Hostingproviders Versio, Neostrada en Flexwebhosting melden storing door hitte

De hostingproviders Versio en zijn merken, en datacenterbedrijf GYRO Center melden een 'grote' datacenterstoring. Hierdoor zijn een deel of alle diensten van de bedrijven niet bereikbaar. De bedrijven zeggen noodkoelunits te regelen.

Versio spreekt over 'een grote storing' bij alle diensten, waaronder accounts, hosting, DNS en webmail. De problemen zouden bij alle Versio-merken optreden, dus ook Neostrada, Flexwebhosting, PCExtreme, Alfahost en QDC. GYRO Center spreekt over dezelfde problemen met vergelijkbare tijden, waardoor de problemen verbonden lijken.

Bij Versio kwam de eerste melding om 18:59 uur, toen er werd gesproken over netwerkproblemen. Minder dan tien minuten later zei het bedrijf dat de problemen werden veroorzaakt door een koelingsprobleem in een datacenter. "Het is op dit moment afwachten tot onze datacentrumleverancier dit oplost. Dit wordt gedaan via noodkoelunits die zo spoedig mogelijk worden bijgeplaatst." GYRO Center zegt dat de problemen komen door de hoge buitentemperaturen van vrijdag 'in combinatie met mogelijke falende compressors of condensoren'.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-09-2023 • 20:12

152

Submitter: Ruffian

Reacties (141)

141
135
73
4
0
31
Wijzig sortering
Vroeger zat ik in het Tele2 datacenter op de verdieping waar ook Gyrocenter zat. Gyrocenter zat er toen met hun eigen datacentrum ook al tegenover met onder andere een deel van Hyves. Ik weet dat het Tele2 datacenter op warme dagen onder andere gekoeld werd door de brandslang op het dak leeg te laten lopen. Op kleine lekkages na (emmertje er onder) werkte dat prima.
Het zijn dezelfde gebouwen dus het zou me niet verbazen als het op eenzelfde manier fout gaat.

[Reactie gewijzigd door reddevil001 op 25 juli 2024 04:17]

Kunnen ze geen tent op het dak zetten, die de hitte van de zon opvangt?
Nu komt dat in het beton van het gebouw. Met water kun je dat dan weer afkoelen, maar het lijkt mij beter als die hitte helemaal niet in (de muren van) het gebouw komt.
Zonnepanelen op het dak hebben toch hetzelfde effect als een tent op het dak? Het dak zelf ligt dan in de schaduw.
Zonnepanelen hebben dan wel weer het aanvullende effect van in de fik te vliegen op de meest ongelukkige momenten. Ik denk dat er geen enkele verzekeraar meer is die zo'n risico wil afdekken. Zeker niet met miljarden aan apparatuur van derden.

En het maakt niet uit hoe veilig zonnepanelen zijn, elk risico is er eentje te veel. Geen zonnepanelen is de ultieme beveiliging tegen zonnepanelenbrand. En tussen de potentiele opbrengst versus de potentiele risico's zit simpelweg een enorm verschil.
Als het dak van beton is, is het in brand vliegen van zonnepanelen geen groot probleem, behalve dat apparatuur tijdelijk zijn uigeschakeld. Om een kettingreactie bij brand te voorkomen, moet je zonnepanelen niet tegen elkaar aanleggen.
Zonnepanelen vliegen dagelijks in de brand. Daarom zou ik er een windmolen op het dak zetten ;)
Denk creatiever, wat dacht je van hydrostorage op het dak? Die gebouwen bieden al een ingebouwd hoogteverschil. En bluswater is ook gelijk beschikbaar.
Zal iets zwaarder moeten zijn dan water als het met een paar meter van een gebouw voldoende druk kan zetten op een generator
Hebben servers, koffiezetapparaten en (ICE)auto's dat probleem ook niet? Waar energie wordt verplaatst is een risico. Gelukkig zijn panelen en servers fysiek gescheiden en vliegen de meeste panelen niet in de fik. Denken in rampen is altijd mogelijk, maar de meeste verzekeraars willen ook wel meedenken in oplossingen.
Een (goed) zonnepaneel wat op de juiste manier is geïnstalleerd vliegt niet in de fik. Ook niet als het warm is. Het grootste risico zit dat in de meterkast (was ook het geval bij de grote brand in Etten-Leur).
Het is wel zo dat de schade bij een brand met zonnepanelen groter is. De glasscherven kunnen ook in een groot gebied verspreid raken.

Het risico van een (goede) zonne-installatie is echt nihil. Zonnepanelen op een dak zijn dus een optie, maar heel veel verkoeling zullen die niet geven.
haha ja dat was echt een drama gebouw van Tele2. Vaak problemen met airco's en stroom.
Bestaat dat Tele2 datacenter nog steeds?

Gyro heeft destijds aan de overkant een pand opgeknapt inderdaad.

[Reactie gewijzigd door xares op 25 juli 2024 04:17]

Ja, T-Mobile heeft na de overname van Tele2 zelfs hun eigen DC in Amsterdam gesloten en de apparatuur naar de Gyroscoopweg verhuisd. Draait allemaal stabiel qua stroom en koeling, maar ze doen bijna geen colocation meer.
Ik weet dat het Tele2 datacenter op warme dagen onder andere gekoeld werd door de brandslang op het dak leeg te laten lopen.
Ik heb in A'dam direct onder het betonnen dak gewoond en tijdens hittegolven met een tuinslang op de keukenkraan precies zo gekoeld. Drie maal daags een half uur. Het scheelde binnenshuis 5ºC, bij mijn directe buren 3º. Je betaalde toen voor het water nog een vastrecht, tegenwoordig hebben ze daar ook per woning een watermeter.
Gyrocenter... op de website wel bij de specs te vinden dat de verlichting op basis van beweging aan gaat, maar bij de specificaties helemaal niets te vinden over wat voor koeling of hoe het is uitgevoerd. En nu gaat het mis met de koeling - waarbij ze zelf aangeven "slightly higher temperatures". Met "slightly" valt er geen apparatuur uit... Ja, er staat wel wat over koeling op een andere pagina, maar ik verwacht het toch wel bij de primaire specificaties van een DC.

Ik heb ooit een soortgelijk issue gehad in een datacenter waar een server van me hing - gelukkig zag ik de alarmen van mijn server op tijd en heb-m zelf uitgezet. Achteraf blijkt het toendertijd voor veel gebruikers tot schade te hebben geleidt, simpelweg omdat het DC de zaken niet op orde had.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 25 juli 2024 04:17]

Zie hier wat meer uitleg https://www.gyrocenter.nl/infrastructuur/klimaatbeheersing/

Je zou verwachten dat ze wel wat aan backup doen.
N+1
GYRO Center ontwerpt en beheert de datacenters minimaal op basis van het N+1-principe. Dit betekent dat alle kritieke processen en apparaten van een back-up zijn voorzien.

[Reactie gewijzigd door Ron Aarnink op 25 juli 2024 04:17]

Die had ik gezien ja - het hele stuk is heeft voor mij een aardig marketing gehalte, en zegt eigenlijk weinig, daarom kijk ik altijd bij de specs van een datacenter. Dat hoort in mijn ogen een lijst van eigenschappen te zijn, en het viel me op dat daar van alles genoemd staat, behalve koeling...
Achterstallig onderhoud kan natuurlijk ook een probleem zijn. Veel van onze klanten kampen met achterstallig onderhoud, voornamelijk veroorzaakt doordat wij niet genoeg collega’s kunnen vinden om het werk uit te voeren.
In 2013 op ging de gasblus installatie af waardoor een hoop hdd"s door de schokgolf gesneuveld zijn.
Hee, dit komt me bekend voor, maar dat was toen in Global Switch.
Ok, het gebeurt dus vaker.
Ken je toevallig een datacenter die gedetailleerde informatie biedt op hun website inzake stroom, koeling en netwerkinfrastructuur? Ik niet, is namelijk ook niet echt realistisch om dat soort informatie te verlangen op een website.

Een goede rondleiding, bij voorkeur tijdens een black building test, kan veel meer inzicht bieden.
Hm zal dit de nieuwe norm zijn voor de toekomst. We kunnen zekein wat we willen maar climate change is here and here to stay. 8 September en ik lig zwetend op mijn bank.
Hm zal dit de nieuwe norm zijn voor de toekomst.
Ze zitten in Amsterdam, daar was vandaag de hoogste temperatuur 31C, als je koeling dat niet kan trekken is er iets goed mis! Hou er rekening mee dat het 20 jaar geleden ook gewoon 35C kon worden en 40 jaar geleden was het ook gewoon meer dan 33C die zomer... Dit zijn geen nieuwe temperaturen! De gemiddelde temperaturen gaan echter in Nederland omhoog, dat is iets heel anders.

De temperaturen zakken ook gewoon 's nachts redelijk ver (16C afgelopen nacht), dus zou men ook niet heel erg moeten zitten met 'rest' warmte. Dit gelazer bij dit datacenter heeft imho geen hol te maken met de klimaatsveranderingen!

Het kan natuurlijk zo zijn dat het slecht is gesteld met de kwaliteit van de (koel) infra in dat datacenter. Geen redundantie of niet genoeg. In juni is het 31,3C geweest en in Juli zelfs 32,2C, toen was er niets aan de hand. Het is echter een datacenter, daar staan computers in, als die zwaarder worden belast, verbruiken ze meer stroom en produceren ze meer warmte. Het kan dus zijn dat vandaag die servers veel zwaarder zijn belast dan in juni/juli (dat waren trouwens een zaterdag en een zondag). Daarnaast dat het datacenter niet voldoende capaciteit heeft om vol belaste servers te koelen bij een buiten temperatuur van 31C. Dat zou natuurlijk kunnen, echter verwacht ik dat het een combinatie is van meerdere factoren, inclusief iets significants dat stuk is gegaan qua koeling, plus andere factoren.

Wat ik me afvraag, sommige mensen roepen dan dat de koeling niet redundant is uitgevoerd. In mijn boekje betekend dat (minstens) dubbel uitgevoerd. Zouden andere datacenters dan voldoende koeling hebben voor al hun servers onder volle belasting x2 bij een max buitentemperatuur van 41C (40,7°C in 2019)? Dat zou echt een enorme kostenpost zijn en nog geen garantie dat de ander werkt als de ene faalt. En het vorige warmte record in Nederland was 38,6C (1944), bijna 80 jaar geleden, met een verschil in max temp van 2,1C...

Ik dacht nog even aan stroom issues (het is immers Amsterdam), maar datacenters zouden noodaggregaten moeten hebben om dat op te kunnen vangen.

Bron:
https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2003/
https://magazines.rijksov...2/opwarming-van-nederland
Jouw betoog gaat uit van temperaturen die gemeten worden door weerstations elders, al is dat in Amsterdam.

Weerstations meten de temperatuur op specifieke locaties en hoogte. Daarnaast kunnen lokale omstandigheden sterk variëren. Factoren zoals bebouwing, verharde oppervlakken, vegetatie en dus hoogteverschillen kunnen invloed hebben op de lokale temperatuur. Zoals je weet, over het algemeen worden datacenters niet bepaald omringd door weelderig groen met een stromend riviertje erbij.

Ga je kijken naar de warmteopname van gebouwen, dan kan dit wederom variëren, maar nu op basis van ontwerp en materialen.

Ik geef een voorbeeld. Mijn WTW installatie gaf gisteren (op de piek!) een buitentemperatuur aan van 36.1 graden. De temperatuursensor in mijn nog ongeïsoleerde houten schuur steeg naar een hoogtepunt van 39.1(!)

[Reactie gewijzigd door Aurora op 25 juli 2024 04:17]

Ja, echter zullen de omgevingsomstandigheden niet drastisch zijn veranderd sinds juni/juli dit jaar.
En dat deed het dus 20 en 40 jaar geleden, met een zelfde bouw, dus ook al. Het is niet nieuw dat koeling dit soort zomerse temperaturen langere tijd aan moet kunnen.

Het punt van toenemende gemiddelde temperatuurstijging is vooral een probleem als de koeling daardoor faalde, waar geen bewijs voor is. Er zijn vele oorzaken mogelijk.
Redundant is niet perse dubbel.

Er kunnen vele oorzaken zijn voor 'tijdelijk' uitval van koeling.
Is de hoeveelheid Watt/m2 in de datacenters nog verandert afgelopen 20 jaar?
Nieuwe norm dat versio zn zaakjes niet in orde heeft?
Ik hoop dat je sarcastisch bent. Het investeringsbedrijf achter deze tokos, TWS YourOnline maakt echt alles stuk. Klantenservice die niet meer bestaat, domeinen die "per ongeluk" opgezegd worden, facturen die met een factor tussen de vier of zes keer verhoogd worden. Check voor de gein eens morgen (als de moderators vrij zijn en dus niets verwijderen) de forums van Versio. Of de ervaringen op GoT.

Dit is weer een stapje verder in het stelselmatig en professioneel verprutsen van hosting.
Anoniem: 454358 @jurroen9 september 2023 09:10
Hehe, ik heb denk ik 12-15 jaar versio gebruikt voor wat kleinere projectjes. Lekker goedkoop, hosting pakketjes van 49 cent per maand. Support was destijds heel redelijk voor het geld. Sinds de overname is alles duurder maar verder alles mindere geworden. Reseller pakketten veel duurder, met veel minder opties. Ik heb nog een pakket die ik voor de verhogingen nog snel heb verlengd tot juni volgdend jaar, tot die tijd alles verhuizen
Ik hoop dat het je lukt om te verhuizen. Je zal niet de eerste zijn die geen EPP token krijgt met support die niet bereikbaar is (niet of vele weken later reageren op mail, etc). Mocht je dat ervaren, dan kun je het proberen via YourOnline (TWS), de holding/investeerder achter deze firma's.

En if all else fails: als het om het NL TLD gaat en de domeinnamen op jouw naam staan als registrant is er bij SIDN ook nog een en ander mogelijk.
Anoniem: 454358 @jurroen9 september 2023 10:35
Ik moet zeggen dat ik nooit een probleem heb gehad met het verhuizen van een domein bij versio
Ik ook niet, en verder heb ik nergens last van gehad want ik heb alleen domeinen geregistreerd bij ze maar draai alle dns services op Azure omdat hun eigen DNS implementatie zwaar ondermaats is.
Nadeel van Azure is dat die weer geen DNSSEC ondersteuning biedt
Tijdelijk Youroffline }:O
Ik denk dat de hele doelstelling van die toko een psychologisch experiment is. De onderzoeksvraag:

"wat zou er gebeuren als we pauperhosting.nl in de praktijk gaan brengen? en de klanten die dan nog blijven plakken op andere manieren wegpesten? hoe lang zou dat geven tot we geen enkele klant meer hebben?"

YourOnline is net zo'n ironische naam als dat Odido van T-Mobile. Iets met Griekse mythologie en daardoor toepasselijk, omdat T-Mobile hun klanten ook graag op "z'n Grieks" neemt :+
Hoezo de nieuwe norm, 1 dagje warm weer moet geen probleem zijn voor een datacenter. Ze kunnen toch ook zonder problemen omgaan met hittegolven in de zomer.

Een storing in het koelsysteem heeft weinig te maken met klimaatverandering.
1 dag? Het is al de hele week 30 graden... Dan moet de koeling harder werken en is de kans groter dat deze stuk gaat.
Juni was de hele maand warm en predikte men het einde der tijden….tot juli en augustus een verregende zomer werd natuurlijk…
Je kijkt blijkbaar niet zoveel over de grens van ons kikkerlandje... De laatste maanden was het extreem weer zo ongeveer overal ter wereld; wij hebben in Nederland erg veel geluk gehad door alleen een beetje regen in de zomer.

Maar blijf rustig ontkennen; of jij "gelooft" in klimaatverandering of niet veranderd niets aan de feiten.
We hebben wereldwijd de warmste zomer ooit gemeten gehad. Maar blijf lekker wegkijken.
Er is een verschil tussen wegkijken en paniek zaaien - hier is niks extreems aan. Laat je nog wat piepelen door de marketing afdeling. Warme zomers hebben we al heel lang, net als slechte winters. Dit gaat niet over klimaat, dit gaat erover dat dit datacenter niet voldoende koel capaciteit heeft; dat er zaken veranderen ontken ik niet; dat we er invloed op hebben - zeker! Echter, dit ging over een warme week in september en een augustus waar we normaal meerdere weken 30 graden hebben en nu herfst temperaturen gezien hebben…
Niets extreems? Nee, in Nederland dit jaar gelukkig niet, op een zomerstorm in juni na, maar er zijn wel voortdurende hittegolven in zuid-Europa afgewisseld met extreme neerslag". Extreme neerslag zo ongeveer overal behalve in Nederland. Maritieme hittegolven op veel plaatsen, o.a. atlantische oceaan bij Ierland. Etc. Etc.

Jouw reactie is zoiets als: "ik zit hier veilig, laat de rest van het schip maar zinken."
En wat heeft dit allemaal met een zeer lokale storing in het koelsysteem van een datacenter te maken? Klimaatverandering is puur een excuus om gebrek aan ingeplande capaciteit te verkopen met een leuk praatje.

Trouwens: er is niks extreems aan een warme week in September - het is zelf vrij normaal om eind September nog rond de 25 graden te zitten. Het piekt dit jaar een beetje...nou en?

En wat betreft veilig: dat water in Limburg vorig jaar al vergeten? google anders eens "waterbekken Hoensbroek"- dat is hier 50m vandaan; gelukkig had ik geen schade en stopte de regen net voor dat ding finaal doorbrak. Ga ik ook niet om zeuren.
De warmste zomer ooit is gebaseerd op gemiddelden en statistiek. Dat kan dus inhouden dat het gemiddeld 0,1 graad warmer was over zoveel dagen dan het vorige record.

Voor een datacenter zegt dat natuurlijk niet zoveel. Daar moet je gewoon capaciteit hebben om op JUIST op warme dagen zoals vandaag je energie te kunnen verplaatsen. Ook als er ergens iets uitvalt.

Dat kan overigens prima door bijvoorbeeld een hele bak water op te warmen als thermische massa. Zelfs met een datacenter duurt het uren tot dagen voordat je een zwembad ook maar enigszins hebt opgewarmd.

Een datacenter kan het zich bijna niet veroorloven om niet tegen een dag van 45 graden C te kunnen. Dat is gigantisch warm zeker, maar als je dat niet kan handelen heb je echt een probleem als het dan eens een keer 40+ graden wordt en mensen thuis lekker gaan zitten netflixen chillen. Met dat soort temperaturen gaan mensen ook niet ff naar de sportschool of op een terras zitten, want je smelt gewoon weg.
en we registreren die metingen pas ~100 jaar....
Dat betekent niet dat we van de periode daarvoor helemaal niets weten. Er was zelfs een kleine ijstijd daarvoor: https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Ice_Age

En nee dat betekent niet dat klimaatverandering onzin is.
Tja, als we met z’n allen minder Aziatische (niet alleen China dus) meuk en primark kleren kopen, allemaal vegetarisch worden en op fiets afstand van het werk gaan wonen, komt het goed /s

Zitten we alleen met 2 miljard verhongerende mensen in diverse Aziatische landen…..
Zitten we alleen met 2 miljard verhongerende mensen in diverse Aziatische landen…..
Hoezo dat? Hebben ze daar geen boeren?
Plus, we zijn toch Atlas niet?
Nieuws niet gevolgd ofzo? In China maken ze zich ernstig zorgen om de voedsel voorziening door 1) zeer sterke vergrijzing in agrarische gebieden. 2) sterk verminderende koopkracht van de Chinese middenklasse als de economie daar in een recessie beland en 3) problemen met de water huishouding, waardoor de toch al fragiele agrarische sector het zwaar te verduren krijgt. In India is er weliswaar geen probleem met vergrijzing, maar ook daar staat de landbouw onder druk.

Zie jij al al miljoenen stedelingen ineens toch maar weer landbouw bedrijven? Irrealistisch scenario

[Reactie gewijzigd door divvid op 25 juli 2024 04:17]

Juni was de hele maand warm en predikte men het einde der tijden….
op nu.nl wel idd,
Een weekje 8 uur per dag iets harder werken en alles vliegt eruit? Nee, dan heb je een groter probleem. Dat zou een degelijk systeem prima moeten kunnen. Tweakers staat ook in een dc bij True in Amsterdam en Azure West Europe staat ook in Ams. Die zijn ook niet geklapt ondanks het weer.
Vorig jaar waren bij ons in Londen tijdens de hittegolf alle vriezers in de lokale supermarkt kapot gegaan vanwege de hitte. Dit zou bij een datacenter ook kunnen gebeuren.

In dit geval is het geen extreem weer, maar als naast weersextremen warm weer ook frequenter wordt is de kans dat het warm is tijdens een koelingsstoring wel groter.
En hoe oud waren die vriezers?
Leeftijd zegt niet zoveel.
ook al is het buiten gewoon 10-15 graden, als de koeling van een Datacenter wegvalt is het in no time zodanig warm dat appatatuur zichzelf gaat uitschakelen.
Nee hoor, bij die temperaturen draait t op free cooling ofwel gewone warmtewisselaar met de buitenlucht. Dan draaien er geen compressoren
Daar heeft hij het niet over; hij stelt ‘als de koeling wegvalt…’, ongeacht welke soort koeling. Als er inderdaad geen enkele koeling meer draait of die draait nog op 50%, dan wordt het heel snel heel warm in een DC.
en dus als de pomp uitvalt is het binnen no-time warm beneden in het DC. Met of zonder actieve compressor....
Hm zal dit de nieuwe norm zijn voor de toekomst. We kunnen zekein wat we willen maar climate change is here and here to stay. 8 September en ik lig zwetend op mijn bank.
Misschien kunnen ze ook wat noodkoelunits bij jou langs brengen :)
Jij ligt toch 24/7 op de bank?
Het is niet te zeggen of je de storing aan het warme weer, c.q. klimaatverandering kunt relateren. Er zijn legio andere oorzaken te verzinnen voor het uitvallen van een koeling.

Maar zal er in de toekomst meer gevraagd worden van koeling van datacentra en zal er bij het ontwikkelen daarvan gezorgd moeten worden voor klimaatvriendelijke oplossingen? Dat is een ding dat zeker is.
Er staan data centers in warmere streken.
Dat Versio & Co geen geld willen uitgeven om hun boeltje in een degelijk uitgerust gebouw te plaatsen heeft niets te maken met klimaat
Oftewel gewoon zomer.
Afgelopen 2 zomers (2022 en 2021) was het toch warmer had ik het idee. Niet in deze tijd maar overaltime zomer.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 25 juli 2024 04:17]

Jouw idee sluit dan niet echt aan op wat er gemeten wordt. Momenteel zijn de enige "record dagen" nog de enorme uitschieters (zoals eentje in Griekenland in 1977 toen het 49 graden was).
Poh. 49 graden. Verbrand je dan niet gewoon daadwerkelijk per direct als je naar buiten loopt?

45 graden is een beetje de grens waarop de menselijke huid de energie niet snel genoeg meer kan afvoeren en dat je brandwonden kunt krijgen. Vandaar dat laptops over het algemeen ontworpen worden dat het chassis nooit boven de 45 graden uitkomt.
Temperatuur is niet gelijk verbranden hoor.. Een sauna kan over de 100 graden zijn en toch verbrand je niet.
Maar de combinatie zon en hitte en luchtvochtigheidsgraad zal die dag wel heftig zijn geweest. 1 van de drie verminderen is dan wel erg prettig denk ik :)
Alsof een koelsysteem denkt "het is september, pfff, wat is het warm, ik ga het nu maar begeven, want dit is niet normaal"? Nee, gewoon een koelsysteemstoring die ook in de winter bij -10 had kunnen plaatsvinden. En ook dan had het voor problemen gezorgd, want er wordt flink wat warmte gegenereerd in een datacenter. En die warmte moet toch afgevoerd worden, zomer of winter.

En ja, in de winter kun je met luchtkoeling toe omdat de buitentemperatuur lager is, maar het rondpompen van koelwater moet toch gebeuren...
Ik zie niet wat dit met mijn comment te maken heeft. Hij zei "gewoon zomer" maar dit is geen gewone zomer (het is nu herfst trouwens).
Het is nog steeds officieel zomer. We hebben dus ook kans op nazomers zoals ze dat noemen.
De herfst start 21 september.
Meteorologische herfst is een week geleden begonnen.
Dat is “kalenderherfst”. Meteorologisch beginnen seizoenen op de eerste van de maand. De herfst is dan ook al dik begonnen vanuit de meteorologie. En laat dat nou net leidend zijn als het gaat over weer.
Prima. Veranderd niet dat er nu constant hitte records worden verbroken. En de herfst begint niet opeens, de hitte bouwt ook af.
Heb je de druilerige zomervakantie in Nederland meegenomen in je overwegingen?
Weer is niet gelijk aan klimaat…
En ik zeg dat het er niets mee te maken heeft. Of het nu zomer, winter, herfst of lente is. Als je koelinstallatie het begeeft en je hebt geen fatsoenlijke backup dan heb je een probleem in een datacenter. Al is het -10 buiten.
Gemiddeld genomen stijgt de temperatuur globaal al decennialang, en ook steeds sneller. Dat zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden op lokaal niveau. Het klimaat beïnvloedt het weer, niet andersom.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 25 juli 2024 04:17]

Nee, de laatste ijstijd is door andere factoren dan menselijke invloed geëindigd.
Dat zeg ik dan ook nergens he...
Beetje jammer van een professioneel datacenter, dat hun koeling naar de knoppen gaat en dat ze dan geen redundancy hebben. Beetje vreemd ook wel, want zoiets verwacht je wel met de prijzen die je tegenwoordig betaalt.
Er is wel redundancy maar die is n+1. Dan mag er 1 crac uitvallen zonder effect. Ik denk dat hier het probleem is dat het gewoon te warm is. Warmer dan waar het pand op is ontworpen danwel dat er teveel vermogen wordt opgenomen door het pand. Dus teveel servers er in.
Of er was gewoon teveel warmte dat afgevoerd moest worden? Redundancy is niet altijd de heilige graal. Veel Tweakers denken dat wel, maar redundancy lost niet alles op. Het ondervangt risico's. En in dat op zicht is het ook een schaal: hoeveel kosten ben je bereid er tegenaan te gooien, bij welke risico's.
Krijg er een pump 'n dump gevoel bij.

Verkoopprijzen verhogen en ondertussen op inkoop en onderhoud beknibbelen. Het is tenslotte Versio.
Zit zelf bij Flex Web, dedicated server, sinds de overname hard achteruit gegaan. De support was ooit hun kracht maar Versio verhoogt de prijzen en verlaagt de kwaliteit. Klanten pikken het omdat verhuizen waarschijnlijk te veel gedoe is. Erg jammer want ik was jaren zeer tevreden. Nu is het net voldoende en de ssl certificaten koop ik extern want die zijn helemaal niet meer te betalen. Als het nog harder achteruit gaat zoals dit soort issues ga ik ook maar eens verder kijken. Maar goed, na widexs en digitalus hiervoor weet je ook maar nooit hoe lang een hosting provider blijft bestaan.
Zelfde hier ik had het e.e.a. al gespreid over Antagonist, pcextreme en neostrada.

Alledrie flink duurder en de laatste twee helaas Versio. Ben al wel langzaam dingen aan het verhuizen naar o.a. Vimexx

Zolang ze die ook niet opslurpen.
Zal niet lang duren denk ik, die merken ook een toestroom aan klanten en de support is om te huilen. Nog eventjes en dan gaan daar de prijzen vast ook wel stijgen. Maar goed, ze maken zichzelf uiteindelijk kapot.
Vimexx is al enige tijd geleden opgeslurpt door Team.Blue dat ontstaan is uit TransIP en Combell.
ssl certificaten koop ik extern want die zijn helemaal niet meer te betalen
Waarom koop je certificaten? Heb je echt EV nodig vanwege een of andere regulering? Zo nee, LetsEncrypt, ZeroSSL en andere ACME CA's volstaan prima. Gratis en te automatiseren qua renewal - ook wildcards.
Niet zo'n best datacenter als ze hun koeling niet redundant hebben uitgevoerd, alle waarden naar zijn geld.
Dit zijn dan ook wel echt de laagste kwaliteit hosts in Nederland, dus op zich niet heel vreemd dat ze niet alles op orde hebben
Dat klopt, alleen doen ze lijken alsof dat niet zo is, met verdubbelde prijzen enzo.
10 jaar terug toen een pakketje 0,49 per maand was had ik dit wel verwacht, nu toch eigenlijk niet meer.
Yep, nadat version de prijzen van domeinnamen exorbitant verhoogde veel werk gehad van het onderbrengen bij een andere partij en net weer met hun gigantische verhoging van de prijzen van reseller pakketten, service gerichter, telefonische bereikbaarheid (waar ik geen gebruik van zal maken) en hogere operationele kosten ivm gestegen energiekosten waren nu de k*t-smoes om de prijzen wederom enorm te verhogen, en voor mij wederom de reden de hele boel elders onder te brengen. Wij zijn geen prijsvechter meer zeggen ze, prima, maar dan mogen zulke downtimes ook niet voorkomen.
Uiteindelijk nemen deze partijen gewoon ruimte af bij Gyrocenter. Dus je kunt enkel zeggen dat Gyrocenter zijn zaken niet op orde heeft. Je mag er als huurder toch wel vanuit gaan dat dit soort zaken goed geregeld zijn. Gyrocenter heeft regelmatig generator tests en black building tests, maar ik heb eigenlijk geen idee of ze dat ook met cooling units doen.
Je mag er als huurder toch wel vanuit gaan dat dit soort zaken goed geregeld zijn.
Nou nee. Daar heb je dan ook SLA afspraken voor.
Deze partij heeft ook gewoon HA servers beschikbaar hoor, ik heb zo'n servertje bij hun en die is nog prima bereikbaar.
Wat is "deze partij"? Het datacenter of Versio, Neostrada, Flexwebhosting, Savvii, etc?
Savvii weet ik niet, maar de ander partijen die je noemt zijn allemaal merken van Versio en dus 1 partij.

Er zijn in hosting in NL maar een paar partijen nog over en daar valt alles onder.

Mijn server staat op het PCextreme platform, maar dat is nu dus al een tijdje Versio.
Behoorlijke aanname die je hier doet. Ik begrijp ook niet waarom men alhier altijd maar roept dat de redundancy niet in orde is, terwijl er ook geen kennis van de omgeving is. Je kunt dus helemaal niet zeggen of het falende redundancy is waardoor de storing is ontstaan. De beste stuurman staan altijd aan wal, zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 04:17]

Als je de berichten leest van Gyro waarnaar gelinkt wordt kun je lezen dat het gaat om falende koeling en dat er externe koeling is ingeschakeld om het probleem te verhelpen. Misschien even lezen voor je mensen bekritiseerd. Ik kies mijn datacenters idd goed uit. Ik wil zo min mogelijk risico lopen, ondanks dat dit wat hogere kosten met zich meebrent.

[Reactie gewijzigd door jeffer op 25 juli 2024 04:17]

Ja, dat staat ook in het artikel hier, dat er noodkoeling ingeschakeld wordt, maar dat zegt niets over de reden, het gooien op redundancy is dan gewoon erg makkelijk en hoeft niet per se te kloppen.

Maar dat betekend niet dat de redundancy faalt of afwezig is (zoals vele reacties hier wel aannemen). Wellicht is het er wel, maar is de "koeling" niet berekend op dergelijk lange periodes van hitte zoals we die nu hebben.

Ook met redundancy heb je immers een limiet aan warmte dat je kan verwerken/transporteren. We weten de toedracht en de situatie niet, dus niemand kan er iets over zeggen, ik bekritiseer dus helemaal niemand verder, ik geef alleen aan dat conclusies hier altijd snel getrokken worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 04:17]

Nogal bagger koeling als die niet berekent is op een weekje 30 graden. Nou niet echt een uitzondering in Nederland.
Tja, het kan een risico afweging zijn. Hoe groot is de kans dat het een weekje 30 graden is hier in Nederland? Aan de andere kant, kan de koeling best berekend zijn erop, mits er maximaal X systemen in het datacenter zijn en zijn er nu meer dan dat aantal systemen in het datacenter... Het kan van alles zijn, waar wij hier aan de zijlijn geen zicht op hebben.
Kans op weekje 30 graden in Nederland is 100 %. Dat is geen kansberekening op risico maar op effect.
Ik vraag mij wel af waar je dat leest.
Het is niet op orde anders waren er nu geen problemen
Dat snap ik, maar dat is ook mijn punt niet. ;)
Precies, het kan ook zijn dat de koelcapaciteit onvoldoende was, waardoor er servers plat gingen.
Dus niet omdat de koeling uitviel en ook nog eens niet redundant was uitgevoerd.

Redundantie zou hier een 2e datacenter zijn, dat de zaken in flight kon overnemen.
Een redundante koeling kan natuurlijk net zo goed, dat zie je wel meer bij modernere datacenters. ;)
Ik ben ooit eens in een datacenter in Phoenix Arizona geweest, daar is het pas warm. Binnen overigens heerlijk koel.

Vaak zie je bij dit soort datacenters dat de capaciteit niet afdoende is om storingen op te vangen. Dit ivm kosten uiteraard.

Ik heb zelf meegemaakt met Bit in Ede dat ze spontaan besloten de temperatuur te gaan verhogen want beter voor het milieu was het excuus, was vooral beter voor de portemonnee van Bit. Ze verschoven de stroomkosten van hun airco units naar de fans in de servers oftewel naar de klanten.

N+1 is niet heilig, maar ik ben vaker tegenkomen dat datacenters hun zaken gewoon niet op orde hebben.

Kan van alles zijn, misschien is het wel N+1 maar is er gewoon nooit getest of de backup werkt. Misschien zitten ze zo dicht tegen de rand aan qua temperatuur dat ze een runaway hebben gehad omdat de backup de uitval van het primaire systeem niet heeft kunnen afvangen op tijd.

Er is van alles mogelijk, maar het datacenter is hier toch echt gewoon verantwoordelijk en aansprakelijk voor de gevolg schade. Want overmacht is in deze te makkelijk en zullen ze het dus ook niet op kunnen gooien.
Ja daar staat Versio dan met schaamrood op de wangen, want ze zijn recent alle prijzen serieus gaan opdrijven...
Nu kunnen ze de prijzen weer verhogen omdat ze extra koelunits moeten aanschaffen. 🤣
Ja maar…energiekosten…vanwege koeling… binnenkort nog maar een 20% erop doen voor de zekerheid dus!
SAVVII Ligt er ook uit, maar dat kan ook een andere oorzaak hebben. Hebben deze ook een relatie met bovenstaande?
Yep, Savvii maakt gebruik van hetzelfde datacenter https://status.savvii.com/
Wij hebben er ook een rack met (op dit moment) nog een paar machines. Ben heel benieuwd naar de status van die machines zodra alles weer up is. De ervaring leert dat (veel) te hoge temperatuur niet echt prettig is voor toch al wat oudere hardware. Vaak hebben de servers wel een oververhittingsbeveiliging, maar voor raidsets ligt dat toch net even anders.

Wat me vooral verbaasd is dat het zo lang moet duren. Als blijkbaar beide koelsystemen (N+1...) er uit liggen is dat wel enorm veel pech. Ik begreep nu dat de eerste koeling pas weer om 23.30 aangezet gaat worden.
GYRO Center zegt dat de problemen komen door de hoge buitentemperaturen van vrijdag 'in combinatie met mogelijke falende compressors of condensatoren'.
Ik heb wel eens rondleidingen op Youtube gezien van grote datacenters maar die hebben vaak toch wel dubbele backup voor koeling. En ja zo extreem heet was/is het nu ook weer niet dus dit lijkt mij toch echt gewoon achterstallig onderhoud.
Alles van YourHosting (dus incl. RealHosting, Argeweb, etc) ligt er ook uit. Tragisch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.