LG gaat vanaf tweede kwartaal 2022 televisies met OLED EX-panelen produceren

LG Display heeft zijn volgende generatie oledtechnologie voor televisies getoond. Deze OLED EX-schermen bieden volgens de fabrikant een hogere schermhelderheid en meer accurate kleuren. Het wordt vanaf het tweede kwartaal van 2022 ingezet voor tv-productie.

LG Display claimt in een persbericht dat OLED EX-panelen een betere beeldkwaliteit bieden dan voorgaande oledschermen, onder andere met een schermhelderheid die hoger ligt. Oledtelevisies bestaan uit individuele organische diodes die licht uitstralen. Met OLED EX zet LG Display deuterium-compounds in om deze diodes te verbeteren. Volgens LG Display kunnen deze op deuterium gebaseerde diodes sterker licht uitstralen met 'behoud van een hoge efficiëntie op de lange termijn'. Dat is ten opzichte van eerdere diodes van waterstof.

Deuterium wordt overigens al ingezet in de Evo-panelen van LG Display, schrijft ook TheElec. Evo-oledschermen worden sinds dit jaar gebruikt, onder andere in de G1-televisies van LG. Die Evo-panelen zijn volgens de fabrikant 20 procent efficiënter dan reguliere oledpanelen, waarmee ook de helderheid kon worden opgehoogd. Voor OLED EX-panelen spreekt LG Display dan weer over helderheden die tot 30 procent hoger liggen dan bij 'conventionele oledschermen'. Tweakers heeft vragen uitstaan bij LG Display over de precieze verschillen tussen OLED Evo en OLED EX.

Daarbuiten claimt LG Display dat OLED EX een betere kleurweergave biedt. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een machine learning-algoritme voor beeldaansturing. Dat algoritme 'voorspelt de gebruikshoeveelheid van maximaal 33 miljoen organische diodes', nadat het de kijkpatronen van gebruikers heeft geleerd. Met die gegevens regelt het algoritme de stroominput van het display om kleuren nauwkeuriger weer te geven. Volgens LG Display worden ook de schermranden kleiner met de nieuwe productietechniek; de bezels van een 65"-oledtelevisie worden van 6mm verkleind naar 4mm.

LG Display gaat OLED EX naar eigen zeggen vanaf het tweede kwartaal van 2022 inzetten. De fabrikant gaat OLED EX gebruiken voor de productie van alle oledtelevisies die worden gemaakt in de LG Display-fabrieken in Paju en Guangzhou. Naast OLED EX werkt LG Display ook aan andere schermtechnologieën. In het kader van de technologiebeurs CES toonde het bedrijf deze week een OLED Shelf-concepttelevisie, bestaande uit twee transparante 55"-oledpanelen.

Afbeelding via LG Display

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-12-2021 • 18:22

102 Linkedin

Reacties (102)

102
102
63
17
0
23
Wijzig sortering
Ik ben zelf ook benieuwd tussen de verschillen tussen Evo en EX.
Zou mij niets verbazen als deze naast elkaar blijven bestaan en Evo voor 4K is en EX voor de 8K varriant.
De 8K waren nu al een stuk minder fel dan de non Evo 4K. Toen Evo naar de 4K schermen is gekomen werd dat verschil nog groter.

Dus ben dan wel benieuwd hoe de helderheid en het kleurvolumme van de Evo en EX panelen zich met elkaar verhouden. Wellicht is EX dus voor de nieuwe 8K TV's en is het verschil in helderheid nu weg of veel kleiner dan voorheen.
Als die 30% verbetering tov Evo zou zijn is dat wel een gigantische stap.

Afgelopen 5 jaar is er bijna niets gebeurd op dat gebied Evo was sinds lange tijd eindelijk een stap voorwaards. Zou wel apart zijn als ze nu weer 30% uit de hoge hoed trekken. Dan hebben ze wat achtergehouden en het nu pas vrij gegeven nu Samsung met QD OLED komt.
Denk eerlijk gezegd dat het juist ‘EVO’ rebranded is om met de QD-OLED te concurreren. Het is makkelijker verkopen wanneer je zegt dat het ook nieuwe technologie is.
Zou ook kunnen Evo met wat tweaks om nog wat extra helderheid er uit te persen. Want Evo was 20% en dan was het verbruik geloof ik nog steeds iets lager. Dus als je het dan nog wat meer pushed heb je 30% bij gelijk verbruik van de non Evo pannels van 2019-2020. Ben in ieder geval wel benieuwd naar deze nieuwe EX pannels maar ook naar de QD Oled's vooral hoe fel ze kunnen en hoeveel meer kleur volume ze hebben. Als je de Samsung marketing mag geloven is het in alle opzichten beter dan wat LG met Evo laat zien. Ik vraag me af of dat met de eerste generatie QD Oled's wel haalbaar is.
Als Samsung de kleuren van Qled weet te combineren met een Oled paneel dan mag LG flink haar best gaan doen.
Dat zeker vooral color volume is een groot verschil. Ben wel benieuwd naar de eerste reviews van de Sony A95K vs een A90K welke een LG paneel zal houden.
Dan hebben ze wat achtergehouden en het nu pas vrij gegeven nu Samsung met QD OLED komt.

Zo werk het toch ook gewoon?
Ze ontwikkelen al zo'n 10 jaar vooruit op nieuwe technieken, maar laten nooit het achterste van hun tong zien, en brengen elk jaar een stukje van hun techniek ( die ze dus al jaren bezitten ) naar de consument.
Anders zou je niet elk jaar met een tv kunnen kopen die weer beter is.
"... deze op deuterium gebaseerde diodes ... ten opzichte van eerdere diodes van waterstof."

Deuterium is ook waterstof. Namelijk zware waterstof-2 wat 6420x minder voorkomt dan het meer voorkomende protium waterstof-1. Het verschil is dat deuterium in de kern een proton en een neutron heeft en waterstof-1 alleen een proton.

https://en.wikipedia.org/wiki/Deuterium
Aanvullend is dit het spul dat samen met zuurstof ''heavy water'' vormt, dus geen H2O maar D2O.

https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_water

[Reactie gewijzigd door Amazigh_N_Ariff op 29 december 2021 23:51]

D2O is eigenlijk een hele slechte benaming. Hiermee word geïmpliceerd dat deuterium iets anders is dan waterstof en dat is het niet, het heeft enkel een neutron erbij waardoor hij 2 keer zo zwaar is
Ik hoop dat je niet van schaatsen houdt. Want als al het water op aarde deuterium gebaseerd zou zijn, zou er geen drijvend ijs zijn, want Deuterium ijs is zwaarder dan water (zie Wikipedia)

Beetje flauw, want je hebt gelijk dat de meeste chemische eigenschappen gelijk zijn. Maar soms kan een klein verschil zeer significant zijn.

Ook van Wikipedia:
Soms wordt in reactiesnelheden een kinetisch-isotoopeffect gemeten: als in de snelheidsbepalende stap een waterstofatoom wordt overgedragen, verloopt de reactie trager indien H vervangen is door D.
Hiervan zal LG wel gebruik maken, anders is er geen reden om Deuterium te gebruiken i.p.v. gewoon waterstof.
Deuterium ijs drijft gelukkig wel op deuterium ;)
Als al het water deuterium was zou het geen verschil hebben gemaakt buiten het compleet veranderen van het metrisch stelsel. Een kuub water is dan 1,11 ton ipv 1 ton

Edit: correctie van arnokalkman

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 30 december 2021 21:30]

Dat klopt volgens mij niet. H2O heeft een molecuulgewicht van ongeveer 18, en D2O van ongeveer 20. Een kuub D2O zal dus maar ongeveer 11% meer wegen dan een kuub H2O. En niet 2x zoveel.
Excuus, het is al even geleden dat ik me hier mee bezig heb gehouden.
Desalniettemin is een gewichtstoename van 11% nog steeds zeer nadelig voor het metrisch stelsel ;)
Het metrisch stelsel werkt nog steeds goed via voldoende grote kalibratie gewichten.
De tweede wet van de thermodynamica, neiging tot toename in systemische verspreiding van energie helpt hier ook in het uitmiddelen van meetfouten. Maar bij metingen op atomaire niveau wordt inderdaad niet voor niks statistisch gereedschap gebruikt (significantie, steekproef n = 1 voorkomen).
deuterium has a mass of 2.014102 u, compared to the mean hydrogen atomic weight of 1.007947 u, and protium's mass of 1.007825 u
Waar heb je die 11% vandaan eigenlijk? Het gewichts verschil tussen protium en deuterium is overduidelijk een factor 2 bij een 100% zuiverheid
Het gewicht van een molecuul water wordt door het overgrote deel bepaald door het zuurstofatoom. Die heeft een molecuulgewicht van 16. Waterstof van 1, en deuterium van 2. H2O weegt 16+1+1=18, en D2O weegt 16+2+2=20.
8)7 natuurlijk ja. Stom dat ik me dat niet realiseerde
Als het atoomgewicht van deuterium 2x dat van waterstof is, dan is het toch iets anders? Misschien zijn de chemische eigenschappen hetzelfde, maar de fysische eigenschappen zijn verschillend. Hoe verklaar je anders dat deze organische leds meer licht geven?
De chemische eigenschappen schijnen ook weldegelijk subtiel anders te zijn, de binding die deuterium met andere atomen aan kan gaan is ietsje sterker dan bij zijn lichtere broertje.
Ik denk dat je ietsje meer spanning op de organische moleculen met deuterium isotopen kan zetten, zonder dat de moleculen uit elkaar vallen.
Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een machine learning-algoritme voor beeldaansturing. Dat algoritme 'voorspelt de gebruikshoeveelheid van maximaal 33 miljoen organische diodes', nadat het de kijkpatronen van gebruikers heeft geleerd.
Alsof je kijkpatroon meer beeldinformatie bevat dan het volgende videoframe? Dit lijkt mij meer een slecht verhuld excuus om de content te analyseren en daar kijkprofielen van op te stellen en dat te verkopen.

Het videoframe bevat namelijk alle data om de pixels perfect aan te sturen. Daar heb je geen ai kijkpatroonanalyse voor nodig.
Geen slecht idee. Ben ook benieuwd of deze "nieuwe" panelen iets aan de burn-in problematiek van OLED kunnen doen.
Mijn Oled van LG is al weer 6 jaartjes oud. In de praktijk staat de verlichting erg laag. Dan komt het zwarte pas echt tot zijn recht bij (HDR) films. Geen enkel spoor van burn-in te vinden. Denk dat burn-in meer is als je een Oled TV gaat gebruiken als beeldscherm met statische beelden.

Enigste reden om weer eens te gaan kijken naar een andere is vanwege een recente verhuizing en dat een 65' beter zou passen ipv een 55'. Over de beeldkwaliteit is het heel simpel: subliem. Als ik weer eens TV kijk bij iemand die geen oled heeft, blijft die grijze waas verschrikkelijk als je de zwartwaardes en kleurverzadiging gewend bent bij oled.
Ik heb nog steeds een Pioneer Kuro KRP-500 plasma hangen. Die is al weer dik 12 jaar oud. Wordt regelmatig gebruikt en zelfs daar geen sprake van burn in. Toestel is volledig gekalibreerd destijds en dat is de reden waarom ik de overstap naar Oled nog niet heb gemaakt.

Op al mijn telefoons van de afgelopen 5-6 jaar nooit last gehad van burn in die allemaal oled schermen hadden.

Zaken als burn in worden vaak overdreven.....
Mijn Plasma ging na 10 jaar dienst de deur uit, je hebt het niet door maar de lamp van je plasma verliest zijn kleuren over de jaren heen.

De mijne en die van mijn kennis was ontzettend dof geworden vergeleken met toen ik hem kocht.
Wat bedoel je met 'de lamp' van je plasma? Het werkt toch met plasmagas dat wordt ontstoken waardoor de fosforlaag in de betreffende cel oplicht?

Ik heb een panasonic uit de voorlaatste serie uit 2013 en ik merk nog niks van kleurverlies of doffer worden.
Hij bedoelt dat de 'led lampje' (concept is het zelfde bij plasma) op een gegevenmoment burn in ondervinden. Dan kan de kleur doffer worden omdat de lampjes letterlijk verslijten.
De Kuro de enige tv waarin ik duidelijk diepte kon zien. Ik heb dat nooit meer gezien op welke tv dan ook, ook niet op de Lg oleds.
De Kuro dat was een klasse apart :)
Tsja. Dat is ook de reden waarom ik die oude plasma nog niet heb vervangen voor een OLED. Hij is gewoon té mooi. 😅
De Pioneers waren zeker heel mooi, altijd met veel plezier naar gekeken! Zelf ben ik aan het einde van de plasma generatie 8,5 jaar geleden voor de panasonic VT60 gegaan. De aller laatste mooiste plasma. Doet het nu nog prima op de slaapkamer.
2,5 jaar geleden vervangen voor een LG OLED C9. Ik moet zeggen echt een goede upgrade! Nu hebben mijn ouders kort geleden een nieuwe Sony A80J aangeschaft. Dat is gewoon weer echt een stapje mooier. het zijn natuurlijk kleine verschillen met de C9.
De eerdere OLED's waren allemaal nog te overdreven in de kleuren. keek gewoon niet heel lekker vergeleken de laatste generatie plasma.
Maar de huidige modellen en dan vooral Sony en Panasonic kijken zo rustgevend! Eigenlijk de ervaring zoals15 jaar geleden wanneer je een Pioneer aanschaf.
Technisch gezien brand een OLED ook niet echt in maar op als ik mij niet vergis. Dan zou Burn-degrade een betere term zijn? Effect voor de ervaring maakt natuurlijk niet zo heel veel uit...maar toch :)
Is het ook niet, klopt. Het is slijtage :)
Klopt, dat had ik ook met de E6. Netflix logo in het beeld, en Max logo. Orange en Rood is een probleem met statisch beeld. Ik had Oled lampje instelling op 50 of 60 staan. Met mijn huidige E9 heb ik er nog geen last van. Dat is pas ongeveer 2 a 3 jaar te zien.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 29 december 2021 19:01]

Exact dit. Hier ook een E6V65inch.
Nu ruim 5 jaar in het bezit en helaas is er sprake van aardig wat “burn-degrade”. Met name zichtbaar bij rode of groene vlakken dus storend bij voetbal.

Ik ben enorm tevreden over de beeldkwaliteit maar twijfel nog altijd of de volgende tv eventueel een nieuwe Lg OLED gaat zijn. Dus nieuwe ontwikkelingen op tv OLED scherm gebied houd ik dan ook graag in de gaten.
Tijdens de 6 generatie was er nog een stuk minder technologie om de levensduur te verlengen. Op mijn C1 is dat een stuk beter, denk dat je gerust opnieuw een oled kan nemen als je bang bent voor het opbranden
Om eerlijk te zijn, zolang de chemie van de pixels niet fundamenteel verandert, zal dat probleem er altijd zijn. De degradatie zal aannemelijk minder snel gaan dan eerste generatie panelen, maar verwacht geen wonderen. De grootste verbetering kan zijn Samsungs OLEDs met quantumdot filter. Dezelfde lichtopbrengst bij een veel lager vermogen per pixel (en dus minder snelle degradatie).
5 jaar oude LG 55 inch full HD heeft echt helemaal nergens last van.
Gewoon kappen met pixels verkleinen, geef die moleculen wat koelruimte :9
"Infinite contrast" is alles wat je zou willen en meer (levensduur ;) )
Ik heb wel flinke degradatie gezien bij nieuwere OLEDs (ook al is dat softwarematig bij te werken) en zou ook gaan kijken naar quantumdot denk ik als ik een nieuwe tv zou willen.
In de praktijk staat de verlichting erg laag.
Hoe doe je dat in de zomer?
De juiste plek in de huiskamer kiezen. Is op het NO dus weinig tot geen last van zonlicht. Kan weinig tot geen direct zonlicht op de muur komen waar de TV staat.

Net zoals bij speaker opstelling is de juiste plaatsing bij een TV het aller belangrijkste. Wat erg vaak wordt onderschat.. Of niet mogelijk is door beperkingen in inrichting van de woning.

Oled lampje staat op 12 dacht ik. Meer is niet nodig en oogt onnatuurlijk.

Een bioscoop is niet voor niets donker. 😉
Misschien ben ik een uitzondering maar ik kijk overdag (en al helemaal in de zomer) geen TV. Maar ik snap dat dit niet voor iedereen opgaat.
In de zomer staat de zon 's avonds ook aan..
Ik doe dan de rolluiken dicht.
Onze oled van nu een jaar of 4 oud die heel intens gebruikt wordt voor bewegende beelden/gamen staat vol met burn in dus dit is wel best kort door de bocht.

Zolang er niets gedaan wordt aan deze problematiek zie ik mezelf geen nieuwe oled kopen of het aan iemand aanraden.

Ik zie bijna maandelijks nieuwe burn in verschijnen van spellen die ik al 2j niet meer gespeeld heb.
Gaming is juist synoniem voor heel veel plaatsen op je scherm waar vaak dezelfde content staat. Scores zijn hier een mooi voorbeeld van.
Ook al enkele jaren in het bezit zonder problemen met inbranden.
Burn-in krijg je idd wanneer je een OLED scherm gebruikt als een monitor, en dat zou iedereen die dit doet serieus moeten nemen. Die mensen nemen daarmee een grote risico.
ik heb op mijn c6 al heel lange tijd ingebrande subs. lg kan er niks aan doen. dus doe zo een ex maar in 2022 voor mij.
Burn in heeft alles te maken met hoe hoog je de oled sterkte insteld. Ik heb deze zelf ook altijd laag staan op 35, Maar er zijn ook mensen die willen een zo fel mogelijk beeld en zetten dit op 100. Na een jaar gebruik heb je dan zeker burn in. Onze friend Linus tech tips had na 1 maand al burn in ook hier weer de oled sterkte veel te hoog.

https://www.youtube.com/w...&ab_channel=LinusTechTips
burn-in problematiek is zo goed als niet meer aan de orde met de nieuwe schermen die elke keer na ongeveer 4-8 draaiuur na uitzetten alle pixels scant op verschillen in brandtijd en stroomverbruik en deze met algoritmes aanpast zodat je een mooi egaal beeld blijft houden.

En natuurlijk kun je een tv laten inbranden bij veel misbruik, maar daar moet je dan ook wel wat voor doen :9
LG E7 - aanschaf sinds release. Het enige probleem wat ik heb is wat grey-banding. Verder kijk ik van alles HDR, gamen op Switch / PS5 - genoeg statische content.

Nada qua burn-in. Kijk, het gebeurt, maar niet in de hoeveelheid en ernst die internet je wil doen laten geloven.

Waar je voor wil waken is het kleurenspectrum rondom "rood", dat scijnt vziw het snelst in te slijten.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 29 december 2021 18:41]

Helaas 1x paneel vervangen van m’n c7 vanwege ‘inbranden’ en na een jaar weer dezelfde verschijnselen. Toen geen garantie meer maar toch heeft de winkel het netjes opgelost. Een CX als vervanger en ten genoegdoening. Super netjes van Wifimedia. LG vroeg bijna 1000 euro om paneel te vervangen de 2de keer.
We hebben de CX nu een jaar en geen enkel probleem tot op heden.
Super TV’s maar de oudere imho toch wel wat issues.
Na hoeveel jaar krijg je hier last van en kon de winkel nog wat betekenen?
Ik heb ook last van flinke inbranding, na ~4,5 jaar op mn B6. Is het te laat om er iets aan te laten doen door de verkoper, of kan ik nog iets verwachten qua service?
Hoi,

Ik ben bang dat je aaan de late kant bent. Maar je kunt op de volgende lijst vinden hoe lang je ongeveer op garantie kunt rekenen of aan kunt geven:
https://www.consumentenbond.nl/tv/tv-reparatie

Neem contact op met de verkoper en neem de url op in je mailtje. Je tv heeft denk ik meer dan 1000 euro gekost. Dus 5/6 jaar zou moeten.

Succes!

[Reactie gewijzigd door mduijm op 30 december 2021 11:01]

€1600 inderdaad, top ik ga hier naar kijken. Bedankt!
Ik ben het wel helemaal met je eens dat er ook zoals bij sillicon er een OLED-Lottery lijkt te zijn.
Het hangt denk ik erg af van je gebruik ook. Iemand die constant halo speelt zal meer kans hebben op burn in dan iemand die elke dag wat anders speelt.
Na 4 jaar gebruik met games hebben wij helaas veel ladt van burnin, precies in het midden en waar ooit een hud gezeten heeft :/. Zou wel fijn zijn
Hmm. zit met niet al teveel haast te overwegen een C1 aan te schaffen. Misschien toch interessant om te wachten, is het niet om de techniek dan misschien wel om de prijs van de huidige range wat te drukken :)
Weet je? Zo is er altijd wel wat. Waar LG hun W-OLED's probeert te verbeteren op deze manier, is Samsung volop bezig met Q-OLED's (alle diodes blauw itt tot LG's alles wit; met quantumdot film om rood/groen te maken uit blauw). Tegelijkertijd zijn eigenlijk alle merken ook actief bezig met microled (wat vooralsnog wel absurd veel energie verbruikt, erg snel opbrandt, en per definitie absurd groot is omdat het nog niet micro genoeg is), en zo is er altijd wel weer iets. En dat is mooi. Maar laat ik heel eerlijk zijn? Mijn C7 is nog steeds perfect, en ik ben er nog steeds erg blij mee. Mis er (NOG!) weinig aan. Uiteindelijk kun je anders altijd wel weer op het volgende geweldige ding wachten.
Blauw gaat toch als eerste eraan bij OLED? Waarom kiest Samsung juist blauw? Zodat je vaker je tv gaat vervangen? Oprechte vraag hoor.
Omdat(de golflengte van) blauw licht de quantum dots activeert, daarnaast slijten de OLEDs gelijkmatiger omdat ze allemaal blauw zijn.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum_dot_display

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 december 2021 19:47]

daarnaast slijten de OLEDs gelijkmatiger omdat ze allemaal blauw zijn.
LG heeft allemaal witte en daar is slijtage toch nog steeds een probleem?
Samsung gebruikt dan ook geen blauwe OLED's om beter te zijn dan WOLED, wel om beter te zijn dan het eigen mislukte RGB-OLED. De reden waarom ze niet ook "gewoon" witte OLED's gebruiken is om het patent te omzeilen.
Daarom zitten er in Samsung QD-OLED ook 3 of 4 lagen blauwe led's, zodat ze minder hard aangestuurd hoeven worden, en dus minder snel slijten met dezelfde lichtopbrengst.
Omdat de quatumdots daar op werken. Ik vermoed dat het ook niet de puur blauw is maar een blauwer-dan wit-kleur is, overigens staat de techniek ook niet stil blauw gaat vast al langer mee dan bij de introductie van OLED.
En je hebt vaak ook maar één televisie in de woonkamer staan, waardoor je ook niet continu aan het vergelijken bent. Zet je e.e.a naast elkaar, dan zijn de verschillen groot of kunnen dat zijn, maar de beperkingen van één t.o.v. de andere verdwijnen als het ware in de woonkamer.
De C1 heb ik in april aangeschaft. Een zeer fijne TV, geen spijt van. Alleen dat ik liever een 55 inch had genomen ipv 48 inch. Ik kwam van 37 inch af... Echter went 48 inch op 3 meter wel enorm snel... En had ik net een slag groter willen hebben om alle details goed te blijven zien. De prijs van de C1 is nu aantrekkelijk. Om weer jaren te wachten totdat de nieuwe modellen ook goedkoper worden... Ik zou lekker voor de C1 gaan :)
Wat kunnen belevingen toch verschillen. Mijn ogen zijn prima, en ik zit op 2.20m afstand van een 60 inch tv.
En voor mij voelt dat als de perfecte afstand.
Om alle details te zien zit ik ook liever op 2 meter... Maar daar staat mijn bank niet...
Altijd weer die bank he` ;) Ik snap je, soms kan je helaas niet anders.
dan misschien wel om de prijs van de huidige range wat te drukken :)
Black Friday is over 11 maanden. ;)
Ik kan het zo snel niet meer terug vinden, maar ik meen een tijdje terug een onderzoek te hebben gelezen dat de prijzen van veel elektronica juist eind januari gemiddeld hun laagste punt bereiken. Iets met voorraden wegwerken ten faveure van nieuwe producten van het komende jaar.
Dat EX-paneel kost aanvankelijk weer een stuk meer, dan moet je waarschijnlijk weer tot het eind van het jaar wachten en tegen die tijd zijn de modellen van 2022 weer in aantocht. De kenner weer dat het vaak het slimst is om zodra het nieuwe jaar begint en de nieuwe modellen zijn aangekondigd, de huidige modellen te kopen, die zijn dan het gunstigst.
LG gaat de nieuwe panels voor alle televisies inzetten. Als je dat leest zoals het er staat, wordt de productie van de evo-panelen gewoon vervangen door -EX panelen. De productie van bestaande modellen wordt in dat geval beëindigd, of voortgezet met een EX panel en een iets aangepast modelnummer.

Wachten op een verbetering is meestal niet heel zinvol. Na deze verbetering komt vast weer een nieuwe verbetering waar je dan weer op kunt gaan wachten.
Dat algoritme ga je niets van merken.

MicroLED is interessanter, en het kan ook veel helderder verlichten dan OLED, met een contrastverhouding van 1.000.000:1. Dat is tot 30 keer helderder dan vergelijkbare OLED TV's. Dat is pas vernieuwend.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 29 december 2021 18:42]

Vernieuwend? Wellicht, maar beter?
Daarbij moet MicroLed ook nog eens betaalbaar worden.
Dat kan nog wel even gaan duren maar wel een interessante ontwikkeling.
...alleen zijn microleds niet voor de consument te koop, zijn er geen fabrieken voor en zijn er geen fabrieken aangekondigd om de techniek te industrialiseren. Er zijn talloze technieken aangekondigd die niet de winkels hebben gehaald en microled lijkt er daar één van te worden.
En dan een zonnebril op tijdens tv kijken? Dat is toch een nadeel voor mij. Om goede hdr beelden op een tv te tonen heb je een extreem hoge helderheid nodig, te hoog wat mij betreft.
Ik vind mijn OLED eigenlijk al iets te vel en ze willen het nog feller maken...
Ik zie toch liever een 4k tv met passieve 3D terug of beter nog een 8k tv met passieve 3D. Die techniek is veel te vroeg gestorven en voegt wat mij betreft meer toe aan een film als HDR onzin waardoor ik een absurde brightness voorgeschoteld krijg en constant moet niezen als je ineens een puist licht in je bakkes krijgt.

Op 1080p 46-55 inch was het niet echt super mooi maar op 65 inch is 1080p beeld prima te doen dus een 65 inch 4k 3D tv zou prima zijn en voor grotere een 8k tv.
Dan behoor jij tot een zeer kleine doelgroep. Anders had 3D nog wel bestaan.
Ik vind het ook wel jammer dat 3D dood is.
3D tv is dood gegaan omdat de mensen gewoon geen brilletje willen dragen tijden film kijken.
Terwijl ze zomers wel de hele dag een zonnebril op hun snufferd hebben, maar voor anderhalf uur een brilletje op je neus voor een film da's teveel gevraagd.
Weinig vernieuwing dus, anders hadden ze wel andere dingen genoemd. Geeft verder ook niet want de huidige Oled's hebben gewoon al mooi beeld.
30% hogere helderheidswaarde is nogal significant als je het mij vraagt.
Daarnaast de mogelijkheid om nog dunnere schermen te kunnen maken is ook een mooie verbetering.
Tuurlijk, het huidige spectrum geeft inderdaad al een erg mooi beeld, maar door langzaam maar zeker steeds te blijven innoveren en verbeteren zie je echt wel verschil over een paar jaar.
Dat is zeker significant, en het is een verbetering van de enige eigenschap waarbij high-end LED tv’s nog superieur waren. De vraag is wel of deze hogere helderheid zich ook manifesteert over de gehele linie van verlichtingsomstandigheden of alleen bij een bepaald percentage verlichting van van het scherm, anders is het potentieel een wassen neus uit de koker van de marketingafdeling.
De piekhelderheid is een limiet van het scherm, de volbeeldhelderheid is een beperking in de stroomvoorziening en de hoeveelheid warmte die je kunt afvoeren om oververhitting te voorkomen. Ik ga er vanuit dat in beginsel de piekhelderheid bedoeld wordt, omdat de volbeeldhelderheid met betere stroomvoorziening en koelplaten aangepakt kan worden en meer een uitdaging is voor degene die de televisie bouwt dan van de paneeltechniek.

Dat gezegd, als het paneel efficiënter wordt (zoals bij OLED Evo), dan kan ook de volbeeldhelderheid omhoog zonder dat er aanpassingen aan stroomvoorziening danwel koeling benodigd zijn.
Inderdaad vrij goed. Alleen soms lijkt FHD op SD (beeld waziger). Dat kon ik niet zeggen met de E6 serie. Van de E6 serie is de opschaling van 1080p naar 4K naar mijn smaak gewoon beter dan de huidige Oleds. Nu heb ik de E9 65 Inch.

[Reactie gewijzigd door Snake_Eye op 29 december 2021 18:47]

- edit stond in de artikel-

[Reactie gewijzigd door jelle810 op 29 december 2021 18:48]

Wat moet ik mij voorstellen onder sterker? Illuminatie of een breder spectrum? Want verder staat er ook "betere kleurweergave". Het is een beetje te breed algemeen gezegd voor mij.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 29 december 2021 18:41]

Wow, nog meer helderheid? Ik heb bij mijn 65C16 al het idee dat ik bij felle stukken recht in de zon kijk. Terwijl de helderheid verre van maximaal staat :>
Ik heb een 55B8 en heb de helderheid standaard op 20% staan, behalve als de zon vol op het scherm staat dan is dit helder genoeg. Maar dan doe ik liever de gordijnen dicht als oplossing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee