Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Reinoud Dik

Redacteur Componenten

Gigabyte Brix met Intel en AMD

Mini-pc's met serieuze prestaties

Conclusie

Gigabyte brengt in zijn Brix-portfolio twee nieuwe ultracompacte pc's uit met de ingewikkelde namen GB-BSi5-1135G7 en GB-BRR5-4500. De computertjes zijn redelijk compleet, maar moeten zoals we van barebones gewend zijn nog wel voorzien worden van werkgeheugen en opslag om te functioneren.
Zoals gebruikelijk bij mini-pc's krijg je niet de beste prestaties voor je euro's in vergelijking met volledige zelfbouw in een desktop-pc, maar daar staat wel een bijzonder compacte formfactor en dus een leger bureau tegenover. Bovendien kunnen beide Brixjes met de meegeleverde vesa-mounts makkelijk achterop een monitor gemonteerd worden om zo helemaal uit het zicht te verdwijnen.

De Intel Tiger Lake-processor in de vorm van de Core i5 1135G7 en de AMD Ryzen Renoir-chip in de vorm van de Ryzen 5 4500U die Gigabyte heeft gekozen voor deze twee modellen, hebben elk hun sterke punten. De Intel-chip behaalt hogere kloksnelheden en is in de meeste benchmarks ook wat sneller. Daarnaast is ondersteuning voor Thunderbolt 4 voor bepaalde gebruikers zonder meer een welkome toevoeging. De igpu op basis van de Xe-architectuur weet zich net als bij eerder geteste laptops staande te houden bij het lichtere grafische werk.

Gigabyte GB-BRR5-4500

De Gigabyte Brix GB-BRR5-4500 met de AMD Ryzen 5 4500U heeft een lager energiegebruik en een significant lagere temperatuur onder volle belasting, terwijl de cpu-prestaties niet veel lager uitpakken dan het Intel-model. De AMD-Brix heeft een nóg compactere behuizing dan de besproken Intel-Brix, terwijl je qua features minder inlevert dan je op het eerste oog wellicht zou verwachten.

Onder de streep zijn de Gigabyte GB-BSi5-1135G7 en GB-BRR5-4500 interessant voor wie vlot kantoorwerk wil verrichten op meerdere monitoren tegelijkertijd, zonder daarvoor een bakbeest op of naast het bureau te hebben staan. Voor de bijzonder compacte formfactor betaal je echter ook een prijs, waarbij je de extra kosten voor een ssd en werkgeheugen ook in het achterhoofd moet houden. Een voordeel is dan wel weer dat deze onderdelen niet vastgesoldeerd zitten, en je daar dus alle keuze over hebt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (112)

Wijzig sortering
Vind het nogal een scheve vergelijking qua prijs.
Neem dan een Gigabyte GIGA BRIX GB-BRR7-700 met de 4700U, die voor nog geen 490 euro is te krijgen. Komt meer overeen met de prijs van de Gigabyte GB-BSi5-1135G7.
Zelfs de GIGA BRIX GB-BRR7-800 is nauwelijks duurder.
Als je dan de benchmarks draait krijg je een heel ander verhaal.

Heb geen voorkeur voor Intel of AMD maar wel voor "de meeste waar voor mijn geld"
Qua "meeste waar voor mijn geld" had ik een vergelijking met de Asus PN50 ook wel fijn gevonden. Laatstgenoemde is inmiddels een jaartje(?) op de markt en heeft dezelfde AMD CPU(s) aan boord... maar wel ruimte voor een SATA schijf in de behuizing. Heb voor €100 minder de U4300 variant op de kop getikt, met name omdat met z'n beoogde doel van thuisserver/HTPC het idle stroomverbruik mij wat waard is. Heb de indruk dat de twee in elkaars vaarwater zitten, dus een vergelijking zo prettig zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door RSpliet op 2 april 2021 16:31]

Om eerlijk te zijn was mijn eerste ingeving ook om in dit artikel te zoeken naar informatie over het idle verbruik.

Juist door de compactheid van die behuizing is de rol van een eenvoudige thuisserver uitgelezen. Ze zijn immers makkelijk in een hoekje of een meterkast weg te stoppen.

Los van de specifieke wens voor een vergelijking met het Asus aanbod zie ik een roundup van deze systemen dan ook helemaal zitten.

Maar het oogpunt van dit artikel was de systemen als desktop te beoordelen. Het zou nog mooier zijn om de kenmerken van de systemen tegen verschillende gebruoksprofielen van server, desktop of htpc aan te houden. Als je de systemen dan toch beoordeelt, dan alsjeblieft verschillende beoordelingsfilters gebruiken.

Maar verder een leuk artikel over een (voor mij dan tenminste) interessante hardware categorie!

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 april 2021 10:53]

Dit snap ik inderdaad ook niet. Prijsverschil bij publicatie was al €150.
De GB-BRR7-4800 heeft precies dezelfde normaalprijs als de intel maar wel een aanzienlijk snellere processor (4800U vs. de 4500U die hier gepresenteerd wordt).
De vergelijking is nu eigenlijk niet goed te maken.
Men vergelijkt nu een 4 core AMD CPU zonder hyperthreading met een Intel 4 core CPU met hypertreading.

Daarnaast heeft Gigabyte Brix ook de H variant die een AMD CPU gebruikt van een TDP van 15W ipv. 10W.

Het 4800U model was echter bij Asus haast niet te krijgen, was bang dat dit ook het geval was bij het Gigabyte model, maar in PW geven de webwinkels aan dat hun leverancier het op voorraad heeft.

Ik vermoed hier een gevalletje dat Tweakers.net moet roeien met de riemen die Gigabyte levert...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 2 april 2021 18:46]

Kleine voetnoot, de 4500U is een hex-core zonder HT, dus we vergelijken 6+0 met 4+4.
Exact.

De vergelijking op cijfers: https://www.cpubenchmark....ntel-i5-1135G7/3702vs3830

De AMD doet het overal beter, maar is zoals zo vaak tegenwoordig de iets mindere als het gaat om single thread rating. Dat kan soms toch een kleine doorslag geven, maar dat is laaaang niet de huidige prijsverschil waard.
Wat mij betreft is dit een prima review/vergelijking. €600 is natuurlijk spotgoedkoop en het prijsverschil van €150 is al helemaal te verwaarlozen. Dat jij graag een andere vergelijking had willen zien, doet helemaal niets af aan de kwaliteit van de review. Ik vond de GB-BRR5-4500 een leuk cadeautje voor mijn nichtje, maar vroeg mij af of ik voor het luttele prijsverschil niet beter de GB-BSi5-1135G7 aan kon schaffen. Dankzij deze review is laatstgenoemde het alsnog geworden.

[Reactie gewijzigd door boolean op 3 april 2021 22:09]

Op een prijs van 450 euro is 150 euro meer absoluut niet "te verwaarlozen". Dat is 1/3 duurder! En of 600 euro spotgoedkoop is hangt natuurlijk helemaal van de koper af. Jij kan het kennelijk makkelijk missen, maar het is voor de meeste mensen gewoon best veel geld. Beetje rare reactie, vind ik.
Waar ik dan vooral benieuwd naar ben is de vergelijking met de NUC's?

Zit naar een dergelijke oplossing te kijken als vervanging van mijn HTPC. Maar eerlijk gezegd zijn door de bomen het bos moeilijk te zien ;)
Hangt heel er van je gebruiksdoel af. Ik heb een tijdje een pricewatch: Asus Mini PC PN50-BBR545MD-CSM gehad, ook een AMD 4500U gebaseerde 'NUC'. Voor dit model gekozen omdat ik hem gebruikte als SFF desktop PC en tegelijkertijd ook als HTPC voor m'n OLED TV. Door een HDMI 2.0 + DP poort kon ik makkelijk m'n monitor en TV tegelijkertijd aansluiten. Verder genoeg rekenpower als office PC en daarnaast slikt hij elk format als HTPC richting de TV met HDMI.

Het grootste nadeel is voor mij de antieke manier van koeling die zo te zien ook bij deze Gigabyte mini-PCs aanwezig is. De behuizing is van plastic en er wordt zo'n antieke blowerkoeler gebruikt die je ook op laptops vindt. Je kan hem in de BIOS op 'Quiet mode' zetten, maar hebt verder 0 instellingsmogelijkheden. Ik vind het een enorm gemis dat ze niet kiezen voor bijv. een aluminium behuizing en semi-passieve koeloplossing. Op die manier heb je een volledig stille HTPC, maar wel de optie om hem voor betere prestaties flink op de staart te trappen.. er zit immers een 6 core in. Dus helaas met de reden 'niet stil genoeg' weer retour naar de webshop gestuurd.

Maar voor puur HTPC doeleinden is het wat overkill qua prijs en specs zoals The Zep Man aangeeft. Je bent dan beter uit met een dedicated streaming apparaat of zelf een klein systeempje bouwen waarvan je makkelijk de GPU kan upgraden als je bijv. naar HDMI 2.1 wil overstappen ooit.
Het grootste nadeel is voor mij de antieke manier van koeling die zo te zien ook bij deze Gigabyte mini-PCs aanwezig is. De behuizing is van plastic en er wordt zo'n antieke blowerkoeler gebruikt die je ook op laptops vindt. Je kan hem in de BIOS op 'Quiet mode' zetten, maar hebt verder 0 instellingsmogelijkheden. Ik vind het een enorm gemis dat ze niet kiezen voor bijv. een aluminium behuizing en semi-passieve koeloplossing. Op die manier heb je een volledig stille HTPC, maar wel de optie om hem voor betere prestaties flink op de staart te trappen.. er zit immers een 6 core in. Dus helaas met de reden 'niet stil genoeg' weer retour naar de webshop gestuurd.
Die oplossing is er weldegelijk voor de PN50, maar die is niet zo klein als de PN50 zelf en niet goedkoop (~€150):
http://www.akasa.com.tw/u...s%20NUC&model=A-NUC62-M1B
Dat ding is zo raar. Gigantisch en weinig ruimte. Ik heb een Streacom FC9 waarbij ook de hele kast een koellichaam is, maar daar kan je de ruimte prima benutten.

Een vierkant torentje zou ideaal zijn en deze Akasa lijkt erop. Maar dan zou het bordje plat onderin moeten met wat heatpipes die de APU met de wanden verbind (zoals Streacom dat goed doet), 4 of meer 2.5" schijven rechtop staand boven het bord en een ventilator (puur voor luchtstroom) zo groot als het vierkant daar weer bovenop.
Die blaast dan zachtjes langs de schijven op het bord (of zuigt aan, afhankelijk waar je hem plaatst in de ruimte en blazen op, meestal beter want dan pak je lucht van boven).

Dat dat kan, bewijst deze foto, maar dat is helaas voor een Pi 4 Compute.module:

https://www.jeffgeerling....ata-pi-cm4-2.5in-case.jpg

Als zo iets zou bestaan voor een zuinige NUC board, ideaal als home pc met ingebouwde opslag, als homeserver of workstation.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 3 april 2021 11:03]

Ik heb een Streacom FC9 waarbij ook de hele kast een koellichaam is, maar daar kan je de ruimte prima benutten.
Mooi kastje, nodigt inderdaad weer uit voor zelfbouw. Uiterlijk en koelvermogen lijken meestal echter niet zo uitwisselbaar met elkaar te zijn. Wil je veel passief koelen heb je (veel) oppervlak nodig. Stop je die ribben aan de binnenkant van de kast, dan heeft de behuizing goeie kaarten voor het opnemen van de warmte. Voor de afgifte zijn echter toch die koelribben aan de buitenkant nodig.

Uitzondering hierop zijn computers die een schoorsteen design omarmen. De Mac Pro tweede generatie (wiki) vind ik van een dergelijke benadering nog steeds een heel mooi voorbeeld, zij het niet zelfbouw. De oplossing van Akasa herken ik ook als een dergelijke benadering. De noodzaak tot schoorsteen dicteert in het Akasa verhaal de verhouding tussen vloeroppervlakte en hoogte. Akasa heeft zoals Apple niet de mogelijkheid om hardware zo te boetseren dat de behuizing compact kan blijven. De componenten worden in verdiepingen boven elkaar geplaatst.

Nu is de hardware steeds minder heet aan het worden, en zal passieve koeling steeds makkelijker zijn doel bereiken. Zo'n Streacom FC9 is dan waarschijnlijk sneller goed genoeg. Maar een goed ontworpen schoorsteen kan als behuizing heel uitgekookt uitpakken! Eigenlijk een rode lap voor de Gigabytes en Asussen die in tegenstelling tot die hierboven genoemde kastenbouwers wel in staat zijn om ook hun printplaten te modelleren. Wel moeten we dan een hoger kostplaatje accepteren.
Je kunt ook een shield overwegen. Zelf heb ik al jaren een htpc, eerst met een core2duo en daarna een core i3 3225. De extra kracht bevalt nog steeds heel goed en is voor mij geen overkill. Alles gaat soepel, ook bvb het zwaardere browsen. In feite is het voor ons niet alleen een htpc en server maar ook een uber tablet met hardware die heel lang mee gaat. Een krachtige cpu is dus niet voor iedereen overkill!
Vreemd dat alleen max-ict *kuch* als leverancier van deze Asus staat vermeld in de PW, terwijl er toch meerdere andere (web)winkels zijn die deze leveren:
https://www.coolblue.nl/p...pc-pn50-bbr545md-csm.html
https://www.alternate.nl/...bone/html/product/1652480
https://azerty.nl/product...45md-csm-barebone-mini-pc
Zit naar een dergelijke oplossing te kijken als vervanging van mijn HTPC. Maar eerlijk gezegd zijn door de bomen het bos moeilijk te zien ;)
Het ligt er ook aan wat je doet met je HTPC. Als dat meer HT dan PC is, dan kan je ook eens kijken naar andere soorten mediaspelers, zoals die gebaseerd zijn op Android TV.
En een vergelijking met gewoon een simpele instap-pc is eigenlijk ook wel interessant. Ik vraag me af of het bv qua energieverbruik nog wel een verschil maakt.
Als je een beetje flink budget hebt, kan ik de Ghost Canyon zeker aanraden. Ik heb de I9-variant met 2070RTX kaart draaien op dual 34" widescreen monitor voor 3D development, nooit issues gehad. Maar er zit wel een flinke prijskaart aan, minstens 1700,- voordat ik klaas was een half jaar terug (met I9 versie, SSD, RAM, 2070RTX mini).

De Hades Canyon is een heel stuk goedkoper (en kleiner) en doet alleen onder in grafische kaart, maar heeft toch een redelijke onboard kaart erin zitten, zelfs voor 3D dev. (Prijs verschilt enorm per land, en vanwege tekorten, maar ik heb m in NL voor 1300,- incl SSD en RAM in elkaar geschroeft in 2018)

That said is het grootste voordeel natuurlijk dat het ruimte scheelt; voor deze prijzen duw je een mooie desktop in elkaar.
Ben ergens wel benieuwd of deze apparaten Kodi een beetje stabiel kunnen draaien. De app kan ik in principe op mijn Android TV installeren, maar dat werkt zo belachelijk instabiel dat ik het meteen weer eraf donder.
voor kodi is dit echt complete overkill, kun je beter kijken of je ergens een dealtje kunt scoren voor een re-de-lij-ke thin client
Raspberry 4 is ruim voldoende
alleen al het gekl.... dat je hebt om netflix werkend te krijgen op je pi is voor mij een enorme 'laat maar zitten' ik zou zelfs een bulldozer APU preferen boven de Pi ondanks de 'enorme' stroomrekening.

gelukkig zijn er nu meer 'goedkope' opties om kodi, plex, of soortgelijke apps te draaien, de J4xx chips van intel of zelfs deze <400 pctjes als je A: nog wat hardware had liggne, of B: overweegt om er dan toch maar wat meer mee te doen,
Nog nooit problemen gehad met Raspberry's i.c.m. Kodi. Netflix zal je inderdaad problemen krijgen met de DRM, gelukkig is op vrijwel elk ander apparaat tegenwoordig Netflix beschikbaar, dus daarvoor moet je ook geen RPi kopen.
De RPI is heel beperkt in wat voor media werkt. Met lage eisen is het uitstekend maar bijvoorbeeld 4k HDR kun je vergeten zonder gekkigheid als dithering. Socs die wat meer ontworpen zijn voor media zoals de AMlogic varianten zijn beduidend beter voor media en nieteens duurder.

Een RPi is een schattig ding, dat sowieso nuttig is voor een aantal zaken, maar doen alsof ie geschikt is voor mediaplayback als 'ie er zoveel moeite mee heeft is een beetje teveel van 't goede.

Ik heb hier een RPi draaien voor wat randzaken, maar voor de serieuze media playback staat er gewoon een coreelec kastje met een s905x3 en voor het NASwerk gewoon een nas met een AL-314. die socs zijn veel beter geschikt voor hun werk. Zo zijn ze regelmatig sneller, zuiniger en beter.
Mn monitor is geen smarttv die iedere 2 jaar vervangen mag worden omdat sony samsung lg etc hun platforms niet updaten als je tv ouder dan een jaar is

Dus nee mijn Windows en/of Linux desktop is de enige naast mijn htpc die Netflix draaien
Chromecast, Apple TV? Samsung en LG's TV van 4 jaar oud draaien gewoon nog Netflix, Sony geen ervaring mee. Overdrijven is ook een vak.
Mijn drie jaar oude LG televisie heeft vandaag weer een nieuwe update ontvangen. Ik heb geen idee waar jij vandaan haalt dat LG TV's niet langer dan twee jaar ondersteuning krijgen, het is gewoon niet waar.
Kan ook idd, alleen is de audio daarop zonder hifi hat wel een beetje crappy, qua beeld kan het idd makkelijk 4k aan

[Reactie gewijzigd door MR501 op 2 april 2021 15:50]

audio via HDMI?

Prima hoor, ligt vooral aan de rest van je home cinema setup
neem gewoon een googletv stick. draait alles netjes in 4k en je heb er meteen een handige remote bij
Puur voor HT gebruik (Kofi, Netflix, YouTube, etc.) zou ik lekker een Nvidia Shield TV kopen. Werkt bij mij snel, stabiel en ondersteunt praktisch alle belangrijke codecs en formaten. Is bovendien klein van formaat en energiezuinig. Ondersteuning is tenslotte tot nu toe prima en de prijs is relatief laag.
Als je geen extreem zware transcoding nodig hebt (er is wel Plex ondersteuning, maar rekenkracht is t.o.v. Ryzen/Core processoren natuurlijk beperkt) of apps die niet voor Android bestaan, mis je eigenlijk niks.
Ding heeft wel problemen met bv de Prime video app en ondersteuning van de ondertiteling, lijkt namelijk de instellingen compleet te negeren die je hebt ingesteld (sowieso vind ik het irritant dat je niet de positie kunt aanpassen).
Is dat een Shield probleem of een Amazon Prime Android TV probleem? Ik heb gemerkt dat de Amazon Prime app langzaamaan wat verbetert wordt, maar nog een lange weg te gaan heeft qua gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit.
Puur voor HT gebruik heb ik een Odroid N2 ingezet icm Corelec, stabiel vanaf uitpakken zonder enige hickup en ondersteund alles wat ik wil.
Kodi + Nvidia Shield: vliegt qua responsiveness en geen geklungel met drivers e.d. Doet. het. gewoon. altijd.
Dan ga ik daar denk ik voor. Staat ook al een tijdje op mijn lijstje, aangezien Android TV op zo een tergend trage TV soc alles behalve soepel loopt.

Danke sehr
Klopt, maar ik heb laatst toch een serieus probleem gehad nadat Kodi 19 Matrix ongemerkt werd geinstalleerd op mijn Shield TV Pro.
Voor Kodi heb ik een Eminent EM7680. Ben je voor 80,- klaar, met afstand bediening.
De 4500 is wellicht een leuke om de thuis-containers op te draaien die nu op mijn NAS toch wat uit hun capaciteit lopen...

Home-assistant, Grafana, Telegraf, MQTT, Zonnepanelen, Teslamate, Postgres, InfluxDB, Zigbee2MQTT, bedoel er draait nog wel het een en ander in huis om alles hier in goede banen te leiden ;) Zou er een mooi kastje voor zijn.
Dat doe ik nu ook al allemaal op een c2d uit 2010. Mijn grootste issue is nu opslag en geheugen.
Tot nu toe ben ik nog geen htpc/nuc tegen gekomen die de investering rechtvaardigt tov wat ik nu doe met de c2d@2.4

[Reactie gewijzigd door divvid op 2 april 2021 17:32]

Stroomverbruik wellicht?

Als je kijkt wat een 24/7 C2D verbruit tov een Ryzen of I3 (of zelfs nog minder), dan kan het zomaar dat je dit na een jaar of 4-5 hebt terugverdiend. EN je hebt nu al meer power (hoewel niet echt een issue als he dit enkel voor domotica iod gebruikt)
Laat ik dat nou eens gemonitord hebben. Idle 7watt @700 Mhz, 95%van de tijd. Full power zo’n 35watt. Daarnaast ook nog een rPi. Die nieuwe nuc komt er wel, maar niet voor €600+ (Iets met W.A.F😉)

[Reactie gewijzigd door divvid op 2 april 2021 20:36]

Zit hier met een nas waar een J3355 in zit.
Daarbij draait er wel docker op, maar niet helemaal zoals ik wil, want buiten de GUI om wil je liever niet bezig gaan. En om dan b.v. een Zigbee of Z-wave dongle aan je HA of zigbee2mqtt te koppelen, dat lukt niet. Dus daar draait nu al weer een losse nano-pi voor. En zo zijn er meer zaken die NET niet lekker gaan ;)
En ja, kan vast iets voordeligers, maar met 15W is deze wel lekker zuinig en heb ik meer dan voldoende capaciteit om in de toekomst nog veel meer "onzin" te draaien :+
Met een freenas als OS kom je een heel eind om een nieuwe NAS te bouwen.
En qua rekenkracht kom je hierin niets tekort.
De NAS blijft aan als opslag, maar wil de containers er af hebben ;)
Dan kunnen die meteen op SSD draaien.
Gooi ik er wel een K8S laag op ofzo ;)
freenas op een enkele ssd lijkt me hoe dan ook niet heel zinnig dan kun je beter eens kijken naar een vm/docker-host die LVM slikt dan heb je 'ook' de voordelen van snapshots' maar niet de nadelen (overhead) van zfs.
Dat kan ook met (veel) mindere én goedkopere hardware. Heb hier alles (HA incl. alle plugins/services, OmadaSDN voor de TP-Link AP's te managen, XPEnology als NAS) draaien op een Gigabyte GB-BLCE-4105 met Proxmox, 16GB RAM, 1TB HDD en Kingston 120GB SSD.

Met een TDP van 10W voor de J4105 t.o.v. 15W voor de 4500U is hij ook nog eens zuiniger :)
als je voor 5watt extra zo enorm veel power kunt krijgen zou ik niet heel snel meer voor de J4xxx chips gaan. vooral als je kennelijk postgres draait voor de een of andere service.
Het is 5W extra, en daarnaast ook iets van €250 extra?
Postgres draait op vanalles prima, ikzelf draaide het op een ARMv5 (even snel als Pentium 3 ofzo?)
Het hangt er maar helemaal vanaf wat je ermee doet en nodig hebt.
Overigens zegt voor het totaal verbruik (als in kWh/jaar) die TDP ook niet zoveel; voor een thuis server is idle power doorgaans bepalender.
Bijv hier een systeem met een 51W TDP CPU, die idle maar 2,7W doet.
Leuk maar nou niet echt persé nieuw, vindt het uiterlijk ook maar een beetje simpel.
Dell en HP doen dat toch wel beter met hun SFF modellen.
De mini/micro modellen bedoel je dan denk ik. De SFF's zijn toch een ruimte maat groter.
Ook zijn de HP/Dell Mini/Micro's een stuk sneller, ze hebben namelijk een volwaardige desktop chip, al is het wel de 45W "T" versie. Ik vind die mini desktops persoonlijk een stuk interessanter, vaak is de IO ook een stuk beter en heb ik het gevoel dat ze wat stiller zijn dan een gemiddelde NUC.
Die kleine Dells hadden een grotere footprint als je ze niet op de zijkant zette. En de keuze is niet reuze, je kan een i7-10700 of i7-10700t (8c/16t) krijgen, maar dan ben je wel €900-€1200 kwijt. Geen AMD in dit aanbod van Dell (althans niet in Nederland).

En het is leuk dat er desktop CPUs inzitten, maar als die te warm worden gaan ze ook throttelen. Wil je een 11e generatie dan moet je aan een raar model wat duurder is en integreert in de achterkant van een Dell monitor stand.

Zakelijk veel van deze dingen besteld/geconfigureert, maar het is redelijk een hel om een model consistent geleverd te krijgen voor een redelijke prijs met de juiste RAM/SSD configuratie. Op een gegeven moment veel van die dingen gekocht met significant minder RAM en nog een HDD en daar zelf voldoende RAM/SSD in gezet, normaal niet rendabel, maar soms kan je niet anders.

Maar imho niet vergelijkbaar met een NUC-like AMD systeem met bv. een 4800U erin.
Ik kijk dan ook niet echt naar I7's, over het algemeen is dat ook niet per se nodig voor de doelgroep van NUC/mini pc's. Ze zijn gewoon prima leverbaar en hebben al een lange tijd geen HDD's meer als standaard. Zie: pricewatch: Dell OptiPlex 3080 MFF (7RDCW)
Ook de prijs is niet slecht voor het feit dat er al een ssd, geheugen en Windows 10 PRO bij zit.

Een Intel NUC, zie pricewatch: Intel NUC 10 Performance Kit NUC10i5FNH (EU-stekker) met 8GB geheugen, 256GB SSD, W10 PRO is ook niet eens per se veel goedkoper. Geheugen + SSD = €90, Windows 10 PRO OEM kost ook het nodige, al weet ik niet precies de prijs voor bedrijven rechtstreeks van de distributeurs.

Wat ook voor bedrijven meetelt is natuurlijk garantievoorwaarden. Ik vermoed dat Dell en HP dat ook beter voor elkaar hebben vergeleken met Intel.
Zit zelf nog met een nuc8i5beh waar nu ook 64GB geheugen in zit, met als in het Intel model brix past. Kwa performance geef je wel een wat toe tov de machines in dit artikel, maar draai er op dit moment 3 virtuele servers op (cloud, vpn en nas met een usb case voor 4x 3,5") en ook nog een virtuele Windows 10 pro machine waar ik op ontwikkel met visual studio 2019, verschillende instances sql server en Sitecore websites dus krachtig genoeg zou ik zeggen. En zo'n nuc koop je dus voor < €300 al... (Natuurlijk ook excl geheugen en ssd)

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 2 april 2021 19:22]

Inderdaad, de Micro’s :)
Ik ben ook over op de optiplex mff toestellen. Bijna zo zuinig als een nuc en heel stil.
"Een zo leeg mogelijk bureau"
Tsja, maar wel een powerbrick bij je brix. Waar moet die?
Onder tegen je bureau?
In de kabelgoot onder je bureau, als je moeite doet voor een goed/leeg bureau dan doe je dat ook voor de ruimte onder je bureau.

Echter de meeste personen die ik ken en een NUC bezitten hebben hem ergens verborgen staan en gebruiken hem als home server.
Wat mij opvalt aan de huidige Intel NUCs die ik heb staan is dat ze met videoconferencing met Teams in 4K het heel zwaar krijgen. Zet ik video uit, inkomend zowel als uitgaand, is er geen centje pijn.
Overigens heeft mijn Lenovo X13 Ryzen 7 laptop eenzelfde euvel.
Hoe zit dat bij deze apparaatjes?
Teams is gewoon een resource vreter, bij ons op kantoor merken we wel dat het een stuk soepeler loopt als je k-lite codec pack installeert. Microsoft heeft dit ook toegegeven richting ons maar hoe en wat precies hebben ze nog niet laten weten.
Interessant, k lite codec pack zijn gewoon andere video codecs, dus welke codec zou dit veroorzaken, en welke oplossen?
Dat is precies wat wij ook aan het bedenken zijn, wij hebben alleen niet veel tijd om dit helemaal uit te zoeken. Maar duidelijk is dat de codec/optimalisaties in k-lite iets beter doen dan de codecs die MS meelevert met Windows. Wij installeren zelf altijd de basic versie zonder mpc etc.

Maar zeker het proberen waard als je tegen performance issues aanloopt met Teams. Vooral op oudere hardware (i5 6300U) merken wij de grootste winst maar zelfs op mijn i7 10875H merk ik een klein verschil in CPU/GPU belasting (al is het hier alleen merkbaar als je het monitort).
Ligt misschien meer aan je verbinding dan.
Nee, het is Teams, teams trekt bijzonder veel, helemaal als je je desktop deelt met anderen. Maakt niet uit of het Intel of AMD is. Het is trouwens niet alleen Teams, maar ook Slack heeft dat euvel, maar wel in mindere mate.
Zelfde framework toch?
Mischien zie ik het verkeerd, maar wat verklaart die hoge prijzen?
Is het een soort gimmick gehalte wat hier mee speelt?
Ik vind het serieus interessante apparaten, maar vind het nogal duur.
Een pc samenstellen die voldoet aan deze specs (en de grootte niet meegenomen) is wel wat goedkoper.
Een kleinere PC is vaak een stukje duurder. Dit komt omdat de oplage wat kleiner is, door een kleinere doelgroep. Ook moet er wat meer R&D werk inzitten om tot dit form-factor te komen, wat dan weer door deze kleinere doelgroep betaald moet worden.
Kan iemand me uitleggen wat de aansluitingen rechtsonder bij de intel variant zijn? Er zitten 2 zwarte doppen op goudkleurige connectors en daaronder een zilverkleurige aansluiting met thread aan de buitenkant.
(zie dit plaatje: https://tweakers.net/i/hv..._exif()/i/2004277930.jpeg)
Dat zijn twee (RP) SMA aansluitingen om Wifi antennes op te schroeven.
De zilverkleurige is voor de voedingsadapter.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 2 april 2021 22:30]

Jammer dat er niet gekeken is naar de volledige consumption per device, en alleen package power. Dat durft nogal wat schelen naargelang de gebruikte chipset. Misschien kan dit alsnog gemeten worden ;)
Wat betreft de AMD versie is dat max 90W gezien de adapter. Idle vermogen is ook interessant... Een B550 chipset is ongeveer 5W. Ben benieuwd wat ze hier in hebben gebruikt, het zal denk ik wel aan A520 zijn gezien het formaat, de uitbreidings en overclock mogelijkheiden.
Het is juist vooral het idle vermogen wat mij dan zou interesseren. Zo heb ik al jaren een Mac Mini als thuisserver staan voor verscheidenen zaken, juist vanwege het lage verbruik bij idle t.o.v. de prestaties, nu het tijd is voor een upgrade is een M1 Mini natuurlijk heel interessant, maar wellicht zou dit net zo interessant kunnen zijn, maar zoals gezegd, dan speelt het verbruik ook wel een rol en dan is vooral het gebruik onder idle van belang, want dat is uiteindelijk toch wat het systeem het gros van de dag gaat opslurpen.
Ik heb ook sinds 2 weken de Mac Mini M1 en de Intel Nuc verkocht, die ik al een aantal jaren had. Erg veel plezier aan gehad, maar de Mac is helemaal stil en verbruikt een stuk minder. MacOs is even wennen, maar is het mijn inziens wel waard waarvoor ik hem gebruik. Denk dat de Mac Mini M1 ook een betere deal is dan de duurste Gigabyte zoals hierboven. Daar komt namelijk nog geheugen en een ssd bij.

Door het Os zijn ze dus enorm verschillend, maar verder zal het ook weer niet heel veel schelen gok ik.
Het is juist vooral het idle vermogen wat mij dan zou interesseren.
Ik gebruik een ASUS PN50 met een 4800U (8c/16t) de mijne komt onder de 10W uit als je helemaal niets doet (zit 32GB in, met 2TB M2 SSD en een 4TB 3,5" SSD). Hoe hoog het komt ligt er aan wat je draait en wat je strest, de CPU en/of de GPU. 25% CPU en 70% GPU is ongeveer 45W. Dit is wat het hele systeempje (zonder monitoren/toetsenbord/muis) uit het stopcontact trekt.
Hoeveel watt de adapter levert zegt niet zoveel over het stroomverbruik van de computer. Ja meer dan 90watt piek zal het niet verstoken maar zoals terecht werd opgemerkt door Wirehead zijn de metingen in deze review erg mager en kan je er weinig conclusies aan verbinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True