Gerucht: LG brengt 42"-tv met oledpaneel begin volgend jaar uit

LG zou van plan zijn om een tv met 42"-oledscherm begin volgend jaar uit te brengen. Eerder was de verwachting dat de tv nog dit jaar zou verschijnen, maar de fabrikant heeft de release naar verluidt iets uitgesteld. De presentatie zou plaatsvinden op elektronicabeurs CES.

De televisie maakt deel uit van de line-up van volgend jaar, meldt The Korean Economic Daily op basis van eigen bronnen. De tv zou vooral gericht zijn op gamers, meldt de Zuid-Koreaanse zakenkrant. Veel consumenten willen voor andere doeleinden vaak grotere modellen. De populairste maat is 55".

LG Display zei eerder dit jaar te beginnen aan de productie van de benodigde panelen. LG heeft oled-tv's in de formaten 88, 83, 77, 65, 55 en 48", maar daar zou de kleinere versie later dit jaar dus bijkomen. De kleinere varianten zijn in trek; LG zei eerder dit jaar al de productie van de 48"-schermen op te voeren.

De presentatie van de 42"-tv vindt mogelijk plaats tijdens de Consumer Electronics Show, een elektronicabeurs waar veel fabrikanten nieuwe televisies laten zien. De beurs zal begin januari plaatsvinden en als de fysieke versie doorgaat, zoals in de planning staat, gebeurt dat begin januari in Las Vegas.

LG's CX-oledtelevisie van 48"

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-08-2021 • 10:38

150 Linkedin

Submitter: Japestaart

Reacties (150)

150
144
30
4
0
72
Wijzig sortering
Zoals gebruikelijk gaat Vincent Theo van HDTVTest er nog wat dieper op in.
https://www.youtube.com/watch?v=FiuCLPYcOx8
Alleen het hogere ppi is al een reden genoeg voor mij om te wachten op de 42". Mijn huidige monitor is een 22" VA monitor 1080p en ppi is 102. Het klinkt weinig tegenover 93ppi of beter gezegd: 24" 1080p maar ppi is echt heel mooi om te zien en veel minder korrelig. Ik heb de 48C1 in een fysieke winkel kunnen bewonderen en kon heel lastig de pixels zien maar stel je eens voor hoe dat eruit gaat zien op 42" OLED! :9
Ik heb nu een 49" OLED TV van LG die ik als monitor gebruik (waar ik dus zo'n 60cm vanaf zit) en het is eigenlijk net wat te groot. Ik merk dat ik veel omhoog moet kijken en bij het programmeren zet ik vensters liever een beetje in het midden. Ik denk dat 42" dan beter zou zijn (hoewel het een vreemd gevoel is om de voorkeur te geven aan een kleiner scherm).

Overigens vind ik OLED achteraf gezien toch niet ideaal want de firmware zit constant de helderheid aan te passen om burn-in te voorkomen (kan je ook niet uitzetten). Dan vraag ik me af waarom ik mijn code zo slecht kan zien, open ik een ander venster en boem, helderheid weer normaal. Als ze de contrast kunnen verbeteren kies ik voor mijn volgende scherm liever weer LCD.
OLED tv's en monitors zijn sowieso al niet goed voor programmeren en grote statische beelden zoals Microsoft Office en dergelijke. En wat je uitlegt is ABL (Automatic Brightness Limiter) en ASBL (Automatic Static Brightness Limiter). Een van die twee kan je uitschakelen met een IR remote.

ABL/ASBL past het aan voor oa document zoals je wat je doet: programmeren. En volgens CX/C1 eigenaren wordt ABL veel minder als je OLED lampje instelt op 60 of onder. Of dat waar is weet ik echt niet maar ik weet zeker dat als ik de 42C2, het OLED lampje instel op 27 of lager.

En ABL is zeker niet beperkt tot OLED tv's, ook LCD hebben ABL. De ene merk is meer agresiever dan de andere.

Hierbij een video:
https://www.youtube.com/watch?v=Z60rsm4qJGo

Het is een tijdje geleden of het die video is waarbij er uitgelegd wordt over ABL/ASBL.

En oh ja, precies zoals jij beschrijft. Na 60 seconden gaat het beeld in soort eco-mode/screensaver-mode omdat er niks gebeurt op je scherm behalve code regels typen. En zodra je een ander venster opent, idd helderheid weer normaal.
Ik heb alles uitgezet wat uitgezet kan worden, maar ik ben bang dat de resterende ABL daar alleen maar agressiever van wordt om te compenseren :) Verder ook logisch hoor, maar het stoort in (voor mij) normaal gebruik meer dan ik had verwacht. Bij LCD ben ik het nog nooit tegen gekomen, in ieder geval niet merkbaar, maar LCD heeft natuurlijk weer andere nadelen.
Klopt, daar maak ik me ook best zorgen om maar ik zal mijn OLED tv alleen gebruiken voor gaming en netflix op mijn bureau. Voor office en huiswerk zoals voor mijn zusjes heb ik voor dat een Lenovo Tab 13, welke een tablet is én een portable monitor. Kei handig!

LCD heeft zeker andere nadelen idd en dat al 'm zeker niet worden voor mij. Ik wacht het af met reviews over de 42" OLED.
De tv zou vooral gericht zijn op gamers
Dus eingelijk meer als monitor dan als TV?

De prijs zal weinig verschillen van 48-55 inch vermoed ik en als TV in een woonkamer of slaapkamer denk ik toch dat er weinig zitten te wachten op kleiner en even duur. Echter als monitor zie ik er wel veel die dergelijk formaat aan het wachten zijn.
Gamers gamen niet alleen op pc’s he 😂
Tuurlijk niet maar het verschil tussen 48 en 42 inch in breedte/hoogte is iets van een 10/5 cm dat maakt enkel veelal uit voor een bureau, slaap of woonkamer hebben in de meeste gevallen toch echt wel die ruimte.
Ik heb laatst voor in de slaapkamer toch goed moeten zoeken voor een kwalitatieve TV onder de 43". Als ik een 32 of 37 inch OLED had kunnen kopen had ik dat zeker gedaan. Wij willen/kunnen en vooral hoeven geen grote TV in de slaapkamer. :Y)

Maar los daarvan zijn er genoeg scenario's te bedenken waarbij iemand een kleinere TV zou willen dan wat tegenwoordig als "klein" wordt gezien (lees: 48"), maar wel bijv. de high-end features wil hebben. Dat is naar mijn idee de denkfout die veel mensen maken, het feit dat iemand een kleine TV wilt, betekent niet gelijk dat die een budget tv wil...

Dus kom maar door met die kleinere schermen! _/-\o_
Klopt. Alleen heb je op een kleine TV niets aan de main feature: 4K. Je ziet gewoon geen verschil met Full HD op zo'n scherm tenzij je binnen een meter kijkafstand zit. En dan kom je weer in de discussie terecht of het zijn geld dan nog waard is.
Zeker waar!

Maar ook met deze opmerking ga je (in het algemeen, niets persoonlijks :)) er automatisch vanuit dat ik 4K op een 32" scherm verwacht. Ik heb veel liever dat we gaan naar 32" FullHD tv's, met goede HDR*, kleur- en zwartwaardes en kijkhoeken, met een fatsoenlijke SOC waarbij het interface altijd vloeiend aanvoelt.

De LG tv die ik nu aangeschaft heb, heeft geen van alle. Kleuren zijn middelmatig, UI is sluggish en HDR is.. theoretisch aanwezig maar doet niet zoveel. Simpelweg omdat er niet heel veel beters op de markt is op dit moment.

*: HDR is technisch namelijk prima mogelijk onder de 4K, maar wordt nu niet gemaakt omdat de afneem markt te klein is waarschijnlijk, wat begrijpelijk is.
Ik kan je wel volgen. En inderdaad is het zo dat in de TV wereld niemand op het idee komt om HDR op een full HD scherm te zetten. Is er niet iets in de gaming monitor wereld? Of heeft dat weer zijn eigen problemen?
Mee eens en ik zou zo'n tv ook wel kopen, maar dan zijn we waarschijnlijk de enigen. Als mensen in de winkel staan en ze zien dat de tv geen 4k heeft, dan kopen ze die niet, dus wordt die ook niet gemaakt.
Er zijn aanwijzingen dat LG Display een 31" full-HD-paneel in de planning heeft. Daarmee is niet gezegd dat iemand daar ook televisies van zal maken, het kan ook zijn voor monitoren of professionele toepassingen, maar het is hiermee niet onrealistisch dat er een 31" HD OLED-televisie gaat komen.
ben nog altijd verbaasd hoe traag een ui kan zijn op een moderne tv.

nu heb ik niet veel ervaring met de high end modellen meer budget-mid waar je zou denken dat ze op vandaag toch wel een beetje een fatsoendelijke SOC er in kunnen knikkeren zodat de ui fijn rap is maar ehr.....yea me samsung UE40C6000 uit 2010 (wel nouwelijks smart te noemen) veegt de vloer met de meeste :( .... op UI gebied dan zelfs die budget 32" zijn opvallend scherper en kleur rijker.

ik zou eigenlijk zowizo niet helemaal tegen zijn op meer fatsoendelijke full HD modellen.

zat een tijdje te overwegen om mijn tv te vervangen, kwa stroom verbruik leken de Full HD modellen wel goed vooruit te zijn gegaan t.o.v. 2010 maar de ui word constant over geklaagd dat hij traag is...en nagenoeg alle nieuwe modellen zijn 4k...dus de ui krijgt het nog zwaarder...en stroom verbruik is gereset naar 2010 maar met fors meer pixels en fellheid....yay?
Tja, maar dan ga jij er van uit dat je een goede keuze hebt : Full HD of 4K?
Kijk eens in de tweakers pricewatch en de 1080 schermen zijn bijna allemaal budget cq. onderkant van de markt modellen.
Met andere woorden: de discussie kijkafstand+4K+geld waard zijn begint z'n glans te verliezen. Een 32inch tv-tje wordt gewoon 4K en er komt over een paar jaar eenzelfde discussie over 8K.
Als LG nou eens de 32C1 nou uitbrengen, was het zeker een onmiddellijke insta-buy geweest! Helaas heeft LG al 32" OLED monitors aangekondigd en die zijn afkomstig van JOLED. Die zijn verschrikkelijk duur én hartstikke slecht voor de ogen en hoofd want die heeft geen flikkervrije technologie. Geloof me, dat wil je niet hebben. Enkel de OLED van LG zelf maar wel in 32" zou dus super top zijn geweest!

Alleen door de prijs en geen flikkervrije technologie heeft mij ertoe aangezet om eerst voor de 48C1 te gaan maar nu toch zeker weten de 42" OLED. Eigenlijk ook best vet vanwege de immersie in games en netflix, een soort mini bioscoop voor mij :P
Zo blijf je altijd de marge met de formaten hebben, waarom dan niet gewoon meteen 50? of 55? Per saldo ook maar 15cm groter rondom, zou dan ook prima passen.

Een gameroom/kinderkamer/studio/gamerig ben je veelal iets beperkter met ruimte of zit je relatief dicht op het scherm dan 42 al meer dan genoeg is, blijkbaar is er vraag naar 42 inch in dit segment.
Voor zover ik weet bestaan er geen 50" oleds , verschil tussen 42 & 48 is een 13cm, tussen 42 & 55 is een 30cm.
Het probleem hier is dat de prijs gelijkaardig zal zijn aan de 48 & 55" modellen (nu zie je de 48 inch soms duurder dan de 55) en dan je een dure TV hebt tov andere modellen.

IK zie gerust mensen kleinere formaten kopen in ruimtes waar ze weinig kijken maar waarom dan gaan voor OLED voor iets dat amper gebruikt word ?

EN ik zeg niet dat ik geen vraag zie, ik zeg dat die enkel vooral elders dan de traditionele tv in de woonkamer is.
Ik snap niet waarom mensen zo erg tegen je in gaan want wat je zegt klopt gewoon. Er is een vraag voor high end kleine tv's maar dit is een heel kleine vraag, vooral voor mensen die al een grote high end tv hebben in de woonkamer maar nog een kleinere erbij willen in een andere ruimte.
De gemiddelde consument zal gewoon een goedkopere LCD pakken als ze geen grote tv willen/kunnen kopen.

Dit zie je ook terug in de prijzen zoals je aangeeft, er is nauwelijks tot geen prijsverschil in de praktijk tussen de 48" en 55" LG OLED's omdat er weinig vraag is.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 23 augustus 2021 14:41]

Mensen hebben soms moeite om buiten hun eigen ervaringen te gaan.

Maar idd, waar ik echter wel denk dat ze een groter aandelen zullen kunnen nemen is als PC/bureau monitor/tv .
Als er genoeg vraag komt naar kleinere formaten zal de prijs naar verwachting ook wel gaan zakken.
In breedte is het verschil zeker groot. 1 inch is 2.54cm en van 48" naar 42" is dat dus 6" oftewel 15,24cm. Ik heb 48" en 55" van hetzelfde model en het verschil is grootte is groot.

Zie hier een voorbeeld:
https://youtu.be/AhV09HD7Ee0?t=229
Dat is diagonaal, breedte is minder.

En dat is juist de use case waar ik deze wel zie voor zitten. Breedte maakt niet uit maar afstand tot het scherm. En niet iedereen kan een 90-100+cm bureau zetten. 42" is dan een pak makkelijker.
Ja precies hahaha. 3 maanden had ik nog een bureau met een diepte van 59cm en wat was de ruimte toch beperkt! Nu een bureau met diepte van 90cm en wat een ruimte! 48" zou nice zijn maar 42"? Absoluut!

Ik was een tijdje terug in een fysieke winkel om daar de groottes te kunnen zien en 42" is toch makkelijker en anders max 48". En dán niet te vergeten: hogere ppi. Hogere ppi op een OLED tv is echt super!
De prijs zal weinig verschillen van 48-55 inch vermoed ik en als TV in een woonkamer of slaapkamer denk ik toch dat er weinig zitten te wachten op kleiner en even duur.
Is het nou echt zo moeilijk voor de lezers van deze website om te begrijpen dat niet iedereen de ruimte heeft voor een 55" TV? Ik heb het bij mij thuis opgemeten en zelfs bij de 48" zou ik een deel van mijn inrichting erop moeten aanpassen.
Waarom zou je een OLED tv kopen als je geen ruimte voor een tv in je inrichting maakt? Ik bedoel, dan is tv kijken ook niet je ding neem ik aan.
Dus mensen in een klein appartement kijken niet graag TV? Ik kijk momenteel op een 32" TV, ideaal met de afstand tussen TV en zetel in een 50m2 appartement. Mocht die stukgaan zou ik wel graag een 42" tv met HDR, eventueel OLED hebben, maar waarom zou ik een OLED tv kopen als ik geen ruimte voor een TV in mijn inrichting maak (lees: heel het appartement opnieuw inrichten)? Dan is tv kijken toch niet mijn ding?

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 augustus 2021 11:40]

Zal wel aan mij liggen maar ik vind dat echt verschrikkelijk klein voor 50m2. Ik heb 55inch voor hetzelfde oppvervlak en zit er met mijn bank zo'n 2 meter ervandaan. 32inch lijkt mij echt verdomd klein en is meer PC monitor niveau onderhand.
Denk dat hij met 50m2 heel het appartement bedoeld en niet de kamer. Heb je eens de recente huurprijzen bekeken?
Ik woon ook in een 50m2 appartement ;) Helaas ook voor ene huurpijs waar je een flinke hypotheek van kan nemen. Maar zit voor nu even vast in NL.

Maar 32inch beschouw ik wel echt al heel klein in dezer dagen.
Ja heb het wel te doen met de Nederlanders, heb me vorig jaar een nieuwbouw huisje gekocht, sleutel op de deur met tuin en 3 slaapkamers op 15 minuten fietsen van een provincie stad, 10 minuten naar station.
280 000 + 6% BTW (omdat er vroeger een ander huis stond, is het officieel afbraak en heropbouw wat 6% is).

In Nederland koop je daarvoor vaak nog geen appartement.
Ja daar heb je in NL niet heel veel denderends voor. Ben zelf normaal in Japan voornamelijk alleen dankzij corona zit ik hier dus even vast. Hopenlijk klapt de bubbel en zakken de huizen prijzen weer naar een normaler niveau.

Anders had ik naar een grens plaats in Duitsland verkast. Helemaal nu remote werken de norm gaat worden binnen de IT.
Is Japan ook niet super duur? Of is dat alleen in Tokio?
Nu niet meer met de jaren. Alleen huren is daar voordeliger sowieso.
Waarom niet? Als er één is die past in mijn inrichting en één die er niet in past, dan weet ik wel welke ik kies. En als er geen is die past in mijn inrichting, dan koop ik er inderdaad geen.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 23 augustus 2021 11:32]

Iemand kan toch prima mooi beeld willen, maar niet een glasplaat van anderhalve meter in z'n kamer willen? 8)7 Als je dat doortrekt zou iedereen die z'n telefoon veel gebruikt met een TV in z'n broekzak moeten lopen, omdat ze zoveel van hun telefoon gebruik maken ;)
Enkele voorbeelden waarom je een OLED tv van dit formaat zou kopen:

- De kamer is te klein voor een grote tv (studenten / mensen die in een appartement wonen)
- De tv is 12 jaar geleden tussen kasten in gebouwd, met wat marge aan de zijkanten, want 40/42" was toen groot genoeg voor bijna iedereen. 55" is daardoor te krap of te zwaar voor de beugel die in de muur is verankerd. (dit was onze situatie totdat wij verhuisden).
Zie mijn oude Insta foto: https://www.instagram.com/p/Br0J-BRhtVx/
- Groter hoeft niet voor iedereen altijd beter te zijn, echter is het prijsverschil maar klein tussen 42 en 55".

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 augustus 2021 12:26]

Helemaal mee eens. Ik kan en wil mijn tv maar op een plek hebben, en 48¨ schuurt al heel erg tegen het maximaal haalbare aan. Hoe leuk ik tv/films/series ook vind, nee, ik stel ook grenzen.
Inderdaad. Er zijn heel veel mensen die graag een OLED hebben maar geen plek hebben voor 48“ of 55“.

De slaapkamer is een ideale plek voor 42 of 32“. Maar ook keuken en kantoor zijn geschikt voor kleinere tv’s.

Juist OLED is veel meer geschikt voor de slaapkamer dan LCD, vanwege de veel diepere zwartwaarden, omdat je meestal in het donker kijkt.
In mijn slaapkamer/gamekamer die is niet groter dan 5 meter op 4 meter zou een 48 inch veel te groot zijn.
32 inch vond ik iets te klein maar 43 vind ik ideaal. Ik zou veel liever een OLED hebben maar die zijn dan veel te groot voor de afstand die ik er vanaf zit. Aangezien ik de huidige TV nog maar net een jaar heb zal een OLED nog een tijdje worden uitgesteld en zeker als de prijs ook richting de 1000 euro gaat.

Maar velen hier op Tweakers kunnen het blijkbaar niet verstaan dat een grote TV niet overal past.
48 inch te veel te groot in een 5 bij 4 ruimte? Natuurlijk kan niemand dat verstaan :')
je moet ook nog meubels erbij rekenen, en dan wordt het naar mijn mening wel wat groot.
Het is ook een slaapkamer, daar ga ik niet andere kasten kiezen voor een grotere TV.
In het donker doe ik liever andere dingen als tv kijken.in het donker tv kijken vanuit je bed is nou niet bevordelijk voor je slaap, maar ik weet natuurlijk niet waar je kijkt int donker.😎
Wacht maar tot je 10+ jaar getrouwd bent :+
Het verschil tussen een 42" en 48" is 10 cm in de breedte.

Een LG OLED, zelfs een budget/ouder model, gaat richting de 1000 euro nieuw voor de goedkoopste. De goedkoopste 40-42" LCD kost een kwart van dat geld.

Het is best logisch dat als je op Tweakers zit en bereid bent 4x zoveel uit te geven aan een tv dan nodig dat je dan ook bereid bent die 10 cm ruimte ervoor te maken in je inrichting.

Er is nauwelijks tot geen prijsverschil in de praktijk tussen de 48" en 55" LG OLED's omdat er weinig vraag is naar kleine high-end tv's. De gemiddelde consument die 55" te groot vindt (zoals mijn vader aantal maanden terug) koopt gewoon een budget LCD in de aanbieding.

Dat dit een soort tussenstap gaat worden tussen tv/monitor lijkt mij dus zeker niet ver gezocht. De vraag voor kleinere OLEDs om op te gamen is er zeker, zie de hoeveelheid dure game monitoren die uitkomen.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 23 augustus 2021 14:46]

De A1 staat voor €795 in de pricewatch en naarmate OLED-televisies richting de budget gaan, gaat ook dat argument steeds minder op. Sowieso kan 10cm ruimte maken veel meer kosten dan de prijs van de televisie als daar verbouwingswerkzaamheben voor nodig zijn.
Heb je ook de opties vergeleken tussen die OLED schermen en die goedkopere LCD schermen?

Naast OLED en schermformaat is er een wereld van verschil tussen de modellen die je nu vergelijkt.
Denk maar eens aan de CPU, HDMI formaten, wel of geen AI (als je dat al interessant vindt), Wifi / BT module, Android TV/LG TV of een kale eigen OS, etc.
Dan zal je 1 van die weinigen zijn? Geen reden om zo heftig te reageren.
Ik denk dat je in een bubbel leeft met mensen die óf hun huiskamer om hun TV heen gebouwd hebben, óf een huis hebben wat (veel) groter dan gemiddeld is.
De meeste mensen wonen in een huis dat (veel) groter is dan gemiddeld? Of de meeste mensen die niet in zo'n huis wonen bouwen hun huiskamer om hun TV heen (en zijn bereid die te verbouwen wanneer ze een nieuwe TV kopen)? Kan zijn, maar ik heb nog nooit een onderzoek gezien wat het aantoont. Overigens kun je van mijn eigen inrichting ook denken dat hij om de TV heen gebouwd is. Echter is het slechts dat ik rekening hou met al mijn meubels als ik mijn huis inricht. Dat wil niet zeggen dat een grotere TV automatisch in mijn inrichting past. Er zijn grenzen aan alles.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 24 augustus 2021 09:43]

De combinatie van beide die je opsomt zal je wel een meerderheid van mensen hebben.

Je kan dat wel ongeveer in de pricewatch zien: de meeste TV's die de laatste 2 jaar op de markt kwamen zijn tussen de 50 en 65 inch . Tel daarbij dat er bijna geen verschil zit tussen de oleds met grootte 48->55 inch (en zelf 65 inch is amper duurder) of dat grotere schermen soms goedkoper zijn vanwege het productie process en imho zie ik weinig mensne die zitten te wachten op dit als gewone TV voor in de woonkamer.
Behalve dus als een 48" echt fysiek te groot is. Kleine slaapkamer, campers, boten, etc.
Idd echter hoeveel van die mensen zitten te wachten op een high end OLED versie van 42 inch? Lijkt me eerder dat er een boel mensen op een dergelijke monitor zitten te wachten die 48->55" oled nu te groot vinden op hun bureau/kamer.
Wat goed dat er eindelijk ook eens wat kleine OLED schermen komen!
Lang niet iedereen zit te wachten op een 55-duims plaat aan de muur.
Dat was voor mij ook de reden voor om in de woonkamer te kiezen voor de 48" variant. We zitten te dicht op de muur om een groter formaat te kiezen. Daarbij zou een gedeelte bij 55" ruzie krijgen met het gordijn, of de TV zou iets uitsteken. Beiden niet wenselijk/
Nee, klopt. Dat is me te klein ;)
Als ze deze schermen nou in vier delen snijden wil ik graag 24”Fhd voor m’n pc!
Wat goed dat er eindelijk ook eens wat kleine OLED schermen komen!
Lang niet iedereen zit te wachten op een 55-duims plaat aan de muur.
Of als ze met een 32" komen heb je een oled monitor met vrr en 120hz }>
Snap ik op zich wel, maar hoe groot is groot? Want er wordt bij smartphone-artikelen ook regelmatig geklaagd over schermgroottes, maar dat wordt dan weer rechtgepraat door andere tweakers die zeggen “maar die 6"-smartphone van nu is qua afmetingen even groot als die 5,4" van toen”. Geldt dat bij tv's niet ook dan?
"groot" is relatief aan de ruimte waar hij gebruikt word, overgoten met een flinke scheut persoonlijke voorkeur.

Er is niets recht te praten, er is keuze in formaten, take your pick.
Voor de rest is het gezever.
Leuk zolang hij aan staat. Daarna is het toch ook maar een enorm zwart vlak om op te staren idd.
Dit wordt mijn volgende PC-monitor.
Heb nu een 32 inch 4K-monitor.
Net te klein om letters in 100% weer te geven (ik schaal naar 150%)
48 inch is me te groot.
Dus 42 inch lijkt me wel perfect, kennis van me heeft 43inch lcd-monitor, en hij is er heel tevreden mee.
Ben alleen bang dat ze in het begin aan de hoge prijs zullen zijn.
Dit zou een mooie upgrade zijn voor de slaapkamer. Op dit moment heb ik daar een 32" TV van ongeveer 15 jaar oud. En het Oled van onze woonkamer TV bevalt me prima.
Wat is er mis met jouw 32" TV?

Ik heb zelf een 32" TV uit 2010 in de woonkamer staan, maar ik ga hem niet vervangen voordat hij het begeeft of om een andere reden echt vernieuwd moet worden (al weet ik niet wat die andere reden zou zijn).
Zo zit ik er ook in. 32" dumb-TV met google chromecast er aan, gaat pas weg als het het niet meer doet. Onzinnig idee van onze consumptiemaatschappij om dit soort dingen allemaal te vervangen 'omdat het kan'.
Ach als iemand het nou leuk vindt? Jij vervangt ook vast dingen voor ze versleten zijn ? Of loop je nog in een broek van 10 jaar oud?
broek misschien niet, die verslijten te snel. maar heb genoeg Tshirts die nog veel ouder zijn.
Zolang er geen gaten in zitten en er nog goed uit zien, waarom weg doen.
De mode haalt mij toch wel in :P
er staat wel een TV in de woonkamer, maar dit jaar heeft die nog niet aangestaan.
Denk vorig jaar 2 of 3 keer naar gebruikt. Dus wat maakt het uit dat hij 15 jaar oud is?
Met gaten en scheuren en al, maakt hem allemaal niet uit en zijn baas blijkbaar ook niet, zolang 'ie zijn kleren nog over zijn ledematen kan trekken… :P
Tenzij er gaten zitten bij de edele delen :+
Als die zijn functie nog kan doen: zeker! Waarom niet? Omdat een nieuwe een extrahandig zakje heeft dat mijn oude niet heeft? Of een hip kleurtje?
Nou ja, ik vind 10 jaar nog reuze meevallen, hoor. Genoeg mensen die elke paar jaar een nieuwe tv kopen. En straks 11 jaar, want als deze tv volgend jaar uitkomt, dan is zijn tv al 11 jaar oud.

Bovendien snap ik niet helemaal waar je vandaan haalt dat hij de tv meg zou gooien? Misschien geeft 'ie hem wel aan een familielid of een goed doel en blijft 'ie op die manier alsnog in gebruik.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 augustus 2021 12:39]

Ik zelf heb ook nog een hd ready tv staan 13 jaar oud ongeveer. Maar redenen om te vervangen zouden kunnen zijn dat je dan een grotere tv hebt met 4k erop. Zelfs Google chromecast kan dit niet verbeteren.
Misschien zuiniger qua energie? Stel je hebt een plasma tv uit 2005 is het verbruik vele malen hoger dan de nieuwe tv's
Als je geluk hebt is je 32inch minder smart dan de huidige wat voor mij een hele verademing zou zijn
- Energiezuiniger
- LCD vs OLED
- Mediaspeler
- Wellicht compatible met een Smarthome
- Buiten maten blijven bijna hetzelfde (vroeger waren de bezels gigantisch)
- Rustiger en beter voor je ogen
- De oude tv kan wellicht naar een van de kinderen
- Iemand anders kan hij blij zijn voor een wat oudere, maar voor nog wel werkende tv

Zijn dit genoeg voorbeelden waarom iemand een tv van 15 jaar zou willen vervangen?
eigenlijk zijn veel van uw voorbeelden voor mij inderdaad de reden om te upgraden. Mediaspeler en smarthome vind ik minder spannend.
Met de oude TV zal ik iemand anders blij maken na de vervanging.
Ik vroeg niet wat de redenen kunnen zijn dat iemand zijn/haar TV wil vervangen. Ik vroeg waarom @sjtienuh hem wil vervangen. De reden dat ik het vraag is de gegeven reden in de post
Op dit moment heb ik daar een 32" TV van ongeveer 15 jaar oud.
Dit wekt de suggestie dat puur omdat de TV oud is hij vervangen moet worden.
Dat je na 15 jaar wel iets moderner en groter wil hebben is toch normaal? Dan kan die oude TV naar de kring winkel en kan iemand met een kleiner budget deze opkopen en gebruiken met een chromecast. Daarom gaat de TV dus nog niet naar de vuilnisbak.
Gewoon omdat het leek op een waarde oordeel de manier dat je het verwoordde. Terwijl mensen toch nog altijd zelf mogen beslissen waar ze hun zuurverdiende euro’s aan uitgeven.
Ik had die vraag misschien iets beter kunnen verwoorden
Dat is toch meestal reden genoeg, niet? 15 jaar is ondertussen al oude technologie, en de beeldkwaliteit is er enorm op vooruit gegaan sinds toen.
@sjtienuh geeft ook aan dat er al een OLED in de woonkamer staat, dus dat zal ook wel bijdragen tot het willen vervangen van de oude tv.
Ik vervang mijn technologie dan ook niet omdat ze niet meer bruikbaar is, maar omdat er iets beter op de markt is dat ik wil. Meestal duurt dat veel minder lang dan 15 jaar. Ik heb dus niet zozeer een vaste leeftijd waarop ik mijn tech vervang, maar de kans is zeer groot dat dit binnen de 10 jaar zal zijn.
Een tv van 10 jaar oud kon een model van 5 jaar oud zijn ten tijde van aankoop ;) dus een 15 jaar oud model. Kan me niet voorstellen dat die zich kunnen meten met de tv’s van nu (zelf tevreden zijn is prima, maar subjectief)

Daarnaast, smart-tv apps, 4k, in de breedste zin mooier beeld, dunner, aantrekkelijke looks… zoveel redenen waarom een tv na 10 jaar prima vervangen kan worden

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 augustus 2021 10:57]

M'n plasma van bijna 15 jaar oud is anders nog steeds een pak beter om films op te kijken dan de meeste LCD's. Het energieverbruik en design mag dan 'n ramp zijn, de beeldkwaliteit is nog steeds subliem vergeleken met het gros van de LCD's die ik bij mensen thuis zie.

Dat ding gaat alleen maar buiten in ruil voor 'n OLED, maar dan moet ie toch eerst echt de geest geven. Gelukkig ruimte genoeg aan de muur in de woonkamer dus de 50" krijgt dan wel een upgrade naar minimum 55".
Hier ook nog steeds een Plasma van Panasonic staan in 2008 nieuw gekocht.
Hij gaat hier ook niet weg voor hij kapot is, om dezelfde redenen als bij jou, plus omdat ik zo weinig tv kijk dat het financieel niet interesant genoeg is om een andere te kopen, dus waarom zou ik.
ja wij hebben een smart tv van samsung en we hebben een sony op de slaapkamer staan.Bijde een diagonaal van ongeveer een meter.Die sony is ouder maar doet het nog goed.En ik ben idd ook benieuwd hoelang een lcd of oled tv meegaat.Vroeger had je die crt schermen die gingen ongeveer ook 10 jaar mee het lag eraan wat voor een merk je had.En groter hoeft voor ons niet.Aangezien wij een relatieve kleine kamer hebben.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 augustus 2021 12:47]

Ik ben bang dat je dan eerst je muur mag witten. Over het algemeen zijn je muren dan zwart, door warmte/stof e.d.
Een tv van 10 jaar oud kon een model van 5 jaar oud zijn ten tijde van aankoop ;) dus een 15 jaar oud model.
Wat kan mij het schelen of het een model van vorig jaar of 15 jaar geleden is? Als hij werkt, werkt hij.
Is denk ik net wat voor eisen je heb voor een tv, een maatje van mij interesseert het ook totaal niet.
Hij staat kan kijken doet het nog dus is prima.
Ik heb daarin tegen mijn smart tv na 6 jaar ofzo vervangen voor een nieuwe, de huidige 47 inch was op mijn slaapkamer net bioscoop formaat(Maar toen ik uit huis ging en hij in de huiskamer kwam vond ik toch wel beetje klein).

Ik wil als ik tv kijk de tv zien en niet halve muur er om heen, dus heb ik een nieuwe van 55 inch gekocht.
Zo ieder zijn wensen inderdaad jij geeft waarschijnlijk weinig om de tv, hij doet het dus is prima geen reden voor een andere :).
Wat heb je met de 47" gedaan?

Overigens, ik geef niet weinig om de TV. Als mijn TV het dit jaar begeeft koop ik (vrijwel) zeker een OLED van LG. Wat ik echter niet doe is mijn TV vervangen als de huidige nog werkt.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 23 augustus 2021 12:38]

Die heeft eerst tijd niet aangesloten gestaan in de slaapkamer, later aan mijn zusje gegeven.
Maar het ging niet om het modeljaar maar om het productiejaar. Grote kans dat die tv niet 5 jaar heeft staan te verstoffen in de winkel. Ja, misschien bij een hele kleine zelfstandige ondernemer, maar de grote(re) winkels gooien ze al veel eerder in de uitverkoop.
Helemaal waar, maar een tv kan dus ook ‘oud’ worden door zijn feature set. Als je dus een 5 jaar oud model koopt, die inmiddels nu 10 jaar oud is (aanschaf) heb je een feature set van 15 jaar terug.

Een tv moet niet 10 jaar mee gaan, en daarna pas vervangen worden, omdat het eenmaal de verwachte levensduur is toch? Bij sommige reacties, niet direct die van jou, krijg ik dat gevoel wel
Het probleem is dat het eigenlijk wel zou moeten kunnen, maar als je 'afhankelijk' bent van het smart deel van je TV en vooral geen zin hebt om er nog weer een extra doosje aan te moeten hangen om je TV smart te houden, dan ben je tegenwoordig na 5 jaar gewoon klaar. Jammer joh, maar er komt geen nieuw OS/Firmware meer uit voor jou TV, en de laatste versie van de apps die je draait ( bv Netflix, Disney+, Youtube ) draaien dus niet meer op je TV. Dan heb je 2 opties, of toch dat extra doosje aan je TV, of nieuwe TV.

Jammer genoeg ging onze LG nog geen 3 jaar mee (4K 65" 2018 model) en dan heb je ook een probleem. Ga je dat ding nog laten repareren (kosten ongeveer 50% van de aanschafprijs) en hopen dat je na die reparatie nog 2 jaar kunt genieten van ondersteuning ? Of toch maar weer een nieuwe (dit keer met extra garantie). In ons geval het laatste, want technologie heeft in de afgelopen 3 jaar niet stil gestaan, de nieuwe levert een stuk mooier beeld en aangezien met een model betreft van dit jaar, ook de hoop dat we qwa software support van de fabrikant ook die 5 jaar weer vooruit kunnen.

Als kanttekening zijn er natuurlijk ook voordelen aan nieuwere TV te opzichte van een 3 of 5 jaar oud model, energie verbruik bv, de nieuwe verbruikt ongeveer 30% minder energie.

TV's zijn onder omstandigheden nu net zulke wegwerp producten als telefoons aan het worden. Die worden ook maar een beperkt aantal jaren ondersteund en bijvoorbeeld het vervangen van een accu, wordt prijstechnisch zo ontmoedigd, dat die dingen na 4-6 jaar gewoon niet meer bruikbaar zijn of economisch totallloss.
Hoezo moet er iets mis zijn?

Ze hebben nu een 32", en dit is een mooie OLED van 42".

Als de prijs een beetje netjes is denk ik er ook aan op mijn 10 jaar oude 32" te vervangen in de slaapkamer.
elke 4 jaar koop ik ook een andere auto, terwijl de oude het nog prima doet.
Nuttige bezigheid, dat draagt tenminste iets bij aan de maatschappij en het welbevinden van jou en je dierbaren. Ze zullen je dankbaar zijn.
elke 4 jaar koop ik ook een andere auto, terwijl de oude het nog prima doet.
Zo heb ik regelmatig een nieuwe vriendin .. (terwijl de oude het nog prima doet.)

Maar mn 32" Sony LCD gaat pas op de stoeprand als hij terminaal of dood is.
Als de kwaliteit van de programma's evenredig beter wordt met de kwaliteit van het toestel zal ik er over denken.
Er is niks mis met een werkende tv uit 2010, net zoals er niks mis is met een radio uit 1980. Echter een LCD TV van 2010 heeft een beeldkwaliteit die niet in de buurt komt van een OLED paneel van 2021.
Iets nieuws is soms wel een keer leuk toch? En ik weet niet of er oled tv's zijn van 32", maar ik verwacht dat die 32" misschien wat klein begint te worden en @sjtienuh aan wat groters toe is.
Voor mij gaat het vooral om de beeldkwaliteit van OLED en verder het energieverbruik. Als er een 32" OLED kwam zou dat de maat worden
Oled upgrade geeft hij toch aan. Techniek heeft niet stil gestaan de laatste 10 jaar. Prima toch dat hij dan een keer verder kijkt. Maar goed, zelfs op tweakers is de milieupolitie blijkbaar actief. Schei uit zeg.
Zo denk ik ook.. zit nog op 37inch hdready in de woonkamer van 16 jaar oud. Doet het nog prima hoor _/-\o_
Kleur, contrast, resolutie, hdr...
Maar het hangt er van af wat je verlangt en welke content je kijkt uiteraard.
Zelf doe ik het ook nog met een 1080p uit 2012. Maar de dag dat 4k content mainstream zou worden voor film en reguliere tv zou ik wel upgraden.
Maar dat lijkt niet voor morgen te zijn.
Vanwege het verbruik zou een goede reden kunnen zijn? Ik denk dat het na 15 jaar zeker loont om over te gaan naar een OLED. De oude TV netjes inleveren en laten recycleren.
Als de onderliggende technologie veel zuiniger is, dan maakt 10" geen verschil in verbruik. Het hangt ook van de techniek van de oude tv af. Als dat bijv. plasma of CRT is, dan is OLED zelfs met 55" nog zuiniger.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 augustus 2021 12:37]

Het is beter als je reageert op het hele bericht ipv alleen op de eerste zin.
Dan moet je niet naar een groter scherm gaan, dat komt het verbruik niet ten goede
Een gangbaar 32 inch model uit 2008 zoals deze Philips verbruikt 139 kWh per 1000 kijkuren, een gangbare 48 inch OLED (dus nog een stuk groter dan de aangekondigde 42 inch) zoals deze LG verbruikt 89 kWh... Je redenering klopt alleen als je appels met appels vergelijkt, niet een klassieke edge-lit LCD peer uit 2008 met een OLED appel van nu.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 augustus 2021 12:33]

Je hele bericht slaat op het veronderstelde beperkte verschil... Je zegt zelf "want die paar watt die de tv meer/minder verbruikt " terwijl ik vrij simpel onderbouw waarom het wel 50% kan schelen. Daarnaast snap ik niet waarom je de specifieke insteek maakt 'als je het doet voor het milieu' want waarom zou dit niet gewoon primair een kostenkwestie zijn? Milieu lijkt me eerder een bijzaak als het om een elektrisch huis/tuin/keuken apparaat gaat.
Omdat primair een kostenkwestie niet echt een optie is bij een TV van 1500 euro :+

Het gaat ook over een TV in de slaapkamer, dus die 1000 kijkuren zullen niet zo snel gehaald worden.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 23 augustus 2021 13:03]

Als je alleen naar CAPEX kijkt en OPEX weglaat kan het ik het me voorstellen dat je zo redeneert ja, en je nog steeds een oude onzuinige plasma blijft gebruiken ('want een nieuwe tv kost X honderd euro!').

Ik volg verder ook niet helemaal hoe je bij 1500 komt, de 48" die ik linkte is zo'n 1000 euro en de nieuwe 42" is nog kleiner dan dat model.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 augustus 2021 13:53]

Gaaf! Ik had sinds april niet meer gekeken naar de OLEDs en had niet meegekregen dat de prijzen zo drastisch gedaald waren. Ik had niet gedacht dat dat mogelijk was met alle corona gerelateerde tekorten. Dat laatste is natuurlijk wel logisch dat LG daar minder last van heeft aangezien ze het belangrijkste onderdeel in-house produceren.

Edit: Overigens:
De kosten per verbruikte kWh liggen rond de 24 cent (incl. 21% btw).
https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/kwh-prijs

Dus 50 kWh is 12 euro per 1000 kijkuren. Stel dat je die 1000 kijkuren haalt in een jaar (dan lig je ruim een negende van al je tijd in bed tv te kijken), dan kun je nog wel 75 jaar vooruit voordat de energiekosten de aanschafkosten inhalen ;).

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 23 augustus 2021 14:22]

Alleen dan gebruik je een stroman-argument: niemand zegt dat je een tv koopt alleen maar om voordeliger uit te zijn. Men zegt dat het een primaire reden kan zijn. In de praktijk heb je een paar vliegen in een klap ermee: je vast lasten gaan omlaag, je hebt een veel beter beeld, misschien ook stuk beter geluid, moderne smart features en ga zo maar door. Dat valt allemaal samen met je aanschafkosten.
Dat is volgens mij wat je zelf zegt
waarom zou dit niet gewoon primair een kostenkwestie zijn?
Wat ik zeg is dat primair een kostenkwestie in dit geval niet opgaat omdat de aanschaf zoveel groter is dan de mogelijke besparing.
Ik denk dat ik m’n nieuwe gamer paneeltje heb gevonden! :D
Prima slaapkamer tv dus!
Kom maar door!
Mooi formaat voor een monitor.
Mooie formaatje voor in de keuken of wc. :+

Edit: nou nou, wat zijn er weer een aantal met het verkeerde been uit bed gestapt zeg! :D

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 augustus 2021 11:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee