Hm zal dit de nieuwe norm zijn voor de toekomst.
Ze zitten in Amsterdam, daar was vandaag de hoogste temperatuur 31C, als je koeling dat niet kan trekken is er iets goed mis! Hou er rekening mee dat het 20 jaar geleden ook gewoon 35C kon worden en 40 jaar geleden was het ook gewoon meer dan 33C die zomer... Dit zijn geen nieuwe temperaturen! De gemiddelde temperaturen gaan echter in Nederland omhoog, dat is iets heel anders.
De temperaturen zakken ook gewoon 's nachts redelijk ver (16C afgelopen nacht), dus zou men ook niet heel erg moeten zitten met 'rest' warmte. Dit gelazer bij dit datacenter heeft imho geen hol te maken met de klimaatsveranderingen!
Het kan natuurlijk zo zijn dat het slecht is gesteld met de kwaliteit van de (koel) infra in dat datacenter. Geen redundantie of niet genoeg. In juni is het 31,3C geweest en in Juli zelfs 32,2C, toen was er niets aan de hand. Het is echter een datacenter, daar staan computers in, als die zwaarder worden belast, verbruiken ze meer stroom en produceren ze meer warmte. Het kan dus zijn dat vandaag die servers veel zwaarder zijn belast dan in juni/juli (dat waren trouwens een zaterdag en een zondag). Daarnaast dat het datacenter niet voldoende capaciteit heeft om vol belaste servers te koelen bij een buiten temperatuur van 31C. Dat zou natuurlijk kunnen, echter verwacht ik dat het een combinatie is van meerdere factoren, inclusief iets significants dat stuk is gegaan qua koeling, plus andere factoren.
Wat ik me afvraag, sommige mensen roepen dan dat de koeling niet redundant is uitgevoerd. In mijn boekje betekend dat (minstens) dubbel uitgevoerd. Zouden andere datacenters dan voldoende koeling hebben voor al hun servers onder volle belasting x2 bij een max buitentemperatuur van 41C (40,7°C in 2019)? Dat zou echt een enorme kostenpost zijn en nog geen garantie dat de ander werkt als de ene faalt. En het vorige warmte record in Nederland was 38,6C (1944), bijna 80 jaar geleden, met een verschil in max temp van 2,1C...
Ik dacht nog even aan stroom issues (het is immers Amsterdam), maar datacenters zouden noodaggregaten moeten hebben om dat op te kunnen vangen.
Bron:
https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2003/
https://magazines.rijksov...2/opwarming-van-nederland