Masimo, Google en Qualcomm werken samen aan gezondheidsplatform voor Wear OS

Masimo gaat met Google en Qualcomm samenwerken aan een gezondheidsplatform voor Wear OS-smartwatches. Het medische bedrijf zal delen van de hardware- en softwarecomponenten maken, terwijl de OEM’s nog steeds het ontwerp van de digitale klokjes kunnen bepalen.

Masimo schrijft in een persbericht dat het zal instaan voor biometrische sensoren, algoritmes en software van het platform. Het medische bedrijf zal enkele sensoren aanleveren, maar werkt ook samen met Qualcomm. De Amerikaanse chipfabrikant zal naar eigen zeggen mobiele chips aanleveren voor het nieuwe platform, zoals de Snapdragon W5+ Gen 1. Het platform zal compatibel zijn met bestaande Google-apps en -diensten die voor Wear OS zijn gemaakt. Masimo zal naar verluidt ook een aparte Android-app ontwikkelen die op een later moment op de markt moet verschijnen.

De drie bedrijven menen dat fabrikanten dankzij het platform in staat zullen zijn om Wear OS-smartwatches sneller op de markt te brengen. De fabrikanten kunnen nog steeds het ontwerp en de gebruikersinterfaces van hun digitale klokjes ontwerpen. Het is niet duidelijk wanneer de eerste WearOS-smartwatches met technologie van Masimo op de markt zullen verschijnen.

Pixel Watch 3 design
Pixel Watch 3 design

Door Jay Stout

Redacteur

16-09-2024 • 08:13

12

Lees meer

Reacties (12)

12
12
8
0
0
4
Wijzig sortering
Toeval nu Masimo en Apple overhoop liggen door de bloedzuurstofgehalte patenten?

Maar wel slim om zaken te standaardiseren.
Viel mij ook al op! De een wordt aangeklaagd en de ander gaat de samenwerking aan.
Masimo is een grote speler in de medische sector die zich ook wel richt op draagbare en draadloze technieken. Met name in medische setting. Daarom is de samenwerking wel logisch. Ik denk dat er met Apple een vergelijkbaar scenario denkbaar was maar de onderlinge verhoudingen verzuurd zijn. De rechtzaak moet maar uitwijzen waarom maar een logische partner is het zeker.

Ik had eigenlijk Fujitsu allang verwacht in deze markt. Die maken medische apparatuur en consumenten electronica.
Het lijkt erop dat ze daarmee op een meer gestandaardiseerd hardware platform aan gaan sturen. Hopelijk komt dat de batterijduur ten goede. Overigens is Masimo voor specialist op bio tech als ik dat zo snel lees. De vraag is dan of multi-band GNSS ook naar WearOS komt (wellicht via Qualcomm?).

Ik zie op zich wel mogelijkheden, maar ook de valkuil voor 13-in-een-dozijn smartwatch lijnen met allemaal soort van dezelfde tech.
Fabrikanten kunnen kiezen tussen verschillende sensoren en ik ga ervan uit dat ze ook zelf nog extra sensoren van andere partijen kunnen toevoegen. Ik heb liever dat alle smartwatches dezelfde sensoren hebben, in plaats van dat er sensoren worden gebruikt die onnauwkeurige waarden doorgeven. Volgens experts levert geen enkele Wear OS-watch nauwkeurige data op. De enige merken die goede smartwatches met betrouwbare waarden aanbieden, zijn Apple (ook vooralsnog de enige die door de FDA en EMEA zijn goedgekeurd) en, tot op zekere hoogte, Garmin.
Volgens experts levert geen enkele Wear OS-watch nauwkeurige data op. De enige merken die goede smartwatches met betrouwbare waarden aanbieden, zijn Apple (ook vooralsnog de enige die door de FDA en EMEA zijn goedgekeurd) en, tot op zekere hoogte, Garmin.
Volgens de recente review van de Pixel 3 hier op Tweakers is dit qua HR meting een uitzondering op de regel; kennelijk doet die het erg goed. Idd is Apple echt wel goed qua HR en GPS o.a. Vwb de andere bio tracking is dat volgens mij wat minder duidelijk, uitgezonderd ECG.

De vraag is natuurlijk ook wel een beetje; wat moet je als 'leek' met al die info? Als je maar genoeg 'meet' dan vind je vanzelf vanalles wat potentieel afwijkt 'van de normaal'. Maar die 'normaal' is niet zo clear cut als soms verondersteld wordt. Er wordt steeds meer duidelijk bv dat veel wetenschappelijke inzichten vooral gebaseerd zijn op metingen op een mannelijke populatie; daar waar vrouwen onderbelicht blijven (en die waarden wijken af).

Ik moest een beetje denken aan deze video: https://youtu.be/rW3DGnHO2iY
Ik heb de lancering en review van de Pixel 3 helemaal gemist! Ik ga er straks even naar kijken.

Het klopt inderdaad dat dit echt afhangt van de algoritmes en hoe deze worden afgesteld op verschillende bevolkingsgroepen. Zo weet ik dat de smartwatches van Samsung bijvoorbeeld heel goed en accuraat zijn in Zuid-Korea, maar in het Westen juist minder goed presteren (door een ander huidtype, Fitzpatrick-schaal, en de manier waarop licht wordt weerkaatst/opgenomen). Bij Apple zal het waarschijnlijk gebaseerd zijn op een meer gebalanceerde demografie, waarbij zoveel mogelijk variabele verschillen worden meegenomen.

Verder is het zo dat bij iemand met een donkere huid (>4 op de Fitzpatrick-schaal) of iemand met een tatoeage op de pols de gemeten waarden alle kanten op kunnen gaan, waardoor ze eigenlijk nutteloos worden.

Hoewel ik het eens ben met de algemene trendlijn die zichtbaar is bij elke demografie, is het wel zo dat sommige functies niet of zeer slecht werken; bijvoorbeeld een blanke Europeaan krijgt netjes een melding bij een dreigende hartaanval of infarct, terwijl een Europeaan met een huidtype >4 geen enkele waarschuwing krijgt. (Je moet jezelf echter nooit veilig wanen als je geen verdachte resultaten ziet op je Apple Watch; mensen weten vaak bewust of onbewust dat er iets niet goed is in hun lichaam en kunnen vaak aanvoelen dat ze binnen enkele dagen tot uren zullen overlijden. Het mechanisme hiervan is nog niet volledig bekend.)

Dit geldt ook voor veel andere sensoren. Tot slot wil ik nog opmerken dat dit ook van toepassing is op de ECG-functie; het is namelijk erg moeilijk om nauwkeurige metingen te doen, omdat afkomst en levensstijl een grote invloed hebben op hoe stroom door iemands lichaam wordt geleid. Het is ook bekend dat ECG-apparatuur meestal geen betrouwbare resultaten geeft bij mensen van Afrikaanse afkomst. Hiervoor is vaak andere apparatuur nodig die correct is afgesteld, maar die is nauwelijks beschikbaar in de EU en de VS.
Ik heb zelf ooit een smartwatch gehad, de Samsung Gear S3, maar het heeft mij nooit echt kunnen aangrijpen. Ja, de horloge is best geinig, maar de "toegevoegde" waarde was er voor mij niet/heel snel af. Daarnaast als ik om mij heen kijk, zie ik nagenoeg niemand die gebruik maakt van een smartwatch. Je hebt die ene collega met een smartwatch, maar daar houdt het bij op. Is het iets Nederlands dat ik er weinig zie, is de markt voor smartwatches überhaupt klein, of is er wel vraag naar in andere landen/werelddelen?
Ik denk dat het jouw omgeving is. In mijn omgeving heeft bijna 80% van de mensen een smartwatch.
Bij mij ook, meer dan de helft van rond mijn leeftijdsgenoten (+/- 30 jaar oud) zie ik met een smartwatch rond lopen.
Ik heb er eentje, maar de toegevoegde waarde is minimaal. Ik gebruik hem vooral als wekker/sleep tracker.
Ik moet t eerst allemaal nog maar zien. Google heeft bij mij een beetje de reputatie opgebouwd dat dit project net zo snel weer gecanceld wordt wanneer de resultaten tegenvallen. Prima initiatief wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.