OnePlus kondigt Watch 2 aan: Wear OS-horloge met langste accuduur

OnePlus heeft zijn Watch 2 officieel aangekondigd. De smartwatch draait Google Wear OS 4 en belooft een accuduur van vier dagen in smartwatchmodus, aanzienlijk langer dan concurrerende modellen van Samsung en Google. Uit eerste tests van Tweakers lijkt de Watch 2 de beloofde accuduur inderdaad te halen. Het horloge is vanaf 4 maart voor 329 euro te koop in twee kleuren.

De OnePlus Watch 2 is de opvolger van de OnePlus Watch uit 2021, een horloge dat gebruikmaakte van het eigen RTOS-besturingssysteem. OnePlus maakt nu dus de overstap naar Wear OS 4, waarmee OnePlus na Samsung en Google de derde fabrikant is die gebruikmaakt van deze nieuwste versie van Googles besturingssysteem voor smartwatches.

OnePlus Watch 2

De Watch 2 heeft een ronde behuizing, gemaakt van roestvast staal en heeft een 1,43”-amoledscherm met een resolutie van 466x466 pixels en een geclaimde maximale helderheid van 1000cd/m². Het scherm gaat schuil achter saffierglas, wat een hoge krasvastheid moet opleveren. Het horloge heeft naast een touchscreen twee fysieke knoppen, waarvan de bovenste eruitziet als een kroon en weliswaar draaibaar is, maar géén draaifunctie heeft en gewoon een drukknop is.

OnePlus zet de Watch 2 op de markt als een allround smartwatch met uitgebreide gezondheids- en sportfuncties, waarbij het de eigen OHealth-app gebruikt voor het verzamelen en duiden van gezondheidsinformatie. Het horloge is, net als andere Wear OS 4-smartwatches, alleen compatibel met Android-smartphones.

Langere accuduur door slim trucje

Het horloge heeft 2GB werkgeheugen en 32GB opslag, en gebruikt een Dual Engine Architecture. De OnePlus Watch 2 heeft namelijk zowel een Qualcomm Snapdragon W5 Gen1 als een energiezuinige BES2700-processor. Die laatste is een extreem energiezuinige, maar niet heel krachtige processor. OnePlus gebruikt deze chip om met het eigen RTOS-OS achtergrondprocessen en dagelijkse taken af te handelen. Denk hierbij aan notificaties, weksignalen, en het meten van hartslag en stappen. De Snapdragon W5 Gen1 blijft hierbij zoveel mogelijk uitgeschakeld en wordt alleen ingezet voor aan Wear OS-gerelateerde taken en het uitvoeren van thirdpartyapps. OnePlus omschrijft de werking als een hybride model, waarbij de zuinige BES2700-chip en het RTOS-OS zoveel mogelijk taken van de krachtigere Snapdragon W5 en Wear OS overnemen.

OnePlus Watch2 BES2700 Snapdragon W5 Gen1

Samen met de 500mAh grote accu moet dat dus een accuduur ‘tot vier dagen’ opleveren in smartwatchmodus. Ik heb de Watch 2 nu precies een week in gebruik en de claim van OnePlus lijkt waar te zijn; bij dagelijks gebruik, inclusief ongeveer een uur per dag sporten met gps-registratie, kom ik gemiddeld uit op 3,7 dagen. Dat is met het scherm in raise-to-wakemodus. Bij ‘zwaar gebruik’ met een thirdpartywatchface die de Snapdragon W5-processor altijd actief houdt, en scherm in always-onmodus, halveert de accuduur volgens OnePlus naar ongeveer twee dagen. Die claim hebben wij nog niet kunnen bevestigen.

Het laden van het horloge gaat ook snel. De Watch 2 maakt gebruik van een magnetische oplaadpuck met pushpins die een fysieke verbinding maken met contactpunten achter op het horloge. Dankzij het VOOC-protocol van OnePlus/OPPO is een laadtijd van helemaal leeg tot honderd procent binnen 60 minuten mogelijk, blijkt uit onze test.

Sensors

De OnePlus Watch 2 biedt ondersteuning voor dualfrequency-gps voor nauwkeurige plaatsbepaling en ondersteunt daarnaast de Beidou-, Galileo-, Glonass- en QZSS-gnss-systemen. Het horloge heeft uiteraard een optische hartslag- en spo2-sensor. Het beschikt ook over een gyroscoop, accelerometer, barometer, geomagnetische sensor en lichtsensor. Het is tot vijf atmosfeer waterdicht, heeft een IP68-rating en voldoet aan de MIL-STD810H-standaard, wat betekent dat het klokje, buiten dat het water- en stofdicht is, moet werken bij temperaturen van -40 tot 70 graden Celsius.

Eerste indrukken OHealth

Wij hebben de OnePlus Watch 2 nu een week in gebruik en mijn eerste indruk is positief. Het horloge gaat daadwerkelijk aanzienlijk langer mee dan de Samsung Galaxy Watch 6 Classic en Google Pixel Watch 2. Het oledscherm is helder en goed afleesbaar en de bediening is in grote lijnen zoals we van Wear OS gewend zijn, met tiles en pulldownmenu's zoals we die ook kennen van de horloges van Samsung en Google. De ‘nepkroon’ vind ik een tegenvaller, want je hebt nu wél een knop die onnodig ver uitsteekt en per ongeluk ingedrukt kan worden.

De gezondheids- en sportfuncties van het horloge lijken ook goed te werken. De Watch 2 heeft meer dan 100 sportprofielen, waarbij hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen en roeien automatisch herkend worden. Daarnaast zijn er 11 'professional sports modes' waarbij het horloge specifieke data voor de betreffende sport vastlegt. Het horloge lijkt hartslag en slaapduur vrij nauwkeurig te meten en de gps-registratie tijdens het sporten is nauwkeurig, met als kanttekening dat ik het horloge nog niet tussen hoogbouw getest heb.

De OnePlus Watch 2 ondersteunt veel sportprofielen, waarvan sommige sport-specifieke data verzamelen en tonen. Vlnr: hardlopen, tennis, badminton en skiën.
De OnePlus Watch 2 ondersteunt veel sportprofielen, waarvan sommige sportspecifieke data verzamelen en tonen. Vlnr: hardlopen, tennis, badminton en skiën.

De OHealth-app wordt gebruikt om alle sport- en gezondheidsdata te verzamelen en weer te geven. Zowel via de smartphoneapp als op het horloge zelf zijn tips en duiding beschikbaar die moeten helpen om beter te begrijpen wat je met de data kunt doen. Nadeel is wat mij betreft dat het niet mogelijk is sportdata te exporteren naar bijvoorbeeld Strava of andere platforms. Wil je dat doen, dan zul je thirdpartyapps moeten gebruiken.

De komende periode zullen we de Watch 2 verder testen. Houd Tweakers in de gaten voor onze volledige review.

Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

26-02-2024 • 16:00

58

Reacties (58)

58
58
29
0
0
28
Wijzig sortering
Wat ik een beetje jammer vind is dat Oneplus er weer een eigen app voor de gegevens heeft ingezet. Samsung dit dit ook en Ticwatch ook overigens, maar die zijn nog enigzins te koppelen met Goole Health. Ben benieuwd of dat hier ook kan.
OEMs moeten hun eigen app maken voor Wear OS. Er is geen Wear OS app meer sinds Wear OS 3.0.
Ik bedoelde meer Google Fit, als je gekoppeld bent aan Google Health dan is het gedeelde data.
Je kunt, in ieder geval bij Samsung, de Google apps gewoon via de Play Store downloaden. Dan heb je de eigen apps niet nodig.
Wat ik helemaal erg vind is dat bijvoorbeeld een Galaxy Watch 6 meer functies heeft als je die met een Samsung telefoon koppeld.
Is dat zo speciaal 4 dagen zonder opladen .hoef de mijn pas na 12 dagen op te laden..ook draadloos duurt een uurtje.
Model hk 85 gekocht bij temu.
Een accuduur van 4 dagen is toch best goed voor een smarwatch die 300 euro kost. Hoop dat dit samsung een google aanspoort om ook hun accuduur te verlengen in de komende smartwatches.
Ligt natuurlijk ook aan het referentiekader. Mijn Pebble Time Steel heb ik, nog steeds, geen idee van hoe lang die na de 7 of 8 jaar dat ik deze nu heb meegaat. Maar het is zeker meer dan 4 dagen. Zal ergens rond de 7 zijn (origineel 10, soms wat meer). En daarvoor betaalde ik toen ook nog eens geen €300.

En voor een klokje dat notificaties geeft is die nog steeds ruim goed genoeg. En toentertijd waren er ook wel verschillende apps. En AFAIK worden in de, nu Rebble, store mondjesmaat nog steeds apps toegevoegd (en geupdate). Ondanks dat Pebble zelf al 5+ jaar niet meer bestaat. Zou dus zeker benieuwd zijn waar een Pebble like bedrijf nu mee zou kunnen komen. Zowel in zuinigheid als functionaliteit.
Maar ja dan moet het geen appels met peren vergelijken worden, want dan kan je er nog veel meer smartwatches bij halen met een veel langere accuduur. De meest eerlijke vergelijking is om het te vergelijken met andere Wear OS smartwatches. En dan is die 4 dagen niet slecht.
Heb een ticwatch met wearos en die gaat volgens de fabrikant tot 45 dagen mee op een acculading, nu haal ik zelf maar ongeveer 2 weken voordat die leeg is maar zit ook niet hele dag van alles te doen op dat horloge.
Nou ja... Hoezo?
Het gaat om de functie (smartwatch) niet om het onderliggende besturingssysteem. Mijn Apple Watch (geen idee welke versie :) ) gaat ongeveer 2 dagen mee. Ik vind dat prima, maar het betekent wel dat ik er heel bewust mee moet om gaan.

Mijn vrouw heeft een Garmin Vivo-nogwat. Dat is weliswaar geen 'smartwatch', maar een 'sporthorloge' met 'smart functies'. (ze kan ook Whatsapp berichtjes lezen op d'r horloge en zo). De accu van dat ding gaat ongeveer 10 dagen mee volgens mij.

Ik ben van mening dat je functies wel gewoon functioneel moet vergelijken en niet technisch.
Je kunt die Garmin Vivo-nogwat dus niet helemaal vergelijken met een volwaardige smartwatch, omdat het een echt andere functie heeft.

Een ander voorbeeld.

Apple telefoons hebben relatief kleine accu's in mAh. Toch gaan ze langer meer dan menig Android toestel met grotere accu's (stand-by tijd en 'browsen' en zo). Uiteraard zijn er zat Android toestellen met hele grote accu's die beduidend langer mee gaan dan Appletoestellen. Maar als je dus kijkt naar minuten gebruik per mAh, doen ze het dus best netjes. Onder aan de streep is de accucapaciteit helemaal niet belangrijk. Wat belangrijk is, is hoe lang je er mee kunt doen op dat toestel.
Disclaimer "Ik probeer hier niks te bashen of wat dan ook. Gewoon puur ter illustratie"
Ja en nee denk ik. Als je echt puur en alleen op de batterijduur wil focussen, tja dan kan je prima een tabel maken met daarin alle smartwatches van alle soorten, maten, merken, leeftijden, etc. En dan komt de één boven de ander te staan.

Maar ik denk dat de meeste mensen wel een bepaald idee hebben over wat voor soort smartwatch ze willen en in welke categorie die dan ongeveer zal moeten vallen.

Ongeveer vergelijkbaar als je een nieuwe auto wil gaan kopen. Als je een crossover wil, zal je veelal vergelijken met andere crossovers en niet met een kleine stadsauto. Ze rijden allebei, je kan gas geven, je kan remmen, richting aan geven, allebei een bepaalde mate van vering, etc. Maar een eerlijke vergelijking is het niet echt ondanks dat de basis functionaliteit hetzelfde is.
Maar ik denk dat de meeste mensen wel een bepaald idee hebben over wat voor soort smartwatch ze willen en in welke categorie die dan ongeveer zal moeten vallen.
In de basis zijn alle smartwatches toch redelijk uitwisselbaar? Of je nou een Samsung of een OnePlus hebt maakt toch qua functies niet zo veel uit?

Apple is waarschijnlijk een vreemde één in de byte, qua compatibiliteit met niet-Apple telefoons, maar ook die is functioneel ook niet heel anders dan een Android-gebaseerd toestel toch?

Ik zou dan niet zien waarom je accuduur alleen van Wear OS-horloges onderling mag vergelijken?
Volgens mij is OnePlus de eerste smartwacht producent die op deze manier twee processors combineert? Interessante benadering, zeker aangezien dit daadwerkelijk tot een lange(re) accuduur lijkt te leiden!
mijn ticwatch pro die gaat tot 45 dagen mee en heeft ook 2 processors en bestaat alweer een tijdje dus oneplus is niet de eerste met 2 procs.
Waarom is dit artikel deels geschreven alsof het een review is?

Verder lijkt me dat de accu claims dus alleen maar kloppen zolang je deze horloge op stock-instellingen gebruikt, want zodra je iets doet waar WearOS voor actief moet blijven haal je alle voordelen gewoon onderuit. Dus leuk cijfer, maar in de praktijk gaan veel mensen hier weinig van merken.
Het is een nieuwsbericht waarin we onze (mijn) eerste ervaringen hebben opgenomen, om als iets te kunnen zeggennover de claims van de fabrikant voordat, voor zover we dat nu al kunnen beoordelen.
Ik vond het ook even gek lezen, maar achteraf gezien wel fijn.
Wellicht een idee; misschien handig om het in een apart blokje te zetten met een kader of quote eromheen zodat het direct duidelijk is voor mensen?
Het horloge heeft naast een touchscreen twee fysieke knoppen, waarvan de bovenste eruitziet als een kroon en weliswaar draaibaar is, maar géén draaifunctie heeft en gewoon een drukknop is.
Ik dacht serieus dat het wel een draaibare digitale kroon was, al zie ik nu dat de locatie iets onhandig is (om te draaien, drukken moet zeker lukken).
Ook had ik de prijs verkeerd ingeschat, ik dacht sub-200 euro voor een non-cellular model.

De batterijduur is echter wel goed, en het WearOS alsmede de mooie vormgeving maakt dit een goede concurrent voor de pixelwatch
Ik twijfelde ook wel over de prijs.
Maar ik had een 50 euro voucher gekregen (die kreeg je na een aanmelding) en op dit moment krijg je ook de Buds 3 er gratis bij. Samen met de standaard 30 euro korting heb ik dus 249 euro betaald voor deze Watch 2 en Buds 3.
Zou 7 maart binnen moeten komen. Ik ben benieuwd !
Je kan dus de voucher van de Red Cable Club combineren met de tijdelijke korting van 30EUR + Buds3? Zeker?
De tijdelijke korting van 30 euro en Buds3 is geen voucher, maar op dit moment voor iedereen. Daarom kan je een andere voucher inderdaad nog kiezen.
Ik probeer dit nu ook te bestellen, maar mijn oud en nieuw (net gemaakt) account blijft me in de UK gooien ipv België, ook al heb ik dit wel geselecteerd, dus totaal prijs is nu 315€ |:( Hebben jullie dit ook?
Opgelost door een coupon te vinden "SAVE50WATCH2" en dus eindrekening is 249.99€ voor de Watch2 en buds. Die vorige automatische promo code is enkel geldig in alle landen behalve België...
Ik wil binnenkort een nieuwe smartwatch gaan aanschaffen. Ik vind deze horloge met Wear os en een langere batterij duur erg interessant.

Waar ik wel erg benieuwd naar ben is, hoeveel effect het horloge gaat hebben op de batterij van mijn telefoon. Ik heb nu een Fossil HR horloge en de app van het horloge gebruikt ongeveer 20% batterij van mijn telefoon. Is dit vergelijkbaar met horloges met wear os?
Dat ligt er aan. Ik verwacht dat ze slim, zoals de goedkope watches, de Bluetooth maar en af toe gebruiken om te zenden (als watch in low power staat tussendoor

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 17:09]

Leuke claims maar laat het eerst maar eens zien.
Als we dan toch aan het speculeren zijn dan kunnen we ook zeggen dat de processor niet krachtig genoeg gaat zijn om heel vloeiend te zijn en qua prijs zulen de sensoren en readings ook niet om over naar huis te schrijven zijn.
Volgens mij staat er toch heel duidelijk in het artikel dat er al tenminste een week mee getest is door Tweakers. Lijkt me toch een heel andere tak van sport(horloge) dan zomaar wat speculatie.
"Samen met de 500mAh grote accu moet dat dus een accuduur ‘tot vier dagen’ opleveren in smartwatchmodus. Ik heb de Watch 2 nu precies een week in gebruik en de claim van OnePlus lijkt waar te zijn; bij dagelijks gebruik, inclusief ongeveer een uur per dag sporten met gps-registratie, kom ik gemiddeld uit op 3,7 dagen."

Ik ben daar echt niet van onder de indruk. Als die komma uit de "3,7 dagen" weg zou zijn, zou ik er over na gaan denken.

Ik had de Pebble, welke tussen de 30 a 40 dagen deed met de accu. Dat was enigzins acceptabel. Ik heb daarna andere smartwatches gehad, welke tussen de 3 en 7 dagen met de accu deden, maar dat vind ik echt helemaal niets. Laatste die ik had kreeg ik gratis bij mijn telefoon, na 3 keer laden in de la gedeponeerd. Ik zou graag een nieuwe Pebble achtige smartwatch willen. Liefst eentje met een nog veel langere batterijduur. Met de Pebble kon ik mijn muziek bedienen en ik kreeg berichten binnen, veel meer hoeft het voor mij toch niet te doen.

Misschien dat er volgend jaar een goede smartwatch uit komt. Ik blijf hoop houden. Misschien dat de Matrix PowerWatch wat gaat worden.
Waarom kijk jij überhaupt uit naar een "goede smartwatch"? Jouw woorden: "Met de Pebble kon ik mijn muziek bedienen en ik kreeg berichten binnen, veel meer hoeft het voor mij toch niet te doen." Als dat jouw eisen zijn dan is een smartwatch onnodig en inderdaad zonde om 2-3 dagen batterij tijd te accepteren als een dumb watch zoals de pebble voor jou volstaat. Deze OnePlus Watch heeft voor een smartwatch toch echt een goede batterijduur.
Goed is voor mij een horloge dat functioneert.

Goed is voor mij: lange batterijduur, waterdicht, kan tegen een stootje, kan berichten laten zien, kan muziek bedienen, etc.

De pebble is het tegenovergestelde van een dumb watch. De pebble is *DE* smartwatch. Pebble heeft de smartwatches populair gemaakt, ervoor gezorgt dat andere merken ze ook gingen maken. De smartwatch waar andere fabrikanten naar kijken.
Die Matrix Powerwatch was wel het allerbelaberste horloge dat ik ooit heb aangeschaft!!!
En die Pebble kan ik ook geen smartwatch noemen…

Ik denk ook niet dat een smartwatch wat voor je is.

Naast een hoop smart functies wil het oog ook wat (Amoled)

Ik ren ook elke dag gemiddeld een uur, en dat gaat prima met mijn recente Garmin 965, wat eigenlijk inmiddels wel een smartwatch genoemd mag worden.
De batterij gaat ook zeker twee weken mee, en als je niet sport zo’n 25 dagen.

Net ook dit horloge in het mandje gedaan…. 249,-
Knap staaltje werk die 4 dagen…
Waarschijnlijk als ik het afwissel met mijn Garmin gaat ie net iets langer mee.

Niet lang geleden de Apple phone/watch de deur uit gedaan … je went wel aan het iedere dag laden, maar een (halve) marathon loop je er niet mee.

En ja, over 10 jaar gaan smartwatches vast langer mee dan nu

Zeer goed dat OnePlus geluisterd heeft naar alle wensen en deze heeft kunnen verwezenlijken! Kudo’s!
Pebble is *DE* smartwatch. De hele reden dat jij een Garmin hebt kunnen kopen. Ze hebben de smartwatch populair gemaakt. Ze waren misschien niet de eerste, maar wel de eerste die het populair hebben gemaakt.

Dat is ook precies wat ik zoek. Ik wil de functionaliteit van een smartwatch zoals de Pebble. Ik hoef geen onnodige functies zoals een stappenteller of GPS. Ik vind dat nogal nutteloos voor een smartwatch aangezien dat al in mijn telefoon zit.

Ik sport 5 keer per week een uur, maar dan wel in de sportschool. Al die extra functies heb ik niet nodig.
Zit er nfc op om draadloos te kunnen betalen?
Was ik ook benieuwd naar, volgens deze specs wel: https://www.oneplus.com/nl/oneplus-watch-2/specs
Ondersteunt ook Google Wallet
Ik vraag me altijd af hoe open die eigen apps zijn qua data. Ik heb met mijn eerste Smartwatch (Huawei) toen best wel door wat hoepels moeten springen om de dat als data (en niet als pdf) te krijgen om het vervolgens met een open source tooltje naar een open formaat (tcx-files) te kunnen omzetten.

Dit soort devices slaan best interessante informatie op (zoals hartslag bij inspanning) die jaren later interessant blijkt. Maar dan moet je er wel bij kunnen. En enige vorm van een open platform of een open data formaat is dan wel een must.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.