De achterstanden zijn daar zó opgelopen, dat je aangifte soms pas na twee jaar wordt opgepakt. Dus dan ben je getraumatiseerd omdat iemand jou seksueel heeft misbruikt, dan moet je misschien wel twee jaar wachten totdat de politie er iets mee doet!
(...)
Ja een rant. Maar ik ken iemand wier aangifte al meer dan een jaar op de plank ligt terwijl de emotionele schade alleen maar groter wordt...
Aangifte doen is één ding, maar hulp zoeken voor het trauma is een parallel traject dat een slachtoffer (helaas) vaak het beste zelf kan starten. Natuurlijk lost dit het probleem niet op dat de dader voor een langere periode niet (en mogelijk zelfs nooit) vervolgd wordt, wat een onderdeel (maar niet het geheel) is van het verwerken van het trauma.
Om het grof te zeggen, het is niet de verantwoording van de politie om te voorkomen dat bestaande emotionele schade groter wordt. De verantwoording van de politie is 'boeven vangen', wat ze (kennelijk) niet goed doen. Voor alles over emotionele trauma's is het slachtoffer aangewezen op de zorgsector.
Uit het nieuwsartikel:
Met de 114,5 miljoen euro per jaar kunnen 700 fte worden aangenomen. Die gaan zowel in de wijk als 'op internet' werken, maar de precieze verdeling daartussen is onbekend. Grapperhaus zegt dat de agenten 'verbinding met de wijk' moeten krijgen, maar omdat veel criminaliteit 'is verschoven naar de online wereld' wordt er ook geïnvesteerd in 'digitale agenten'. Hun exacte takenpakket staat verder niet omschreven in de brief.
Aan dat takenpakket zouden natuurlijk ook sociale controles bij aangiftes toegevoegd kunnen worden, om te kijken of een slachtoffer de nodige hulp krijgt. Zo niet, dan kan het slachtoffer daarop gewezen worden (en kan de wijkagent misschien helpen met een opzetje richting de betreffende instanties). Enkel een luisterend oor kan bij veel mensen al veel goed doen, zelfs al wordt het onderliggende probleem niet binnen afzienbare tijd opgelost.
[edit]
@The Zep Man Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Ik stel toch niet dat het zorgtraject moet worden overgeslagen?
Nee. Je stelt niets over het zorgtraject, dus ik kan niet van jouw situatieschets beoordelen of de juiste instanties zijn aangehaakt. Je spreekt over emotionele schade die enkel groter wordt. Groeiende emotionele schade is niet iets voor de politie om op te lossen.
Ik geef alleen aan dat het lange traject onnodig leed veroorzaakt en de kans verkleint dat de misdaad wordt berecht. Dit is toch de taak van de politie, of zie ik het nou verkeerd??
De taak van de politie is boeven vangen. Dat lukt niet altijd om wat voor reden dan ook. Dat kan zijn omdat ze een enorme achterstand hebben, of omdat (bijvoorbeeld) de boef spoorloos is verdwenen. Toch moet een slachtoffer doorgaan met leven door de juiste hulp te zoeken, en niet enkel maar blijven wijzen naar partijen die niet (kunnen) helpen.
Stel dat de politie wel ervoor zorgt dat de dader wordt vervolgd. Die wordt gestraft, en is daarna weer vrij. De situatie is dan nog steeds hetzelfde, als in dat de dader op vrije voeten is. Hoe gaat het slachtoffer daarmee om? Gaat de emotionele schade dan weer groeien?
Ja, veroordeling kan helpen bij het verwerken van trauma omdat het een vorm van erkenning is. Het is echter niet het enige middel, wat belangrijk is omdat het niet altijd beschikbaar is om wat voor reden dan ook.
Bekijk s.v.p. de documentaire uit de link hierboven. Dat recht wordt gesproken, kan heel belangrijk zijn in het proces van herstel. Doordat de politie verzaakt om deze zaken tijdig en adequaat op te pakken, wordt de pakkans kleiner en zijn ze wel degelijk verantwoordelijk voor een onnodig leed dat dit met zich mee brengt!
Belangrijk woord vetgedrukt. Je zou alleen kunnen spreken van een verantwoording als het daadwerkelijk aangetoond wordt dat het proces van herstel erdoor belemmerd is. Voor elk slachtoffer is dit anders. Wat ga je doen als slachtoffer, enkel je gelijk halen of zoveel mogelijk zelf je best doen om het trauma te verwerken? Hoe ga je ermee om wanneer een verdachte wordt vrijgesproken?
Bizar eigenlijk, deze discussie.

Dan moet je ermee ophouden.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2024 08:27]