Intel introduceert modulaire NUC P14E-laptop met 3:2-scherm en 77Wh-accu

Intel introduceert zijn modulaire NUC P14E-laptop. Deze notebook ondersteunt onder andere verwisselbare Compute Element-kaarten met een cpu en geheugen. De NUC P14E heeft verder een 3:2-scherm en een 77Wh-accu.

De Intel NUC P14E maakt gebruik van NUC 11 Compute Element-uitbreidingskaarten, die worden geleverd in verschillende configuraties. Intel levert dergelijke kaarten met verschillende processors, van een Intel Celeron 6305-dualcore tot aan een Intel Core i7-1185G7. Gebruikers kunnen ook kiezen voor 4GB tot 16GB aan Lpddr4x-4266-geheugen.

De Compute Elements-kaarten bieden daarnaast Bluetooth 5.1 en Wi-Fi 6. De productinformatie van Intel wijst erop dat de NUC P14E-laptop ook compatibel is met toekomstige Compute Element-generaties. De laptop heeft een M.2-slot maar Intel levert zelf geen ssd mee.

Intel laat verder in een downloadbare pdf weten dat de laptop wordt voorzien van een 13,9"-scherm met een resolutie van 3000x2000 pixels en een maximale helderheid van 400cd/m². De ips-display is aanrakingsgevoelig en kan volgens Intel de volledige sRGB-kleurruimte weergeven.

Het bedrijf voorziet de laptop verder van een Thunderbolt 4-poort van het type C en twee USB 3.2 Gen 2-aansluitingen van het type A. De NUC P14E beschikt verder over een HDMI 2.0b- en DisplayPort 1.4-aansluiting, een 3,5mm-jack voor audio en een RJ45-connector voor gigabitethernet. Het apparaat heeft ook een IR-camera voor Windows Hello en een vingerafdrukscanner.

De NUC P14E heeft afmetingen van 303,6 x 229,4 x 16,55mm en weegt 1,5kg. De 77Wh-accu wordt via USB-C opgeladen met een meegeleverde 65W-lader. Intel richt de laptop op zakelijk gebruik, meldt het bedrijf in zijn productinformatie-pdf. Het bedrijf maakt geen adviesprijzen bekend en het is ook niet duidelijk of en wanneer het apparaat uitkomt in de Benelux.

Intel NUC P14E-laptop
Intel NUC 11 Compute ModuleIntel NUC 11 Compute Module

De Intel NUC P14E-laptop en NUC 11 Compute Element-kaarten. Afbeeldingen via Intel

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-09-2021 • 21:09

68

Reacties (68)

68
68
46
1
0
14
Wijzig sortering
Zo modulair is het ding niet, en ook niet de eerste....
De Framework laptop is een stuk modulairder!
De Framework laptop is een stuk modulairder!
Is dat zo? Als je daar de CPU wil upgraden, dan moet je direct het hele moederbord vervangen.

Sure, je heb vier module sloten voor aansluitingen (of een 1TB USB storage), maar die worden nog steeds aangedreven door een controller, als er een nieuwe techniek komt moet die controller ook vervangen worden als je dat wil gebruiken. Dus alsnog dat mobo vervangen...
Dat doe je zo goed als bij deze ook...
En dan ook nog Incl je Wifi en BT en je geheugen...

Accu vervangen, dat is uit den boze mocht je garantie willen houden...

Zou nog maar eens goed kijken naar: https://frame.work/laptop-diy-edition
Dit vind ik toch een stuk interessanter, Wil je met geheugen, of zonder, het kan, met SSD, of zonder, het kan, geen wifi kaartje of wel, het kan.... Os of liever niet, het kan....
Wil je meer usb poorten, klik en gaan... etc. etc..
Accu vervangen, dat is uit den boze mocht je garantie willen houden...
Erm... Als je batterij binnen de garantie het begeeft, doe je een beroep op de garantie... Buiten de garantie maakt het toch niets uit of je garantie hebt of niet. Je kan (op basis van eerdere NUC laptops) gewoon bij de batterij...

Don't get me wrong, de Framework is interessant, maar het is niet zo alsof de NUCs dichtgetimmerde laptops zijn. Bij de vorige NUC laptops kon je gewoon geheugen en SSD (M2) vervangen/toevoegen. Hoe het uiteindelijk wordt aangeboden moeten we eerst nog maar eens zien, maar veel NUCs worden aangeboden zonder RAM, storage of OS.

Echter Framework is superhype en alles wat geen Framework is dat kennelijk niet...

Wat het belangrijkste is, is de vraag of er over 5-10 jaar nog componenten worden gemaakt. Dat is natuurlijk de vraag bij beide bedrijven, Intel kan ook zomaar stoppen met die compute units. Echter heeft Framework nog een extra uitdaging, bestaat het nog over 5-10 jaar? Want al die hype en die investeerders is leuk, maar je moet daadwerkelijk een hoop verkopen en dat zie ik momenteel nog niet echt gebeuren met alleen direct sales vanuit de VS. Daarnaast zie ik net staan maar 1 jaar garantie, terwijl Intel alleen al op de compute units zelf 3 jaar garantie geeft... Als modular smartphones hebben gefaald, waarom verwachten een hoop mensen dat dit opeens anders is bij laptops?
Hoe het uiteindelijk wordt aangeboden moeten we eerst nog maar eens zien, maar veel NUCs worden aangeboden zonder RAM, storage of OS.
Storage zit er niet in.
Ram is geïntegreerd in de Compute module, net als je wifi en BT....en je I/O connectie/verzorging ook...
(misschien even kijken wat er door Intel gezegd word?)
OS zal moeilijk gaan aangezien ze geen storage mee leveren. Code kan natuurlijk, maar lijkt me toch niet nodig aangezien ze op zakelijke gebruikers doelen, die hebben vaak wel volume licenties bij een beetje bedrijf, gok ik.

Framework is idd een hype, de eerste laptop die je in kan delen zoals jij het fijn vindt...
De intel is beperkt tot Type processor en hoeveelheid geheugen...

PS: Je batterij argument klopt, maar openhalen om welke reden dan ook is warranty void...

[Reactie gewijzigd door Bladerider op 24 juli 2024 17:16]

Dat met die storage is natuurlijk expres. Gebruiker komt langs bij de helpdesk, "laptop stuk", gewoon even z'n module omwisselen en hij kan weer hardcore aan de Excel files die op de storage staan die in z'n shell zit. Even Windows re-activeren en klaar.

Heeft ie daar wat meer power voor nodig? Dikkere module erin.

Na 4 jaar ziet z'n shell er nog prima uit? Upgraden met een nieuwe module.

De doelgroep voor deze NUC en de Framework zijn lijkt mij dan ook anders. De ene is voor bedrijven die efficiënter met de business laptop pool willen zijn, de andere voor Tweakers die lekker modules willen hot-swappen.
De doelgroep voor deze NUC en de Framework zijn lijkt mij dan ook anders. De ene is voor bedrijven die efficiënter met de business laptop pool willen zijn, de andere voor Tweakers die lekker modules willen hot-swappen.
Dat is wel een belangrijk verschil inderdaad. Intel noemt het een oplossing voor de "just in time integration" aanpak, niet een modulaire laptop - zoals de titel van het artikel (foutief) suggereert.
Veel comments zitten wat dat betreft appels met peren te vergelijken.

Je kan je voorstellen dat gebruikers (enterprises) met deze oplossing kosten kunnen besparen bij upgrades. Vaak is een upgrade gericht op de 'computing element' die niet meer meekan, terwijl de 'randapparatuur' (display, keyboard, aansluitingen etc.) van de laptop nog echt prima - gewoon echt zonde om de hele laptop weg te gooien. Dan is dit gewoon swappen en gaan, je hoeft er verder niet over na te denken. Zo'n computing element is ook een stuk goedkoper dan de hele laptop vervangen.
Dit soort oplossingen -ook die van Framework- zijn ook erg goed voor het milieu. Er zijn minder resources nodig, en het levert minder e-waste op. Ik hoop dat veel fabrikanten hierop inspringen.
Van de Intel site.
Modular Design

The Intel® NUC P14E Laptop Element is the first with modular compute. Simply add an Intel® NUC 11 Compute Element with your choice of Intel® processors to the laptops, along with OS and storage.
Omdat een laptop iets is met plaatsoverschot aan de binnenkant en een smartphone niet.

Ook is framework opgericht door ex medewerkers van grote merken.

Geeft allemaal geen garantie op succes natuurlijk, maar een modulaire laptop lijkt mij veel logischer dan een modulaire smartphone.
toch even opmerken dat een batterij een slijtage onderdeel is en uitgezonderd van garantie in de meeste gevallen. Meestal zit er wel een beperkte garantie op van enkele maanden maar zeker geen jaren.
Dat is dan ook echt het enige. Er komt niks in de buurt van de Framework laptop als het op modulair zijn aankomt.
Ik vervang eigenlijk altijd het moederbord als ik een CPU vervang…
Maar bij de computing modules zijn de moederborden gesplitst, je kan gewoon de CPU vervangen met zijn socket door een andere module. Dat maakt dit zo handig, de framework laptop lijkt mij geweldig wanneer ze de CPU/GPU vervangbaar kunnen maken.
Modulair is compleet nutteloos... Heb je al eens werklaptops van de eindgebruikers na 4 jaar gezien ? Het omhulsel (incl scherm) is versleten en beschadigd.... Er zijn er maar weinigen die hun toestel in mint condition weten te houden... Met een laptop is een kleine beschadiging en gebruikerssporen snel gemaakt... Veel sneller dan op een desktop... Vergeet niet dat de andere elementen die je dan niet vervangt ook verbeteren dus op termijn kan je steeds beter een nieuw geheel kopen... En al zeker voor toestellen die professioneel gebruikt worden.... Helaas... Want zo een framework laptop is op zich geweldig maar uit mijn ervaring is dit voor in de praktijk niet interessant...
Ik heb alleen (op grote schaal) ervaring met IBM/Lenovo Thinkpads. Die kunnen wel wat hebben. Ja zit ook een krasje op na een jaar maar zijn nog lang daarna bruikbaar en goed te onderhouden qua vervangen van onderdelen. Een aparte compute module daarin zou best handig zijn.
Dat ligt aan hoe ze met hun spullen omgaan. Mijn laptop van februari 2018 is nog bijna als nieuw terwijl die dagelijks in- en uitgepakt wordt. Zelfs wat betreft specs kan hij best nog aardig mee.
Wanneer het ene tegen de grenzen aan loopt dan doet het andere dat vaak ook inderdaad. En met de verdeling van functionaliteit tussen cpu, gpu en chipset merk je dat dan vanzelf de andere onderdelen wel mee moeten veranderen.
Je hebt ook geen keus in een NUC. Alles is soldered down en ook nog eens een SOC.
Ze willen met deze modules dan ook het hele hart met de longen kunnen vervangen, zeg maar :)
Ander soort bouw dan een "ouwerwetse" game-pc. Gewoon niet te vergelijken.
Zolang het formaat en TDP hetzelfde blijft dan voldoet je chassis. De gemiddelde consument gaat niet aan een framework laptop knutselen lijkt mij. Dit lijkt meer op het niveau van de PS5 SSD inprikken.

Wat wel zie al potentieel voordeel is downcycling route. Voldoet hij niet meer voor je laptop gebruik prik hem in een "nuc-actig" klein chassietje en gebruik hem als mediabox/smarthome/etc.
Upgrade je bestaande "niet-modulaire" laptop cpu en dus ook je moederbord zit je met e-waste.
Misschien wel erg utopisch en hangt het af van compatible chassis maar een mens mag wel een hoopvol zijn
Een gemiddelde consument koopt een Acer, Packerd Bell, HP pavillion etc etc.. geen Framework.. ;)
Daar heb je wel gelijk in, maar in hoeverre word de aankoopprijs en een grote merknaam als een van de belangrijkste vergelijkingspunten genomen.
Alles gaat afhangen van de uiteindelijke prijs, die helaas nog niet bekend zijn.

Denk dat gemiddelde consument €600(gokje) uitgeeft aan een laptop, de framework begint vanaf €1000 euro.
Er worden in die prijsklasse uberhaupt minder laptops verkocht, het modulaire is niet waar veel mensen een meerprijs voor willen betalen.
Als ik €400 meer uit zou geven wil ik bijv een dedicated GPU willen(in normale tijden).
Met een lage meerprijs t.o.v. "normale laptops" met goede ondersteuning en marketing geef ik het een grote kans van slagen.
Mijn ervaring heeft mij geleerd dat de gemiddelde consument liever 500 spendeert dan 600.
De Framework met 8GB, i5-1135G7, 250gb SN750-NVME, Intel 6E AX210 non vpro wifi, Windows 10 home, USB-C adapter, en van elke losse module 1,
$1145,-

Maar als je zonder Mem, SSD, OS, Adapter, Wifi, maar wel de losse modules, besteld kost het $824,-
(als je dat al liggen hebt best interessant)

Het zal ongetwijfeld een select groepje consumenten zijn die zoiets koopt, maar ik denk dat het een groot genoeg percentage zal zijn om het economisch haalbaar te maken voor Framework.
En idd, service en ondersteuning is wat de doorslag zou kunnen geven.
Werk je voor Framework? 8)7
Nee, jij voor Intel? 8)7
Maar juist het compute stuk kan je daar niet makkelijk upgraden. Dat maakt dit in mijn ogen toch wel degelijk een heel ander product. Ze zijn een soort inverse van elkaar.

[Reactie gewijzigd door ElPaco op 24 juli 2024 17:16]

Zou mooi zijn als een nieuwe laptop van Framework deze compute units zou ondersteunen, win-win
Ik vind de framework nou niet zo bijzonder. Het enige dat deze echt verandert is dat er USB dongles binnen de behuizing zelf geplaatst kunnen worden in plaats van dat deze uitsteken. Want de verwisselbare poorten zijn gewoon USB dongles.

Het binnenwerk is natuurlijk ook modulair vervangbaar maar dat is niet zo heel bijzonder. Tot enkele jaren terug waren alle laptops zo, en veel zakelijke laptops zijn dat nog steeds. In een 'dikke' Thinkpad T kan je ook alles vervangen.

Voor echt langdurig bruikbaarheid vind ik juist het upgraden van de SoC veel belangrijker. Meestal doe ik een computer weg omdat deze niet snel genoeg meer is. Niet omdat hij stuk is of omdat hij te weinig poorten heeft (en laten we wel wezen, computers hebben juist steeds minder poorten!). Trouwens heel tof dat deze een echte RJ45 heeft. Al had het wel 10GbE mogen zijn. Mijn PowerBook uit 2004 had al gigabit ethernet. Een behuizing waar je zo lang mee gaat doen mag toch wel 10 Gbit hebben in deze tijd.

Met de intel oplossing zou ik dan een nieuwe compute module kunnen kopen (en af en toe een nieuwe accu hopelijk) en klaar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 17:16]

Jah vervangen met hetzelfde onderdeel, dat is niet upgraden...
En Accu was bij die Thinkpads gewoon klik en gaan, maar dat gaat niet bij de Intel, niet zonder meteen je garantie te voiden....

Heb je wel goed gekeken naar de opties en mogelijkheden van de framework laptop?
https://frame.work/laptop-diy-edition
Maar zo is het toch ook niet bedoeld denk ik? Koop je als bedrijf niet gewoon tig van die dingen met per functie of specifieke gebruiker bepaalde modules?

Wij hebben onze radiologen bijvoorbeeld krankzinnig dure systemen terwijl ik zelf met een tablet werk. Zij hebben veel beeld te verwerken en ik alleen documenten.

Zou mooi zijn als het 1 modulair systeem is ipv losse dingen. Kun je ook nog eens van gedachten veranderen. Ik ben nu bijvoorbeeld met AR bezig in de spreekkamer en dat stelt andere eisen.
Grote kans dat de radiologen een Quadro of Radeon Pro kaart in een laptop hebben zitten.
Denk ook dat dat soort laptops bij Lenovo of Dell specifiek geconfigureerd worden en zullen dan ook niet een dergelijke Intel Nuc laptop kopen. Dat is meer voor normaal gebruik, administratief e.d.
Omdat je usb poortjes kan vervangen, geheugen en een ssd kan toevoegen? Wauw. Je kan zien dat Linus fans aanwezig zijn.
Wat heeft Linus er mee te maken??
En waarom krijgt een ongefundeerde sneer een +1??
ik vraag me af of er veel bedrijven op een compute unit laptop zitten te wachten. Leuk dat je ze zelf snel kan versteken, maar die dingen zijn achteraf waardeloos en om ze in stock te nemen als spare overdreven duur en moeilijk verkrijgbaar. :|

offtopic: Wie gebruikt een meetlat met 10mm eenheden :? moet weer een Amerikaanse marketing-truc zijn :P
offtopic: Wie gebruikt een meetlat met 10mm eenheden :? moet weer een Amerikaanse marketing-truc zijn :P
Wat is daar gek aan? Iets op de millimeter willen meten, maar uitdrukken in centimeter, dat is raar.
In de techniek (werktuigbouw, etc) is mm de standaard eenheid voor veel maten. Niet zo'n gekke meetlat dus.
Nee, er zijn landen waar dat normaal is.
Het is ook beter.
Bijvoorbeeld in Australië doen ze in de bouw alles in mm.
En in een Aziatisch land (Ik geloof Japan) hebben ze dat soort linialen.
Heb ik een keer gezien op YouTube O-)
Belangrijkste selling point richting bedrijven is dat het standaard intel is,wat dus gewoon werkt qua drivers en stabiliteit. Dat is ook de reden waarom de gewone nucs het in een aantal segmenten zo goed doen. Het hele compute card stuk is past echt intressant als ze dit card ontwerp 2 of 3 generaties volhouden. Zien bedrijven dat ze makkelijk kunnen upgraden en onderhouden op die manier dan kan dat uiteindelijk best wel intressant zijn.

En voor wat grotere partijen is zelf voorraad aanhouden geen enkel probleem doen ze nu ook al bij andere producten.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 24 juli 2024 17:16]

tja, wat noem je grotere partijen? Wij hebben een paar honderden laptops en om die ten eerste allemaal te gaan vervangen is een grote stap en dan nog hebben gewone modellen meestal geen nood aan generational upgrades. Na 4 of 5 jaar zijn ze meestal pas aan vervanging toe en is de techniek op andere vlakken dan ook alweer verder en is het vaak net de CPU/memory die eigenlijk nog voldoen
Bij groter dan heb ik het over partijen met 5.000 werkplekken en meer daarvan zijn er in Nederland niet veel maar wij zijn ook een klein land, bijv in de VS of china heb je duizenden bedrijven met zoveel medewerkers en gaan de echt grote partijen naar 100.000 plus werkplekken. Bij die schaal heb je echt een andere manier van werken dan iedere 3 maanden onderhandelen of er wel of niet nieuwe laptops gekocht mogen worden dan is het gewoon continue upgrade traject. Vooral als het nog meer wordt dan hebben ze vaak continu een upgrade traject lopen omdat de oudste producten alweer aan vervanging toe zijn tegen de tijd dat de laatste uit de cyclus zijn vervangen worden.

En zoals ik aangaf dit gaat alleen werken als Intel er echt in slaagt om dit een jaar of 5 op de markt te houden met ieder jaar een nieuwe versie van de compute card die compatible is met dit model. Dan gooi je dus een x aantal chassis op voorraad en x aantal compute cards met verschillende specs --> Uitleveren wat de business exact vraagt en nieuwe voorraad.

Net zoals met NUCS zal intel prima willen werken met volume korting als je ze per 1000+ bestelt.
Ik denk dat in dit geval intel wilde duidelijk maken dat het om milimeters gaat. Als daar CM maten op stonden waren er wellicht weer Amerikanen die dachten dat dit een heeeeeul groot (10") kaartje was.
Vroeger had je ook modulaire laptops. We noemden die gewoon laptops. Kon je HDD/SSD, RAM, Videokaart, WiFi kaart, CD-brander weet ik wat meer zo uitwisselen. Anders gebruikte je de PCMCIA- sleuf. En weet je wat, alles was gestandaardiseerd. Alleen je CPU vervangen ging niet. Maar daar vroeg dan ook niemand om.
Ik snap je punt, maar het gros zal dan toch kiezen voor het ala MacBook Air strakke design. Vergeleken bij een modulaire laptop waar je alles kan vervangen wordt het wel een lastig verhaal. HDD en geheugen zou dan wel eenvoudig vervangen moeten worden.
Ik weet niet wat jij vroegâh vind maar in mijn laptop met C2D CPU kon je gewoon CPU verwisselen.
Heb een aantal jaar later de CPU, ram, hdd en wifi kaartje vervangen. USB3 via express card toevoegen en cd/dvd brander vervangen voor een HDD caddy was nog een optie maar heb ik niet meer toegevoegd :+
Ha, dat wist ik niet meer... te lang geleden. Maar mooi, dus zelfs CPU verwisselen kon. Sorry dat ik je niet kan plussen, dat recht is me hier een tijdje geleden ontnomen.
Het plussen is niet mogelijk en de reden staat er bij mocht dit niet kunnen. In dit geval omdat op jouw reactie gereageerd wordt en degene waarop gereageerd wordt die reactie(s) niet mag modereren.
Misschien voor die mensen die het volgende wel interessant lijkt: https://frame.work/ :D
Je kon zelfs cpu's vervangen hoor.
Doet me aan de Fairphone denken… Nobel streven, maar bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Huidige apparaten gaan al lang mee, in vergelijking met ‘vroeger’. De basis is hoe dan ook niet meer ‘up to speed’ met de standaard die over zeg 7 jaar geldt. Tegen die tijd koop je zeer waarschijnlijk voor minder geld dan een danige upgrade van je oudje, beter een nieuwe, met nieuwe accu, garantie en moderne specs.
Uh. Ik heb ThinkPads gezien van 10+ jaar oud in 2008 die vervangen werden. Geen enkele HW generatie daarna heeft het meer dan 5 jaar uitgehouden, met hetzelfde gebruik.
Hoe lang een pc / laptop het ‘uithoudt’, hangt natuurlijk van je gebruik af. Mijn desktop van inmiddels 9 jaar oud is een 3e gen i5, SSD en voldoende RAM…. Nog helemaal dikke prima voor Office taken en dergelijke. Geen reden tot upgraden.

Maar als je altijd de nieuwste games wilt kunnen spelen of zware CAD programma’s, dan zul je vaker moeten upgraden.

Het hangt dus echt van je behoefte af.
Daarom ook "met hetzelfde gebruik".
Echt iedereen die ik ken heeft laptops die kapot gaan.

De Fairphone is een groot succes.

Dus 1+1 = modulaire laptop.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 24 juli 2024 17:16]

Klinkt als een mooi idee, als je hardware dan outdated is hoef je alleen maar een nieuwe compute element te kopen en in je bestaande chasis te prikken.

Aan de afmetingen te zien zit het geheugen en opslag niet aan de compute element vast maar gewoon op het chasis, vraag me af of dit het minder toekomst bestendig maakt.
Ik vind het ook mooi. Alleen vraag ik me af of toetsenbord en scherm ook vervangen kunnen worden, toch twee onderdelen die vaak als eerste kapot gaan. Dan zou het helemaal milieu- en consumentvriendelijk zijn.
Intel levert dergelijke kaarten met verschillende processors, van een Intel Celeron 6305-dualcore tot aan een Intel Core i7-1185G7. Gebruikers kunnen ook kiezen voor 4GB tot 16GB aan Lpddr4x-4266-geheugen.

De Compute Elements-kaarten bieden daarnaast Bluetooth 5.1 en Wi-Fi 6.
Het ziet er niet verkeerd uit, ook de specificaties zien er goed uit. Waar ik wel mijn vraagtekens bij zet is bij de koeling. Wellicht dat er momenteel voldoende koeling is ingebouwd, maar voor toekomstige generaties durf ik het te betwijfen. Sterker nog, ik vraag me af of die i7 niet al vrij snel gaat throttelen in deze behuizing eerlijk gezegd.
Desalniettemin hoop ik dat het een succes wordt, alleen al om weer iets meer modulariteit terug te krijgen in de markt.
Ik denk dat het verbruik juist omlaag zal gaan. Zie de nieuwe M1 Macs, die draaien echt flink koeler met hun efficiency cores. En Intel is ook richting dat model aan het werken.
Ik zou dit ding eerder voor de specs (windows hello, dat scherm) en de aansluitingen (rj45) kopen dan voor het compute element.
Goed plan op zich.. Meestal gaat de behuizing en scherm langer mee dan de computer nog bruikbaar is door veroudering en zwaarder software.

De vraag is wel of ze deze constructie van de compute element kunnen handhaven. Intel verandert hun CPU socket elke generatie, en andere dergelijke initiatieven zoals de Raspberry Compute Module hebben ook al de interface veranderd omdat de oude niet meer de hogere bussnelheden aankon. Dit idee heeft alleen zin als je werkelijk echt 10-15 jaar met je laptop behuizing kan doen en dus meerdere keren de CPU kan upgraden.

Als het zo kan is het wel echt werelds voor het milieu want in de rest van de laptop zitten veel meer grondstoffen dan in de processor. Een 3000x2000 pixel scherm met full sRGB kan je echt 10-20 jaar mee doen.

PS: Overigens hoop ik wel dat de accu ook vervangen kan worden want dat is ook iets met en beperkte levensduur natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 17:16]

Doet me een beetje denken aan een serie Samsung tv's waar de soc "vervangbaar" zou zijn om het smart deel sneller te maken. 1x een insteekkaart voor uitgekomen die de ingebouwde soc uitschakelde, geen succes, nooit meer geprobeerd.

Hetzelfde verwacht ik hier eigenlijk.
Jammer dat de opslag niet in deze module zit opgenomen. Anders zou je voor de zakelijke markt een mooi platform hebben voor massa installaties. Ik zie een soort "Turing Pi" workbench met een X aantal van deze modules al liggen op het bureau van de sysadmin.
Verder wordt het ook makkelijk voor de eindgebruiker om de module dan te kunnen swappen tussen een laptop en een AIO-scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.