenereerde hype memes tegenkom zoals nu die "barbie doll box" of iedereen die een Studio Ghibli variant van hun profielfoto maakt, zonder er bij na te denken wat dat allemaal wel niet moet kosten.

Maarja, ik gebruik mijn veelste dure energie slurpende computer ook voor veel meer onzin (games, ander entertainment) dan alleen een Word bestand te tikkelen of een Excel sheet uit te werken, dus eigenlijk mag ik ook niet zeuren.
Je kan AI ook anders gebruiken dan zoekacties. Ik gebruik een lokaal llm met persona voor mijn memo's. Helemaal briljant.

Ik dump de inhoud (inclusief door mij gewenste bronnen) in de prompt en laat hem een memo bakken. Ik identificeer de lacunes en bias en vraag om een nieuwe memo met die aanpassingen. Rinse repeat tot het goed is (meestal 2 iteraties).

Daarna nog een paar minuten handwerk en hij is panklaar.

Het zijn nog steeds duidelijk mijn memo's die mijn punten overbrengen. Maar met veel minder werk. En omdat hij lokaal draait ben ik niet meteen een bos aan het opstoken.

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 26 april 2025 11:47]

Wat is een memo in dit geval?
In mijn geval?

Kort stukje van een paar paginas met daarin vaak scenario's en een advies.

Zoiets kan de aanzet zijn voor een echt groot project tot een kleine beleidswijziging..

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 26 april 2025 20:10]

Waar draai je dat op als ik vragen mag. Zou mn 4060ti 16gb dat aankunnen?
Allereerst, hou er rekening mee dat ik niet de on prem LLM beheer... ik maak er alleen gebruik van. We hebben een x aantal modellen die ik kan selecteren. Dat ding draait in een sandbox specifiek voor het bedrijf.

Maar betreft je vraag? Jawel, lichte modellen kan je prima draaien als ik het internet mag geloven
Ah dat wordt niet gezien als een lokale llm, maar als een llm die op een eigen server draait.
Lokaal zien we echt als op je werk laptop of werk pc… en vaak hebben deze niet zware grafische kaarten met veel vram.
Ja ik realiseer me dat ik daar onduidelijk was, excuus.
Ik heb praktisch nul hersenkracht gebruikt. Het was een manager die aankwam met die ongecontroleerde AI slop. Maar zelfs 95% vind ik te laag, vooral omdat AI output gaandeweg gebruikt zal worden voor AI input en dan versterkt het probleem zich heel erg snel.
Het is eigenlijk nog erger.

Mensen komen vaak met zo'n antwoord of reactie van dat het AI is dus daarom misschien niet helemaal correct.

Om vervolgens klakkeloos het hele antwoord over te nemen en daar mee verder te gaan.

Zeg je vervolgens dat er geen bal van klopt of dat de werkelijkheid een heel stuk genuanceerder ligt (omdat het bv je vakgebied is de afgelopen 20 jaar oid), krijg je de wind van voren. 8)7 (of je wordt gewoon genegeerd)

AI werkt naar mijn idee het best als brainstorm tool, laat het gewoon dingen uitspuwen, ga er bij voorbaat vanuit dat ze niet kloppen.

Chatgp is ook behoorlijk goed in tekst genereren.
Ook daar moet je soms wel het eea aanpassen.

Voor wiskundige en vooral natuurkundige dingen, vergeet het maar.
AI werkt naar mijn idee het best als brainstorm tool, laat het gewoon dingen uitspuwen, ga er bij voorbaat vanuit dat ze niet kloppen.
Dit, ik zie zo vaak dat het gebruikt wordt als "huiswerktool" om hele stukken te schrijven. Wat kant nog raakt. Zelfs een keer een businesscase van een collega gehad, voor een flink prijzig softwarepakket welke zo'n beetje volledig door ChatGPT was opgesteld, vol met fouten en onmogelijke constateringen. Die ging uiteraard vrij rap weer terug met een afkeuring erbij. Als jij er geen tijd in wil steken waarom zou ik dat dan wel doen?

Om bulletpoints met wat korte toelichting op te stellen door informatie te consolideren, waarna je zelf deze punten gaat uitwerken (daar doel je ook op denk ik?). Is mijn inziens op dit moment het enige toelaatbare gebruik in de zakelijke wereld als het gaat om tekst. Als je het hele stukken voor je laat schrijven ben je óf niet geschikt óf gewoon lui. Met name die laatste is wel een gigantische valkuil van AI. Men neemt over het algemeen veel te snel iets aan voor waarheid en copy-paste het ergens in en klaar. Menselijk? Ja. Wenselijk? Zeer zeker niet.
Het direct copy-paste is de valkuil.

Ik gebruik het regelmatig voor tekst, maar daar ook weer ga ik ervan uit dat er dingen niet kloppen of dat het dingen niet goed verwoord.

Is dat lui?
Geen idee, maar emails ed kosten zo veel minder tijd.
Met name in het Engels.
(Ik ben zelfs behoorlijk bekwaam in het Engels)

Dat noem ik persoonlijk efficiënter omgaan met mijn tijd.


Ik denk persoonlijk dat het vooral te maken heeft met de marketing achter AI.
Het wordt namelijk allemaal zo gepromoot dat het geweldig is.
Dat in combinatie met dat het geloofwaardig overkomt, maakt het dat mensen het klakkeloos overnemen.

Ironisch, want ik neem werk van mensen zelf al nooit klakkeloos over.

Daarnaast vergeten mensen dat er ook geen vervanging is voor ervaring.

Wat bij mij vaak genoeg voorkomt:
Klant zegt hij wil A, maar bedoelt B, we praten over C en wat hij daadwerkelijk nodig heeft is Z
Dat is niet lui nee, want je gaat er bewust mee om. Ik gebruik het tijdens coderen, niet om lukraak over te nemen, maar bijv. om even een opzetje van iets te maken die ik dan kan aanpassen zelf of om te gebruiken als rubber ducky, dan kan er onzin uitkomen maar mij gaat het dan om een ander idee wat naar voren komt en ik nog niet aan had gedacht. Dat zoek ik dan weer zelf gewoon op en gebruik ik. Dus wanneer je weet wat de nadelen zijn en het gebruikt als een tool als onderdeel van meer handmatig werk, dan kan het prima werken.
Goed voorbeeld inderdaad!

Ik gebruik het heel erg veel voor zulk soort dingen, incl programmeren.
Ik noem dat altijd de geestdodende apenklussen van het werk.

Opzetje van iets laten uitspugen.
Meestal is het niet (helemaal) goed, maar een opzetje zelf kost mij anders zo 20 minuten ipv 20 seconden.

Idem voor bv even een eerste (zeer grove) draft te maken voor bv een document of rapport oid.

Ik heb ook al mensen gezien die het gebruiken om ideeën uit te spugen.
Een groot deel daarvan is ook totaal waardeloos en kansloos, maar in een minuut tijd vang je tussen die berg puinhoop meer redelijke ideeën dan zelf op iets proberen uit te komen.
Die vervolgens weer kunnen helpen met betere en goede ideeën.
Het direct copy-paste is de valkuil.

Ik gebruik het regelmatig voor tekst, maar daar ook weer ga ik ervan uit dat er dingen niet kloppen of dat het dingen niet goed verwoord.

Is dat lui?
Ik vind dat zeker niet lui.

Zoals je zegt, een stukje wat ik met onze AI instance maak gaat echt niet "hoppa" de organisatie in, daar gaat echt nog een forse handwerk slag overheen.

Wat ik ook wel eens heb gedaan is een wenselijke koerswijziging die totaal geen draagvlak heeft uit te werken met AI. Zoals hier boven gezegd was dat heel interessant om mee te brainstormen.

Maar dat stuk mag echt het daglicht niet zien, dat zou me de meest gehate man van de organisatie maken :+
Dat MS gedrag bestaat al heel lang.
Voorbeeld: jaartje of 20-25 geleden heb ik de opleiding MCSE gedaan en wat me met name is bijgebleven is hoe de multiple choice vragen waren opgesteld.
4 mogelijke antwoorden waarvan er 2 regelrechte crap waren, 1 de MS oplossing en 1 de oplossing van een externe partij ( werkte in de praktijk bewezen beter dan die van MS)
Je raadt vast welk antwoord het gewenste antwoord was...
En tov de gratis ChatGPT is wel echt een pré imo dat hij op internet kan zoeken.
Dat doet chatgpt toch ook?
Gratis ChatGPT die ik laatst gebruikte niet. Die gaf me wel links naar wetenschappelijke papers ter onderbouwing. Die links waren complete onzin en verwezen naar andere papers. Toen vertelde hij mij dat ik het zelf moest Googlen met de titel van het paper. Toen bleken die hele papers niet te bestaan en bij elkaar gehallucineerd te zijn door ChatGPT...

Edit: Ik heb diezelfde commandline optie aan ChatGPT nu gevraagd. Ik krijg weer een antwoord met een reeks waardes die ik hem kan geven. Die van Copilot waren iig nog geloofwaardig (wat ook weer het extra vervelend maakte). Die van ChatGPT zijn ook pure onzin.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 26 april 2025 10:57]

Ik heb in de gratis webversie van chat gpt (wel ingelogd) toch echt 4 verschillende toggles die ik aan kan zetten voor zoeken, denken, deep research whatever dat is en nog 1, misschien plaatjes maken.

Dus ik weet niet hoe jij dan geen zoekoptie hebt
Ik zie het inderdaad, ik had gewoon enter gedrukt, en toen gebruikte hij het internet dus niet. Maar hij geeft je alsnog resultaten die heel geloofwaardig lijken. En pure onzin zijn dus.

En nu nog wat dingen geprobeerd, bij één variatie van de vraag ging hij wel ineens uit zichzelf internet raadplegen (dus zonder dat expliciet aan te zetten). En toen gaf hij ook alleen generieke informatie, met de melding dat hij exacte opties niet kon vinden. Maar net een andere versie en hij heeft weer random onzin terug.

En euhm, de deep research is vooral aan het researchen, en schiet echt voor geen meter op.
Ik ben geen techneut, maar onze on prem AI omgeving heeft voor de gebruikers een aantal toggles over hoe ver hij mag gaan. In de echte edge setting kan hij wel gaan hallucineren, maar ik zet hem meestal helemaal dicht.

Wat ook helpt is dat ik een paar personas heb gemaakt en die heb volgepropt met relevante informatie over onze organisatie.

Ik doe geen spannende dingen en alles is redelijk binnen een zelfde bestuurlijk kader, dus dan zal je nauwelijks hallucinaties hebben.
Ik vroeg copilot eens om de jonge talenten van Feyenoord die op het punt stonden door te breken. Copilot kwam terug met spelers die reeds vertrokken waren. Bij Ajax kreeg ik overigens wel een goed antwoord.
Dan moet je toch eerst je persona voeden met relevante courante info?

Anders krijg je inderdaad heel snel hallucinaties.
Waarom train je hem dan niet met je eigen data als addon?

Dat is precies het idee, klik een agent bij elkaar die jouw niche data preferred en hij zal 50-80%beter reageren omdat hij nu jouw niche markt snapt.
Zakelijk is Copilot best nuttig. Ik gebruik het om mijn e-mails te controleren op duidelijkheid en toon, ben daardoor minder lang bezig met het opstellen van e-mails. Copilot is goed in het doorzoeken van interne data, maakt zoeken een stuk gemakkelijker. Ook het samenvatten van informatie is erg nuttig, zeker als je geen tijd hebt om alles door te lezen.
Ook het notuleren van vergaderingen is iets wat ik als heel nuttig ervaar.
Voor presentaties gebruik ik het vooral om illustraties te genereren. Het is nog wel een beetje ‘hit and miss’, maar bruikbaar.

Echt slim is AI nog niet maar het zeker een goede hulp om tijd te besparen. Ik heb een collega die podcast maakt met Copilot voor onze projecten, best wel indrukwekkende om te horen hoe goed informatie wordt samengevat.

Trouwens ik weet niet of de 20 miljoen betalende klanten zijn, maar met USD30/m voor copilot 365 draaien ze toch een leuke omzet…
Ik gebruikte deze op eenzelfde manier, en de eerste keren controleer je de mails nog en zijn ze prima. Maar na een tijdje (zeker op de telefoon) controleer je ze niet meer.

Echter toen ik laatst eens even keer mijn verzonden emails bekeek welke met copilot waren verzonden, schrok ik toch wel even van de tekst. Er staan beste flinke fouten in vooral qua taalopbouw. Naarmate de tijd vorderd zie ik em ook steeds slechter worden.

Copilot voor de rest van het Office pakket, teams of wat dan ook. Het werkt gewoon niet goed.

Ik ben iig gestopt met CoPilot.
Krijg de indruk dat Copilot - maar ook veel andere diensten - zich momenteel nog het beste lenen voor doeleinden op taalvlak. En dan vooral de structuur, toon, toegankelijkheid etc ervan, en niet het creëren van 'nieuwe' inhoud (samenvatten gaat denk ik meer over structuur dan inhoud). Voor mij als webredacteur die grote hoeveelheden tekst beheert heel interessant.

Maar eerst wachten tot mijn werkgever de knoop doorhakt over wat ik wanneer mag gebruiken...
Maar eerst wachten tot mijn werkgever de knoop doorhakt over wat ik wanneer mag gebruiken...
Herkenbaar en imho ook gewoon terecht.
M365 is niet meegenomen in deze dit zijn 20 miljoen betalende consumers.

Ik verwacht dus dat de betalende enterprise nog veel groter zal zijn.
De meeste gebruiken chatgpt op het werk terwijl ze copilot ook hebben gekregen
Maar de zakelijke Copilot is gewoon ChatGPT. Qua data privacy zit er verschil in omdat je het in je tenant kan doen maar je praat gewoon met het GPT-4o model. Ik denk dat ze die gewoon prefereren vanwege de naam. Oh en de betaalde Copilot kan zoeken in je data.

Ik vind beiden niet zo geweldig trouwens. Ik vind Claude beter en Perplexity als het om zoekacties gaat.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 26 april 2025 21:18]

zakelijke copilot is veel minder goed dan chatgpt in mijn ervaring. Ik weet niet wat ze er aan veranderd hebben, maar het is echt niet best.
Persoonlijk heb ik dat gevoel helemaal niet. Op de zaak hebben wij ook enterprise copilot. Hij doet alles dat ik vraag, en geeft voor zover ik zelf door heb goede info. Uiteraard maakt het wel uit how goed de prompts zijn die je hem geeft.

Uiteraard kan dit voor iedereen verschillend zijn en ligt het er maar aan waar je het voor gebruikt. Ik merk dat ik het vooral gebruik als ik eenmalig een voor irritant taakje moet vervullen waar Copilot een powershell script maakt die ik gebruik als basis.
Gebruik het niet heel veel nog maar heb ChatGPT wel eens gebruikt om e-mails van toon te veranderen/te verduidelijken.

Sinds dat Copilot onderdeel is van onze 365 installatie is er ook een mail uitgegaan dat we AI voorzichtig moeten gebruiken in verband bijvoorbeeld met bedrijfsgevoel data. Best een open waarschuwing want tot hoe ver is iets bedrijfsgevoel gevoelige informatie wat je niet met een AI wil of mag delen? Dat is best lastig om in te schatten als werknemer.
Wij mogen geen enkele AI gebruiken behalve copilot via teams, maar man man wat een slecht systeem was dat. Voor m’n gevoel veel scooter dan de copilot die ooit in het begin die je via github kreeg… ChatGPT doet het aardig, maar voor het embedded c++ dat ik gebruik nog ver onder wat ik zou zeggen goede code…
Wacht jij gaat copilot in teams gebruiken voor : c++. |:(

If you only have a hammer the world start looking as nails.

Instal vscode en gebruik github copilot en een wereld zal voor je open gaan.
Voor op het werk mogen we niets gebruiken… en kunnen we trouwens niets gebruiken, dat is allemaal pot dicht gezet.
thuis vindt ik copilot voor wat ik doe nogal wat halfbakken, maar het vreemde is dat ik tester was voor copilot het toch wel een heel stuk beter was.

Maar goed volgens mij kun je beter cursor gebruiken dan vscode + copilot, tenzij copilot regenwormen meer dan een file kan bekijken…
Kunnen we niks gebruiken is natuurlijk bs.

Je kunt AI nl niet dicht zetten. Elke dag komen er weer nieuwe.

Als je programmeurs nu nog niet bekend zijn met gh Copilot is dat wel een kwalijke zaak. Bijna elke bedrijf heeft al bewezen dat het werkt en bespaard.

Vroeger was ik ook tegen en kon ik sneller betere code kloppen. Nu is Copilot gh toch echt een hele verademing vooral commenten van code.
Ik ben het niet met je oneens, maar er zijn bedrijven die daar heel voorzichtig mee moeten zijn. Ikzelf werk bij een bank en we zijn dus heel voorzichtig hiermee. Er moet eerst gedegen onderzoek gedaan worden om te kijken wat risico’s hiermee horen. We moeten voldoen aan allerlei verplichtingen en regelgeving en de DNB houdt hier ook toezicht op..
Dus ja we zijn er mee bezig, nee het gaat nog niet snel…
vrij simple,

Risico dat publieke AI gebruikt wordt is 10x groter als je geen afgeschermde interne AI gebruikt dus enterprise copilot is dan een hele goede optie ,

het niet aan bieden of verbieden geeft shadow IT in een heel risico vol gebied, Het aanbieden van de juiste tool zorgd er voor dat die shadow IT er niet is en dat de AI tool alles binnen de zelfde boundary houd.
Zoals ik zei, dit gaat niet snel en moet goed bekeken worden. Zo even uit mijn hoofd hebben we het over 10.000 collega's die verspreid zitten over de hele wereld. Het is niet een makkelijk traject om dat even op touw te zetten, ook een enterprise copilot is dan geen gemakkelijk traject want voor zover ik weet draait ook Enterprise Copilot niet on premises.. Dus als je dit gaat toestaan krijg microsoft gelijk je data.. En alhoevel we allemaal een bedrijf zijn, wil het nog niet zeggen dat data (in welke vorm dan ook) eventueel kan lekken tussen verschillende landen, als dat al gebeurt..)

We hebben hele teams die zich er mee bezighouden, met het opzetten en ook risk bepalen en documenteren en dat duurt even..
Ik gebruik Copilot regelmatig voor mn werk, maar met name wel nog als veredelde zoekmachine. Met 1 prompt doorzoekt hij posts en chats op Teams, mijn e-mails, documenten op SharePoint en OneDrive.
Het opstellen van conceptberichten, presentaties enz. vind ik wel echt prutswerk vaak (zowel in Copilot als in elk ander alternatief dat ik heb gebruikt).
Heb je al geprobeerd om stukken die jij wel goed vindt mee te geven? Dat maakte bij mij enorm uit (maar wij gebruiken geen copilot).

Als ik een stuk niet goed vindt geef ik ook gewoon feedback terug en laat hem op basis van die feedback een nieuw stuk maken, net zolang tot ik het kan gebruiken als framewor
Het probleem lijkt vaak vooral dat hij het echt niet weet. Ook na meerdere keren opnieuw vragen met andere formulering. Waarschijnlijk niet (goed) genoeg getraind voor de dingen die ik vraag.
Als ik Copilot een concept overeenkomst op laat stellen, dan zien de bepalingen er nog wel redelijk uit vaak. Dat allemaal weer controleren kost me alleen meer tijd dan zelf met een template of voorbeeld aan de slag gaan. Ook de samenhang tussen de bepalingen ontbreekt vaak.
Het ligt ook heel vaak aan de prompt.

Een goede prompt is een verhaal van 5-10 regels en verteld wie je bent wat je doet met welke goal en wat het resultaat moet zijn en in welke styl.

Veel mensen verwachten magic met 1 zin prompt en dat werkt idd niet.

Beetje alsof je tegen een klein kind zegt zit en dan verwacht dat hij snapt dat hij op de stoel links in de hoek moet gaan zitten.
Ja. Geld ook voor human communicatie.
‘Licht aan’ zonder context.
Kan in auto garage looplamp aanzetten of dimlicht van de auto waar je aan werkt.
1st wat in je opkomt doe je dan.
Als meerdere optie zijn zou counter vraag ook gepast zijn.
Maar bij ChatGPT gaan alles naar de US, en met CoPilot blijft alles in je Europese tenant, niet onbelangrijk.
Je moet Co-Pilot wel leren gebruiken, maar ik vind het best goed werken.
Ik gebruik het op kantoor, het werkt aardig. ChatGPT geeft betere resultaten, maar daar kan ik geen kantoor data in gebruiken. Voor alle LLMs blijft het dat ik het gebruik voor een framework, en zelf zaken aanpas. Dit kunnen documenten zijn, maar ook PowerShell scripts. Soms komt er precies uit rollen wat ik wilde, dat is dan weer een aardige extra tijdwinst, en anders is het “een beetje” tijdwinst.
Kan leuke dingen, zoals in Excel 'vergelijk de kolommen welke beginnen met old_ met de ander en geeft deze een kleur' of 'doorzoek mijn mail van afgelopen 2 maanden welke gaan over project paars'
Makkelijk, maar is het 25 euro per maand waard?. Het kan helpen mijn schrijfstijl aan te passen (wat voor mij belangrijk is).
Bij ons gebruiken ze Copilot voor het schrijven van technische werkprocedures en men is er tevreden over.
Ik gebruik ChatGPT, Le Chat en Copilot en Copilot geeft bij mij de minst goede resultaten. Ook krijg ik bij elk bezoek een full screen ad met dark pattern te zien dat ik de app moet downloaden.
hoe doet ChatGPT de file decryptie van MIP encrypted files ?

Daarnaast hoe doet ChatGPT jouw outlook bijwerken of je teams vergadering interacties.

Het zijn 2 totaal verschillende producten die je neit kunt vergelijken
Ik vraag mij af hoeveel van die gebruikers 'tegen wil en dank' lastig gevallen worden door Copilot.

Ik wordt er ziek van hoe vaak Microsoft Copilot door mijn strot probeert te rammen.

Voorbeeld. Ik heb Copilot uit staan in Word. Sindsdien krijg ik een melding dat mijn account niet in orde is en omdat te 'repareren' moet ik twee plugins toevoegen. EEN keer raden waar die plugins voor zijn. Inderdaad: AI

Er loopt ook een topic over op een MS forum:
https://answers.microsoft...-989e-41e73a9f70da?page=2
Ik snap zelf eigenlijk niet dat men het artificial intelligence noemt, ik zie het als een gewoon algoritme, alleen iets uitgebreider. Intelligent is het totaal niet.
Het is ook geen AI.. het is machine learning met een nieuw jasje en men noemt het nu AI.
Geweldig om minder te typen :)
Machine learning is een voorbeeld van kunstmatige intelligentie. AI is een heel breed verzamelbegrip waar ook bijvoorbeeld beeldherkenning onder valt, of spraakherkenning, of zelfsturende robots. Machine learning is een systeem waarbij een algoritme steeds beter ('kunstmatig intelligenter') wordt door te leren van goede en slechte voorbeelden.
Ik heb hierdoor Office van mijn pc gegooid, had een 365 abbo voor een paar jaar gekocht met black friday eens.
Nou dan maar niet en weg gegooid geld, overal die Copilot in drammen wordt helemaal gek van.
Office 2003 gebruiker hier. Nèrgens last van. -:))
Dat zou ik dan weer net niet doen, je krijgt geen updates niks.
Je gebruikt een pakket wat vol met security gaten zit, kijk dan naar een alternatief.

Je heb libreOffice maar dat vind ik er niet uit zien, zelf heb ik Onlyoffice erop gezet.
Interface heeft ook veel weg van Microsoft Office, waardoor ik het prettiger in gebruik vind.
Dit vooral, het klinkt net zo zielig als "we hebben 20 miljoen impressies".
Ja ik kende een Italiaanse callcenter manager die trots beweerde dat al hun gesprekken binnen 5 seconden werden opgenomen want ze gingen allemaal naar een antwoordapparaat als het te druk was.

Toen hebben we een keer die berichten afgeluisterd. Ik spreek geen Italiaans maar hun verwensingen zijn erg kleurrijk :+ Die mensen kregen natuurlijk ook niet het tevredenheidsonderzoek.

Dusja technisch hadden het doel meer dan gehaald, in de praktijk waren ze gewoon idioot bezig.
Dat doet me denken aan het KPI denken: alle gesprekken duren niet langer dan 5 minuten, de KPI is gehaald maar ondertussen is niemand tevreden. :)
Ik heb die melding ook al enige tijd, maar ik negeer het gewoon. Het heeft bij mij geen gevolgen voor de functionaliteit. Updates blijven ook binnenkomen. Ik heb al Linux op mijn desktop en dat komt ook op mijn volgende laptop.
Ik probeer al dat AI gebeuren niet te gebruiken en zet het uit als het kan. Domweg omdat het gebruik teveel negatieve impact heeft op klimaat, flora en fauna. Ik vraag me echter wel af of ik AI toch stiekum ergensl gebruik, ondanks dat ik het niet wil.
Ik zal ieder geval de abo mijden en cloud AI. Als kan gebruiken lokale AI.
Voor privacy censuur en omdat waarschijnlijk doel bewust sporadisch zal gebruiken.
Zal abbo gewoon erg duur zijn. Zoals alle software abbo voor sporadisch gebruik.
Is het ook gebruiken als je het perongeluk aanklikt omdat het nu overal door je strot geduwd is?

Ik gebruik zeer intensief AI. Maar Copilot bevalt gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 26 april 2025 10:11]

Ik ben vermoedelijk ook meegeteld in die 20 miljoen, paar keer op de knop gedrukt met linker- en rechtermuisknop om te kijken of het zo te verbergen of verplaatsen is.
wat snap je niet aan "wekelijk" ? Dat is niet meer een "oeps ik heb er per ongeluk op geklikt en doe het direct terug dicht" use
Er is alleen geen verduidelijking wat wekelijks als betekenis heeft.

Ze kunnen wekelijks metingen doen om te bepalen hoeveel unieke gebruikers er in die week de dienst een keer gebruikt hebben. Waarbij de volgende week er heel andere gebruikers kunnen zijn geweest terwijl het aantal per week ongeveer gelijk bleef.

Of ze kunnen bijvoorbeeld meerdere weken achtereen meten om alleen de gebruikers mee te tellen die meerder weken achtereen het systeem gebruikt hebben.
de grammaticale terminologie is dat het gaat over unieke gebruikers die iets minstens 1x per week iets doet, aangezien wekelijks het bijvoeglijk naamwoord is van gebruikers in die zin. Waar jij het over hebt zijn wekelijks 20 miljoen gebruikers, waarbij wekelijks een bijwoordelijke bepaling van frequentie is.
Eens, zelfs in Notepad zit al een button. Teams zit ook vol met tiles. Je ontkomt er niet meer aan als je het niet nodig denkt te hebben. Ik vind het in apps als notepad bv vrij overbodig in hoe ik het gebruik. Maar dat is voor ieder persoonlijk. In Teams is 1 shortcut ook wel voldoende en dan bedoel ik de conversatie button die ik nog het meest gebruik.

[Reactie gewijzigd door blatenja op 26 april 2025 10:07]

Ja, dat vermoeden krijg ik ook. Schijnbaar val ik onder die 20 miljoen.
En daar gaan we weer, even een terugblik:
YouTube: Mobiel bellen in 1998 door Frans Bromet

AI is wel een blijvertje.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 april 2025 10:09]

Je hebt mij verkeerd begrepen. Ik gebruik zeer intensief AI. Maar copilot bevalt niet.
Ik gebruik ChatGPT en Copilot en beide hebben wel hun minpunten.
AI is misschien een blijvertje in de vorm die er al was. Grote complexe modellen om veel saai werk uit te voeren. Maar hoe meer ik de output van dit soort "regular joe AI" zie, hoe meer en meer ik er teleurgesteld van raak.

Het is net een helpdesk. Er werken 80-100 jongeren die allemaal van een script voorlezen en er zijn er maar hooguit 3 of 4 die het echt snappen, die verder kunnen denken dan het script, die het script niet eens nodig hebben. Maar ik veel gevallen juist gehinderd worden door het script omdat het verplicht is.

Kan je je voorstellen als je een met een ambtenaar moet praten die niet alleen een script moet gebruiken, maar eentje gegenereerd door een AI? "computer says no" krijgt een hele andere betekenis.
Het probleem met AI is dat veel mensen er de menselijke eigenschap denken op plakken.
Maar dat is niet wat er gebeurt.
Het is een stukje software dat de statistisch meest populaire reactie biedt.
Dat is iets heel anders dan kunnen denken en iets kunnen snappen.
De ai snapt helemaal niets. Het zogenaamde redeneren dat nu populair is, is niets anders dan het ontleed proces dat voorheen in de achtergrond gebeurde en dat nu in beeld wordt gebracht, verder heeft het geen enkele functie.
Het is anders verrekte handig ipv zelf een lap tekst te moeten lezen opzoek naar het antwoord presenteert AI dat kort samengevat binnen paar seconden, als je maar goed formuleert.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 26 april 2025 14:53]

AI wordt nog door ontwikkeld en is er nog niet. Vooral ook in de manier van trainen de kwaliteit van de gebruikte data waar mee het gevoed wordt. En ook hoe AI is opgezet. Als deels met menselijke input of 100% NN Daar is nog grote verschillen.
Voor interferentie moeten gebruiker nog de kennis en routine krijgen in de AI goede prompt te kunnen geven zodat AI niet hoeft te gissen en zelf ongewenste keuzes maakt. Dat maakt prompt vaak groter of reeks prompt die op voorgaande bouwen.
Als je dat beweert dan snap je niet wat AI is.
AI is altijd gissen.
Het maakt een lijst van statistisch meest voorkomende reacties op de prompt die wordt gegeven.
En daarna wordt willekeurig een van die antwoorden gekozen.
Het probleem met de meest voorkomende reacties op Internet, want dat is de bron van de data van de AI, is dat die reacties nogal eens volstrekte onzin bevatten.
Het zogenaamde hallucineren van de AI is niets anders dan het reproduceren van fake nieuws dat prevalent is op het internet op het moment dat de training van de AI wordt uitgevoerd.
Zaken waar emoties bij zitten moet je AI niet vragen, zoals politiek, en de rest altijd AI vragen om bronvermelding, meeste onzin vis je er dan gelijk uit.

Programmeren bijvoorbeeld, simpele commando,s terwijl je op internet eerst een lap text moet lezen waar je niet om gevraagd hebt terwijl AI de commando zo uitpoept.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 april 2025 11:58]

AI produceert geen goede code. 'uitpoepen' is een passende omschrijving..
De meest voorkomende code is ronduit drek.
Misschien dat je je huiswerk kan laten maken door de AI als het gaat om de basis van het leren programmeren als de scope heel erg beperkt is.
Niet dat ik dat adviseer want je leert er immers niets van.
Feitelijk zou je een AI niet moeten gebruiken om te programmeren, tenzij je zelf héél erg goed erin bent.
En als je zelf héél erg goed bent, dan heb je die AI waarschijnlijk niet nodig. Sterker nog, die zit je dan vaker in de weg dan dat het iets zinnigs oplevert.
AI zit nog in beginfase, kom over x jaar maar terug.
Worden continue grote stappen gezet in verbeteren ervan.
98% Van de data is toch al gebruikt? Straks gaan we AI trainen met AI gegenereerde data. Denk eerder dat het gaat verslechteren.
Check eens responsible AI, het concept waar over dit onderwerp wordt nagedacht, hoe willen we "AI integreren" in onze maatschappij maar ook "hoe niet".

In de AI-Act is daar al behoorlijk over nagedacht.
Mensen die nadenken over AI, AI toepassingen en verantwoordelijk gebruik van AI doen deze zaken al sinds de breedschalige uitrol van AI en daarvoor ook al.

Het probleem zit in de grote logge en vooral domme mensenmassa die niet verantwoordelijk om kan gaan met AI. Neem alleen al ELK online sociaal platform en de hoeveelheid verifieerbare onzin geuit wordt. "Het hep op feesboek gestaan". Dat probleem ga je nooit oplossen, tenzij je geen AI gaat gebruiken. Maar net als social media is het ontsnapt uit de doos van pandora.

Maar het business model van AI bedrijven is juist gestoeld op dat soort mensen. Zoveel mogelijk rommel pushen, verslaving kweken en daarna is men afhankelijk van AI. De AI act gaat daar niks aan oplossen, want het kan nooit dom gedrag voorkomen. En uiteraard ook gecombineerd met dom gedrag van investeringsmaatschappijen die alleen maar kijken naar winst.
Het toppunt van mobiel bellen is voor mij het reclamefilmpje voor KPN van Theo en Thea die in een bootje, met de rug naar elkaar toe, met elkaar zitten te bellen.

Naar het filmpje gezocht maar niet gevonden.
Weet niet of ik deze reclame nog ken, herkende het ieder geval niet.
Maar jeetje hoorde even het woord Gulden weer, zo dat is lang geleden :+ .
Het is ook al weer heel lang geleden, dat mobiel bellen begon.
Ja, dat is hem.
Het waren Arjan en Tosca, ik zocht op Theo en Thea.

[Reactie gewijzigd door CPV op 26 april 2025 12:50]

Al die ai verbruikt inmiddels al meer dan alle bank- en handelsystemen bij elkaar incl. Bitcoin mining. Bijzondere ontwikkeling waar energie tegenwoordig steeds schaarster wordt.
Sowieso enorme CO2 foodprint, waarbij alle huishoudens bijelkaar verbleekt.
Om een inkoppertje te doen, maar euhm, bron?

Want ik heb moeite echt data te vinden over AI energie verbruik, maar uiteindelijk als redelijke bron: https://www.ecb.europa.eu...502_03~8eba688e29.es.html
AI-related energy consumption in data centres is currently limited, estimated at around 20 terawatt-hours
Dat is bijna 9x minder dan ruwweg het energieverbuik van Bitcoin: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption (175TWh per jaar). Wat vooral laat zien hoe debiel veel energie dat verbruikt. En natuurlijk, beide getallen zullen behoorlijke foutmarge hebben, maar het lijkt er wel erg op dat alle AI bij elkaar niet in de buurt komt van wat Bitcoin gebruikt.
“De Nederlander Alex de Vries van de VU Amsterdam calculeerde dat in 2027 de AI-sector waarschijnlijk zo’n 85 tot 134 terawatt uur per jaar verbruiken.”
Bron: https://www.bright.nl/nie...matige-intelligentie.html
Dat onderbouwd een beetje mijn punt dus ;) . Over twee jaar is de verwachting nog dat het minder dan Bitcoin vebruikt. En uiteindelijk zal het wel er voorbij gaan, en het energieverbruik is een dingetje, helemaal mee eens. Maar het laat imo dus vooral zien hoe verschrikkelijk veel Bitcoin verbruikt.
De bankenwereld verbruikt nog veel meer.
Maar dat heeft een goede usecase de hele economy draaiende houden,

BC is een gebakken lucht die ook op 100 pcs zou kunnen draaien net als DNS. Het toevoegen van miljarden nodes is gewoon puur onzin.
Het kan de bankwereld vervangen, en kunnen ze niet meer voor inflatie zorgen.
Wij hebben hier in NL nog niet zo een extreme inflatie ramp meegemaakt.
Maar ja als je loon 1000 per maand is en primaire levens behoefte voor paar artikelen het getal van 10 naar 100 naar 1000 naar 10000 naar 100000 gaat en je loon kwa getal amper mee gaat. Dan verdamp je geld. En daar voor is crypto coins voor gekomen.
Alleen is BC niet ideaal en heeft ook zijn problemen, waardoor het doel ook niet bereikt is.
Pardon. 10% inflatie in 2022, en inflatie IEDER jaar bovenop de inflatie van het jaar ervoor hè, dus stapelt zich steeds verder op.
https://www.raisin.nl/economie/cpi-nederland/
De Euro heeft ook zo z'n problemen.
Bc waarde is centraal dus als alles duurder wordt in je land is dat het zelfde.

Ipv dat brrod 1bc kost is dat 15 jaar later 0,000001 Bc

Je geld is dus zelfde manier verdampt
Ja, maar als wij het doen is het goed. Toch? We maken banen, economie, etc etc

Maar vertel eens, waar is de drive-in voor de CO2 voedsel? Er is zoveel van blijkbaar ;)
(ps, het is fooTprint, flauw grapje ;) )
Dit is tekenend voor de hoe markt zich ontwikkelt. OpenAI vangt alle hype, en weet daar al geen winst mee te maken. De rest van de aanbieders probeert relevant te worden, maar heeft eigenlijk ook geen business case.
Het is een razend snel hulpmiddel om bestaande kennis op te zoeken, mits het er in gestopt is. Ook een stelsel van 5 vergelijkingen met 7 onbekenden werd snel opgelost. Voor mij is het pas intelligent als het een wiskundig probleem oplost wat de mens nog niet gelukt is.
Ook een stelsel van 5 vergelijkingen met 7 onbekenden werd snel opgelost.
Dat kan AI ook niet hoor, dat is wiskundig onmogelijk, je houdt dan vrijheidsgraden over.

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 26 april 2025 10:28]

Klopt, dat wordt ook keurig aangegeven met voorbeelden. Als je vervolgens aangeeft dat alle onbekenden positief moeten zijn worden de grenzen aangegeven waarbinnen de oplossingen zich moeten bevinden. Het kostte mij dagen deze grenzen te berekenen.
Tja is niet zo moeilijk hè, als je het overal in propt, van Windows tot Office tot Notepad / paint zelfs.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn