AMD stopt met Ryzen Threadripper-processors gericht op consumenten

AMD versimpelt het aanbod van zijn Ryzen Threadripper-processors. Er komen in de toekomst enkel nog Pro-modellen, gericht op oem's, professioneel gebruik en bedrijven. In de Threadripper 5000-serie verschijnen dus geen goedkopere modellen.

Het Threadripper-platform zal in de toekomst een 'gemeenschappelijke infrastructuur' gebruiken, schrijft AMD. De fabrikant verduidelijkt dat dit betekent dat er één serie van Threadripper Pro-processors is, die werkt op één socket met één chipset. AMD doet dit naar eigen zeggen om het aanbod van Threadripper-processors te versimpelen en ervoor te zorgen dat die allemaal dezelfde features ondersteunen. De Threadripper Pro-cpu's werken op het WRX80-platform met ondersteuning voor 128 PCIe 4.0-lanes en achtkanaals-Udimm- en Rdimm-ondersteuning.

Het WRX80-platform is vooral gericht op bedrijven en oem's die workstations bouwen. Er komen echter ook moederborden voor consumenten en 'een aantal daarvan' zal volgens AMD ondersteuning bieden voor het overklokken van de processor en het geheugen.

In maart kondigde AMD de Threadripper Pro 5000WX-serie aan, met modellen van 12 tot 64 cores gebaseerd op de Zen 3-architectuur. Destijds werd enkel een Lenovo ThinkStation P620-workstation aangekondigd waarin de processors beschikbaar kwamen. Nu meldt AMD dat ook Dell de processors gaat gebruiken in zijn Precision 7865-workstation. Vanaf juli zouden de 5000WX-processors 'wereldwijd beschikbaar' zijn bij 'toonaangevende systeembouwers'. Later dit jaar komen de processors ook los op de markt.

WRX80-moederborden staan momenteel in de Pricewatch vanaf 750 euro. Prijzen van de losse Threadripper Pro 5000WX-processors zijn nog niet bekend. De Threadripper Pro 3000WX-modellen met 16, 32 en 64 cores werden vorig jaar geleverd voor respectievelijk 999, 2299 en 4799 euro.

Bij de vorige Threadripper-generaties bood AMD ook versies aan zonder Pro-toevoeging, gericht op prosumers. Dat waren bijvoorbeeld de Threadripper 3000X-varianten, die op TRX40-moederborden geplaatst kunnen worden. Deze bieden 64 PCIe 4.0-lanes en vier geheugenkanalen. Daarnaast waren er de Pro-modellen in de 3000WX-serie op het WRX80-platform, met het dubbele aantal PCIe-lanes en geheugenkanalen.

Ryzen Threadripper Pro

AMD Ryzen Threadripper Pro 5945WX 5955WX 5965WX 5975WX 5995WX
Cores / threads 12 / 24 16 / 32 24 / 48 32 / 64 64 / 128
Basiskloksnelheid 4,1GHz 4,0GHz 3,8GHz 3,6GHz 2,7GHz
Boostkloksnelheid 4,5GHz 4,5GHz 4,5GHz 4,5GHz 4,5GHz
L2-cache 6MB 8MB 12MB 16MB 32MB
L3-cache 64MB 64MB 128MB 128MB 256MB
Tdp 280W 280W 280W 280W 280W

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-06-2022 • 11:10

63

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (63)

63
61
23
3
0
32
Wijzig sortering
op tomshardware lees ik dat er juist voor diy-markt deze cpu's vrijkomen. dus heel anders dan dit nieuws.

https://www.tomshardware....iy-market-later-this-year
Nee, daar staat precies hetzelfde: alleen Pro varianten van de Threadrippers en in het najaar komen die beschikbaar voor zelfbouwerss. Maar alleen op WRX80 moederborden. Dus niet op de goedkopere WRX40 moederborden. Dit staat ook in het artikel hierboven.
Die dingen waren toch al zo duur dat het weinig uit gaat maken denk ik.
Dat is complete onzin. Threadrippers waren een zeer leuke optie om een budget workstation/server te bouwen. De borden waren betaalbaar, de cpu's aantrekkelijk geprijsd en het stroomverbruik viel relatief mee.

Daarnaast kon je je consumer hardware als RAM en je voeding gewoon recyclen. Dat kan uiteraard nog steeds, maar het wordt wel wat ongemakkelijk als je veel geld uit gaat geven, maar op die dingen bespaart.

Dat WR80X platform is veel duurder dan TR40.

Edit: voornamelijk de eerste twee generaties waren erg interessant.

[Reactie gewijzigd door THOBRO2000 op 23 juli 2024 11:25]

De 5950x is een 16 core processor met daarbij dus 32 threats. Dat is flink.

een 16 core threadriper kost nu al snel het dubbele.

Een flinke threadripper kost al snel 1500 euro. Dat is 3x een 5950x.

Mensen die dat thuis nodig hebben zijn echt wel pro pro-sumer.
Dat is nog zacht uitgedrukt. Als een 5950x of een 12e generatie intel i9 met een hopes cores en cache echt niet voldoet en je naar iets zwaarders moét, ik vraag me af in welke categorie je dan zit (wetenschappelijk onderzoek? analytics van grote hoeveelheden data? ).

Vergeet ook niet dat er, hoewel dit gek klinkt, ook diegene zijn die het gewoon weinig uitmaakt, het "grootste en snelste" willen hebben, niet van een duizend of 6 meer of minder wakker liggen, en zo'n machine kopen. Is niet anders dan dat je in de zomerdag mensen in een ferrari voorbij ziet zoeven...
Ik ben video editor, en maak 3D vr tours...

Die rekenkracht heb je dan gewoon nodig. En dan nog is het traag.
Nee hoor, die rekenkracht wil je wel in een ideale wereld, maar "nodig" is ie niet.. en financieel verantwoord isie nog minder als creative zzper.

Als je zo 'high-end' rekenkracht nodig hebt/wil, ga je hem niet in 5 jaar afschrijven.
Meer richting 2j (lees 1500 factureerbare uren).. als je geen pensioenplan/AO-verzekering hebt om de prijs tov je concurrenten te drukken (wat 90% van de 3DAnimatoren/VideoEditors doet), zou ik die € 3 per UUR ook maar achterwege laten.

Dan maar traag. (Pak een biertje op je balkon, while rendering.)
Beetje kort door de bocht dit @Rapzar. Hoe weet jij nou wat iemand anders z'n tijd waard is?

Misschien heeft @Filmiscool het gedeelte dat na 5 jaar nog niet is afgeschreven al 10x terugverdient in de tijd die hij heeft gewonnen door het sneller kunnen renderen.

[Reactie gewijzigd door Kronossan op 23 juli 2024 11:25]

Maar dan ben je ook een pro-sumer. Of juist zakelijk. En daar is Threadripper Pro voor bedoeld.
Ik denk dat wanneer je in een ver verleden hebt meegemaakt dat het heel normaal was om een complete middag kwijt te zijn om een office pakket te installeren, vanaf 18 diskettes, het begrip "traag" toch een andere betekenis heeft.

Weet je wat "traag" is? Video editen vanaf betacam ;) (betacam is een analoge manier van video informatie opslaan op een magnetische tape die in een kunststof cassette zit ;-) )
Dat is nog zacht uitgedrukt. Als een 5950x of een 12e generatie intel i9 met een hopes cores en cache echt niet voldoet en je naar iets zwaarders moét [...]
Bij Threadripper gebruikers (ik heb zelf nu een 2970) gaat het vaak niet (alleen) om de rekenkracht, daarvoor zou bij mij een gewone Ryzen ook wel volstaan. Maar ik watertand als ik zo'n WRx80 mainboard zie met 128 PCIe lanes, en 7x PCIe x16 slots (waarvan 6 met 16 lanes) . Want mijn systeem heeft 64 PCIe lanes, en zit met 5 van die slots (elk maar 8 lanes) inmiddels al vol.
M.a.w. als je gewend bent om veel extra hardware in je PC te stoppen, dan is threadripper een ideaal platform.

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 11:25]

Maar waar heb je in hemelsnaam 128 pcie lanes voor nodig?? Of 7x pcie x16?? Wat heb je dan in je huidige systeem geplaatst?? Een enorme berg videokaarten, sata/sas/raid controllers, bergen pcie nvme ssd's, drie 10gbit nic's, zoiets? Is het een idee om niet "heel veel" hardware te gebruiken maar enkel dat wat je daadwerkelijk nodig hebt??

We leven juist in een tijd waarin het amper nodig is om "veel extra hardware" in een pc te stoppen, gezien veel al onboard aanwezig is. Dat was vroeger anders, toen het nog nodig was een aparte nic, geluidskaart, multi i/o controller (wie kent hem nog? :) ) of firewire kaart te plaatsen. Nu is dat voor, ik schat, 95% vd gebruikers niet meer aan de orde.
Mijn behoefte != 95% van de gebruikers.

We leven in een tijd waarin vooral gamers de toon zetten voor de zelfbouwers, maar niet iedere zelfbouwer is een gamer. Ik heb geen behoefte aan ontzettend veel CPU cores of cycles (de 2970 was destijds in de aanbieding, anders was ik wellicht voor een 2950 of 2920 gegaan). Ook RGB headers interesseren mij absoluut niet (die zitten niet eens op mijn mainboard). Maar ik wil wel graag veel hardware in mijn systeem kunnen stoppen, dat gamers dat niet doen begrijp ik best, maar zoals gezegd, ik ben geen gamer.

Voor tal van toepassingen maak ik gebruik van virtual machines die ik al dan niet remote benader.
Dat zijn 1x Windows Development VM, 1x OSX Development VM, en verschillende Linux VMs voor verschillende toepassingen. Niet alles draait altijd tegelijk, maar meestal lopen er wel een stuk of 3.
Daarnaast loopt mijn Home Automation, Wiki, NextCloud, Jenkins, GitLabs en Media server allemaal op deze machine.

Ter lering en vermaak, het volgende zit erin:
In de M2 slots:
  • 2x 1T SSD (voor mijn virtual machine primary drives, en als cache voor de HDD's)
In de PCIe slots (5 x16 + 1 x4):
  • 1x Raid controller (=> 8x 3T HDD voor mijn media & backup server)
  • 1x USB controller met 4x USB3 root port (voor virtual machines)
  • 3x Quadro K420 (voor virtual machines)
  • 1x Radeon RX570 (voor mijn desktop)
Ik zou graag die 4x USB-3 kaart vervangen voor 2 dual root port USB-C kaarten, maar helaas, geen plek meer...

Op het mainboard zit dan ook nog een Intel X550T2 chipset voor 2x 10Gbit LAN. Die gebruikt ook het nodige aan PCIe bandbreedte.

Toegegeven, tot nu toe heb ik die 2e NIC nog niet echt nodig gehad, maar verder is alles in gebruik.

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 11:25]

Is niet heel erg aan te raden om zoveel toepassingen in één machine te proppen. Daarbij kan ik opmerken dat werkelijk niemand (ok , jij uitgezonderd) dit op deze manier zo aanpakt.

Simpel voorbeeld: je voeding klapt eruit: pc dood, niets werkt meer.Voeding klapt eruit en trekt meteen het moederbord mee het graf in (al dan niet met pci devices), ben je nog verder van huis. Wat te denken van ransomware wat ondanks alle getroffen maatregelen toch binnen wist te komen....

Ik zou toch maar snel toepassingen gaan spreiden over verschillende apparatuur. Zo werkt een raspberry erg mooi (en zuinig!) voor domotica toepassingen; zijn er tegenwoordig erg mooie (en zuinige) nas-sen. Of wat te denken van een mooie microserver waar je je vm's op kan draaien? Zomaar een aantal suggesties.

Dit alles moet je natuurlijk geheel zelf bepalen, wellicht brengt bovenstaande je op ideeën.
Dat jij het anders inricht is jouw keuze, maar ga mij niet vertellen dat ik onverstandig bezig ben. Datacenters richten hun servers niet veel anders in (al zouden die waarschijnlijk nog de storage en VM hosts scheiden, maar dat is voor mijn budget niet haalbaar). Ik heb nog een oude PC die als backup kan dienen, die is wel een stuk langzamer en heeft minder hardware, maar kan alle kritische functies wel overnemen, omdat het dezelfde infrastructuur draait. Daarmee heb ik voldoende redundancy.
Als je alles op zijn eigen speciale machine gaat laten lopen wordt het juist lastiger om voor redundancy te zorgen. En op deze manier is het enorm handig om resources te (her)verdelen onder de verschillende functies. Ik heb als het ware mijn eigen cloud zo.

Overigens siert het je niet om (mede) namens anderen te spreken ("werkelijk niemand pakt dit op deze manier aan") wanneer je je eigen punt naar voren probeert te brengen, en vervolgens mijn mening/werkwijze afdoet als die van een bijzondere enkeling ("ok, jij uitgezonderd"). Je lijkt daarmee je eigen mening meer belang te willen geven, en die van mij just minder, zonder enige feitelijke onderbouwing.
Zullen we anderen gewoon zelf aan het woord laten? En afspreken dat mijn mening en jouw mening wellicht verschillend zijn, maar de ene niet meer of minder waarde heeft dan de andere?

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 11:25]

Je verhaal rammelt een beetje. Servers in datacenters hebben gemiddeld redundant psu's, data over meerdere nodes redundant , en zijn precies dat: servers (dus niet gedeeld als workstation, geassembleerd met consumer grade hardware). Daarmee raakt je vergelijking kant nog wal.

Daarnaast grijp je ook mis wanneer je mijn uitspraak afdoet als een "mening". Mijn uitspraak is op jarenlange ervaring gestoeld , zeker dus niet een "mening". Overigens weet je zelf, als je eerlijk naar jezelf kijkt, ook best dat er vrijwel niemand is die zo extreem te werk gaat als dat jij doet. Moet je zelf weten hoor, maar ga me niet vertellen dat hele hordes gebruikers het op dezelfde manier doen.

Je tweede alinea laat ik maar voor wat het is; die schaar ik onder de categorie "op de tenen getrapt".
Servers in datacenters hebben gemiddeld redundant psu's, data over meerdere nodes redundant
Zie mijn backup PC. Het blijft een thuis/hobby situatie natuurlijk, en daarom moet je compromissen maken.
Ik heb blijkbaar andere keuzes gemaakt dan jij, maar daarom zijn ze nog niet verkeerd.
Daarnaast grijp je ook mis wanneer je mijn uitspraak afdoet als een "mening". Mijn uitspraak is op jarenlange ervaring gestoeld , zeker dus niet een "mening".
Dat geldt voor mijn uitspraken ook. En aangezien we hier blijkbaar desondanks toch van mening/inzicht verschillen, spreek ik van mening, omdat ik mij niet de arrogante houding aan wil meten van de betweter die roept dat hij meer ervaring heeft en dat daarom zijn mening/inzicht belangrijker geacht dient te worden.
Je tweede alinea laat ik maar voor wat het is; die schaar ik onder de categorie "op de tenen getrapt".
Dat is jammer, want daar had je nu echt iets van kunnen leren.

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 11:25]

Hoogmoed komt voor de val , arrogantie ten top. Succes jongeman 8)7
q.e.d.

[Reactie gewijzigd door trapper op 23 juli 2024 11:25]

*kuch* PCIe lanes *kuch*
Inderdaad zinvol bij een rackserver met een bende sas / infiniband controllers |:(
Mijn TR zen1 16core is doel Multithreaded programmeren en dan is wat minder ipc niet zo erg en 16c 32t is zat om breed smp te testen. En voor het gamen nou met 4k monitor eraan denk dat de gpu toch veel belangrijker is. Dus die Vega56 krijgt upgrade ergens eind dit jaar of volgend jaar.
op zich geen probleem zolang de CPU los te koop blijven en er bepaalde mobo leveranciers deze ook los verkopen. Gezien de aantallen is dit begrijpelijk. Eindelijk komt er een PRO focus zodat er eens terug wat diversiteit komt in Workstation land... want het is al jaar en dag erbarmelijk met de Intel only (amper cores-mem support ) van vele OEM WS reeksen (HPE-DELL)
Dat vraag ik mij dus af. Dit lijkt de Intel route. Die hebben ook ladingen CPU modellen enkel te koop voor OEMs. AMD had die ook al een paar, maar stuk minder voor mijn gevoel
Het wijkt juist af van de Intel route: ze maken de Pro CPU’s juist beschikbaar voor consumenten.
Dat doet Intel ook al jaren, Intel Xeon-W bijvoorbeeld is al jaren los te koop, ook voor zelfbouw. AMD volgt Intel hier dus eerder in dan dat het afwijkend is.
Nou nee Zen1 TR max 16 cores dat is heel veel meer dan die intel extremes ervoor.
We hebben hier dan over een top model met 64c een TR met wat Epyc prijs benaderd.
Niks mis mee maar AM5 bied al 16cores en dat is al veel voor desktop dat meeste semi schaalbare pro software ook al deftig kan draaien.
Die €1000,- toen voor zen1 16c topmodel.
Die zen3 pro modelen begint het vanaf 1k.
En dan val het eigenlijk helemaal binnen pro workstation markt waar Workstation gezet wordt tegen x aantal jaarloon van pro werknemer die dan productiever wordt door reduceren van wacht tijden.

Denk ook dat dat Betaalbare TR te veel chiplets vreet perstuk en dus capaciteit zwaar belast. Dus ze moeten wel enigzins niet te wild gaan met heel veel SKU die 8 chiplet vreten.
Dus van een CPU range die niet te koop is, zijn er straks minder modellen te koop.
Dus van een CPU range die niet te koop is, zijn er straks minder modellen niet te koop.
FTFY ;)

Maar zonder gekheid, gezien deze ontwikkeling denk ik dat de verkrijgbaarheid van deze chips inderdaad niet zal verbeteren. Ze zullen primair naar OEM's gaan die er workstations mee maken.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 11:25]

AMD kan zelfs aan de vraag naar Epycs niet voldoen. Dus verkopen ze elke goeie chiplet het liefst in de CPU waar ze het meeste marge op hebben.

Met Zen4 gaan powerusers ook al deels beter bediend worden: extra pci-e lanes (met extreme chipset), meer pci-e bandbreedte (pci-e 5), en meer geheugenbandbreedte (DDR5).
Een cpu volledig of deels gebaseerd op Zen4c kan naderhand ook de core count opdrijven.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 23 juli 2024 11:25]

Heb nu zen1 16c TR maar AM5 bied ook 16c en hopelijk 7900X3D maar dan heb je Zen4 en PCIE5 met extreem chipset.
SP6 TR zou ik dan ook max voor 16core gaan en dan vn voor die extra lanes maar dan is dat Zen3 en PCIE 4.0
Voor nog meer zo instap EPYC nog meer lanes en mem channels
Momenteel niet van plan te upgraden.
Dus,
"Het WRX80-platform is vooral gericht op bedrijven en oem's die workstations bouwen. Er komen echter ook moederborden voor consumenten en 'een aantal daarvan' zal volgens AMD ondersteuning bieden voor het overklokken van de processor en het geheugen."

in algemene zin denk ik dat consumenten in 99,99% van de gevallen een threadripper niet nodig hebben. consumenten gebruik is overwegend desktop/gaming gebruik en activiteiten met minder hoge eisen aan een CPU. een selecte groep en de fanatiekelingen zullen een threadripper willen, waaronder ikzelf in combi met een rtx 4090. dit voor naast mijn hoofdmachine een 5900x gebaseerd systeem. dus vanuit vraag aanbod begrijp ik de betreurenswaardige stap van AMD wel. en wat ik begrijp zijn er wel degelijk mogelijkheden om een zelfbouw systeem in elkaar te zetten op basis van een threadripper.
Ik denk dat 95% van de mensen die denkt een Threadripper nodig te hebben het prima afkan met een solide 8-core RyZen. Echter heeft dat een lagere pats-factor, en een veel lagere maximumscore in benchmarks. Let's be honest, dat ene frame per seconde dat je misschien mist (en vermoedelijk niet, doordat je effectief je 3 threads van een spel vastzet op bepaalde cores) gaan je niet beter laten spelen.

Gelukkig is het een vrije markt, dus als mensen per se iets willen kopen, wordt dat vaak wel geleverd... en vindt AMD (of Intel) het wel prima. Net zoals dat er nog steeds teveel grote autos verkocht worden waar 1 persoon in zit (want als we op vakantie gaan hebben we echt al die ruimte nodig).
ik verwees niet naar gamers, er zijn ook andere gebruikers. 3D artiesten of hobby matige gebruikers die beter af zijn met een werkstation. of mensen die andere eisen hebben aan een systeem. er zijn nu eenmaal gebruikers die niet als hoofddoel games/kantoor applicatie gebruik hebben voor hun thuis pc. maar praat jij graag over je pc specs op een verjaardag of in de kroeg?
Tja its all about the money... Als Intel nu een xeon zou lanceren voor consumenten die even snel is als de pro voor minder dan lanceren ze wel weer een threadripper voor consumenten.

Er is gewoon even geen motivatie en zo kunnen ze er meer voor vragen. Zelfde reden dat ryzen 5xxx een prijs hike kreeg. Puur omdat het kan. Als Intel 10% sneller had geweest hadden ze dat niet kunnen doen.
Ik hoop voor de markt dan ook dat 13th gen een whopper van een cpu is voor dezelfde prijs als 12th gen. Dat houd de prijzen een beetje stabiel. Competitie is hard nodig om prijzen te drukken.
Ik denk dat het probleem eerder andersom ligt. AMD krijgt consumenten Threadrippers amper verkocht.

Als je b.v in de pricewatch (populair search) kijkt zie je b.v ook dat treadripper op de 4e pagina staat. Consumer Treadhripper mobo's zijn ook amper in de PW te vinden. En in de stramcharts vind je +/- maar 3% van de gebruikers die meer dan 8 codes hebben. Even ter vergelijking, nog 9% zit nog op een dual core.

En dat is ook logisch, treadripper is niet gemaakt om mee te gamen, sterker nog in veel games presteert een Ryzen vaak beter dan de treadripper. Dat komt ook omdat Treadripper alleen goed om CPU intensieve taken, de meeste games weten niet wat ze met 64 cores aanmoeten. Treadripper is dus vooral bedoeld voor CPU intensieve taken zoals graphic design en content creators.

Echter voor de meeste hobbyisten is een Ryzen 9 of i9 goed genoeg. Alleen de professionals en mensen met te veel geld blijven over. Op die laatste groep kan AMD wss niet goed meer draaien.

Vandaar dat ze treadripper voortaan alleen als OEM chip gaan verkopen geen designteam meer nodig voor doosjes, geen gerantieprogramms voor consumenten meer, geen gedonder handel met moederbord fabrikanten meer. Op die manier word het leven van AMD een stuk rustiger.
Tja er zijn ook maar bar weinig zaken waarvoor consumenten een 16 of meer core cpu nodig hebben een 8 core is al redelijk niche voor de gemiddelde thuisgebruiker inclusief gamers de meeste hebben toch een 6 core of ouder. Pas als games echt serieus gaan multithreaden en single core presentatie irrelevant is dan worden meer cores boeiend. Maar gezien het aantal console ports of multi releases gaan we dat voorlopig niet zien ket consoles die de komende 6 jaar vast zitten op 8 cores die trager zijn als ryzen 3000.

Ach ja onder de streep hebben wij hier voorlopig niets mee te maken en diegene die het wel nodig hebben of gewoon willen voor de heb of een benchmarkje kopen het toch wel.
Als je b.v in de pricewatch (populair search) kijkt zie je b.v ook dat treadripper op de 4e pagina staat
Er is nauwelijks iets te koop dus dan is het niet vreemd dat er niet naar gezocht wordt. Zie serie: Ryzen Threadripper.

Verder is Threadripper nooit een platform geweest dat gericht was op gaming. Je moet het meer zien in de context van rendering en compile. Het probleem is dat de Ryzen line-up in het vaarwater van Threadripper is gaan zitten qua aantal cores. Dan houd je alleen de pci lanes over. Maar door ram beperkingen tov bijvoorbeeld Epyc was threadripper alsnog niet zaligmakend.

Het is vooral jammer voor wie hoop had betaalbaar meer PCI-E lanes te kunnen gebruiken. Verder zullen er weinig mensen een probleem mee hebben.
De motivatie is te niche en vreet capaciteit weg voor de andere markten Epyc en 7000 series. AMD liet al de lowbudget varen en iNtel vult dat gat op.
Dus intel was iig door die chip tekorten even de budget king.
Joh, doe eens even lief?
Wat @computerjunky zegt is gewoon logisch. standaard marktwerking. Die koe hebben ze kunnen melken omdat AMD nooit met iets sterks terug kwam wat ook tijdig goed leverbaar was. Pas toen Ryzen een beetje leverbaar was had de consument een alternatief, maar omdat Intel al zo ingeburgerd was is dat pas heel laat bij de eindgebruiker gaan leven.
Het gaat hier niet over consumenten, dit gaat over workstations, heel andere markt.
Irrelevant, bij professionals geldt dit net zo goed, of juist sterker. Nobody ever got fired for buying Intel, of ze nou goed zijn (voor die toepassing) of niet. AMD heeft nu de kans om hun reputatie goed te bouwen, en daar zijn ze druk mee bezig. Alleen kiezen ze ervoor om dat niet op deze manier in de enthusiast-markt te doen, want blijkbaar is dat niet rendabel. Halo-producten (want dat is het) zijn sowieso vaak al tricky vanwege het beperkte volume, maar deze worden te duur voor wat ze niet bieden.
Nooit?

AMD had betere 486 CPU's.
Athlon
Athlon64

Met terugwerkende kracht, sinds de meltdown en spectre exploits, was Bulldozer ook zo slecht niet. Mijn oude Bulldozer FX8350 zet ik nu in als servertje en dat blaast een workstation Xeon (ben even kwijt welke ik heb liggen) uit die tijd uit het water.

Intel heeft hele vuile spelletjes gespeeld en dubieuze keuzes gemaakt in hun ontwerpen om "beter te zijn dan AMD".
ik denk dat wat computerjunkie bedoeld is dat het goed is dat de beide partijen elkaar scherp houden. zodra in een segment de concurrent niets te bieden heeft gaat de prijs omhoog - zowel een Intel, als aan AMD zijde, dat heeft denkelijk te maken met aandeelhouders en zo ... Het gaat er niet om dat AMD inherent hogere morele standaards heeft dan Intel of andersom...
Dus als je nu als enthousiasteling een build wil maken met specifieke behoeftes (veel geheugen en pci) dan moet je maar een Epyc cpu en mobo halen?
Is ook niet verkeerd. Kan best zijn dat jou specifieke behoeftes beter voldaan worden met een Epyc systeem. Voor de gewone game PC of videobewerkings PC zijn de consumenten Ryzen's en Core I5/I7/I9's
De keuze, en ja ze sturen je tegenwoordig dus meer richting een standaard keuze, als je geen specifieke behoeftes hebt die buiten de normale lijn der verwachting zitten, Als je een netwerksysteem in elkaar zet ben je namelijk eigenlijk al professioneel bezig.
professioneel bijv.naamw. Uitspraak: [profɛʃoˈnel] 1) met het genoemde als beroep Voorbeeld: `De picknick wordt verzorgd door professionele koks.`Synoniem: beroeps 2) heel goed en vakkundig Voorbeeld: `iets profe...

Als je een netwerksysteem in elkaar zet voor je zelf, ben je dus niet professioneel bezig.
Klein deel van mijn netwerk begint al 10gb UTP en SFP+. Maar ben geen Pro
Je hebt gelijk, ik moet het in zo'n geval eerder beroeps/vakkundig noemen. Maar mijn punt lag meer in dat dan je wensen dus voldaan worden uit het professionele segment, oftewel dat je op dat punt goederen aanschaft die voor de professionele markt ontworpen zijn.
Nee een WRX80 plankje met de Threadripper kan straks ook.
Verschillende fabrikanten brengen deze uit in verschillende smaakjes.
WRX80-moederborden zijn gewoon bij Nederlandse webwinkels te krijgen, hoor:

pricewatch: Gigabyte WRX80-SU8-IPMI
pricewatch: Supermicro M12SWA-TF

Je moet het geld er voor over hebben natuurlijk, maar Epyc is nergens voor nodig en voor een powerdesktop ook een minder goede processor.
of een OEM pc zoals een HP of een Dell,
Kun je gewoon via Dell /HP bestellen als consument,
Datgene wat al een tijd de praktijk is wordt nu dus ook beleid.

Ik vind het persoonlijk erg jammer. Ik ben lange tijd HEDT klant geweest. Ik zou ook maar wat graag weer iets willen hebben dat vooral meer lanes biedt, maar nog wel betaalbaar genoeg is. Dat was met de X-lijn van intel en de X399 van AMD wel het geval. Je betaalt net iets meer, maar je krijgt er wel veel flexibiliteit en enige toekomstbestendigheid voor terug. Noodzakelijkerwijs, na de aankondiging van SP6, wat natuurlijk een voorbode was van wat zou gaan komen, overgegaan op een X570 ProArt. Helaas gaat dat in mijn beleving wel gepaard een enorm compromis.
Tja zal ook wel zijn vanwege de productie problemen voor EPYC, waar Threadripper op gebaseerd is. Denk dat het een stuk anders zou zijn geweest als er geen chiptekorten zouden zijn en als de reguliere Threadripper wat beter verkocht.
Is ook niet gek waar intel terug is met AL en deze gen goede tegen wicht tegen Zen3 bied. Is het in de servermarkt stuk slechter voor al een lange tijd en de toekomst voor omslag ziet er nog niet zo goed uit.
Epyc is blijkbaar goed aangeslagen. AMD overtreft intel al tijdje.
Houd ook in stevige voet in die markt en dus ook grote vraag.
En die markt is denk ook het meest belangrijke voor AMD.
Dan zal AMD waarschijnlijk verliezen in de multithread-tests van de komende generatie CPU's voor consumenten. Intels top CPU zal 8 snelle en 16 langzame cores hebben. Tegenover 16 snelle cores van Zen 4.
Dat is een iRL 8+16. 32T. Vs Zen4. 16. 32T

Komt aardig overeen met mekaar wie wint hangt af sterk van de toepassing en wie dan gemiddeld boven komt, nou dat wordt spannend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.