Derde van Nederlanders kijkt naar streamingdienst met gedeeld account

Nederlanders delen vaker dan voorheen inloggegevens van streamingdiensten, blijkt uit onderzoek van Pricewise. Van de kijkers naar diensten als Netflix, Disney+ en Videoland zegt 34 procent dat te doen op het account van een ander. 28 procent zegt inloggegevens te delen.

Volgens Pricewise is het aantal mensen dat meekijkt op het account van iemand anders, gestegen in de afgelopen jaren. Bij een vergelijkbaar onderzoek in 2020 gaf 28 procent van de Nederlanders aan mee te kijken via het account van een ander. Nu is dat opgelopen tot 34 procent.

De vergelijkingssite schrijft dat vooral jongere generaties de inloggegevens van accounts veelvuldig uitwisselen. Pricewise voerde een representatief onderzoek uit onder 1000 Nederlanders in samenwerking met het onafhankelijke bureau Panel Inzicht.

Inmiddels kijkt 77 procent van de Nederlanders naar streamingdiensten, blijkt uit het onderzoek. De 23 procent die dat niet doet, bestaat vooral uit oudere generaties. Volgens Pricewise is dat ook te zien aan welke abonnementen mensen afsluiten bij providers. Jongere generaties sluiten in 13 procent van de gevallen een internetpakket af zonder tv. Bij de oudere generaties is dat maar 5 procent.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-02-2022 • 10:45

199 Linkedin

Reacties (199)

199
196
59
10
0
106
Wijzig sortering
Dat is een logisch gevolg als het aanbod versnipperd en de streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond schieten.
De volgende stap is dat aanbieders van deze streamingdiensten hier tegen optreden en het gevolg daarvan gaat zijn dat torrents plotseling weer heel interessant worden.
Het is inderdaad versnipperd en dat juich ik ook niet toe natuurlijk, maar...
Het is ook een probleem dat men alles tegelijk willen hebben. Je kan ook een maandje Netflix en Disney+ om er maar even 2 te noemen afwisselen en dan kijk je lekker wat daar op dat moment aangeboden wordt. Scheelt je een hoop centen op jaarbasis.
Dat gezegd hebbende zou Netflix met zijn upselling ook zelf achter z'n oren kunnen krabben. Ik wil het beste beeld hebben, maar 4 schermen is voor mij totaal overbodig...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door nlmarvin op 22 februari 2022 10:55]

Het is nog steeds veel gedoe. Inloggen aanmelden/opzeggen en dan weer aanmelden/opzeggen, soms vergeten etc waardoor je letterlijk geld weggooit. Als je alles optelt gooien sommige mensen zo 200-500 euro weg per jaar bij +- 15 abonnementen die onnodig aanstaan.

Naast huishouden, werk, sporten, eten krijg je nu ook 'abonnementen aan/uit management' (swapfiets, ns korting kaart, content streaming, hellofresh, cv ketel onderhoud, reisverzekering en ga zo maar door.)
Sorry, maar ik vind dit altijd zo'n dooddoener.

Het aanmelden/opzeggen is heel eenvoudig bij vrijwel alle streamingdiensten. Je kan naar mijn weten altijd overal opzeggen. Mocht je dit zelf op een bepaald moment willen doen dan zet je het in je agenda. Er is werkelijk niets ingewikkeld aan.

Dat je bij moet houden waar je klant bent, dat is al jaren zo. Daar voegen streamingdiensten hoogstens een paar abonnementen aan toe.

Jaren hebben mensen lopen schreeuwen om een makkelijke manier om legaal content te consumeren. Nu is dat er en dan zijn er nog stééds mensen die excuses aan het zoeken zijn om níet legaal content te hoeven consumeren. Ik wil niet zeggen dat jij dat specifiek doet, maar ik zie het afgelopen tijd in veel reacties doorsijpelen.

Het echte probleem is niet dat er veel streamingsdiensten zijn. Het probleem is dat veel mensen er niet voor willen betalen. Als ze dat willen, doen ze dat namelijk.
Mensen willen er wel voor betalen, maar niet 50 euro per maand voor 3 videodiensten waarmee ze hooguit 5x per maand een film kijken. Mensen willen best 15 tot 20 euro per maand betalen voor een volledig aanbod van alles, met een goede beeldkwaliteit. Maar dat bestaat niet meer.

Waarom bestaat het niet? Technisch kan het prima, maar de contentleveranciers willen elke cent uit de kijker persen. Door je eigen videodienst te openen in plaats van je materiaal aan te bieden via Netflix, verdien je een paar dubbeltjes meer. Maar dat komt de gebruikerservaring niet ten goede. Natuurlijk kun je abonnementen aan en uit zetten en als je dat een beetje plant met welke series en films je wilt zien, dan is dat prima te doen, in je eentje.

Als je een huishouden met 2 of meer bent, dan wordt het al snel hopeloos ingewikkeld. Meestal beslis je pas op het moment zelf welke film je wilt zien. Dus dan moet je eerst uitzoeken welke videodienst hem aanbiedt, vervolgens je abonnement aanzetten, en dan betaal je dus eigenlijk 12 euro voor 1 film, want je kunt het abonnement vast niet voor 1 avond aanzetten, dat moet minimaal een maand. Dit is mensen gewoon teveel gedoe. 2 diensten gaat nog net, als ze een duidelijke doelgroep hebben. Maar meer dan 2 is de meeste mensen gewoon teveel gezeik.

Het gaat gewoon zoals in elke markt waar de aanbieder niet aanbiedt wat de afnemer wil hebben: dan lopen de klanten weg. Dat gebeurt nu dus al behoorlijk massaal doordat klanten accounts sharen. Mocht dat onmogelijk worden gemaakt, dan stoppen veel mensen dus met klant zijn. Net als vroeger met dvd's: als ze niet aanbieden wat je zoekt (in de juiste regio, met de juiste ondertitels, in het juiste beeldformaat): dan kopen mensen het niet. Maar wat content betreft hebben mensen gelukkig wel een alternatief.

De moraalridders zullen vast wel zeggen: als het niet wordt aangeboden, dan heb je pech gehad. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De aanbieders van content doen werkelijk _alles_ om de klanten weer terug naar de piratensites te jagen. Prima, wat zij willen. Niet klantvriendelijk = geen aankoop.
Als het gaat om een film te zien kan je gewon op youtube kijken, je hem kan huren/kopen. kost niks extra en geen gedoe. Ja mensen willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, of beter nog gratis. Maar het leven kost nu eenmaal geld. wil je iets zien wat een ander voor heeft gewerk om het te produceren, moet je er gewoon voor betalen. net als de loodgieter of electricien die op bezoek komt, hij doet het meestal ook niet gratis voor je.
er is meer dan genoeg aanbod, en ja het is jammer dat je vele verschillnde streaming diensten hebt. Want dat kost inderdaad geld. Maar zo als gezegd je kan ook plannen een paar maanden Netflix dan weer een paar maanden HBO. Kan je niet direct alles zien, maar wel geplanned kijken.Wil je dat niet ja dan moet je maar wat meer betalen.
en daar hoef je helemaal geen moraalridder voor te zijn. Het is zo als de app store.Bijna iedereen koopt een telefoon van 1000 euro bijna elke twee jaar, maar als er een voor een app betaald moet worden, what 2,95 nee dat doe ik niet hoor.
Door per maand/kwartaal of wat dan ook te switchen is toch juist 'veiliger' dan maar alles afnemen? Dan is de kans dat je een keer ergens wat vergeet vele malen groter. Zo heb ik ook wel wat slapende diensten die ik eigenlijk niet tot amper gebruik die ik eigenlijk zou moeten opzeggen.

Let wel. Ik predik ook niet mijn manier, ik geef alleen aan hoe mensen het zouden kunnen doen. Als je geld wil besparen zul je nou eenmaal moeten managen.
Dat geld besparen doen ze nu ook, simpelweg door accounts te sharen. Ik neem Netflix en een maat van mij neemt Disney+ en Amazon. We wisselen accounts uit en voila, nu hebben we beide 3 streamingdiensten voor een lagere prijs en hoeven we niet maandelijks te switchen naar een andere dienst. En als er nog een maat bij komt die HBO en Videoland heeft, dan hebben we allemaal 5 diensten voor de prijs van 1-2 stuks.

Van mij mag er 1 dienst komen waar ik alles kan kijken, maar gelimiteerd op 1 stream in de kwaliteit die ik wil. Dan kan je nauwelijks nog sharen, maar betaal je wel persoonlijk voor jouw eigen stream. En dat is ook de reden dat er nauwelijks wat tegen accountsharing wordt gedaan, want ze weten donders goed dat het aantal abonnees gaat dalen als dat niet meer kan. Er zullen weinig mensen zijn die bereid zijn om tegelijk bij 4-5 streamingdiensten een abo te hebben.
Dit dus.
We hebben Netflix met duurste pakket en delen dit met 3 huishoudens :Y)
Nee Netflix, ik heb in huis genoeg aan 1 stream, maar dat is icm kwaliteit weer geen ‘goedkope’ optie O-)
Disney en Amazon doe ik wel ‘aan en uit’ als er weer wat interessants is
ik had ook de premium van Netflix maar wat bagger allemaal oude meuk krijg je een email dat er nieuwe films zijn, is het gewoon troep, voor series is het wel uitgebreid maar dat kijk ik niet. het werd voor mij steeds moeilijker om een geschikte film te zoeken en zeker in 4K, ik heb het er afgegooid en gebruik nu Amazon, jesus wat een verschil van kwaliteit kwa films en resolutie de meeste films die ik wil zien zijn in 4K met fantastisch geluid. en een heel stuk goedkoper.
Maar wat als die ene stream met alles erop en eraan een euro of 50/60 doe je het dan ook?
50-60€ vind ik teveel, want dat is ongeveer hetzelfde bedrag als alle losse diensten te samen qua abo kosten. Maar voor 1 stream in 4K met alle diensten zou ik wel max 40€ per maand willen uitgeven, als ik daarmee ook lineaire TV volledig kan vervangen. Je kan niet meer kijken dan je vrije tijd hebt. Dus volledig bedrag per dienst is nergens voor nodig. En als ze dan anoniem willen bijhouden wat het meeste gekeken wordt per aanbieder om tot een juiste verdeling van de abogelden te komen, prima. Beetje het Spotify idee voor series en films.

De aanbieders schijnen nog steeds niet te snappen dat meer versnippering niet lijdt tot meer inkomsten. Niet alleen heeft de consument geen eindeloos tijd om alles te kijken, maar ook geen eindeloos geld voor entertainment.
Ik heb in een podcast eens een orakel horen voorspellen ( @Tweakjur ) dat er een dienst komt waarin je makkelijk kan switchen.

Je kan dan kiezen tussen 1, 2 of 3 diensten parallel en een te kiezen aantal switchmomenten per jaar. Zit allemaal in 1 interface dus ook geen gedoe meer met kijklijsten en dergelijke. Zitten in de interface wel 'aanbevelingen' en dan vooral voor diensten die je op dat moment niet hebt, om je (weer terug) te lokken naar de dienst die je net kort daarvoor had opgezegd.
Klinkt als een uitstekend idee!
geen moeilijke voorspelling :P begreep dat dat ook zo is gegaan met TV. Zijn uiteindelijk ook gebundeld in diverse pakketten met meerdere zeneders, was meer een systeem met individuele aanbieders, denk inderdaad dat weer naar een soort overkoepelende 'zender' gaan die voor de meest gangbare diensten aanbiedt en wellicht mogelijkheid geeft om films van derden bij te kopen of een + abonnement af te sluiten met extra content (denk aan sport+ voor TV enzo) die zou dan bijvoorbeeld standaard aanbod van Netflix, Amazon Prime, HBO Max en Disney + hebben, maar als add-on een 'locals' pakket met een aantal lokale diensten zoals bijvoorbeeld Videoland, Pathé Thuis en Ziggo Movies & Series er bij gooien. Uiteraard met recommendations die alleen in de addons te kijken zijn, maar ook gewoon voor een fors bedrag per maand. Duurste is nu volgens mij Netflix met 15.99 voor premium, maar vroeger betaalde je voor een kabel TV pakket rustig 30 a 40 gulden en met de inflatie ondertussen kun je dat 1 op 1 omzetten naar euro's volgens mij. Denk dat mensen dat best willen betalen als ze het maar simpel op 1 plek hebben. Je wilt tenslotte gewoon achter je TV neerploffen, iets aan klikken en dat kijken. Niet eerst elders zoeken wat je wilt kijken en dan uitzoeken welke service wat aanbiedt en daar abbo voor aan zetten enzo.

[Reactie gewijzigd door Tbloody op 23 februari 2022 09:58]

Je vergeet ook dat mensen gewoontedieren zijn en niet elke maand bezig willen zijn met het wisselen van de ene naar de andere streamingdienst. Ik snap dan ook totaal niet waarom je een "maar" erbij zet. De enige reden dat het versnipperd is omdat iedere aanbieder een graantje mee wil pikken en het gaat puur en alleen om geld.

Dat wat Neflix doet, dat doen natuurlijk ook veel meer aanbieders maakt niet uit van welke dienst of service, kijk alleen al eens naar internetproviders. Die doen exact hetzelfde, de goedkope abonnementen worden minder interessant gemaakt, waardoor men uiteindelijk automatisch kiest voor een hoger pakket terwijl men daar niet eens optimaal gebruik van maakt. Door extra veel aan te bieden lijkt het alsof deze abonnementen interessanter zijn.

Het is gewoon de vraag hoe lang mensen bereid zijn zoveel te betalen voor de diensten, de afgelopen jaren was er naast veel thuis zitten natuurlijk niet veel omhanden. Dus men had ook meer geld te besteden aan dit soort zaken. Nu de wereld steeds meer terug gaat naar het normaal, kan ik mij voorstellen dat mensen toch liever andere prioriteiten kiezen boven streamingdiensten. Het is dus gewoon wachten tot het niet meer rendabel is voor bepaalde aanbieders en dan gaan ze van zelf weer samen.
Ik vraag me af wat het kostenplaatje van een streaming dienst is, de hardware en organisatie is een ding, content een ander: vanaf hoeveel abonnees is het rendabele en nog sterker wat is rendabel genoeg voor de aandeelhouders?
"rendabel genoeg"? We leven in een kapitalistische samenleving, er is nooit een "genoeg".

De shareholders willen elk jaar meer winst, wat betekent dat elk jaar onze prijzen weer omhoog gaan.
Er nooit te veel, maar zeker wel "genoeg" - net zoals bij je salaris; nooit te veel, maar ben jij bereid om voor een dubbel salaris 80 ipv 40 uur te werken? Of is je normale salaris dan wel genoeg?

Wat betreft prijzen (we laten inflatie etc maar ff buiten beschouwing), die kun je ieder jaar wel omhoog gooien voor meer winst, daarmee jaag je je klanten naar de concurrent (tenzij je een gezellig kartelletje gaat vormen). Duurzaam je winst verhogen kan alleen doen door slimmer, efficienter en/of grootschaliger te werken.
Je kan ook een maandje Netflix en Disney+ om er maar even 2 te noemen afwisselen en dan kijk je lekker wat daar op dat moment aangeboden wordt. Scheelt je een hoop centen op jaarbasis
Dan zit je steeds met een andere UI/UX, wat gewoon vervelend is. Daarnaast het probleem dat bepaalde series maar deels op een service staan en deels op een andere (als je geluk hebt, in Nederland is sowieso minder beschikbaar). En zo zijn er nog wel wat randzaken die de ervaring van de versnippering van streamingdiensten vervelend maken.
Het zou handiger zijn wanneer je niet persee een abonnement moet afsluiten. Als je bijv op vakantie gaat gebruik je die ook niet. Een budget zou beter zijn, bijv je koopt 10 series bij Netflix en die kun je dan kijken wanneer je wilt. En 10 series bij Disney voor een XX bedrag.

Maar dat is natuurlijk minder interessant voor de streamers, die hebben het liefst spookleden. Mensen die betalen en nooit kijken. Net als de sportschool.
Ik zie hier veel problemen mee. De ene serie/film is de andere niet. Zelfs de een seizoen is vaak genoeg niet hetzelfde qua tijd/aantal afleveringen. Ik heb dan bijvoorbeeld laatst the cuphead show van Netflix gezien. 12 afleveringen van ongeveer 20 minuten. Maar als ik dit vergelijk met The Flash dan zijn de meeste de meeste seizoenen meer dan 20 afleveringen van 40-45 minuten. De Netflix serie Space Force heeft in seizoen 1 10 afleveringen en in seizoen 2 maar 7. Ik zie dit niet als eerlijk dat je dus hiervoor hetzelfde moet betalen.

Ook verwacht ik omdat je dan toch per seizoen betaal dat series korter zullen worden want. Dus of dit de juiste oplossing is vraag ik me af.
Tja dan moet men gaan rekenen per serie, of per seizoen. En dan aan de hand wat het kost om die te maken. Dan krijg je een soort online videotheek. Maar ik denk dat je dan een stuk meer gaat betalen. Stel dat je dan bijv heel Game of Thrones wilt zien, dan gaan ze wel meer rekenen dan 10 euro.

Dat is ook heel de opzet, het is erop gebouwd dat mensen kijken en als ze dan een paar maanden niet kijken dan loopt dat abonnementje lekker door. Pay per view zou een stuk minder opleveren en misschien uiteindelijk duurder uitvallen voor de consument.

Het voordeel voor de streamers is wel dat je niet meer aan account sharing kunt doen.
Dan zit je steeds met een andere UI/UX, wat gewoon vervelend is.
Wow. Als nu zelfs een andere interface al als té vervelend wordt bevonden dan is het wel droevig gesteld. Ik gebruik meerdere streamingsdiensten en ben nog nooit verdwaald in een interface.
Daarnaast het probleem dat bepaalde series maar deels op een service staan en deels op een andere
Dat los je toch juist op door zoals ik zeg per maand een andere dienst af te nemen als teveel diensten je te duur zijn...
Dan heb jij waarschijnlijk nooit te maken gehad met personen voor wie de "intuïtieve" interface niet zo vanzelfsprekend is. Ik ben het eens met @Marve79 dat zeker voor oudere mensen het lastig is om alle veranderingen bij te houden. Het gaat hier dan niet om als alles goed gaat, maar juist als het even niet gaat zoals verwacht of als ze iets verkeerd indrukken en dan die fout moeten herstellen. Voor mijn schoonmoeder van 89 probeer ik alle apparaten waar een fysieke home knop op zit zo lang mogelijk actief te houden, want dat is haar redding als ze vastloopt in de menu's.
Maar hoeveel mensen die echt niet / amper overweg kunnen met de tegenwoordige technieken zullen ook nog een streamingsdienst afnemen.

Jouw schoonmoeder van 89 bijvoorbeeld heeft denk ik geen Netflix. En uiteindelijk heb je die fysieke home knop voor een streamingsdienst ook gewoon in de vorm van een return of exit knop ofzo op je afstandsbediening. Ze moeten dat alleen wel onthouden, dat is vaak het probleem haha.
Het ging er in mijn reactie niet alleen om de streaming diensten, maar in het algemeen over de veranderende menu's (al zou ze best Netflix willen gebruiken hoor :P), maar je zult verbaast zijn wat ze allemaal nog digitaal doet op haar leeftijd. Alleen omdat ze ook wat minder goed ziet moet ze veel op ervaring doen omdat ze de kleine lettertjes niet kan lezen. Aangezien Ziggo ook zijn interface heeft veranderd moet ze het veranderde menu weer gaan leren, maar Ziggo maakt het haar niet makkelijk met alle kleine knopjes op de afstandsbediening en dat de decoder apart is van de TV.

Ik vind het een beetje te kort door de bocht om te stellen dat mensen obv leeftijd of gebrek kennis geen streamingdiensten moeten/kunnen nemen. Niet iedereen is opgegroeid in de digitale wereld en voor die mensen mag het best wat simpeler opgezet worden vind ik.
Wow. Als nu zelfs een andere interface al als té vervelend wordt bevonden dan is het wel droevig gesteld.
Ik moet mensen bijna dagelijks uitleggen waar ze het "Start Menu" moeten vinden in windows. Dit zit er al zeker sinds Windows 95 in en was ik zelf nog in productie tot Q1 '96 en zijn de mensen die ik dat moet uitleggen bijna 2x mijn leeftijd en gebruiken windows al veel langer dan ik. Binnen en buiten werktijd. Moet je na gaan als die elkemaand een andere interface hebben. Dan heb ik het nog niet eens over verwarrende en vervelende UI ontwerpen zoals Amazon Prime.

Niet iedereen is even handig met technologie in welke vorm dan ook. 'even' switchen voor deze mensen is erg lastig.

Persoonlijk zit ik bij m'n neef in zijn pakket. Daarnaast heb ik Amazon Prime, wat eigenlijk het account van mijn huisgenoot is Disney+ sinds kort op jaar basis aangeschaft. Wij beiden hebben ook nog Crunchyroll. Verder hebben wij Internet Only omdat we zelf geen zenders kijken en vonden dat we meer baat hebben bij een gigabit verbinding.

EDIT: Start menu kwam er in '95 in en niet pas in '98.

[Reactie gewijzigd door Indentical op 22 februari 2022 12:27]

windows 3.x had al een start menu :)
Heb je aandelen ofzo.....

Mijn moeder zit bijvoorbeeld al regelmatig in de verkeerde app omdat ze niet weet dat serie X van disney is, en serie Y op netflix te zien is.

NATUURLIJK zijn voor al deze dingen oplossingen, en de meeste tweakers zullen het niet eens als probleem ervaren, maar de realiteit is dat al deze kleine ergernissen en versnippering van content bewust ingebouwd worden en in stand gehouden worden door de streamingsdiensten puur om meer geld te verdienen terwijl ze zich er 100% van bewust zijn dat de gebruikers ervaring er minder door is.
Nou dat is gewoon en kwestie van gewennin en leren dat je twee apps hebt en niet een. je hebt ook meerdere tv zenders, weten dat dat eigenlijk verschillende aanbod is moet je ook leren toch?
en ja streaming diesnten runnen deze diensten om geld te verdienen, niet om het gratis weg te geven en ze doen er alles aan dat je bij ze blijft door je het heel makkleijk te maken om iets te vinden wat je leuk vind.
Ja klopt, want het navigeren door deze diensten is zo enorm lastig. Het is hier in Nederland ook wel altijd van 'ik wil alles, maar het mag niks kosten'. Als alle diensten onder 1 abonnement zouden vallen voor €9,99 per maand, dan zouden ze nog hun account delen.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 februari 2022 11:08]

Ga eens op bezoek bij mensen die niets met technologie hebben of wat ouder zijn. Bij elke update van Windows/Android/tv box van provider etc worden die half gek omdat ze het menu net door hadden en elke twee jaar weer alles op een andere plaats staat. Laat staan dat je elke keer van streamingdienst verandert, voor veel mensen is dat inderdaad ingewikkeld ja.
Waar een wil is, is een weg. Als je iets wil moet je dat gaan leren, zo enorm moeilijk is het niet. De app openen en je hebt een overzicht van de films en je hebt een zoekbalk rechts, dan weet je volgens mij 90%. Als je het niet belangrijk genoeg vind om te leren dan heb je waarschijnlijk andere prioriteiten, wat natuurlijk prima is.

Mensen die wel iets met technology hebben moeten dit ook opnieuw uitzoeken, net zoals mensen die niks met auto's hebben maar bij nieuwe auto's ook weer zaken moeten uitzoeken of ze er wat mee hebben of niet, en dat geldt voor alles.
Je zult je nog verbazen over de verstandelijke vermogens (of het gebrek er aan) van grote groepen medeburgers. Een wil en een weg, dat is mooi gezegd, maar zo werkt dat niet. Voor jou en mij maakt het niet uit, maar er zijn genoeg mensen die veel tijd nodig hebben om iedere verandering opnieuw te leren. En omdat alles in deze snelle tijd aan de lopende band verandert, kunnen ze het niet of nauwelijks bijbenen.

Een mooi filmpje (als de link werkt) is het volgende. Dit laat zien dat grote groepen mensen eigenlijk niet met onze maatschappij mee kunnen komen. https://youtu.be/P2mxdrTP-os
Dan zit je steeds met een andere UI/UX, wat gewoon vervelend is.
Nu ben je gewoon onzin excuses aan het bedenken. Je tweede punt kan ik zeker bij inkomen, maar je eerste punt raakt kant noch wal.
Jij hebt duidelijk nog nooit met mensen hoeven dealen toen er ergens een knopje van plek wisselde in een stuk software.
Gelukkig ben je niet verplicht om een abonnement op een streamingdienst te nemen en heb je dus enkel vrijwillig last van een slechte ervaring.
Dat steeds wisselen is 'werk' en dat wil de gemiddelde kijker helemaal niet. De streaming-dienst trouwens ook niet. Bij Disney+ maken ze daar geen geheim van: het jaar abonnement is een stuk goedkoper dan een maandabonnement. ViaPlay idem ditto. Bovendien worden nieuwe series bij Disney+ bewust wekelijks vrij gegeven. Alles om de kijker zo lang mogelijk vast te houden.
HBO Max gaat dat (waarschijnlijk) ook doen: een introductietarief dat laag blijft zolang je abonnee blijft.
Steeds van service wisselen is dus niet alleen 'lastig' en hindert je in je kijkgedrag, het wordt ook actief ontmoedigd door de leveranciers van de services.
Ik geef alleen aan dat er opties zijn voor mensen die het allemaal te duur vinden.
Bovendien worden nieuwe series bij Disney+ bewust wekelijks vrij gegeven.
Klopt ook hoor. Dan heb je weer het feit dat iedereen alles op de release dag wil zien. Ikzelf vind het geen probleem om een serie bijvoorbeeld na een tijdje pas te bingen i.p.v. iedere week een aflevering. Zo heb je gelijk het voordeel dat je goed in de serie zit.
Oh, dat doe ik ook. Vorige week pas Boba Fett gekeken, juist om die reden. Die wekelijkse afleveringen, dan ben ik na 3 weken alweer vergeten dat ik die serie keek :-D
Opzich is het switchen tussen de diensten mogelijk. Maar volgens mij prijzen de diensten juist het gemak aan. Dat je elke maand dienst A moet opzeggen en dienst B weer moet aansluiten en visa versa is alles behalve gemakkelijk. Vergeet niet dat "we" het al heel irritant vinden als je per ongeluk uitgelogd wordt uit een app, laat staan als je dit elke maand moet gaan doen.
IK vermoed dat streamingdiensten hierop gaan reageren door series en afleveringen maar een beperkte tijd beschikbaar te stellen. Eigenlijk zie je hiervan al de voorbode. Waar het Netflix model was gelijk hele series te droppen. Het verwijderen van complete series of seizoen van series zie je inmiddels ook al gebeuren. In vorige draadjes over streamingdiensten is hier ook al veel gediscussieerd. De streamingdiensten zijn natuurlijk ook niet gek en zien natuurlijk ook al die hoppers van een maandje natuurlijk ook wel en dat schiet dan ook niet voor ze op.
Netflix zal een eigen serie niet beperkt gaan aanbieden. Dat gebeurd alleen met series die ingekocht zijn en waar het contract van afloopt. Als die serie dan amper wordt bekeken zou Netflix gek zijn als ze een nieuw contract voor die serie afsluiten.
De goed bekeken series zijn juist publiekstrekkers, die zullen ze echt niet maar een beperkte tijd beschikbaar stellen.
Blijft koffiedik kijken hoe het hele streaming gebeuren zich gaat ontwikkelen. Kan alle kanten opgaan, bijvoorbeeld dat zaken alleen terug te zien met een extra abbo of pay per view. Nu het aantal abbo's niet meer enorm stijgt en het Netflix aandeel toch behoorlijk is ingestort van $691 naar $391 per aandeel. Verwacht ik ook bij eigen materiaal wel creatieve trucs om mensen vast te houden. Want dat tijdelijk hoppen van ene dienst naar andere levert voor de streamingdiensten uiteindelijk weinig op en is ook geen goede basis om uiteindelijk verder te gaan.
Vind ik niet. Ik zit hier met drie kinderen die allemaal willen Netflixen, en dan willen pa en ma graag ook weleens een film of serie kijken. En ja, dan komt het voor dat je s'avonds 4 schermen nodig hebt, en gelukkig kan dat dus ook.
Ik probeer alleen te zeggen dat de optie er zou moeten zijn. Ik wil niet zeggen dat ze de 4 schermen optie niet mogen/moeten aanbieden. Misschien willen jullie wel weer 4 schermen, maar is het beste beeld overbodig.
De aanbieders zouden hierin wat flexibeler mogen zijn. Aanvinken wat je nodig hebt.
Daar kan ik zeker in meegaan inderdaad, echter denk ik dat dit teveel versnippering voor hen is.
En bij vele abonnementsvormen geldt dat als je één handigheidje meer wilt, ze je gelijk helemaal kunnen knippen en scheren.
Voor de paar mensen die de moeite willen nemen is dit de oplossing. Uiteindelijk dient gemak de mens, en kiest de meerderheid, denk/verwacht ik, toch voor gemak. Iedereen vind dat gemak op zijn eigen manier, welke manier dat ook mag zijn.
Elke keer switchen voor wat amusement, sorry heb wel wat beters te doen.
Dat zijn diensten met een "vast" aanbod die je op noemt, er komt natuurlijk zat nieuws bij en er verdwijnt ook een boel. Abonnementen zoals F1TV waar live spul op uitgezonden wordt (ja terugkijken kan natuurlijk wel)zit dat constante wisselen er niet in.
Je kan ook een maandje Netflix en Disney+ om er maar even 2 te noemen afwisselen en dan kijk je lekker wat daar op dat moment aangeboden wordt.
Dit klinkt als een (ongunstige want per jaar betalen is goedkoper) oplossing voor iemand die alleen woont. Maar probeer eens je vrouw en twee kinderen uit te leggen dat ze over twee maanden verder kunnen kijken.

Als je je Netflix account deelt met iemand anders en die deelt zijn Disney+ account met jou, dan betaal je allebei de helft van de prijs maar je consumeert allebei ook de helft van de streams want je gaat niet opeens twee keer zo lang tv kijken. Dat lijkt me een prima oplossing die de streamingdiensten moeten omarmen, anders komt er inderdaad heel snel een popcorn time 3.0.

Mensen zijn immers bereid gebleken gewoon te betalen voor hun content, maar dan moet het wel een eerlijke prijs blijven. Zolang er geen overkoepelende service is die de aanbieders proportioneel naar kijkgedrag uitbetaalt, dan maken mensen deze service zelf door accounts te delen. Als dat wordt verboden, dan geld het adagium/businessmodel van miljardenbedrijf Valve: Piracy is almost always a service problem.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 22 februari 2022 13:49]

Als het alleen maar van streaming dienst veranderen is, is het nog leefbaar.
Maar zodra je een VPN nodig hebt, om bij bepaalde content te komen*, ga je al richting het illegale toe.

En als je dan toch al naar het illegale toe gaat, kan je net zo goed torrents/nzb/... gaan downloaden. Wat bijna minder moeilijk is, dan het legaal te willen doen.

*) In een wereld, waar ik instant content krijg van over de hele wereld. Vind ik het afschermen van content per regio echt niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg mensen die er voor willen betalen. Waarom ze het dan lastig maken voor het alleen in de VS ter beschikking te stellen?
Nee, het probleem is dat iedereen het eigen wiel wil uitvinden om zo veel mogelijk cash binnen te harken.
Netflix was een fantastisch initiatief. Maar sinds de ene na de andere nieuwe dienst, draait mijn usenet harder en harder.

En dat afwisselen. Leuk voor weet-ik-veel. Ik heb daar geen zin in. Daarnaast, meer content is duurder abonnement maar ga je ook veel meer kijken? All you can eat is een hopeloos model.
Het lijkt me slimmer als hier in mee-bewegen. En juist een abonnement bieden die je "legaal" met (een aantal vaste) mensen buiten je huishouden kan delen. Tegen een paar euro extra ofzo.
Ah, ik dacht dat 4 schermen tegelijkertijd kijken simpelweg voor 4 personen stond :+

Waarom zou een enkele persoon op 4 verschillende schermen tegelijkertijd willen kijken? Of is het pas delen als je het buiten je gezin deelt?
Ik neem aan dat het pas delen betreft als het buiten je huishouden is. Maar kan het niet vinden in het bronartikel, dus de definitie van 'delen' blijft onduidelijk.
Netflix zegt in haar voorwaarden (art. 4.2) dat "The Netflix service and any content accessed through the service are for your personal and non-commercial use only and may not be shared with individuals beyond your household." Zij gebruiken "sharen" dus als "binnen je huishouden", dus de sitautie die @killerbie schetst.

Vorig jaar meldde Netflix nog harder te gaan optreden tegen mensen die accounts delen buiten hun huishouden, zie nieuws: Netflix test waarschuwen van gebruikers die account van een ander geb...
Precies. Wat ik bedoelde was dat niet duidelijk is hoe in het onderzoek 'delen' is gedefinieerd.
Hoe zijn ze gekomen tot de getallen die genoemd worden..
Dat mag dan wel zo zijn maar als ik Netflix gebruik bij mijn moeder terwijl wij als gezin daar op visite zijn dan vind ik daar moreel gezien niets mis mee. Nog even afgezien dat ik van mening ben dat zoiets werkt als het uitlenen van een boek (of DVD...) lijkt me dit toch een duidelijke use-case waarbij je wel binnen je huishouden blijft. Of zou het dan weer wel mogen als het een camping betreft waar oma dan toevallig ook is, maar in haar eigen huis niet?

De definitie van delen is onduidelijk, je moet alvorens je zo'n onderzoek begint dit soort dingetjes duiden. Dat geeft het onderzoek krediet.
Vooral dat laatste. Vergelijk het met je tv provider waarbij je max 3-5 kastjes voor net zoveel tv's kunt plaatsen, in een gezin is dat niet ongebruikelijk. Als je de kastjes kon aansluiten op een ander adres dan deden we dat ook, dat scheelt voor buren/familie weer een tv abonnement.
WTF dude, vreemde redenering van je...
Is voor gezinnen waar mogelijks door meerdere personen gelijk naar iets wordt gekeken

vb in de woonkamer de ouders
in slaapkamer 1 de zoon
in slaapkamer 2 de dochter
Wil je bij netflix 4k dan zul je gewoon het duurste abbo moeten nemen inclusief 4 streams ook al ben je alleen.
wil je 1 stream krijg je sd kwaliteit.
2 streams krijg je HD kwaliteit.
Wat dit alles in de hand werkt. Want er zijn zat mensen die alleen zijn en 4k willen kijken. Die hebben vervolgens nog 3 streams over, terwijl ze er maar 1 nodig hebben. Logisch dat je dan dit krijgt. Als men maatwerk zou leveren, zou men niet dit soort profielen bieden maar een extra prijs per stream of per kwaliteit. Maar dat kost ze geld, dus vandaar dat ze met deze 'duidelijke' keuzes komen (waarbij de goedkoopste eigenlijk geen realistische optie is maar slechts bestaat om de andere twee aantrekkelijker te maken).
WTF dude, dan deel je het account toch nog? Met je kinderen.
Dan moet het artikel de definitie van delen eerst maar eens duidelijk maken.

Dus als mijn zoon boven zit mag ik mijn account wel met hem delen, maar als hij naar vrienden gaat niet? En als hij op zijn studentenkamer zit?
Mag ik wel kijken wanneer ik bij mijn ouders ben? Mogen zij kijken als ik daar niet ben? Hoe gaan ze dat controleren?

Zoveel vragen en het boeit me zo weinig :+
Delen binnen je gezin is iets anders dan delen met jan en alleman.
Vind jij.

Blijkbaar staat in de voorwaarden dat je mag delen binnen je "household". Wat dat precies is verschilt per definitie. De simpelste is iedereen die in 1 huis woont. Dat hoeft dus niet perse je gezin te zijn, maar dat kan ook iedereen in een studentenhuis zijn.
Ik vermoed dat ze expres 'household' gebruiken en niet 'gezin', omdat ze als puntje bij paaltje komt zullen willen beargumenteren dat een 'household' op 1 adres zit, terwijl een 'gezin' dat niet ten allen tijde hoeft te zijn.

Ik vorm ook een gezin met vrouw en kinderen in Zuid-Afrika. En inderdaad, ik betaal hier Prime en zij betaald daar Netflix en we gebruiken aan beide kanten beide. Maar we zitten op 2 adressen, dus technisch gezien misschien 2 'households'.
Het lijkt me slimmer als hier in mee-bewegen. En juist een abonnement bieden die je "legaal" met (een aantal vaste) mensen buiten je huishouden kan delen. Tegen een paar euro extra ofzo.
Waarom zo'n gekke constructie legaliseren? Waarom dan niet de abonnementen goekoper maken zodat mensen niet hoeven te delen? Ga er maar van uit dat die diensten weten dat de accounts gedeeld worden en dat ze dat in de prijs hebben verwerkt.

Dat delen lijkt goedkoop maar is het niet want mensen laten hun abonnementen te lang doorlopen omdat niet duidelijk is wie er nog van gebruik van maakt. Mensen zijn dan zo "sympathiek" dat ze het nog wel even door laten lopen om niet "flauw" te zijn tegen die persoon die nog "even" die ene serie wil afkijken.
Om het maar niet hebben over valse argumenten zoals "als we delen kunnen we ook wel HD nemen" of juist het omgekeerde, waar mensen meebetalen aan het "luxe" abonnement zonder dat ze dat zelf gebruiken.

Laat je niks wijs maken, de streamers weten precies hoe het gaat en vinden het prima zo.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 februari 2022 13:39]

Volgens mij laten ze het juist allemaal bewust toe. Ik merk dat mensen vaak hun abo's langer laten doorlopen omdat ze denken dat anderen er nog gebruik van maken.

M’n vriendin heeft er ook twee stopgezet toen we erachter kwamen dat haar vrienden er ook nooit naar keken ;) .
Ik weet dat Netflix al een lange tijd zegt dat ze gaat handhaven op accounts delen, maar ze hebben nog niet echt moeite genomen om dit te doen.. Ik deel bijvoorbeeld eee account met mijn moeder (andere stad), broer (andere stad) en vader (Portugal), dus ze zouden dit heel makkelijk kunnen zien, maar het werkt nog steeds.
Tja, en het gevolg dat het mogelijk is en mensen gewoon zo weinig mogelijk willen betalen.

Tuurlijk speelt de versnippering wel mee en zal hier ook verder aan bijgedragen hebben, maar zelfs toen er zo'n beetje alleen nog maar Netflix was speelde dit al en werd er al heel veel gebruik gemaakt van gedeelde accounts.

En de opzet van de abonnementen ook niet vergeten. Tegenwoordig hebben heel veel mensen een 4k tv, maar om 4k bij netflix te krijgen MOET je het duurste abonnement nemen. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen 4 devices nodig, maar ja... kan alleen die optie kiezen.
Klopt wat je zegt 4k is duurste optie bij netflix en ook meteen 4 streams. Dan kun je die dus ook net zo goed delen.
Ik heb ondertussen al weer wat Bluray's aangeschaft, zover dat nog kan voor de NL markt.

Het word nu echt te gortig. Apple+, Netflix, Amazon, Disney+, Viaplay, HBO Max, Videoland, SkyShowtime, YouTube, ... Content word versnippert, maar men gaat nog veel verder. In de Apple iTunes store zijn al films verdwenen voor huur/aanschaf - je kan die alleen nog kijken met abbonement op een streamingdienst! Ook Blurays voor de NL markt zijn spaarzaam geworden.
Je kunt je er natuurlijk ook gewoon bij neerleggen dat je niet alles hoeft te kunnen zien. Wat je niet weet dat je mist mis je ook niet. Volgens mij maken mensen zichzelf helemaal gek door FOMO.
Makkelijk gezegd.

Als je 4 jarig kind fan is van een serie, en die plotseling naar een andere dienst verhuist, nog voordat je het hebt afgekeken, dan vloek je toch wel even.
Aan de andere kant, vroegah was je gewoon te laat thuis om de serie af te zien of moest je de videobanden al terugbrengen voordat je kinderen alles gezien hadden. Dan had je pech of kostte het nog een keer geld als je het toch wilde kijken :) Enige lessen op het gebied van teleurstelling en dat niet alles altijd kan, waardevolle lering voor een kind!
Zelfs als je deze totale onzin gelooft (sorry ik heb echt geen boodschap aan 'vroegah', we zijn nu en de beperkingen van lineair kijken zijn er niet meer): ik betaal nog altijd hetzelfde bedrag voor de service maar voor een van mijn gezinsleden is die nu minder waardevol, en dat zonder communicatie hierover, van de ene dag op de andere was de serie weg. Enkel en alleen omdat contentboeren lekker monopolie spelen en series uitruilen om klantjes dusdanig te pesten om toch maar nog een abo af te sluiten.

Dit is echt zo ongelofelijk klantonvriendelijk en het houdt een keer op. Voor alles wat niet in het NL moet heb ik in elk geval weer de grote wijde zee ontdekt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 februari 2022 13:18]

We leven inderdaad nu, tegelijkertijd, beperkingen zijn er nog steeds. En dat levert teleurstelling op, zo nu en dan. We zijn gewend dat alles altijd beschikbaar is, maar dat is blijkbaar niet altijd zo, hetzij door monopolie, hetzij door serviceproblemen, hetzij door internetproblemen. Moet je een paar euro dokken om toch te krijgen wat je wilt, als je het stante pede wilt, dat is een optie. Of relativeren: we kijken wel wat anders, want ik ga niet nog eens x euro betalen voor die ene serie. Dat vermogen om te relativeren is nu lastiger, als we zoveel gewend zijn dat het frictieloos gaat. 'Vroegah' was je blij met die ene film die je met moeite door weer en wind bij de videotheek haalde voor 3 gulden. Nu kun je voor een paar euro een hele maand alles kijken wat je maar wilt, en word je boos als het opeens niet kan of iets meer euro kost.

Daarom is het niet slecht om af en toe toch wat teleurstelling zoals deze te hebben voor je kind, dan groeit het niet op met dat alles altijd kan en moet kunnen. Want dat kan - ondanks alle vooruitgang - nog steeds niet.
Sorry, maar ik heb toch echt 0 boodschap aan een vreemde op het internet die mij gaat zeggen hoe ik mijn kind moet leren omgaan met teleurstelling, erg bedankt voor je advies maar het is echt duizend procent ongevraagd en ongewenst.
Nu kun je voor een paar euro een hele maand alles kijken wat je maar wilt, en word je boos als het opeens niet kan of iets meer euro kost.
Ik sluit een abonnement af gebaseerd op een bepaald aanbod, en dat aanbod wordt zonder waarschuwing eenzijdig aangepast terwijl mijn abonnement nog loopt. Euh, ja, dat vind ik irritant. Als jij dat verwend vindt, prima, maar ik vind dat dat ik als consument gewoon in de maling wordt genomen daarmee.
Niet alles maar gewoon hetgeen je wil zien. Als ik bv Squid Game, Star Wars en The Grand Tour wil volgen heb ik al drie verschillende diensten nodig, ongeacht wat er nog meer op die diensten te zien is. De roep om een enkele dienst met een completer aanbod wordt steeds groter, nu is het net alsof we drie verschillende tv abonnementen aanschaffen voor de NPO, RTL en SBS te kijken terwijl we op de kabel gewoon naar al die zenders kunnen zappen.
Nee maar dit is toch precies het zelfde eerst met de reguliere tv en een pakket voor sport, pakket voor film1 , pakket voor porno etc etc
Het zou best wat makkelijker mogen zijn om de diensten aan en uit te zetten zodat je makkelijker te maandelijkse pretpakketje kunt wijzigen.
Of je download gewoon.
Iets moeilijker net zo handig.
Maar nog steeds niet legaal
Jammer dan. Ze hebben al geïncasseerd via de thuiskopieheffing dus ik sta daar moreel heel flexibel in.
Wat een kolder, die thuis kopie heffing is totaal niet in verhouding met. Dat is bijna het zelfde oww ik mag je auto wel meenemen aangezien ik toch al wegenbelasting heb betaald.
We hebben een hoop streamingdiensten in onze vriendengroep gedeeld. En dat heeft niets met fomo te maken. Maar met gemakzucht.
Paramount+ is ook een nieuwkomer ;(
Word een onderdeel van sky showtime
De volgende stap is dat aanbieders van deze streamingdiensten hier tegen optreden en het gevolg daarvan gaat zijn dat torrents plotseling weer heel interessant worden.
Ik heb serieuze twijfels dat streamingdiensten bewust betalende klanten van hun netwerk af gaan schoppen. Dan zijn ze een dief van hun eigen portemonnee, want die klanten komen daarna niet meer terug. Je maakt gelijk het vertrouwen in je streamingdienst met dat soort acties kapot.
Tja, het komt door de mensen zelf die de abonnementen nemen. Als iedereen maar op één of twee platformen zou blijven zou het niet versnipperen. Dit is een gevalletje voor de streamers, door de streamers.
Tja, het komt door de mensen zelf die de abonnementen nemen. Als iedereen maar op één of twee platformen zou blijven zou het niet versnipperen. Dit is een gevalletje voor de streamers, door de streamers.
Zo werk het dus niet. Als een studio zelf besluit om een nieuwe streamingdienst op te zetten en zich van een andere dienst terugtrekt omdat ze exclusiviteit willen, dan heb je als volger van een serie weinig keuze. Of de streamingdienst afsluiten, of de boel illegaal downloaden.

Daarom zijn doorlopende series ook zo'n fantastisch stukje klantenbinding. Disney heeft met Netflix bijvoorbeeld een prachtige 'bait and switch' gedaan via de Marvel films en series, eerst iedereen lekker maken voor Marvel en dan naar je eigen streamingdienst vertrekken.
Je hebt ook een derde keuze, het kopen op schijf voor zo ver mogelijk. Is die optie niet beschikbaar, jammer dan. Overigens, niemand verplicht jou om bepaalde content te kijken, laat staan verplicht een abonnement af te nemen. Jouw reactie rammelt dus aan alle kanten.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 22 februari 2022 12:21]

Dat is geen "keuze", dat is gewoon pech gehad dus. Je bevestigt hiermee juist dat er geen sprake is van marktwerking tussen streamingdiensten, want er is geen gelijkwaardige concurrentie.

Vanuit de streamingdiensten gezien is 'downloaden' hetzelfde als 'niet kopen', want de omzet die ze er in allebei de situaties aan overhouden is nul. Overigens is dat ook zo als een serie niet meer in een bepaald land te zien is. "Stemmen met je portemonnee" is voor boycotten of downloaden niet verschillend: In beide gevallen geef je geen cent uit.

Het enige wat er dan nog overblijft is dat studio's verontwaardigd zijn als je een serie via illegale wegen kijkt. En dat is veel meer een ethische kwestie dan een juridische.
Laat ze, ik draai een VPN server thuis, en daar kunnen ze dan op inloggen en krijgen het zelfde IP als ik.
Het ergste van al die verschillende streamingdienst vind ik het onthouden op welke bepaalde series te zien zijn. Het is er niet overzichtelijker op geworden en in de toekomst wordt het nog erger.

Ik ga deze app maar eens uitproberen. https://oneflix.app/
Ken je Justwatch ook al? Wordt hier al een tijdje gebruikt, niet altijd vlekkeloos met het starten van gevonden media, maar dan nog erg informatief of en waar iets te streamen valt. Ik zie voor Oneflix niet direct een Android TV oplossing, zoals bij Justwatch wel?
Nee, die kende ik nog niet. Ik zal het eens bekijken. Thanks!
Ik ben recentelijk weer mijn piratenhoed wezen afstoffen, ze kunnen het bekijken. Ik betaal Netflix sinds het begin, maar het begint tamelijk vervelend te worden.
Ik betaal dan weer wel voor spotify en videogames. Het enige wat ik download zijn films en series.
Torrents en usenet zijn al een tijdje weer in de lift vanwege diezelfde redenen.
Guilty as charged. Ik lift mee op Dinsey+. Ik deel Netflix en NLziet.
Ik ben bang dat als dit aan banden gelegd wordt dat ik alles behalve NLziet opzeg. Dat je iets deelt, ben je afhankelijk van de ander.
Ik deel Netflix, Disney+, Prime Video en een boel andere diensten (zoals O365) met mijn directe familie. Centraal geregeld, iedereen krijgt van mij eens per maand een tikkie voor hun deel en nooit problemen mee gehad.

Als ze dit inderdaad onmogelijk gaan maken dan vrees ik dat het resultaat is dat mijn Plex server een stuk drukker gaat worden en ik de andere abonnementen opzeggen. Niet de moeite waard als je niet eens meer met je eigen ouderlijke gezin mag delen met hoe versnipperd de content tegenwoordig is.
Hoe kan je O365 delen?
Met Microsoft 365 Family kun je met 5 mensen delen:
https://www.microsoft.com...-products?tab=1&market=nl

Dat kan via een uitnodigingslink.
Tja, een familie pack delen met je familie is toch iets anders dan wat de meeste doen (ik inclu)
@Oon @willemd
Gezinsabonnement, kan je met vijf personen met ieder vijf apparaten Office en OneDrive gebruiken.
6 tegenwoordig. daar kwam ik achter toen ik m'n moeder toevoegde (in 2020 al!). Het was 5 (1 + 4) toen ik het voor het eerst afsloot.
Zoals al gezegd een Family/gezinsabonnement, dus je krijgt 5 licenties die je kan uitdelen
Hier doen wij het ook steeds meer. Komt enkel door Netflix eigenlijk. Amazon, disney en videoland vallen nog wel mee qua tarief. Het is vooral Netflix die het duur maakt.
Wat heet duur? Netflix is een stuk goedkoper dan vroegah, toen je al gauw zo'n 30 a 40 Euro p/m kwijt was aan het huren van DVD's, of videobanden.
Als je zo redeneerd dan is Netflix niet duur, maar niet iedereen huurt elk weekend 3 films. Wij kijken hooguit 1x per week een paar afleveringen van een serie en niet of nauwelijks een film. Dus dan vind ik persoonlijk Netflix ineens niet zo voordelig.

Eigenlijk zit het probleem mijn inziens bij de Ziggos van deze wereld, die zijn te duur. Met een TV abonnement waarvan ik het grootste deel van deel van de zenders niet weet te vinden. Binnenkort krijgen we glas in de wijk en wellicht maar eens kijken wat je als alternatief hebt voor een TV abo en wat ook nog eens gebruiksvriendelijk is (WAF)
TV abonnementen heb ik al jaaaaren niet meer. Keek eerst via Canal Digitaal (schotel), maar werd op een gegeven moment niet goed van al die bagger, die uitgezonden werd. Zodra Netflix in NL op de markt verscheen heb ik gelijk een abonnement afgesloten. Tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt van gehad! En als wij wel eens een blockbuster film willen kijken, dan gaan we gewoon naar de bioscoop.
Duur heet dat Netflix dubbel zo duur is als Disney+, en 6x zo duur als Amazon Prime.
Met het verschil dat het aanbod op Netflix een stuk groter & diverser is. En sowieso zou ik nooit bij een dubieus bedrijf als Amazon een abonnement afsluiten, maar dat is een ander verhaal...
Ik betaal 16 euro omdat ik UHD wil. Maar we zijn maar met z'n tweeen, dus die 4 schermen hoef ik niet. Daarom deel ik het met m'n moeder. Zij betaalt alleen voor de 2 schermen extra en wij krijgen daardoor de UHD. Scheelt toch 4 euro per maand (en voor m'n moeder scheelt dat 8 euro per maand).
meeste streaming diensten doen de 'kpn tactiek'; goedkoop in de markt zetten, klanten verzamelen - wanneer die drempel gehaald is, prijs omhoog - steeds weer een beetje.

na tijdje is die prijs de morele 'max' gepasseerd, en krijg je dit account-sharing
Was dat niet de Amazon tactiek, oftewel de tactiek van elke grote business dat tegelijkertijd ook de concurrentie opkoopt :+
ben langer bekend met kpn dan met amazon, zou kunnen. Maar om het beetje herkenbaar (dicht bij de deur te houden) vind ik KPN toch wel het school-voorbeeld van deze 'tactiek'

er is geen een diesnt van kpn waarbij dit niet gebeurd. prima, is een model .. maar als consument weet je 'beperkt' waar je aan toe bent.
Tja, dat is ook niet raar. Het is mogelijk om het te doen (aanbieders houden het niet tegen), en met die enorme versnippering van diensten is het op deze manier nog enigszins betaalbaar.

Ik maak zelf ook gebruik van diverse streamingdiensten, waarbij ik mijn abonnementen deel, én gebruik maak van abonnementen van anderen.
Ik zou liever zien dat ze sharing gewoon blokkeren en de abbo’s anders indelen. De huidige situatie gaat nergens over. Volgens de voorwaarden mag je alleen in 1 huishouden sharen maar niemand doet dat. Gevolg is hogere abbo prijzen want het gebruik over meerdere huishoudens met 1 account is gewoon hoger. Mensen die gewoon alleen een account hebben / binnen 1 huishouden betalen de hoofdprijs.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 22 februari 2022 11:03]

Hoe denk je dat te kunnen doen die blokkering?
Ip adres en meer metrics ? Genoeg services die dat zo doen. Met ipv6 wellicht iets trickier maar niet onmogelijk als je maar voldoende attributen meeneemt.

Ze zouden op zijn minst alternatieven kunnen bieden - bv een optie 4K met 1 scherm, 4K met 4 schermen maar je mag de 4 streams maximaal via 2 ip’s/ipv6 blocks streamen. (2-3 man thuis, 1 onderweg?)

Als ik nu 4K wil betaal je meteen voor 4 schermen terwijl ik dat niet wil.

Afijn..als de rem op groei doorgaat met o.a. netflix zullen ze dit uiteindelijk ook wel meer inperken.
De algemene voorwaarden van netflix spreken over " huiselijke kring ", niet over huishouden.
In die groep kunnen ook "huisvrienden" zitten volgens de nederlandse auteursrechten wetgeving.

https://www.auteursrecht....20familie%20of%20vrienden.
Je begeeft je nu in de categorie “cd’tje branden voor de backup” van vroeger :) Huiselijke kring in de context van media gaat over het algemeen om het vertonen van beeld/geluidsmateriaal in je eigen huis. Daar vallen bezoekers dan ook onder. Als we dan echt willen muggenziften dan kan je ook opzoeken wat een huisvriend/huiselijke kring echt betekend en dan gaat het om nauwe familie danwel “huisvrienden” die in de omgang bijna zoals hechte familie zijn. Als ik dan kijk naar alle account shares om mij heen dan voldoen de mensen daar vaak net zo goed niet aan. Agree to disagree kan ook he. :)
Of je neemt gewoon geen TV abbo, en gaat uit van de kosten die je daarvoor had, dat zoiets voor de streaming diensten zijn.

Nu heb ik: (per maand)
- Netflix €16
- AppleTV+ €4,17
- NPO Plus €2,95
- Videoland €8,99
- Disney Plus €7,50 (gaat eruit, niet boeiend genoeg voor mij)

Totaal €39,61 per maand. (32,11 als ik disney eruit gooi)

Voor TV met ‘plus pakket’ was een beetje het basis toevoegings pakket was kwam je ook al snel aan dat geld. Dan nog decoders en watever. En dan zat je dus de godsganze tijd reclame te kijken.

Voor gewone TV ben ik altijd van mening dat de gewone consument geld toe zou moeten krijgen om die marketingtroep de hele tijd te moeten zien.

Het valt allemaal dus best mee. (Naar mijn mening dan)
misschien kan je nog HBO max en viaplay erbij nemen :)
en discovery plus en amazon prime
Dat is de prijs inclusief internet volgens mij. Als ik zo snel op de Ziggo website kijk is het verschil tussen alleen internet en internet+tv slechts €11.

Daar kan je dus nog niet eens je Netflix van betalen.

Dus hoewel het zeker een optie is om zonder TV te nemen ben je nog steeds veel duurder uit met al die streaming.
Euhhh... 3e van Nederlanders? Dus 5,8 miljoen mensen? Dat lijkt me stug. Neem aan dat jullie 3e van Nederlandse streaming accounts bedoelen?
Afgezien van Netflix zie ik de reden tot delen niet echt, de prijzen zijn wat dat betreft elders prima. Teveel gedoe wat mij betreft.

16 Euro p/m voor Netflix voor 1 persoon is echter teveel wat mij betreft, dan maar delen. Als ik voor een 8 Euro een gewoon 4K HDR abonnement kon krijgen, zoals bij de concurrentie, zonder die "4 schermen" onzin, dan deed ik dat.
Afgezien van Netflix zie ik de reden tot delen niet echt, de prijzen zijn wat dat betreft elders prima. Teveel gedoe wat mij betreft.
Vaak zit men in een 'pooltje'. De één levert Netflix, de ander Disney+ en Prime Video, etc.

Alle abonnementen bij elkaar is best wel onhandig om te beheren (opzeggen wanneer het niet gebruikt wordt, opnieuw activeren...), en prijzig. Delen maakt het makkelijker en betaalbaar. Prime Video staat bijvoorbeeld drie streams tegelijkertijd toe en veel meer profielen. Het is bijna zonde om dat niet te gebruiken.

Voor streamingdiensten is het voordeel dat het abonnementen zijn die niet opgeheven worden, omdat er altijd wel iemand in het pooltje er gebruik van maakt.

Een mogelijke oplossing:
Laat alle diensten alles aanbieden via een gestandaardiseerde open API. Als gebruiker zie je dan via de front-end (website, Kodi!) alles wat alle diensten aanbieden (eventueel gefilterd op abonnementen die je al hebt). Al zoek je zonder filter iets waar je geen abonnement op hebt, dan krijg je de optie om een dienst die het aanbiedt voor een maand (minimale abonnementsperiode) af te nemen, waarna het abonnement meteen weer wordt opgeheven. Zo betaal je voor geen enkele dienst onnodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 februari 2022 11:07]

Ik hou het gewoon lekker bij 1 Netflix abonnement, alles wat wij willen zien hebben ze gewoon. En mocht er een keer iets op Amazon zijn, of Disney+ zijn, wat wij graag willen zien, dan zijn er altijd nog Torrents ;) Ik ga geen meerdere abonnementen p/m afnemen, zoveel vrije tijd hebben wij niet eens om dat eruit te halen!
Een mogelijke oplossing:
Laat alle diensten alles aanbieden via een gestandaardiseerde open API. Als gebruiker zie je dan via de front-end (website, Kodi!) alles wat alle diensten aanbieden (eventueel gefilterd op abonnementen die je al hebt). Al zoek je zonder filter iets waar je geen abonnement op hebt, dan krijg je de optie om een dienst die het aanbiedt voor een maand (minimale abonnementsperiode) af te nemen, waarna het abonnement meteen weer wordt opgeheven. Zo betaal je voor geen enkele dienst onnodig.
Daar had Buma/Stemra/Kuik mooi in kunnen stappen; ze hebben al deals met veel content-eigenaren/vertegenwoordigers, ze hoeven er alleen maar een viewer voor te maken en 10% bovenop de afdracht te rekenen en klaar!
Blijkbaar heb jij vroegah nooit videobanden, of DVD's gehuurd. Dat was een stuk duurder dan die paar Euro, die je kwijt bent voor Netflix! Mijn vriendin & ik kijken toch meestal samen, dus wij hoeven niet echt een abonnement te delen. Alleen als zij thuis is & ik werk, dan kijkt ze wel eens via mijn account.
Maar dat losten we op door samen te gaan kijken. Misschien is dat waar we weer naar toe moeten ;)
Teveel gedoe? Is echt geen gedoe hoor. Bij iedere streamingdienst kun je profielen aanmaken, en je kijkt gewoon op je eigen profiel. Voor de rest heb je alleen eenmalig de login en wachtwoord nodig.
Ik deel en kijk via gedeelde accounts naar o.a. Netflix, Disney+ en Prime Video. Werkt prima.
Zo blijf je bezig en krijg je weer een race to the bottom.
Dat is voor mij dus ook de reden waarom ik geen netflix heb. Hoeft op dit moment zelfs niet eens 4k te zijn, 1080p is ook al goed, maar sd voor standaard, geen denken aan.
Mis je dan niet veel content?
Nee, je sluit eerst een gewoon account af in NL of waar dan ook, dan 'ziet' Netflix dat je de content van NL of land van keuze hebt, dan stop je dat abo en sluit je vervolgens met zelfde account opnieuw af, maar dan met een Turkse VPN of proxy, dan krijg je de prijs van Turkije, maar de regional settings veranderen niet, dus je houdt de content dan.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 februari 2022 11:01]

1: Maak VPN verbinding met een Turkse server
2: Ga naar Netflix en maak een account.
3: Verbreek verbinding.

Uitslag: Minder dan 5 euro voor de 4k abbo. Content hangt af van waar jij bent. Dus als je op vakantie gaat, dan krijg je de content van dat land.

[Reactie gewijzigd door TheLastOttoman op 22 februari 2022 11:33]

Yes, maar registreer je eerst een account zonder VPN, heb je de content zoals bijvoorbeeld in Nederland. ;)
Sluit je daarna opnieuw af, met een Turkse VPN of (open) proxy, dan krijg je de prijs.
De content veranderd dan niet, omdat je binnen Europa dezelfde content kan zien als thuis. ;)
Betaal je dan alsnog met automatisch incasso of moet het dan met credit card? Beiden geen probleem maar ff benieuwd :P En wordt het in Lira afgerekend of Euro?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 februari 2022 12:25]

Ik heb geen idee, ik heb gewoon hier in NL afgesloten en ook ik deel mijn account en de kosten. Misschien dat je dan eea via automatische incasso naar Netflix Turkije overboekt. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 februari 2022 13:57]

Ohh ik dacht je hebt er zelf ervaring mee gezien je reacties. :+ Dan wacht ik wel ff of iemand kan bevestigen dat dit überhaupt wel werkt, wat de implicaties zijn, hoe er betaald wordt, etc. :)
Genoeg over te lezen online. ;)
Bij mij gaat het af van mijn creditcard in Euro's door 'NETFLIX.COM Amsterdam NLD'. Laatste bedrag was €3,66.
Nice! Dat zijn de betere prijzen. Krijg het hier helaas niet voor elkaar, jammer!
OK, maar dat weet Netflix toch dat je een NL instelling met een Turks abonnement hebt? het lijkt me erg simpel voor Netflix om die praktijk op elk moment dat het te populair wordt, dus Netflix te veel geld kost, te beeindigen...
Geen idee, ik werk niet bij Netflix. :)
Volgens mij is de content op basis van je IP waar je bent ingelogd, niet de nationaliteit van je account.
In verband met Europese wetgeving zijn ze verplicht om jou dezelfde content asn te bieden binnen Europa, als waar je recht op hebt in bijvoorbeeld Nederland. Netflix moet dus wel bijhouden op welke content je recht hebt om te kijken.
Content wordt aangeboden op actieve locatie, niet op accountlocatie. Alleen is de kans aanwezig dat Netflix je account helemaal uitzet omdat je niet vaak genoeg op je thuislocatie aanwezig bent
Netflix openen in incognitomodus?
Dat verandert helemaal niks aan hoe Netflix jou ziet, want ze checken dit op basis van IP-adres en andere factoren zoals DNS, niet of je browser in incognito staat
Nee, er wordt wel degelijk een accountlocatie ingesteld onderhuids. Vervolgens, door Europese regelgeving behoud je het recht op dezelfde inhoud waar je ook bent in Europa.
Wellicht dat dit juridisch klopt, maar ik merk weldegelijk verschil tussen het aanbod als in inlog hier in Amsterdam versus Frankfurt. Ik kon bepaalde seriies die ik in NL was begonnen niet verder kijken in Duitsland en visa versa.
ik dacht dat dat niet meer mocht, dat contentaanbod juist op basis van je "thuislocatie" moet zijn in plaats van je huidige locatie binnen europa.
of gaat dat in dit geval niet op omdat het specifiek een turks account is, en turkije op dit moment nog geen EU is?
Dan zouden er heel veel VPN-aanbieders nu in Europa een flinke moeten moeten krijgen, want die adverteren nog altijd met het kunnen kijken van Netflix-content uit andere landen
Kon je dat ook niet met Spotify?
Met Spotify is dit idem dito. ;)
6/4 = 1,50 klinkt nog beter
Maar dan ook voor een Turks salaris gaan werken.....
Deze kan ik niet laten ... zuinige nederlanders ! Enja ik ben een Belg :)

Tsja er zijn er zoveel en dikwijls wil je maar 1 of 2 dingen zien, en iemand anders heeft een abonnement daarop, dus delen we. Ik snap het wel. Wij doen het zelf niet, maar kan mij wel inbeelden dat velen dit gewoon doen. Maar wat is ook delen ? Als mijn zoon of dochter ergens anders kijkt is dat dan ook geflagged als delen ? Neem nu dat ze op kot gaan ofzo, kan mij wel inbeelden dat ze ook machine info doorsturen en vergelijken. Maar neem nu zoon koopt nieuwe laptop, op kot begint hij die te gebruiken, nieuwe machine, niet gekend ip etc. Ik denk in realiteit dat het nog wel meer zal zijn dan 1 op 3. En dit zal wel zo een beetje overaal zijn. En dat er meer en meer diensten zijn zal zeker niet helpen
Maar wat is ook delen ? Als mijn zoon of dochter ergens anders kijkt is dat dan ook geflagged als delen ?
Het onderzoek was zo te zien een vragenlijst, dus mensen die zelf aangeven dat ze niet betalen voor de streamingsdienst. Als uw zoon of dochter dat aangeeft in de vragenlijst telt dat als delen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee