Samsung: laders zullen geleidelijk uit telefoondoosjes verdwijnen

Laders gaan de komende tijd geleidelijk uit de doosjes van nieuwe telefoons verdwijnen, zo zegt smartphonemarktleider Samsung. De Galaxy S21-lijn is de eerste serie telefoons zonder laders in de doos en door de bewoording lijkt het erop dat meer modellen gaan volgen.

Samsung wil met het verwijderen van de lader en oortjes uit de doos duurzame consumptieproblemen aanpakken, meldt de fabrikant. Door ze weg te laten kan het doosje kleiner zijn en neemt dus minder ruimte in bij transport, terwijl er minder laders en oortjes onnodig e-waste worden. Bovendien wil de smartphonemaker 'de druk wegnemen die consumenten voelen om voortdurend onnodige oplaadaccessoires te krijgen bij nieuwe telefoons'. In de doos zit alleen nog een USB-C-naar-USB-C-kabel. Veel Samsung-laders van afgelopen jaren hebben een USB-A-aansluiting en werken dus niet.

Samsung heeft de stap niet zelf bedacht: Apple deed dat met de iPhone 12 afgelopen jaar, terwijl Xiaomi ook standaard geen lader meelevert met de Mi 11. Xiaomi stuurt op verzoek wel kosteloos een lader mee. Samsung en Apple doen dat niet; die vragen geld om een lader mee te leveren. De verwachting is dat meer fabrikanten de komende tijd zullen volgen met het verwijderen van laders en oortjes uit de doos. Tweakers publiceerde donderdag een preview van de S21-telefoons.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-01-2021 • 12:15

397 Linkedin

Lees meer

Reacties (397)

-13970380+1170+229+30Ongemodereerd159
Wijzig sortering
Een mooi plaatje hierbij van Samsung:
https://images.macrumors....20/10/samsungfacebook.jpg

(Dit bericht hebben ze inmiddels verwijdert van hun social media)

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 15 januari 2021 12:21]

Herinnert iemand dit nog? Exact dezelfde situatie. Grote bedrijven doen wat grote bedrijven doen. Hypocriet zijn is niet illegaal.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 januari 2021 12:34]

Maar we moeten Samsung op hun blauwe ogen geloven dat ze dit doen voor het milieu en niet voor 0,001% extra dividend voor de aandeelhouders.
En is dat dan erg? Minder productiekosten, meer winst, beter voor het milieu en vermoedelijk met weinig protest van hun klanten. Dat is 4 keer een win.
Grappig als Apple weer de eerste stap maakt totaal afgebrand wordt door o.a Android gebruikers maar wanneer Android gebaseerde telefoons deze stap ook maken het ineens logisch is. :)
Presies dit, al vind ik wel dat ze er iets meer transparant over zijn dat het ook niet alleen voor het milieu is, mja, dat heet marketing I guess :p
Anoniem: 501293
@Replic16 januari 2021 14:21
Ja toch :)
Hahahaha, ja marketing technisch gezien kan je beter niet altijd eerlijk zijn. Ben benieuwd waar het allemaal heen gaat. Kijk bijv met nieuwe auto's waar je moet betalen voor software upgrades, terwijl de techniek er al in zit 8)7 Straks krijgen we nog consoles zonder controller en stroomkabels :P
Dit wordt een nieuwe vorm van DLC's :p...
Anoniem: 501293
@Replic18 januari 2021 23:32
hahaha incl bugs :P
Apple deed het op het moment dat de nieuwe iPhone sneller kon laden en daar een nieuwe lader voor nodig had. Hadden ze dus beter een jaar later kunnen doen. Uiteindelijk is het gewoon een goede ontwikkeling want minder overbodige productie en minder afval.
Anoniem: 501293
@decoach18 januari 2021 23:33
Ze hadden zeker een jaar moeten wachten nog maar ik vraag me wel af of het een goede ontwikkeling is.
Draai de rollen nu niet om, ik heb nog nooit geweten dat Apple de eerste stap maakte.
Anoniem: 501293
@TheJuror18 januari 2021 23:32
Kan er genoeg opnoemen zoals de notch, de 3.5 mm jack omdat veel koptelefoons enzo bluetooth waren en de list go on. Nu ook de adapter van de lader.

Als je het hebt over technologische stappen, dan verbeteren ze eerst het product totdat het wel zin heeft en daar kan ik ook een lijst van opnoemen.
Beter voor het milieu is sowieso onzin want de laders apart verpakken en apart verschepen met verschillende bedrijven die dit doen is ook niet goed voor het milieu. Vooral omdat ook veel slechtere kwaliteit laders er tussen zullen komen.

'Minder productiekosten' en 'meer winst' zijn overigens dezelfde argumenten.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 16 januari 2021 12:46]

Ik denk dat wij hier thuis ondertussen een stuk of 20 van die laders hebben, om nog maar te zwijgen over de poorten die op andere toestellen hangen. Pc, laptop, scherm, bureaulamp...

Kan mij moeilijk inbeelden dat ik de enige ben.
Ik heb er 3, geen idee waarom je 20 telefoons hebt gehaald.
Zeg dat dan gewoon en maak er geen smoesje bij
Doet elk bedrijf dat niet? Voor het milieu krijg ik ook al mijn facturen digitaal.
Is het beter voor het milieu dan? daar heb ik 0 bewijs van gezien. klinkt meer als smoesje en verlies voor consument en milieu, win voor aandeelhouders.

[Reactie gewijzigd door t link op 17 januari 2021 11:20]

Inderdaad, zalig zij die niet zien en toch geloven , voor het milieu doen ze er toch wel zeker eentje bij met zonnecellen ?
Samsung maakt prima producten maar dit is altijd zo vervelend van hun... Bij Samsung lijken dingen altijd volgens hetzelfde riedeltje te gebeuren:
1. Apple doet iets geks
2. Samsung maakt ze belachelijk
3. Samsung doet datgene dat ze belachelijk maken na.

Hetzelfde gebeurde met de notch van de iPhone X maar ook bijvoorbeeld de koptelefoonaansluiting.
Gij ook al die de rollen omdraait. Apple doet gewoonlijk altijd een verbetering nadat deze eerst is toegepast door Samsung. Jaren geleden had zowat elke smartphone fabrikant al grotere schermen dan dat van bvb een Apple S5, maar Apple bleef vasthouden aan hun klein pietluttig klein schermpje. Om nog niet over de hogere resoluties van de schermen te spreken waar Apple gewoon jaren achterbleef. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan ..
Wat heeft dat ermee te maken? Dat was totaal niet het punt waar het over ging. Het ging erover dat Samsung dingen belachelijk maakt maar het vervolgens zelf bijna direct zelf invoeren. Waar jij het over hebt, is dat Apple niet altijd de eerste is die iets doet.

Ik word ook helemaal gek van Apple en Apple fans die elke keer doen als zij het wiel opnieuw uitvinden. Ik vind het ook zo ongelooflijk irritant hoe zoveel Apple fans eerst iets afkraken totdat Apple het invoert. Dat gezegd hebbende, Apple zelf kraakt over het algemeen niet iets af om het vervolgens een paar maanden later zelf in te voeren. Apple kan ook vervelend zijn maar ze blijven in ieder geval bij hun standpunt. Ze blijven zo erg aanhouden aan hun standpunt dat ze liever standvastig blijven dan te luisteren naar wat fans willen.
Kijk voor 29 januari eens op de site van Samsung. Dan zie je dat je er gratis oortjes bij krijgt als je een S21 koopt. Dat zit dus gewoon in de prijs, die dus nog eens €150 omlaag kan.
Dat is natuurlijk onzin, qua productiekosten zijn die oortjes waarschijnlijk nog geen 50 euro, zeker niet wanneer ze op zo'n grote schaal geproduceerd worden.
Voor de telefoon zelf betaal je ook niet de productiekosten, maar de consumentenprijs.

Dus of je trekt de productiekosten voor de oortjes af van de productiekosten voor de telefoon of je trekt de consumentenprijs van de oortjes af van de consumentenprijs van de telefoon. Anders slaat het nergens op wat je doet.
Moest hier al meteen aan denken. Beetje laf om die dan meteen te verwijderen. Er werden bij deze afbeelding/post al grappen over gemaakt dat de volgende Samsung al geen lader meer zou gaan hebben, en dat klopt nu dus ook gewoon.
Ik neem aan dat deze telefoon dan heel erg repareerbaar is voor gunstige tarieven? Alles voor het milieu toch?
Ze zoen het echt niet voor het milieu, dat is hun PR verhaal. Ze doen het om marges te verhogen. Kijk maar hoeveel troep losse verpakkingen hebben.
Het idee is natuurlijk ook niet dat je bij elke nieuwe telefoon alsnog een aparte lader en aparte oortjes koopt, dan zou er inderdaad veel meer afval ontstaan. Ik vind het een goede zet, zeker de oortjes gebruik ik zelden door de belabberde geluidskwaliteit en pasvorm. Een extra lader is altijd handig, maar uiteindelijk vaak niet noodzakelijk.
Het probleem meestal is dat ook de techniek van de lader niet stil staat

Zie hiervoor bijvoorbeeld Apple en zijn nieuwe telefoon. Deze ondersteund super snelladen. Krijg je géén lader bij gebruik je oude maar. Die dus geen quick charge ondersteund. Boem ipv 799 euro heb je nu 799 + 35 euro

Ik ben het helemaal eens met die oortjes die je er normaal gesproken bij krijgt maar de lader vind ik dan erbij horen. Of ze moeten in de winkel de nieuwe lader omruilen als je een oude meebrengt bij aanschaf maar dat doen ze ook niet
Het probleem heeft niets te maken met evolutie in techniek. Het probleem heeft te maken met gebruik van en evolutie in proprietary techniek. De Power Delivery standaard bestaat nu al een jaar of 5 maar de meeste fabrikanten kiezen voor hun eigen implementatie waardoor enkel hun eigen laders op max snelheid werken. Google is hier een zeldzame uitzondering op en hun laders zijn dan ook al sinds de release van de google pixel 2 niet meer veranderd (zelfs de originele pixel had een quasi identieke charger, deze output echter 15W tov 18W vanaf de pixel 2).

Dus je lader van je 4,5 jaar oude pixel is vandaag nog steeds perfect bruikbaar, en je 3,5 jaar oude pixel 2 lader is exact dezelfde als die van de pixel 5. De meeste andere fabrikanten daarentegen leverden 2 jaar geleden nog USB A - C laders zonder PD ondersteuning maar met proprietary technieken die geen meerwaarde bieden over PD met alle nadelige gevolgen vandien (USB kabels zonder 56K Ohm weerstand om er maar eentje te noemen).
Bij Apple kreeg je sowieso niet de juiste lader al voor ze hem eruit lieten.

Echter ben ik van mening dat je een optie moet hebben. Zonder lader x bedrag met lader x bedrag+10. Dan moet het wel een lader zijn die het maximale behaald. Niet een 5W lader bij een telefoon die 25W+ is.
Over dit stukje heeft tweakers gelijk. Dat gold echter ook voor de iphone, alleen werd het toen niet genoemd. Misschien nu wel na de feedback reacties toen:
In de doos zit alleen nog een USB-C naar-USB-C-kabel. Veel Samsung-laders van afgelopen jaren hebben een USB-A-aansluiting en werken dus niet
De kosten van een aparte lader lijken niet echt vd prijd af te gaan. Het is meer marge voor de fabrikant. Goed voor het milieu is langer android ondersteunen, geen bloatware, betere reparatie, sd kaar mogelijk, etc
De kosten van een aparte lader lijken niet echt vd prijd af te gaan.
Ik vraag me af hoe je dat denkt de kunnen concluderen. De prijs die gevraagd wordt voor een product is ontzettend ingewikkeld tot stand gekomen: de ontwikkelkosten moeten verdisconteerd worden, de productiekosten, er moet rekening gehouden worden met het verloop van de prijs over langere termijn, eventuele wijzigingen in verkoopprijs van de componenten of kosten van assemblage en transport en er zit ook nog een heleboel psychologie achter. Dus zeggen 'het lijkt niet van de prijs af te gaan' is net zoiets als mijn manager die mij aan het einde van de dag zegt: 'die nieuwe bureaustoel lijkt niet echt bij te dragen aan jouw arbeidsproductiviteit’.
Dus wellicht heb je gelijk en is het pure winst, wellicht zijn de marges ondanks het weglaten van de lader lager dan ooit; ik heb eenvoudigweg niet de gegevens om dat te kunnen beoordelen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 15 januari 2021 14:15]

Ik denk dat hier een van de dingen vooral is wat de consument ervoor wil betalen (of hoe die consument dat zelf ervaart). Dat is waarschijnlijk niet veel veranderd in het afgelopen jaar, dat is deels waarom we vaak dezelfde prijzen zien voor het nieuwe model van iets (telefoons, maar ook andere consumentenelectronica) als het jaar daarvoor. Nu doen Apple en Samsung dat ook, alleen is er een onderhandse prijsverhoging gekomen door het weglaten van de lader. Dat ze dat verkopen als "milieubewust" is voor mij een doorn in het oog.
Ik denk dat hier een van de dingen vooral is wat de consument ervoor wil betalen
Dat denk ik ook. Ons primitieve idee is dat een fabrikant een nieuw product ontwikkeld en dan gaat kijken hoeveel het kost om te maken en daar de prijs op baseert. Eerder is het andersom: ze kijken voor welk bedrag ze een product in de markt willen zetten gaan dan rekenen welke features en componenten voor dat geld ontwikkeld kunnen worden. Dan heeft het ook geen zin een telefoon voor €831,- op de markt te brengen, dus moet het iets goedkoper worden (€799) door bijvoorbeeld een iets tragere processor te gebruiken, of er komt een iets betere cameramodule in om €849 te rechtvaardigen.
Dat ze dat verkopen als "milieubewust" is voor mij een doorn in het oog.
Er is iets mis met mij; ik ben een van de weinigen die dit argument gewoon pikt. Ik heb een lade vol met kabels en laders thuis. Oude telefoons gooi ik weg, maar kabels en laders bewaar ik 'want je weet maar nooit'. Vroeger zat er niet eens een printer-kabel (LPTI) bij een nieuwe printer, hetgeen alleen de eerste keer dat je een printer koopt frustrerend is. Bij een nieuwe Blu-Rayspeler zit geen HDMI kabel, bij een nieuwe flitser geen baterijen en bij een auto met trekhaak geen aanhanger (ik chargeer). Laat mensen die een snelle lader willen lekker extra geld uitgeven aan een goede lader, laat mensen die graag een extra lange laadkabel willen geld uitgeven aan een lange kabel en zadel mensen die dat allemaal niet nodig vinden ook niet op met die troep.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 15 januari 2021 16:23]

Wat ik ergens ander ook al heb gezegd is dat ik het niet met je oneens ben. Wat mij stoort is dat hier een verkapte prijsverhoging in zit. Als ze zouden zeggen 789 zonder lader en 799 met lader (of dat in de verpakking is of los erbij maakt niet uit) of eventueel zelfs 799 zonder lader en expliciet 819 met lader in de verpakking, dan is het wat mij betreft prima. Dan maak je namelijk aan de consument duidelijk dat de telefoon duurder is dan het model van vorig jaar (en geef je mensen de keuze).
Precies.
Ik sta er precies het zelfde in.

Je weet er zit er niet 1 in. De prijs is tov vorig jaar gewoon beter.
Dus als je nu bij Coolblue en s21 besteld en je wil ook een lader dan bestel je die er toch gewoon direct bij? (op dit moment zijn er zelf acties voor een draadloze lader voor 75% korting)

De totaal prijs is dan denk ik nog steeds beter dan de initiële prijs van de s20...
Er zijn best wat analyses gedaan over bv de kostprijs van de nieuwe iPhones (die zonder lader dus). Het lijkt er op dat het weglaten van de lader vooral is om de marge te handhaven omdat de telefoons zelf door het toevoegen van 5G een stuk duurder zijn geworden. Daarnaast heeft het natuurlijk ook logistieke voordelen: er passen veel meer telefoondoosjes op een pallet en daardoor is het voordeliger de eerste batch van nieuwe toestellen die doorgaans per luchtpost worden vervoerd te verzenden.
Bij de iPhone 11 Pro zat netjes een snellader in de doos van 20W, dus jouw bericht gaat niet op.
en vervolgens gaan laders ook wel eens stuk. Voor die losse aanschaf van originele laders van Apple, en hun snoertjes, betaal je dan weer door je neus / dwz de hoofdprijs
Precies dit. De laatste anderhalf-twee jaar zijn er juist veel ontwikkelingen mbt snelladen. Dus het argument "Je hebt vast nog wel een lader" slaat echt helemaal nergens op. Zeker als je niet ieder jaar een nieuwe telefoon koopt. Je hoeft echt niet aan te komen met je usb A lader van twee jaar oud bij deze nieuwe telefoons met een batterij die 2-3 keer zo groot is als die van je oude telefoon.
Ik snap je vergelijking echt niet. Ik gebruik hier met regelmaat 'oude' (>3 jaar) laders met telefoons uit dit jaar, en heb er geen problemen mee. Ik hoor er ook niemand over als ze geleend worden.

Als je niet elk jaar een nieuwe telefoon haalt dan merk je dat verschil in laadsnelheid ook echt niet; daar let je alleen op als je een Tweaker of een veelgebruiker bent van de smartphone, maar dan update je waarschijnlijk ook weer sneller.

Heb je ergens ook een bron of een reden voor je indicatie dat accu's 2-3 keer groter zijn geworden in de afgelopen ~5 jaar?
2-3x groter is inderdaad wat overtrokken voor het gemiddelde:
reviews: Smartphoneaccu's worden steeds groter - Van 4000 naar 4500mAh in een...
maar ver zitten we er echt niet vanaf. De (flagship samsung van die tijd) galaxy S6+ (Augustus 2015) had een accu van 3000mAh en de Galaxy S21 Ultra heeft een accu van 5000mAh.

Overigens maak ik nergens een vergelijking, dus ik weet niet precies waar je op doelt.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 15 januari 2021 15:26]

95% van de gebruikers kan uit de voeten met de laders die afgelopen 5 jaar zijn mee geleverd. Daarnaast is langzaam laden nog steeds beter voor je telefoon dan snelladen.
Is dat zo? Deze S21 wordt met een USB-C-naar-USB-C-kabel geleverd. Ik heb geen lader van de afgelopen 5 jaar met een USB-C aansluiting. Komt er dus op neer dat ik zelf een nieuwe lader moet gaan kopen.
USB-C naar USB-A kabel is goedkoper of zet er een converterblokje op (heb er 3 voor 9 euro van Aukey gekocht).
Het gaat hier toch niet om goedkoper? Het gaat om het argument dat de fabrikant gebruikt.
Brandts heeft het er over dat 'ie een nieuwe lader moet kopen.
Daarom geef ik alternatieven aan die ook nog eens goedkoper zijn dan een nieuwe lader.
Dat kan zijn, maar 95% van de gebruikers kan waarschijnlijk ook uit de voeten met de telefoon die ze op dat moment vervangen. Het is gewoon belachelijk dat fabrikanten op dit moment reclame maken met hoe snel hun telefoon opgeladen kan worden en dan geen lader meeleveren. Dan vind ik de zet van Xiaomi nog wel netjes waar ze de keuze aan de consument laten. Ik had er ook geen problemen mee gehad als deze telefoon 10 (of 20) euro goedkoper was en je dan de lader voor dat bedrag erbij kunt bestellen. Dan mag zelfs dat bedrag wel kleiner zijn dan de werkelijke kosten van de lader (waar je dan dus al voor hebt betaald in de telefoon). Nu is dit gewoon een verkapte manier om de prijs van telefoons hoger te maken ten opzichte van vorig jaar. En, ik heb er niets op tegen dat prijzen stijgen, maar zo'n verkapte manier, daar heb ik moeite mee.
Daarnaast is langzaam laden nog steeds beter voor je telefoon dan snelladen.
Je moet er wel rekening mee houden, dat dit relatief is.
Mijn oude telefoon had een 2300mAh accu en de nieuwe een 6000mAh
Dat ik die accu laad met meer vermogen is normaal.
Ze noemen dit op dit moment snel laden.
Waarom nog gepraat over milliampère als ze toch zo zwaar zijn dat men dan gewoon zegt 3- of 5 Ah
Overigens maak ik nergens een vergelijking, dus ik weet niet precies waar je op doelt
Nou ja, je laatste zin gebruikt die "2-3 keer zo groot" vergelijking. Dat is waar ik op doel.
Leuk maar ik merk dit weer wel heel erg met laders van andere telefoons, waarbij het laden veel langer duurt.
Denk daarbij ook na over het volgende: die snellaadtechnieken zijn vaak merk specifiek dus word je gedwongen om bij de merken zelf een veel te duur geprijsd ladertje te kopen.
Als het nou met USB PD werkte dan hadden ze nog een punt, maar nu echt vaak niet.
Volgens mij is dat iets wat het toestel zelf ook zou kunnen regelen met een standaard 5V stroomtoevoer eraan. Het is een stukje IC, meer niet. Onwaarschijnlijk dat dat een incompatibele lader vereist.
Zoals hierboven al aangegeven wordt, het is waarschijnlijk gewoon een trucje om extra te verkopen. Nu geven ze aan vanwege het milieu de lader weg te laten. Bij de volgende generatie komt de markteing afdeling erachter en bestoken ze consumenten met de boodschap "je kunt pas echt snel laden als je de bijbehorende adapter koopt voor X euro".

Zelf boeit het me overigens helemaal niet hoe snel een telefoon laadt. Ik leg hem 's nachts aan de lader en 's ochtends is ie vol.
is ook wel zo, ik meen mij alleen te herrineren dat snelladen toen een "selling point" was. en dan is het selling point er alleen tegen een premium. wat gewoon stom is naar mijn mening.

ik ben gerust voor minder afval en zo. maar dan op de juiste manier.
1. lader omruil systeem bij nieuwe generatie. desnoods kleine bijbetaling
2. flinke kortingen met inleveren telefoon. maar niet de telefoon dan exporteren naar een land als india om er dan op een slechte manier vanaf te komen
3. inzetten op repareerbaarheid, etc.

de lader weglaten is het hem niet.
Het probleem meestal is dat ook de techniek van de lader niet stil staat
Ik ben het helemaal eens met die oortjes die je er normaal gesproken bij krijgt maar de lader vind ik dan erbij horen. Of ze moeten in de winkel de nieuwe lader omruilen als je een oude meebrengt bij aanschaf maar dat doen ze ook niet
Ben ik het niet mee eens. Alle telefoons van die nu uitkomen ondersteunen de USB-PD standaard. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe goed en hoe duur je lader is. Wil je er niet te veel voor betalen, dan loop je langs de Action (wanneer deze weer open is) en kies een lader uit die bij je past. Ze hebben zelfs USB-C PD chargers en QC 3.0 laders. Deze kosten max €10,-.

Zo heb ik van OnePlus een dash charger erbij gekregen, maar ik had net een SiteCom 60 watt lader t.w.v. €39,- gekocht, met het idee dat ik er alles mee kan opladen (ook mijn laptop). Dan had mijn telefoon toch weer een stukje goedkoper gekund. Ik heb momenteel meer dan 10 USB-laders, die stof zitten te happen. Sommige hergebruik ik, andere die een eigen laadtechniek gebruiken, niet.

Het idee is dus dat je éénmalig zelf een goede lader koop en die hergebruikt. Want laten we eerlijk zijn, Apple's iPhone opladers zijn bagger en zonde van de gebruikte materialen.

Echter, 1 opmerking. Fabrikanten moeten wel duidelijk zijn in welke opladers het beste werken met hun telefoons.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 15 januari 2021 14:13]

niet voor de action maar daar heb ik nu niet het gevoel bij dat iets als een kabel of lader lang meegaat. mooi voor 1 euro kabels maar als die naar een week weer kapot zijn is het ook niet goed.

uit het oogpunt van milieu kunnen er meerdere zaken worden gedaan. een lader weglaten is mijn inziens de verkeerde keuze. of hang er een goed systeem aan om oude electronica in te nemen. zoals oude telefoon +kabel + lader = korting. maar dat doen ze ook niet echt.

en tuurlijk liefst one size fits all.

zoals je nu zelf aangeeft jij hebt er 10 die stof liggen te happen. zou toch idieaal zijn als wanneer je bijvoorld alle 10 had ingeleverd. dat je er de "premium" laad-alles-tot-50-watt-op-ofzo lader voor terug had gekregen? 1 jij bent van stofmagneten af en die kunnen weer hergebruikt worden om die nieuwe snelle lader te maken.
als ik 800 euro betaal dan verwacht op zijn minst een product dat basisfuncties zoals laden zonder extra aankopen gewoon kan doen.

die 35 euro boeit mij niet ik krijg een telefoon van de zaak waar als het nodig is de lader bijgekocht wordt standaard. ik ben van mening dat een bedrijf niet zo'n gekke dingen moet claimen "we doen het want milieu". dan hadden ze andere keuzes moeten maken mijn inziens.
Nog afgezien van het feit dat ze doodleuk de lightning poort erin houden i.p.v. USB-C.
Als je dan toch pleit voor minder waste...
Ja, iedereen verplichten van poort te switchen en alle oude laders overbodig maken gaat echt helpen tegen verspilling...
Op de lange termijn werkt dit inderdaad wel ja. Kwestie van verder kijken dan één generatie telefoons.
Moet de aansluiting wel op de telefoon blijven. En dat is niet echt een zekerheidje voor de volgende iPhone. En dan is de lightning kabel weer logischer.
Wat is er precies overbodig aan de oude laders? Hier zit een gewoon een USB-A aansluiting op. Het kabeltje: USB-A naar lightning hebben de meeste gebruikers gewoon. Bij de nieuwe iphones wordt echter geen laadblokje meer geleverd maar een USB-C naar lightining kabel. Dat is een kabel die vooralsnog nooit eerder gebruikt werd en dus gewoon voorkomen had kunnen worden door de poort ook te veranderen. Dan heb je voor een oude een laders eens USB-A naar USB-C nodig een die zijn voor veel andere apparaten (Android etc) gewoon voorhanden.
Laders zijn ook maar onderdeel van het probleem. Er zijn veel iPhone/iPad accesoires die integreren met de lightning port (display uitgangen, USB host kabels maar ook profi tools als audio/microfoon uitbreidingen of third-party oplaad/speaker docks). Als Apple van de lightning stekker afstapt betekent dat dat al die uitbreidingen ineens waardeloze e-waste zijn. Volgens mij is dit een geval "damned if you do, damned if you don't" voor Apple.
Want de wereld eindigt als je geen superdupersnellader hebt?
Meeste mensen hoeven dat helemaal niet en pakken gewoon wat ze hebben en opladen doen ze 's nachts wel.

Ik heb juist vanwege alle tablets een Blitzwolf 4 poort lader gekocht. Zit je daar met 4 losse laders die je niet gebruikt.

Naast alle (en dat zijn er een boel) oordopjes die ik nooit heb gebruikt omdat ik een BT headset heb.
Dus qua milieu is het alleen maar goed om de laders en dopjes etc niet mee te leveren.

Maar laten we eerlijk zijn, ze doen dit echt niet vanwege het milieu, maar puur vanwege de marge. Want de telefoon wordt echt geen 50 euro goedkoper als ze al deze zooi niet meeleveren.
Het probleem meestal is dat ook de techniek van de lader niet stil staat

Zie hiervoor bijvoorbeeld Apple en zijn nieuwe telefoon. Deze ondersteund super snelladen. Krijg je géén lader bij gebruik je oude maar. Die dus geen quick charge ondersteund. Boem ipv 799 euro heb je nu 799 + 35 euro
Nee, het probleem is dat je voorbeeld echt helemaal nergens op slaat. Wat voor lader leverde Apple ook alweer mee en wat was de reden waarom iedereen ondanks het meeleveren van die lader alsnog zelf een lader kocht?

Het antwoord: ze leverde een lader mee die ze al jaren meeleveren: eentje die dus geen snelladen ondersteund en ook geen draadloos laden. Wil je snelladen? Nieuwe lader kopen. Wil je draadloos laden? Nieuwe lader kopen. Wil je beide? Twee nieuwe laders kopen. Wil je meer dan 1 apparaat tegelijk laden? Nieuwe lader kopen. Zit je in het USB-C ecosysteem? Sterkte, zowel de lader als de telefoon doen niet aan USB-C.

M.a.w. het antwoord is vrijwel altijd: nieuwe lader kopen omdat de meegeleverde lader van Apple gewoonweg niet voldeed. De meegeleverde lader was vooral handig voor wie geen lader had en er verder ook geen eisen aan stelde. Had je meer eisen dan moest je al op zoek naar iets anders. Zoveel anders is de huidige situatie dan ook niet met voorheen. Of je nou geen lader hebt of eentje die je moet vervangen maakt niks uit: het resultaat is in beide gevallen dat je naar de winkel rent en extra geld uitgeeft voor een nieuwe lader die aan je wensen voldoet. Het voorbeeld wat je hier schetst gold dus ook al toen ze wel een lader meeleverden en slaat daarom ook nergens op.
Ik ben het helemaal eens met die oortjes die je er normaal gesproken bij krijgt maar de lader vind ik dan erbij horen.
Waarom het een wel en het ander niet terwijl je voor beide exact dezelfde redenatie voor het meeleveren kunt opvoeren? Dat spreekt elkaar nogal tegen.

Ik denk dat we dit te danken hebben aan wetgeving die in diverse landen in de maak is, het feit dat iedereen wel zo'n beetje iets in huis heeft om op te laden en het feit dat mensen veeleisender zijn geworden qua oplader. We willen nu snelladen en draadloos laden en dat allemaal met meerdere apparaten tegelijk. Het aandeel draadloze apparatuur die je moet opladen is in de afgelopen tijd ook toegenomen (denk aan koptelefoons, muizen, toetsenborden, bt speakers, gehoorapparaten, zaklampen, game consoles, 3d printing pen, enz.), we hebben ook steeds meer devices thuis (werk telefoon, prive telefoon). Al met al is het ineens niet meer zo interessant geworden voor fabrikanten om opladers mee te leveren dus doen ze dat ook niet meer.
Beetje gemiste kans want ze hadden ook gewoon zoals diverse accessoire-makers kunnen inspringen op de wensen van de consument. Maar ja, daar zullen die accessoire-makers wel fel op tegen zijn.

Blijkbaar hebben mensen niet door wat bedrijven doen als ze accessoires meeleveren. Als je gewoon eens kijkt wat je krijgt dan zul je zien dat dit nooit geweldig goed spul is. Eigenlijk is het altijd goedkope troep. Dat komt omdat het niet meer dan een zoethoudertje is en dat mag niet veel kosten. Even weer over die oordopjes: je kunt een versie meeleveren die je 5 euro kost, je kunt er ook eentje meeleveren die je 100 euro kost. Fabrikanten kiezen voor dat eerste terwijl je als consument meer hebt aan de duurdere die beter in elkaar steekt. Meegeleverde oordopjes, laders en kabels gaan niet voor niets zo massaal stuk.
lader vind ik basis functionaliteit, als je adverteerd met lighting fast charging als consument verwacht ik dat ik dat dan ook kan doen, zonder extra geld uit te geven.

ik ben het wel met je eens conform de oortjes, en de papiertjes en al die andere meuk wat meegeleverd wordt. dat mag er van mij ook uit.

het zou mijn inziens idieaal zijn als ze bijvoorbeeld
generatie A -- lader 1
Generatie B - Geen lader
Generatie C - Geen lader
Generatie E - geen lader
Generate F - nieuwe techniek dus nieuwe lader 2 of volle pond of 50% korting bij inleveren oude kabel en lader
etc. etc.

dan snap ik het oogpunt milieu. dan ook even de rest van de verpakking aanpakken, en de ontwerpen van de telefoon in fixbaarheid.

het heeft voor mij de voorkeur. maar ik ben ook maar een shitposter op het internet :+
Een 5watt lader voldoet voor de meeste mensen nog uitstekend. Super snel laden is zelden nuttig. Ik gebruik nog altijd 5watt laders en zelfs die zijn krachtiger dan wat ik nodig heb om ‘s nachts te laden.

“Of ze moeten in de winkel de nieuwe lader omruilen als je een oude meebrengt bij aanschaf”

Wat een grap, dat lost het afvalprobleem helemaal niet op!
bij het innemen van de oude zouden ze dan hun medeleven voor het milieu laten te blijken door het daadwerkelijk te recyclen dan alleen het op papier te recyclen en dan naar india sturen waar het gedumpt wordt.

zou dat ooit gebeuren? zonder regelgeving echt niet en dan nog vinden ze wel een omweg.

en sure voor de meeste is het voldoende ik wil snelladen, want dat stond op het doosje. :+
Waarom zou je een goed werkende lader recycleren?!

Recycleren van elektronica is nooit makkelijk en er is geen enkele reden om een goed werkende lader niet meer te gebruiken.
Maar dat gaat niet werken zolang de lader van merk A niet volledig benut wordt door telefoon van merk B. Als ik mijn Nokia snellader van de Nokia9 in de Samsung S20 duw, dan gaat het laden tergend traag omdat de Samsung niet overschakelt naar snelladen.
usb PD ftw! in prinipe werkt usb PD op de meeste apparaten: laptops, telefoons van zowel samsung als apple. (en alle andere androids sinds 2017 want google verplicht usb-PD ondersteuning als er usb-c op zit)
Dat klopt, de industrie stond weer op het punt van de standaard een chaos te maken, maar mijn indruk is dat dit gevaar gepareerd is doordat USB-PD nu de nieuwe standaard is. Als je tegenwoordig een beetje lader koopt waarbij de fabrikant niet de laatste cent hoeft weg te bezuinigen ondersteunt die bovendien meerdere laadprotocollen. Ik verwacht dan ook dat het stof snel neer zal dwarrelen.
je krijgt een USB-C naar USB-C kabel bij de S21 modellen.
ik heb geen enkele laad blokje in huis die een USB-C uitgang heeft waardoor ik genoodzaakt ben om een oude kabel te gebruiken. misschien hebben ze ook weer fast-charging verbeterd door een laadblok te upgraden o.i.d. en dan mis je ook die functionaliteit als je een rondslingerende laadblok gebruikt.

zijn er in het verleden niet ook rechtszaken geweest omdat Samsung zei dat het kapot gaan van de batterij o.i.d. kwam door het gebruik van een 3rd party lader en dat de schuld daardoor bij de consument lag? anyways, ik zie genoeg beren op de weg.
Juist, er had minimaal ook een USB-A naar USB-C kabel bij gekund. Er zijn dan veel meer plekken waar je kunt (bij-)laden.
Ik ben blij dat ik bij mijn (een paar maanden gelden gekochte) telefoon een 20W lader kreeg met zo'n kabel. Dus voor snel/turbo/quick-laden is C->C niet vereist. Deze kabel kan ik ook koppelen als data-kabel met oudere computers (over langer met je spullen doen gesproken).

aanvulling: mijn vorige oplader met de nieuwe kabel geeft problemen, de telefoon blijft maar melden dat het opladen gestart is. Via een laptop kan ik wel (heel) langzaam laden.

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 15 januari 2021 14:46]

Om nog maar te zwijgen over het geforceerd usb-c voor audio out t.o.v een al universele standaard 3.5mm. Nu steken ze steeds USB-C -> 3.5mm of USB-C -> 3.5mm + USB-C ( om te kunnen opladen terwijl je muziek beluisterd) adapter in een doosje. ze hadden het gewoon 3.5mm of bluetooth moeten houden. Afval uitgespaard

Ze blijven maar incompatibiliteit creeren op de manier dat smartphone "trend-setters" bezig zijn.
kijk maar al op hoeveel versie nummer we nu zitten met USB-C dan gaan ze alweer de physieke formmaat veranderen omdat het niet backwards compatibiliteit zijn (Meer afval) en dan heb je weer een hele hoop apparatuur die niet compatiebel zijn op de markt zonder alweer een nieuwe adapter 8)7 (meer afval)

leave 3.5mm alone FFS |:(


/rant out

[Reactie gewijzigd door EntityX op 15 januari 2021 14:54]

Mijn bezwaar is voornamelijk dat juist nu gekozen wordt om een oplader weg te bezuinigen. Momenteel stapt de elektronicawereld gefaseerd over naar naar usb c en in de telefoniemarkt gaat dit wellicht sneller of is deze trend eerder zichtbaar.
De nieuwste telefoons worden uitgerust met een usb c-aansluiting maar de gemiddelde consument beschikt nog niet over een usb c-oplader en zij moet alsnog (noodzakelijk) een usb -c-lader als accessoire apart erbij aanschaffen. Alle milieuvoordelen en andere positieve pr-praat worden hiermee sowieso te niet gedaan en is het een kostenbesparingsmaatregel.

Een oplader met een oude(re) usb-variant (zonder usb c-aansluiting) zou gerust weggelaten kunnen worden omdat de meeste consumenten wel over een dergelijke oplader zullen beschikken en is het logischer of beter verdedigbaar om een oplader niet meer standaard mee te leveren.
De AKG's bij Ssung zijn anders fantastische doppen.
Ik zie dan wel weer primair papier/karton, dan vind ik losse verpakkingen al weer wat minder erg.
Ik snap dat je dat vindt en ik vind dat ook, maar dan moeten ze het niet onder de noemer van 'beter voor het milieu' gooien. Want je hebt altijd meer troep op déze manier (toch ook meer plastic en waarschijnlijk is het vervoer van een 'extra' accessoire zoals dit ook vervuilender doordat het door meer handen en vervoerders moet gaan voordat het op je mat ligt).

Edit: dan nog niet gesproken over dat de prijzen van de telefoons nog relatief gelijk blijven, ook al is er een lader manco.

[Reactie gewijzigd door Tennie op 15 januari 2021 13:02]

Of het beter voor het milieu is valt nog te bezien. Ik denk dat je je verkijkt op de hoeveelheid materialen die in zo'n kleine charger zitten. Zo'n charger zit propvol en het is allemaal een stuk lastiger te recyclen dan wat verpakkingsmateriaal. Uiteindelijk is het afwachten of hoeveel procent van de mensen er daadwerkelijk een usb lader bijbestellen voordat we conclusies kunnen trekken of het beter voor het milieu is of niet.
Die losse Apple oortjes en lader hebben een plastic lipje om ze op te hangen en de doosjes zitten per stuk in een plastic zakje.
(Bron: wij kopen ze direct bij Apple in).
Dat zou alleen een probleem zijn als je bij elke nieuwe telefoon ook altijd een nieuwe lader wil hebben.
Blijf je je oude lader gebruiken (omdat die nog prima werkt) dan hoeft er geen extra lader met extra doosje geproduceerd te worden.
Ik denk dat heel veel oude telefoons doorschuiven naar de kids en dan moet er toch een nieuwe oplader komen.
Maar dit is grotendeels karton, wat natuurlijk prima te recyclen is. Dat in tegenstelling tot de electronica en het plastic dat in zo'n lader zit. Ook qua energieverbruik zal dit stukken minder milieuimpact hebben.

Neemt natuurlijk niet weg dat zoveel verpakkingstroep niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 15 januari 2021 14:15]

Marge vergroten is een mooie bijkomstigheid maar de aanleiding is Europese regelgeving die eraan komt als onderdeel van de "green deal".

https://www.europarl.euro...rs-to-be-tabled-by-summer
heb gelezen dat de rede van apple was om laders weg te laten bij een telefoon als standaard, ze zeiden dat de doosjes van de telefoons kleiner worden, en dus goedkoper te verschepen, dit is pure winst voor de bedrijven, want en ze verdienen op goedkopere verpakking en verscheping EN ze verdienen aan losse verkoop van extra laders. belachelijk dat dit mag weer allemaal
Sommige zaken die beter zijn voor het milieu zijn soms ook beter voor de bedrijven.

Prima toch?
Die twee zaken kun je toch afzonderlijk zien?
Nee. Je kan je niet inzetten voor het milieu op het ene punt maar het milieu extra vervuilen op een ander punt door reparaties te bemoeilijken. Tenzij het je meer om het financiële plaatje gaat: dure reparaties = winst, oplader weglaten = winst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 926313 op 15 januari 2021 12:25]

Ja dat kan dus wel. Zo zit de wereld in elkaar en wanneer jij of ik als CEO de aandeelhouders van Samsung achter ons aan hadden zitten, zouden we het ook doen. Hoe groen je ook bent.

Het is aan regelgevers om paal en perk te stellen aan vervuiling en daarop te belasten. Dat gebeurt niet voldoende en dus dit. Ik doe er even hard aan mee, dus ben als consument een van de oorzaken hiervoor.
Ook als (groot)aandeelhouder kun je je verantwoordelijkheid nemen, dat zij puur voor de maximale winst ( in geld ) zouden gaan is een bewuste keuze.
Deels is dat ook gewoon de manier waarop het systeem in elkaar zit. Grootaandeelhouders doen het nou eenmaal voor het geld. De waarde van een bedrijf op de beurs wordt niet voor niets uitgedrukt in euro's of dollars en niet in 'green points'.

Overigens ben ik zelf van mening dat het kapitalistische systeem zoals dat ooit is bedacht niet meer volgens die principes functioneert. Het idee was ooit dat bedrijven een goed product/dienst leveren wat waarde toevoegt aan de maatschappij. Als ze dat doen dan kopen mensen het en blijft het bedrijf bestaan. Voegt het product te weinig toe dan kopen mensen het niet en verdwijnt het van de markt.
Dat was lang voordat mass marketing en venture capitalism. Tegenwoordig is het mogelijk om een slecht(er) product via marketing zodanig op te blazen dat mensen het toch wel kopen. Of op de amazon-/takaway-/uber- manier, met een oneindige bak met geld de markt compleet kapot te concurreren en wanneer er geen concurrent meer over is de prijzen te verhogen.

Ik denk dat het tijd wordt dat we ons eens achter de oren krabben en gaan afvragen; werkt dit systeem nog wel voor de mensen, of is het andersom?
Zodra Amazon/TakeAway/Uber de prijzen gaan verhogen is er vanzelf wel weer een nieuwkomer die in het ontstane gat springt. Ik denk dat dat prima werkt.
En dat is ook precies waarom de grote bedrijven zich maar heel zelden iets aantrekken van maatschappelijke kritiek over hun (gebrek aan) duurzaamheid. Wanneer ze dit wel doen zijn ze dief van hun eigen portemonnee omdat onder de streep het gros van consumenten nog steeds het goedkoopste willen. Bovendien moeten ze luisteren naar hun aandeelhouders en aangezien verreweg de meeste aandelen in handen van beleggers zijn en die beleggers vrijwel per definitie beleggen met een financiële motivatie zullen ook zij niet warm lopen voor meer duurzaamheid, althans niet verder dan wat greenwashing voor de goede PR om maar niet te veel achter te lopen op de trends/concurrentie.

Is er dan geen uitweg? Jawel. Het antwoord moet in de vorm van strengere wetgeving worden doorgevoerd. Dat zorgt voor een vlak speelveld waar bedrijven niet omheen kunnen. Andere maatregelen werken gewoon niet.
Een groot probleem op dit moment is dat je als consument vaak geen échte keuze hebt als je een product met bepaalde eigenschappen wil kopen. Ja, de keuze om het gewoon niet te doen.

Zoals je aangeeft is het aan regelgevers om ervoor te zorgen dat er een gelijk speelveld komt voor alle fabrikanten zodat ze allemaal daarbinnen opereren, en bijvoorbeeld allemaal betalen voor vervuiling en uitstoot. Dan gaan we pas écht vooruitgang zien, en dan wordt het voor fabrikanten juist iets om op te concurreren, in plaats van iets waar nu vaak je concurrentiepositie door verslechtert.
Ja dat kan dus wel.
Dat klopt.

Het is inderdaad mogelijk dat Samsung dit doet volledig conform haar PR statements en dat hier dus een reden achter zit die toevallig ook een kostenbesparing oplevert.

Net zoals sigarettenfabrikanten toch eigenlijk best wel bezorgd zijn om de gezondheid van hun eindgebruikers.
En dan wordt weer de rekening door gestuurd naar de klant.Maar consument als oorzaak ,ja dat is ook zoiets ,ergens heb je gelijk maar consument betekent ook werk. Ofwel maak je het dan niet wegens te milieu belastend en hoever zou je daarmee geraken.
Waarom kan dat niet dan? Alle beetjes helpen, toch? Ik ben vorig jaar elektrisch gaan rijden. Moet ik nu ook vlees laten staan?

Niet dat ik geloof dat milieu de doorslaggevende reden is voor Samsung ;) Maar ik sta er wel achter.
Precies dit. Je kan ook én opladers meeleveren én reparaties onmogelijk maken. Dat je het milieu *minder* belast door één van die twee dingen eerst te doen is al beter dan beide niet te doen.

Sinds pakweg 2 jaar kopen we thuis alles biologisch en bestel ik eigenlijk alleen vlees bij Grutto.nl (Koopeenkoe, KoopeenVarken, Koopeenhert.nl...). Ja, sóms nog eens iets uit de supermarkt als het echt dringend nodig is ergens voor, en kip haal ik bij de plaatselijke poelier.. ik rij ook elektrisch, maar van vlees áf stappen? No way. Dat compenseer ik dan wel weer met m'n zonnepanelen denk ik dan.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 januari 2021 12:42]

Beide gebeuren bij dergelijke bedrijven absoluut niet 'om het milieu te sparen'... dat is de kapstok waar ze het aan ophangen, maar uiteindelijk is het vooral een financiële overweging. Kijk alleen maar naar die viezige streek van Apple, deed ook de oplader in de ban 'want er zijn miljoenen opladers in de omloop' om er vervolgens een kabel bij te doen die niet op de oude opladers past.
Iedereen loopt al jaren te janken dat Apple niet overstapt naar USB-C, stappen ze wél een keer over naar USB-C is het wéér niet goed want niemand heeft zo'n oplader?

Ok dan.
Dat is een heel ander punt... ik snap daarom ook niet waarom je dat aanhaalt.

Maar heel goed dat ze overstappen op USB-C, maar men had het dan wel weer liever aan de kant van het apparaat gezien, niet perse aan de kant van de lader. Maar nogmaals, het is een vrij vieze streek van ze om geen laders meer mee te leveren vanwege het milieu om er dan vervolgens een kabel bij te doen waardoor je in principe toch een andere lader moet kopen... dat is bedrog.
Wat had je liever gewild dan? USB-A? Micro-USB? Een proprietaire stekker?

USB-C is toch de standaard, waarom zou je aan antieke zooi vast willen blijven houden? Mijn laptop heeft nú nog wel wat USB-A poorten naast USB-C, maar ik kan die kabel gewoon in m'n laptop prikken en aan de andere kant aan m'n iPhone hangen als 't moet.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 januari 2021 13:36]

Je kan een iPhone met USB-C lightning kabel prima opladen aan een laptop die USB-C heeft en stroom kan leveren. Of je pakt een oude oplader + lightning kabel die je nog hebt liggen...
Zoals iemand eens zei. Het is beter als 100 mensen 1 ding doen dan 1 mens 99 dingen.
Wanneer een nieuwe elektrische auto kopen veel slechter is voor het milieu dan het gebruiken van een oudere benzineauto totdat hij kapot gaat..
Wat minder vaak een nieuw shirt kopen helpt beter voor het milieu dan vlees laten staan.
Natuurlijk kan dat wel.
Je kunt volgens jouw logica pas iets doen wanneer je alles tegelijk doet?
Ik denk dat @santander hier vooral bedoelt dat aan de ene kant de beweging in de ene richting is en aan de andere kant in de andere. Telefoon worden steeds minder repareerbaar -> steeds slechter voor het milieu, maar "dit doen we omdat we het goed met het milieu voor hebben". Natuurlijk kan dat, maar het maakt de reden voor deze actie op z'n best ongeloofwaardig en op z'n slechts misleidend.

Edit: "dit" doelt uiteraard op het weglaten van de laders.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 15 januari 2021 13:28]

Je wilt niet denken dat het om de winst gaat, maar daar lijkt het altijd wel op met dit soort acties... :|
Als je de filmpjes van JerryRigEverything mag geloven worden telefoons niet bepaald makkelijker te repareren ook.
Je kan je niet inzetten voor het milieu op het ene punt maar het milieu extra vervuilen op een ander punt door reparaties te bemoeilijken.
Daarmee neem je dus aan dat de S21-serie lastiger te repareren is dan de voorganger(s) waar de oplader nog wel wordt meegeleverd. Dan weegt "het verschil" (lastig te kwantificeren) mogelijk inderdaad niet op, maar momenteel is dat nog een ongefundeerde aanname die je doet. Bovendien zijn oplader en repareerbaarheid twee onafhankelijke variabelen in het brede begrip "milieu" dus ik snap niet waarom je ze als afhankelijk presenteert.

Als de S21-serie net zo goed te repareren is als de voorganger(s), heeft Samsung wel degelijk een argument: repareerbaarheid blijft gelijk, oplader-vervuiling neemt af. Netto zijn ze beter bezig voor het milieu.
Ook al is het maar iets kleins zoals de oplader, maar bedenk even over wat voor volumes we hier praten (niet alleen Samsung). Alle beetjes helpen?
Tenzij het je meer om het financiële plaatje gaat: dure reparaties = winst, oplader weglaten = winst.
Natuurlijk zal Samsung er als bedrijf niet wakker van liggen dat het in de productiekosten scheelt.
Wat ik juist zo jammer vind: onder artikelen zoals deze en die van Apple schreeuwt de meerderheid moord en brand en zet men deze bedrijven weg als misbruikers van de consument en het milieu ten gunste van hun winst.
Het is zo pijnlijk exemplarisch voor de verantwoordelijkheid die een ieder (niet) neemt als het op het milieu aankomt. "We" moeten het klimaat redden en bedrijf X draagt daar een steen(tje) aan bij, maar zodra het aankomt op individuele verantwoordelijkheid is het allemaal "ikke ikke ikke" want "ik" wil niet extra betalen. :+
Het is ook niet zo dat elke telefoon gerepareerd zal moeten worden. Wel elke telefoon heeft een lader nodig. Dus het levert wel degelijk milieu winst op.
Onder het mom van milieu ga je meer betalen een extra winst voor de fabrikanten.

Maar dat zie je op veel terreinen op het gebied van milieu en Energietransitie consumenten zijn de dupe door (verplicht) overal aan mee te doen maar je moet er wel dieper voor in de buidel tasten.
Je mag het helemaal geen repareren noemen. Ze wisselen complete componenten.
Veel reparaties (niet enkel smartphones) bestaan toch echt uit het wisselen van componenten. Dat varieert van het vervangen van een condensator tot een gehele printplaat met alle componenten erop.

Nog steeds is repareren met vervangende onderdelen beter voor het milieu dan iets in het geheel opnieuw kopen. Zo kan je soms van twee kapotte producten weer een werkend product maken. Dat is beter dan twee kapotte producten op de vuilnishoop.

De meeste moderne smartphones zijn bijzonder lastig te repareren, zelfs al praten we enkel over het vervangen van gehele componenten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 januari 2021 12:32]

Maar de vervangende onderdelen voor een gemiddelde telefoon is niet zo breed als jij het nu schetst. Je heb het dan al gauw over een compleet board of componenten die makkelijk zijn te wisselen. Dan hebben we het nog niet over het verstrekken van benodigde informatie om reparaties als derde partij uit te voeren. Ze maken dit expres moeilijk en duur.
Maar de vervangende onderdelen voor een gemiddelde telefoon is niet zo breed als jij het nu schetst. Je heb het dan al gauw over een compleet board of componenten die makkelijk zijn te wisselen.
Waar claim ik iets anders?
Mwah er is weldegelijk een onderscheid in vervangen en repareren. Toen mijn auto een defect had vroeg de dealer €3500 voor het vervangen van onderdelen en de complete kabelboom om het probleem op te lossen. De lokale "beunhaas" heeft enkel het defecte gedeelte uitelkaar gehaald en gerepareerd voor €100 was ik klaar.

Ik weet niet waar je precies de lijn kan trekken, maar er is een economisch verschil in repareren en vervangen in ieder geval. Je kan ook het hele product vervangen en zeggen dat die gerepareerd is anders :D
Vind de logica om oplaadbare apparaten zonder oplader te verkopen niet vriendelijk klinken. Zal wel aan mijn liggen dan. :)
Zeker niet vriendelijk inderdaad, wel beter voor de planeet.
Er zijn zeker situaties waarbij de fabrikant bewust iets onrepareerbaar maakt, maar aan de andere kant moeten we ook kunnen accepteren dat wanneer we zoveel mogelijk functies in een zo klein mogelijk apparaat willen hebben dat we iets dat met een precisierobot in elkaar is gezet niet meer met de hand kunnen repareren.
maar aan de andere kant moeten we ook kunnen accepteren dat wanneer we zoveel mogelijk functies in een zo klein mogelijk apparaat willen hebben dat we iets dat met een precisierobot in elkaar is gezet niet meer met de hand kunnen repareren.
Waarom niet? Zie een PinePhone of een Librem 5. Prima met standaard fijngereedschap te repareren, en toch met dergelijke machines gefabriceerd.

De keuze voor precisierobots heeft niets te maken met materiaal- en montagekeuzes, of met keuzes over hoe omgegaan wordt met officieel ondersteunde reparatiemogelijkheden en de beschikbaarheid van reserveonderdelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 januari 2021 13:58]

De beschikbaarheid van materialen heeft daar inderdaad niets mee te maken maar montagekeuzes natuurlijk wel. Als een robot component kan integreren op 1 cm2 terwijl je 2 cm2 nodig hebt om het met fijngereedschap te kunnen repareren, dan is de keuze snel gemaakt.
bij mijn fairphone zat ook geen lader. Je krijgt niet eens korting.Een snel lader lijkt me toch wel fijn.
Nee, ze doen dit om aan wet en regelgeving te voldoen om minder vervuiling te veroorzaken. Daarbij kiezen ze een duidelijk zichtbare weg die hun de meeste winst oplevert.
Maar als consument kun je gewoon met de voeten stemmen, en eventueel een rechtszaak beginnen dat je oude lader niet compatible is met het nieuwe formaat dus dat ze BS verkopen.
Ga er maar vanuit dat je minimaal 280 euro neerlegt voor een scherm en minimaal 60 euro voor een usb, cover of batterij
En nu nog eens proberen maar dan in leesbaar Nederlands?

Maar volgens mij probeer je iets te zeggen over hoe Samsung wéér achter de feiten van Apple aan loopt en je dat niet echt kan waarderen of zo.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 januari 2021 13:14]

K u t b e d r i j v e n, daar komt het op neer.

-apple
-tesla
Eigenlijk alles wat uit de usa komt, zeker wanneer het hypercomerieel is.

Maar samsung en dergelijke beginnen aardig die richting op te gaan.
Mooi beargumenteerd ook!

Hoeveel processoren van Amerikaanse bedrijven gebruik je dagelijks? Het internet is een Amerikaanse ‘uitvinding’.... etc.

Wees blij dat ze bestaan.
ik was blij dat ze bestonden, ooit was usa inderdaad een goed land, maar die tijden zijn allang vervlogen voor de normale consument.

en als iemand iets uitvind, is dat een soort vrij brief voor iets ?

usa alleen is de veroorzaker van het verval van de gehele westerse wereld.
bedrijven als mac donalds tesla apple, maken alles stuk wat waarde heeft, en geven een hoop rotzooi terug
Die bedrijven zijn stuk voor stuk 100x duurzamer dan Alibaba, TATA Steel, Gazprom e.d.

Ik weet echt niet wat je probeert te brabbelen maar het raakt kant noch wal. Als je zo’n afkeer hebt van die bedrijven dan laat je ze toch lekker links liggen? Maar ga geen onzin uitkramen terwijl je dagelijks afhankelijk bent van hun producten (of patenten in sommige gevallen).
Westerse wereld staat er, en nee bedrijven als gasprom tata steel, dragen wel degelijk hun steentje bij aan de samenleving, zijn zelfs bedrijven die iets belangrij kks doen,

Oke millieu regels en extreme bedragen naar bestuurders

Maja tesla apple mac d, doen niet anders. Het is zelfs hun verdien model.

Troep verkopen met een groene sticker, je kan wel van alles gaan doen om je groen te laten lijken, maar als je kern van je bestaan slecht is word het nooit wat

Apple tesla mac en andere maken producten die zeer slecht zijn voor de mensheid, ongezond niet duurzaam en veel te duur.

Een tesla gebruik geen fossile branstof is onzin, stroom is gewoon grijs als de pest, en het merk tesla bestaat uit schulden en subsidies, het daadwerkelijke product is van extreem slechte kwaliteit,
En gaat de mensheid hoe dan ook serieus geld kosten.
Tesla en duurzaamheid gaan totaal niet samen, en die elon musk met zijn raket tripjes voor iedereen.....ja tjonge wat duurzaam, schiet een tesla in orbit ....zo wat duurzaam.

Allemaal onzin totaal overbodige reclame voor een kutproduct

Maar stap lekker op de hype train, draag een ik ben groen sticker gemaakt van fosile brandstof.


Niets in de usa, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, het is het land van fastfood, plastics en extreem verbruik,

Sodom en gamorra, ja alle 'luxe' dat overwaait uit de usa.....tast de mensheid aan in zijn bestaan.

Van tel sell tot tesla, van apple tot abbonoment...van mac d tot gemodificeerd vlees

Usa=een berg shit
En alleen vergelijkbaar met mythische slechtheden,

[Reactie gewijzigd door tekki tekk op 17 januari 2021 23:33]

Ok, sluit dan in hemelsnaam je Tweakers account af en verkoop alle techniek die je in bezit heb, die ons een lol en ga in een hutje op de hei zitten, of accepteer gewoon dat jij daar net zo hard aan meedoet en er de vruchten van plukt.

Dwaas ongefundeerd geouwehoer hebben we niks aan.
Ik probeer zoveel mogelijk zulke bedrijven te boycotten, er zijn namelijk goede alternatieven, en soms beetje water bij de wijn.

Tech is mooi en goed, maar niet elk bedrijf is mooi en goed, usa is gewoon echt verziekt. Hoe eerder mensen weer spullen kopen uit de eu hoe beter
Dus je bent gewoon hypocriet? Zeg dát dan gewoon..
bullshit zonder tech kun je niet leven, en omdat usa de markt heeft verziekt heb je soms geen keus, zie een intel processors in een laptop gemaakt in europees land.

het is ook een ramp als nvidia arm kan kopen, zou niet mogen, we moeten ons beschermen tegen dat verziekte volk uit de usa, dat land is al zo ver heen, dat komt nooit meer goed,
in dat land worden mensen tot op het bot uitgebuit, en elke gezonde situatie, compleet leeg gezogen door de fortunate few,

realistisch gezien kun je niet overal om heen, maar als je het niet probeert word het nog erger, mensen die apple tesla mac d kopen proberen het niet eens. die verzieken de wereld nog meer dan nodig.

usa is kwa levens staandaard een derde wereld land, een land waarin mensen geen gezicht hebben. maar geld echt alles bepaald.
en mensen die producten kopen uit dat land, maken levens kapot over de gehele wereld. usa is niets meer dan levens grote parasiet, en de tesla's en apple's zijn de tentakels van deze ziekmaker
Prima joh, wat jij wil 😂😂
Is het niet zo dat de levensduur van de batterijen sneller omlaag gaan als je een fast-charger gebruikt ?

Ikzelf heb 3 snel laders , maar die zijn nu stof aan het verzamelen in mn lade, puur omdat mn i-phone, en mn ipad gewoon snachts als ik slaap kunnen opladen, als ik ooit op reis moet dan gebruik ik ze wel :Y)
Klopt eigenlijk wel, inmiddels gebruik ik zelf een samsung galaxy xcover 4 mede omdat het een van de weinige telefoons is met nog een verwisselbare batterij en heb bovendien fast-charging geheel uitgeschakeld in de settings na de afgelopen twee toestellen in ca. 1 1/2 jaar tijd ieder te hebben mogen dumpen omwille van batterij-degradatie (mn meest recente huawei zn batterij was zelfs zo bol gaan staan dat de achterkant van het toestel was losgekomen) en hoop via die weg én langer te doen met een batterij en heb bovendien altijd nog een reserve-batterij voor wanneer die alsnog binnen te korte tijd te veel zou degraderen (op hoop van goede zege :) )
Het snel opladen zorgt veelal voor een warmere batterij, wat het risico op dendrietvorming nogal verhoogt, naast dat dendrietvorming ook met hogere laadstromen veelal al sneller voorkomt, vandaar deze insteek van mijn zeide :)
wat ik doe is gewoon netjes mn telefoon om 23:00 uur aan de lader , (waar ie dan nog 80% vol is ), en dan smorgens om 8 uur van de lader af , na een half jaar gebruik is mn iphone battery nog steeds 100%
en mn ipad air na 2 jaar ook nog steeds op 100% , alhoewel ik de ipad wekelijks oplaad.

Kwa verwisselbare batterijen , ik heb het een tijdje geprobeerd , zelfs op een tien urige reis naar de VS, maar of t nu een extra batterij is of een 20000 mah powerbank, die je dan aansluit op je ipad , het resultaat blijft hetzelfde ;) maar iig op mijn vorige telefoons (sony experia Z en XA ) was het eigelijk nooit de batterij die als eerste kapot ging
Dan kan je m eigenlijk "het beste" nog langer doorgebruiken zodat je niet steeds "dezelfde" 20 procent blijft herladen, wss verblijft hij nu alsnog enige tijd (wss dat hij binnen 2u, ook zónder quickcharge de 20% heeft afgetopt) van de avond in "druppellaadmodus" terwijl je dat deel alleen al wss (vanwege de 80% restlading) makkelijk een 3voud zou kunnen verminderen. Batterijkwaliteit loopt namelijk vrij onmerkbaar naar beneden tot een bepaalde treshold (veelal het punt dat ie bol word of 1 vd meerdere cellen uitgesleten is) :) druppelladen is namelijk altijd slechter voor een batterij zn levensduur dan niet-laden :) dus als dat geen andere problemen oplevert is dat miss alsnog een goede suggestie :)
wat ik doe is gewoon netjes mn telefoon om 23:00 uur aan de lader , (waar ie dan nog 80% vol is ), en dan smorgens om 8 uur van de lader af , na een half jaar gebruik is mn iphone battery nog steeds 100%
en mn ipad air na 2 jaar ook nog steeds op 100% , alhoewel ik de ipad wekelijks oplaad.

Kwa verwisselbare batterijen , ik heb het een tijdje geprobeerd , zelfs op een tien urige reis naar de VS, maar of t nu een extra batterij is of een 20000 mah powerbank, die je dan aansluit op je ipad , het resultaat blijft hetzelfde ;) maar iig op mijn vorige telefoons (sony experia Z en XA ) was het eigelijk nooit de batterij die als eerste kapot ging
Waarom zou je je telefoon de hele nacht aan de lader willen hebben als je batterij nog 80% is? Je telefoon zit dan veels te lang aan het stroom.

Een batterij blijft het best houdbaar tussen de 20 tot 80%. Ikzelf laad mijn smartphone maximaal tot 80% en bij 20% laad ik hem weer op. Ik laad mijn telefoon bijna nooit in de nacht op, dit doe ik meestal in de avond of ochtend en bij voorkeur in de auto.
Het mag duidelijk zijn dat alleen xiaomi de goeie manier hanteert. Prima als je hem weg laat, maar lever hem op verzoek er wel gratis bij. Doe je dat niet moet je je mond houden over 'beter voor het milieu' en gewoon eerlijk toegeven dat je geld wil verdienen.
Dit lijkt me ook de beste aanpak. Bij de aankoop aangeven of je wel/geen lader wilt en de prijs dan gelijk houden. Als alle fabrikanten zich aan 1 standaard gaan houden is dat verder prima, dus of allemaal USB-A female of USB-C female. Denk dat de meeste onderhand wel een kast vol met USB laders hebben liggen die stof happen. Ook weer zo zonde.
Vergeet dat een USB lader niet zomaar een USB lader is. Naast het type USB aansluiting zit je ook nog met de verschillende laadprotocollen voor telefoons en tablets. Quick Charge 1 tm 5, USB Power Delivery, SuperCharge, Dash Charge, VOOC, ...
dan wil toch iedereen een lader ook al heb je er al 1 of meerdere. Zo'n ding is geld waard dus mensen nemen hem er dan wel bij voor als de oude kapot gaat of om te verkopen.
Ja maar dan geef je de consument de keus ipv zelf beslissen wat de consument moet doen.
Nog beter zou zijn als de fabrikant een kleine korting aanbied bij het weglaten van de lader.
Je bedoelt dat ze gewoon geld vragen wanneer je een lader wil, Apple doet het zo en het lijkt me toch het meest zinnige :-). Niet dat ik 1 woord geloof dat ze het voor het milieu doen, al blijft het een mooi side-effect van deze aanpassing.
Ik zie niet in hoe twee pakketjes en tweemaal iets opsturen beter voor het milieu is..
Die oude laders werken nog perfect. De milieuwinst van de kleinere verpakking wanneer enkel de telefoon wordt opgestuurd naar mensen die hun oude adapter nog gebruiken t.o.v. het verlies door het extra pakketje te moeten opsturen voor mensen die er nog één nodig hebben, lijkt me alles bij elkaar opgeteld toch nog altijd beter voor het milieu omdat er maar weinig effectief een extra lader gaan aankopen wanneer ze er nog genoeg hebben rondslingeren.
Perfect vind ik in dit geval relatief. Zeker met hoeveel sneller een lader van vandaag laadt dan eentje van pakweg 3 jaar geleden. Fast charging, anyone?

Misschien over laders ook milieubelasting (oid) net als met een TV en de telefoon zelf? Of zelfs statiegeld wat je terugkrijgt als je de lader terugbreng/inruilt?
Hoe vaak is fast charging echt nodig?
Er zijn usecase zoals bvb op de bureau waar het handig is omdat je hem daar snel inplugt en op éénder welk moment moet kunnen vertrekken.
Maar thuis op het nachtkastje, in de keuken, in de auto etc... is dat snelladen ook maar een niche-case dat maar voor weinig mensen echt een meerwaarde is.

Het kan perfect zijn dat het voor u niet meer voldoet, voor veel mensen voldoet die oude lader nog wel perfect.
Fastcharging is voor mij zeker niet dagelijks nodig, maar het komt vaak genoeg voor dat mijn telefoon 'nog snel even wil bijladen'. Dan ben ik na een kwartier super blij dat er 60% bij is gekomen en niet bang hoef te zijn dat mijn telefoon halverwege de treinrit er mee stopt.

Dat jij het niet gebruikt, wil niet zeggen dat het voor anderen geen belangrijke feature is. Wat zou jij er van vinden als je nieuwe Porsche wordt geleverd zonder wielen? Je hebt vast al een auto gehad, dus gebruik de banden van je oude Toyota Aygo maar. Het werkt, maar je kunt dan niet zo hard meer optrekken.

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 15 januari 2021 16:22]

Ik ontken nergens dat het nuttig is, de vraag is hoeveel. Wat is er mis mee om de mensen die het nodig achten het te kopen.

Wanneer je een elektrisch auto koopt, kan je vaak perfect opladen met een gewoon stopcontact, al duurt het de hele nacht. Er zijn mensen die extra batterijen en opladers kopen met hogere vermogens. Dit is hetzelfde: de standaard werkt en is de goedkoopste levering, wil je meer, koop je een krachtiger model, het is verspilling en een verlaging van de levenskwaliteit om iedereen het te laten kopen.

De S21 toont aan dat de keuzes die ze maken, wel effectief leiden tot een goedkoper toestel dat toch een krachtpatser is waar het het moet zijn. Als je meer wil, weet je waar je meer voor betaalt.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 15 januari 2021 21:44]

Ok, voor jou misschien belangrijk maar op deze manier 'dwing' je mensen die tevreden zijn met hun huidige tragere laders of die de voorkeur geven aan draadloos laden niet om er ook nog een lader met snoertje bij af te nemen.
Inderdaad. Het is logisch dat je iets wat geld kost om te maken, gewoon doorrekend aan de klant.
Dat dat administratief(een product zonder, en een product met lader) lastig is, en misschien zelfs duurder voor een fabrikant is dan gewoon maar altijd een oplader bijleveren, is punt twee.
Het is gewoon een ontzettende verspilling van grondstoffen en energie voor al die opladers. Mijn huidige telefoon kan ik nog steeds opladen met de USB lader die ik bij m'n eerste USB-geladen telefoon heb gekregen. Doet er even over, maar 's morgens is hij altijd vol.
Dat zou ervoor zorgen dat mensen gaan bedenken of ze die oplader wel écht nodig hebben. Slim idee.
Dat zou wel het netste zijn, gezien het doosje daarbij ook weer kleiner kan, verschepen goedkoper is etc. Denk alleen dat we dat niet terug gaan zien anno 2021, eerder dat je moet bijbetalen om wel een lader erbij te "krijgen".
Waarvoor zou dat beter zijn? Samsung is een bedrijf dat winst wil maken. Je mag er dus vanuit gaan dat er een winstmarge op die lader zit. Door de kosten van de lader af te trekken krijg je niet zomaar een voordeel die gelijk is aan prijs van een losse lader. En met het huidige aanbod van lage kwaliteit laders krijg ik niet de indruk dat het consumenten zou aanzetten om een mileuvriendelijke duurzame lader aan te schaffen, die waarschijnlijk ook niet te koop is tegen de kostprijs.

De consumentenprijs aftrekken van de totaalprijs zou leuk zijn voor de portemonee van consumenten. Maar het kost samsung niet alleen inkomsten, ze draaien dan ook op voor de winstmarge die de consument zou leveren. Dat is juist niet het doel van het bedrijf en gaat van het budget van samsung af, wat ze dus niet kunnen besteden aan verduurzamen (of winsuitkering).
En dat financiele voordeel voor de consument vertaald zich nog steeds niet spontaan in investering in een milieuvriendelijke duurzame adapter.

Dus dat voordeel lijkt vooral financieel voordeel voor de consument te zijn. Dat is niet het doel.

[Reactie gewijzigd door kodak op 15 januari 2021 12:55]

Ik kan me helemaal vinden in het beleid dat je je telefoon zonder lader koopt. Ik heb thuis denk ik wel 5 USB-A laders liggen die niets doen. Als Aktion weer open is koop ik direct twee 45 W USB C laders voor €10 zodat ik en mijn vriendin beide een 2e lader heb voor mijn iPhone/Mac.

Overigens is een Zwarte iPhone SE (64 GB) met USB-C kabel €27 goedkoper dan het zelfde toestel met USB-A kabel + oplader + oortjes. Dus er is wel degelijk een prijsvoordeel (bij dit specifieke toestel).

Mijn vriendin heeft om deze reden beloten gewoon de USB-C versie te kopen en er een losse lader bij te kopen. Wat betreft de oortjes had ze al iets draadloos op het oog.

[Reactie gewijzigd door klonic op 15 januari 2021 12:33]

Beetje offtopic: maar vertrouw jij zo'n Action lader? Ik denk niet dat ik zou aandurven m'n duurbetaalde spullen aan zo'n goedkope lader te hangen. Er zijn reeds veel testen geweest die aantonen dat veel van die erg goedkope laders rondom gevaarlijk zijn. Risico op brand, elektrische schokken en dergelijke.

Ik zou het niet aandurven.

Waarbij ik niet wil gezegd hebben dat je er per sé één moet kopen van Apple. Maar zou toch even wat onderzoek doen naar goede betrouwbare merken.
Kan haast niet voor die prijs, ik denk dat de veiligheid wel ok is, aangezien de Action niet aangeklaagd wil worden voor brand, maar dat de 45W in de praktijk nooit gehaald wordt. Bijvoorbeeld geen USB-PD of QuickCharge logos zichtbaar op de doos, geen enkel apparaat zal 45W trekken uit een standaard USB lader zonder speciale snellaad certificering. Zelfs een Chinese Baseus of UGreen 45W USB PD lader kost je het dubbele.
Dat ze niet in brand vliegen zegt nog niet dat ze het zelfde nivo van bescherming geven tegen bv. spanningsppieken. Je kan geluk hebben, maar als je een keer een spanningspiek of andere storing op je 230v hebt is de kans groot dat die doorgezet wordt naar je toestel. iPhones hebben niet zoveel bescherming ingebouwd tegen dat soort dingen, dat zit in de officiële laders. Ik snap niet dat iemand een telefoon van honderden euro's riskeert om 2 tientjes goedkoper uit te zijn.
Maar wat heeft dat met duurzaamheid te maken, waar dit om gaat?

Wat jij lijkt te stellen is dat je afgedankte usb-laders hebt en daarvoor in de plaats een goedkope aankoop doet. In je motivatie komt nergens naar voren dat je het voor duurzaamheid zou doen, waar Samsung de adapter voor zegt weg te laten.

Je toont eerder aan dat Samsung hier niet perse echt duurzaamheid mee veroorzaakt maar het omgekeerde. Wat in een low budgetwinkel ligt is vaak niet voor niets goedkoop: er is op tal van zaken besparing gedaan om via grote hoeveelheden (die ook nog eens niet heel duurzaam zijn via opslag en vervoer) de winkel financieel voordeel moeten opleveren.
Wat ik bedoel is dat ik jaren lang USB laders heb gespaard die nu liggen te verstoffen (= slecht voor het milieu). Steeds als mijn telefoon kapot gaat doet de lader het nog. Dus tenzij de geleverde lader een stuk beter is dan de vorige, laat ik de nieuwe lader gewoon in de doos.

Omdat ik nu behoefte heb aan steverigere laders, wil ik dus nieuwe laders kopen. Of zon Action lader daadwerkelijk slechter is voor het milieu dan een Belkin lader is nog maar de vraag. Ik ga niet mee met de redenatie, het is duurder dus beter. Ik heb hier een ZD trading Quickcharge 3.0 lader van Action en dat is een prima ding. De Apple laders waar ik er een zooitje van heb, hebben te weinig vermogen om een Qi lader te voeden.
Mijn redenatie is niet het is duur dus beter als ik stel dat goedkoop niet makkelijk duurzaam is. Maar daar gaat het niet om, het gaat er om of je voor duurzaam gaat als Samsung zou stoppen met leveren bij een nieuw apparaat. En daarvoor geef je dus geen enkele aanwijzing dat je dat zou doen. Waar het je meer om lijkt te gaan is dat je andere eisen stelt dan duurzaamheid. Dus waar zit volgens jou dan de duurzaamheid in bij jou keuzes als Samsung zou stoppen met leveren?
Dat dat de groene oplossing zou zijn klopt ook niet want winkels gaan dan enkel die met lader bestellen.
Dat alternatieve aanbod lijkt inderdaad niet zomaar duurzamer of milieuvriendelijker. Verkopers lijken eerder divers aanbod en keuze te hebben als een fabrikant iets niet levert dan gelijk of minder aanbod. En dat aanbod is niet snel duurzamer, mogelijk eerder juist vervuilender.
Extra verpakking, meer vervoer, vaak juist niet duurzaam gemaakt of af te voeren.
Ik vind het geen verkeerde stap omdat ik geloof dat het wel helpt tegen e-waste. Echter scoort Samsung ongelofelijk slecht als het aankomt op de repareerbaarheid van hun telefoons volgens iFixit. Als ze echt geven om e-waste moeten ze eens telefoons ontwerpen met meer modulaire onderdelen waarbij niet alles is vastgelijmd.
Helemaal mee eens. Maar het is wel makkelijk te zeggen: je doet B niet, dus waarom doe je A dan? Idealiter zouden ze zowel A als B doen, maar alleen A of B is beter dan helemaal niets. Dat het marketingtechnisch mix signals geeft is natuurlijk duidelijk. En sure, je gaat je daarbij afvragen of ze het wel echt voor het milieu doen (hint: nee). Maar het is nog steeds beter dan niks doen lijtk mij.
Nee, maar als je serieus nadenkt over hoe je het beste het milieu kan sparen, dan ga je dat doen daar waar je de grootste milieubesparing kan maken. Of dat A is of B, dat hoeft dan niet allebei.

Het probleem is dat Samsung en Apple nu een kleine milieuwinst realiseren, waar ze de extra centen kunnen pakken. Niet de grote milieuwinst waar ze moeite voor hadden moeten doen.

Er is dus niet nagedacht over milieuvriendelijkheid, maar over geld.
Kan iemand mij uitleggen hoe dan gebruik kan maken van de nieuwe snellaad functionaliteit waarmee ze adverteren?
Door een nieuwe lader te kopen :P
Er had wel in het artikel vermeld mogen worden dat Samsung eerst advertenties had waarin ze Apple belachelijk maakten voor het niet meer meeleveren van de oplader, en dat ze die stilletjes verwijderd hebben. Dat is dan wel weer best komisch. :)
Wat. Een. Mongolische. Trend. Dankje Apple.

En dan moeten wij er maar op vertrouwen dat er andere merken zijn die kwalitatief goede opladers maken, terwijl je daar dan ook ruim €20 voor neertikt? Sorry, maar de enige laders die ik op de markt zie, zijn van die Chines onbetrouwbare kutdingen..

Maargoed, gezien mijn volgende telefoon waarschijnlijk weer een OnePlus wordt, is de kans zo'n 50% kans dat ik em erbij koop in de OnePlus webshop, mits hij er niet bij zit dan.

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 15 januari 2021 12:19]

Ik snap niet dat je gedownmod wordt. Je hebt in mijn ogen (Apple gebruiker) gewoon gelijk. Dat Apple op alle punten nagelopen wordt door de rest, ook al is het voor de gebruiker totaal ongunstig. Zie ook de headphonejacks. Nog steeds hoor ik er mensen over klagen dat de oortjes van hun Samsung Galaxy S20 (usb c) niet passen in hun iPad (lightning) en weer niet passen in het vliegtuig (3.5mm).

Over het milieu gesproken: dankzij deze streek zit het milieu nu met duizenden Bluetooth oortjes met batterijen die ieder jaar weggeworpen worden omdat ze hun capaciteit kwijt zijn.

En dan heb ik het nog niet over alle dongels (extra plastic etc.) die nu nodig zijn.
of dat dit een trend was van Apple weet ik nog zo zeer niet.
De Europese richtlijn/verplichting voor een standaard laadpoort op alle toestellen, werd net gemaakt met het argument dat de consument overspoeld werd door tig laders van allerhande soorten en formaten en indien er een standaard methode was, was er meer 1 lader meer nodig en kon er oa. op verpakking & transport bespaard worden; en de toestellen goedkoper verkocht worden omdat er geen lader meer mee geleverd werd.
Apple is de eerste die die richtlijn opgevolgd heeft bij het weglaten van de lader. het is ook de enigste die nog steeds weigert om de richtlijn op te volgen en de standaard voor opladen ondersteunt. USB-C en geen Apple-lader-check en van die dingen.

Ik hoop nog steeds dat Tim hierin een "betere" weg zou volgen en wat meer met de rest van de wereld zou delen. CPU ontwerp, maar zeker ook de lighting connector zelf. Ik had die veel liever als standaard gezien dan de USB-C.
Apple is inderdaad extreem goed in greenwashing. Elke keer groots verkondingen dat ze willen bijdragen aan verminderen van e-waste (oplader en kabel weglaten) of plastic willen verminderen (Macbooks worden verpakt in een papieren wrapper ipv plastic), maar wel verschillende oplaadprotocollen hanteren, reparaties bizar duur maken en miljoenen oortjes maken die over paar jaar in de afvalbak verdwijnen omdat de batterij niet te vervangen valt. Het nieuws neemt ook klakkeloos over wat de Apple PR machine uitspuugt zonder enige kritische noot (https://nos.nl/artikel/23...d-bij-nieuwe-iphones.html). Om nog maar niet te beginnen over andere problemen zoals de erbarmelijke omstandigheden waar fabrieksmedewerkers in China in moeten werken, of over de winning van grondstoffen. Ben het dus ook volledig eens met je punt.
Die Samsung Galaxy dopjes kunnen toch ook gewoon draadloos? Dat werkt overal. Waarom levert Samsung in hemelsnaam nou weer oortjes mee met USB-C aansluiting?
Hij wordt gedownmod door zijn taalgebruik (scheldwoorden), die is namelijk ongepast. Zijn argumenten zijn wel on topic, alleen niet netjes verwoord.
Dat zou de reden niet mogen zijn.
Moderatie FAQ
Ongewenst

Het niveau -1 is het afvalputje voor reacties waarvan je liever had gezien dat ze niet geplaatst waren. In deze categorie vallen de flamebaits, trolls, doelloze first posts, zware off-topic berichten zonder enige toegevoegde waarde, misplaatste grappen, onnodig kwetsende reacties en allerlei andere reacties die een onvriendelijk karakter hebben of op andere wijze zijn bedoeld om irritatie of overlast te veroorzaken.

Reacties zonder enige toegevoegde waarde, bijvoorbeeld een kreet van een paar woorden waar niemand op zit te wachten, kunnen tevens een -1 waard zijn afhankelijk van de context waarin zij geplaatst zijn. In reacties op .plans (aankondigingen en mededelingen van de Tweakers-crew) mag soepeler gemodereerd worden dan in nieuwsartikelen en reviews. In artikelen met een zakelijke inhoud, gericht op een professionele doelgroep, of artikelen waarin reeds zeer veel reacties zijn geplaatst, mogen strengere richtlijnen gehanteerd worden.

Het is niet de bedoeling dat reacties waarin een mening wordt verkondigd die in strijd is met jouw persoonlijke mening, worden bestraft met een -1, enkel vanwege het meningsverschil. Een kritische noot is niet automatisch een troll of flamebait. De kwaliteit van de argumentatie is bepalend voor de waardering van een reactie.
Klopt, alleen dat merk ik wel. als je bij T.net iets post en je wilt je argument kracht bijzetten met een scheldwoord o.i.d., dan wordt je gedownmod. Maar ja dat gebuerd ook met sterk afwijkende al dan niet beargumenteerde meningen.
"Chines onbetrouwbare kutdingen" heeft niet eens iets met racisme te maken. Het is veel erger dat jij denkt van wel, want OP heeft het namelijk over producten.
Maar to be fair, Samsung gebruikt al meerdere generaties dezelfde aansluiting (USB-C), waardoor de kans dat je een goede USB-C-lader hebt al groter is. Op zich ben ik er helemaal niet op tegen om geen oplader in de doos te stoppen. Dit is iets waar de EU sowieso mee bezig is, of mee bezig is geweest. Waarom telkens een nieuwe oplader als je oude het gewoon nog doet? Zolang ze compatible zijn kan je zelf beslissen of je een nieuwe oplader koopt of niet. Hetzelfde met 'oortjes' in de doos. Bij mij belanden ze allemaal in de la omdat ik al goede oortjes heb van de vorige telefoon. Dus het weglaten en de gebruiker laten kiezen òf en wanneer ze een nieuwe lader of oortje kopen is denk ik niet heel slecht. Kijk, ik ben natuurlijk niet zo naïef om te denken dat ze het alleen voor het milieu doen, want de losse oplader kunnen ze duurder verkopen bij een waarschijnlijk gelijk blijven de prijs van de telefoon.

Van Apple vond ik de timing dan weer veel lachwekkender. Juist bij het model waar ze de poort voor het eerst sinds jaren hebben aangepast en waarbij de oude oplader dus niet werkt, kiezen ze ervoor om de oplader niet meer in de doos te stoppen. Dan doe je het echt niet voor het milieu...
Waarom telkens een nieuwe oplader als je oude het gewoon nog doet?
Omdat ik die oude lader normaliter bij de oude telefoon mee verkoop, mensen die een telefoon 2dehands kopen hebben waarschijnlijk niet perse het nieuwste van het nieuwste dus nu zeker met de wissel naar USBC moet of ik een nieuwe lader kopen, of de koper van mijn jaar oude toestel...

Dus ja in mijn situatie levert het meer rommel op, want er moeten nu niet 1 maar 2 producten naar mijn huis (of 1 extra naar de koper van mijn oude toestel zonder lader)...
Sowieso zijn die opladers en kabels achterlijk duur. Zelfs als je kabels van een goede 3rd party koopt kost een USB-C of Micro-USB kabeltje misschien een tientje. Maar zit er aan de andere kant een Lightning stekker dan mag je 25 euro aftikken. 8)7

Het zal vast iets te maken hebben met licentiekosten oid. maar elke keer als ik voor mijn werk wat kabeltjes moet uitzoeken verbaas me ik me altijd weer over die achterlijke prijzen van Lightning kabels.
De kabel die ze meeleveren is een usb-c to usb-c variant, dus je oude laders met usb-a aansluiting kun je niet gebruiken.

Dit is een beetje hetzelfde verhaal als Apple die een usb-c to lightning kabel in de doos stopt die praktisch onbruikbaar is met al je oude laadkoppen.

Ik heb er totaal geen problemen mee dat ze voor winstmaximalisatie gaan, maar wat mij irriteert zijn de leugens dat dit voor het milieu wordt gedaan en niet voor de eigen pocket.
Op zich snap ik de gedachte erachter om laders niet meer standaard mee te leveren, je moest eens weten hoeveel laders ik in huis heb die werkloos in de la liggen nadat ik van telefoon gewisseld ben. Er zitten echter wel haken en ogen aan. Zo hebben nieuwere telefoons vaak weer andere laadtechnieken waar oudere laders niet mee overweg kunnen, waardoor ik persoonlijk toch geneigd zou zijn een losse lader te kopen die deze technieken wél ondersteunt (en daarmee wordt het doel natuurlijk alsnog voorbijgestreefd). Ook ik heb in dit opzicht wat problemen met Apple, maar dan om een andere reden. Niet omdat ze deze trend gestart zijn, maar wel omdat ze nog altijd een proprietary aansluiting gebruiken in plaats van (ook aan de kant van het device) gewoon USB Type-C te gebruiken.
Altijd weer dat misverstand dat Samsung alles kopieert wat Apple doet, nu ook weer! Hou daar eens mee op Samsung is een gigantisch conglomeraat dat Apple echt niet nodig heeft voor productinnovatie.
Samsung stond anders wel vooraan om Apple belachelijk te maken dat ze de lader + oortjes weglieten.
En nu doen ze gewoon precies hetzelfde :')
En dan moeten wij er maar op vertrouwen dat er andere merken zijn die kwalitatief goede opladers maken, terwijl je daar dan ook ruim €20 voor neertikt? Sorry, maar de enige laders die ik op de markt zie, zijn van die Chines onbetrouwbare kutdingen..
Beter kijken? Niets stopt je overigens om alsnog een laadblok van Apple/Samsung te kopen, tweedehands of nieuw. Er zijn ook andere betrouwbare merken, zoals Anker, die leveren 2 poorten voor 13 euro.

Ergens snap ik het wel. Ik heb ondertussen meer USB-A laders liggen van allerlei apparatuur die stof liggen te happen. Voor apparaten aan mijn bureau heb ik een 4-poorts USB-A lader gekocht, omdat ik anders een heel stroomblok moest aanschaffen voor al die apparaten. Nu heb ik dus effectief 4 nutteloze USB-A laders in de kast liggen. Naast de oude telefoon/tablet/etc.-laders die ik al had.
Je kan je nutteloze laders een keer naar het recycleperron brengen :+

USB-A naar USB-c kabeltjes werken verder prima, maar oude adapters hebben vaak minder vermogen (1-1.5A). Dat zorgt voor langzamer laden van de nieuwere toestellen, en maakt ze ook onbruikbaar voor digen als Raspberry Pi's
Niks Apple, is een gevolg van EU wetgeving. Waar ik het overigens helemaal mee eens ben. Ik heb inmiddels wel genoeg reserveladers. Daar hoeft niet iedere keer een nieuwe bij te komen. Kabeltjes slijten, dus die wel.
Mooi, nu alle telefoon fabrikanten nog even dwingen allemaal dezelfde laadpoort model te gebruiken.
En allemaal dezelfde oplaadstandaard te gebruiken. Geen VOOC, geen Dash/warp charge, geen quickcharge, gewoon simpel usb-PD.
Ze gebruiken toch al allemaal dezelfde laadporten? Alles is USB-C
Apple gebruikt Lightning en er zijn nog telefoons in de omloop die micro-USB gebruiken.
Met micro-USB mogen ze echt wel eens ophouden..
Apple gaat poortles vanaf volgend jaar of uiterlijk de jaar daarop. Word daarmee wel verholpen.

Maar ik heb geen enkel micro-usb telefoon tot op heden gezien hoor. Of het moet echt 10 jaar oud zijn ofzo?
habbekrats doelt natuurlijk op die obscure fabrikant die nog steeds een lighting connector gebruikt.
en de andere kant is veelal nog USB-A zoals ook in het artikel staat. persoonlijk moet ik nog de eerste lader tegenkomen die USB-C gebruikt.
Maar heb zelf wel nog genoeg devices die ook µUSB gebruiken als laad poort.
Maar dat zijn dan wel geen "GSM's", maar headsets, controllers ed.
Zojuist een 20 Watt USB C lader gekocht voor de iPhone van mijn dochter. Zoals eerder vermeld worden laadkabels voor nieuwe iPhones geleverd met een kabel met USB C aan de ene zijde en Lightning aan de andere.
_/-\o_ je zal wss niet geloven hoe blij ik er langs de ene kant mee ben met dit bericht.
de andere kant is natuurlijk dat ik liever over de lightning zag, omdat die steviger en handiger is.
Maar dat is nu te laat natuurlijk.
Een 4 Ampère oplader voor een telefoontje, is dat niet wat veel?
Bij de Sony Xperia 1 II zit ook een lader met een USB-C aansluiting. :-)
Wel eens een Iphone bekeken
In de doos zit alleen nog een USB-C naar-USB-C-kabel. Veel Samsung-laders van afgelopen jaren hebben een USB-A-aansluiting en werken dus nie
Dit vind ik dan weer heel zot. Ik heb voldoende laders in huis, maar allemaal USB-A. Dat zullen de meeste mensen hebben, dus moet je eerst weer een verloopstukje aanschaffen.
Echt?
Ik moet juist mijn best doen om nog een USB-A oplader te vinden voor m'n Sony headset :|
Heb je al je oude laders weggedaan of zijn die allemaal kapot dan? Ik heb nog nooit iets anders dan een usb-A lader bij telefoons gekregen (sinds usb). In m'n auto's ook allemaal usb A

[Reactie gewijzigd door Tjark op 15 januari 2021 12:29]

Ja, dat is een goede vraag!
Ik heb nog 1 USB-A kabel over en die is alleen nodig voor de headset. Rest is volgens mij al jaren USB-C (Huawei, Xiaomi en Apple producten).
Wacht, we hebben 't hier over de USB-A van de laders he? (reactie op opmerking van @Roelof ) Dus de usb poort van de lader. Leuk dat ze een usb-c naar usb-c kabel leveren, maar die prik je niet in een standaard usb aansluiting van laders/auto's, die zijn usb-A
Het gaat om de kant van de adapter, niet de telefoonkant. Dat is al jaren USB-C. De kant van de adapter is vaak nog wel USB-A. Denk dat je headset micro-USB heeft.
Ik heb het idee dat je het niet helemaal begrijpt, aan de telefoonkant zijn tegenwoordig de meeste poorten inderdaad USB-C, maar aan de lader kant is dat vaak USB-A.

USB-A is niet micro-USB, maar dezelfde stekker die je ook in je computer stopt. Dus bij Samsung leveren ze straks een kabel met aan beide kanten USB-C. Dat betekent dat je een lader moet hebben waar dus USB-C in kan. Ik heb die niet in huis liggen ne heb recent nog een midrange telefoon gekocht.
Je hebt helemaal gelijk ik begreep het inderdaad verkeerd!
Excuses @Tjark @Señor Sjon @bed76
Valt toch mee? USB-A naar USB-C werkt toch gewoon?
Weet je eigenlijk al een gehele tijd (om de 2 jaar een nieuwe telefoon), gebruik ik de standaard laders en kabels van Samsung niet en laat ik die in de doos zitten voor als ik het toestel verkoop. Ik heb door heel het huis opladers en kabels geplaatst en die werken goed. Het belangrijkste is dat je een lader gebruikt met het juiste vermogen en een kabel met de juiste aansluitingen. Dus ook die Chinese "rommel" werkt gewoon goed en ik hoef ze echt niet om de maand te vervangen. Ik doe er net zolang mee als de originele van Samsung.
Voor mij mogen ze die dus gewoon weglaten, zolang iedereen USB-C blijft gebruiken.
Dat zullen de meeste mensen hebben, dus moet je eerst weer een verloopstukje aanschaffen.
Je hebt nog geen enkele USB-A naar USB-C kabel?
Natuurlijk wel, maar blijf het vreemd vinden dat ze een kabel meeleveren die een heleboel mensen niet kunnen gebruiken, omdat alle laders die ze de laatste 10 jaar hebben meegeleverd die aansluiting niet hebben.
Als ze dan toch zo voor het milieu zijn, kunnen ze die ook achterwege laten.
Of hetzelfde protocol voor draadloos opladen natuurlijk
Hier raak je de goede snaar. De EU is al een tijdje aan het proberen om dit allemaal gelijk te trekken bij de kabels, dus ik vermoed dat uiteindelijk de grote jongens als Apple en Samsung af willen van kabels zodat ze buiten deze beweging van de EU blijven en nog even wat extra euro's kunnen binnenslepen met hun eigen oplossingen. Hoop natuurlijk dat de EU dit breder trekt en er een stokje voor steekt.
Maar dat is er al: Samsung, Apple, Nokia,... gebruiken allemaal Qi om draadloos op te laden.
Andere protocollen voor draadloos opladen zijn van de markt verdwenen(bv. rezence).
Hoe dat zo? Alle opladers ondersteunen toch usb-a? Je weet wel, die stekkert die in de muur gaat. Daar komt usb a uit, en dat is de afspraak. Niet dat alles usb-c moet zijn.

Gelukkig maar, anders zaten we nu nog vast aan die brakke usb-micro poort =)
heb zelf nog nooit een telefoon met USB-A poort gezien hoor....

en veel van de laadblokjes van vorige jaren hebben ook al USB-C dus als alle laadblokjes en aansluitingen naar USB-C gaan kun je straks gewoon je laptop, telefoon, tablet en eventueel andere accessoires met 1 enkel laadblok en kabel opladen
Alle opladers ondersteunen toch usb-a?
Nee, volgens mij zijn er ook opladers die daar USB-C gebruiken.
Het nadeel van USB-A is dat daar (zonder alle vage standaarden die @glennoo hierboven noemt) standaard alleen 5 V over gaat. Met USB-C in combinatie met USB-PD kan je sneller laden met hogere voltages.

Edit: Oke leugens dus! Thanks @YoMarK!

[Reactie gewijzigd door Marijn100 op 15 januari 2021 13:43]

Dat lijkt me sterk, en ik heb het even opgezocht: https://en.wikipedia.org/wiki/USB_hardware
Daar staat
the USB Promoters Group announced the finalization of the USB Power Delivery (PD) specification (USB PD rev. 1), an extension that specifies using certified PD aware USB cables with standard USB Type-A and Type-B connectors to deliver increased power (more than 7.5 W) to devices with greater power demands. Devices can request higher currents and supply voltages from compliant hosts – up to 2 A at 5 V (for a power consumption of up to 10 W), and optionally up to 3 A or 5 A at either 12 V (36 W or 60 W) or 20 V (60 W or 100 W).[58] In all cases, both host-to-device and device-to-host configurations are supported.[59]
USB PD kan gewoon over Type A/B kabels. Maar niet over iedere Type A/B kabel natuurlijk.
Hetzelfde laken een pak eigenlijk voor USB-C, over niet iedere USB-C kabel kan 100W.
Opladen gaat met stroom niet met spanning.
Meer dan 5V op je telefoonpoort zetten en *poef*...
Als je telefoon QC (QuickCharge) ondersteunt, gaat het met meer dan 5V.
Dat kunnen consumenten zelf sturen door alleen telefoons te kopen met usb-c
Denk niet dat je dit bij de consumenten kunt neerleggen. iPhone gebruikers gaan echt niet overstappen naar Android omdat Apple niet van die verdomde lightning-poort af wilt stappen. Brand loyalty onder Apple gebruikers is ongekend hoog. EU regelgeving wellicht, al zou je kunnen stellen dat zoiets weer negatief is voor innovatie.
Logisch, tot USB-C er kwam was lightning eigenlijk superieur en qua connector is het dat naar mijn mening nog steeds. Het design dat de kabel het mannetje is ipv een vrouwtje levert veel minder risico op dure en onrepareerbare schade op.

Dat gezegd hebbende denk ik dat Apple helemaal van de poorten af gaat stappen en 100% poortloos gaat. Geen enkele poort meer. Laden met Qi via een pad of MagSafe kabel, communiceren via WiFi en bluetooth.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 januari 2021 13:20]

Het design dat de kabel het mannetje is ipv een vrouwtje levert
het was voor ieder systeem een male connector op de kabel. Dat is zo voor USB, Mini USB, Micro USB, USB C.
Dat met name micro USB een drama connector is maakt niet dat het geen male connector is.
Misschien haal ik nu iets door de war of heb ik ‘t altijd verkeerd begrepen, maar ik heb de connectoren op de PC/smartphone altijd als het mannetje beschouwd. Er zit een plug in, en de kabel heeft de sleuf waar die inschuift. Dus de kabel is door mij altijd als vrouwtje beschouwd.

Maakt onder de streep eigenlijk ook niet uit, ik bedoel nog steeds precies hetzelfde. De lightning methode is superieur, omdat bij een yank de kabel kapot gaat in plaats van de connector. Dan preekt het piemeltje van de kabel af, in plaats van eentje in je apparaat. Bij lightning vervang je enkel de kabel, bij USB kan je je hele poort vervangen ALS dat al kan.
Ow, ik heb toch een kapotte autoradio door dat mannetje opgelopen in het verleden.
Het uiteinde van de kabel was recht in de stroomaansluiting in de console gevallen waar het lekker sluiting maakte doordat de gender van de connector verkeerd om was. De andere kant zat in de USB poort van de autoradio. Resultaat was een brandlucht, rook en daarna een kapotte autoradio met dure en onrepareerbare schade.
Wanneer de connector gewoon female was geweest, was er niets gebeurd.
Dat kan bij een goed ontworpen poort niet. Zo is lightning één geheel zonder kieren; als het afbreekt in de poort kan het enkel daar blijven of achterwaarts er uit. Van USB-A en C ben ik overigens ook niet gewend dat het mega kieren heeft waar een compleet piemeltje doorheen zou kunnen glijden; al heb ik wel eens wat brakke poorten gezien.

Dit klinkt als een designprobleem in de radio, niet perse van de gender.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 januari 2021 16:36]

al zou je kunnen stellen dat zoiets weer negatief is voor innovatie.
Zoals zoveel regels, maar toch zijn ze nodig als we een duurzamer voortbestaan willen.
Absoluut! Een andere optie is er niet.

Edit: hoor graag de andere opties dan.

[Reactie gewijzigd door TheKiddo op 15 januari 2021 13:35]

Dit besluit heeft niks te maken met “duurzaamheid ”.
Ik reageer dan ook helemaal niet op dit besluit (als in van Apple of Samsung), maar op iemand anders zijn reactie (iig een deel daarvan) mbt regels vanuit de overheid 8)7
Ik ben helemaal voor duurzaamheid en het zou inderdaad fijn zijn als er een algemene standaard kwam voor opladers om de hoeveelheid e-waste tegen te gaan.

Maar: de verpakkingsindustrie krijgt nog steeds vrij spel en er wordt overal en nergens plastic gedumpt. We willen wel van het gas af, maar niemand heeft een goed idee hoe of door wie. Wel een handjevol euro's voor elektrisch auto's uittrekken, maar niks doen aan een woningmarkt die gewoon klem zit waardoor mensen niet in de buurt van hun werk kunnen wonen.

Met al die problemen vraag ik me af waarom de EU besloten heeft zich druk te maken over het enorme probleem dat er misschien een paar miljoen _telefoonopladers_ teveel gemaakt worden. Niet telefoons, maar de opladers.
Verplicht fabrikanten gewoon 10 jaar lang software updates en hardware ondersteuning te leveren, dan zijn die stomme laders toch helemaal geen probleem meer... natuurlijk kom je om in een zee van laders als je elk jaar een nieuw budget toestel koopt. Die moeten gewoon van de markt.
Of enkel die met lightning 🤷🏽‍♂️
Anoniem: 100047
@monojack15 januari 2021 12:38
Apple gebruikt wel Lightning maar levert een laadkabel mee met aan de andere zijde een USB C aansluiting. Meest logische is dat een ieder op USB C overgaat aan de stekkerzijde.
Meest logische zou zijn wanneer ieder apparaat over gaat op USB C aan de kant van het apparaat. Bureaus worden echt super clean wanneer 1 soort kabel voor alles voldoende is.
Bureaus worden echt super clean wanneer er geen kabels zijn. :) Ik hoop dat we helemaal van die kabelteringzooi afgeraken.
Ik denk dat er fabrikanten zijn die helemaal geen poort meer willen (eerst Apple, dan Samsung wellicht). Dan valt er weinig gelijk te trekken.

[Reactie gewijzigd door Froggle op 15 januari 2021 12:25]

Dat hoop ik nu echt niet.
Bij oortjes kan je nog zeggen: ja ok, de functionaliteit blijft hetzelfde als je wireless gaat. Bij wireless laden is dat niet het geval.

Je kan je telefoon perfect gebruiken wanneer hij oplaadt met een kabel in, probeer dat eens met wireless laden, 2mm opheffen en byebye laadfunctie, de efficientie van die wireless laadmodules zijn ook bedroevend, als ze al 70% halen is't veel.

Die USB-C poort is behoorlijk robuust, is perfect waterdicht te maken en is goed op weg om de standaard te worden voor meer dan alleen elektronica.
Bij Apple is daar een hybride variant op het moment: MagSafe. Dat laadt op zónder externe poort, maar mét kabel.
Waarom een laadpoort? Draadloos laden!
Dat is ook lekker efficient, om nog maar te zwijgen van het feit dat je toestel precies goed moet staan/liggen, anders werkt het niet (en met katten in huis wil iets nog wel eens van plaats veranderen zonder dat ik erom vraag...)
Eerst Apple belachelijk maken, en vervolgens nog geen 3 maanden later het zelfde doen! Samsung is zoon mislukt bedrijf soms.
Is ook niet eens de eerste keer, bij de S5 hebben ze ook al hoog van de toren lopen blazen over dat de accu vervangbaar is terwijl dat bij Apple niet is, om bij de S6 hetzelfde te doen.

Gevalletje 2 verschillende afdelingen die totaal niet weten waar de ander mee bezig is houdt ik het maar op.

Vervelend zijn de ontwikkelingen wel, dit is al de zoveelste keer dat een voor de consument nadelige trent ingezet door Apple langzaam door andere fabrikanten wordt overgenomen..

[Reactie gewijzigd door !mark op 15 januari 2021 14:27]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee