Europees Parlement stemt voor verplichte USB-C-aansluiting op kleine elektronica

Het Europees Parlement heeft gestemd voor de verplichting van USB-C-aansluitingen op nieuwe smartphones, tablets, camera's en andere kleine apparaten in de EU. De wet gaat eind 2024 in en gaat op de lange termijn ook gelden voor laptops.

De stemming in het Parlement heeft dinsdag plaatsgevonden. Er waren 602 stemmen voor de wet, 13 tegen de wet en 8 onthoudingen, meldt het Europees Parlement. De nieuwe wet gaat vanaf het najaar van 2024 aanvankelijk gelden voor nieuwe smartphones, tablets en camera's. Vanaf 2026 moeten laptops ook een USB-C-poort hebben. Daarbij geldt het alleen voor apparaten die een laadpoort hebben. Apparaten die alleen draadloos op te laden zijn, hoeven geen USB-C-poort te hebben. Met de stemming in het parlement is de regelgeving definitief geworden.

Eerder dit jaar bereikte de EU-raad en het Europees Parlement een akkoord over de wet. De regels omvatten momenteel 'kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten' die bedraad worden opgeladen, ongeacht de fabrikant. Daaronder vallen bijvoorbeeld smartphones en tablets, waaronder toekomstige iPhones van Apple, die al jaren Apples eigen Lightning-aansluiting gebruiken. De wet geldt ook voor digitale camera's, e-readers, oordoppen, koptelefoons, headsets, toetsenborden en muizen, handheldconsoles, navigatiesystemen en draagbare speakers.

De EU wil er met de nieuwe regels voor zorgen dat gebruikers alle mobiele apparaten kunnen opladen met dezelfde adapter, wat tot minder afval moet leiden. Weggegooide en ongebruikte adapters en laadkabels zorgen voor 11.000 ton elektronisch afval per jaar in de EU, zegt het Parlement. De wet moet het tevens makkelijker maken voor consumenten om hun apparaten op te laden zonder dat ze daarvoor verschillende soorten opladers en kabels moeten gebruiken. Daarnaast moeten consumenten de keuze krijgen of ze een nieuw apparaat met of zonder meegeleverde oplader willen aanschaffen.

EU vs Apple Europese Commissie wil USB-C-kabels en -poorten verplichten, ook op iPhone

Door Loïs Franx

Redacteur

04-10-2022 • 14:05

246

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (246)

246
239
138
10
0
81
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze ook verplicht om een standaard te houden zoals USB-PD. https://en.wikipedia.org/..._usage_in_different_modes
Anders krijg je dit soort problemen, zie deze video: https://www.youtube.com/watch?v=rDPtcKycQeI
Niet elke USB-C apparaat en adapter snappen elkaar. Alleen doordat ze wat weerstanden zijn vergeten.
Ja, dat is onderdeel van de wet!
In so far as they are capable of being recharged via wired charging at voltages
higher than 5 volts, currents higher than 3 amperes or powers higher than 15 watts,
the categories or classes of radio equipment referred to in point 1 letters a) to m)
shall:
(a) incorporate the USB Power Delivery, as described in the standard EN IEC
62680-1-2:2021 ‘Universal serial bus interfaces for data and power - Part 1-2:
Common components - USB Power Delivery specification’;
(b) ensure that any additional charging protocol allows the full functionality of the
USB Power Delivery referred to in point (a), irrespective of the charging device
used.
Ik denk dat dit wel uiteindelijk goed komt met de apparaten en adapters.
Ieder geval blij met dit plan.
Ik zie hier wel hobbels.

Innovatie wordt wel tegengehouden. Niet alleen bekabeld laden maar ook bv draadloos laden.

Nu wordt er gelocked op USB-C standaard. Voor komende 5 jaar mogelijk prima. Maar als fabrikanten hierdoor niet meer verder kijken naar betere/zuinigere alternatieven. Want wetgeving houdt dit tegen. Blijven we usb-c gebruiken.

Dat er een standaard komt prima, maar laat een standaard dan ook een weg openhouden voor toekomstige verbeteringen.
De standaard laat gewoon ruimte voor uitbreiding, hij dicteert alleen een minimum dat ondersteunt moet worden.

Daarbij laat de wet ook ruimte voor nieuwste standaarden. Als het USB gebruikers forum met een nieuwe plug komt voor de zelfde doelgroep kan dat de nieuwe standaard worden.
Ik zie niet echt in wat er te verbeteren valt aan een aansluiting op een voeding. Beter of zuiniger lijkt me ingewikkeld, gegeven het feit dat we nu eenmaal accu's gebruiken (en die nog heeeeel lang gaan gebruiken) die op de 5V-standaard zitten. En ook al zou dat wel veranderen, dan staat niets je in de weg om op dezelfde aansluitingen een andere kabel te gebruiken die dat grotere vermogen goed aan kan. We hebben het feitelijk alleen over de stekkertjes, en die wildgroei eens indammen lijkt me een fantastisch idee.
Heel simpel; ruimtegebrek. Heb je ooit weleens een adapter van een oude nokia gezien? Op een gegeven moment waren die stekkertjes niks meer dan een pennetje van max 20% van de grootte van een huidige usb-c poort. Aangezien elke millimeter in een moderne smartphone gebruikt wordt, is dat wel degelijk belangrijk. Denk alleen al eens aan het gebruik van eSim i.p.v. microsim in de iPhone 14. Ook zo’n miniscuul simmetje wil Apple eruit om die ruimte efficiënter te benutten (vaak ivm accucapaciteit).

Nee, mijns inziens is dit een typisch voorbeeld van onverstandige wetgeving omdat het innovatie remt. Gelukkig is de techsector voor weinig te vangen en kun je nu dus al voorspellen dat de iPhone 16 en andere modellen in 2024 compleet wireless op de markt gaan komen. En dan is de cirkel compleet; jarenlang bakkeleien over wetgeving die usb-c alsnog niet standaard heeft gemaakt ;)

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 22 juli 2024 18:48]

Ruimte besparen door esim te gebruiken? Ze hebben er simpel weg een blokje plastic in gedaan. Toen apple de 3,5 weg haalde was er ook gewoon ruimte om die te plaatsen. Het doet mij weinig dat ze weg zijn, maar het ruimte argument heeft hier, naar mijn mening, niets mee te maken.
Flauwekul. Elke vierkante millimeter in een moderne smartphone wordt gebruikt, dat is zéker een belangrijk argument geweest de 3,5mm weg te halen en is ook het argument van Apple zelf voor microsim. Dat dat dit jaar nog niet echt gerealiseerd is, heeft te maken met het feit dat wereldwijd die microsim er nog wel in moet zitten en Apple tegenwoordig wel altijd een wereldwijde iPhone nastreeft. Dus geen 2 verschillende modellen. In de VS laten ze de microsim nu weg om de markt te bewegen dat wereldwijd over te nemen. Zodra dat gebeurd is, gaat die ruimte heel efficiënt gebruikt worden.
Het is flauwekul dat elke vierkante millimeter in een moderne smartphone gebruikt wordt.
In onderstaande video kan je zelfs zien dat iemand eigenhandig de 3.5mm poort terug heeft kunnen toevoegen aan een iPhone dat het niet had. Er is dus wel degelijk ruimte. Als een "gewone" persoon het kan, dan kon Apple het ook. Ze hadden daar waarschijnlijk gewoon geen zin in en dan kunnen ze extra EarPods and Apple headphones verkopen...

Video: https://www.youtube.com/watch?v=utfbE3_uAMA
Laatste poging; wat een flauwekul. Je deelt een filmpje van een 6 jaar oude iPhone 7. En laat nu juist de afgelopen 5 jaar steeds harder naar een efficiënte indeling van elke millimeter gezocht is. Dat is ook de reden dat je bijvoorbeeld bij een iphone7 nog een standaard vierkante accu ziet en die tegenwoordig steeds bizardere vormen krijgen omdat die millimeters met name door meer accucapaciteit gevuld worden.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 22 juli 2024 18:48]

Je bent als fabrikant niet verplicht om maximaal 1 poort te gebruiken. Als een bedrijf een beter alternatief heeft, mag je er gewoon een poort naast bouwen.
Bij bouwen van 2 porten wat onlogisch is zal je ook weer tegen de wet aan lopen komen weer kabels in de omloop en dus meer afval.

Dat is de reden van deze wet, door dat de een Micro usb, de andere usb weer een ander ligthning andere de stekkertje.

Anyway nu zien we het nog niet, ik heb geen glazen bol maar door te lokken op een “standaard” zal er niet snel naar invitatie meer gekeken worden. Want daarme introduceer je weer een nieuwe of aangepaste aansluiting die niet met de huidige overweg kan. Of visaversa.
Bij bouwen van 2 porten wat onlogisch is zal je ook weer tegen de wet aan lopen komen weer kabels in de omloop en dus meer afval.
Waarom zou je tegen de wet aanlopen? De wet verbiedt dit niet.

Er zijn nu ook toestellen met bijv. een USB-C en een 3,5mm jackplug. Ook niet verboden. Zelfs heel erg gewenst wat mij betreft :)
Omdat USB-C en 3.5mm jack 2 totaal verschillende poorten zijn is dat geen goed voorbeeld. De een is voor data en opladen, de ander voor een headset.

Beter voorbeeld zou zijn dat Apple nu USB-C *en* Lightning op zijn toestellen doet. De een omdat het moet, de ander omdat ze die doorontwikkelen met nieuwere technieken.

Of Samsung dat USB-C doet en een nieuwe, eigen, aansluiting omdat ze techniek willen die niet over de USB-C kan.

En dat is wat @To_Tall bedoeld; omdat het nu een verplichting voor USB-C wordt, zullen er minder snel innovaties komen als de poort de beperking blijkt te zijn.
Of Samsung dat USB-C doet en een nieuwe, eigen, aansluiting omdat ze techniek willen die niet over de USB-C kan.

En dat is wat @To_Tall bedoeld; omdat het nu een verplichting voor USB-C wordt, zullen er minder snel innovaties komen als de poort de beperking blijkt te zijn.
Innovatie of lock-in? Want dat is doorgaans wel een heel groot deel van de reden speciaal poortjes. Dat is ook de reden dat je dubbele poorten niet zal zien: Als je sowieso USB-C moet bieden dan is een eigen poort geen lock-in meer.

En als er echt iets goeds bedacht wordt, dan kan dat als standaard verheven worden en de wet aangepast. Als het geen open standaard is moet je het sowieso niet willen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:48]

Elke poort en dus ook USB-C kan een vendorlock hebben.

Zo zal het opladen met elke kabel kunnen, maar data overdracht zou via een eigen kabel kunnen.
Hoever zijn we dan?

Dit gaat niet alleen om telefoons maar om veel meer aparaten. die met elkaar kunnen communiceren.

Zeker met wetten. kan het jaren duren voor deze is aangepast. De wet zou nu al aangepast moeten worden, om inovaties te bevorderen.

Draadloze verbinden zijn steeds meer een gewilde norm.
Dadelijk je tal van draadloze oplaad technieken. die niet met elkaar uitwisselbaar zijn.

Juist door de wet die zich alleen richt op een standaard tbv opladen. maar niet voor randzakelijke toepassingen.
1) het voorstel heeft innovatie en aanpassing in de toekomst in het achterhoofd gehouden.
2) de elektrische wisselstroom standaardpries/stopcontact, heeft ook geen innovatie tegengehouden, de rj45 stekker wordt ook nog overal gebruikt => op een gegeven moment is er niet veel 'innovatie' meer over in het domein. De lightning connector van Apple was innoverend bij introductie, die hebben ze ondertussen ook behoorlijk weinig aangepast, inclusief het beperkte dataprotocol waarop lightning lijkt vast te zitten.

3) USB-c kan nu voluit ingezet worden voor meer dan alleen 'electronica', alle kleine apparaten die gelijkstroom nodig hebben kunnen standaardiseren.(wat mondjesmaat gebeurde)
ja, want jij hebt graag 10 verschillende soorten stopcontacten in uw huis? En daar kunnen we al 100 jaar niet op innoveren, maar die werken toch nog relatief goed :-)
Nu wordt er gelocked op USB-C standaard. Voor komende 5 jaar mogelijk prima. Maar als fabrikanten hierdoor niet meer verder kijken naar betere/zuinigere alternatieven.
USB PD kan momenteel al 240W leveren, als je telefoon dat niet voldoende vindt over 5 jaar hebben we als planeet echt een probleem.

En zuiniger? De efficiëntie van USB PD is niet een probleem: verlies van energie zit hem in de transformatie van AC naar DC en het omzetten van spanning, en dat gebeurt buiten de kabel en poort om, dat kan je dus efficiënter maken wat je wilt zonder dat USB-PD je in de weg zit.

De industrie is echter zelf de middelvinger aal het opsteken naar efficient, vooral met Apple's geplande overstap op draadloos laden, een techniek die echt walgelijk inefficient is.
Zeker vooral mijn iphone
Dit is in het Plus artikel al bevestigd
Concreet komt het erop neer dat wanneer een smartphone met meer dan 5V, 3A of 15W wordt opgeladen, in ieder geval Usbpd moet worden gebruikt. Een fabrikant mag nog steeds eigen snellaadtechnieken ontwikkelen en inzetten, maar het product moet dan ook die USB-standaard ondersteunen.
Anoniem: 221563 @Nimac914 oktober 2022 17:02
Artikelen achter een paywall gelden niet. Die info is immers niet vrij toegankelijk.
Waarom zou dit artikel niet gelden? Het is gewoon uitgezochte info van feitelijke informatie die ook elders online te vinden is en in geen enkele manier een vorming van mening. Dat ik 2 zinnetjes quote is enkel als antwoord om te bevestigen dat dit er aan komt voor de schrijver en de lezer van de comment en dus simpelweg een antwoord waarop hij met een gerust hart weet dat het eraan komt.

By all means, voor mij hoef je echt niet de plus artikelen te lezen. Dat is enkel mijn bron geweest van mijn quote die ik deel en tevens ook in dit artikel wordt gementioned en gezien het 4 oktober is men altijd weer 3 gratis plus artikelen kan openen als men echt dieper hierop in wilt gaan.

Dus aan jou de vraag. Waarom zou dit niet gelden? Dit is uitgebreid uitgezocht door tweakers.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 18:48]

Voor ons, als Tweakers, zijn er 3 artikelen per maand vrij toegankelijk.
Maar wie garandeerd dat iemand niet al drie andere artikelen gelezen heeft? Of de maand erna 3 andere interessanter vindt?
Wat dus in strijd is met de algemene voorwaarden:
"3.6 Het is een Lid niet toegestaan meer dan één (1) Account aan te vragen of te beheren. Het is een Lid verder niet toegestaan (opnieuw) een Account aan te vragen of te beheren nadat Tweakers de aanvraag van een (aspirant-) Lid voor een Account heeft geweigerd of een Account van het Lid na registratie heeft opgeheven."
Vind ze vaak wel interessant juist.
Anoniem: 690766 4 oktober 2022 14:08
Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt als de usb-c standaard, door innovaties, straks niet meer voldoet.

Zitten we dan vast aan een hopeloos verouderde standaard tot het logge europese parlement een nieuwe standaard uitroept?
Daarom is deze 'wet' maar enkele jaren geldig en moet die (volgens mij) elke 5 jaar oid herzien worden en moet men gaan kijken naar de dan beschikbare standaarden. Dan kunnen ze dus besluiten verder te gaan met USB-C of over te gaan op een toekomstige standaard.
De tijdslijn voor herziening wordt wel vaker ingeschreven in EU richtlijnen en verordeningen, maar het is niet zo dat bij het niet halen van deze termijn de wet plots verdwijnt. Hooguit kan een rechter dan vaststellen dat de herziening niet tijdig is uitgevoerd en de opgelegde standaard misschien niet meer relevant is op het ogenblik van de schending van de wet.
Ze hebben gezegd dat ze de markt zullen blijven bekijken en wat de vernieuwingen/innovaties zijn en desnoods de wet daarop aanpassen.
Anoniem: 690766 @Xypod134 oktober 2022 14:13
Maar hier wordt nu al jaren over gesproken en de laatste fase gaat in 2026 in.

Als de volgende iteratie weer 5-10 jaar duurt kan dat vooruitgang lelijk in de weg zitten.
Er is vandaag niet eens een vervanger in aantocht voor USB-C, je kan dan ook vandaag niet al gaan denken om die volgende standaard op te nemen, want er is niets.
Dat zie ik echt als een non-argument.
Je kan toch nu al bedenken dat in 2030 er een vervanger zal zijn van USB-C, en dat je daar dus een opening voor houdt. Ja kan dan dus toch opnemen dat de wet tijdelijk is en om de zoveel jaar herzien zal moeten/kunnen worden?!
Dat staat ook in de wet. Dat er periodiek gekeken wordt of er een degelijke vervanging nodig is.
Onderdeel van de wet is dat de Commissie de technische specificaties mag aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Zoals ik het lees hoeft er dan dus niet meer over gestemd te worden. Dat kan dus veel sneller gaan.
Mocht het zo ver komen dan zullen fabrikanten vanzelf de gang naar de rechter maken of gewoon de wet negeren en wachten tot de rechter verhaal komt halen. Het is niet zo dat omdat iets in de wet staat je hier nooit van af kunt wijken.
Ja maar als dat altijd zo lang vooruit geschoven wordt loop je snel achter de feiten aan.
1. Tsja, dat heeft 'de industrie' dan toch aan zichzelf te danken. Als ik het me goed herinner werd 'de industrie' de kans gegeven zelf tot een standaard te komen. (verbeter me als dat niet zo is). Konden ze sneller inspelen op innovaties.

2. Bovendien is de verplichting voor de aanwezigheid van een USB-C poort, natuurlijk geen verbod op andere innoverende poorten. Die kunnen gewoon toegevoegd worden, tot ze mogelijks zelf de standaard worden. (Voor "Ja wie gaat er nu ontwikkel- en fabricagekosten steken in een tweede poort" -> zie 1.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 18:48]

1. Tsja, dat heeft 'de industrie' dan toch aan zichzelf te danken. Als ik het me goed herinner werd 'de industrie' de kans gegeven zelf tot een standaard te komen. (verbeter me als dat niet zo is). Konden ze sneller inspelen op innovaties.
Dat hebben ze toch ook gedaan? USB-C is vrijwel een standaard nu. Apple daargelaten maarja die verdienen echt dik aan dongles... Krijgen nu het deksel op de neus.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:48]

Voor smartphones specifiek wel. Voor de overige (sommige overige?) categorieën is mijn ervaring dat er toch nog een hoop spul zonder USB-C poort in de rekken ligt.

Laatst nog een muis nodig voor onderweg, mocht iets simpels zijn dus onderaan de prijsladder gezocht. Daar staat het nog bol van de micro-usb's. Ook zulke apparaten moeten mee in het verhaal natuurlijk, anders heeft het geen zin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 18:48]

Voorlopig zitten we goed.

USB-C ondersteunt in de V4 release 80Gbps snelheden en tot 240W laden.

Als ik zie dat telefoons en laptops nu nauwelijks de helft of zelfs een kwart daarvan redden, zit er dus nog wel wat rek in.
USB-C ondersteunt in de V4 release 80Gbps snelheden en tot 240W laden
ja maar wie zegt dat de fabrikant ook die hoegre versie van de standaard gaat ondersteunen.
als hun dit plan de neck om willen draaien hoeven ze alleen maar de laagtste versies van de standaard te ondersteunen en zeggen "zie, het loopt de innovatie tegen" terwijl ze alleen maar bezig zijn met 'malicious compliance'
Ja, tot nu toe was het zo dat alle bedrijven maar net achterlopen en ze zijn heel innovatief bezig.
/sarcasme
Usb a bestaat al 25 jaar en is niet meer dezelfde techniek als toen. Usb C is ook maar een aansluiting. Kan echt nog wel op geinoveerd worden zonder dat de fysieke aansluiting moet veranderen.
De enige poort die regelmatig ge update wordt voor consumentenapparatuur is USB.
Lightning zit al tien jaar vast op zowel de fysieke poort als op dataoverdracht.

De wisselstroompoort zit nog meer jaren vast op dezelfde fysieke vorm (ook al bestaan er meerdere van), toch lijkt dit geen probleem te zijn.
En dan zul je zien dat toekomstige Apple producten alleen nog draadloos op te laden zijn en om dat te kunnen doen moet je natuurlijk apart een dure (draadloze) oplader erbij kopen voor maar $x99,-

Wie gaat erop achteruit? De consument :)
Ik vraag me af hoe lang het duurt voor de EU een stokje steekt voor opladen met 25% energieverlies. Het is niet alsof er energie in overvloed is momenteel.
De energie die gebruikt wordt voor het opladen van telefoons is totaal verwaarloosbaar op het totale energie gebruik.

Tegen de tijd dat het zinvol wordt om energieverlies bij het opladen van je telefoon aan te pakken omdat alle meer impactvolle maatregelen al ingevoerd zijn, is het energieprobleem allang opgelost.
In theorie, ja. Maar dat probleem zit hem natuurlijk niet in (25% van) de stroom die gebruikt wordt om telefoons op te laden.
Als je de gaming desktop gewoon niet meer aanzet, heb je op jaarbasis stroom bespaard voor zo’n 300 iPhones.
Dat klopt. Maar ik zie het als een voorbode voor het uitbreiden van deze techniek. Nu zijn het smartphones, smartwatches. Maar deze techniek gaat ongetwijfeld doorgetrokken worden naar andere (relatief) mobiele apparaten. Laptops, tandenborstels en weet ik het allemaal niet wat nog meer.
Ik hoef als consument helemaal geen Apple te kopen, valt wel mee dus.
Daarnaast moeten consumenten de keuze krijgen of ze een nieuw apparaat met of zonder meegeleverde oplader willen aanschaffen.
Hij moet er dus sowieso bijgeleverd kunnen worden.

En als dat te duur is, dan moet je misschien bedenken waarom je Apple koopt. Het is niet dat het nu allemaal goedkoop is en de lader mag je er nu ook al los bij kopen.
Valt mee. Sinds kort heb ik een iPhone 14, mijn aller eerste iOS device, en ik heb nog nooit de kabel gebruikt. De magsafe oplossing die Apple bied werkt goed, laad redelijk snel op en is goed betaalbaar.

De magsafe oplader van Apple zelf is 40 euro: https://www.bol.com/nl/nl...c-N2nwFV1IbRoCGv0QAvD_BwE
Die van Anker is bijvoorbeeld zelfs maar 20 euro: https://www.belsimpel.nl/...gH7txoCGnkQAvD_BwE&cntd=1

Daarbuiten; Vanaf de iPhone X is het al mogelijk om met Qi compatible chargers op te laden, een standaard in de wireless charging wereld.

Zelf zou ik dit zien als een goede ontwikkeling :)

[Edit]
De magsafe charger van Apple zelf blijkt ook nog eens Qi certified ;)

[Reactie gewijzigd door boiboiboi op 22 juli 2024 18:48]

"Laptops vanaf 2026..."
In IT termen is dit de verre, verre toekomst. Bestaat USB-C tegen dan nog wel?
Kan dit nu echt niet sneller?
Dat was ook mijn gedachte.
Nou legt men dat vast en dadelijk is USB-C achterhaald en is er een betere optie/standaard in wording.
En die mag dan niet.
De wet geeft aan de Commissie de verplichting om de technische specificaties (en op welke apparaten het van toepassing is) te updaten als er nieuwe technologische ontwikkelingen zijn. Daar hoeft dan dus niet meer apart over gestemd te worden, maar kan direct doorgevoerd worden.
En welke optie zie jij dan de volgende standaard worden?
USB-D ?
Thunderbolt 5 ?
Thunderbolt heeft geen eigen connector, dus dat zou dan voor het eerst zijn.
Dat is inderdaad niet voor de hand liggend (gezien hoe lang de USB al mee gaat) maar als men dingen vast legt, dan moet men het weer openbreken op het moment als er echt een betere oplossing komt.

Niet zo handig met wetten, als je kijkt hoe lang dit nu al duurt.

Neemt niet weg dat ik voorstander ben van een dergelijke standaard, maar om het dan verplicht te stellen....

Maar het duurt gewoon te lang allemaal.

[Reactie gewijzigd door antonyv op 22 juli 2024 18:48]

USB-6.28.x (of welke onlogische benaming de groep er dit keer aan gaat geven :+ )

/s
Dat zou dan geen connector zijn, maar een interface standaard.
USB-D zoals @Aaargh! zegt zou veel logischer zijn, want we hebben al een A, B en C connector.
Als er een standaard is die echt veel beter is, dan zijn fabrikanten nog steeds vrij om deze als tweede laadpoort toe te voegen aan de laptop
Voor telefoons zal dit de komende jaren niet relevant zijn, vanwege het veel lagere laadvermogen
En als er magisch een standaard wordt ontwikkeld die dusdanig veel beter is dan USB-C dan zal de EU hier echt wel over gaan stemmen
De USB-A connector stamt uit 1996 en is volgens mij nog steeds de meest voorkomende USB aansluiting

Als USB-C tegen 2026 verouderd zou zijn dan zouden we nu al over USB-D moeten horen waar aan gewerkt wordt. En daar is mij in ieder geval niets van bekend.

Kortom, zo’n vaart zal het niet lopen.
Wel met een asterisk dat de A connector uit 1996 niet het zelfde is als een A connector die nu USB 3 doet. Ze zijn wel mooi backwards compatible maar er zijn extra pinnen bijgekomen.
USB A bestaat ook nog steeds, en is al in 1996 geintroduceerd. Denk dat we nog wel even met USB-C kunnen doen.

(overigens, de shitload aan protocollen dat over de USB-C aansluiting loopt, zal wellicht nog verder toenemen)
Anoniem: 1751522 @chrieke4 oktober 2022 14:22
2026 vind ik nu niet verre, verre toekomst. Zeker met lead times van meer dan een jaar tegenwoordig. Ik kan me voorstellen dat het te laat is om bij bestaande ontwikkelingen van nieuwe producten de laadpoort nog aan te passen, maar begin je nu met een volledig nieuw design voor een gsm dat die pas in 2026 productie klaar is. Voor nieuwe designs is 2026 niet zo veraf.

De specificatie van USB-C dateert uit 2014, redelijk recent dus.
Veel laptops hebben momenteel een lader van meer dan 100W. USB-C heeft pas ondersteuning voor meer dan 100W sinds de introductie van USB PD 3.1 in mei 2021.

Om de nieuwe standaard te ondersteunen zijn er nieuwe controller-chips nodig in zowel de lader als de laptop, en moet je een iets aangepaste kabel gebruiken. Op termijn zal dit standaard worden, maar dat is momenteel nog helemáál niet het geval. Sterker nog, op dit moment staat er maar één lader in de Pricewatch die dat kan aanbieden: de Anker 717 - en die is zo nieuw dat er nog geen enkele prijs voor is!

2026 klinkt laat, maar zelfs voor de fabrikanten die het willen gaat het lastig om alles voor 2024 over te zetten. Het lijkt mij niet meer dan redelijk om de rest enige marge te geven.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 22 juli 2024 18:48]

Laptops en telefoonfabrikanten zijn tegenwoordig zo goed als mee, daar zit het probleem niet meer. De kleine elektronische apparaten heb je nu ineens mee. Ook de goedkope elektronica waar de migratie naar USB-c maar traag loopt zal nu moeten overschakelen.
Ik weet het niet. We hebben recent (when Covid hit) een swap gedaan van alle desktops naar laptops.
Een half jaar later hebben we nog een bijbestelling moeten doen.
Het (recente) model dat we besteld hadden tijdens de eerste swap was al niet meer te krijgen. Momenteel zijn we 2 jaar later en zitten we al aan model 3 van dezelfde 'reeks' (en evenveel verschillende docking stations, iets wat het beheren van flexplekken tot een ramp maakt).
Ik heb dus zo mijn twijfels of het echt zo moeilijk is om even een andere chip op een printplaat te krijgen. En ja, ik weet dat er een heel proces aan vooraf gaat alvorens een toestel op de markt komt.

Maar goed, ik ben ondertussen wat wijzer geworden en het is inderdaad ook niet allemaal zo zwart/wit als ik eerst dacht.
In het dagelijks leven ontwerp ik consumentenhardware. Vanuit de productie-kant kan ik dus zeker bevestigen dat de afgelopen jaren veel producten aangepast moesten worden omdat chips van het originele ontwerp niet meer te krijgen zijn. Dit is duur en tijdrovend, maar het alternatief is dat je niks verkoopt. Levertijden van 50-100 weken zijn voor chips momenteel vrij normaal, dus maak je een nieuw ontwerp met iedere willekeurige chip die je wél kan krijgen.

Het probleem met USB PD 3.1 is dan ook niet zozeer het maken van een nieuw ontwerp, maar het krijgen van de chips: ze zijn zó nieuw dat de chips nog niet bestaan, of nog maar net uitgekomen zijn. Dit maakt ze duur en lastig te verkrijgen. Ook is er tijd nodig om producten te ontwerpen - zowel de chips zelf als de producten waar ze in gaan.
Kijk bijvoorbeeld maar naar DDR5: geheugenfabrikanten hadden in 2018 al werkende chips, de standaard kwam uit in 2020, maar pas sinds begin dit jaar beginnen ze fatsoenlijk leverbaar te zijn - en dat is tegen een flink hogere prijs dan DDR4.

Ik ben eigenlijk wel benieuw naar jullie docking station situatie: juist met USB-C zou dat redelijk universeel moeten zijn. In tegenstelling tot vroeger is het niet meer nodig om voor ieder laptopmodel een nieuw docking station te maken. Hoewel het hier ook míjn ervaring is dat bijvoorbeeld Lenovo er nog steeds een flink zooitje van maakt...
Tjonge, niet alles in de IT gaat snel.
USB-C dateert van 2014, wat denk je dat dit dan zal vervangen? EN ja je moet tijd geven dat bedrijven zich aanpassen.
Daarbij is er in de wetgeving voorzien dat ze sneller kunnen aanpassen moicht er echt een nieuwe algemeen aanvaarde en betere standaard komen.

Het is toch echt nooit goed voor sommigen.
Kan dit nu echt niet sneller?
Als wij allemaal samen beslissen om vanaf vandaag enkel nog laptops met USB-C te kopen, dan zal de markt vanzelf evolueren. Ik heb die beslissing voor mezelf al enige tijd geleden gemaakt en kan bijna zonder mini/micro-USB door het leven \0/
Vergeet niet dat de gemiddelde Europeaan geen Tweaker is ;)
Qua laptops en smartphones gaat het allemaal wat sneller, maar bijvoorbeeld printers en auto's blijven wat langer in gebruik. Als ik naar m'n eigen auto kijk (redelijk nieuw, 3 jaar oud) heeft voorin een USB-A-aansluiting en achterin een 2x USB-C. Why? Geen idee, maar zo zit je nog wel even vast aan oude standaarden.
Apparaten die alleen draadloos op te laden zijn, hoeven geen USB-C-poort te hebben.
iPhone 16 volledig cordless. (idd vanaf 2024, ik dacht volgend jaar al)

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 18:48]

Dan moet de bijgeleverde lader in ieder geval USB-C hebben.
Welke bijgeleverde lader?
De telefoon zelf is dan misschien draadloos maar de MagSafe-oplader heeft wel degelijk een kabel en stekker en die is overigens al USB-C.
Maar daar heb je nu net niks aan. Het verbetert de situatie niet ten opzichte van de iPhone 13.

Die wordt geleverd met een lightning naar usb-c kabel en geen adapter. Een magsafe naar usb-c kabel is net zo kut. Je kunt nog steeds geen andere usb-c lader in je iphone proppen namelijk. Je moet net als nu op zoek gaan naar een adapter met een usb-c female poort.

Dus dan schieten eindgebruikers er helemaal niks mee op ten opzichte van wat apple nu doet

De bedoeling van deze wet is dat je meerdere devices met dezelfde lader moet kunnen opladen. Dus ik trek de kabel uit mijn laptop en stop hem in mijn iphone, zoals ik vroeger met mijn samsung kon. Dat kan op deze manier nog steeds niet. Bij de meeste usb-c laptop laders heb je helemaal geen female poort waar je dan je magsafe kabel in kan pluggen. Je bent dus terug bij af, ondanks dat de iphone dan wel voldoet aan deze nieuwe wet

Je zou apple dus moeten verbieden alleen draadloos te laden, waardoor je ze effectief forceert een usb-c poort op de iphone te monteren. Anders blijf je in dezelfde situatie zitten als nu, met een usb-c -> proprietary kabel

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:48]

Hoe moet ik dan nog een fatsoenlijke koptelefoon aansluiten? Helemaal geen poorten meer lijkt me geen vooruitgang.
En nee, draadloze oordoppen zijn mij geen cent waard. Ten eerste omdat ik liever een over-ear koptelefoon gebruik en die worden veel te zwaar met accu’s. Ten tweede is de geluidskwaliteit niet al te best (schijnt dat AptxHD wel goed is maar daar heb ik nog geen ervaring mee).

Bestaan er eventueel Bluetooth-DAC’s voor een dergelijke toepassing?
Ik doe mij even voor als apple:
Welke koptelefoon? Apple maakt airpods, pro en max. Apple producten hoeven alleen maar te werken met andere Apple producten en producten van merken die zich aanpassen aan Apple. Voor de rest bekijk je het maar.
/role play

AptX moeten mensen een keer over ophouden. Het is helemaal geen breed ondersteunde standaard ofzo. Iedere keer onder een koptelefoon review "WAAROM GEEN APTX!!!!!!" Terwijl zowel iPhones als Android telefoons andere oplossingen ondersteunen die dezelfde ervaring leveren en wél breed compatible zijn. Als het zowel op een iPhone áls op de meest verkochte premium koptelefoons van de laatste paar jaar, die XM's van sony niet zit, dan heb je er dus ook gewoon niks aan. Dan moet je specifieke devices gaan kopen die het ondersteunen.

En ja, die bestaan. Moet je even kijken op de site van FiiO. uitvoering: FiiO BTR3K bijvoorbeeld

En voor speakers zijn er natuurlijk talloze integrated amplifiers met bluetooth en spotify connect

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:48]

Fiio BTR5, ik gebruik m zelf via de USB-C poort, ivm gebruik pc, laptop en android telefoon.
het doet ook bluetooth AAC codec (beste/bijna enige wat vziw beschikbaar is voor iphone, naast scala aan andere codecs)
https://fiio.com/btr5
Helemaal geen poorten lijkt mij ook geen vooruitgang. Wat niet wil zeggen dat Apple er niet voor kiest op hun iPhones. Ik vind (ook op andere telefoons) notches, pills, gaten in het scherm ook een achteruitgang. Maar het wordt ons toch verkocht. iPhones zijn nog altijd traagladend. Het zou met niet verbazen als ze gewoon voor draadloos gaan.
Één van de reden waarom iemand geen Apple zou moeten kopen. Dit bedrijf mag zich echt wel wat meer naar de wensen van de consument richten, dan naar hun eigen, regelmatig "dubieuze" standaarden.
Dat doen ze ook. Apple-gebruikers hebben geen enkel probleem met de Lightning poort, die werkt prima en houdt zich al ruim 10 jaar staande. Hij is geintroduceerd in 2012, toen Android toestellen nog aan het prutsen waren met micro-usb. In al die tijd heb ik zelf nog nooit een kapotte Lightning-poort gehad. In tegenstelling tot vrienden met Android toestellen die voortdurend kapotte micro-usb aansluitingen hadden. Sommige mensen hebben wel problemen met de kabeltjes van Apple, maar ook daarvan is er bij mij nog nooit eentje kapot gegaan.

Het zijn Android-gebruikers en politici van de EU die zich boos maken omdat Apple wel een goedwerkende aansluiting heeft die over de jaren heen gelijk blijft. Als er 1 merk zorgt voor consistentie in kabels en adapters, dan is het Apple wel. Maar dat mag dus blijkbaar niet van de EU, alle telefoons moeten dezelfde kabel en dat moet de inferieure usb-c worden. Merkwaardig.

Als de EU zich daadwerkelijk druk maakt om e-waste (wat op zich wel iets is om je druk om te maken) dan spreken ze fabrikanten aan op hun gebrek aan software-support van toestellen. Het zijn wederom de fabrikanten van Android toestellen die hier de fout in gaan, Apple ondersteunt z'n toestellen langer dan welke andere fabrikant ook. Die paar adapters en kabels zetten geen zoden aan de dijk, mensen moeten gewoon langer met hun apparaten gaan doen. En dat kan bij Apple.

Maar ondanks dat Apple dus van alle telefoonfabrikanten het meest sustainable bezig is, krijgen ze van de EU op hun lazer omdat ze een verkeerde aansluiting gebruiken. Ik vind het een sombere gang van zaken als politici kunnen specificeren welke technologieen gebruikt mogen worden. Zoiets moet je aan de markt overlaten. Ik geloof er namelijk NIKS van dat de wet zodanig snel aangepast wordt dat nieuwe laders/kabels een kans krijgen. Deze wet betekent gewoon het einde van innovatie op oplaadgebied, zo simpel is het.

Maar wees gerust blij met het kortetermijneffect, dat je een kabeltje minder hoeft te kopen en dus een tientje bespaart is voor consumenten natuurlijk veel belangrijker.
Heb je door dat dit hele verhaal over alle kleine consumenten electronica gaat? Waarvan maar een kleine fractie Android draait, want naast telefoons heb je ook: draadloze muizen, toetsenborden, koptelefoons en oortjes, net als powerbanks en laptops. Dus de context is een stuk groter dan Apple vs Android.
Sommige mensen hebben wel problemen met de kabeltjes van Apple, maar ook daarvan is er bij mij nog nooit eentje kapot gegaan.
En vanuit duurzaamheidsperspectief zou je je dus mogelijk achter de oren moeten krabben. Want als die kabels bijna eeuwig meegaan, zijn ze dan niet te stevig gemaakt? Want als je zeg 5% materiaal kan besparen met slechts 1% kortere levensduur, dan gebruik je effectief ~4% minder materiaal. Daarnaast, beter de kabel die kapot gaat dan de aansluiting, dus misschien moet je juist wel de kabel zwakker maken, gaat die iets vaker kapot, maar met het voordeel dat het apparaat heel blijft en dus overall een voordeel voor het milieu.
Deze wet betekent gewoon het einde van innovatie op oplaadgebied, zo simpel is het.
Misschien is het maar goed ook als dat zo is, want elke hardwarematige verandering maakt dat we nieuw laders en kabels gaan kopen, en de oude laders/kabels niet meer werken en weggegooid worden. De milieu-impact van hardwarematige innovatie kan/zal dus behoorlijk hoog zijn. Laten we dus vooral niet te veel innoveren op hardware gebied, en dit pas doen als er echt noodzaak is en bij voorkeur met backward compatibility.

Ter vergelijking: Wanneer was de laatste grote innovatie op het gebied van stopcontacten, of netwerk poorten/kabels (op consumenten vlak)? Van stopcontacten misschien wat kinderbeveiliging, maar niet veel meer in 20 jaar. Voor netwerken, hebben we nog dezelfde poort en kabels, maar die laatste met wat meer bescherming als je 1Gbit erover wilt sturen. Laten we hopen dat met laders voor apparatuur dezelfde kant uit kunnen gaan, waar we de basis hardware redelijk constant en compatibel kunnen houden, met mogelijk rustige vernieuwingen.
Als er 1 merk zorgt voor consistentie in kabels en adapters, dan is het Apple wel.
Mijn collega's en ik hebben macbooks van het werk. Dat is heerlijk qua consistentie:
  • Opladen, de oudere met een oude magsafe, toen USB-C, nu weer een nieuwe mag-safe
  • De muis/het toetsenbord, die heeft weer een lightning kabel nodig om op te laden. Mijn oudere versie heeft slechts een USB-A -> lighting, dus daar heb je een adapter voor nodig (want slechts USB-C)
  • Monitoren en netwerk, ook weer adapters
Het enige wat ongeveer consistent is gebleven is dat al die kabels wit zijn :+ .
Dat is natuurlijk niet helemaal te vergelijken. Stopcontacten hoeven niet kleiner. Al erger ik me er wel steeds meer aan dat bijvoorbeeld lampen in de kamer allemaal losse draden met stekkers hebben die naar een stopcontact gaan dat niet in de buurt zit. Veel lampen heb ik netjes weggewerkt, er nieuwe, langere draden aan gesoldeerd zodat de adapters ergens uit het zicht kunnen zitten. Eigenlijk kun je je afvragen waarvoor we nog 220 volt in huis hebben, want nagenoeg alle apparaten transformeren of schakelen dat eerst weer omlaag. Zou het niet efficienter zijn om een centrale 5V of 12V voeding te hebben en gewoon laagspanning-stopcontacten? Nou ja, da's een andere discussie.

Draagbare electronica wordt wel steeds kleiner, dus dat stelt telkens nieuwe eisen aan de connector. Ook de mogelijkheden veranderen. Laad- en datasnelheden gaan omhoog, er komen telkens nieuwe mogelijkheden bij. Dus daar is gewoon nog steeds innovatie. Dat hou je tegen door een specifieke connector verplicht te stellen.

Ja, ik weet dat Apple over de verschillende apparaten heen inderdaad niet zo consequent is met opladers, vooral Macbooks zijn berucht. Maar als je alleen naar de iPhone en iPad kijkt, zijn ze toch redelijk consequent. Usb-c is gewoon niet echt geschikt om laptops op te laden. Voor iPhones is dat minder een probleem, want die kun je gewoon vlakbij de oplader leggen, maar voor laptops is Magsafe veel beter, vooral veiliger voor als iemand over de kabel struikelt. Ook een vorm van innovatie die nu de nek wordt omgedraaid. Hoewel, in theorie kan een Macbook beide aansluitingen hebben en nog steeds aan de wet voldoen.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 18:48]

Draagbare electronica wordt wel steeds kleiner, dus dat stelt telkens nieuwe eisen aan de connector. Ook de mogelijkheden veranderen. Laad- en datasnelheden gaan omhoog, er komen telkens nieuwe mogelijkheden bij. Dus daar is gewoon nog steeds innovatie. Dat hou je tegen door een specifieke connector verplicht te stellen.
Een hele hoop draagbare elektronica wordt ook niet kleiner. Het formaat van draadloze toetsenborden, muizen en headsets is voornamelijk ergonomisch bepaald. De huidige telefoons worden (tot mijn eigen frustratie) eerder groter dan kleiner. Het enige echt kleine dat ik zo snel even kan bedenken zijn de draadloze oortjes, maar die hebben meestal de lader in het opslag doosje, waar dan veel minder beperkingen op zitten qua formaat van de aansluiting.

Die datasnelheid is voor een hele berg apparaten ook niet zo belangrijk, omdat ze toch geen data of maar heel weinig data gebruiken. Oplaadsnelheid is wel hoger, maar dat is ook voor een groot deel door hogere spanningen toe te staan. Op het moment zit het maximum van USB-PD op 240W, meer dan genoeg voor like 99% van de kleine elektronica en zelfs de meeste laptops. En goed kans dat de connector niet het probleem is om meer spanning over de kabel te sturen.

Vandaar dat ik naast stopcontacten ook netwerkpoorten noemde. Zover ik zie is de RJ45 connector in 1992 vastgelegd, en nog niet essentieel veranderd. Je zou best met een originele kabel nu een apparaat aan kunnen sluiten. Dat is misschien niet zo snel, maar voor sommige dingen voldoet het nog uitstekend. Aan de andere kant met een nieuwere kabel met dezelfde connector kan je zo 2,5 or 10 Gbit/s halen.

Ja de moderne magsafe is een mooie kabel die wat voordelen heeft in sommige gevallen. Maar er zitten ook voordelen aan om dezelfde lader en stekker te kunnen gebruiken voor je laptop, telefoon, etc. Of tussen laptops. Dus wat je voorkeur heeft hangt behoorlijk af van hoeveel gewicht je aan welke voor-/nadelen hangt.
Aan de ene kant wil je innovatie maar aan de andere kant ben je trots dat lightning al tien jaar stand houdt (waar letterlijk nul innovatie op gekomen is in tien jaar tijd).
Heb zelf maar 1 iPhone gehad en die poort kan effectief kapot gaan, hij laadde na een tijd niet meer op. Mijn moeder heeft het met een usb-c poort op een low quality Android ook gehad.

De reden waarom ook apple vasthoudt aan die lightning is dat ze de markt geslotener kunnen houden. 1 keer apple kopen en al je peripherals kunnen de schop op, of omgekeerd wordt het moeilijker van iphone weg te gaan zonder je andere investeringen de vuilbak in te kieperen.

Als iedereen dezelfde poort gebruikt worden geïntegreerde docks en oplaadstanden niet meer weggesmeten wanneer er van telefoonfabrikant gewisseld wordt. Aka, de markt wordt vrijer gemaakt door te standaardiseren op zoiets triviaal als een stroompoort...
En toch klopt dat niet helemaal, er is wel degelijk innovatie op Lightning. De laadsnelheid is enorm toegenomen en ook de datasnelheid is overgezet naar usb3, maar alleen op de iPad Pro's. Om de een of andere reden blijft de iPhone daarmee achter, maar ook daar wordt aan gewerkt.

"Investeringen in de vuilbak kieperen", ik vind het wel een beetje dramatisch om opladers en kabels onder investeringen te zien. Je apparaten zijn de investering, de kabeltjes zijn bijkomend. Daarom zit het me ook zo dwars dat de EU zich zo richt op opladers en minder op de apparaten zelf. Als je echt e-waste wilt voorkomen, moet je zorgen dat fabrikanten hun apparaten langer blijven ondersteunen. Dat gebeurt nu wel, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de EU zich vooral met randzaken bezig houdt.

Ik ben ook niet perse tegen usb-c. Sterker nog, ook voor mij is het mooi als de iPhones nu ook usb-c krijgen, want ik sleep nu telkens 2 kabels mee (voor iPhone en iPad Pro). Ik ben er alleen tegen dat de politiek zich tegen dit soort dingen aan bemoeit. Dat is een principekwestie, politiek en wetten moeten principes beschrijven, geen technologieen. Dus in een wet kan wel staan "fabrikanten moeten een gezamenlijke, uitwisselbare connector gebruiken", maar er moet niet in staan "fabrikanten moeten connector x gebruiken". In het eerste geval sta je geen innovatie in de weg, in het tweede geval wel.
Features vijf jaar na de introductie bij de concurrentie invoeten kan moeilijk als 'innovatie' aangeduid worden...

Er bestaan ook docs die als 'geluidsbox' dienen etc, die konden de vuilbak in want was lightning en geen USB-c die andere telefoons hebben. Dus jawel als je van ios naar Android migreert kan je apparaten de vuilbak inkieperen, laders niet per se.
Maar dat mag dus blijkbaar niet van de EU, alle telefoons moeten dezelfde kabel en dat moet de inferieure usb-c worden. Merkwaardig.
In welke zin inferieur? Op technisch vlak wint USB-C het voorlopig met veel hogere transfersnelheden en een grotere laadcapaciteit. Qua fysieke duurzaamheid lijkt het vooral te gaan om veel n=1 verhalen (van beide kampen). Als je gaat kijken naar de wat grotere fabrikanten en wat voor ratings de kabels hebben dan ontlopen ze elkaar weinig.
Die paar adapters en kabels zetten geen zoden aan de dijk, mensen moeten gewoon langer met hun apparaten gaan doen. En dat kan bij Apple.
Dat is geen of/of situatie. We moeten geen e-waste negeren omdat er andere oorzaken zijn van e-waste. Overigens is in de praktijk ook de minder lang ondersteunde Android-telefoon niet ineens ook daadwerkelijk klaar zodra er geen nieuwe updates meer voor uitkomen. Of we dat vanuit beveiligingsperspectief moeten willen is een tweede, maar wat e-waste betreft geen probleem natuurlijk.
Zoiets moet je aan de markt overlaten. Ik geloof er namelijk NIKS van dat de wet zodanig snel aangepast wordt dat nieuwe laders/kabels een kans krijgen.
De markt lijkt er niet uit te komen, anders hadden we de discussie niet te voeren.
Deze wet betekent gewoon het einde van innovatie op oplaadgebied, zo simpel is het.
Sorry? De meeste innovatie op oplaadgebied speelde zich de afgelopen 10 jaar (als we het over bekabeld opladen hebben) bijna allemaal af op USB-C en hebben bijna allemaal betrekking tot snelladen. Of zijn er volgens jou innovaties op andere (bekabelde) interfaces die ik vergeet?
Ik denk dat hier de meerderheid geldt. Er zijn gewoon meer usb kabels, dus dan is Apple het bokje. Maar goed, als lightning zo'n goed systeem was, hadden ze meer hun best moeten doen dit te delen met andere fabrikanten zodat dit de standaard zou worden. Maar nee want dan zouden die third party Apple assecoires ineens niet meer exclusief zijn voor Apple. Dus ja uiteindelijk trekt Apple aan het kortste eindje, maar kan er niet echt rouwig om zijn. Kan hier prima leven met usb c

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 22 juli 2024 18:48]

Apple krijgt op zijn lazer omdat ze aan een verouderde (zelfde specs als USB 2.0) aansluiting blijven hangen. Dat USB-C inmiddels de standaard geworden is, hebben ze aan zichzelf te danken, door het hele Lightning gebeuren achter een paywall te stoppen – Apple moet je immers een licentie geven voor de chip die in de connector zit, en zonder die chip werkt het ding niet. AliExpress kabeltjes gebruiken het feit dat het protocol gekraakt is, maar daar heb je weer andere problemen mee.

Dus omdat Apple geld wil zien voor het gebruik van die stekker gaat de rest van de wereld gewoon door met USB, in dit geval USB-C. En omdat de rest van de wereld dat doet, is Apple de eenling die niet met de rest meespeelt, en krijgen ze nu dus inderdaad op hun lazer dat ze niet zo eigenwijs moeten doen.
Ik heb al sinds de eerste iPhone een iPhone en heb dus ook die 30 pins connector meegemaakt. Maar die lightning poort is echt in 1 woord dra-ma. Ik kan niet anders zeggen. Pin-4 is binnen de kortste keren zwart, is de kabel snel stuk (mogelijk doordat de connectoren direct zichtbaar zijn??) en lightning is bijzonder traag ... zeker niet zoals de naam doet 'vermoeden'. Ooit was het een verademing, toen ze van die 30-pins naar lightning gingen. Nu is het gewoon simpelweg inferieur aan usb-c ... waar Apple overigens ook aan mee heeft gewerkt bij de ontwikkeling. Apple vind het gewoon een elegantere connector en erg fijn dat ze die volledig zelf in de hand hebben.
Tsja. Dat ben ik volledig met je eens. Toch heb ook ik afgelopen april voor het eerste een iphone gekocht. Apple mag dan dubieus en proprietary gedrag vertonen, maar daar staan zaken tegenover. Goede software ondersteuning, gepolijst OS (is mijn ervaring sinds april) met uitstekend batterij en achtergrondproces management, brede acessoire markt, ondersteuning vanuit derden en ga zo maar door. Dat zijn allemaal redenen waarom ik persoonlijk van android ben afgestapt.

Ik heb altijd veel plezier gehad van mijn Samsung S8+, maar toen ik voor de keuze stond, heb ik na een eerlijke afweging de S22 en S21 en S21 FE toch links laten liggen voor de goedkoopste iPhone 13

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:48]

Daarnaast moeten consumenten de keuze krijgen of ze een nieuw apparaat met of zonder meegeleverde oplader willen aanschaffen.
Die waar ze je de keuze voor moeten bieden.
Inderdaad dit is misschien wel het meest opmerkelijke aan de wet : de expliciete erkenning dat een lader bijleveren niet hoeft.

Zelf had ik liever gehad dat dergelijke koppelverkoop verboden zou worden want hij leidt tot een gigantische verspilling, die met een beter wet vermeden had kunnen worden. Een gemiste kans.
Als je de telefoon met lader en al koopt, dan wordt-ie technisch gezien bijgeleverd.

Er is een verschil tussen "bijleveren" en "meeleveren".

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 18:48]

Maar wat ik begrijp de consoles zoals Playstation/xbox weer niet..
Klopt maar de controllers dan weer wel.
Die zijn current gen al op USB-C.
De gewone Magsafe oplader is al USB-C (en "draadloos")
https://www.apple.com/nl/...MHXH3ZM/A/magsafe-oplader
iPhone 16 zal september 2024 uitkomen, dus paar maanden voor de wet van kracht gaat (eind 2024)
Pas vanaf iPhone 17 uit 2025 kan deze wet spelen.
die iphone zal dan maar een paar maanden verkocht kunnen worden in de EU. De wet geldt voor de verkoop, niet voor de datum van het Apple launch event
Denk je dat alle niet USB-C toestellen dag op dag uit de winkel gehaald zullen worden?
Ik dacht dat het de bedoeling was om e-waste te verminderen...
of zonder lader. Voor absurb groot bedrag (150eur bijvoorbeeld) mag je wel een draadloze lader apart kopen, met het Apple-Wireless-lader protocol (niet Qi compatibel).

Spijtig dat ze Qi ook niet als "minimum" wireless oplaad protocol opleggen, met eventueel de mogelijkheid om er meerdere te ondersteunen.
Uit de gelinkte bron.
As wireless charging becomes more prevalent, the European Commission will have to harmonise interoperability requirements by the end of 2024, to avoid having a negative impact on consumers and the environment. This will also get rid of the so-called technological “lock-in” effect, whereby a consumer becomes dependent on a single manufacturer.
iPhones hebben sinds de 8 ondersteuning voor Qi. MagSafe laders zijn met 40~50 prijzig maar niet zo absurd geprijsd als dat jij het stelt.
het was een voorspelling voor de toekomst :) i.v.m. wat de EU besloten heeft.

vandaag zijn ze Qi compatibel, en vandaag zijn de laders maar (kuch) 40-50eur.
Maar je bent vrij elke andere willekeurige draadloze lader te gebruiken met je iPhone, werkt gewoon prima.
Geloof er niks van. Denk dat Apple met de iPhone gewoon usb-c gaat adopteren, zoals ze ook al hebben gedaan met de iPad. Die MagSafe-oplader is bovendien ook nog eens een stuk trager.
MagSafe is de beste van de draadloze laders. En kan prima een kabeltje vervangen. Waarom zou Apple USB-C op de telefoon willen? Bij een iPad snap ik het, voor externe apparaten (camera's, muziekinsturmenten, etc) Voor een telefoon is het gewoon niet nodig.
En alles behalve milieuvriendelijk te noemen. Een kabel is veel efficienter in het laden (de verliezen van draadloos laden zijn groot) en je hebt er enkel een kabeltje voor nodig, geen bijhorend apparaat met 1 of meer spoelen.
De verliezen van draadloos zijn (in de meeste onderzoeken) inclusief de verliezen van de adapter zelf. Verlies van draadloos is over het algemeen maar zo'n 10%, wat redelijk mee valt.

Desalniettemin, zonde van die extra ~10%.
10% verlies op ALLE ladende telefoons is dan wel gekkenwerk en eeuwig zonde. Nu mag ik niet zeuren, want ik laadt mijn telefoon ook draadloos, maar op deze schaal telt elke procentpunt eigenlijk wel mee natuurlijk.
Voor zover ik weet is draadloos opladen nog altijd EEN PAK trager dan gewoon een kabeltje. Magsafe gaat tot maximaal 15W, maar een iPhone kan opladen aan snelheden tot 27W afhankelijk van het model. En Samsung modellen kunnen via kabel opladen aan snelheden tot 35W. En als je maar een half uurtje tijd hebt om je smartphone even bij te tanken, dan kan dat al snel 20-30% schelen.
En ik kan m’n telefoon nog gebruiken terwijl ie aan de kabel hangt. Op een Qi-lader zou je ‘m dus plat moeten laten liggen.
Dit is dan weer geen argument tegen magsafe; de mag staat voor magneet tenslotte. Je kan de spoel achterop klikken en het hele handeltje nog prima vastpakken en gebruiken. Argumenten over het grotere verlies zijn daarmee uiteraard nog volledig geldig.
Nou omdat het aanzienlijk trager werkt en inefficiënt is.

https://images.macrumors....afe-50-percent-slower.jpg
Dezelfde argumenten voor de iPAD gelden ook voor de telefoon, additionele hardware zoals control panels, card readers, camera's, muziekinstrumenten, maar ik ken ook mensen die de iPhone koppelen aan hun AIS systeem aan boord, zowel voor navigatie als kijken waar alle andere AIS geregistreerde schepen uithangen.
Het zou voor telefoons overigens wel een enorme uitkomst kunnen zijn. Type-C monitor er aan hangen, keyboard en muis verbinden en gaan met die banaan. Je mag toch hopen dat we daar inmiddels dichtbij zijn. Draadloos laden is soms leuk ... zoals in het telefoonvakje in de auto (althans in sommige auto's), maar er is meer dan opladen alleen.
Jij denkt dat niemand geen externe apparaten wenst te gebruiken op een iPhone? Wat dacht je van een externe DAC al dan niet omdat je een gebalanceerde uitgang nodig hebt, die kwam bij mij standaard met USB-C & lightning kabel.

Zelfde met muziekinstrumenten, thermal camera's, mensen willen die echt ook wel aan een telefoon hangen gezien een iPad of tablet eigenlijk al wat achterhaald is. Dan bestaat er ook nog zoiets als debugging wat bij mijn weten allemaal via kabel gaat.

Wat nog niet echt populair is maar veel USB C telefoons ondersteunen is OTG, zit onder verbonden apparaten bij instellingen op Android. Dan fungeert je telefoon als power bank om een extern device van stroom te voorzien, met een C naar C kabel kan je dus zelfs een andere telefoon laden. Een functie dat ik trouwens moet activeren als ik mijn externe DAC wil gebruiken gezien die wel wat stroom eist. Dat wilt zeggen dat Apple dat ook kan gezien daar een lightning kabel bij zat en die DAC bij een iPhone evenveel stroom gaat eisen.

Dan zit je nog altijd met het probleem dat draadloos laden traag is wat niet eenvoudig op te lossen is, als je dat vermogen omhoog gooit gaat het verlies omhoog, dat verlies geeft warmte. Mijn horloge word soms al serieus warm bij draadloos laden en gezien er koelers bestaan voor Magsafe heb je daar blijkbaar hetzelfde probleem.

Ik kan aannemen dat het handig is als je thuis komt maar onderweg merk ik met mijn smartwatch dat daar niets handig aan is. Je moet altijd zo een draadloze lader meesleuren terwijl iedereen wel gewone kabeltjes heeft, bovendien is zo een draadloze lader een groot lomp ding. Daarnaast hoewel die horloge met een magneet vast zit op de lader moet er niet veel gebeuren of de boel komt toch los. Laden terwijl hij in de broekzak zit is gewoon niet te doen maar evengoed in de auto, ligt hij in het middenvakje, manipuleer ik iets anders in het middenvak waardoor ik blijkbaar toch die horloge geraakt heb en het ding niet meer aan het laden is.
Ik denk dat je er aan mispakt wat het gemak is van zowel via kabel als draadloos te kunnen laden maar wat voor miserie het wel niet is als je het altijd verplicht draadloos moet doen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 18:48]

Hoe stom het ook is, ik kom prima uit met alleen magsafe ik heb de aanschaf van iPhone altijd uitgesteld vanwege het niet hebben van USB C.

Inmiddels een iPhone 13 en ik gebruik de lightning poort eigenlijk nooit, ik gebruik magsafe zowel thuis als in de auto. Verder altijd een anker magsafe powerbank(met USB c) bij me. Voor data overdracht gebruik ik airdrop of de cloud.
Even een vraagje:
Wat voor data bedoel je dan? Toch alleen foto en video?
Of kun je nog meer oversturen via Aidrop?
Ik gebruik Airdrop voornamelijk voor foto's ja, maar volgens mij kan je ook prima pdf bestanden etc versturen. Eigenlijk ben ik nog nooit tegen het "probleem" aangelopen dat ik geen USB C heb, simpel omdat er genoeg andere alternatieven zijn. Ook is de accu duur van mijn iPhone (nu nog) prima.
Via AirDrop kun je in principe alles versturen en het gebruikt WiFi voor de overdracht dus is redelijk snel.
Geloof er niks van. Dit is super onhandig voor een hele grote groep gebruikers, waaronder mensen die Apple Carplay willen gebruiken maar waarvan hun auto dat niet draadloos kan.

En om niet te vergeten, misschien wel de belangrijkste: ontwikkelaars. Ja, je kunt debuggen over het netwerk. Maar geloof mij, dat werkt zoveel trager dan aan de kabel. En bepaalde zaken kun je gewoon niet debuggen, zoals hoe je app reageert zonder netwerkverbinding, vliegtuigmodus, etc. Om nog maar te zwijgen over de vele netwekconfiguraties binnen sommige bedrijven die met andere apparaten communiceren niet toe staan. Of wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit.

En zo zijn er nog een hoop gebruikers die hier last van krijgen omdat ze die kabel voor wat dan ook nodig hebben. Waarom zou die poort ook weg moeten? Lekker USB-C er in, het draadloos opladen van je toestel wordt er echt niet minder om. Gebruik je hem niet, dan gebruik je hem niet. Gebruik je hem wel, ben je blij dat het kan.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 22 juli 2024 18:48]

Ja, je kunt debuggen over het netwerk. Maar geloof mij, dat werkt zoveel trager dan aan de kabel.
Ik merk eigenlijk weinig verschil, zelfs niet als ik GPU code debug waar er grote textures over de lijn moeten.

De iPhone heeft maar USB 2.0, da's 480 Mbit. Dat haal ik met gemak over wifi met m'n iPhone 13 Pro.
Ik merkte vooral verschil bij het opstarten van de app, voordat de debugger wou attachen, door de code heen stapte en variabelen wou uitlezen. Xcode hangt gewoon veel vaker als je het over het netwerk doet. Iets wat ik met een kabel gewoon niet heb. En dan zit de laptop nog aangesloten op ethernet ipv via WiFi, als die ook nog draadloos moet heb je nog meer vertraging.

Het werkt redelijk, maar zeker niet goed genoeg voor dagelijks gebruik is mijn ervaring.
Ik gebruik vrijwel nooit een kabel tijdens debuggen, heb er geen enkel probleem mee.
Nee, dat is pas vanaf 2024 / de Iphone 16 en die zal gewoon een lighning aansluiting hebben alleen kan die niet worden gebruikt om op te laden :+
Of Apple gebruikt beide als ze zo gehecht zijn aan Lightning.
Dat zal ze een hoop klanten kosten, die onderweg laden met een draadje in de auto enz. Draadjes hebben mensen ook vaak bij zich.....qi chargers niet.
Iphone 14 heeft 7.5 tot 15 watt draadloos opladen? Zal ene pak ontevreden klanten opleveren als dat het snelste is wat mogelijk is.
Er waren 602 stemmen voor de wet, 13 tegen de wet en 8 onthoudingen, meldt het Europees Parlement.
Wat ik me afvraag, wat de argumenten van diegene die voor en tegen stemde.
En waarom 8 besloten zich te onthouden.
Je hebt natuurlijk bijna altijd wel een paar mensen die overal tegen zijn. Al helemaal in het Europees Parlement, wat wel een heel diverse opmaak heeft.

Maar er zullen er ook een paar tussen kunnen zitten die vinden dat dit geen zaak is van de politiek maar de markt. Daar ben ik het persoonlijk niet zo mee eens maar het is een redelijk argument.
Hier kan je de hele sessie terugkijken als je wil:
https://www.europarl.euro...te=20221004&detailBy=date

Alleen weet ik niet of je daar ook de redenen voor tegen stemmen of onthoudingen kan terugzien.
Je zou bijvoorbeeld kunnen tegenstemmen omdat de wet de koppelverkoop van telefoons en laders niet verbiedt. Een gigantische gemiste kans om een grote verspilling tegen te gaan.
Gemiste kans is overdreven, in de laatste zin van het artikel:
"Daarnaast moeten consumenten de keuze krijgen of ze een nieuw apparaat met of zonder meegeleverde oplader willen aanschaffen."
Dus om in de toekomst e-waste te besparen moeten we eerst alle lightningkabels weggooien en er nieuwe USB-C-kabels voor terug te kopen? Geweldig plan. :?
Het was al heel lang bekent dat dit eraan zat te komen.
Het is toch echt Apple die eigenwijs doet.
De meeste van mijn lightningkabels zijn ouder dan de USB-C-stekker…
Lightning was slechts twee jaar eerder op de markt.
nee daarom heb je een uitfaseer periode waar nieuwe mee komen,

Neem aan dat dit steeds breder getrokken word, cameras, tandenborstes etc, dus je lightning kabel is al de vervuiler gezien zij de afwijking zijn.

Daarnaast is lightning een slecht design omdat de contact punten bloot liggen en dus beschadigen tijdens reizen.
Daarnaast is lightning een slecht design omdat de contact punten bloot liggen en dus beschadigen tijdens reizen.
Ik vind usb-c altijd fragieler aanvoelen dan lightning. En het is lastiger vuil uit een usb-c connector te peuteren dan met lightning.

Mechanisch vind ik usb-c een grote stap achteruit t.o.v. lightning.
nee daarom heb je een uitfaseer periode waar nieuwe mee komen,
Dus een periode waarin ik al mijn lightningkabels moet uitfaseren: weggooien, dus e-waste oplevert.
Natuurlijk versleten is je keyword,
Of juist andersom. In mijn huishouden gebruikt alles enkel nog USB-C (game controllers, telefoons, laptops, etc.). Enkel speciaal voor mijn ipad zit ik nog aan lightning vast, dat is ook iets wat mij ergens ervan weerhoud om een iPhone aan te schaffen.

Zelfs binnen het Apple ecosysteem kom je er niet met enkel lightning omdat de laptops en duurdere tablets weer USB-C gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:48]

Regardless of their manufacturer, all new mobile phones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers, e-readers, keyboards, mice, portable navigation systems, earbuds and laptops that are rechargeable via a wired cable, operating with a power delivery of up to 100 Watts, will have to be equipped with a USB Type-C port.
Ik vraag me af hoe streng dit geïnterpreteerd dient te worden. Stel, een excentrieke Tweaker ontwerpt een (volledig niet-concurrerende) tablet of een retro gameconsole en weet 20 stuks te verkopen. Moeten deze dan beslist oplaadbaar zijn met USB-C?
USB-C is echt simpel tegenwoordig. Je kan gewoon een goedkope module pakken die USB-C onderhandelt in wat voor spanning je wil. 5V, 9V, 12V, 20V (mits de lader dit toelaat uiteraard)... Ik gebruik deze ook in verschillende projecten.

Zoiets heet een "USB-C trigger" en kost nog geen euro op aliexpress.

Als je 5V wil met max. 500mA dan heb je het niet eens nodig. Wil je meer stroom of spanning dan kan je dus zo'n trigger gebruiken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 18:48]

Sterker nog, je kan zelfs 5V 3A doen zonder ingewikkelde PD communicatie. Door aan de apparaatkant het voltage op de CC pin te meten kan het zien of het de standaard 500mA/900mA mag trekken, 1.5A, of de volle 3A.
Nu hoop ik niet dat Apple eigenwijs gaat doen en volledig overgaat op draadloos laden.
Ondanks dat een Qi charger tegenwoordig gemeengoed is, ze zitten tegenwoordig bijna standaard in buro's, werkt de technologie nog niet altijd goed. Zeker met een magsafe hoesje is het nog moeilijk om de telefoon juist te positioneren op de coil, soms een kwestie van een millimeter meer naar links of rechts voordat het werkt. Ook zonder hoesje wordt de telefoon erg warm (vele malen warmer dan via de kabel opladen), wat de levensduur nooit ten goede kan komen.

Onder aan de streep weet ik niet of het een goede zaak is dat politici een technische interface gaan afdwingen, zeker omdat hier evolutie in zit die nu min of meer onmogelijk gemaakt wordt. (wanneer mogen fabrikanten naar 'USB-D' overstappen?)

Het e-waste argument is eigenlijk al niet meer echt valide omdat de grote jongens (Apple/Samsung) sinds een paar jaar al geen laadblok meer in de doos meeleveren.
Ik zou willen dat Qi Palm/HP's technologie eens omarmt. Ik kon mijn Pre 3 hartstikke makkelijk positioneren op de draadloze oplader, omdat er op zowel de telefoon als oplader een magneet zat waardoor-ie altijd perfect uitlijnde. Je hoefde hem er maar voor te houden en hij greep zich al vast.
iPhones doen dit sinds een paar jaar. Echt super handig.
Dat is heel mooi dat Apple dat heeft overgenomen, maar ik had het over opnemen in de Qi-standaard waardoor andere apparaten van andere merken er ook van profiteren. :)
Ik ben van mening dat ze zich er niet mee moeten bemoeien om meerdere hierboven genoemde redenen, vooral het blokkeren van innovatie in de toekomst baard mij zorgen. Wat als ze een veel betere aansluiting verzinnen voor het apparaat in kwestie dat mag dan niet omdat het usb c moet zijn? Slechte ontwikkeling dit vind ik.
Wanneer er echte innovatie plaats vindt is het toch niet zo gek om de echte innovatie in de wet te impletementeren? Dan krijgen we eerst de USB-C standaard, over 10, 15 jaar een volgende?
Daarnaast gaat het alleen om de aansluiting. Bedrijven kunnen nog altijd aan de protocollen sleutelen. USB type A gaat ook al bijna 30 jaar mee. Om de zoveel tijd komt er een nieuwe versie met hogere snelheid, terwijl je oude apparaten er ook nog op kunnen.
Alleen heeft deze technologie zich jaren kunnen bewijzen doordat er vrijheid was. Wat er nu gaat gebeuren is dat de vrijheid om een alternatief aan te bieden grote belemmering krijgt, omdat het niet de bedoeling is om iets nieuws toe te passen maar juist iets bestaands toe te pasen. Hoe denk je dan dat een alternatief populair genoeg gaat worden om deze oplossing op te volgen? Dat lijkt juist geen kwestie van even accepteren en dan ook de wet in heel de EU aan te passen.
Er zijn nog flink wat landen waar deze wet niet geldt. Als fabrikanten producten in die landen aanbieden met een andere, betere, verbinding, dan is de kans niet klein dat de EU daar naar gaat kijken. Het zijn ook, voor zover ik weet, fabrikanten geweest die de EU naar USB-C hebben verwezen.
Het moet niet zo zijn dat het voor elke scheet wordt aangepast. Dan kan je de wet net zo goed schrappen. Er moet aantoonbaar verbetering zijn ten opzichte van de voorganger. Hoe vaak we de wet dan aan willen passen om een nieuwe standaard toe te passen... dat weet ik ook niet.
Het is maar hoe je het bekijkt. Deze wet is zeker in het voordeel van Apple gebruikers, want hebben nu de betere USB-C plug.
Eerlijk gezegd is de Lightning plug mechanisch gezien nog altijd de superieure verbinding.

En nu andere kabels moeten aanschaffen is nu ook niet echt een vooruitgang.

Wel kan je dan een iPhone opladen aan een MacBook lader, met dezelfde kabel. Maar met een Lightning kabel kan dat nu ook al…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.