Wat ik bij deze berichten niet kan lezen is wanneer Telegram data deelt. Delen ze data na een gerechtelijk bevel of met een handtekening van de officier van justitie, of delen ze data wanneer een willekeurige agent ze een mailtje stuurt met "dit nummer is verdacht"?
Dat gaat via de officier van justitie, die in ieder geval in Nederland bevoegd is om gegevens bij opsporingsonderzoek op te vragen. Voor meer ingrijpende maatregelen, zoals het aftappen van communicatie, is echter toestemming van de rechter-commissaris vereist. In eerste instantie zeiden ze dat ze alleen gebruikersgegevens deelde na ontvangst van een wettelijk bindend gerechtelijk bevel dat bevestigt dat de gebruiker wordt verdacht van terrorisme (en dan nog naar eigen inzicht). Maar dat is na de arrestatie van de CEO van Telegram in Frankrijk, die na voorlopige hechtenis nu op borgtocht vrij is, veranderd en nu
verwijderen ze berichten na meldingen en hebben gezegd ook beter te gaan
modereren.
De rechter-commissaris (in strafzaken) is een rechter die aangewezen is door de president van de rechtbank om tijdens het opsporingsonderzoek, dat door de politie plaatsvindt, beslissingen te nemen over zaken waarvoor de officier van justitie geen bevoegdheden heeft. Voorbeelden hiervan zijn het aftappen van telefoonlijnen, het inbewaringstellen van verdachten, en het doorzoeken van woningen.
Bron:
https://www.om.nl/documen...an-de-rechter-commissaris en
Wikipedia: Rechter-commissarisNiks mis met samenwerking als Telegram zelf overduidelijk kan zien als iets niet soep is (die kanalen waar criminelen handelen spreken nou niet bepaald in codetaal) maar voor de lastiger gevallen wil je niet de politie effectief onbeperkte toegang tot hun database geven.
Dat laatste wil je inderdaad niet, maar dat eerste hebben ze enorm lang niets mee gedaan. Pas na forse druk van verschillende landen en de recente arrestatie van de CEO in Frankrijk is Telegram begonnen om pro-actiever te handelen. Ze hebben nu toegezegd om berichten te modereren en in te grijpen wanneer duidelijke strafbare feiten worden gemeld, maar dat heeft wel heeeel lang op zich laten wachten. Zeker gezien het feit dat groepschats
niet versleuteld zijn (één-op-één secret chats wel, indien aangezet). Dus bij meldingen zou hun platform een van de gemakkelijkste zijn om te modderen en zaken aan de autoriteiten te melden. Zoals de meeste andere platforms wel doen:
nieuws: 'Apple rapporteert veel minder kindermisbruikbeelden dan concurrenten'
Bij meldingen zou je in ieder geval ok verwachten dat Telegram hun eigen gebruikersvoorwaarden (en de wet) handhaven maar dat doen/deden ze dus niet. Dit benadrukt nogmaals dat het gebrek aan rapportages van Telegram niet aan technische beperkingen ligt, maar eerder aan keuzes die het platform maakt met betrekking tot geen (of amper) moderatie en gebruikersveiligheid.
Waardoor ze nu in de volgende landen onderzoeken lopen omdat Telegram niet tot te slecht meewerkt :
Nederland,
België en FrankrijkAls ik het nieuws over hun privacybeleid lees, lijkt het erop dat er geen rechter tussen hoeft te komen om gegevens op te vragen en hoeft men alleen het woord "verdachte" te roepen. Zo innig hoeft die samenwerking ook weer niet van mij.
Sinds de arrestatie van Pavel Durov in augustus van dit jaar heeft Telegram tot nu toe maar aan 14 requests door de autoriteiten van de VS voldaan dit jaar. Met data over IP adressen en telefoonnummers van in totaal 108 gebruikers. Lijkt mij dat als ze echt mee zouden werken met agenten die "verdachte" roepen dit aantal vele malen hoger zou zijn.
https://www.theverge.com/...-us-authorities-this-year
Voor Nederland is het:
Transparency report for the period 01.01.24–30.09.24
Fulfilled requests from the Netherlands for IP address and/or phone number: 1
Affected users: 1
All requests are processed according to paragraph 8.3 of the Privacy Policy (
https://telegram.org/privacy#8-3-law-enforcement-authorities). For more information, see Telegram's User Guidance for the EU Digital Services Act (
https://telegram.org/tos/eu-dsa).
The next transparency report will be published in January 2025. Telegram’s annual DSA transparency report for 2024 will be released separately in January 2025.
Bron:
https://tweakers.net/foto...LLXZsrBm4XtiP9EvW9kpj.png via
https://t.me/transparency
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 10 november 2024 14:06]