NASA en Rusland bereiken overeenkomst over gezamenlijke vluchten naar ISS

NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos zijn tot een overeenkomst gekomen over ruimtevluchten naar het International Space Station. Dankzij de deal kunnen Russische en Amerikaanse astronauten meevliegen met ruimtevaartuigen van de respectievelijke organisaties.

De samenwerking tussen NASA en Roscosmos stond de laatste tijd erg onder druk vanwege de oorlog in Oekraïne. Desalniettemin zijn de twee ruimtevaartorganisaties tot een overeenkomst gekomen. "De overeenkomst is in het voordeel van zowel Rusland als de Verenigde Staten en onderstreept de ontwikkeling van een samenwerkingsverband binnen de context van het ISS", aldus Roscosmos in een statement tegenover Reuters.

In september moet de eerste gezamenlijke vlucht naar het ISS plaatsvinden; de Amerikaan Frank Rubio vergezelt kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin in een door de Roscosmos gefaciliteerde ruimtevlucht. Later vliegt de Russische Anna Kikina met Amerikaanse en Japanse astronauten mee in een SpaceX Crew Dragon.

De timing van de doorslag van de deal is opvallend, aangezien de Russische president Poetin deze week de omstreden Roscosmos-topman Dmitry Rogozin verving door een nieuwe baas voor de ruimtevaartorganisatie. Rogozin stond bekend als een uitgesproken nationalist. Hij deed in reactie op kritiek op de invasie in Oekraïne enkele zeer agressieve uitspraken, waaronder het dreigement om het ISS te laten neerstorten. Zijn vervanger is Yuri Borisov, een van de meerdere vicepremiers van Poetin.

ISS Crew dragon

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-07-2022 • 20:45

101

Reacties (101)

101
91
47
2
0
20
Wijzig sortering
Kijkt er iemand For All Mankind? Ook al is het allemaal hypothetisch, als ik dit dan allemaal lees en volg dan hebben ze het in de serie best wel goed bedacht
Ik kijk de serie ook maar het is vrij "wij van Amerika". Ik zal verder niks spoilen maar het riekt wel naar wat er op aarde gebeurt maar dan in een ander perspectief. Dus naar welke planeet je ook gaat er zal een wedloop komen. Kolonisatie zal ook in de toekomst op andere planeten gebeuren ;-)
Ja geweldige serie! Grappig om te zien hoe te ruimtevaart daar veel grotere sprongen heeft gemaakt nadat de Russen als eerste op de Maan waren geland. Het blijft vreemd waarom we niet al veel eerder naar de Maan zijn teruggekeerd en daar een basis hebben gesticht. Leuk ook die vergelijking van Helios met SpaceX. Wat dat betreft kijk ik echt uit naar het aanstaande Artemis programma.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 05:29]

Zodra het over de ruimte en series gaat blijf ik toch elke keer de anime Planetes aanbevelen. Ok op sommige momenten is het typisch anime maar het blijft een goeie serie over leven in de ruimte/op de maan en alles wat daarbij komt kijken.. trailertje.
Of het hypocriet is dat de VS dit doet is open voor interpretatie en ligt er aan van welke kant je dit bekijkt.
Als je zegt "Oh dus de VS boycott alleen als het hun uitkomt" dan heb je daar 100% gelijk in.
Als je zegt "Wat is het nut van het boycotten van een ruimteprogramma wat totaal geen invloed heeft op de oorlog, waar samenwerking belangrijk is en waar iedereen van profiteerd" heb je daar ook 100% gelijk in.

Doet de VS dit enkel en alleen omdat dit hun goed uitkomt? Ja.
Is dat slecht of hypocriet? Dat is open voor interpretatie.
Het is nogal kort voor de bocht om daar een harde mening over te vormen puur en alleen op basis van de huidige situatie of hoe je gevoelens zijn jegens Rusland of de VS.
Deze samenwerking is in principe goed en iets wat normaal gesproken toegejuigd zou worden ware het niet dat de huidige situatie dit een stuk lastiger maakt.
Laten we dan ook hopen dat er iets goeds hier uit komt en dat Putin eindelijk eens in gaat zien dat het annexeren van andere landen of gebieden Rusland niets oplevert en alleen maar negatieve gevolgen heeft.
Roscosmos is afhankelijk van het geld dat NASA betaald voor deze ritten. En NASA is afhankelijk van de raketten van Roscosmos om het ISS in een baan om de aarde te houden.

Ze kunnen niet zonder elkaar. NASA /America heeft in het verleden ook het gehele ruimteprogamma van Rusland betaald na de val van de Sovjet Unie, dit om te voorkomen dat deze mensen de wapenindustrie in zouden gaan.
Roscosmos is afhankelijk van het geld dat NASA betaald voor deze ritten
Betaalt NASA daarvoor ? Ik betwijfel het. Sinds ze zelf (bijna) twee bedrijven / raketten hebben om bemande vluchten uit te voeren naar het ISS, hebben ze de stoelen in de Sojuz niet meer nodig. Volgens mij is dit een overeenkomst met gesloten beurzen.
Dat is het mooie van deze deal: er wordt een stoeltje geruild, met gesloten portemonnee. Er wordt dus samenwerking bewerkstelligd, zonder dat er geld naar de Russische staatskas gaat. Een prima manier om politieke bruggen te bouwen, die weinig tot geen invloed heeft op het conflict in Oekraine of de daarbij behorende economsiche sancties dus.
Ik zou het zeker weten niet hypocriet noemen, maar laten we vooral niet vergeten dat beide landen voor de oorlog vele (economische) connecties hadden, waaronder de ruimtevaart. Het ISS neemt een hele specifieke situatie in omdat beide landen niet zonder elkaar kunnen en eigenlijk het ISS graag willen behouden. Hypocriet, nee, zeer onverantwoordelijk, als één van de landen zich volledig terugtrekt met alle gevolgen van dien, ja dat zeker wel. Ik denk ook niet dat de huidige Russen en Amerikanen in het station zich zo geweldig voelen en beide partijen valt niets kwalijk te nemen. Het is gewoon zo jammer dat Rusland deze stap genomen heeft, of beter gezegd "Poetin", want het verleden heeft wel geleerd dat samenwerking met Rusland prima mogelijk is. Zelfs Gazprom is altijd een betrouwbare leverancier geweest. Goed in elk geval dat hier de samenwerking blijft bestaan en dat dit een opmaak kan zijn voor een mogelijke einde van de oorlog. Het is best opvallend aangezien ik altijd best wel een goed beeld van Poetin had, voor de oorlog en annexatie van de Krim. Hij leek altijd die kalme, nuchtere leider die, aanvankelijk in die tijd het geval, altijd vaak diplomatieke wegen zocht om problemen op te lossen, ook als intermediair in andere landen.
> Zelfs Gazprom is altijd een betrouwbare leverancier geweest.

Geweest :)
Met de lancering van WEBB was ik erg onder de indruk hoe goed ESA het heeft gedaan (vele jaren extra tijd voor WEBB door goede lancering en minder correcties)
Stiekem had ik gehoopt dat de Ariane belangrijker zou worden dan USA SpaceX en Russische dingen (want russen moet je eigenlijk niet willen steunen met de Oekraine ellende. Maar ja, soms denkt je te bloemig :D)

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 23 juli 2024 05:29]

Het hele idee van het ISS is dat politiek op aarde blijft. Het Russische en Amerikaanse deel zijn ook zo ontworpen dat ze elkaar nodig hebben om te kunnen blijven draaien.
Juist niet beiden hebben aparte life support systemen.
integendeel, zowel de russische delen als de amerikaanse delen zijn beide nodig en in samenwerking om iss in de lucht te houden en de vleeszakken die erin zitten vlezig te houden.
Wat fijn om te lezen zeg. Gelukkig is de ruimtevaart en de gezamenlijke hunkering naar kennis sterker dan wat er op de grond gebeurt.
Het is goed dat ze blijven samenwerken, maar we moeten ook niet naïef zijn en denken dat wat er in Oekraïne gebeurt geen rol speelt. Het is niet zo dat NASA en Roscosmos nu vrolijke vrienden gaan zingen rond het kampvuur. Maar zowel het westen als Rusland hebben er baat bij om in de ruimte te blijven samenwerken. De bruggen opblazen, daar wint niemand bij. Dat zullen ze in Moskou ook wel beseffen.
Kennis of spionage? Kennis voor de ene, spionage voor de ander, wellicht vice versa.
Goed dat beide partijen inzien dat elkaar boycotten vanwege de oorlog in context van ruimtevaart juist nadelig is voor beide.
Belangrijker dat het feit dat het stoppen van samenwerken nadelig is voor beiden, is het feit dat het ruimtevaartprogramma Rusland geen groot voordeel gaat bieden. Het kost Rusland wel klauwen met geld maar het is zeer onwaarschijnlijk dat er iets uit voortkomt waar de oorlog mee geholpen is.
Anoniem: 85014 @derikkert15 juli 2022 21:30
Precies. Ruimtevaart heeft niets te maken met aardse conflicten en is te belangrijk om te moeten deelnemen aan onzinnige sanctiepolitiek.

De ruimtevaart heeft geen tijd voor deze politieke onzin. Los het a.u.b. op aarde op. Maar laat de wetenschappers met rust.
Extreem naïef om te denken dat menselijke activiteiten in de ruimte los staan van die op aarde. Oorlog gaat zich ooit daar uitbreiden. Misschien niet deze maar wel een andere.
Het is op dit moment nog puur wetenschap. Op het moment dat er gekoloniseerd wordt onstaan de kansen op een conflict.
Bij de ruimtemissies nu is het een goed idee om politieke zaken thuis te laten. Als het nodig is vechten de organisaties op de grond dat wel uit.
Waarom denk je gelijk aan kolonies? Een oorlog in de ruimte kan prima vanaf de karman lijn.
Omdat oorlogen altijd gaan over grondgebied?
Nee ik bedoel waarom wachten tot het zover is? Een oorlog in de ruimte is ook nu mogelijk.
Omdat er nu niks valt te halen. Alles kost geld, niks brengt geld op.
Nee maar er is niks wat ons stop om bijvoorbeeld voertuigen ala starship in een baan om de aarde te brengen met kernwapens.
Niet nodig. Lange-afstandsraketten hoeven de atmosfeer niet uit. Dat is alleen maar irritant omdat alles daar moeilijk bestuurbaar is en zo hard moet gaan om niet naar beneden te komen. Daarnaast kost het in een baan brengen van een ton aan materaal al zo veel dat de vechtlust er snel af is.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 05:29]

Er hoeft in de ruimte niets tastbaars te halen te zijn. Invloed uitoefenen is genoeg.
Stel dat de VS nu een satelliet aan Oekraïne cadeau doet die op de een of andere manier heel gericht Russische vliegtuigen uit de lucht kan halen (oftewel direct uit de lucht schieten, ofwel door ale elektronica onbruikbaar te maken). Dan heb je al oorlogsvoering vanuit de ruimte. Wanneer de Russen dat niet zien zitten en op hun beurt die satelliet uit de lucht schieten heb je oorlog ín de ruimte.
Ook ''extreem'' naief dat je denkt dat er oorlog in het heelal gaat plaatsvinden, de mens is een primaat en de moties van het heelal in tijd, en de afstanden maakt het onmogelijk voor ons om daar iets in gedaan te krijgen.
Binnen ons zonnestelsel kunnen we nog wat sondes rondsturen voor wat leuke metingen en dergelijke, daarbuiten is een ander verhaal.
Niemand heeft het toch ook over buiten het zonnestelsel? Ik ben het helemaal eens met NMN1665 dat het naïef is om te denken dat de ruimte altijd vrij zal zijn van oorlog. Bij een conflict tussen grootmachten zijn de navigatie-, communicatie- en observatiesatellieten van de tegenpartij nu eenmaal doelwitten, zo niet van met cyber- of "jamming"-aanvallen, dan wel van grof geweld. Er zijn sowieso al anti-satellietwapens ontwikkeld die vanaf de grond gelanceerd kunnen worden, maar er zijn ook veel "classified" satellieten waarvan een aantal mogelijk offensieve capaciteiten heeft (al zijn er verdragen die dat verbieden).

Daarnaast is er technisch niet zo gek veel verschil tussen een raket die een astronaut naar ISS brengt of een die een bom aan de andere kant van de planeet dropt, dus wil je bij een groot conflict liever niet dat je tegenstander dat soort lanceermogelijkheden heeft.
Nee inderdaad, ik nam het woord uitbreiden dan ook wat in een groter perspectief, ik ben dan ook persoonlijk van mening dat er totaal geen hiërarchische constructies horen te bestaan waar een grote meerderheid beïnvloedbaar is door wat woorden van een ander, zie de gehele politiek.

Maar blijkbaar zal dat wel altijd van toepassing zijn aangezien de mens ook een dier is in zijn gedrag en denken, de geschiedenis zal zich blijven herhalen, de meeste hebben het blijkbaar niet door hoe kort je leven daadwerkelijk is tegenover de processen van moeder aarde en de continuïteit waarin individuen hun eigen emotie moeten bevredigen of/en in welke staat de geest zich heeft gevormd.

Maargoed, hoe langer ik leef, hoe meer ik zie dat een snelle bevolkingsgroei misschien ten koste gaat van goed ontwikkelde sapiens.
Heelal? Ik heb het over het gebied aarde en maan. En dan geen Star Wars scènes maar raketten en lanceerplatformen.

[Reactie gewijzigd door NMN1665 op 23 juli 2024 05:29]

Balachelijk. Samenwerken met kindermoordenaars.
Over wie heb je het nu? Zijn de astronauten die mee omhoog gaan kindermoordenaars? Of degenen die bij Rozkosmos werken?
Of bedoel je het breder, de Russische staat? In dat geval hebben ook de VS het nodige op hun kerfstof waardoor de Russen exact hetzelfde kunnen zeggen.
Tsja, de Duitsers waren destijds ook niet allemaal nazi's. Toch waren er tijdens WO2 geen sportwedstrijden tussen de Duitsers en de geallieerden. Nu is het kennelijk normaal om zaken te doen met een land dat een ander land kapotschiet omdat niet alle Russen Poetin-aanhangers zijn. 't Is gewoon irrelevant.
Nu nog gewoon zonder restricties gas leveren aan ons. Dan komt het allemaal goed.
Dat we van gas af moeten is evident. Misschien is dit daarvoor juist wel de beste methode. Gas is net als roken, je moet stoppen, wilt waarschijnlijk ook wel, maar het is zoveel makkelijker om het niet te doen. Dus doen we het een beetje, en lukt het weer niet.
De transitie wordt hierdoor in ieder geval alleen maar versneld. Nederland was sowieso "maar" voor 15% afhankelijk van Russisch gas. Dat wordt nu opgelost en wat mij betreft nemen we helemaal geen gas meer af van Rusland. De Nord Stream 1 die nu zogenaamd wegens "onderhoud" is afgesloten zal hoogstwaarschijnlijk niet meer opengaan. Dit is een uitgelezen stap van Putin om Europa te treffen. Dit als wraak voor de wapenleveranties aan Oekraïne wat Putin natuurlijk enorm steekt.

Wat dat betreft ben ik wel verbaasd dat Putin een Kremlin-gezinde baas vervangt. Ook weet ik zeker dat de Amerikanen/NASA echt wel een plan klaar hebben, al dan niet met SpaceX, om het ISS van een nieuwe raketmotor te voorzien zodat de Russische raketmotor niet meer nodig is om het ISS in orbit te houden.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 05:29]

Wat dat betreft ben ik wel verbaasd dat Putin een Kremlin-gezinde baas vervangt. Ook weet ik zeker dat de Amerikanen/NASA echt wel een plan klaar hebben, al dan niet met SpaceX, om het ISS van een nieuwe raketmotor te voorzien zodat de Russische raketmotor niet meer nodig is om het ISS in orbit te houden.
Rogozin was dan ook wel erg aan het brallen. Alles goed en aardig wanneer je je eigen regime steunt, maar wanneer je jezelf volslagen belachelijk maakt in de buitenlandse media (in tegenstelling tot wanneer je je in het buitenlnd belachelijk maakt door uitspraken in de binnenlandse media) voeg je weinig toe aan dat regime.
Hij was óf aardig gestoord, óf hij was aan het overdrijven om zijn baantje te kunnen houden, terwijl hij er eigenlijk heel anders over dacht.
ik stel voor om een deal te sluiten: ja we nemen het Russische gas gewoon af zoals voorheen en NordStream 2 wordt geopend en in gebruik genomen, maar we gaan ook actief NATO-troepen inzetten in Oekraine om de Russen daar te verjagen voor het eind van het jaar zonder dat de Russen daar boos om worden en kernwapens inzetten oid. Met als eindresultaat Oekraine in NATO en EU.

Deal?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 23 juli 2024 05:29]

Het hete hangijzer is en blijft de Krim. Uiteindelijk is daar het hele conflict daardoor ontstaan (nou ja, er was natuurlijk wel meer). Je hebt een grote strategisch belangrijke maritieme basis van Rusland op de Krim onder een lease. Als je dan van dat grondgebied ook NATO gebied maakt ... dat kan gewoon niet werken.
Anoniem: 421923 @Klaus_125016 juli 2022 13:54
de Russen mogen Sevastopol van mij blijven leasen in ruil voor gratis gas voor Oekraine.
Oekraine kan ook zeggen: als herstelbetaling krijg je de Krim nooit meer terug, bevries maar lekker in jullie vastgevroren havens elders.
Nee, de Krim is niet het hete hangijzer, vanaf het begin gaat het om de hele Oekraïne.

De Krim is slechts een tool om invloed uit te oefenen op de zuidkust en havens. De oorlog van dit jaar had niet gestart hoeven worden omdat de Krim al Russisch was met pijplijnen en een brug voor toevoer.

Waar het om gaat is gas/kolen/olie/metalen/mineralen reserves, voedselproductie, zware- en techindustrie in Oekraïne en invloedssfeer Rusland. Putin was al bereid de Krim met een atoombom vlak te maken maar dat lost zijn probleem niet op.

Rusland heeft de Oekraïne nodig om zijn autonomie en invloedssfeer te behouden, zowel in materiële- als psychologische zin.
Misschien kan het niet werken in het frame van voor 2014. Maar inmiddels is er veel aan het verschuiven. Rusland is als grootmacht van zijn voetstuk gevallen.

Als eerste is haar militaire macht aan het verdampen in de Oekraïne oorlog. Dat dit met een drama gepaard gaat doet weinig af aan het gegeven dat Ruslands' opties voor het voeren van conventionele oorlogsvoering verdampen. Ze moet steeds meer teruggrijpen op oude wapens en munitie. Daarmee richt ze wel veel schade aan, wat in de wereld tot afschuw leidt, maar is ze niet meer goed in staat om de haar beoogde doelen te bereiken. Rusland is door de sancties steeds moeilijker in staat zelf wapens te produceren, zeker als ze met de wapens de wedloop met de westerse wapens moet aangaan. Verder lijkt het erop dat Rusland van China geen militaire hulp hoeft te verwachten. Momenteel richt ze zich tot landen als Iran voor de aanschaf van drones. Voor zover Rusland zelf drones had raken die nu op en het land is zelf niet meer in staat nieuwe drones te maken.

Ook economisch moet Rusland erop gewezen worden dat ze wat te grote schoenen aan heeft en dat ze wat meer naar een coöperatieve modus moet schakelen, een modus die meer in overeenstemming is met wat ze is: een land met een BNP dat zich tussen dat van Italie en Spanje in bevindt. Misschien is deze samenwerking een eerste signaal van een coöperatieve modus door het Russische bewind. De economische macht van Rusland verhoudt zich dus tot die van een gemiddeld EU land. De BNP informatie is echter van enkele jaren terug. Door de sancties is Ruslands' BNP nu nog een stuk minder. Haar buitenlandse vermogens zijn bevroren. Rusland is gedwongen om wapens tegen kosten uit het buitenland te betrekken (waar dit kan).

Samenvattend is deze Oekraïne oorlog niet meer houdbaar en komt Rusland steeds meer in een deadlock terecht. Dat het Russische bewind er koste wat kost aan vast houdt heeft alles te maken met het feit dat haar eigen voortbestaan behoorlijk afhankelijk is geworden van deze Oekraïne oorlog. Althans, zo ziet het bewind dat zelf. Hoe langer Rusland die oorlog door laat etteren hoe slechter die onderhandelingspositie op meer vlakken wordt. Inmiddels zijn havens aan Ruslands noordflank het hele jaar door ijsvrij en is Rusland in staat haar marine-activiteiten naar het noorden te verplaatsen. Alles kan plotseling gaan werken zodra Ruslands' onderhandelingsruimte compleet opgesoupeerd raakt.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 05:29]

Er was sprak van deelname aan de NATO en dat was in de vorige eeuw. Uitsluiting van de herdenkingen wwII bij de landingskusten was een slepend kwestie na de val van de muur.

Rusland heeft ook altijd herdenkingen gehouden en de laatste jaren was er van beide zijden toenadering. Er zijn kunstschatten veilig gesteld wat langdurig is betwist.

Er zijn nu nog benaderbare projecten en om dit gezamenlijk aan te pakken. Hoop hangt aan de rand van doos.
“Met als eindresultaat Oekraine in NATO en EU.”

NATO prima hoor. Maar de EU? Alsjeblieft niet zeg. Daar is dat land in de verste verte niet klaar voor en de EU zelf ook niet. Het zou ook een mega middelvinger zijn naar een aantal kandidaat lidstaten die al lange tijd geblokkeerd worden vanwege mindere zorgen dan de zorgen die leven over Oekraïne. Landen maar zomaar lid laten worden van de EU als statement of voor de bühne is compleet van de pot gerukt.
en als het moment komt dat UA wel klaar is? Mogen ze dan wel in de EU?
Ik geloof oprecht dat ze er hard aan werken namelijk om te gaan voldoen aan de eisen.
Wanneer ze volledig voldoen aan de eisen zie ik geen enkel bezwaar. Maar dan wel volledig voldoen aan die eisen op het moment dat ze lid worden. Niet redelijk op weg om aan die eisen te voldoen, zoals een aantal Oost-Europese lidstaten op het moment dat zij lid werden.

Maar misschien omt er een moment van het kiezen tussen twee kwaden, zoals bij die Oost-Europese lidstaten. Hun voortgang om aan de eisen te voldoen kwan tot stilstand en ze dreigden af te glijden tot armlastige, instabiele landen met veel corruptie en criminaliteit, waar de politiek een speelbal zou zijn van Russische invloeden en de maffia (vele malen erger dan nu het geval is). Toen was het de keuze tussen de hele oostgrens van de EU af laten gljden tot een crimineel paradijs en hopen dat we de elende buiten konden houden (met een nieuw Ijzern Gordijn of zo) of de hele boel binnenhalen en kijken of we met meer direct toezicht en drukmiddelen de situatie konden verbeteren. Ondanks de prolemen in Polen en vooral Hongarije lijkt die laatste optie redelijk te werken.
Waarom dan wel in de NAVO?
Ik zie daar het nut niet van in, krijgen we alleen maar meer spanningen.
Zolang onze economie maar blijft draaien. Want zonder, zitten wij binnenkort hier met burgeroorlogen.

Als de VS hun troepen in Oekraïne willen inzetten zonder dat dat op ons in de EU impact heeft, vind ik dat prima. Want aangezien dit geen article-5 inzet is, zal het een coalition of willing zijn. Zoals in Irak dus. M.a.w. vooral de VS.
Je stelt hier voor om de VS een oorlog op Europees (continent) grondgebied te laten oppakken zodat "wij" er geen last van hebben? En je gelooft serieus dat dat een oplossing is met zo'n agressieve malloot die duidelijk wensen heeft die verder gaan dan Oekraïne?

Ik ben het met je eens dat Europa lange tijd geen strategie heeft gehad en werd/wordt gerund door "managers", maar anderen populistisch noemen is met dit soort uitspraken wel een beetje ironisch.
Anoniem: 85014 @Stukfruit15 juli 2022 22:32
Ik stel voor om verstandiger sancties te nemen, i.p.v. de Duitse economie lam te leggen zonder dat dat het wat dan ook helpt. En ik stel voor om vooral de ruimtevaart niet te gaan betrekken bij het soort volledig dwaze sancties die we tot nu toe gezien hebben.

Het voorstel om Westerse soldaten uit te rollen in Ukraïne komt van @Anoniem: 421923. Ik zeg alleen dat dat prima is, zolang de EU er geen impact van heeft. En vooral ook de ruimtevaart niet.
Ik zag later inderdaad dat jij er niet zelf mee kwam, maar of @Anoniem: 421923 of jij het voorstel hebben gedaan is niet echt relevant want het punt staat nog steeds: het is niet realistisch om (zo goed als) geen impact te voelen in de EU met een (bewijsbaar) onbetrouwbare despoot aan de voordeur. Met of zonder (teveel of "dwaze") sancties.
Anoniem: 421923 @Stukfruit16 juli 2022 13:46
een dictator appeasen zorgt er alleen maar voor dat ie nog een stapje verder doet.
Er komt een moment dat er alsnog oorlog uitbreekt of we moeten zeggen 'tot hier en niet verder'.

Het beste is om bij een dictator direct grenzen aan te geven.
welke burgeroorlogen? De Russische invasie heeft ons eensgezinder gemaakt dan ooit.
Die sancties komen we wel uit als we echt willen.

Een land met de economie van de Benelux krijgt ons er niet onder.
Enige wat we nodig hebben is een minpres Rutte die op het juiste moment de juiste aantallen miljarden toekent om alle nadelen op te heffen. gewoon beetje geld strooien net als in coronatijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 23 juli 2024 05:29]

In tegenstelling tot geld kan je gas en olie niet bijdrukken. M.a.w. dat lost het probleem niet op.

Dit gaat echter te ver off topic.

@Anoniem: 421923 hieronder, ik reageerde op @MachIII. Kijk de moderaties er op na, niet iedereen blijkt het offtopic te vinden. Enkel de meningmodders.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 23 juli 2024 05:29]

hey, je ging zelf nog verder offtopic door in een nieuwsbericht over NASA en Russische ruimtevaart door te gaan over gas en Europese sancties.
De EU had ook verstandiger kunnen zijn in hoe ze sancties zou opleggen.
Mijn ervaring is dat achter een procedurele kritiek bijna altijd een kritiek van de beslissing zelf zit, maar dat men daar niet eerlijk voor uit durft te komen. "Sancties, maar dan" *zwaait met toverstokje* "slimmer en minder populistisch!" Nee, die keuze is er nooit. Het altijd chaotische is steekvlampolitiek of het is niets. Ja staat objectief aan de kant van Poetin of niet. Je kan voor jezelf een verhaal vertellen van waarom het eigenlijk best is om gewoon verder zaken te doen met Poetin zolang we niet de perfecte sanctie-aanpak hebben, maar dat is in de praktijk gewoon hetzelfde als het allemaal negeren. Daar mag je voor pleiten, maar dan moet je daar eerlijk voor uitkomen en je niet verstoppen achter een procedurele kritiek.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 05:29]

De enige waarheid. Bijzonder dat wanneer je deze feiten aankaart altijd gemind wordt.
Even gekeken ja, Ik zie meteen een topic over jou "Russies propaganda account" :P
Wie vandaag de dag nog iets of iemand gelooft van Rusland of China, iemand die denkt dat Rusland of China zich zullen houden aan welke overeenkomst ook, die persoon is enorm naïef en vormt zelfs een gevaar voor de westere beschaafde samenleving. Ondanks alle gebreken van het westen, kan je Rusland en China niet meer beschaafd noemen en elke overeenkomst is moet je als onbetrouwbaar markeren.
Maar zoals gewoonlijk trappen de westerse landen in hun eigen onnozelheid en naïviteit en denken dat ze de Russen of de Chinezen nog kunnen vertrouwen met overeenkomsten. Rusland en China lachen ons vierkant uit.
Ik vind het een goede zaak dat de samenwerking blijft/hersteld is en wie weet, misschien kan dit een stap zijn richting einde van die ellendige oorlog in de Oekraíne. Misschien raar maar ik denk niet zozeer zwart/wit in de zin van de slechten en de goeden. Laten we wel wezen dat er ook genoeg Russen zijn die het absoluut oneens zijn met die oorlog en Putin. Wat denk ik soms ook wel eens vergeten word is dat niet alleen wij als Europeanen de dupe worden van die oorlog maar ook genoeg Russische burgers.

Tuurlijk zal de Russische propaganda anders schrijven maar dat geld ook net zo goed voor Europese of Amerikaanse propaganda. Net als dat de hedendaagse media ook alleen maar kijkt naar kijkcijfers oftewel valt er geld aan te verdienen. Daarom is het soms ook moeilijk wat je nu nog moet geloven en ik liever de gulden middenweg kies. Wel dan voorop gesteld dat ik elke oorlog ten alle tijden afkeur en dit altijd de weg van de minste weerstand vind.
Anoniem: 1201820 18 juli 2022 07:49
Yuri Borisov is gespecialiseerd in militaire techniek. Dus geen wonder dat Rusland samenwerking zoekt. Paralellen met de samenwerking op energiegebied eeder deze eeuw, zijn niet zo onwaarschijnlijk. De bedoeling en het verloop van de samenwerking in de ruimte lijken me dan ook niet moeilijk te voorspellen.
Mooi. Dit is bruggen bouwen. Hoop creëren voor de toekomst.
Anoniem: 85014 @hooibergje15 juli 2022 21:55
Misschien is dit het eerste wapenfeit van de nieuwe Roscosmos baas Yury Borisov? Rogozin die pas nog aankondigde dat de robotarm van het ISS niet meer door Rusland zou gebruikt worden is nl. vandaag vervangen door Borisov.

Lijkt me langs de andere kant nogal snel dat Borisov op dezelfde dag als zijn aanstelling een overeenkomst met NASA weet te verzilveren..
Lijkt me eerder dat Rogozin deze overeenkomst niet wou sluiten, maar dat het voor Roscosmos wel de beste deal was/is, al was het maar om relevant te blijven en zelf ook verder te kunnen, want het ISS is met opzet zodanig gebouwd dat elke partij wel verantwoordelijk is voor een cruciaal onderdeel.
...want het ISS is met opzet zodanig gebouwd dat elke partij wel verantwoordelijk is voor een cruciaal onderdeel.
Lijkt me stug dat dat de reden was.
Het was gewoon samenwerking, om de kosten te recuderen.
anders hadden we gewoon 5 national space stations gehad ipv 1 international, ja er is een veel lagere kost, maar moest dat het enige zijn, dan werd er gewoon 1 grote geldpot gemaakt en van daar uit alles betaald, maar dat is met opzet niet gedaan.
tegelijk zijn er ook overeenkomsten gesloten om elkaar niet aan te klagen:
The Intergovernmental Agreement establish a 'cross-waiver of liability' which prohibits any of the five Partners or their related entities (contractor, sub-contractor, user, customer) to claim against another Partner
Dit is puur politiek en echt niet in een dag geregeld.
Misschien is dit het eerste wapenfeit van de nieuwe Roscosmos baas Yury Borisov?
Dat staat eigenlijk toch al ik het artikel...
Mooi. Dit is bruggen bouwen. Hoop creëren voor de toekomst.
Het spijt me, maar ik wil geen bruggen bouwen met een land, zolang dat land onder het juk van de massamoordenaar Putin moet leven.
Ik vind: geen ene cent naar Rusland, en geen enkel product van Rusland afnemen. En China (vanuit EU-verband) zwaar onder druk zetten hetzelfde te doen.
Direct stoppen met olie en gas uit Rusland; ongeacht de gevolgen hier. I.p.v. een miljard dollar per dag aan die massamoordenaar Putin voor zijn vuile rotzooi te betalen. Zet in plaats daarvan hier voor 1 miljard per dag aan betere energievoorzieningen neer! (Aardwarmte, zon, wind, ...)

Het punt is: als je wel doorgaat met samenwerking, dan is dat een signaal voor andere leiders om óók te overwegen land te gaan veroveren.
Het is te vergelijken met ransomeware: die ransome-criminelen moet je nooit betalen. Daarmee houdt je het in stand... nee: versterk je het juist!

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 05:29]

Als je alles wil buiten sluiten dat onmenselijk gedrag vertoont blijft er niet veel over...
Dan kun je ook beseffen dat lang niet alle Russen hetzelfde zijn.
Ronkende retoriek is ook het Westen niet vreemd.
Dat soort taal waar jij het over hebt is vooral bedoeld voor het eigen publiek. Zo van: "Ik weet dat jullie het zwaar hebben. Maar dat is allemaal hunnies schuld en zij zullen er voor boeten!" Het is een boodschap die de Russen al zeer twintig jaar horen om het falen van de Russische economie te verklaren, steeds met iets anders dat het Westen fout zou doen, dus het moet steeds krachtiger en steeds ronkender wil het nog indruk maken op het Russische publiek.
Mag je toch serieus hopen dat die lanceringen goed gaan. Als er wat mis gaat en ze beschuldigen elkaar van sabotage breekt de spreekwoordelijke pleuris écht uit..
Wat een onzin, waarom zou je een ruimteschip waar staatsburgers van beide landen inzitten saboteren?
precies naast wat jij zegt @jongetje is het ook een stuk prestige natuurlijk
Hoewel ik het met je eens ben dat het onzin is.
Zie ik Rusland zeker wel in staat eigen burgers te saboteren of hun leven In de waagschaal te gooien (zie: begin een oorlog).
Dat ze daar toe in staat zjin is zeker wel zo maar of ze ook hun eigen ruimteprogramma wat op dit moment 1 van de weinige bronnen van inkomsten is voor een land wat al in financiele moeilijkheden zit zouden saboteren is iets wat ik ze niet zo vlug zie doen.
Stel dat er een ongeluk gebeurd met de vlucht waar die Rus in zit. Natuurlijk is daar niet gesaboteerd maar daar zullen de Russen toch anders over denken. En andersom net zo.

Het is ook onzinnig dat Rusland passagiersvliegtuigen die uit NL komen neerschiet, en yet here we are..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 05:29]

Stel dat er een ongeluk gebeurd met de vlucht waar die Rus in zit. Natuurlijk is daar niet gesaboteerd maar daar zullen de Russen toch anders over denken. En andersom net zo.
Nee, andersom zou dat niet zo zijn.
'Wij' in het westen hechten gemiddeld wat meer aan de waarheid. In Rusland wordt men van staatswege dagelijks met grote leugens bestookt. Natuurlijk, 'hier' worden we ook steeds voorgelogen (en bedrogen, zoals het verwateren van het vlees hier). Maar vergeleken met Putin kunnen we daar een puntje aan zuigen.
Andersom natuurlijk net zo, dat zeg ik hierboven toch ook.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.