Gerucht: VR-headset Apple heeft verwisselbare accu in heupband

De accu van de VR-headset van Apple zit in een heupband die met een MagSafe-kabel verbonden is met de headset. Dat en veel meer details over de onaankondigde VR-headset publiceert techsite The Information.

Eerdere mock-up: Apple VR-headset

De accu geeft een accuduur van enkele uren, schrijft The Information. Gebruikers kunnen de accu verwisselen om meer gebruikstijd te krijgen. Om gebruikers minder te isoleren, heeft de VR-headset een scherm aan de buitenkant die de gezichtsuitdrukking van de gebruiker weergeeft. Het gaat om een scherm met lage verversingssnelheid om de accu te sparen.

Die gezichtsherkenning werkt met een camera per oog. Die camera's werken ook met de software voor 'foveated rendering', een techniek waarbij vooral waar de gebruiker naar kijkt scherp is. Dat scherpe beeld moet komen van twee micro-oled-schermen met een 4k-resolutie van Sony. Motoren stellen de lenzen precies af op de pupilafstand van gebruikers, terwijl er ook lenzen moeten komen voor brildragers. Gebruikers hebben een gezichtsveld van 120 graden, iets meer dan bij de Meta Quest 2 en Pro.

In de VR-headset zitten tot twaalf camera's en sensors om de gebruiker in de gaten te houden, waaronder een sensor voor de benen van een gebruiker. Ook zitten er LiDAR-scanners is om de omgeving in kaart te brengen. Die camera's zijn grotendeels verborgen om het design niet te verstoren.

De headset is gemaakt van aluminium, glas en koolstofvezel om de headset zo licht mogelijk te maken. Wel zit er een Digital Crown op de headset, net als op de Apple Watch en Airpods Max. Die maakt het mogelijk om te wisselen tussen VR en camerabeeld van de echte wereld. Bluetooth-headsets werken niet met de VR-headset en ook een 3,5mm-jack voor audio is er niet. De VR-headset is alleen bruikbaar met recente AirPods om zo audio met een lage latency mogelijk te maken.

De software is vooral gericht op videovergaderen en niet op gaming, zo claimt The Information. Daarvoor zitten er in de software avatars met gezichtsuitdrukkingen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld modellen van bijvoorbeeld stedenbouw op een tafel te tonen. Ook is het mogelijk iOS-apps in 2D in de software te draaien.

Fabrikant Pegatron zou vorig jaar al duizenden testexemplaren gemaakt hebben. Er kwam eerder al meer informatie over de VR-headset naar buiten. De geruchten over de headset gaan al een paar jaar. Apple zou de VR-headset dit jaar willen uitbrengen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-01-2023 • 17:32

44 Linkedin

Reacties (44)

44
42
27
0
0
10
Wijzig sortering
Oh heerlijk, eindelijk een vr headset met mooie specs, vooral de auto calibratie op je ogen lijkt me een uitkomst, moet je je weer beperken tot de Apple software en hardware om er iets mee te kunnen.

Beetje jammer weer.
Leuk maar ik vermoed dat deze onbetaalbaar gaat worden. Ik gok richting de 3-4K.
Inderdaad, dat dacht ik ook toen ik het artikel las. De ene mooie nieuwe techniek na de andere, wat zal dat gaan kosten? Zeker wel 2k, maar waarschijnlijk nog meer.

Maar aan het eind van het artikel kwam de bummer. Videovergaderen? Please. Dat lukt al met een crappy webcam. Dit soort brillen zijn nuttig en mooi voor gaming en augmented reality, niet voor videoconferencing...
Was mijn eerste gedachte na de mata voorbeelden. Maar nu ik een paar keer een pico heb gebruikt zie ik wel potentie. Ik hoef geen avatars te zien maar een presentatie geven waar ik code, een product en een presentatie tegelijkertijd kan geven met allerlei sleep en vergroot tools, lijkt mij heel erg nuttig (weet niet of het er al is :) .)

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 3 januari 2023 19:35]

Natuurlijk, er zijn echt wel leuke use cases te verzinnen voor een goede VR-bril. Maar in jouw geval moet iedereen dus dezelfde bril en dezelfde software hebben. Als je allemaal bij hetzelfde bedrijf werkt, dan is dat vast haalbaar. Maar dan is het misschien handiger om gewoon een real-life presentatie te geven :)
Eens maar je moet er misschien ook niet alles mee willen oplossen. Een presentatie voor 100 man is misschien niet heel handig (hoewel je als presentator met die tools nog steeds dingen kunt laten zien die je niet voor elkaar krijgt zonder) maar als er standaarden komen en iedereen zo'n ding heeft liggen zou ik me goed kunnen voorstellen dat hij gebruikt gaat worden.
Standaarden? We hebben het over Apple toch? Die staan er niet echt bekend om dat ze zo graag samenwerken met andere partijen. Ze drukken je liever steeds verder hun ecosysteem in.
Voor Apple zeker maar ik reageerde op @PhilipsFan, hij had het over brillen in het algemeen.

Deze bril zou sowieso aan mij voorbij gaan, of Apple moet al een ommezwaai maken en zich eens echt wereldverbeterend opstellen door bijvoorbeeld die standaarden aan te dragen en zijn ecosysteem te delen met anderen. :)
Nee, dat lukt niet met een webcam! het hele nut is dat je met een VR vergadering "echt" bij elkaar in de ruimte zit, i.p.v. wat wazige postzegels op je schermpje. Bij veel (zeker langere) vergaderingen kiezen we ervoor toch fysiek naar kantoor te gaan om elkaar ook echt te ontmoeten. Vooral ook internationale ontmoetingen zijn nog steeds duur, tijdrovend, onaangenaam (vertaging, grenscontroles en ga maar door) - daar een goede oplossing voor is heel veel geld waard!
De eerste is gericht op bedrijven, dat gebaseerd op de geruchten en Apple tax denk ik dat hij eerder richting de 10K zal gaan. Toch mooi dat Apple er mee bezig is want die zorgen er altijd voor dat dit soort dingen mainstream worden. Zelf heb ik een quest 2 en ik hoop echt dat deze tech mainstream wordt, er is zoveel mogelijk.
Apple nu bekende VR specs:

- 4K schermen
- tot 12 camera's
- Lidar

Voor wat mainstream tech is, moeten we een paar jaar wachten.
Is het alternatief (een bril van Facebook) veel aantrekkelijker?

(Mag ieder voor zich uitmaken, maar voor mij iig niet.)
Nee, ik heb nu de reverb van hp, die je gewoon op hdmi en usb c kan aansluiten.

Vind het gewoon jammer dat zo'n nooit stukje techniek niet breder beschikbaar komt.
Als de info al klopt ligt de eerste focus op vergaderen. Maar vergaderen kun je breed opvatten; samenwerken met collega’s, afspreken met vrienden, je huisarts, etc.
Dit sluit niet uit dat je er op kan gamen of dat dit later alsnog komt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 5 januari 2023 08:50]

In principe niet, maar ik vermoed dat deze door zijn prijs (€1000 ? €2000? €3000?) zich uit de markt prijst voor even een spelletje... dus dan moet je hem eerst kopen voor serieuzere doeleinden - maar dan is het marktaandeel weer zo klein.
maar goed we hebben vaker gezien dat sommige gebruikers heel veel geld uitgeven voor Apple spul. En eerlijk is eerlijk, dat spul is vaak duur, maar wertk ook heel lekker!
Al met al zie ik hier ook eerst een markt in de professionele sfeer.
Apple gaat altijd voor de massa. De iPad zou $ 1000 gaan kosten, maar werd geïntroduceerd voor $499. De iPad had $5000 gekost was het niet voor de operational excellence van Tim Cook. Dus prijs, daar kunnen we nog niets over zeggen. Dan erbij kan het zijn dat er eerst een soort Pro versie komt waarna nieuwe iteraties zorgen voor een model tegen lagere prijs.
Het heeft ook járen geduurd voordat de iPhone de markt veroverde, dat er zoveel gebruikers waren dat het logisch was dat “iedereen” een app moest hebben. Vergeet dat niet. De eerste versie is slechts een opmars naar de manier waarop ze 5 jaar later in de markt willen staan.
Ja, heb zelf ook een Index, maar de Reverb en Index zijn bedrade headsets. Dat is toch niet hetzelfde als een autonome headset als van Meta of (als dit bericht klopt) Apple.
Jammer, omdat integreert met het Eco-systeem?

Alsof de software van Apple slecht is.

Bij FB had je bv een half lichaam in eerste instantie, later wel gefixxed met de Quest, maar dit lijkt mij geen "rocket science" in de software.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 4 januari 2023 07:53]

Je vindt het jammer dat het apparaat "beperkt" is tot de hardware? Dat is toch altijd het geval 8)7

Verder denk ik dat Apple met uitzondering van het gedoe rondom de bijdrage voor de App Stores het over het algemeen vrij goed voor elkaar heeft wat betreft toegankelijkheid van het eco-systeem als app developer. Zowel op MacOS als op iOS.
Ja erg vervelend als bedrijven producten maken voor hun eigen ecosysteem. /sarcasm

On-topic: ik ben erg benieuwd wat Apple ons gaat brengen. Tot dusver heb ik korte maar enorm mooi ervaringen gehad met VR. Maar tot dusver enkel in game settings.
Dit klinkt niet “des Apple’s”. Vorm gaat bij Apple boven functie en een externe accu zou het geheel nu niet echt bepaald fraai maken.

Off-topic: kan ik een artikel op de homepage filteren op basis van keywords, bvb een artikel met “gerucht” in de titel zou ik graag permanent filteren?. Al die “analisten” die hun eigen relevantie aan willen tonen met Apple proefballonetjes ben ik wel zat.
Nope. Form follows function. En die functie wordt afgeleid van een Minimum Delightful Product. Wat inhoud dat vormfactor wel bij moet dragen aan een positieve gebruikers ervaring en dus niet enkel technisch functioneel.
Ugh nee dankje, liever de accu dan aan de achterkant waardoor het ook nog beter balanceert. Mijn ervaring met de batterij van de wireless module voor de Vive Pro aan je riem hebben hangen is echt zwaar irritant, wel nog altijd beter dan de hele kabel van je headset naar je computer. Dan is die thirdparty deluxe headstrap met hotswappable batteries voor de Quest 2 toch echt een vele betere oplossing.
Mensen zijn ook niet altijd gelukkig met veel gewicht op hun hoofd.
Ik kan me toch moeilijk voorstellen hoe en wat voor bedrijven dit gaan gebruiken als het zo op vergaderingen gericht is.

Ik bedoel, wat is nou de toegevoegde waarde ten opzicht van de huidige tele-vergadering systemen dat de enorme extra investering van duizenden euro's per headset /persoon verantwoord?
Je zult meer het gevoel hebben dat je samen in 1 ruimte werkt. 100% dat dit meerwaarde gaat opleveren. Het is op termijn daarnaast de vraag of het een éxtra apparaat/investering is of dat het een alternatief vormt voor het huidige werk paradigma.
Apple probeert hier denk ik het fundament van het AR/VR platform neer te zetten, zodat latere versies voor consumenten profijt hebben van alles wat men ontdekt en wat developers ontwikkelen in deze fase. Niemand gaat thuis met zo'n skibril op vergaderen met collega's, maar met een toekomstige AR/VR bril die er uit ziet en voelt als een normale bril kan dat wel veranderen. Er zal alleen weinig interesse van consumenten zijn als er geen apps en andere ondersteunende software beschikbaar is voor de bril, dus daarom eerst een dure versie die vooral gericht is op het maken van de software.

Ik ben vooralsnog voorzichtig optimistisch met de richting die Apple kiest, of eigenlijk de richting die ze vooral niet kiezen: 'de Metaverse'. Daar zijn we (en zullen er mogelijk nooit) klaar voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Dnnk op 3 januari 2023 20:41]

Is dat een serieuze vraag?
Ofwel jullie hebben heel veel beteere vergadersystemen als wij, maar mijn ervaring is : een beamer levert belazerd beeld op in een verlichtte ruimte, audio is vaak slecht te verstaan, 30 deelnemers op een (weliswaar groot) scherm als een verzameling postzegels, geen interactie terwijl je samen even babbelt bij de koffiehoek, werken vanuit huis, vergaderen op het strand van Hawaii zonder 30 uur onderweg te zijn? Geloof me, als Apple met een fatsoenlijk "VR-Teams" concept komt kunnen ze ervoor vragen wat ze willen en verkopen nog elk exemplaar...
Ik bedoel, wat is nou de toegevoegde waarde ten opzicht van de huidige tele-vergadering systemen dat de enorme extra investering van duizenden euro's per headset /persoon verantwoord?

Haha, weet je wel wat die huidige systemen kosten? Zelfs een domme Webex monitor met webcam kost al duizenden euro's...
VR levert veel meer de 'person-to-person' ervaring op zonder dure internationale vluchten. Ook al kost het duizenden euro's, dat is vaak binnen een jaar terugverdient. En daar kijken bedrijven naar...
Een bekende van mij werkt toevallig met soortgelijke hardware,
Daarover kan ik niet echt dingen "lekken", maar het is echt heel interessant wat ze allemaal doen met die vergaderingen.
De "targets" voor zulke hardware zijn ook bedrijven als de regering en niet direct normale bedrijven, al hoewel sommige dat vast ook wel zouden gebruiken.

Als je zo'n bril op hebt geeft het wel echt een gevoel van aanwezigheid als je op die manier met iemand praat, zonder die kille "teams" sfeer.
Ik hou niet zo van Apple, maar ik ben wel altijd heel benieuwd naar hun hardware want er lopen daar duidelijk vaardige ingenieurs rond. Persoonlijk dacht ik bij de Quest ook al, waarom niet alleen in de headset stoppen wat er echt in moet (schermen, sensors), en de rest (computer, batterij) in een heupband? Lijkt me zowel comfortabeler als makkelijker te maken.
De Apple fannypack.... Mijn god, ik hoop niet dat het aanslaat...

Maar ontopic, inderdaad. Je wilt gewicht altijd rond je center of mass positioneren. Dat is 'enginering 101' en zorgt voor meer stabiliteit. Daarom zie je ook altijd backpacks een heupgordel hebben.
Als je 'm aan de zijkant positioneert is het meer een holster, en dan is het weer cool :D
En een week erna is Apple aangeklaagd voor heupschade :+
Ik heb het uit betrouwbare bron dat de headset met de Apple car wordt geleverd en dat je deze tijdens het rijden draagt, de augmented reality zorgt er dan voor dat je door de auto heenkijkt en je een 360 graden blik veld hebt.
Er wordt van krachtige AI gebruik gemaakt die een 99,95% waarschijnlijke 10 Seconden toekomst voorspelt zodat je kan reageren op situaties voordat ze gebeuren.
Al jaren krijgt elk geruchtje over een apple vr/ar bril een nieuwsartikel, is inderdaad vermoeiend. Kunnen we niet gewoon wachten tot die uit komt ipv nutteloze aandacht te geven.
Geen idee waarom je gemind wordt… Alle analisten krikken hun statistieken op met een hele rist open deuren (“de nieuwe iPhone komt in September”, “de nieuwe iPhone wordt de snelste tot nu toe”, “de nieuwe iPhone krijgt een nieuw scherm/nieuwe processor/nieuwe camera”, etc.). Dat vullen ze dan aan met tegenstrijdigheden waar ze makkelijk 50/50 op scoren (“de nieuwe iPhone wordt niet groter”, “de nieuw iPhone wordt wel groter”) en vervolgens doen ze dan nog wat vage geruchten.

En de “tech-websites” nemen al deze kwakzalverij over als zoete broodjes, want ze weten toch dat we het lezen en erop reageren. Wedden dat er over een paar weken een “komt toch niet met een batterij in heupband” artikel komt?

Dan is jouw “voorspelling” nog veel interessanter en creatiever, eerder een “zou het niet cool zijn als…” dan wat van dit vaag oninteressant geneuzel?
Haha :+ Ja. Het begint wel de spuigaten uit te lopen met geruchten en zinloze/hyperige nieuwsberichten. Zeker bij apple (zeg ik als apple fan zelf).
Kan die dan ook de winnende nummers van Euromillions voorspellen? Dan koop ik er gelijk eentje.
Als een auto volledig autonoom kan rijden zie ik niet in waarom.
Je had niet door dat dit een stukje sarcasme was over het eeuwige Apple geruchtengedoe van meneer Wokke?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee