Ubisoft haalt servers enkele oude games offline - update

Ubisoft heeft de servers van nog enkele andere oude games offline gehaald waardoor online services en de multiplayermodi op bepaalde platformen niet meer beschikbaar zijn. In totaal zijn tot dusver de servers van grofweg 90 games op uiteenlopende platformen offline gehaald.

In een recente blogpost heeft Ubisoft alle games op een rijtje gezet waarvoor de servers voor de vermelde platformen niet meer online zijn. De nieuwe lijst is een aanvulling op een eerdere aankondiging van de uitgever, die vanwege het sluiten van het gebruikte forum alleen nog via Wayback Machine toegankelijk is. Slechts acht titels zijn sinds de laatste snapshot aan de nieuwe lijst toegevoegd, waarvan enkele games al langer geen toegang meer hadden tot online services.

Het offline halen van de servers heeft gevolgen voor de manier waarop eigenaren van de games nog gebruik kunnen maken van het product. De multiplayermodus van de getroffen games is op de betreffende platformen niet meer mogelijk. Ook zijn spelersaantallen niet meer zichtbaar en kunnen gebruikers in games die gebruikmaken van de Ubisoft Connect-service geen Units meer verdienen door Challenges te volbrengen.

Ook is het vrijspelen van unlockable content niet meer mogelijk voor de betreffende games. Wanneer het een game op de pc betreft, kan de vrijgespeelde content zelfs niet meer gebruikt worden. Voor getroffen games op consoles is het gebruiken van reeds ontgrendelde content nog wel beschikbaar, mits het savebestand niet gereset wordt. Nieuwe content kan hoe dan ook niet meer vrijgespeeld worden voor de getroffen games op de betreffende platformen.

Update, 21:20 uur: In het oorspronkelijke bericht werd nadrukkelijk vermeld dat alle in de nieuwe lijst opgenomen games getroffen werden door het offline halen van de servers. Dit klopte niet. Het bestaan van de oude lijst met aankondigingen en reeds offline gehaalde games is aan het artikel toegevoegd. Met dank aan purge.

Anno Online PC
Beyond Good and Evil PlayStation 3 | Xbox 360

Ghost Recon

PC
Ghost Recon Advanced Warfighter 2 PC
Might & Magic Duel of Champions PC
Might & Magic Showdown Paint Workshop PC
Rabbids Alive and Kicking Xbox 360
Spartacus Legends PlayStation 3 | Xbox 360

Door Yannick Spinner

Redacteur

25-04-2022 • 21:24

157 Linkedin

Submitter: Ghost babel

Reacties (157)

157
142
53
7
0
65
Wijzig sortering
Toch gewoon schandalig hoor. Die spellen zijn gekocht, zijn bezit van iemand, die als die dat wilt binnen 50 jaar dit nog moet kunnen spelen.

Door zo'n DRM of always online bullshit is dat niet mogelijk. Echt onzin
nope, spellen en software zijn geen bezit. Je hebt een licentie.
Okee dan, jij je zin. Je koopt een licentie, maar voor onbepaalde tijd. Toen je het spel kocht, stond nergens vermeld dat met ingang van 2022 het spel niet meer zou werken, of dat je het spel (gedeeltelijk) niet meer zou kunnen spelen.

Het zou verplicht moeten worden voor fabrikanten/uitgevers om bij aankoop aan te geven hoe lang het servergedeelte in de lucht blijft, zodat kopers in ieder geval weten waar ze aan toe zijn. Het zou nog beter zijn als het verplicht was voor fabrikanten om bij uitschakelen van de servers de serversoftware en certificaten vrij te geven zodat je zelf een server kunt inrichten.

Ik durf te wedden dat je het over 30 jaar prachtig vindt om een spel te spelen waar je nu heel veel plezier van hebt. Qua hardware is dat geen probleem, je kunt alles emuleren. Maar het zou toch zonde zijn als dat niet meer kan, vanwege een kunstmatige beperking van de uitgever...
Laten we even eerlijk zijn dit is natuurlijk leuk en nostalgisch maar geldverspilling. Ik moet er niet aan denken dat we nog voeder- en drinkbakken bij de snelweg gaan zetten om paard en wagen te ondersteunen. Mag elke ochtend RWS die dingen weer aanvullen?

Een winegum is niet oneindig, een kledingstuk is niet oneindig, een spel is niet oneindig. Wat is wel reëel? Daar hebben we rechtspraak voor, neem je verplichte support op OS als uitgangspunt dan is 3 jaar zeker. Ben je echt geïnteresseerd, neem contact op met de eigenaar en neem de servers en onderhoud en alle kosten voor eigen conto.

Persoonlijke mening: leuke laten-we-even-ranten discussie maar verder volstrekt ondoordacht en onrealistisch. Netjes dat Ubisoft EoL aangeeft en dit communiceert.
Maar zou dit dan alleen moeten gelden voor interactieve media? Als ik een Blu-ray koop kan ik die per slot van rekening ook nog 10 jaar na dato afspelen en de extra's ervan bekijken, dus als jij een game hebt gekocht, inclusief eventueel gelockte content en/of DLC op de disc aanwezig, dan is er feitelijk geen enkele geldige reden om je niet alsnog toegang tot die content te geven, want je hebt het al gekocht, je bent alleen nog niet zo ver in het spel gekomen dat je het ook unlocked.

Ze zouden er ook voor kunnen kiezen om alles te ontgrendelen, van mijn part tegen een kleine vergoeding, zodat je toch gewoon kunt spelen wat je reeds in je bezit hebt. Zou het enkel gaan om DLC, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar niet bij reeds lokaal aanwezige unlockables.
Ooit had ik een LP, een cassettebandje, toen een CD, een DVD, een BlueRay en nu streaming diensten. Elke keer moest ik voor de nieuwe technieken, opnieuw een licentie aanschaffen. Geen DRM of eigenlijk wel, gekoppeld aan specifieke hardware ... Ce la Vie. Cassettebandjes zijn al lang geen mainstream meer en iedereen accepteert dat die niet meer zonder stevige kosten ondersteund worden.

Datzelfde geldt voor softwarespellen ... alleen dit gaat niet alleen meer om geluid maar ook om interactie en grafische weergaven. Met name die laatste twee zijn de laatste jaren enorm doorontwikkeld en net zo als bij de dragers van de muziek stap je daarbij over naar een nieuwe techniek. Je koop het recht op gebruik maar dit gebruik is niet oneindig, net zo als elk ander fysiek product.

PS. iemand nog interesse in 300 muziek CD's?

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 26 april 2022 15:04]

Wat zijn muziek 300 CD's? Zijn dat van die illegale top 40 schijfjes? ;)

Mijn cassettebandjes, videobanden, LP's, CD's, DVD's, Blu-rays en ook al mijn oude, pre-internet connectie vereiste CD- en cartridge-based spellen doen het nog allemaal, zonder dat ik daar ooit extra voor hoef te betalen.

Dat hele "je koopt het recht op gebruik" verhaal is natuurlijk legaal gezien een heel grijs gebied. Vroeger kocht je feitelijk geen tijdelijke of beperkte licentie, al stond dat wellicht wel op papier in de kleine lettertjes. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je bijvoorbeeld met een SNES cartridge zeker wist dat je die, zolang hij het nog doet, permanent en voor de rest van je leven kunt blijven gebruiken, want er zou nooit iemand van Nintendo langs je huis komen, 10 jaar na dato, om die cartridge op te eisen of onklaar te maken.

Dit hele, dus altijd al aanwezige licentieverhaal is in de loop van de tijd verandert/aangepast, en nu is het voor bedrijven/uitgevers veel makkelijker geworden om gebruikers ook daadwerkelijk hun wil op te leggen; we trekken simpelweg de stekker uit de server, dus je duurbetaalde game schijfje wordt gewoon een luxe bierviltje met een leuk plaatje erop, want zelfs de single player content wordt daardoor vaak onspeelbaar gemaakt, omdat ook die vanwege de DRM check vaak nog steeds online moet zijn.

Zoals ik al eerder aangaf, zijn er best oplossingen te vinden of bedenken, en heb je, zeker als de unlockables al op de game disc staan die in jouw bezit is, op technisch vlak helemaal geen obstakels meer om jou toch de toegang tot die lokale content te geven. En stel ze zouden daar bijvoorbeeld een digitale sleutel voor aanbieden, dan kunnen ze er nog geld aan verdienen ook. Everybody happy, lijkt me.

Ik vind het erg jammer dat nu op deze manier honderden spellen voorgoed onspeelbaar gemaakt worden, terwijl ik letterlijk al mijn oude spellen tot op de dag van vandaag nog steeds zonder enige vorm van beperking kan spelen.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 26 april 2022 15:27]

Mijn oorspronkelijk LP, Cassette en CD speler hebben na een ruim leven de geest gegeven. Dit is een discussie om gelijk te krijgen. Loop je nog steeds in je eerste T-Shirt rond omdat het kan? De rest van de wereld ontwikkelt door.
Nee, mijn eerste T-Shirt daar ben ik inmiddels iets te groot en te dik voor geworden... ;)

Maar even zonder dollen: gelijk krijgen was helemaal niet mijn punt, dus sorry, maar dat is een foute aanname van jouw kant. Natuurlijk houden dingen er op een gegeven moment mee op, hetzij vanwege mechanische of elektronische redenen, of eventueel vanwege externe omstandigheden, zoals slecht onderhoud of de pech hebben dat je in een gebied leeft waar je sowieso meer last hebt van bijvoorbeeld disc rot, maar gemiddeld genomen moet je met een beetje normale zorg best lang met die dingen kunnen doen.

Ik houd me enkel maar bij feiten, en die feiten zijn dat ik nog steeds mijn oude consoles op mijn TV kan aansluiten en mijn VOLLEDIGE verzameling aan games kan spelen, terwijl dat met de huidige, always online methodiek en met spellen die zich ook grotendeels online afspelen gewoon steeds vaker in het nadeel uitvalt van de consument.

Dat is gewoon een feit en staat ook geheel los van het gegeven of iemand daar wel of niet okay mee is. De één zal het weinig kunnen schelen, want die speelt toch ieder jaar een nieuwe game en kijkt niet meer om naar die "oude troep" en de ander, zoals bijvoorbeeld ik zelf, vind het juist wel leuk om eens in de zoveel tijd weer eens zo'n oude game op te starten en even een paar uurtjes jeugdsentiment op te rakelen. Niets mis mee, toch?

Overigens ook niets mis met de mensen die dit niet boeit, maar mijn hele betoog gaat met name over dat er oplossingen mogelijk zijn, en nogmaals: met name als het gaat om unlockables die al op de disc staat die je reeds in je bezit hebt, dan is er gewoon geen geldige reden om die niet vrij te geven op het moment dat je zo'n game online niet meer wil ondersteunen.

Die unlockables werken namelijk ook vaak prima in single player mode of in local multiplayer, dus er is eigenlijk helemaal geen internet voor nodig. Het is alleen vaak een kwestie van dat het pas vrij komt als je een bepaald level of een bepaald aantal experience points hebt gehaald, en vanwege de DRM of weet ik veel wat is dat verbonden aan een online check, maar dat is slechts een formaliteit die onnodig is, en kan vervangen worden door een digitale sleutel en/of code die je zou kunnen kopen.

Ik denk gewoon graag in oplossingen, in plaats van in wat er niet meer kan en het dan maar accepteren "omdat het gewoon zo gaat". ;)

Anyway, lang verhaal kort: het gaat mij er gewoon om dat ik in ieder geval de mogelijkheid zou willen hebben om ook die nu nog wat meer moderne spellen, net zoals al mijn oude spellen, eens in de zoveel tijd nog eens een keer te kunnen spelen. Niet omdat het MOET maar omdat het makkelijk zou moeten kunnen.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 28 april 2022 11:30]

Helemaal mee eens,

Ik heb een kast vol games, sommige nog in het plastic, allemaal in de discount bakken ooit gekocht voor enkele euro's... ben ermee gestopt toen ze online moesten zijn of geactiveerd moesten worden.

Nog wel enkele met online activatie gekocht maar de hele heisa met cracks om ze te laten werken zonder Inet werd me toch teveel gedoe.

Geen game meer gekocht sindsdien, uit principe en omdat ik dit probleem zag aankomen. (laatste gekochte game was volgens mij C&C4 (viel erg tegen).

Heb nu veel meer tijd voor belangrijke dingen :D

[Reactie gewijzigd door BenGenaaid op 26 april 2022 18:17]

Haha, nou je het zegt: ik heb zelf ook nog een paar Xbox One titels in de verpakking liggen, moet ik nog eens een keertje gaan spelen, maar ik kom meestal gewoon tijd te kort. Je zou soms bijna willen dat je weer jong was en alle tijd van de wereld had. Bijna... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 28 april 2022 12:20]

helemaal mee eens, we kunnen niet verwachten van een game maker dat hij oneindig hosting en onderhoud gaat bekostigen voor games die nog door een handje vol mensen wordt gespeeld, totaal niet rendabel.

enerzijds willen gamers niet gebonden worden aan abonnementen voor games, maar aan de andere kant verwachten ze wel lifetime support voor oude titels, totaal onrealistisch.
Natuurlijk is het onrealistisch om eeuwige support te verwachten. Maar mijn punt is dat dit dan wel bij verkoop moet worden aangegeven. Niet in de voorwaarden die je pas te zien krijgt als je het spel opstart, maar voordat je je geld uitgeeft. Reeel is dat de fabrikant voor aankoop aangeeft tot welke datum het spel speelbaar is. Bij elk ander product verwachten we dat je weet wat je koopt voordat je daadwerkelijk koopt.

De game-industrie is een van de weinige branches waar achteraf (blijkbaar) de voorwaarden kunnen worden gewijzigd. Op het moment van aankoop dacht je dat je spel eeuwig speelbaar blijft (al zullen de meeste gamers daar helemaal niet bij nadenken), terwijl later blijkt dat dit toch niet zo is. Het is in feite een vorm van oplichting.
Ik durf te wedden dat er ergens in de voorwaarden staat opgenomen dat ze de servers elk moment van tijd offline mogen halen.
Kunnen we hier een wetsvoorstel van maken en een fundraiser opzetten?
Het zou nog beter zijn als het verplicht was voor fabrikanten om bij uitschakelen van de servers de serversoftware en certificaten vrij te geven zodat je zelf een server kunt inrichten.
Dit is problematisch, denk aan Fromsoft die voor elke nieuwe game dezelfde serversoftware gebruiken. Dan kun je van de serversoftware voor pakweg DS3 gebruik maken om piraatservers voor Elden Ring op te zetten.
Je koopt geen licentie die neem je
Toch adverteert elke game uitgever met ‘koop nu’ of ‘uitverkoop’ je argument is BS en iedereen die iets van juridische tasl snapt begrijpt dit ook Eigenlijk is dit werk voor de acm. Je koopt een product of recht met uiteindelijk een houdbaarheidsdatum zonder dat die uiteindelijk vermeld is
Nee hoor, een licentie koop je.
Vergeet ook films niet

Inderdaad erg jammer, maar helaas. Ze komen ermee weg..
Probeer jij maar eens een spel uit het win 95/98 tijdperk te installeren en spelen zonder hulp van externe bronnen. Het werkt gewoon in veel gevallen niet meer… ooit houdt het op.
Die externe bronnen zijn echter volledig legaal.

Deze games weer kunnen spelen is minstens een legal gray area.
In bezit van een mooie retro bak. Voodoo3 en Windows 98 erop. Dan native. Moet ik modden om het op 10 werkend te krijgen ben ik illegaal bezig ? Grijs gebied. Was voor die spellen toen ook niet afhankelijk van online diensten. Nu ook niet, maar niet iedereen heeft de hardware staan. Ben geen jurist, weet niet hoe dit zit. Maar voor het doel lijkt het mij dat ze geen moeite zullen doen me te vervolgen. Anders; sorry ! :D
Dosbox is gewoon een legaal stukje software en win95 in een vm draaien is ook niet heel erg illegaal als je je oude cdrom nog hebt

Maar een game hacken/modden om mp mogelijk te maken is al snel een zaak van copyright schenden
Juist op Linux lijkt dat beter mogelijk dan Windoos gek genoeg.
Welke externe bron denk je aan?
Heb nog een mooie oude DIGITAL desktop low profile pentium III op 800MHz , heeft zelfs nog een 5,5" floppy drive naast ene oude CD brander en 3 1/4 " floppy... Ouwe Nvidea AGP kaart erin (geen idee meer welke).
Draait op 98SE.... no sweat! draait alle ouwe meuk zonder problemen.
Erg leuk dat Carmageddon :D
Maar werken de spellen helemaal niet meer, of alleen een eventueel online component? En bij dat laatste, hoeveel mensen spelen deze nog online?

Ik bedoel IMO zouden ze de software en informatie voor het zelf draaien van een server vrij moeten geven; er zijn genoeg spellen die na twintig+ jaar nog een enthousiaste groep spelers hebben (en bijv. Microsoft geeft daar nu aandacht aan met het bijwerken van Age of Empires 2), die moeten ze ook nog te vriend houden.

Ik bedoel het zal ze niet veel kosten om de servers in de lucht te houden, kwestie van een VM (cluster?) ergens draaien en op / afschalen naar gelang load, maar het kost toch iets en ze moeten mensen beschikbaar hebben die de zaak in de gaten houdt.
Ik neem aan dat ze de code dan vrij geven zodat fans zelf servers kunnen opzetten? Ach, wie hou ik voor de gek...
Waarom gratis als ze er geld kunnen uit slaan? :)
Mag ook, over kosten heb ik het niet eens gehad. Moet ook niet gratis maar zelfs in licentie gebeurt het nooit. En dat is gewoon jammer.
Psies, en een ouderwetse LAN-functie is überhaupt al nooit ingebouwd in deze games. (Want dan ben je niet afhankelijk van de servers ... die nu dus uit de lucht zijn gehaald.) Ik zou het Tweakers aanraden om bij gamereviews LAN-functionaliteit als pluspunt te markeren.
Lan bestaat niet meer in nieuwe games. Ik ken geen enkele recente game die dat nog heeft. De games die dat wel hebben zijn zo 10 jaar oud.
Precies, jammer wel. Net als het opzetten van een eigen server. Die goeie ouwe tijd met een eigen c&c renegade server :Y)
Is dat wel zo? Of is dat enkel bij AAA games?

Als ik op LanGameList kijk en ik sorteer op release date staan er toch veel games op die beduidend jonger zijn dan 10 jaar: http://www.langamelist.co...o1=DESC&s2=&so2=&s3=&so3=
Mijn ervaring is dat het vaak toch een soort van online is. Een hoop gedoe om het werken te krijgen op een lan. Niet zo simpel als even connecten naar een ip adres. Zo ben je weer met steam aan het klooien. En om heel eerlijk te zijn ben ik ook niet echt onder de indruk van die lijst hij is erg karig.. maar het is is iets wel een handig lijstje.
tuurlijk niet, dat zou klantvriendelijk zijn en dat kan bij Ubisoft echt niet.
Waarbij je ook toegeven moet de LAN-parties al lang niet meer (effectief) bestaan, dus waarvoor zouden ze het dan nog ontwikkelen? Bijna niemand gaat het gebruiken.

En door kip/ei zijn er natuurlijk ook geen LAN-parties als er geen spellen meer voor zijn.
LAN-parties zijn dan wel een ding uit het verleden (voor de meeste gamers iig).

Maar de game op LAN spelen is weinig dan een lokaal servertje draaien waar anderen mee kunnen verbinden. Poortje(s) open zetten op Firewall en je LAN game wordt een WAN game.

UT, OpenTTD en vele andere (oude) games kunnen dat prima. Valheim, 7Daystodie etc. kunnen het ook prima.

Kip/ei, de kip was er al. Praktisch elke multiplayer game ouder dan 15 jaar bood de mogelijkheid. Het ei is weggenomen door partijen zoals Ubisoft.

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 april 2022 09:03]

Of gewoon met zerotier oid over het internet..
In mijn ervaring met de generatie die nu tussen de 15 en 20 jaar oud is kan ik zeggen dat er best toch wel vraag naar is. Wat wij beu zijn zijn hun ook beu van wat ik begrijp en de meeste zijn zelfs lichtjes jaloers over hoe wij het hadden vroeger.
Gemelijke oplossing is gewoon geen troep meer komen van die studio.
Doe ik al meer dan 10 jaar ze verneuken iedere titel die onderhanden nemen.
Maar als het om online functionaliteit en fan made servers kan je bijna geen 1 game meer kopen.
Er zijn nog indie games die dit gewoon nog doen.
Barotrauma, Dusk, even snel top of my head, er zullen flink wat anderen zijn.

Double A titels als Squad, Hell Let Loose (battlefield-achtigen), Ground Branch.
Alle games van Paradox interactive als triple A.

Enkel de grote publishers naaien hun klanten hiermee omdat die in feite een minder onderscheidende doelgroep hebben als het gaat om longevity van de game-- waar een kleinere gamestudio met producten die wat langer mee moeten (of zelfs hun enige project zijn) en rekenen hier op een community/long tail van mensen die keer op keer terugkomen, dan zijn community servers een perfecte uitkomst.
Ik koop eigenlijk al 10 jaar geen games meer, omdat het allemaal zooi is tegenwoordig.
Ik vrees dat je gewoon oud geworden bent :+
Mwah, ik speel gewoon de oude games.

Voordelen:

Geen micro TX, geen p2w in een spel waar je al 60 euries voor hebt betaald. Geen games die niet af zijn / buggy / slechter dan games van 12 jaar geleden(zoals CB2077), games die niet doen wat ze beloven(no man's sky), geen SP games die het op launch day niet doen omdat de servers jouw authenticatie niet kunnen bepalen, ieder jaar een nieuwe versie kopen ala CoD, de games zijn te simpel gemaakt, geen verhaal, alleen maar focussen op graphics en niet de game zelf, de politieke lading in games tegenwoordig, de end game locken in DLC(destiny).

Nadelen:
Als het oude console games zijn is het soms wat lastig als je controller kapot gaat om die te vervangen.

Nee, gewoon games gemaakt om te spelen en niet minimaal van het minimaal om de winst de maximaliseren.

Ik moet er wel om lachen dat men iedere release hyped, om daarna te schreeuwen dat ze nooit meer gaan pre-orderen maar het bij de volgende game weer doen. En dan herhaalt de cyclus zich.
Nouja, dat is inmiddels dus wel gewoon bij elke publisher, dus niet net doen alsof Ubisoft daarin de enige is.
zeker waar. ik gebruikte hier Ubisoft omdat het daar nou net over ging.
Wie weet doen ze net als bij Battlefield 2 en 2142 een community opgezette dienst maken...
Vergeet battlefield 3 niet met venice unleashed. Draai daardoor nu dankbaar een bf3 server op eigen hardware.
Thanks voor de tip. Leuk voor lan party :)
Toch wel bizar dat dit gebeurt zonder aankondiging. Genoeg mensen die dan toch snel even de trophies of achievements wil halen. Nu kan je dus niks meer...
Gokje: er is bij Ubi zojuist een vervelend cruciaal stuk infra onderuit gegaan op een manier die niet makkelijk meer nieuw leven in te blazen valt. Zal niet meer een uniek stuk hardware zijn of zo, maar een stuk software wat een kwetsbaarheid blijkt te hebben en niet (economisch) meer te fiksen valt omdat het halfbakken in elkaar zit, en iedereen die er ooit aan gewerkt heeft al drie nieuwe banen heeft gehad in de tussentijd is vrij aannemelijk.

Dan stonden ze opeens voor de keuze zware disaster recovery efforts op vrij oude producten te gaan inzetten, of de boel maar 'plots' EoL te gooien. Nog steeds niet super charmant natuurlijk, maar ik heb een sterk vermoeden dat er óók bij Ubi intern een hele harde "OH SH*T" te horen is geweest. :+
Waarom de software dan niet gewoon 'as is' vrijgeven en zeggen waarom alles zo plotseling offline moest? Wat we nu kregen is een lijst zonder enige toelichting.
Third party code in allerlei serverside componenten zou best wel eens niet vrijgegeven kunnen mogen worden. Daarnaast ga je er niet veel aan hebben al zouden ze de hele boel op github gooien; juist de terugkoppeling naar hún databases was wat deze componenten liet werken.

...Of denk je nou echt dat er voor deze games een retro community ontstaan gaat met genoeg enthousiasme om dat hele ecosysteem te vervangen?

Kijk, ik ben ook niet echt een fan van de bitrot die de online component moderne AAA(ish) titles inherent meegeeft... maar niet alleen is de kans groot dat code vrijgeven hier niet eens zou mogen, al zou het kunnen zal het niet echt helpen.
Voor enkele van die games is best een community te vinden. Daarnaast wordt een ander voordeel volledig genegeerd: Als je een game mét source gratis beschikbaar maakt kan dit een enorm positief effect hebben op de verkoop van vervolgtitels, want je creëert hiermee vrijwel gratis een super positieve word of mouth.

Third party plugins zijn inderdaad een probleem, maar dat is niet onoverkomenlijk, ook niet 100% verplicht. Voor veel zaken zijn alternatieven beschikbaar en met de source kom je een heel eind. Database schemas zijn ook niet super ingewikkeld om te regelen. De dev/uitgever hoeft geen garanties te geven, en wat ze écht niet kúnnen releasen hoeven ze ook niet te releasen wmb, maar alles wat wél onder hun controle ligt en anders toch de volgende 100 jaar op de plank ligt te verrotten (bij wijze van spreken) kunnen ze net zo goed releasen.

Een ander alternatief is om de kosten te koop aan te bieden - Dan maken ze er zelfs nog een beetje winst op :)
...Tja. Ik denk dat jij echt super gruwelijk overschat hoe positief die word of mouth is. In jouw bubble? Sure. 99% van de customer base? Onwaarschijnlijk dat ze er van zullen horen, onwaarschijnlijkér dat ze het zich zullen herinneren, en volkomen onwaarschijnlijk dat het echt een koopbeslissing beinvloeden zal.

Wat dat betreft is die kleine, kleine bubble denk ik goed vergelijkbaar met linux gamers. Echt bijna geen dooie ziel die er om geeft (...en als je denkt dat dat niet zo is dan zit je echt smack bang midden in dat hele kleine bubbeltje!), en ondertussen blijkt de koppijn die games op Linux natively ondersteunen vaak blijkt te zijn wel een gigantische proportie van je support-kosten op te slokken.

(...en let ook even op hoe er hier op t.net uiteraard een paar *zeer* verbolgen verstokte Linux gamers uit een hoekje kruipen - dat illustreert dan zodadelijk perfect hoe een kleine, maar luide, minderheid een ontzettend vertekend beeld kan geven online :+ )
Eens met je punten hoor. Maar eigenlijk zijn beide onderwerpen goede voorbeelden van een self fulfilling prophecy.

LAN en niet-uitgever afhankelijke servers waren juist ten tijde van de afschaffing erg populair. Het was destijds een veelgehoorde klacht niet zelf iets te kunnen hosten. Inmiddels is het een feit, ondanks de nadelen. De vraag er naar is tot een nulpunt gedaald, simpelweg omdat het geen zin had te blijven hameren op iets waar de uitgevers overduidelijk geen belang bij hebben.

Gaming op Linux is juist een dergelijk kleine niche omwille van een soortgelijke reden: er is “niemand” met ervaring omdat iedereen Windows gebruikt. Logisch dat de vraag gering is. Op een gegeven moment wil je gewoon gamen ipv zeuren over de games :)
Wat dat betreft is die kleine, kleine bubble denk ik goed vergelijkbaar met linux gamers. Echt bijna geen dooie ziel die er om geeft (...en als je denkt dat dat niet zo is dan zit je echt smack bang midden in dat hele kleine bubbeltje!), en ondertussen blijkt de koppijn die games op Linux natively ondersteunen vaak blijkt te zijn wel een gigantische proportie van je support-kosten op te slokken.
Valve geeft er duidelijk om want heel Steam OS is linux based. Dus zo'n klein groepje zal het wel niet zijn. :+
Valve wil van (de afhankelijkheid van) Windows af. Dat heeft niets te maken met hoe groot de doelgroep wel of niet is.
Oh is dat zo? Ik weet daar niks van dus ik kan dat niet bevestigen noch tegenspreken. Ik wil ook wel eens weten op basis waarvan je dat beweert.

Wat ik wel weet is dat met de komst van SteamDeck de groep Linux gamers serieus zal groeien. SteamDeck runt op SteamOS. Wat dus maakt dat de eindgebruiker een Linux gamer is. En dus zal de groep Linux gamers fameus toenemen.
Nou ja, da's niet het enige punt - valve standaardiseert ook op één smaakje Linux, en veegt daarmee ongeveer 99 van de top 100 hardnekkigste bronnen van koppijn met Linux-ondersteuning van tafel. Zodra je dat doet wordt het allicht marginaal zinnig om te proberen, maar is het ook niet meer te vergelijken met de ellende die je er als studio/publisher nu aan hebt.
Klinkt alsof jij de mainstream probeert te verdedigen (◕‿-)
Ligt eraan, wellicht is de code wel hergebruikt en verder ontwikkelt voor andere spellen, dan wil je die code niet vrijgeven zodat hackers / crackers er voordeel uit kunnen halen m.b.t. nog wel bestaande servers.
waarom dingen vrijgeven waardoor iedereen inclusief hackers en de concurrentie zomaar alles kan zien wat je de voorbije jaren gedaan hebt? Simpel: damage control. Als je na al die jaren nog niet weet dat software die gedeeltelijk op cloudservers draait een vervaldatum heeft, dan ben je naïef. Niet dat je daar altijd een keuze in hebt, maar voor nix gaat de zon op en daar heb jij niet in te kiezen als gebruiker.
Dat het te verwachten valt betekent niet dat het ook direct de moreel correcte keuze is. Dit soort acties tolereren leidt alleen maar tot nog meer klantonvriendelijkheid in de toekomst, waar het vrij denkbaar is dat je games koopt voor €80 of meer die al na een jaar niet meer speelbaar zijn (of games die -per stuk- €80 per jaar kosten om te spelen, singleplayer of niet).

Enig tegengewicht bieden voor wat de branche erdoorheen probeert te douwen is hier toch wel zeker op zijn plek: De naïviteit ligt erin als je verwacht dat het nooit erger zal worden dan dit.

Tot slot, als je bang bent dat de concurrentie ziet wat je 10-20 jaar geleden op windows nt4 of server 2003 software hebt zitten doen ben je nogal verkeerd bezig als dev/uitgever :P

[Reactie gewijzigd door Khrome op 25 april 2022 22:47]

Er zijn bedrijven die code vrijgeven, maar daar gaat vaak een heel proces mee gepaard. Als ik zo snel een paar spellen opzoek dan zijn ze toch 5 tot 15 jaar oud, da's nog deftig als je weet dat je al snel een paar jaar werk hebt voor je het uit kan brengen en ook nog andere titels hebt waar aan gewerkt moet worden.

Je wil het aantal titels niet tellen die half brak als early-access zijn uitgekomen en waar je nooit een echte release van ziet. Zo heb ik spellen waarvan de dev letterlijk zei: ik zie niet in hoe ik dit nog tot iets deftig kan krijgen, ik stop er mee, terwijl anderen gewoon de community ghosten.

Op het moment dat je een titel koopt betaal je voor wat er is, niet voor wat er misschien nog zal komen. Het enige waar je misschien op mag hopen is dat er een soort van regeling verplicht wordt om dingen met een online component een bepaalde tijd beschikbaar te houden zoals je garantie hebt op hardware, al besef ik dat die situatie misschien nog slechter is dan een server die 5 jaar na de release offline gehaald wordt :+
Of het is minimaal een goed excuus voor iets wat ze bewust uit hebben gezet.
Maybe. Maar doorgaans zie je dan toch een waarschuwing een x aantal maanden vantevoren. Levert wat minder wrijving op dan dit. Als ze een dusdanig technisch probleem als excuus zouden willen gebruiken, zou ik juist verwachten dat ze het duidelijk zouden benoemen ¯\_(ツ)_/¯
Dat kan korter:
¯\_㋡_/¯
ja maar deze zit zo handig als eerste in de leesteken-emoji's onder het winkey+. menu :+
Er is een jaar geleden al aangekondigd dat voor een aantal van deze titels de multiplayer offline zouden gaan in juni van vorig jaar. Dus tenzij ze toen de spellen niet offline gehaald hebben klinkt het meer alsof dit de totale lijst is (dus inclusief spellen waarvan multiplayer al eerder offline was), en niet per sé dat al deze spellen vandaag down gehaald hebben

https://www.reddit.com/r/...line_servers_for_several/
Aan de andere kant heb je daar natuurlijk jaren de tijd voor gehad
Je koopt een game, maar je kan de game niet meer spelen als de verkoper besluit dat het afgelopen is. Dat is natuurlijk heel raar en exact (een van de) redenen waarom mensen als Richard Stallman zo extremistsich voor Free Software zijn. Ik bergijp bepaalde aspecten van dat extremisme wel.

Je bezit dus het spel niet echt, maar je hebt het wel betaald. Stel dat Mercedes zou kunnen belsuiten dat je je oude SL500 niet meer zou kunnen/mogen rijden. Zonder aankodinging ook nog. Op een dag start ' ie niet meer.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 25 april 2022 19:44]

Maakt Mercedes dan nog onderdelen van een oude SL500? Je bent dan vaak afhankelijk van de schroothoop of derden die onderdelen maken.
Het is raar dat dit zonder aankondiging gebeurt, maar zo vreemd is het ook weer niet. Ondersteuning van een product is niet eeuwig vol te houden.
Mercedes misschien niet meer maar 3de party nog wel. Gaan straks andere partijen servers runnen voor oudere spellen ? Alleen als ze de software hebben/ krijgen misschien.
In het geval van Battlefield 2 en 2142 hebben ze d.m.v. een eigen launcher e.d. de EA master server functie overgenomen. En dedicated servers zijn ook gewoon mogelijk. En zo spelen we lekker verder op 2 titels van dik 16 jaar oud.

Toen Epic de stekker uit Paragon trok hebben ze de resources gratis ter beschikking gesteld. 3 games die hier mee verder gaan zijn Overprime, Fault en Predecessor.


In de lijst van Ubisoft zitten ook titels uit 2018. Vind het niet netjes van ze. FarCry uit 2004 kan ik nog begrijpen. EA deed het ook jaren geleden. Crysis 2 was toen net een paar jaar oud geloof ik.

Conclusie. Het kan dus zeker wel. Het gebeurt te weinig.
Dit is nogal een vreemd vergelijking.

Genoeg oldtimers die vandaag nog rondrijden, vanwege de moeite die ofwel fabrikanten er nog in steken of toegewijde hobbyisten, dan wel kleine bedrijfjes die zijn opgesprongen uit het feit dat fabrikanten er na verloop van tijd mee zijn gestopt. Dat is bij games niet mogelijk vanwege, laten we eerlijk zijn, kortzichtigheid en hebzucht van uitgevers.

Daarnaast zijn games digitaal. Geen onderhoud nodig aan data, zou je zeggen. Gewoon de server software vrijgeven als het online spul is en je kunt je handen ervan wassen. Een game zomaar afsluiten is klinkklare onzin als het onderhoud vrijwel nul kost, en zelfs dan zou het toch écht geen bezwaar moeten zijn om 10+ jaar oude, verder niet meer geupdate software of broncode vrij te geven. Wat is daar precies het probleem aan? Zijn uitgevers of ontwikkelaars bang dat men een bug vindt in code die al zo lang helemaal niet meer ondersteund wordt, of zijn ze bang dat iemand in de kelder van zijn ouders opeens 'met de intellectual property' aan de haal gaat? Waarvan dan?

Digitale ondersteuning is eeuwig vol te houden voor die oude games. De servers kosten een schijntje - vrijwel letterlijk - vergeleken met de absurde winst die uitgevers maken.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 25 april 2022 20:10]

Dat zeg ik toch ook in minder bewoording, dat je afhankelijk bent van derden/enthousiastelingen. Maar inderdaad, je moet wel een uitgever treffen die iets vrijgeeft.

En servers laten draaien voor die twee verdwaalde zielen die de game nog spelen vind je wel logisch? Laten we trouwens niet vergeten dat de games wel gewoon te spelen blijven, zij het met minder functionaliteiten. We moeten niet doen alsof de wielen ineens onder de auto vandaan gehaald worden, zoals hieronder gesuggereerd wordt.
Dat is een slechte vergelijking die je maakt. Mercedes zorgt er voor dat je auto stopt met werken, terwijl er niets mis mee is. Ook al zijn er onderdelen zat en genoeg mensen die reparaties kunnen uitvoeren. Mercedes drukt op een killswitch en je auto zal nooit meer rijden.
Maakt Mercedes dan nog onderdelen van een oude SL500? Je bent dan vaak afhankelijk van de schroothoop of derden die onderdelen maken.
De SL500 is van begin 90 ongeveer (daarvoor had je eerst cijfers dan letters), die onderdelen liggen uiteraard niet meer bij alle dealers maar zijn wel nog gewoon via de officiële kanalen leverbaar.
Je kan het spel nog steeds spelen offline, misschien niet alle trophies ofzo unlocked maar dat is niet zo erg het spel doet het.

Het zij wel netjes zijn ze community verder laten gaan, voor wie eigen servers wil hosten of iets zodat gene die online wil toch online kan spelen.
Grappig voor jou dat je Mercedes als voorbeeld aanhaalt. Dat merk staat er net bekend om nog steeds een gigantische voorraad aan onderdelen en ondersteuning te hebben voor hun oude wagens. Er is zelfs een dedicated website voor. En als een gloednieuw origineel exemplaar van een onderdeel boven je budget is, heb je duizenden verkopers die op de tweedehandsmarkt zitten.
Het was dan ook een voorbeeld he.
Ik denk dat de betere metafoor is: je wielen worden gedemonteerd.
Hoezo, zat er een houdbaarheidsdatum op de aankoop van de game? Zijn we verplicht een game binnen x tijd na release te kopen?
Als je door de licentievoorwaarden gaat zal er vast wel iets zitten waaraan ze dit kunnen ontlenen ja.
Als je door de licentievoorwaarden gaat zal er vast wel iets zitten waaraan ze dit kunnen ontlenen ja.
Zoals ik het lees gaan de reacties hier niet over de vraag of ze juridisch het recht hebben om dit te doen, maar over de vraag of het klantvriendelijk is om het op deze manier aan te pakken.
maar over de vraag of het klantvriendelijk is om het op deze manier aan te pakken.
Ach, beetje marketing er tegenaan en de consument komt weer terug voor meer.
Vind het op een of andere manier heel vervelend dat deze cynische opmerking zo dicht bij de werkelijkheid ligt.
Cynisme en realisme zijn, helaas, geen antoniemen.
Spel kan je nog spelen, alleen mis je wat online functionaliteit.
en alle unlockable content. Zou handig zijn als ze gewoon even een patch online gooien die alle content unlocked voordat ze de servers eruit knallen. Dan mis je de online content, maar kun je in ieder geval de volledige singleplayer nog spelen.
Er zijn zat cracks/patches/unlockers die DLC offline unlocken. Vooral vanuit de illegale wereld.

Nou bedoel ik niet dat je een game illegaal moet gaan downloaden en spelen.
Maar als je het spel al legaal hebt en door zulke server onzin je je DLC niet meer kunt locken.
Zou het dan niet bijna legaal zijn om zo'n unlocker te gebruiken? :?
Maar vaak wil je die niet gebruiken vanwege de meuk die erin (kan) zitten…
Klopt, maar stel nou dat het gewoon schoon is,
Erg jammer inderdaad, anderzijds is het natuurlijk ook al wel 21 jaar geleden dat Ghost Recon uit kwam. Dat ze niet eindeloos willen betalen voor online functionaliteit die amper gebruikt wordt is natuurlijk ook niet heel vreemd.
Op de achterkant van doosjes, in de kleine letters onderaan, zie je vaak staan dat X uitgever zicht het recht voorbehoud om op elke willekeurig moment, wel of niet met kennisgeving daarvan, servers te sluiten. Je kan dus verwachten dat dit vroeg of laat, in deze gevallen dus laat, kan gebeuren. Hier moet jij, de klant, zelf rekening mee houden. @robvanwijk In plaats daarvan over klantvriendelijkheid miepen doet bij mij wel een wenkbrauw fronsen, je kon dit verwachten.

Of niet... was Beyond Good & Evil online te spelen??? En wat is Spartacus Legends... nooit van gehoord...
En zoals in de comments al gezegd word, je had jaren de tijd....
In plaats daarvan over klantvriendelijkheid miepen doet bij mij wel een wenkbrauw fronsen, je kon dit verwachten.
Voor de duidelijkheid: ik probeerde alleen duidelijk te maken waar de discussie over ging.

Maar ja, zoals het artikel oorspronkelijk geschreven was (servers voor 90 games offline halen, zonder aankondiging; het artikel is sindsdien aangevuld / gecorrigeerd), dat vind ik inderdaad not-done. Hoewel je kon verwachten dat het ooit ging gebeuren, kon je niet verwachten dat het nú ging gebeuren.

Ze zouden op zijn minst een paar maanden van tevoren aan kunnen kondigen dat ze dit gaan doen. Dan kunnen oude fans het nog één keer spelen uit nostalgie en dan ben je niet genaaid als je het spel net (tweedehands) gekocht hebt en ze de dag erna al de stekker eruit trekken.

Los daarvan vind ik het belachelijk dat vrijgespeelde en/of gekochte extra's nu opeens niet meer beschikbaar zijn. Geef dan een patch vrij waarmee alle bonus content automatisch unlocked wordt voor iedereen (die zo gek is om een spel jaren later nog steeds te spelen). Bij uitgevers die failliet gaan snap ik nog dat dat geen optie is (want ja, failliet, dus wie gaat dat betalen), maar Ubisoft zou dit absoluut kunnen doen, ze hebben er alleen geen zin in.

Dit soort geintjes waarbij je je betalende klanten een mes in de rug steekt zijn (en, zoals het ernaar uitziet, blijven...) een voordeel van net-niet-helemaal-legale manieren om aan spellen te komen; zodra alle beveiligingen eruit gesloopt zijn heb je de Ubisoft servers immers sowieso niet nodig, dus dan maakt het ook niet uit of ze uit de lucht gaan.
Dat niet alleen, heb toevallig laatst een video op YouTube gezien waarin verschillende PS3 games van Ubisoft nog altijd mensen online hadden, best zuur als je juist die game leuk vond en daarom nog altijd met vrienden online deed spelen.
Toch wel bizar dat dit gebeurt zonder aankondiging. Genoeg mensen die dan toch snel even de trophies of achievements wil halen. Nu kan je dus niks meer...
Waarom niet, Achievements en Trophies zijn toch niet afhankelijk van de servers van Ubisoft?
De trophies zelf technisch gezien niet. De taak die je moet doen kan wel problemen geven. Denk aan trophies en achievements zoals "speel/win een match online". Als je dus niet meer online kan spelen kan je dit nooit meer behalen.
Moeten die games wel online Achievements / Trophies hebben.
Wat bij Spartacus Legends en Beyond good and evil niet zo is zie ik, dus dat scheelt weer.
https://www.truetrophies....t-Dance-2018-PS3/trophies
Send 1, 10, 100 challenge(s) + online level 2000 zijn 4 trophies die niet te behalen zijn. Of te wel ieder geval al 1 game die dus niet compleet te behalen is. Dus ja leuk dat je doet alsof dit geen probleem is maar dat is het dus wel. En ja niet elke game zal online trophies hebben maar ieder geval deze dus wel. En dit spel is uitgekomen op 24 oktober 2017 dus nog geen eens 5 jaar oud.
https://www.truetrophies....t-Dance-2018-PS3/trophies
Send 1, 10, 100 challenge(s) + online level 2000 zijn 4 trophies die niet te behalen zijn. Of te wel ieder geval al 1 game die dus niet compleet te behalen is. Dus ja leuk dat je doet alsof dit geen probleem is maar dat is het dus wel. En ja niet elke game zal online trophies hebben maar ieder geval deze dus wel. En dit spel is uitgekomen op 24 oktober 2017 dus nog geen eens 5 jaar oud.
Maar gaat die game ook offline? Want ik zie onder het artikel een veel kleiner lijstje.

Maar goed mochten er wat minder oude games ook offline gaan dan zou je een punt kunnen hebben idd.

Achievements en Trophies in het algemeen dus niet perse, online Achievements en Trophies dus mogelijk wel.
Ik ken het spel zelf niet (dus hou me er niet aan vast want dit is alleen wat ik ooit gehoord heb) maar van wat ik begrijp is het spel inderdaad offline maar ook met online modes. Je kon tegelijk met een ander spelen. Je kon de resultaten kunnen versturen naar een ander met als uitdaging om dit te verbeteren. Ook zou er online statistieken geweest zijn. Ook zou het spel uplay beloningen hebben gehad die dus mogelijk ook niet meer te downloaden zijn.

Maar offline dansen zou dus gewoon moeten werken. Alleen dus de uitdagingen versturen en rank level 2000 behalen zou de platinum trophy dus onmogelijk maken.
Online trophies en achievements heb je de servers bij nodig. Op deze manier kan je niet meer de platinum halen.
Als deze games überhaupt Online Achievements of trophies hebben natuurlijk (waar je het hiervoor niet over had overigens).

Nou goed dan haal je geen 1000 GS of Platinum trophy, gamers die daar fanatiek mee bezig zijn hebben het voor deze games al of boeit het overduidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 25 april 2022 22:47]

Nou goed dan haal je geen 1000 GS of Platinum trophy, gamers die daar fanatiek mee bezig zijn hebben het voor deze games al of boeit het overduidelijk niet.
Mij boeit het wel en ik heb de trophies niet. Heeft soms ook met tijd te maken. Ga je nu invullen wat andere mensen denken?
Om je punt wat kracht bij te zetten boeien deze Achievements en/of Trophies je ineens, hou jezelf niet voor de gek joh je mist echt niets meer en had ze anders ook echt nooit meer gaan halen.
Mag ik dat ook voor mijzelf bepalen?

Wanneer games offline gaan, haal ik snel nog even de online trophies om later een keer de rest van de offline trophies te halen. Heb ik ook bij de uncharted games en driveclub bijvoorbeeld gedaan. Zodat ik nog wel de platinum kan halen. En ja het boeit mij!
Ten eerste stond er in het oorspronkelijke bericht veel meer games dan nu. En wat maakt het jou uit welke games ik speel?
Wie zegt dat het mij om de game spartacus gaat? Zoals al eerder aangegeven het vorige artikel stonden 90 games op die offline zouden gaan. Daar heb ik op gereageerd. Later is dit aangepast naar deze korte lijst.
[...]


Ahh dus ik ben niemand? Want mij boeit het. En genoeg andere mensen. Genoeg mensen die zich hebben aangesloten bij psnprofiles. Daar kan je ook zien dat er meer dan genoeg mensen nog steeds trophies halen voor dit soort games.
Ooh jij bent vast ook iemand, wees niet getreurd maar het ging hier overduidelijk om spreekwoordelijk niemand zoals je dat in een dergelijke context kunt gebruiken, niet om letterlijk niemand.
De game Splinter Cell Blacklist stond bijvoorbeeld op die lijst:

https://psnprofiles.com/t...s-splinter-cell-blacklist

Als je hier kijkt zie je dat er 3 uur geleden nog iemand de platinum heeft gehaald. En genoeg andere mensen die de afgelopen 24 uur trophies voor die game heeft gehaald.
De game Splinter Cell Blacklist stond bijvoorbeeld op die lijst:

https://psnprofiles.com/t...s-splinter-cell-blacklist

Als je hier kijkt zie je dat er 3 uur geleden nog iemand de platinum heeft gehaald. En genoeg andere mensen die de afgelopen 24 uur trophies voor die game heeft gehaald.
Ja dit is een goed punt. In een half jaar tijd 50 platinum trophies. Ik kan eerlijkshalve antwoorden dat ik dat niet verwacht had maar aan de andere kant is het ook wel een te verwaarlozen aantal. Geen hoeveelheid waar je servers voor aan laat staan in ieder geval.
Geen hoeveelheid waar je servers voor aan laat staan in ieder geval.
Dat was het punt ook niet. Het ging er om dat Ubisoft games zonder aankondiging offline had gehaald. Als ze die vooraankondiging doen, hebben de mensen nog de tijd om de online trophies te halen indien dit gewenst is.

Servers worden überhaupt niet online gehouden voor trophies. Maar voor de hoeveelheid mensen die het spelen. Het aantal mensen die de platinum hebben gehaald is dan niet van belang.

Maar wij kunnen nu wel concluderen dat het dus wel mensen boeit en je eerste bericht totaal gebaseerd was op je eigen aanname.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 25 april 2022 23:42]

Servers worden überhaupt niet online gehouden voor trophies. Maar voor de hoeveelheid mensen die het spelen. Het aantal mensen die de platinum hebben gehaald is dan niet van belang.
Wel in dit draadje over achievements en trophies natuurlijk.

Maar goed de afsluitende samenvatting is dus: Achievements en Trophies staan an sich niet verbonden aan de server van de developer/uitgever maar de Online Achievements en Trophies kan je uiteraard alleen halen als die servers nog in de lucht zijn.
En dat je iets minder aannames moet doen ;-)
Scheelt een hoop discussie ;-) al helemaal als je het niet aan het juiste eind hebt. :-)
Ik doe geen aannames dat mensen geen oude games spelen. Waarom heeft Microsoft dan zoveel moeite gedaan om zoveel mogelijk games backwards compatible te maken? Of was dat ook voor niemand...
Binnenkort komen ze met remasters van de meest succesvolle games uit deze lijst gok ik.
Je zou zomaar gelijk kunnen hebben. Remasters zijn imo veelal cashgrabs en creatieve armoede.
Een oude 360 game uitbrengen op de XSX met PC settings van toen is nu niet echt een flinke klus, maar kan al gauw het stempel remaster dragen. Vaak zitten de originele bugs er ook nog gewoon in.

Remakes daarentegen is een compleet ander verhaal.
Ik vind remakes ook creatieve armoede. Er gaat meer werk inzitten dan een remaster maar het laat nog steeds zien dat men niet in staat is om iets nieuws te verzinnen.
Is dit fake nieuws ofzo?, Prima gecorrigeerd met de update.

Voorheen hield Ubisoft een masterlist bij met games en de datum waarop de online services gestopt zijn/worden.

Met het offline halen van de oude forums lijkt deze lijst te zijn verplaatst.

Wat ik mis is de datum bij het bijhorende spel/platform. Maar om nu te zeggen dat Ubisoft zonder aankondiging een hele waslijst offline heeft gehaald is toch echt een andere vorm van nieuwsgeving.

[Reactie gewijzigd door purge op 25 april 2022 21:45]

Beetje overtrokken om het meteen fake news te noemen. Men is in eerste instantie niet zorgvuldig genoeg geweest en heeft het gecorrigeerd.
Ik speel regelmatig nog spellen uit 2002-2004 (RTCW en Wolfenstein Enemy Territory) zijn nog best veel mensen die het spelen, gelukkig had je toen nog wel de optie om zelf servers te hosten. Prima dat ze het offline gooien, maar geef dan een mogelijkheid aan de community om het zelf te hosten.
Ubisoft zal wel uitgerekend hebben 'actieve spelers aantal #XX die klagen = lager in kosten dan server up houden' ene kant belachelijk andere kant ik heb ook genoeg spellen die ik waarschijnlijk nooit meer zal aanraken.

Qua online features je kan natuurlijk niet verwachten dat ze voor altijd alles online houden omdat er om de zoveel tijd een gamer is met nostalgische gevoelens.

Tool vrijgeven om zelf te hosten is natuurlijk altijd cool

[Reactie gewijzigd door 42dpi op 25 april 2022 19:40]

Wat waren de games van vroeger toch heerlijk, toen kon je in de game zelf je eigen server opstarten. :D
Alles heeft waarschijnlijk niets te maken dat Ubisoft te koop is?
https://www.youtube.com/watch?v=SiomR6QotrU

[Reactie gewijzigd door Hell-Slave op 25 april 2022 19:43]

Ik snap niet dat er mensen verbaasd over zijn. Dit kon je toch al heel lang zien aankomen. Dat soort spellen dat online servers nodig zijn draait of op de goodwill van de ontwikkelaar of zolang er nog genoeg geld mee wordt verdiend. En als een van de twee er niet meer is jammer. Hier hebben we zelf naartoe gewerkt ook al willen veel gamers daar niet aan. Je kocht geen game meer maar meer een soort gebruikersrecht. En dat liep net zolang totdat een van boven genoemde redenen verviel.
Unlockable content (ULC) such as maps and skins will also be disabled, meaning that you will no longer be able to unlock them.

On PC, ULC will no longer be available even if it has been redeemed previously.
Nog wel een stukje erger als enkel niet meer online kunnen spelen. Nu is het me niet helemaal duidelijk of ULC ook aangekochte content betreft maar het zou me niet verbazen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee