Micron investeert 100 miljard dollar in nieuwe fabriek in de staat New York

Chipfabrikant Micron maakt bekend dat het een grote chipfabriek gaat bouwen in de Amerikaanse staat New York. Het bedrijf wil 100 miljard dollar investeren in de fabriek, verspreid over de komende twintig jaar.

De nieuwe fabriek komt te staan in Central New York en moet 50.000 banen creëren volgens Micron. De megafabriek moet over een periode van twintig jaar gerealiseerd worden, waarin de eerste bouwfase eind dit decennium afgerond moet zijn. Micron verwacht in 2024 te kunnen starten met de bouw van de fabriek.

Eerder kondigde de chipfabrikant al aan te willen investeren in nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten. Afgelopen maand maakte Micron nog bekend dat het 15 miljard dollar investeert in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Idaho.

De investeringen zijn onderdeel van een door de overheid gesteund plan om meer chips op eigen bodem te produceren. De Amerikaanse regering maakt met een nieuwe wet meer dan 50 miljard dollar vrij voor subsidies aan chipfabrikanten die in de Verenigde Staten investeren in nieuwe fabrieken. Op deze manier wil de VS minder afhankelijk zijn van andere landen als het gaat om chipproductie.

Door Robert Zomers

Redacteur

04-10-2022 • 17:33

55

Reacties (55)

55
53
16
0
0
32
Wijzig sortering
Torenhoge belastingen, bizar ineffectieve bureaucratie, en openbaar aanklagers en politiechefs die zeer laks zijn met misdaadbestrijding. Bovendien is het een krimpgebied waarbij hen die het zich kunnen permitteren elders een bestaan op te bouwen, massaal verkassen naar Florida en Texas.

Ik vraag me dan ook af welke fiscale voordelen hen zijn beloofd. New York is een staat die wegens mismanagement door de politiek, zowel op staatsniveau als lokaal, althans in de grote steden, in verval is en helemaal geen goed vestigingsklimaat heeft voor ondernemers. Maarja, als grote multinational kun je natuurlijk van je 'leverage' gebruik maken om voordelen te versieren.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Behalve dat upstate New York er al best wat chipfabrieken heeft... Malta, Albany... GlobalFoundries heeft er onder andere wat nieuw spul staan.
Allemaal miljardenbedrijven die genoeg leverage hebben om allerlei voordeeltjes te behalen die voor een kleine zelfstandige maar ook voor middenbedrijven of zelfs een redelijk grote onderneming met 1000 man personeel (geen MKB meer) absoluut niet open staan.

Ondertussen moet je eens kijken hoe ze daar met zelfstandige ondernemers om gaan. Louis Rossmann heeft talloze video's gewijd aan hoe krankzinnig bemoeizuchtig de overheid daar is tegenover hem als ondernemer zijnde.

Het migratiesaldo van New York (dat zo negatief is dat de staat zelfs Afgevaardigden en kiesmannen moet inleveren) met name richting Florida, spreekt ook boekdelen trouwens.
He, je wilt kapitalisme toch? Anders snap ik niet wat je in de US of A doet, want verder is het er geen lolletje. Dan ook niet zeuren als iemand met meer geld meer voordeeltjes krijgt, doen we in Nederland ook niet (niet massaal genoeg in elk geval).
Absoluut niet. Ik ben voorstander van een 100% vrije markt, waarin enkel je competentie en je productiviteit bepaalt hoe ver je het schopt. Geen voordeeltjes voor de één, die de ander niet heeft.

Kapitalisme is een grotendeels vrije markt, waar echter investeerders (de bezitters van kapitaalgoederen dus) een kunstmatig voordeel hebben, dankzij overheidsinterventie en dit maakt het dus geen volledig vrije markt.

Het is de overheid die de eigenaren en bestuurders van BV's en NV's in de vorm van beperkte aansprakelijkheid kunstmatig een voordeel geeft op eenmanszaken en firma's. Het is de overheid die bepaalt dat de vennootschapsbelasting lager is dan de inkomstenbelasting. Het is de overheid die allerlei voor bedrijven aftrekbare zaken, zoals huur, energie, etc., die immers gewoon in mindering worden gebracht op je belastbare winst, voor burgers niet aftrekbaar maakt terwijl het om essentiële zaken gaat.

Ik ben voorstander van een compleet level playing field. Een belastingstelsel bestaand uit één (laag) belastingtarief voor alle rechtspersonen en natuurlijke personen en geen aftrekposten. Einde aan beperkte aansprakelijkheid voor bestuurders en eigenaren van bedrijven. Ook een einde aan de voordelen die de overheid heeft, zoals omgekeerde bewijslast in het belastingrecht en strafrechtelijke immuniteit voor overheidsinstanties en ambtenaren. Neem bijvoorbeeld de toeslagenaffaire, mijns inziens zou de belastingdienst gewoon strafrechtelijk vervolgd moeten worden, waarbij de hoogste ambtenaren die zich actief met de toeslagenaffaire bemoeiden, draconische straffen hadden moeten krijgen.

Het aansprakelijkheidsrecht zo veranderen dat de eisen aan bewijslast die door de sterkste partij wordt ingediend, veel hoger zijn dan die van de zwakste partij, en met de parameters van de daarvoor gebruikte formule net zolang experimenteren tot het schaalvoordeel van een kapitaalkrachtige en invloedrijke partij in een zaak (bijna) tot 0 wordt teruggebracht en je dus een effen speelveld hebt, of er nu 2 multinationals tegenover elkaar staan, of een multinational vs. een ouwe oma met een klein pensioentje.

Het soort economie dat ik voor ogen heb is de ergste nachtmerrie van zowel de communist als de kapitalist.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Het is de overheid die de eigenaren en bestuurders van BV's en NV's in de vorm van beperkte aansprakelijkheid kunstmatig een voordeel geeft op eenmanszaken en firma's.
Het staat die eigenaren van de eenmanszaken en VOF's helemaal vrij om morgen naar de notaris te gaan om een BV op te zetten en de boel om te gaan zetten. Niemand die ze tegen houdt.
Het is de overheid die bepaalt dat de vennootschapsbelasting lager is dan de inkomstenbelasting.
Een DGA moet zichzelf een salaris betalen en daar zijn ook nog weer regeltjes aan verbonden. Dus ook dan ontkom je niet aan de inkomstenbelasting.
Het is de overheid die allerlei voor bedrijven aftrekbare zaken, zoals huur, energie, etc., die immers gewoon in mindering worden gebracht op je belastbare winst, voor burgers niet aftrekbaar maakt terwijl het om essentiële zaken gaat.
Ja, huur en energie kan ik aftrekken van de winst, klopt als een bus. Maar dan alleen de huur en energie van het bedrijfspand, niet van de woning van de eigenaar. Is mij een raadsel waarom je dit als voorbeelden gebruikt...
Einde aan beperkte aansprakelijkheid voor bestuurders en eigenaren van bedrijven.
Een aantal jaar geleden is daar in NL al wat aan veranderd, bij onbehoorlijk bestuur is de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk. Maar wellicht doel je ergens anders op.
Het soort economie dat ik voor ogen heb is de ergste nachtmerrie van zowel de communist als de kapitalist.
Ik denk dat ik dat wel met je eens ben!
Je zit twee heel verschillende dingen door elkaar te gooien.
New York state is niet New York city.
NYC is maar 0,5% van het totale oppervlakte van de staat.
Wat je benoemt is enkel van toepassing op de stad, daarbuiten is het veel meer in lijn met de rest van de VS.
Er zal nooit iemand een groot fabriek in de stad bouwen want er is geen ruimte en het is een logistieke nachtmerrie.
Dan moet ik je toch teleurstellen.

Kathy Hochul is een radicale progressief en hoewel de cultuur van de plattelandsbewoners zeer zeker meer in lijn is met wat in de VS normaal wordt gevonden, is het nog steeds een diepblauwe staat waar het voornamelijk Republikeinse platteland bijna niets in te brengen heeft vs. de progressieve idioterie uit de grote steden. Niet alleen New York City (40% van de inwoners van de staat!) is diepblauw. Grote steden zoals Buffalo, Yonkers, Rochester en Albany zijn ook diepblauw, en de staat is absoluut niet competitief als het aankomt op statewide verkiezingen. Long Island is nog in redelijke mate Republikeins, en het platteland is Republikeins maar that's it.
Het is 1 van de staten met de hoogste belastingdruk en de meeste bureaucratische rompslomp van de VS.

Dat NYC een fractie is van de oppervlakte is uiteindelijk niet zo heel boeiend, het zijn de dik 8 miljoen inwoners die ertoe doen.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Grappig. De staat heeft bijna 20 miljoen inwoners waarvan er slechts 8 miljoen in de stad wonen.
Ipv van kijken naar politieke geneuzel wat elke 4 jaar verandert kan je beter kijken naar wat New York te bieden heeft kwa infrastructuur.
Dat hele "deep-blue state" onzin is complot gekkie niveau BS
Ik heb er familie wonen en kom er regelmatig.
Diepblauw wil niets anders zeggen dan dat een solide meerderheid van de kiezers in een staat Democratisch stemt. Het is een letterlijke vertaling van Amerikaanse politieke terminologie en heeft niets met de term 'deep state' te maken.

Enkele grote steden die sterk een bepaalde kant uit leunen, kunnen de politieke verhoudingen in een staat totaal domineren, ook als op het platteland beduidend meer steun voor de oppositie is. Exact hetzelfde zie je in andere blauwe staten, zoals Washington, Oregon, Minnesota en Illinois ook. Het platteland kleurt bij verkiezingen rood, enkele counties met ontzettend veel inwoners kleuren blauw.

Je ziet dat in veel mindere mate trouwens zelfs in Republikeinse staten, een solide Republikeinse staat als Indiana of Texas stemt in de grootste steden in meerderheid op de Democraten, alleen is het daar bij lange na niet zo geprononceerd.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Ah je bedoelt dus niet "Diep=Deep" "Blauw=Blue"
Maar gewoon een Blue State. Als je daar niet mee geassocieerd wil worden kan je beter dat "Diep" weglaten
Ja het is voornamelijk een democraten gebied. En?
Het fabriek is over 20 jaar klaar dus er gaan nog 5 president termijnen overheen voordat de eerst chip gemaakt wordt.
Waarom zou jij je druk maken over rood blauw of bruin?
Omdat de politieke situatie nu eenmaal relevant is voor het vestigingsklimaat voor bedrijven. De belastingen zijn daar hoog, de bureaucratie normaal gesproken stroperig, er is een exodus gaande van vooral de beter gesitueerden richting Florida wat uiteraard met een brain drain gepaard gaat, dus ze zullen met bepaalde voordelen gepaaid zijn om even 100 miljard aan investeringen toe te zeggen die het MKB daar niet krijgen.

Hier is overigens een heel recent precedent voor: enkele jaren terug wilde Amazon een gigantisch distributie- en kantorencentrum openen in New York, weliswaar niet zo groot als dit, maar daar hebben ze toen een belastingkorting van 3 miljard dollar voor toegezegd in ruil voor dat er een x aantal banen met een x gemiddeld loon gegarandeerd werden. Hoe zijn we dat te weten gekomen? Omdat punt 1 de staat gewoon verplicht was om deze deal bekend te maken, maar het tot een grootschalig anti-Amazon-protest leidde, met enorm veel media-aandacht, en Amazon er vervolgens van af zag, tot grote woede overigens van een deel van de burgers en ook politici, die zich realiseerden dat zo'n economische impuls in een verder redelijk stagnante economie zeer welkom was geweest.

Je kunt er donder op zeggen dat dit over het veelvoud van het bedrag aan voordelen moet gaan en dat het ook nog eens veel langer duurt eer het zichzelf heeft terugbetaald. Alleen maalt niemand daar om, want Micron is een bedrijf dat niet zo negatief wordt bekeken door activisten dan Amazon.

Is het vreemd om daar vraagtekens bij te plaatsen? Op deze manier is het creëren van een restrictief vestigingsklimaat voor bedrijven gewoon lonend, als je maar bereid bent om enorme hoeveelheden belastinggeld te verbrassen die worden betaald door het lokale bedrijfsleven en hun werknemers. Dat is gewoon een soort van 'corporate welfare'.

De economie an sich is geen zero sum game, maar zo maak je er wel bijna een zero sum game van, want die voordeeltjes moet je compenseren door andere ondernemingen draconische belastingheffingen op te leggen.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Voor zover mij bekend is komt de exodus voornamelijk uit California vandaan.
NYC is zeker niet ideaal maar een chip frabriek is heel wat anders dan een kantoor gebouw om met drones leveringen te doen.
Het gaat om toegankelijheid van energie, scheepvaart, luchtvaart en het trein netwerk wat behoorlijk goed is.
Enig ander mogelijkheid is Texas maar die hanteren een vergelijkbaar belasting niveau. Weliswaar anders berekend maar uiteindelijk zijn de percentages vergelijkbaar voor bedrijven zolang je niet in de stad NYC je zooi opzet.

Welke politieke partijen/mensen er zijn is irrelevant. Over 20 jaar werkt er bijna geen een van ze nog.
Dat is voor de volgende generatie.
Uhhh, één van de grootste economieën ter wereld en volgens jou in verval? Als het een land zou zijn, was het nummer 10 op de lijst geweest. Economieën kennen altijd ups en downs, zal hier niet anders zijn
Ja, in verval ja. Een structureel negatief migratiesaldo, torenhoge belastingen, slecht bestuur, en sinds de politie onder vuur ligt, als gevolg hiervan kampt met massa-ontslagen door agenten die wat anders gaan doen en demoralisering onder de achterblijvers, en er soft-on-crime openbaar aanklagers actief zijn, ook toenemende criminaliteit.

Je hoeft slechts de reeds jarenlang gaande zijnde trends in de toekomst door te trekken.

Hoe hoger je staat, des te dieper kun je vallen.
En toch daalt de prijs van onroerend goed niet… Blijkbaar is de vraag nog groot genoeg
Is nou niet bepaald de beste maatstaf. De prijs van onroerend goed daalt hier ook niet, armoede neemt hier ondertussen wel in (rap tempo) toe.
De prijs van onroerend goed wordt bepaald door vraag én aanbod. Wanneer mensen iets niet kunnen betalen, zal de vraag afnemen. En daarmee de prijs die ze willen/kunnen betalen. Mits er aanbod is... Want als er eveneens weinig aanbod is, kunnen vraag en aanbod nog steeds in balans zijn en leiden tot hoge prijzen. Meestal is dat maar tijdelijk, er komt een moment dat mensen hun dure huis op de markt aanbieden om vervolgens elders een goedkopere woning te kunnen kopen.

Dat is vaak ook de reden waarom mensen uit de grote steden weg gaan, daar hun dure woning verkopen en buiten de stad een goedkopere of grotere woning weer aanschaffen.

Dat de armoede in Nederland toeneemt, komt door de plotseling enorm stijgende energieprijzen. Die stijgen veel sneller dan dat de prijs van onroerend goed meebeweegt. Voor mij zal het geen verrassing zijn wanneer je over 3 a 6 maanden ziet dat vraagprijzen lager worden. En dan vooral van huizen die slecht zijn geïsoleerd.
Vraag en aanbod is mooi, alleen worden er in Nederland bijna net zo veel huizen opgekocht door investeerders, als dat er gebouwd worden. Er worden ook structureel te weinig huizen gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen.

In veel markten werkt vraag en aanbod niet meer zoals het zou moeten. Die markten zijn/worden enorm verstoord en de woningmarkt is daar duidelijk 1 van.

De armoede neemt in Nederland al jaren toe, dat is niet terug te zien in de cijfertjes, maar in 2016 is de armoedegrens ook aangepast om die cijfertjes er positiever uit te laten zien, er was spontaan ineens iets van 20% minder armoede O-) . Ondanks dat de algemene rijkdom de afgelopen 30 jaar ruim verviervoudigt is, zijn de inkomens achtergebleven. In de jaren 90 was modaal ~4 keer minimumloon, het is nu ~1,5 keer minimumloon. De vaste lasten stijgen al jaren harder dan de lonen.

De aanvragen voor schuldsaneringen nemen toe, bewindvoerders schieten als paddestoelen uit de grond en de wachttijd bij voedselbanken loopt op. De stijgende energieprijzen en toenemende inflatie gaan dit alleen in een stroomversnelling brengen en dan gaat het spelen met de cijfertjes het niet meer recht kunnen breien.

We hebben al jaren veel te veel armoede voor een rijk land als de onze. 1 op de 9 kinderen groeide voor de huidige energie + inflatie crisis al op in armoede, dat gaat rap toenemen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 15:42]

Vraag en aanbod is mooi, alleen worden er in Nederland bijna net zo veel huizen opgekocht door investeerders, als dat er gebouwd worden.
Het zijn juist deze investeerders die deze huizen laten bouwen.Zij stoppen geld in de grote projecten. En volgens het Kadaster valt dat wel mee:
Grote institutionele investeerders kochten vooral nieuwbouwwoningen.
Dat zijn hun eigen projecten waarbij er in 1x tientallen tot honderden huizen worden gebouwd.
Er worden ook structureel te weinig huizen gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen.
Dat is een keuze van de (lokale) overheid. En met name op de lokale overheid heb je bij mijn weten als burger redelijk wat invloed.
Dat jij iets niet leuk vindt, wil niet zeggen dat anderen het dan ook niet leuk vinden. Amsterdam is niet mijn ding, maar London en New York daarentegen wel weer. Ik heb meer iets met een grote stad dan een dorp zoals Amsterdam... Maar goed, dat is mijn ding, mijn mening.

En zo zijn er nog wel een paar miljard meningen op deze aarde. Maar om populaire steden zoals Amsterdam en London dan weg te zetten als "dystopische hell holes", dat zegt meer over jou dan over de desbetreffende steden.
Sorry, appartement in Belgravia en zijn er altijd met plezier.
100 miljard! Die Amerikanen kunnen er wat van! Ben benieuwd welke chips we kunnen verwachten de komende jaren!
Paprika en Bolognese :Y)

Maar idd. Kan je nagaan wat de omzet en de (dan te verwachten) winst is van Micron.
Kleine sitenote: het is wel verspreid over 20 jaar.
Ben benieuwd wat het percentage overheidssteun is.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 24 juli 2024 15:42]

Een groot voordeel is vermoedelijk: hun concurrentie positie is alleen al beter vanwege de locatie omdat men [de US] minder wil gaan importeren. Dus wellicht hogere import-belasting voor buitenlands spul.
Da's vijf miljard per jaar. Vergelijkbaar met wat ASML jaarlijks doet. Return on Investment zal ergens rond de 30 procent zijn en daarnaast af te schrijven in tien of twintig jaar met bijbehorende belastingvoordelen.

Ik ben niet onder de indruk. Dit is meestal reclame om te laten zien dat je gezond bent. Is goed voor je beurswaarde.
Het is wel strategisch wezenlijk, meer chip productie buiten Azie.
De VS heeft oorspronkelijk ook flink bijgedragen dat de chipproductie in Azië (Taiwan) groeide.
Het bedrijf wil 100 miljard dollar investeren in de fabriek, verspreid over de komende twintig jaar.
Dat is ruwweg 5 mld per jaar waarbij niet eens rekening is gehouden met inflatie.


Er wordt heel groot ingezet door verschillende bedrijven om hoofdzakelijk voordeeltjes en subsidies te krijgen. Intel maakt dezelfde soort claims in zowel de VS en de EU om de “semi-verpliching” van productie terug te halen uit Azië.
Dat is erg kort door de bocht, want er komt wel degelijk werkgelegenheid voor terug want veel meer waard is voor een land. De banen direct bij Micron is 1, maar de toeleveranciers eromheen maken het echt interessant. Datzelfde zie je bij ASML. Half ZO-Brabant leunt daar op.
Dan moet je overigens wel de mensen hebben om die vacatures op te vullen. Dat is nog niet eens eenvoudig hoor.
Het is onderdeel van de zoektocht naar een geschikte locatie voor een bedrijf. Die zullen echt wel onderzoek gedaan hebben voordat je zich aan een locatie binden.
Uitgesmeerd over 20 jaar, he? Dus het is ook onderhoud en alles wat er de komende 20 jaar bij komt kijken. NIet alleen de bouw.
Misschien ook een aanleiding voor de EU om meer hoogwaardige chip productie terug te halen naar Europa.
Gaat vooral over geheugenchips : "Micron’s New York megafab is part of its strategy to gradually increase American-made leading-edge DRAM production to 40% of the company’s global output over the next decade"
Verder : "Locating Micron’s industry-leading DRAM production in the U.S. brings tremendous benefits for its customers, enabling them to build their innovative products and solutions using a more resilient, secure and geographically diverse supply chain.

[Reactie gewijzigd door vman128 op 24 juli 2024 15:42]

De VS is het strategische silicon shield van Taiwan aan het afbouwen? Zelf de chips bakken scheelt ook weer in geval van een nieuwe pandemie. Lessons learned...
Zolang de Taiwanezen maar een groot deel van de geavanceerde nodes blijven produceren kunnen de communisten zich het niet permitteren om het eiland binnen te vallen zonder een wereldwijde economische meltdown te veroorzaken die hen zelf ook keihard zal raken.

Wat niet wil zeggen dat het ondenkbaar is dat ze ermee menen weg te komen, het leiderschap van de CCP heeft al sinds het begin blijk gegeven dat ze daar de tijd afmeten in generaties, niet in jaren, en hun wereldwijde positie versterken een langetermijnproject is, waarbij griezelig grote offers in termen van mensenlevens en kapitaalvernietiging op de kortere termijn acceptabel waren op verschillende punten in het verleden. Als zij menen dat het westen harder wordt getroffen dan zij zelf en ze na afloop van de ellende de wereldwijde economische en militaire hegemon zijn, zie ik ze dat alnog proberen.
Anoniem: 1582350 5 oktober 2022 00:19
De bedrijven vestigen zich eenmaal waar de groene bergen, van gratis geld het hoogst zijn.

Hopelijk bouwen zij ook de woningen voor de arbeiders want New York zelf is helemaal van het padje af en je bent er niet meer veilig.
De stad NYC is slechts een klein deel van de staat NY, Ongetwijfeld gaan ze buiten het metropoolgebied zitten.
Ik zie dit niet als goed nieuws. Supply chains worden langer, je gaat produceren in landen waar de productiviteit lager is en het personeel duurder. Resultaat: je product wordt duurder.
Newsflash: Micron zit al in Idaho en Virginia... en nu nog in Utah, maar binnenkort niet meer (dan is het TI, die de Optane-spullen mag hebben).
De productiviteit in de VS is niet lager dan in Taiwan, Intel is nog altijd met een significante marge de grootste CPU-producent en maakt het gros van hun producten in eigen fabs.

Het BBP per hoofd in de VS is zowel in absolute termen als in koopkrachtpariteit ook veel hoger dan in Taiwan of Zuid-Korea, bijna het dubbele zelfs. En het land kampt ook niet met een als een zwaard van Damocles aan het plafond hangende massale vergrijzingsgolf, waarbij generaties letterlijk 2 keer kleiner zijn dan die van hun ouders, zoals in Taiwan en Zuid-Korea.

Er zijn alleen relatief gezien minder mensen die zich in bètavakken bekwamen en het openbaar onderwijs is er ook beduidend minder, maar ja, de VS hebben 14 keer meer inwoners dan Taiwan en 6.5 keer meer dan Zuid-Korea, en zijn een top immigratiebestemming voor buitenlandse techneuten die op de hogere salarissen en ook relatief lagere kosten voor het levensonderhoud af komen.

De rekening betalen wij als consumenten ook niet, die betalen de belastingbetalers in New York wel, of in geval van federale subsidies, alle Amerikanen.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 24 juli 2024 15:42]

Intel is de grootste in omzet. TSMC is veruit de grootste in aantallen.
Supply chains moeten zich reorganiseren. Ik denk juist dat ze uiteindelijk korter worden, als we eenmaal assemblage weer dicht bij de afzetmarkt laten plaatsvinden.

Productiviteit word vaak bepaald door mechanisatie en automatisering. En de plekken waar dat niet zo is, laten we daar ook maar gewoon mee stoppen. Ik hoef geen product dat door een 14 jarige met een shift van 16 uur in elkaar is gepield.
Hoe ver is Micron in het maken van geavanceerde chips, die we nu nog vooral uit Taiwan halen?
Misschien lees ik het bericht op https://investors.micron.com niet goed, maar ik kan daar concreet weinig over vinden....
Volgens wiki hebben ze best wat eigen fabriekjes, over een paar landen (USA, China, Japan, Singapore) waarvan een hele serie vrij nieuw is. Sowieso bakken ze zelf (zoals de meeste grote geheugenfabrikanten) dus daarin zijn ze al onafhankelijk van Taiwan.

Juist door deze investering willen ze weer lekker bij blijven, en dat lijken ze technologie-wise ook te doen, als ik ze zelf mag geloven. Da's aardig gelijk aan de 5nm die CPUs lijken te hebben als ik dit goed lees (half-pitch 10-19 nm voor Micron tegen 27 nm pitch-size voor CPUs volgens wikichip. Dus ja, die spelen wel. Note dat DRAM 'meer van hetzelfde' is en daarmee iets kleiner te bakken dan CPUs met hun altijd verschillende layouts, zeker op klein niveau.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 24 juli 2024 15:42]

Doet me denken aan dit verhaal over foxconn dat een fabriek zou bouwen in Wisconsin: https://www.wispolitics.c...ant-four-years-of-foxconn

Hopelijk krijgt New York wel iets terug voor de subsidies die ze ongetwijfeld gaan geven aan Micron.
En wat doet Europa, de speelbal blijven van de grootmachten? Of staat iets gelijkaardig op de planning?
Alsjeblieft: https://www.reuters.com/t...ip-production-2022-02-08/

Bedragen van grofweg dezelfde orde van grootte. Ik meen me te herinneren dat o.a. Intel al heeft aangekondigd hiervan te gaan profiteren meet een assemblage fabriek in Italië.
Wat vooral niet moet gebeuren is dat de Chinese bedrijven dit geld ontvangen. Hier moeten nieuwe bedrijven uit ontstaan die puur Europees zijn. Intel heeft naar mijn mening hier niets te zoeken.
Uiteindelijk gaat er bij Intel natuurlijk ook een mooi deel naar het Nederlandse ASML, ook bij de Amerikaanse en Japanse subsidies :)
"Het bedrijf wil 100 miljard dollar investeren in de fabriek"
of
"Het bedrijf wil een fabriek van 100 miljard dollar neerzetten, waarvan x aantal miljard van de overheid komt"

klein nuance-verschil, maar heel veel nulletjes als het niet van je eigen bankrekening moet komen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.