Nederlandse politie krijgt 114,5 miljoen euro voor agenten op internet

De Nederlandse politie krijgt structureel meer geld voor digitale versterking. Landelijk worden er 700 nieuwe agenten aangenomen die in wijken gaan werken, maar ook digitaal gaan optreden. De verdeling tussen die twee is onbekend.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt daarvoor 114,5 miljoen euro per jaar vrij, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt naar aanleiding van de Algemene Politieke Beschouwingen die in de afgelopen weken plaatsvonden. Een Kamermeerderheid wilde toen meer geld naar de politie. Het merendeel van het bedrag van 524 miljoen euro dat de politie krijgt gaat naar de aanpak van ondermijnende criminaliteit, maar korpsen krijgen dus ook een deel voor versterking van wijk- en internetagenten.

Met de 114,5 miljoen euro per jaar kunnen 700 fte worden aangenomen. Die gaan zowel in de wijk als 'op internet' werken, maar de precieze verdeling daartussen is onbekend. Grapperhaus zegt dat de agenten 'verbinding met de wijk' moeten krijgen, maar omdat veel criminaliteit 'is verschoven naar de online wereld' wordt er ook geïnvesteerd in 'digitale agenten'. Hun exacte takenpakket staat verder niet omschreven in de brief.

Grapperhaus geeft ook extra geld aan de Landelijke Eenheid voor digitalisering. "De afgelopen tijd wordt steeds zichtbaarder hoe groot de impact is van georganiseerde criminaliteit en dat het gebruik van moderne technologie toeneemt", schrijft de demissionair minister. Daarom krijgt de Landelijke eenheid twintig miljoen euro, en het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak krijgen zeven miljoen euro. Dat is bedoeld voor 'digitale opsporing'.

Tot slot krijgen verschillend instanties extra geld voor het opsporen en aanpakken van online kindermisbruik. De politie krijgt daarvoor ook meer geld, maar er gaat ook 1,5 miljoen euro naar het Expertisecentrum Online Kindermisbruik.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

14-10-2021 • 10:35

116 Linkedin

Reacties (115)

Wijzig sortering
kost een gemiddelde politie FTE 114.500.000/700 = 163k de neus? Of reken ik dan verkeerd? Lijkt me een bizar hoog bedrag voor een politie agent.
Wat een FTE kost aan salaris en wat de kosten van een FTE zijn, zijn natuurlijk twee totaal verschillende zaken. Denk aan reiskosten, werkplekvoorzieningen, telefoon, pensioen, verplichte trainingen, etc.
Een redelijke vuistregel is naar mijn weten (bruto salaris * 2), wat in dit geval dan op een indicatief salaris van €81.500 uit zou komen. Alsnog een deftig salaris, dus ik vermoed dat de verhouding binnen het Politieapparaat zeker anders is.

offtopic:
damn enorme spuit 11, I'll let myself out.

[Reactie gewijzigd door internetinfo op 14 oktober 2021 10:48]

Het mooie van het internet is dat het gewoon uit te zoeken is. Een voorbeeld vacature "digitaal rechercheur" zit in schaal 9 van de CAO Nationale Politie. Dat houdt een bruto maandsalaris in van minimaal €2.596- en maximaal €4.299,-. Dat komt op een brutojaarsalaris tussen ongeveer €36k - €60k.

Als je dat vergelijkt met wat je elders kunt verdienen met de gevraagde HBO opleiding (technische) informatica, valt het niet tegen maar zeker niet mee! Marktconform voor deze opleiding loopt van bruto €2463 tot €5901 per maand.

Maargoed, bij de meeste andere functies mag je niet in de baas z'n tijd door het bos rennen met een pistool (denk ik?). :P
Dat laatste klinkt heel cool, maar het betekent ook dat je richting het gevaar moet lopen terwijl de meeste mensen instinctief de andere kant op lopen ;)

Dus IMO mag daar wel een redelijke vergoeding tegenover staan. Het salaris is misschien aan het begin marktconform, maar als het 15 jaar duurt om tot de hoogste ladder te groeien, dan vraag ik mij af of een beetje ijverige developer dat niet na zo'n 5 of 6 jaar kan bereiken in de industrie..

Enfin, elke baan heeft z'n voors en tegens. En salaris is niet het enige wat belangrijk is. Als code klopper bij een commercieel bedrijf zal je wellicht minder voldoeningsgevoel geven dan internet klootzakken oprollen.
dan vraag ik mij af of een beetje ijverige developer dat niet na zo'n 5 of 6 jaar kan bereiken in de industrie..
Als je voor het geld gaat, moet je niet in vaste dienst gaan (bij de overheid). Freelance kan je zelf bepalen hoe snel je opschuift in tarief (natuurlijk wat de markt accepteert). Maar zonder de juiste ervaring (en kennis) kom je natuurlijk nergens als Freelancer...
Dat laatste klinkt heel cool, maar het betekent ook dat je richting het gevaar moet lopen terwijl de meeste mensen instinctief de andere kant op lopen ;)
Nou de Digitaal Rechercheur komt pas binnen zodra de reguliere politie een pand heeft gecleared en veilig verklaard, zij zijn dan de eersten die gelijk alle digitale apparatuur moeten veiligstellen. Ze zullen niet direct naar binnen rennen, en laptops afpakken.
tot dus ver … de theorie.

Dat is het ideaal scenario…maar dingen zijn zelden ideaal.
Veel (vooral jonge) agenten halen een groot stuk salaris uit onregelmatigheidstoeslag. Veel werken in de avond en weekend levert wat een stuk extra op. Dat komt dan nog bovenop het genoemde salaris.
Ik denk niet dat je de illusie moet hebben dat je tegen de 50-60k kan verdienen en dan ook nog met een pistool door het bos mag rennen, dat salaris hoort bij op kantoor blijven en denkwerk verrichten.
Dat is in België zonder gevarenpremies, premies weekend, premies nacht, premies voor meertaligheid, premies motorrijden, premies paardrijden, etc...
Tot 2016 waren er in België 57 premies voorzien voor politie. Hun basisloon werd daardoor +30% opgekrikt. Nu is daar komaf mee gemaakt, maar enkel voor nieuwe instromers. Het overgrote deel geniet er nog volop van.
Pensioen? Dik in orde ook.

Het salaris van een flik in België is riant.
Het niveau erbarmelijk.
Ik kan me goed voorstellen dat die omrekenfactor bij de politie wat anders ligt als standaard in het bedrijfsleven. Vergeet namelijk niet: dienstkleding, dienstpistool, bodycam, regelmatige verplichte trainingen, qua werkplek zowel een flex-buro als politieauto, etc.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 oktober 2021 09:12]

Een dienstpistool, bodycam en politieauto voor een digitale smeris? Die zitten niet op een flexplek, maar vastgeketend aan een bureau... Dit is natuurlijk allemaal een aanname, maar het lijkt me verstandig dat je een doorsnee straatsmeris niet inzet voor digitale zaken en vice versa. (aka. digitale recherceur)

Ik verwacht echter dat er een hele hoop kosten in een FTE plek zitten van een dergelijke overheidsbaan die niet normaal niet zitten in een doorsnee Enterprise omgeving. Denk aan fysieke en digitale beveiliging, zowel in aanschaf als in diensten van 3e partijen (denk bv. aan Fox IT).

700 FTE prop je niet even erbij in een hoofdkantoor, die zullen een flink kantoor nodig hebben die zal moeten voldoen aan de eisen van een smeris standplaats.

@Tom Paris Smeris is een koosnaampje ;-)
'Juut juut juut, daar komt 'n smeris aan, op een hobbelpaard door de Kalverstraat.'

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 14 oktober 2021 12:24]

Ten eerste vind ik het nogal denigrerend om 'smeris' te gebuiken, maar om toch inhoudelijk te reageren: iedereen bij de Nationale Politie is een volwaardig 'politie-agent'. Dus ook de digitale agent zal inderdaad moeten leren schieten met een dienstwapen etc.

Meest bijzondere uiting hiervan zijn imo de piloten in de politie-heli's. Dat zijn reguliere agenten die een opleiding tot helikopterpiloot hebben gekregen, geen piloten die toevallig agent zijn geworden.
Dat iedereen bij de politie een volwaardig agent is klopt zeker niet. Bijvoorbeeld een ITer die werkplekken beheerd bijvoorbeeld is meestal geen agent.

De digitaal rechercheurs zullen zeker een opsporingsbevoegdheid hebben maar weer met andere focus gebieden dan je standaard agent op straat en dus andere trainingen.
Ondersteunende diensten niet idd, dat leek me logisch ;)
Jeetje wat worden hier aannames gedaan. Had ik niet verwacht van de tweakers community.

Iemand in dienst van de nationale politie hoeft niet altijd een executieve status te behalen (ook wel vuurwapen dragend, in de volksmond). Het is nu puur speculeren wat het gaat zijn. Er waren niveau 2 opleidingen (2 strepen) die ook gewoon naar primo 3 meldingen gingen en zichtbaar opstaat rondrijden zonder vuurwapen maar wel opsporingsbevoegd zijn. Daarnaast heb je nog de ‘vrijwillige’ politie die ook geen vuurwapen heeft. Daarnaast zijn er nog tal van instanties binnen de nationale politie die niet executief hoeven te zijn. Op dit moment zijn alle cybercrime politie mensen dit bijvoorbeeld niet maar sommige van TDO (team digitale opsporing) het weer wel.

Lang verhaal kort: niet iedereen bijnier politie heeft een vuurwapen. Mand.

Ps bodycams vallen niet bij je standaard uitrusting en mag je nu nog zelf aan het begin van de dienst kiezen om er een om te doen. Ik weet dat er in de eenheid Amsterdam 5 per basis team beschikbaar waren en dat er eind dit jaar nieuwe komen die in en door Nederland gemaakt zijn.

[Reactie gewijzigd door nivong op 15 oktober 2021 11:21]

Dus niet toch iedereen bij de Nationale Politie.
Een digitale rechercheur is over het algemeen niet wapendragent. Maar voor de rest volledige opsporingsambtenaar.
Een koosnaampje? Over het algemeen ken ik het alleen als een woord met een negatieve lading.. De Van Dale schrijft er ook "negatief" bij, en zelfs ze de zin die jij quote vind ik eerder een sneer of persiflage dan een beeld dat je positief kunt zien.

@Tom Paris
Verder denk ik dat mensen inderdaad wel moeten leren schieten met een dienstwapen, maar hebben ze die dan ook nodig? Als je politieagent bent en overstapt naar bijvoorbeeld de meldkamer, dan krijg je toch geen dienstwapen meer? Het lijkt me dat die zaken hergebruikt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 14 oktober 2021 13:06]

Misschien het bericht eens beter lezen?
Landelijk worden er 700 nieuwe agenten aangenomen die in wijken gaan werken, maar ook digitaal gaan optreden. De verdeling tussen die twee is onbekend.
Dus deze agenten zullen weldegelijk een dienstpistool, bodycam en politieauto (of fiets) nodig hebben, en gezien ze maar een deel digitaal werk doen, een flexplek.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 oktober 2021 09:14]

Digitale wijagenten…zijn gewoon agenten met strepen en pipas en zon pakje en alles wat daarbij komt. Daarnaast hebben ze naast de standaard kantoorspulletjes ook nog extra ict en licenties nodig.
En ze komen ook niet allemaal op het hoofdkantoor, noch zitten ze vastgeketend aan een bureau (wel vaker dan je reguliere straatagent obviously).

De standaard auto is ff duurder dan een leasebak. Dat geldt ook voor de kantoren, t is geen hbo-instelling of een zomaar een pandje van de boekhouder op de hoek. Beveiliging kost ruimte en geld.

En dan komt er ook nog overhead bij. Geen idee hoeveel. Werkplek ondersteuning, extra infrastructuur mensen, trainen voor nieuwe software, extra juridische training, mannetjes bij verwerving. Dus wil je 700 Fte erbij aan daadwerkelijke capaciteit, moet je toch snel 60-90 man daarvoor rekenen. Nog wat managers erbij; idd de toeslagen voor onregelmatigheid. Ik kom met veel plussen en minnen op <3400 bruto de man de maand echte capaciteit. Sommigen zullen minder verdienen (wijkagenten)anderen meer (specialisten , rechercheurs met ervaring of n flinke opleiding). Klinkt mij niet overdreven duur (of goed betaald).

Volgens mij genoeg tweakers die gewoon 9-5 doen en daar dr bed niet voor uitkomen (Ik ook niet trouwens, maar met 20 jaar specialistische werkervaring hoeft dat ook niet….en bij de politie dus ook niet)

Voor jou en andere reaganten….niet zo plat slaan. Werkt niet.

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 14 oktober 2021 18:03]

Zijn natuurlijk een aantal hoge pieten die flink geld binnen harken, en de normale pet achter de laptop zou keertje 40k verdienen ?
Als je niet de bottom-5 in de IT markt wilt aannemen, zul je in de buurt van markt-conform moeten betalen.
Eens, wat men wel vaker zegt "if you pay peanuts...."
Dat is zo'n onzin. Alsof salaris ook maar eenigsinds gekoppeld zit aan kwaliteit. In de verste verte niet.
Salaris zit zeker wel gekoppeld aan kwaliteit van werk. Ik kan de paper niet zo snel vinden maar ik heb ooit een paper gelezen waarin bleek dat salaris verhoging leid tot een hogere productiviteit.

Dit dan wel tot een bepaald plafond. Vanaf dat plafond leid meer salaris niet meer tot beter werk. Moet wel zeggen dat dat plafond een vrij hoog bedrag was wat dus vooral geld voor directie en hoog management.
We hebben een klant waar een applicatiebeheer zit die 110,- per uur vangt als zzp'er maar die snapt er echt helemaal werkelijk niks van.

Daarnaast heb ik collega's die consultants zijn, en gespecialiseerd zijn in bepaalde categorieën, maar er echt niet veel meer van af weten dan de gemiddelde google search. En dan als domme MBO'er er zelf maar een oplossing moet vinden is dan best bizar.
Misschien niet voor iedereen waar, maar ik werk toch een stuk lekkerder met het idee dat ik geen financiële problemen heb elke maand. Misschien is salaris niet direct gekoppeld aan kwaliteit maar zeker wel aan motivatie.
Geld maakt niet gelukkig, maar gebrek aan geld wel ongelukkig. Dus als de werkgever ergens binnen de range van marktconform betaald, dan zullen de meeste mensen niet voor het geld kiezen, maar voor de inhoud of toegevoegde (maatschappelijke) waarde van hun werk kiezen. Hoe meer je werk er toe doet, hoe meer sommigen bereid zijn om iets dichter tegen de onderkant van het marktconforme salaris te zitten.

Ik durf wel het volgende te veronderstellen uit mijn eigen ervaring (ook als leidinggevende):
Hoe lager de intrinsieke motivatie voor je werk, hoe meer geld er tegenover moet staan om gemotiveerd te blijven en vice versa uiteraard. En ja voor beide kanten zijn grenswaarden.
Er zal best wel een enkele hele goede te vinden zijn die voor een laag bedrag wil komen werken. Maar het is mij nog nooit gelukt om echt goede mensen aan te nemen voor een relatief laag salaris. Als mensen een laag salaris accepteren zijn ze meestal niet zo goed (al denken velen wel dat ze heel goed zijn).
Ik vermoed dat ze hier nieuw en onervaren personeel aannemen, je zal in de buurt van markt conform moeten komen, maar dat een flinke smal geld voor interne opleidingen is,
Er zijn best mensen die willen werken voor de politie, ondanks het salaris, had ooit ook een collega die dat ook ambieerde, salaris was hem echt wel bekend.
En er is op zich prima van te leven van een politiesalaris. Er zijn meer mensen die minder verdien dan meer.
Klopt, alleen verdienen de meeste met hetzelfde kennisniveau en zeker in het IT vakgebied toch net iets meer.
Je vergeet dat die 700 FTE ook gemanaged moet worden. Dat zijn minstens 70 functies in de hogere categorie.
Kan me voorstellen dat er een stuk meer bij komt kijken:
- Basisopleiding inclusief salaris, onkostenvergoeding, lesmaterieel etc.
- Trainingen na aanstelling
- Al die agenten hebben een telefoon, telefoonabonnement, werkplek en hebben toegang nodig tot een voertuig.
Vergeet ook de screening niet. Als IT specialist was ik al 16 weken onderweg. Diverse interviews afgelegd, hele stapel papierwerk en meer. Verwacht dat dat als agent dat dat nog wel intensiever is, en mogelijk periodiek herhaald wordt.
Er zijn meer kosten dan alleen arbeidskosten natuurlijk. Huisvesting inclusief meubilair, aankleding, extra IT, opleiding, voertuigen, etc.
huisvesting, management, uniform, wapen, training, mobiliteit, computer, meubels, IT infra en support, licenties, werving selectie en HR, verdere apparatuur voor observaties, etc etc etc
Er komt heel veel bij kijken.
Zitten gewoon vast aan een cao toch? Kan mij voorstellen dat er veel overhead, management e.d. is in dit soort organisaties.
Wat versta jij onder overhead? De extra kosten zijn voor ondersteunende diensten, zonder welke de professional zijn werk niet kan doen. Die ik niet gauw als overhead bestempelen.
Komt ook zaken bij als avond / nachtdienst, "on call" zijn, overwerk / tijd, risico uitkering, verzekeringen, etc.
Uit het bronbericht:
Met de 114,5 miljoen euro wordt naast de uitbreiding van politie in de wijk en digitale-agenten met ruim 700 fte, ook de opleidingscapaciteit bij de Politieacademie versterkt. Ook wordt met incidentele middelen de aanpak van discriminatie en geweld tegen LHBTI+ uitgebreid, onder meer via het programma ‘Politie voor Iedereen’.
Het wordt dus niet alleen besteed aan salaris voor de 700 personen.
163k/jr voor inhuur securityprofessionals is eigenlijk vrij laag. Een We hebben het hier volgens mij niet over meneer agent die een laptop krijgt en een spoedcursus cybercrime fighting. Met een regulier tarief van 100-110 euro/uur zit je toch al op 220-250k per jaar en laten we uitgaan van het feit dat het grote deel toch extern aangetrokken zal moeten worden.
Je kijkt nu naar ZZP tarieven, terwijl je naar loondiensttarieven moet kijken. De securityprofessionals in mijn team krijg een goed salaris maar echt geen 220k/jaar.
De kosten voor iemand in loondienst zijn vele malen hoger dan wat de persoon ontvangt. Wat mensen vaak vergeten is dat kantoor ruimte, gereedschap om je werk te doen, kleding, it infrastructuur, enz ook allemaal in het bedrag zitten wat nodig is om iemand in dienst te hebben.

Plus het afdekken van arbeidsongeschiktheid tijdens het in dienst zijn, omdat dat voor de rekening komt van het bedrijf of organisatie. Dus een bedrag wat 2,5x zo hoog is vind ik helemaal niet raar.
De titel is verkeerd en suggestief. Er wordt voor 114,5 miljoen geïnvesteerd om de komende jaren 700 agenten aan te trekken en op te leiden. Een deel van die agenten zal zich richten op het online aspect van handhaving.

Daarnaast, zoals in de brief te lezen is, zal deze 114,5 miljoen ook gebruikt worden voor investerijg in de politieacademie en middelen. Het is dus behoorlijk kortzichtig om dit bedrag ÷ 700 te doen en dat als salaris te zien.

Wijkagenten zijn op dit moment een schaal 8 functie (brigadier). Ik verwacht dat agenten die klaar zijn voornamelijk in schaal 7 en 8 zullen zitten, met een enkeling in schaal 9 of 10 (leidinggevenden en specialisten A).

Zie hier de salaristabellen
Sowieso worden bezuinigingen op het politieapparaat meestal niet of minder breed uitgemeten in persberichten, want geen minister wil daarmee in de krant staan.

Door bezuinigingen op andere diensten, is meer en meer op het bordje van de politie terechtgekomen. Daarnaast zijn er nieuwe taken / problemen / complicerende factoren bijgekomen die vroeger niet bestonden, zoals darknet, versleutelde telefoons en crypto.

De bevolking groeit, maar het budget voor politie etc groeit niet automatisch mee.

Het budget wordt niet automatisch gecorrigeerd naar inflatie.

Kortom, neem dat allemaal mee en smeer het uit over ‘de komende jaren’ en waarschijnlijk heb je dan nog lang niet het niveau wat je gehad had, als er niet bezuinigd was en wel gecorrigeerd naar inflatie en bevolkingsgroei.
En dat er binnen nu en 5 jaar ruim 17.000 politieagenten met pensioen gaan maakt het er natuurlijk niet beter op.

Het is nu al te zien dat veel ondersteunende diensten nog maar weinig ondersteuning geven aan de basisteam zelf. Dit omdat die ondersteunende diensten zelf met een zwaar personeelstekort te maken hebben.

Men is met man en macht bezig alles zo goed en efficiënt mogelijk te doen en is ook veel personeel aan het werven. Maar men is hier veel te laat mee begonnen, waardoor het gat over 5 jaar nooit opgevuld is.
Dus als men nu al klaagt over zaken die lang blijven liggen.... maak uw borst maar nat!
Inderdaad. Ik wil niet als een kapotte grammofoonplaat klinken, maar de overheid doet gewoon niet aan langetermijnplanning. De vergrijzing of bijvoorbeeld de noodzaak de Haringvlietbrug na 50 jaar te moeten vervangen kun je letterlijk al een mensenleven vantevoren aan zien komen. Toch laten we ons ‘verrassen’ door pensioengaten en personeelstekorten.

Binnen de politie zelf kapen afdelingen districten onderling mensen van elkaar weg, want alleen daar zijn ervaren/opgeleide politiemensen te vinden.
Het pensioenverhaal wordt een probleem voor iedere sector. De meesten steken nog steeds hun kop in het zand maar binnen nu en 5 jaar komen heel veel sectoren in de problemen. En dat probleem los je niet op door meer te betalen of zo. Dat zorgt slechts voor een waterbed effect.
Nee hoor niet de komende jaren:
Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt daarvoor 114,5 miljoen euro per jaar vrij,...
Of het artikel is tussentijds gecorrigeerd....
Wijkagent is schaal 9
Nee brigadier is schaal 8.
Goed dat er meer geld en dus hopelijk meer tijd in wordt gestoken. Beetje laat maar beter dan niks. Gezien wat er in de wereld digitaal gebeurd.
Persoonlijk ben ik hier al blij mee, maar eigenlijk is het nog echt niet voldoende. 20+ jaar geleden had ik de slachtoffers van internetfraude, oplichting en diefstal al aan de telefoon bij Mastercard en Visa. We zijn nu goddomme 20+ jaar verder en dan is die 114 miljoen eigenlijk een schijntje :/

Digitaal aangifte doen is makkelijker geworden, dat wel.
Laat ze asjeblieft wat meer capaciteit steken in de zedenrecherche!!

De achterstanden zijn daar zó opgelopen, dat je aangifte soms pas na twee jaar wordt opgepakt. Dus dan ben je getraumatiseerd omdat iemand jou seksueel heeft misbruikt, dan moet je misschien wel twee jaar wachten totdat de politie er iets mee doet! Bewijs is dan veelal weg en belangrijke getuigen kunnen dan al in het buitenland zijn. Bovendien is zijn getuigen na twee jaar minder waardevol omdat het lastig is om na twee jaar iets met zekerheid te verklaren.
Als slachtoffer krijg je het idee dat je er helemaal niet meer toe doet. De dader blijft rondlopen en kun je nog elke dag tegenkomen. Je omgeving gaat zich ook afvragen of het wel zo erg is. Als het erg was, dan zou de politie er toch iets mee doen?
Er schrijnend... Dat zoiets mogelijk is in een welvarend land zoals Nederland!

Ja een rant. Maar ik ken iemand wier aangifte al meer dan een jaar op de plank ligt terwijl de emotionele schade alleen maar groter wordt...
Zie:
- https://nos.nl/artikel/23...n-slachtoffers-in-de-knel
- https://eenvandaag.avrotr...ij-is-lang-niet-de-enige/

edit:
@The Zep Man Wat wil je nou eigenlijk zeggen? 8)7 Ik stel toch niet dat het zorgtraject moet worden overgeslagen? Ik geef alleen aan dat het lange traject onnodig leed veroorzaakt en de kans verkleint dat de misdaad wordt berecht. Dit is toch de taak van de politie, of zie ik het nou verkeerd??
edit:
De taak van de politie is boeven vangen. Dat lukt niet altijd om wat voor reden dan ook. Toch moet je doorgaan met leven in dit soort situaties door de juiste hulp te zoeken, en niet enkel maar blijven wijzen naar partijen die je niet (kunnen) helpen.
Bekijk s.v.p. de documentaire uit de link hierboven. Dat recht wordt gesproken, kan heel belangrijk zijn in het proces van herstel. Doordat de politie verzaakt om deze zaken tijdig en adequaat op te pakken, wordt de pakkans kleiner en zijn ze wel degelijk verantwoordelijk voor een onnodig leed dat dit met zich mee brengt! Bizar eigenlijk, deze discussie. 8)7

[Reactie gewijzigd door Herman op 14 oktober 2021 11:33]

De achterstanden zijn daar zó opgelopen, dat je aangifte soms pas na twee jaar wordt opgepakt. Dus dan ben je getraumatiseerd omdat iemand jou seksueel heeft misbruikt, dan moet je misschien wel twee jaar wachten totdat de politie er iets mee doet!

(...)

Ja een rant. Maar ik ken iemand wier aangifte al meer dan een jaar op de plank ligt terwijl de emotionele schade alleen maar groter wordt...
Aangifte doen is één ding, maar hulp zoeken voor het trauma is een parallel traject dat een slachtoffer (helaas) vaak het beste zelf kan starten. Natuurlijk lost dit het probleem niet op dat de dader voor een langere periode niet (en mogelijk zelfs nooit) vervolgd wordt, wat een onderdeel (maar niet het geheel) is van het verwerken van het trauma.

Om het grof te zeggen, het is niet de verantwoording van de politie om te voorkomen dat bestaande emotionele schade groter wordt. De verantwoording van de politie is 'boeven vangen', wat ze (kennelijk) niet goed doen. Voor alles over emotionele trauma's is het slachtoffer aangewezen op de zorgsector.

Uit het nieuwsartikel:
Met de 114,5 miljoen euro per jaar kunnen 700 fte worden aangenomen. Die gaan zowel in de wijk als 'op internet' werken, maar de precieze verdeling daartussen is onbekend. Grapperhaus zegt dat de agenten 'verbinding met de wijk' moeten krijgen, maar omdat veel criminaliteit 'is verschoven naar de online wereld' wordt er ook geïnvesteerd in 'digitale agenten'. Hun exacte takenpakket staat verder niet omschreven in de brief.
Aan dat takenpakket zouden natuurlijk ook sociale controles bij aangiftes toegevoegd kunnen worden, om te kijken of een slachtoffer de nodige hulp krijgt. Zo niet, dan kan het slachtoffer daarop gewezen worden (en kan de wijkagent misschien helpen met een opzetje richting de betreffende instanties). Enkel een luisterend oor kan bij veel mensen al veel goed doen, zelfs al wordt het onderliggende probleem niet binnen afzienbare tijd opgelost.

[edit]
@The Zep Man Wat wil je nou eigenlijk zeggen? 8)7 Ik stel toch niet dat het zorgtraject moet worden overgeslagen?
Nee. Je stelt niets over het zorgtraject, dus ik kan niet van jouw situatieschets beoordelen of de juiste instanties zijn aangehaakt. Je spreekt over emotionele schade die enkel groter wordt. Groeiende emotionele schade is niet iets voor de politie om op te lossen.
Ik geef alleen aan dat het lange traject onnodig leed veroorzaakt en de kans verkleint dat de misdaad wordt berecht. Dit is toch de taak van de politie, of zie ik het nou verkeerd??
De taak van de politie is boeven vangen. Dat lukt niet altijd om wat voor reden dan ook. Dat kan zijn omdat ze een enorme achterstand hebben, of omdat (bijvoorbeeld) de boef spoorloos is verdwenen. Toch moet een slachtoffer doorgaan met leven door de juiste hulp te zoeken, en niet enkel maar blijven wijzen naar partijen die niet (kunnen) helpen.

Stel dat de politie wel ervoor zorgt dat de dader wordt vervolgd. Die wordt gestraft, en is daarna weer vrij. De situatie is dan nog steeds hetzelfde, als in dat de dader op vrije voeten is. Hoe gaat het slachtoffer daarmee om? Gaat de emotionele schade dan weer groeien?

Ja, veroordeling kan helpen bij het verwerken van trauma omdat het een vorm van erkenning is. Het is echter niet het enige middel, wat belangrijk is omdat het niet altijd beschikbaar is om wat voor reden dan ook.
Bekijk s.v.p. de documentaire uit de link hierboven. Dat recht wordt gesproken, kan heel belangrijk zijn in het proces van herstel. Doordat de politie verzaakt om deze zaken tijdig en adequaat op te pakken, wordt de pakkans kleiner en zijn ze wel degelijk verantwoordelijk voor een onnodig leed dat dit met zich mee brengt!
Belangrijk woord vetgedrukt. Je zou alleen kunnen spreken van een verantwoording als het daadwerkelijk aangetoond wordt dat het proces van herstel erdoor belemmerd is. Voor elk slachtoffer is dit anders. Wat ga je doen als slachtoffer, enkel je gelijk halen of zoveel mogelijk zelf je best doen om het trauma te verwerken? Hoe ga je ermee om wanneer een verdachte wordt vrijgesproken?
Bizar eigenlijk, deze discussie. 8)7
Dan moet je ermee ophouden. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 oktober 2021 08:03]

Het probleem is dat als we alles willen doen wat nodig is in ons land we miljoenen extra mensen nodig hebben.
Ik verbaas me altijd over het feit hoe weinig digitale rechercheurs verdienen. Voor een senior HBO functie zie ik bijvoorbeeld een maximum salaris van €4300 staan. Dit is dan wel op basis van 36 uur, maar zaken als een leaseauto kan je uiteraard vergeten. Met een beetje IT Job verdien je als senior al snel een stuk meer en heb je denk ik zeker een minder zware job.
Er is meer in 't leven dan salaris. Er zijn (gelukkig) genoeg mensen die ook iets willen bijdragen aan de samenleving en daar een lagere beloning voor accepteren. Als dat niet 't geval was, hadden we geen zorgpersoneel, geen onderwijzers, geen militairen en geen agenten.
Er zijn (gelukkig) genoeg mensen die ook iets willen bijdragen aan de samenleving en daar een lagere beloning voor accepteren.
Dat is toch geen argument? Je kan ook prima iets voor de samenleving willen betekenen en tegelijk een goed salaris verdienen. Zoals jij t aangeeft lijkt het net alsof je alleen iets voor de samenleving over zou hebben als je iets inlevert. Dat hoort helemaal niet het geval te zijn.
Niet helemaal eens. De beroepen die ik noem zijn allemaal van overheidsorganisaties, die geen winstoogmerk hebben en de meeste loonkosten betalen met belastinggeld. Bij elkaar werken er miljoenen mensen in de publieke sector, en als die allemaal een hoger salaris zouden moeten krijgen, dan moet dat dus grotendeels uit belastinggeld of andere premies worden betaald.
Het klinkt zo makkelijk: "de salarissen van leraren/agenten/zorgpersoneel/militairen/..." moeten fors omhoog, maar wie gaat dat betalen dan? De meeste Nederlanders vinden nu al dat ze veel te veel belasting betalen en met de stijgende prijzen zal een belastingverhoging op weinig steun kunnen rekenen.

En we kennen allemaal voorbeelden van overheidsorganisaties die geprivatiseerd zijn, waar uiteindelijk voor de werknemers niets is veranderd. De enigen die er beter van zijn geworden, zijn bestuurders en aandeelhouderd (bijv: NS)
Niet helemaal eens. De beroepen die ik noem zijn allemaal van overheidsorganisaties, die geen winstoogmerk hebben en de meeste loonkosten betalen met belastinggeld. Bij elkaar werken er miljoenen mensen in de publieke sector, en als die allemaal een hoger salaris zouden moeten krijgen, dan moet dat dus grotendeels uit belastinggeld of andere premies worden betaald.
Niet helemaal eens. Als er meer boeven gevangen worden, dan kunnen de kosten voor de maatschappij weer lager vallen, waardoor de rechercheurs zichzelf weer terugverdienen.
Alleen die "winst" vloeit niet naar de schatkist, dus dat is een veel te versimpelde voorstelling.

"Als" we allemaal gezonder zouden leven, zou de zorg betaalbaarder worden.
"Als" er vrede op aarde was, hadden we geen Defensie-apparaat nodig.

Als als als... Als mijn tante een **nis had, was het mijn oom.
Alleen die "winst" vloeit niet naar de schatkist, dus dat is een veel te versimpelde voorstelling.
Minder kosten = meer besteedbaar geld = meer uitgaven = meer belasting.

En de 'als' is een terechte stelling voor het onderwerp.
Mooie beschrijving van een catch-22. Om kosten te besparen heb je eerst meer geld nodig, wat er niet is.
Met een dergelijk salaris voor 36 uur heb je het echt prima voor elkaar. Daar kun je leuk van leven! Als de baan dan ook nog eens goed bij je past. Best netjes hoor.
Huh, dit is eigenlijk best interessant. Een heel ander soort "waakzaam en dienstbaar". Ik ben wel benieuwd wat een digitale agent als takenpakket krijgt, en wat voor hulpmiddelen deze gaat krijgen. De analogie wijkagent is mogelijk al snel regionale social media groepen bijhouden, maar zal er ook: 'rondstruinen' bijhoren, of zelfs misschien hier op Tweakers waakzaam en dienstbaar zijn? Dit ruikt naar een verder achtergrond artikel!
‘Rondstruinen’ ;’)

Oplichters op Marktplaats en dergelijke, die nauwelijks aangepakt kunnen worden bij gebrek aan mankracht, is elk jaar in het nieuws.

Criminelen gebruiken uiteraard ook steeds vaker een iPad of smartphone in plaats van een kladblok of camera. Versleutelde chats. Inbeslaggenomen telefoons moeten dus uitgelezen worden. Ga maar eens door die duizenden chatberichtjes spitten.

Pesten, afpersen, onder druk zetten gebeurt online. Betalingen in zwart geld. Crypto. Dubbele boekhoudingen. Vervalste facturen. Identiteitsfraude. Oplichting. Bestanden versleutelen en dan ‘losgeld’ vragen. Handel in drugs. Heling van gestolen goederen.

Het verschuift allemaal naar de online variant. Ga dat maar eens aanpakken als je daar niet mee bent opgegroeid. Als je geen extra rechten hebt, zowel letterlijk als qua account, geen apparatuur en geen kennis van zaken.

Het politieapparaat vergrijst en opleiding duurt minimaal vier jaar. De politie loopt al jaren ver achter de feiten aan.

Onze gemeente van 200 km2 / 50.000 inwoners moet het doen met 4 wijkagenten en één politiebureau wat alleen parttime open is, en alleen op afspraak.

Het is begrijpelijk dat drugs niet uit te roeien zijn met de winsten die daarop gemaakt worden, maar dat er zelfs geen geld meer is voor een buurtagent, is gewoon vrágen om ellende.
Dat wordt dan een Pliessie, eh plussie...
wijk- en internetagenten.
De grootste klacht onder de wijkagenten was dat ze zoveel tijd kwijt waren aan de Basisvoorziening Handhaving. BVH betekende eigenlijk Bijzonder Veel Handelingen.
De snelle opeenvolging van de verschillende systemen belooft imho niet veel goeds.
Benieuwd hoe straks de verdeling tussen de 'straatjongens' en de nerds is...

[Reactie gewijzigd door trabant op 14 oktober 2021 12:43]

Ik zie liever meer blauw op straat.
Ik vrees dat dat weinig gaat helpen. Het is vooral ontzettend veel onnodige kosten die overheidsdiensten maken doordat er zo ontzettend veel overbodige administratieve rompslomp is. Dit geld voor zowel politie, maar zeker ook voor de zorg.

Het systeem moet op de schop. Extra geld erbij pompen is leuk voor de toekomstige verkiezingen (kijk eens hoe goed wij het hebben gedaan met het extra geld wat erin is gepompt), zodat nuttige idioten eventuele systeemwijzigingen direct weer kunnen afschieten onder het om van "we doen al zoveel meer".

Nederland is gewoon een in- en in triest land geworden, en alle nuttige idioten dragen daar een heel groot deel aan bij.
Het systeem moet op de schop.
Alsof met het op de schop gooien er automatisch iets maar zal verbeteren? Juist het drastisch veranderen zorgt er vaak genoeg voor dat het erna juist slechter eraan toe gaat.

Wat je aangeeft: "ontzettend veel overbodige administratieve rompslomp is", dat wordt vaak beweerd, echter komt het nogal over als makkelijk praten. Sommige dingen wil je nou eenmaal goed op papier staan. Verder is het veranderen van de cultuur van een organisatie enorm lastig. "op de schop" vind ik hierbij een echte dooddoener, totaal niet concreet maar klinkt leuk.
Dus dan maar niks doen?

Je kan toch de problemen aanpakken?

Op dezelfde voet verdergaan, dat is pas een dooddoener. Letterlijk.
Ik ook. Je kunt nu buiten fijn je gang gaan, politie is er niet en komt ook niet. Camera’s zijn geen probleem, kijkt de politie toch niet naar. Hooguit als je iemand van het koninklijk huis omlegt.
Echt niks mis met een extra centje voor de politie hoor, maar ik vraag me dan toch een ding af. Waar blijven de extra centjes richting de zorg? Ik bedoel, we zijn nu al anderhalf jaar verder en er wordt door het OMT al gepraat over een vierde aanstaande golf incl. een griepgolf. Waarom wordt er ook niet geinvesteerd in de zorg dan?

Er gaan miljoenen miljarden naar van alles en nog wat, maar de zorg is aardig het ondergeschoven kindje. Waarom?
Er gaat 80 miljard per jaar naar de zorg en 0,5 miljard naar politie..

Natuurlijk is dit sowieso appels met peren vergelijken maar er gaat dus 160 keer zoveel geld naar de zorg. Kortom de stelling dat er niet geïnvesteerd wordt in de zorg klopt niet. Eenderde van het bnp is zorgbudget.
Omdat er meerdere problemen zijn dan de zorg. Zo staan leraren en politieagenten ook in de rij.
Het probleem is niet meteen op te lossen door meer geld er tegenaan te gooien. Er spelen meerdere complexe problemen.
Een daarvan is dat je met de bovengenoemde functies amper een huis kan kopen want huizenprijzen -> mensen willen daarom meer salaris

Nog een probleem is het personeelstekort. De werkdruk is gigantisch, de beloning is er simpelweg niet - > Mensen willen meer poen hiervoor.

Wil je meer personeel in deze functies, dan moet dat ook interessant zijn. Jongeren denken wel twee keer na wat ze in de toekomst willen doen. Iedereen wilt immers een woning huren of kopen, en daar heb je geld voor nodig. Mensen denken te kunnen compenseren met een hogere salaris. Aan de ene kant hebben ze gelijk, want de salarissen zijn nauwelijks gestegen, aan de andere kant zijn de woonlasten meer dan verdubbeld.
De bovengenoemde functies staan niet bekend om hun hoge startsalaris. Zeker met een lening aan hun broek zal dit niet stimuleren.

Tegenwoordig zijn wij met ons allen aan de beurt en vraagt men af waarom de belasting op energie niet omlaag kan want gas is zowat drievoudig in prijs gestegen.

Dat geld moet ergens vandaan komen. De vraag is vanwaar.
Even on-topic op jouw vraag. Het grote probleem is dat zorgmedewerkers niet zomaar ontstaan, je kan ze niet zomaar toveren. De opleiding tot verpleegkunde is een 4-jarige opleiding, waarbij verpleegkundigen niet direct na de start van hun opleiding verpleegkundige taken uit mogen voeren. Daarnaast is een verpleegkundige aan het begin van zijn of haar opleiding niet gewend aan het werken onder zware druk in een ziekenhuis. Hierbij werkt iemand zich of 1. gelijk een burn-out in of 2. gaat levensgevaarlijke fouten maken of 3. allebei. Mijn vriendin doet de opleiding tot technisch geneeskundige en leert pas in haar derde jaar basishandelingen zoals hechten, medicijnen toedienen en omgaan met naalden.
TLDR: Toekomstige zorgmedewerkers zijn niet binnen een aantal maanden tot een jaar klaar voor een baan als verpleegkundige. Daarnaast is het werven van mensen die het überhaupt willen ook een hele klus.

Ps. Laten we langzamerhand ook ophouden met veronderstellen dat er nog een verzorgingsstaat is. Het was toch duidelijk zichtbaar bij het verhogen van salarissen van operationele zorgmedewerkers dat dit niet meer vanzelfsprekend is.

[Reactie gewijzigd door KevinvdBerg__ op 14 oktober 2021 11:07]

En agenten zijn zo van de straat te plukken?
Omdat de artsen zoals mijn vrouw meer dan genoeg hebben aan klappende mensen. /s :)
Het probleem in de Nederlandse zorg in Nederland is tweeledig en moeilijk te vergelijken met andere bedrijfstakken/sectoren.

Er is voor sommige sectoren/niveaus veel te weinig geld. En er is in sommige sectoren/niveaus veel te weinig goed geschoold personeel waarbij het ook nog eens zo is dat de opleidingen hiervoor niet (wat dus met salariering te maken heeft) niet bepaald aantrekkelijk zijn. Kijk je naar Duitsland dan zie je dat daar de zorg heel anders (beter is opgebouwd) Waarbij de kern ligt op relatief goed betaald gespecialiseerd personeel en niet op (interim)managers en adviseurs (om de zoveelste verbeterslag te bedenken.)
Ander ministerie he? Grapperhaus kan zijn centjes niet aan de zorg geven, die gaat daar niet over.
Mss moet de zorg maar eens naar hun budget voor artsen kijken... Artsen die met een half fortuin 4/5de werken, terwijl verpleging en "lagere rang" het met een "laag/normaal" budget moet rondkomen.
Dat gaan ze al oplossen. Afgelopen jaar nog is er een motie aangenomen door een Kamermeerderheid om alle medisch specialisten naar loondienst te verschuiven. Dan zijn we hopelijk eindelijk af van de productieprikkel in de zorg.

Helaas was er alleen één partij die tegen stemde, en laat dat nu net de partij zijn waar de meeste mensen op blijven stemmen :'(
Ik weet niet heel goed wat ik me hier bij voor moet stellen. Een wijkagent heeft doorgaans niet de opleiding om ook op internet iets te betekenen? Of bedoelen ze hiermee dat die emails gaat beantwoorden?
Iedere agent kan toch overtredingen signaleren en een onderzoek starten? Een agent moet de wet kennen, en daar horen digitale overtredingen ook bij. Diepgaand onderzoek doen is wellicht specialistenwerk, waar je anderen voor nodig hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee