Belgisch leger stelt nieuwe cyberdivisie voor die cyberdreigingen moet afweren

De Belgische defensie heeft een nieuwe Cyber Command-divisie voorgesteld die cyberdreigingen moet afweren. De topman van deze nieuwe divisie stelt dat er de laatste vijf jaar een explosie van cyberspionage heeft plaatsgevonden en sluit eigen aanvallen niet uit.

De nieuwe divisie valt onder de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV en moet België in de eerste plaats beschermen tegen cyberdreigingen. Het hoofd van de afdeling, generaal-majoor Michel Van Strythem, stelt aan de Vlaamse krant De Morgen dat spionage, sabotage en beïnvloeding de grootste bedreigingen vormen waarmee rekening moet worden gehouden. Er zal volgens de man ook in de tegenaanval worden gegaan als België wordt aangevallen. "Dan zullen we zo gericht mogelijk ingrijpen", klinkt het. "Het is als een sluipschutter, 99,9 procent van de tijd ben je aan het observeren. En dan grijp je in. Gericht en met zo min mogelijk collateral damage."

Van Strythem claimt dat Rusland een van de landen waarvan cyberdreiging uitgaat. Samen met China, Noord-Korea en Iran. "Dat zijn inderdaad landen die extra aandacht verdienen." Het toewijzen van een bepaalde cyberaanval aan een bepaald land is volgens de man wel zeer moeilijk. "Het gaat om netwerken die verspreid zijn over verschillende landen. De leden van de betrokken groepen wisselen ook vaak van 'thuis'".

België had al een afdeling die zich bezighield met cyberdreigingen, maar daar wordt dus een nieuwe divisie voor opgericht. De Cyber Command-divisie is wat betreft het personeelsbestand nog in volle opbouw. Volgens Van Strythem moet de divisie uiteindelijk tussen de 800 à 900 mensen tellen. Om nieuwe werknemers aan te trekken, heeft de divisie naar verluidt samenwerkingsverbanden afgesloten met de West-Vlaamse hogeschool Howest en het Brusselse technologieproject MolenGeek.

Door Jay Stout

Redacteur

20-10-2022 • 11:44

61

Lees meer

Reacties (61)

61
61
15
3
0
37
Wijzig sortering
Die 800-900 mensen vinden wordt nog de grootste uitdaging... Voor zo'n specifieke profielen is het oneerlijk concurreren voor de overheid t.o.v. de privé waar men ook al moeilijkheden heeft om zo'n mensen te vinden...
Daar heb je een groot punt. Maar hier mag, je waarschijnlijk onder het mom van verdedeging en kennis, heel wat meer gericht hacken zonder dat je tegen de lamp gaat lopen. Dat is toch ook wat waard. Je kan wel een mooie carrière opbouwen op die manier.
Lonen bij de Blgische overheid zijn vastgelegd volgens barema's die dan op hun beurt ook deels afhangen van je officiële opleidingen. Iemand die via zelfstudie een expert is, zal zelfs na 20 jaar anciënniteit een lachwekkend laag loon krijgen dat misschien in de buurt komt van iemand die op een helpdesk zit om desktop support te doen.

Je job graag doen is iets waard natuurlijk, maar daar koop je geen huis mee. Er dan nog eens rekening mee houdend dat je meer dan waarschijnlijk elke dag naar Brussel moet, en je enkel vergoed wordt voor het openbaar vervoer, en dan ga je nog maar weinig kandidaten overhouden.
In Nederland kan je als "cyber expert" wel aanvulling krijgen op je loon in de vorm van toelagen. Het zal nooit concurrerend zijn met het bedrijfsleven, maar dat geldt voor alle functies (zowel burger als militair) bij de overheid. Gelukkig is er nog een groot deel van de bevolking dat niet alleen naar loon kijkt, maar ook naar de bijdrage die je aan de samenleving levert, gewoon interessant werk hebben, de voordelen van werken bij de overheid (ja, die zijn er legio) en zaken als sfeer en bedrijfscultuur, etc.
Off-topic (sorry) maar ik had een mening die er even uit moest. Gaat over dit stukje:
Het zal nooit concurrerend zijn met het bedrijfsleven, maar dat geldt voor alle functies (zowel burger als militair) bij de overheid.
ik ken iemand die van een archeologisch bedrijf naar de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) is overgestapt. Die werkt nu minder uren per week en per jaar (meer vakantiedagen), heeft minder werkdruk en veel betere secundaire voorwaarden. En krijgt enkele honderden euros meer. Per maand.

Voor veel sectoren zal het bedrijfsleven beter betalen. Voor andere sectoren zeker niet, zoals de archeologie. Disclaimer: ik ben zelf ook een archeoloog.
Niet echt een goed vergelijk: in de privé bestaat er niet zoiets als een "goedbetaalde" archeoloog. dus de overstap naar de overheid maakt geen financieel verschil, in tegendeel soms zit er zelf een kleine winst bij. Dat is natuurlijk helemaal anders bij cybersecurity experten die vaak een veelvoud (tot factor 10) binnenharken tov diezelfde archeoloog.
In Nederland kan je als "cyber expert" wel aanvulling krijgen op je loon in de vorm van toelagen. Het zal nooit concurrerend zijn met het bedrijfsleven, maar dat geldt voor alle functies (zowel burger als militair) bij de overheid. Gelukkig is er nog een groot deel van de bevolking dat niet alleen naar loon kijkt, maar ook naar de bijdrage die je aan de samenleving levert, gewoon interessant werk hebben, de voordelen van werken bij de overheid (ja, die zijn er legio) en zaken als sfeer en bedrijfscultuur, etc.
Willen bijdragen aan de samenleving kan zeer motiverend zijn, maar de publieke perceptie van de sfeer en bedrijfscultuur van de Belgische overheid en in het bijzonder die van het leger is allesbehalve positief in België. En naar wat ik hoor van vrienden die ambtenaar of officier zijn, is die perceptie niet compleet onverdiend. Als burger-medewerk in het leger ben je natuurlijk een stukje geïsoleerd van de strikte hierarchie, maar je komt er wel degelijk soms op een onaangename manier mee in contact.
Ik heb in 't verleden intensief met Belgische militairen samengewerkt, dus ik begrijp je reactie. Toch nemen veel mensen de nadelen voor lief, want je wordt niet gedwongen er te werken. Zal toch iets positiefs aan zitten..
Wel niet vergeten dat je als ambtenaar, en zeker met een militairen statuut een enorme hoeveelheid andere voordelen krijgt tov een bediende. Dit kan er mogelijks wel voor zorgen om de juiste mensen te overtuigen om toch dit in dit project te stappen.
Tot een bepaald niveau is dit waar, maar alle voordelen die je had als ambtenaar worden systematisch weggewerkt op dit moment. Gaande van de eenvoudige dingen zoals gratis koffie en een voordelige lunch tot je pensioenvoordelen die eigenlijk altijd de equalizer waren voor iemand die bij de overheid werkte tov de private sector.
Exact!
Ik heb 11 jaar op de ICT dienst van een Belgisch ziekenhuis gewerkt.
Zelf heb ik mijn hogeschool niet kunnen afmaken door omstandigheden maar door zelfstudie wel de nodige kennis en certificaten opgehaald (begin van mijn IT carrière uiteraard).

In het Overheid/universiteiten systeem kijken ze gewoon naar je diploma (akkoord er moet in de eerste jaren een verschil zijn).
11 jaar lang werd ik gepasseerd voor opslag & opleidingen waardoor ik zelf gewoon dingen begon op te zoeken en studeren en enorm onzeker was over mezelf.

2 jaar geleden kon ik het mentaal niet meer aan en heb ik gebroken met dit ziekenhuis en ben ik de prive sector ingegaan.
Management gaf meteen aan dat ik overgekwalificeerd was en nu stuur ik een 6delig team over heel Europa en Azië aan.

Punt is: zolang deze instanties vasthouden aan het elitaire systeem zullen ze zeer goede kandidaten missen, ik gok dat een aantal mensen wel een hobbyist kent waar ze van denken verdorie die man/vrouw kent wel iets!
Je kan ook een aantal jaar werken bij de cyberdienst van defensie en je dan verhuren aan de meest biedende. Dat doen sommige ex-special forces nu ook al.
Een carrière binnen de overheid is in dit geval wel enorm onbestaand. Je blijft steken bij je functie, veel hoger ga je niet kunnen gaan. In de privé krijg je voor dit soort jobs 3x zoveel, dat is absurd. Dan mag je nog wel "meer hacken" (alhoewel ik denk dat dit geen enkel verschil gaat maken), op het einde van de maand zijn er rekeningen die betaald moeten worden. Dit wordt 1 grote flop
Dat is niet correct, in het leger kan je als militair zeer zeker doorgroeien. Hoe dit voor burgers in militaire dienst is weet ik niet juist. Maar voor zo een functie zou in toch kiezen om beroepsmilitair te zijn ipv een ambtenaar. Plus het Belgische leger heeft vrij goede secundaire voorwaarden voor beroeps militairen.
Het is helemaal niets waard en alleen maar risico's. Genoeg security bedrijven die middels een mandaat bij een ander bedrijf een echte operatie mogen uitvoeren. Sterker nog, grote kans dat je daar veel meer "actie", middelen en expertise hebt dan bij een overheid.

Ik denk dat de wereld van Blue/Red teams soms erg word onderschat.

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat niet elk land hetzelfde is (kuch Israël) als het gaat om "innovatie/mogelijkheden".

Het is prima om voor morele redenen iets bij de overheid te doen maar laten we het niet mooier maken dan het is. Op heel veel vlakken loop je daar juist van alles mis.
Qua aantal kan je ook beter spreken over een afdeling (of misschien battalion). Nu klinkt dat misschien minder spannend, maar als je een relatie legt met leger & divisie spreek je al snel over enkele tienduizenden 'manschappen.'
Een divisie kan meerdere betekenissen hebben. Het is naast een legeronderdeel dat een bepaalde grootte aangeeft, ook gewoon een synoniem voor organisatieonderdeel.
di·vi·sie (de; v; meervoud: divisies)
1 legereenheid die zelfstandig kan optreden
2 afdeling van de wedstrijdsport
3 (typografie) afbrekings- of koppelteken (-)
4 grote, min of meer zelfstandige werkeenheid in bedrijven
Zo kent Nederland het Defensie Cyber Commando (DCC). Dat is ook niet 1 supercommando met groene baret en laptop in de rugzak, maar een organisatieonderdeel.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 18:07]

Ja, dat snap ik - daarom legde ik ook uit als je het in verband brengt met het leger denk je al snel aan een groot legeronderdeel. Bij een regulier bedrijf of overige overheidsorg. is het een andere betekenis.
Loon alleen is niet alles. Ik ben ook dichterbij huis gaan werken omwille van familiale omstandigheden (onder andere). Ik werkte ervoor voor de ICT-dienst van een stadsbestuur en nu voor de (semi) privé.

Ik verdien nu wel een derde meer dan vroeger, maar vloek toch vaak als het eenmaal aan komt op zaken als vakantiedagen (en het gemak deze op te nemen), prikklok (wat imho enkel maar voordelen heeft),...
Je work-life balance kan stukken beter zijn bij de overheid/defensie/... dan in de privé.
Hiervoor had ik 35 dagen vakantie (feestdagen niet meegerekend), elke maand wel een extra dag aan "recupe" uren van de prikklok,... Op het eind van de rit kwam je zo sommige jaren op meer dan 50 vrije dagen uit.

Dat is ook heel veel waard, zeker wanneer er een gezin in het spel komt. Zou ik nog vrijgezel zijn zonder vrouw en kinderen zou ik mijn huidige job ook wel in consultancy doen. Nog meer verdienen bedrijfswagen met tankkaart onder mijn kont, opleidingen,...
Dit is een burger vacature, waarbij je als burger aangeworven zal worden, niet als militair (ambtenaar). Je kan dus nog andere voordelen krijgen dan een militair, w ze wel speciaal gedaan zullen hebben om te kunnen concurrenten met de privé.
Anoniem: 1322 @.jef21 oktober 2022 11:55
Ach, jo. Dit is gewoon een persbericht. Dit is bedoelt voor de blabla massa... Ze zeggen dit terwijl ze intern al miljoenen contracten aan het afsluiten zijn met gespecialiseerde cybersecurity bedrijven voor inhuur. Op die manier kunnen ze goede mensen (denken ze) inhuren die veel te duur zijn om zelf in dienst te nemen.

Zo werkt de overheid in de meeste landen. Neem Snowden als voorbeeld:
In 2013, Snowden was hired by an NSA contractor, Booz Allen Hamilton,
Howest of Molengeek zijn ongetwijfeld goed om enkele getalenteerde scriptkiddies te vinden die ze dan niet op het niveau van een universitaire master moeten betalen. Maar voor security stuff die wat meer hardcore is moet je in België toch eerder bij COSIC op KULeuven zijn. Zonder hen, blijven mijn verwachtingen qua offensieve capaciteit van deze divisie, relatief laag.
Ken geen van beide opleidingen, maar er zijn zoveel opleidingen ook voor programmeren ... En dikwijls denk ik nopes, want stelt gewoon niks voor. En investeren in iemand ? Tsja binnen het jaar of 2 jaar is 95% weg, want ergens anders beter betaald.

Het zal het volgende zijn: de "bazen" zijn militair personeel, de rest zal uitbesteed worden aan consultancy bedrijven waar het laagste bod dit mag doen. Of zo geschreven dat de aanbesteding maar kan uitgevoerd worden door 1 bedrijf. Dat zal er gebeuren. Dat is zo bij elke overheidsdienst (en ik heb er al voor een paar gewerkt)
Dat klinkt als een hoop poeha en weinig daadwerkelijke informatie over de nieuwe cyberdivisie welke 0.01% van hun tijd gaat besteden voor een tegenaanval met zo min mogelijk collateral damage :/

Of de cyberdivisie moet nog leren hoe ze juist zo snel mogelijk een tegenaanval moeten inzetten ipv 99,9% van de tijd te moeten observeren of men heeft geen idee wat zo’n cyberdivisie moet doen als er een aanval is. Want het lijkt mij dat je zo snel mogelijk een aanval afweert (dus je tegenaanval inzet) ipv het observeert. Dus wat in godsnaam ben je in 99,9% van de tijd aan het doen?

Of zie ik dit nu verkeerd?
Dank ik wel. Ik neem namelijk aan dat je in die periode werkt aan het in kaart brengen van de capaciteiten en strategie van de vijand, maken van tooling, leren werken met gekochte tools, eigen systemen dicht timmeren. Ook zullen er mensen zijn met verschillende disciplines. En ik denk dat je met 0.01% van de tijd er aardig naast zit :)
Je kunt dat in kaart brengen, the proof of the pudding is in the eating. Kortom, je kan zowel offensief als defensief niet echt eenvoudig "oefenen".

Het blijft ook altijd een afweging tussen blijven volgen, niet laten merken dat je de tegenstander kan volgen en ingrijpen. Of grijp je bij onbelangrijke zaken in om te doen alsof je minder capaciteiten tentoonspreidt dan je daadwerkelijk hebt.

Het probleem met oorlogsvoering is altijd wat weet de ander wat jij (nog) niet weet en andersom en kan je jouw intenties geheim houden en die van de tegenstander te weten komen.
Of zie ik dit nu verkeerd?
Ja. Je neemt het artikel te letterlijk.
uiteraard wil je zo snel mogelijk afslaan.. maar aangezien je niet 100% van de tijd aan het aanvallen bent bestaat het werk (net zoals je buiten een oorlog bent) voor 99,9% van de tijd uit observeren. Kijken wat er gebeurd, kijken of je wordt aangevallen, kijken wat anderen aan het doen zijn. Dat is ook zijn vergelijking met een sluipschutter. Die observeren ook het grootste deel van de tijd en zijn niet de hele tijd mensen aan het neerknallen.
Ik denk dat je het verkeerd ziet. Onlangs een lezing rond gevolgd die duidelijke inzichten gaf over de diverse rollen die ze zoeken en wat het werk mogelijks aantrekkelijk maakt voor afstuderende studenten.

Als Howest nog es zo'n lezing heeft: inschrijven.
Ik begrijp natuurlijk dat we in België mee moeten doen aan militaire investeringen. België heeft gevechtsvliegtuigen omdat het ook enkel geschikt is als ondersteuning, het is te klein om individueel een militaire macht voor te stellen. Cyber is dan ook zo'n ondersteuningsfunctie die gemakkelijker hier wordt georganiseerd.

Anderzijds klinkt "Het is als een sluipschutter, 99,9 procent van de tijd ben je aan het observeren." toch best wel zoals Edward Snowden stijl massasurveillance.

Als persoon heb ik het recht op vrije meningsuiting, het hebben en nastreven van een eigen visie, het delen van en overleggen van zo'n visie, een eigen geloofsovertuiging. Met zo'n soort van massasurveillance zit je toch dicht tegen het systeem van de Russische propagandamachine aan.

Ik weet dus ook niet hoe ik het moet zien, maar stel mij er ook vragen bij. In feite is het niet meer dan normaal dat we antwoorden krijgen op dergelijke vragen, maar waar stellen we ze?
Waar gaan ze het personeel daarvoor vinden ? Dit is echt iets zeer specifiek, en dat ga je niet leren met een diploma. De weddes hier zijn gewoon veel te laag als je voor de staat werkt. Met een bachelor zou ik zonder anciënniteit beginnen aan een 1700 netto ... Yeah right, 15 jaar geleden was dat al een pak hoger met nog vanalles extra er bij. Ja je pensioen is hoger. Maar je hebt geld nodig als je jong bent. Ze hebben nu wel een constructie erbuiten gemaakt, dat voor specifieke dingen het hoger kan. Maar dan heb je minder pensioen. Maar het loon stijgt wel gemakkelijk en met een bachelor zou ik pas rond mijn 45ste zitten waar ik toen zat. Met een master is dit gewoon 7 a 10 jaar eerder. Nu er zijn ook wel mensen die ervoor kiezen en zeggen ok, dit wil ik wel doen. Maar als jij moet kiezen tussen 1700 euro en meer dan 2000 euro + wagen + tankkaart, laptop, gsm etc, wat ga jij dan kiezen ? En je kan hier ook via het leger een diploma halen, maar dan moet je 10 jaar in dienst blijven. Velen zijn dus ook weg na 10 jaar. Nuja dat geld is niet voor iedereen belangrijk, maar velen zullen toch gaan voor het extra geld. Moesten de lonen nu gelijk lopen aan de privé (zonder de extra's) en dan nog. Een wagen (neem dat je 500 euro betaald gedurende 4 jaar) kost wel wat meer dan 500 euro per maand, het beestje moet ook nog drinken, verzekering, onderhoud. Zelfs een simpele golf zal je niet mee toekomen.

Maar ik vraag me dikwijls af ... we spreken altijd over Europa, waarom doen we dit niet op Europees niveau ? En in elk land een klein team. Net hetzelfde als software voor politiediensten etc. Ok elk land heeft zijn eigen wetgeving, maar dan nog, trek het gewoon gelijk. En nee daar moet je niet 4 jaar over palaveren zoals B voor Diesel ...
Ik krijg altijd wat jeuk als een manager/leidinggevende hun onderdanen proberen wijs te maken dat geld niet belangrijk is.. uhuhuh, denk ik dan

Het is 1 van de belangrijkste dingen in onze samenleving, alles draait om geld. Zeker als je jong bent en dan het meeste geld nodig hebt om je bestaan op te bouwen.. Maar goed, er zit natuurlijk een heel systeem achter..

Wat wel zo is dan je je baan leuk moet vinden, werk geluk, om het vol te houden.. Maar in de basis draait alles om geld.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 18:07]

Geld (en hieraan verbonden rente) is het belangrijkste sturingsmiddel voor overheden en de beleidsbepalende klasse sinds dat religie dat niet meer is. Best al wel een aantal eeuwen dus. :)
Exactly, vandaar ik begon over het systeem erachter.. (waar ik overigens niet teveel opin wilde gaan :) )
Juist, het is helaas een realistisch feit.
Een geluk dat iedereen eigen voorkeuren heeft, en die verschillen naar gelang de fase in je leven.

Ik ben ook van de (semi) overheid naar de privé gegaan. Ik verdien nu een 3de meer, misschien nog kans op een firmawagen wanneer er nog wat meer gunstige beoordelingen volgen,...

Maar toch moet ik elke vakantieperiode vloeken omwille van zaken als vakantie en dergelijke.
Toen ik nog voor "de stad" werkte had ik 35 verlofdagen (exclusief feestdagen), een prikklok die elke maand nog 1 tot 2 dagen extra "recupe" opleverde,... Ik heb het eens een jaar geteld, en met alle feestdagen, speciale vrije dagen, verlofdagen, recupe dagen,.. kwam ik vlot over de 50 dagen verlof, waarvan minstens 40 vrij te kiezen.

Als gemiddelde 20'er is het natuurlijk leuk, goed betaald in de privé, firmawagen met tankkaart (waar je eenmaal op pensioen geen bal aan gehad hebt),...
En ja, van zaken als verlof en dergelijke betaal je je huur/huis niet, maar eenmaal een gezin zijn die dagen je nog zoveel meer waard.

Wie neemt er hier thuis vakantie als er wat met de kinderen is, of wanneer ze naar de dokter moeten, of er weer een pedagogische studiedag is, of schoolvakantie,.. Juist ja, vrouwlief elke keer, want papa moet zijn 24 dagen verlof zo goed mogelijk zien te spreiden over het jaar om toch eens ergens 2 of 3 weken aan een stuk te hebben. Een deel ervan moet al voor Pasen op zijn, geen mogelijkheid tot overdracht,...

Dus ja, daar vloek ik dan wel eens op. Het grootste voordeel is dat ik nu een job doe die ik eens zo graag doe als ervoor, op 3km van mijn deur (wat weer een ander voordeel is tov vroeger op een uur afstand met de trein) terwijl mijn vrouw naar Brussel kan forenzen.
Ik had vroeger ook gewoon 32-33 dagen vakantie, 40uren week werken, krijg je 20+11 en er is altijd wel ergens een verlofdag of 2 nog. Ok het is nog niet dag van "welkegekheeftditweerbedacht". Ik ben begonnen in de privé en later als externe consultant voor overheidsdiensten gewerkt, waar ik dan een voorstel kreeg om gewoon vast aangenomen te worden. Maar als je zonder wagens en extra's 500 a 1000 euro minder overhebt, dan mag je die extra vakantie dagen wel houden hoor. Nu toen had ik geen kinderen. Nu is de situatie helemaal anders, en ik ondertussen al heel lang freelancer, dus dat is helemaal anders. Maar ik snap niet dat iemand akkoord gaat met 38 uren week. Elke dag 15-20 minuten eerder stoppen of de vrijdag 2u minder ... Je bent toch al daar, wat maakt het dan uit, je gaat toch file doen. Je hebt veel meer aan die 10-11 dagen extra op een jaar dan die 15 minuten. Tenzij je echt de kinderen moet gaan halen ofzo, dat is wat anders.
Dit is echt iets zeer specifiek, en dat ga je niet leren met een diploma. De weddes hier zijn gewoon veel te laag als je voor de staat werkt.
Er zijn wel diploma's die wel degelijk op cybersecurity (red&blue&purple) werken, uiteraard zal een stuk nog bij te leren zijn. Maar dat doet het leger nu ook al (wapens, technologie, ...)

Overigens is een auto ook maar zo belangrijk als je het zelf maakt. Ik heb geen auto van het werk, en zou er eigenlijk ook geen willen. Geef mij maar OV & fiets.

Overigens zijn niet alle kazernes enkel in Brussel te vinden ...

Europa is trouwens ook bezig rond cybersecurity (echter niet offensief), maar zoals alles bij Europa gaat dat traag en zijn er 30 verschillende diensten die allemaal tegelijk projecten hebben lopen. https://digital-strategy....es/cybersecurity-strategy

Ik denk dat ze best wel wat intern gaan kunnen recruiteren, want het Belgisch leger was al langer bezig met cybersecurity, dit lijkt eerder op een nieuwe laag verf om wat meer fondsen te verschuiven dan echt iets nieuws.
Daarom dat ze samenwerken met HoWest. Daar hebben ze een zeer goede opleiding voor wie in de cybersecurity wilt.
Op het woord "cyber" moet sowieso een verbod komen...
Anoniem: 85014 @mocean20 oktober 2022 12:39
We kunnen er misschien een i voor plaatsen? iLeger? iOorlog. iSoldaat.
Dan gaat apple weer moeilijk doen, of BMW, snap dat dan :P
Digitale oorlogsvoering....digitale verdediging....klinkt natuurlijk veel minder spannend. Frappant dat de Belgische overheid het woord cyber uberhaubt gebruikt. In Belgie zijn ze nogal van het 'verbelgiseren' van Nederlandse, Franse en Engelse woorden.

Zo heb ik ooit eens in Antwerpen best wel lang lopen zoeken naar de ijzeren weg, dat bleek het spoor/spoorrails te zijn.
La guerre ordinateur. Daar maken wij dan nen ordinaire soldaat van.
Volgens mij gebruiken onze zuiderburen we degelijk Engels grammatica, echter spreken ze deze dan Vlaams/Nederlands uit.
Er kunnen wel meer 'cyber's in de titel hoor.

"CyberBelgisch cyberleger stelt cybernieuwe cyberdivisie voor die cyberdreigingen moet cyberafweren"
Het moet wel professioneel over komen hè, dat lijkt een pretpark 🎢 :+
Anoniem: 85014 20 oktober 2022 12:32
Wat me eerder haalbaar lijkt is 10pct in legerdienst en 90pct uitbesteedt.

Het leger betaalt niet genoeg voor deze profielen. Bovendien heeft ze een bijzonder slechte reputatie in Belgie: Slecht betaalde Chiro voor volwassenen.
Ik denk dat dat in de praktijk ook wel zo zal zijn. Er zijn momenteel heel wat mensen met een burgerstatuut tewerk gesteld door de Belgische (en Nederlandse) defensie.
In het standaard loonpakket van een IT'er in de privé zit een bedrijfswagen. Krijg je dan hier ook een bedrijfstank? :-)
Gezien het Belgisch leger geen tanks meer heeft: negatief
Gratis OV (althans, dat krijg je in NL).
Cyberzaken kan je het beste aan de Belgen overlaten. Ik weet zeker dat we met zijn allen beter slapen in de wetenschap dat de cyberbelgen in het digitale gras liggen te wachten met hun cybersnipers om China en Rusland met uiterste precisie te grazen te nemen. Mogelijk kunnen er al wat cybermijnen neergelegd worden op de digital highway op strategische punten zodat de cybertanks van de vijand preventief kunnen worden uitgeschakeld.
Het zal eerder het grazen in het digitale gras van subsidies en vetpotjes worden, om dan Chinezen en Russen te kunnen spotten in de achtergebleven kale plekken van het land.
ze krijgen een helm van alluminium folie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.