'Tv-rechter' vindt dat Apple adapter moet leveren bij iPhone 12

Docent privaatrecht en plaatsvervangend raadsheer van het Gerechtshof in Den Haag Reinier Groos vindt dat Apple een adapter zou moeten leveren bij de iPhone 12. De fabrikant kan er volgens hem ook duidelijker over zijn dat er geen adapter in de doos zit.

Groos sprak zich uit over de adapters bij iPhone 12-telefoons in het tv-programma Wordt U Al Geholpen. In dat consumentenprogramma beklaagt een koper van een iPhone 12 zich dat hij geen hardware heeft om de telefoon op te laden. De koper bepleit dat de levering van de telefoon zonder adapter incompleet is. In de doos zit alleen een Lightning-naar-USB-C-kabel.

Groos, die in het tv-programma geen rechtspraak bedrijft, zegt in de beoordeling van de klacht dat hij ook vindt dat fabrikanten een adapter moeten meeleveren. "Ik denk dat je daardoor een telefoontoestel hebt gekocht dat incompleet is, tenzij er uitdrukkelijk bij staat: let op, geen adapter." Groos vindt dat de koopovereenkomst daardoor niet geldig is en dat Apple de adapter eigenlijk nog zou moeten leveren. "Die hele policy van dit bedrijf deugt van geen kant. Het is schaamteloos dat ze onder het mom van het milieu dit soort producten niet meer bijsluiten, terwijl het alleen maar om eigen winst gaat."

Apple claimt dat door het weglaten van adapters en oortjes de doosjes bij transport veel minder ruimte innemen. Daardoor zou het veel minder ruimte en dus energie bij transport vergen om de iPhones te vervoeren. Er is ondersteuning voor die claim, vooral in de eerste fase van transport, zo bleek eerder uit een Plus-artikel van Tweakers. De voordelen bij de laatste delen van transport lijken minder groot te zijn, terwijl onduidelijk is hoeveel energie het kost om adapters los te verpakken en te vervoeren.

De jurist erkent dat het lastig is om Apple hiervoor aan te klagen. Het gaat immers om een adapter van een paar tientjes in euro's, terwijl een rechtszaak tegen Apple veel tijd, geld en aandacht zou kosten. De iPhone 12 is niet de enige telefoonserie zonder adapter in de doos. Samsung heeft hetzelfde gedaan met zijn Galaxy S21-telefoons. HMD gaat dat ook doen met zijn Nokia X-telefoons.

Naast elkaar: doosjes iPhone 12 en 11. Bron: KanamiYamen

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-04-2021 • 13:59

678 Linkedin

Submitter: rickiey

Reacties (678)

-16780659+1227+225+30Ongemodereerd369
Wijzig sortering
Ik vind het juist een prima keuze om er geen adapter bij te doen en vind ook niet dat Apple die standaard bij moet leveren; dat is een rare uitspraak met het oog op e-waste. Er staat trouwens gewoon netjes wat er in de doos zit, een adapter zit er niet bij. Ik denk ook dat je Apple daar wellicht niet eens op kan aanspreken, enkel de verkoper. (Als je het apparaat koopt in de Apple (online)winkel wel natuurlijk.)

Waar hij misschien een punt heeft, en wat we ook bij Apple kunnen indienen als feedback, is om in de webshop direct een optie te geven om een adapter mee te bestellen tegen meerprijs (om te ontmoedigen, als het gratis is klikt iedereen meteen op "Toevoegen" :+). Zo is de default geen adapter, wat denk ik voor heel veel mensen prima is omdat ze al tig laders hebben, maar hoef je minder moeite te doen en zie je ook meteen de kosten. Hoe andere verkopers daar invulling aan geven is dan aan die verkopers, daar kunnen we ook feedback over indienen natuurlijk (bij CoolBlue, BelSimpel, et cetera.). :)

Ik denk dat een rechtszaak sowieso lastig zal zijn, je eigen voeding regelen of bij moeten kopen is niet exclusief aan Apple. Het is gebruiksvriendelijker om het er bij te doen, maar levert wel meer waste op... Maar als het onduidelijk is, dan zou het de verkopers (Apple inclusief) wel sieren om dit duidelijker te maken, kennelijk is het nu niet duidelijk genoeg voor sommige consumenten.

-edit- Nou... Toch nog eens uit nieuwsgierigheid gekeken of het nou echt zo onduidelijk is. Ik vind van niet. Op de site van Apple vind ik het zeer duidelijk. Als je op "koop" klikt en in de configuratiepagina komt, staat daar een enorm groot plaatje "Inhoud van de verpakking" met enkel de iPhone en lightning-kabel en staat daaronder geschreven:
In het kader van onze inspanningen om onze milieudoelstellingen te behalen, worden bij iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max geen lichtnetadapter en EarPods meer meegeleverd. De verpakking bevat een USB‑C-naar-Lightning-kabel voor snelladen, die compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten.

We raden je aan om je eigen USB‑A-naar-Lightning-kabel, lichtnetadapters en koptelefoon te gebruiken, die compatibel zijn met deze iPhone-modellen. Als je een nieuwe Apple lichtnetadapter of koptelefoon nodig hebt, kun je deze uiteraard altijd bestellen.
Dat is helder zat lijkt me :P Dan moet de consument uit dit programma misschien klagen bij de webshop die dat *niet* duidelijk had vermeld...? Zie niet in waarom Apple daarvoor dan een adapter bij zou moeten leveren, veel duidelijker dan dit gaat het niet worden imho en is een kwestie van lezen. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 12 april 2021 14:23]

Als Apple het milieu echt zo belangrijk vond, dan zouden ze er wel voor zorgen dat de airpods gewoon vervangbare batterijen hadden en zo voorkomen dat jaarlijks miljoenen van dit soort apparaten op de vuilnisbelt belanden. Hypocriet van dit bedrijf, wat aantoont dat milieu ze niet echt veel boeit. Winst des te meer.
Niet alleen de AirPods, Apple vecht hard tegen "Right To Repair' en dat zegt mij alles wat ik hoef te horen over hun milieu ambities; tenzij ze ermee kunnen verdienen boeit het milieu hun helemaal niks.

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 12 april 2021 15:51]

Het feit dat de duurdere Apple Watch modellen (Edition and Hermès) in eerste instantie nog wel de lader meegeleverd kregen en de reguliere modellen niet is daarin ook veelzeggend.
Als Apple het milieu echt zo belangrijk vond, dan zouden ze er wel voor zorgen dat de airpods gewoon vervangbare batterijen hadden en zo voorkomen dat jaarlijks miljoenen van dit soort apparaten op de vuilnisbelt belanden. Hypocriet van dit bedrijf, wat aantoont dat milieu ze niet echt veel boeit. Winst des te meer.
Exact. Wat denk je van de miljoenen kabels die er ieder jaar weg gegooid worden omdat de standaard kabel weer stuk is? Er zijn onwijs veel kabels die megasterk zijn en makkelijk zolang mee gaan als de telefoon zelf. Of zelfs langer. Maar ja. Die kabel kost iets meer dus minder winst Apple. En dan kunnen ze ook niet dezelfde halve gare kabels opnieuw verlopen voor wederom meer winst.

Maar Apple is zo bezig met e-waste xD
Exact. Wat denk je van de miljoenen kabels die er ieder jaar weg gegooid worden omdat de standaard kabel weer stuk is? Er zijn onwijs veel kabels die megasterk zijn en makkelijk zolang mee gaan als de telefoon zelf. Of zelfs langer. Maar ja. Die kabel kost iets meer dus minder winst Apple.
Apple verdient geen cent aan kabels. Ze verdienen veel geld aan hun apparatuur, en hoe minder er wordt meegeleverd, hoe hoger de marge.

De Apple adapters zijn supergoed, ik heb ze allemaal nog, vanaf de eerste iPod Touch / iPad. De Apple kabeltjes zijn brakke dingen, ik koop zelf het liefst Belkin.
"Apple verdient geen cent aan kabels"

Je weet dat een nieuwe kabel bij Apple 25 euro kost? En dat er meer dan genoeg mensen zijn die perse een "originele" kabel willen hebben ipv een china neppert? En dat het fabriceren van die kabel letterlijk centenwerk is?

Het zal geen groot onderdeel van de jaarrekening zijn nee, maar om nu te stellen dat ze er niets aan verdienen gaat toch wat ver.
Exact. En het zijn mega marge producten. Zeer lage kosten en hoge opbrengsten. Marges van meer dan 1000%.

En terug naar het artikel: allemaal e-waste. Het is een hele bewuste keuze om kabels mee te geven die niet lang mee gaan.
Kabels gaan alleen kort mee als een gebruiker ze minder zorgvuldig gebruikt.

Elke kabel is een mega marge product. Heb je wel eens van een fatsoenlijk merk een interlink, luidspreker- of HDMI kabel gekocht?
Je gaat voorbij aan het de discussie.
Als Apple daadwerkelijk iets doet vanwege de e-waste hadden ze dit punt aan kunnen pakken. Dan hadden ze zowel de e-waste verminderd als de gebruikers geholpen.

Of andere merken het ook doen of niet staat buiten de discussie.

We hadden het erover of Apple echt de verandering vanwege de e-waste heeft gedaan. En er is niets dat dit ondersteunt. Alle argumenten richten op het feit dat ze alleen maar meer geld wilden verdienen.

Je argument over kabels is niet echt valide. Reis je veel en moet je ze vaak meenemen dat heb je gewoon een groot risico op een niet werkende kabel op de lange termijn. En het feit blijft dat er voldoende kabels zijn die vele malen sterker zijn als de standaard kabel die Apple erbij doet.
Naar mijn mening hebben ze er wel wat aan gedaan:

- kleinere verpakkingen die ook nog eens lichter zijn, dus minder transport, minder verpakkingsmateriaal (FEIT)
- overtollige onderdelen worden niet standaard meegeleverd (dit is zelfs een wens/eis van de EU commissie die de eWaste wil aanpakken door niet overal een (nutteloze) extra lader mee te leveren.(FEIT)

Als jij de meegeleverde kabel niet goed genoeg vind voor jouw manier van gebruiken staat het je uiteraard vrij om een andere (non)Apple kabel te kopen, maar jouw usecase is niet geldig voor iedereen, dus waarom wil je zo graag dat alles in jouw straatje past?

Misschien moet je eens de realiteit onder ogen zien: elk commercieel bedrijf wil geld verdienen. Komt dat nou echt als een verrassing??

[Reactie gewijzigd door Isheara op 14 april 2021 16:16]

Ik ben blij dat je het met me eens bent. Je laatste alinea zegt genoeg. Dank je :)
Ik heb nu een iphone 12 pro max maar gebruik nog steeds het blokje EN de kabel van de iphone 5s. Zelfs de kabel mogen ze van mij weglaten, het scheelt veel als je hem alleen naast je bed oplaad of je kabel elke dag in je tas oid meeneemt
En; als je een qi standaard draadloze lader hebt, heb je geen snoertje van Apple meer nodig of van welk merk dan ook.

Draadloze oplader laadt alle moderne smartphones op, of ze nu usb-c micro usb of lightning hebben...

(Tenzij je per se bekabeld wil/moet verbinden met je pc oid)
Ze laten de lader weg vanwege het milieu. Draadloos laden is niet erg milieu vriendelijk, het energie verlies is significant.
Tja. als je zo redeneert...

Geen lader meeleveren betekend niet dat er geen lader wordt gemaakt, wél dat er een andere wordt gebruikt (een reeds aanwezige, of een nieuwe los gekocht).

Als ik in huis bijvoorbeeld 4 apparaten met 1 draadloze lader kan opladen, hoeven er minder laders te worden gemaakt en ook minder kabels te worden gemaakt, dat is dan toch ook weer beter voor het milieu?

Maar, je hebt gelijk, draadloos laden kost zon 50% meer energie...
Zeker geen kinderen of huisdieren, deed ook jaren met mijn kabels, nu 5 kabels in een jaar versleten. Het hangt geheel of van jouw use case.
Yep. Bij mij ook. heb er 3 die al jaren mee gaan(2 op de slaapkamer en 1 bij mijn pc). En enkele in de huiskamer. En die gaan er toch regelmatig aan. En worden ook regelmatig door action/ali kabels vervangen.
Ik snap die kritiek niet op de kabels, Ik gebruik echt al jaren de zelfde oplaadkabels. Dit lijkt me echt ook een issue met hoe je omgaat met die dingen.
Zelfde gaat voor standaard oordopjes, ook nooit echt problemen mee gehad. Al moet ik toegeven dat mijn Apple In-Ear's uit 2008 wel enigszins aan het verslijten zijn, maarja dat mag best na 12 jaar dienst.
Puur Apple fanboy.

Ik heb 2,5 jaar op een servicedesk gezeten waar we tevens hardware faciliteerde (ca. 650 devices per jaar). En de hoeveelheid Apple kabels die wij retour hebben ontvangen is enorm. Het is gewoon van slechte kwaliteit en dat is al heel lang zo. Dat kun je gewoon niet ontkennen. Een kabel dient gewoon tegen een "stootje" te kunnen net als de iPhones zelf.
Naja, ik herken gewoon die observatie niet. Heeft helemaal niets met fanboy te maken. Want ook mijn kabels van alle andere merken gaan amper stuk.
Ik ben zeer voorzichtig met mijn kabels.
Helaas zijn officiele kabels altijd brak.
Dat jij er geen last van hebt, betekent nog niet dat het dan ineens geen slechte kwaliteit is, he.
Het is goed om te horen dat je zo voorzichtig omgaat met die brakke kabels, hoor ;)
Het is toch prima dat jij jezelf er niet in herkent?
Niemand zegt dat jij je kabels misbruikt. :)

Maar het gaat om het grotere geheel. Om het algemene beeld.
Er worden jaarlijks misschien wel miljoenen kabels verkocht ter vervanging van standaard kabels wereldwijd. Een (groot) deel van die kabels zou langer mee gaan als er betere kwaliteit kabels geleverd zouden worden bij de telefoon.
Dat is bijna niet te ontkennen, want de verkopen zijn er. En als bijna niemand die kabels zou kopen dan zouden de winkels en online winkels er niet vol mee liggen.

DUS als er sterkere kabels bij geleverd werden dan zou de e-waste kleiner zijn, werden er minder grondstoffen gebruikt voor al die 100.000en nieuwe kabels per jaar en minder transport ervan en minder vervuiling van fabricage ervan.
Anoniem: 501293
@Spelvoutig13 april 2021 00:21
Deze reactie suggereert al dat je een fandroid bent.
Puur Apple fanboy.
Leuk dat er veel kabels retour komen maar wat is veel in jou ogen? Apple verkoopt 75 miljoen iPhones per kwartaal ofzo dus dat zijn een hoop kabels. Het ligt er echt wel aan hoe je ermee omgaat en laten we heel eerlijk zijn: mensen zijn tegenwoordig super onvoorzichtig met hun spullen. Hoeveel kapotte telefoons ik wel niet voorbij zie komen. Zowel Android toestellen als iPhones.

Ik heb mijn kabel al 3 jaar en hij doet het nog steeds. Ik ken mensen die al 4 jaar jaar met een kabel doen en die zijn voorzichtig qua aard. Ik denk toch echt dat daar wel een kern in zit hoor.
Heb je wel eens Airpods in je handen gehad? Die dingen zijn compacter dan de behuizing van de meeste batterijen die ik ken, zit bijna geen materiaal aan. Effectief koop je met Airpods gewoon een setje batterijen met miniscule speakertjes en 1 chipje er in. Er is gewoon geen manier om ze zo klein te maken en dan ook nog wisselbare batterijen te hebben.
Je moet ze - als ze het niet meer doen - ook niet op de vuilnisbelt gooien maar gewoon bij Apple inleveren zodat ze correct gerecycled kunnen worden.
@bzzzt Apple recycled niet, die huurt een bedrijf in die ze voor hun vernietigd. Dat doen ze ook met werkende oude ingeleverde iphones omdat ze liever niet hebben dat ze op de tweedehandsmarkt terecht komen.

Veel in-ear hoortoestellen zijn trouwens kleiner dan Airpods en hebben wel een verwisselbare batterij. Dus dat argument over het formaat gaat niet op. Als ze het zouden willen kan Apple innoverend genoeg zijn om het er mooi uit te laten zien én de batterij verwisselbaar te laten zijn.

Alleen dat gebeurd niet, past niet in hun beleid van planned obsolescence. Stel je eens voor dat men dat prachtige kleine speakertje en de aansturing langer zou kunnen gebruiken dan dat de accu leeft. Dat kun je niet hebben natuurlijk.

Dit is dan even Apple specifiek, maar gaat voor veel meer merken op natuurlijk.
Apple huurt een bedrijf in wat materialen terugwint en betaalt ze er zelfs voor omdat er zo weinig materiaal in die dopjes zit dat het economisch onrendabel is om ze uit elkaar te trekken:
https://onezero.medium.co...hen-they-die-9ba2fe97b346

Daarom zei ik al: je koopt een batterij met wat minimale toevoegingen. Natuurlijk is het gedaan als die batterij op is, maar ik vind het zo mierenn*kerig om daar dan reparatie over te eisen. Koop 1 auto (ook electrisch!) en je hebt meer materiaal 'gebruikt' dan 100 mensen die levenslang Airpods kopen...
Gooi je ook je elektrische auto weg als het accupakket versleten is? Gooi je ook je notebook weg als je accu versleten is? Ik vind dat je te makkelijk accepteert dat bedrijven producten op deze manier ontwerpen.

Er zijn genoeg voorbeelden dat het anders kan. Ik ben even het merk kwijt. Maar je hebt oortjes, kleiner dan Airpods. Die kun je aan een kabel met 3.5mm stekker klikken, of aan twee kleine modules met accu en draadloze connectiviteit. Dan heb je nog die hoortoestellen waar ik het over had.

Zoals dat artikel van je aan het eind terecht aangeeft:
It will be a black mark on Apple’s environmental scorecard, and a shame for the rest of us, if the company doesn’t also put itself in the vanguard of solving the problems these devices present.
Denk je echt dat een accupakket van een BEV even makkelijk vervangen kan worden? :o
Apple huurt een bedrijf in wat materialen terugwint en betaalt ze er zelfs voor omdat er zo weinig materiaal in die dopjes zit dat het economisch onrendabel is om ze uit elkaar te trekken:
https://onezero.medium.co...hen-they-die-9ba2fe97b346
Nee hoor, dat is enkel in Amerika. En ze betalen niet door het weinig materiaal maar omdat het zo lastig is omdat alles vastgelijmd is.

In Europa gaan die gewoon het stort op.
https://www.apple.com/benl/trade-in/
Waarom link je dan naar de site waarop staat dat je het voor recycling in kan leveren? Lijkt me toch dat het dan niet de stort op gaat...
Als je doorklikt verwijst Apple voor airpods gewoon door naar Recupel maar die kunnen dit dus niet recycleren.
O.a. ifixit heeft in hun teardown al vastgesteld dat alles veel te hard vastgelijmd is.

Dat is dus ook waarom Apple in de VS extra bijbetaald om met speciale apparatuur in een aparte flow wel te kunnen recycleren. In een normaal recyclageproces is recyclage helaas hopeloos.
Ik ben niet bekend met de Belgische situatie, maar is het naïef van mij te verwachten dat "Recupel" dan af en toe met een zak vol Airpods op de stoep van Apple staat?
Dat vrees ik wel. Het proces ken ik zelf ook niet maar ik ga er toch vanuit dat electro recyclage sterk geautomatiseerd is en dat airpods uiteindelijk gewoon in een grote bak niet-recycleerbaar terechtkomen. Samen met andere merken oortjes, verkeerd gesorteerde afval en alle andere niet-recycleerbare rest.

Apple Nederland verwijst trouwens naar Wecycle.
Enkel om het materiaal boeit het inderdaad niet zo. Maar dat Apple een bepaalde keuze maakt, die er voor zorgt dat je na x jaar weer een bedrag uitgeeft aan nieuwe oortjes, in plaats van een kleiner bedrag aan nieuwe batterijen, boeit wel.
Ok, maar je weet dat toch van te voren? Als je die dingen dan te duur vindt voor een paar jaar gebruik koop je ze toch niet?
Echter.. hoeveel mensen hebben nog een oud mobieltje en hoeveel moeten daarvan vervangen worden? Ik heb zelf nog een 6plus deze is 7 jaar oud en pas recentelijk heb ik de batterij vervangen omdat het scherm kapot was gegaan. Eigenlijk was dat nog steeds niet nodig.

En dat deze niet makkelijk te vervangen zijn, voor jou en mij. Echter de lokale scherm boer deed dit in een half uurtje.

Daarnaast, hoeveel mensen willen dit nou eigenlijk? Ik liep zelf altijd rond met een BB, dat was fantastisch vooral omdat ik vaak internationale lange vluchten had dus kon ik even een batterij swappen. Toen kon ik opeens m'n BB niet meer gebruiken (China) en ben ik overgestapt naar een Samsung. Echter sindsdien heb ik eigenlijk nooit de situatie gehad dat m'n batterij leeg was. Nou kun je stellen dat oude batterijen vervangen moeten worden, echter hoeveel mensen lopen nou met een echt oud mobieltje rond? Ik ken alleen m'n broertje die graag met een oude iPhone SE rondloopt omdat die klein is. Dit zijn toch echt uitzonderingen.
Ik kan prima met een ouder mobieltje overweg. Maar van wegen update en batterij capaciteit vervang ik ze.

Maar niet omdat ik zo graag een nieuw mobieltje wil.
Het gaat niet om verwisselbare batterijen, het gaat om vervangbare batterijen.
Je moet Airpods gewoon zien als dure batterijen. Je vervangt het binnenwerk van je penlite batterijen ook niet als ze versleten zijn...
Nee dat is waar maar als een bedrijf milieu belangrijk vindt, ontwikkel je niet zoiets als Airpods lijkt mij. Milieutechnisch zijn dat zeer slechte producten. Snap hun punt wel over het niet meeleveren van een adapter. Let wel: als men een losse adapter koopt dan is dit milieu-slechter als deze niet gelijk werd meegeleverd. Geen idee of hier onderzoek naar is geweest over welk percentage een meegeleverde adapter daadwerkelijk nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door PBI01 op 12 april 2021 18:19]

Apple betaalt recyclers om die dingen netjes af te voeren. Het is voor niemand anders economisch interessant. Klanten moeten spullen gewoon weer inleveren als ze versleten zijn.
Airpods kan je niet inleveren in Europa en worden ook niet gerecycleerd.

Hiervoor hadden ze beter wat meer naar Samsung gekeken, daar is de batterij (mits gedoe) in elk geval beter vervangbaar en/of recycleerbaar.
Airpods kan je niet inleveren in Europa en worden ook niet gerecycleerd.
Bron?
Voor vrijwel ieder ander product op aarde is het geen probleem om het in te leveren bij een recycle punt (in Nederland de afvalstraat e.d.), maar voor Apple producten, airpods in het speciaal, moet het via Apple. Dat geeft toch wel wat aan wat mij betreft.
Het is voor niemand anders economisch interessant.
Een wiens schuld is dat?
Klanten moeten spullen gewoon weer inleveren als ze versleten zijn.
Dat zijn mensen ook gewend te doen, alleen niet bij de fabrikant, maar (in Nederland) bij de gemeente of de winkel. De winkel stuurt het ook niet naar de fabrikant, die sturen het ook gewoon naar een recyclepunt. Die recyclepunten kunnen er vervolgens niets mee (airpods zijn zelfs gevaarlijk om te proberen te recyclen aldus dit artikel in Vice).
In Nederland en België verwijst Apple op hun site ook gewoon naar de recycle punten (Wecycle en Recupel), dat zelf inzamelen van airpods doen ze enkel in de VS.

En aangezien wecycle en recupel er niets mee kunnen eindigen die oortjes gewoon op het stort.
Ze verwijzen wel naar wecycle, maar je kunt ook wel gewoon je apparaten bij de store inleveren. Ik kan niet vinden of het daarna niet toch gewoon naar wecycle gestuurd wordt, maar dat lijkt niet het geval te zijn (of de claim is dat wecycle daar wél in gespecialiseerd is).
Check de ifixit score van de samsung galaxy buds en de Airpods eens. Menig setje is prima te repareren, de Airpods krijgen een verdiende rating van 0 sterren omdat je er werkelijk waar niks aan kan repareren. Alles is dicht gelijmd, dat is geen milieu vriendelijk product.
Of dat de kabel die ze meeleveren effectief past op de lader die 'iedereen al heeft'.

Als android user heb ik gewoon een usb C charger met pd charge opties maar mijn ouders niet.
Ik heb mijn vader dus een lader van mij gegeven want anders had hij er ook één moeten kopen.

Ik denk dat we wel kunnen verder kijken dat het niets met het milieu te maken heeft maar met winst verhogen. Mocht het toevallig iets positief hebben van impact op het milieu dan is het mooi meegenomen.

Right to repair zo blokkeren is ook alles behalve goed voor het milieu.
Als android user heb ik gewoon een usb C charger met pd charge opties maar mijn ouders niet.
Ik heb mijn vader dus een lader van mij gegeven want anders had hij er ook één moeten kopen.
Dan werkt het dus... hij heeft een lader die hij niet heeft hoeven kopen en jij hebt een werkloze lader nuttig ingezet.
Het was geen werkloze lader eig.
Ik heb zelf gwn een nieuwe lader gekocht.
Maar hij had anders geen lader op dat moment voor zijn iPhone.
Hij dacht dat hij zijn oude blokje kon gebruiken. Dus hij had er geen bij gekocht op dat moment.
Ik kon mijn lader wel missen want ik laad vnl draadloos op.
Maar er is wel terug een nieuwe lader nodig aan mijn kant.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 12 april 2021 19:51]

Je had hem ook een lightning kabeltje van de action kunnen geven, die kosten nog geen 2 euro en hebben gewoon de usb a aansluiting.
Oneens, het is juist dat standaard meeleven van kabels en opladers dat men ten onrechte allerlei aansluitingen tot ultieme standaard wil verheffen.

3 jaar terug was het micro usb dat bijna tot heilig werd verklaard (inclusief de enorme toegankelijks issues die die standaard had). Nu moet het weer USB C zijn.

Juist het feit dat je zelf ff moet checken wat je in huis hebt en hoe je dit kunt gebruiken is een goede zaak als je het mij vraagt.

Door de jaren heen heb ik nu een handvol laders verzameld die allemaal nog prima zijn, dus met de juiste verloopkabel kunnen ze allemaal nog prima mee.

Echt geen noodzaak om bij elk apparaat maar domweg allerlei opladers mee te sturen.
Idd helemaal geen noodzaak. Maar het is de uitleg dat het voor het milieu is dat velen voor de borst stoot.

Vooral als je uitleg dan geen steek houdt.

Gwn het gratis kunnen aanvinken zou bv een oplossing kunnen zijn. Zoals Xiaomi (als ik mij niet vergis) deed.
Of achteraf kunnen aanvragen. Zoals je met cashback acties hebt. Dan is het net wat meer moeite waardoor je het niet zomaar vraagt. Maar dan kan het wel.

Nu was vooral de wissel naar USB C tot lightning irritant. Mijn ouders hadden geen enkel blokje met USB C en die was dus genaaid met zijn nieuwe telefoon zonder een manier om te laden.
Precies.. bij usba had ik er geen problemen mee, maar ze hebben nog nooit een usb c lader geleverd...
1x bij de iphone 11 pro.
Oh dat is niet bekend bij mij. Het zou ze hebben gesierd als ze het na jaar 3 zouden doen, en als ze ook een lader zouden leveren met voldoende capaciteit ipv die 5W dingetjes
Ja op zich was hetgeen ze meeleverden ook totaal zinloos.
Dat ze daarvan zeggen dat bijna niemand ze gebruikt is niet zo verbazend. Maar als je iets nutteloos meeleverd is dat ook wat er gebeurt natuurlijk.

Desnoods hadden ze 2 kabels kunnen meeleveren. Lightning - USB A en Lightning - USB C en ik had het argument al beter aangenomen.
Want de lightning - USB C kunnen veel mensen ook niet aansluiten op hun computer zonder een verloopje.
Maar juist die milieu impact ga je teweegbrengen door die financiële prikkel. Een gratis optie voor een oplader gaat gewoon niets bijdragen aan een mindering op e-waste.

En het ‘genaait’ noemen als je kabel niet past, jeetje dat is ook echt overdreven, er zijn genoeg opties om dat probleem aan te pakken.
Tuurlijk help het aan de e-waste. Maar als je eerst roept we willen de e-waste stoppen en vervolgens apparatuur verkoopt die niet te repareren is. Tenzij je bij de veel te duren eigen merk winkel gaat.(en zelfs dan nog soms niet). Dan ben je niet met e-waste bezig. Maar met zoveel mogelijk winst behalen. En mensen trappen er nog in ook.

Geen enkel groot bedrijf zal uit zich zelf het milieu boven geld kiezen. Alleen als zij worden gedwongen om iets te doen.
Niemand beweert ook dat Apple alles 100% goed doet.
Maar het is een drogreden om dan maar te zeggen dat als 1 aspect van een bedrijf of persoon iets niet goed doet dat dan elke andere poging tot iets goed te doen maar afgefakkeld moet worden.

Dat is echt kortzichtig.

En Apple zet trouwens wel het milieu boven geld, kijk maar naar hun doelstellingen. Vele andere bedrijven in deze sector hebben deze niet. Maar daar valt dan gek genoeg niemand over.
Buiten het kopen van een andere kabel/lader.
Wat zijn zo de opties die u dan ziet?
U geeft aan dat er genoeg zijn.

Want het is mij onduidelijk wat de mogelijkheden dan zouden zijn.

En ik vind genaaid best een gepast woord. Na een halve dag heeft hij namelijk een heel duur papiergewicht.
Tenzij hij dus een nieuwe lader koopt. Maar als je daar geen rekening mee houd kan het dus wel zijn dat er niet onmiddelijk een winkel is waar je dit kan krijgen.

En sorry, maar dat ewaste gedoe is ook wel een beetje onzin hoor.
De enige laders die bij mij in de schuif niets liggen doen zijn extreem oude laders die niet meer de snelheid hebben die we momenteel gewenst zijn. Deze ga ik ongeacht niet meer gebruiken.
De andere zijn allemaal in gebruik. Als ik mijn telefoon wegdoe gaat de lader mee. En als ik dubbele laders heb dan worden die op een andere locatie gebruikt. eg, bureau, slaapkamer...

Het er via een code achteraf nog bij kunnen vragen is al genoeg gedoe voor mensen die er geen willen.
Anders is het puur economisch gericht.
Als je gelooft dat Apple hiermee echt iets voor het milieu wilt doen dan weet ik niet wat ik je kan zeggen. Ook de impact ervan... die kan op andere manieren veel groter zijn.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 13 april 2021 10:07]

Precies dit ja! Ik geloof dat ze het passende blokje pas bij de 11-serie hebben meegeleverd, en de mensen die upgraden van een 11 naar een 12 zijn er waarschijnlijk maar weinig. De oude laders kun je ook gebruiken, maar dan heb je dat snoertje weer voor niks (ook slecht voor het milieu). In mijn huis is er ook welgeteld 1 blokje met een c-ingang (Android), en we hebben vorig jaar nog nieuwe telefoons gekocht.
Het is wel daadwerkelijk zo dat deze actie zorgt voor minder e-waste en daarom denk ik dat het wel degelijk een goede zaak is dat Apple dit doet, of het nu hun ware motief is of niet. Soms gaan milieubewuste keuzes en geldbesparende keuzes voor bedrijven hand in hand.

Ik vind overigens wel dat Apple snel moet overstappen van lightning naar usb-c, dan kunnen kabels nog makkelijker hergebruikt worden omdat er 1 standaard is. Maar goed dat is weer een andere discussie..

Edit: laders moest kabels zijn.

[Reactie gewijzigd door disguisedpotato op 12 april 2021 22:40]

Je bedoelt die universele USB-C charger waar je gewoon Apple's USB-C to lightning kabel in steekt?
Mijn fout, ik bedoelde de kabeltjes en niet de USB adapter. Mijn punt is dat veel mensen nu alsnog een lightning kabel moeten kopen terwijl ze al usb c hebben liggen (die Apple zelf wel gewoon gebruikt in z’n MacBooks).
Die universele standaard is echt een utopie. 3 jaar terug moest en zou alles micro USB zijn. Ook al was die standaard zo verschrikkelijk slecht. Voor 'gewone mensen' al, maar laat staan als je ook maar iets van een beperking hebt. Dingen als het standaard 3 keer proberen, en veel success als je een leesbril nodig hebt in een vrij donkere situatie.

Apple had het gewoon goed geschoten in 2012. Lightning is een zeer goed uitgedachte connector. Makkelijk in gebruik, en robuster dan USB-c (er zit niet een verschrikkelijk dun plaatje midden in de connector dat makkelijk kapot kan).

Dus tis maar net wat er beschikbaar is. Moeten we nu dan maar voor de komende 15 jaar alle ontwikkelingen stil zetten en op USB-C blijven hangen? Ik ben lig blij dat micro USB nooit een afgedwongen standaard geworden is.
Het is wel daadwerkelijk zo dat deze actie zorgt voor minder e-waste
Is dat al bewezen?

Edit: Ter verduidelijking: is er een aantoonbaar milieuvoordeel?

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 13 april 2021 17:26]

Ik heb eind vorig jaar iphone 12 gekocht bij vodafone. Die werdt 3 maanden later geleverd via koerier van vodafone.

Omdat er geen lader bij zat moest ik een lader bestellen omdat ze overgestapt zijn naar usb-c en het zelfde was voor de oortjes omdat die niet meer de 3.5” stekker hebben moest ik nieuwe bestellen. Deze heb ik via bol.com besteld en door 2 verschillende koeriers geleverd.

Wat is nu beter voor het millieu?
3 stinkende diesel busjes rondrijden voor levering.
Alle 3 in nog een extra doos eromheen met plastic bescherming bolletjes folie.
Omdat er geen lader bij zat moest ik een lader bestellen omdat ze overgestapt zijn naar usb-c
Precies dit, het is Apple in dit geval echt om extra inkomsten te doen. De meeste mensen die nu een nieuw iPhone kopen hebben nog de oude USB A oplader van hun vorige iphone/smartphone. En zijn dus in veel gevallen verplicht om de nieuwe lader te bestellen, met de extra (milieu)kosten voor vervoer erbij.
Voor het milieu kunnen ze beter eens afstappen van de lightning connector.
Apple doet het ook voor greenwashing. Helaas is het positieve nieuws dat ze dachten te krijgen niet helemaal gerealiseerd.
Dat zeg ik ook al maanden, maar mensen vinden dat ik overdrijf. Het is namelijk wel zo dat je alleen maar extra verpakkingsmateriaal krijgt, en met bestellen heb je inderdaad die busjes die nog een keer moeten rijden en nog meer verpakkingsmateriaal. Het is echt alleen maar voor de winst, milieutechnisch niet. Een lader die je niet gebruikt, kun je ook weggeven aan iemand die er graag eentje wilt bijvoorbeeld, en hetzelfde verhaal met oortjes.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 13 april 2021 20:24]

Hypocriet van dit bedrijf, wat aantoont dat milieu ze niet echt veel boeit. Winst des te meer.
Het toont niets aan, het maakt het hooguit wat waarschijnlijker.
Als Apple het milieu zo belangrijk vindt, dan zorgen ze ervoor dat je zelf de batterij van je iPhone kunt vervangen.
Want zelf vervangen door imitatie-meuk van twijfelachtige herkomst is beter voor het milieu dan een professionele installatie van een originele accu door Apple? Het kost wat meer, akkoord, maar slechter voor het milieu? Nee, dat is de consument die niet bereid is te betalen.
Je kan natuurlijk ook gewoon de batterij bij apple kopen. En hen zelf vervangen. Want vaak is juist het uurloon van die mensen die het moeten vervangen duur.
Apple biedt geen reserveonderdelen aan consumenten, enkel aan erkende Apple-reparateurs.
klopt. je kan er ook voor kiezen ze wel te verkopen. het ging voornamelijk om vervanger door imitatie rommel. wat ook gewoon originele onderdelen.
Hoewel je een punt hebt over de AirPods, gaat het daar nu niet over. Je lijkt selectief verontwaardigd en bezorgd. Als je je zorgen maakt om het milieu, dan loont het om eens bij de Android-concurrentie te kijken. AirPods schrijf je in 3 jaar af, maar de gemiddelde Android-telefoon ook. Niet vanwege de accu, maar vanwege de beroerd korte software-ondersteuning ten opzichte van Apple. Over e-waste gesproken.

Kortom, prima om kritisch te zijn. Apple moet de AirPods verbeteren op dit front, volledig eens, maar het argument e-waste moeten we wel in een goed perspectief zetten.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 12 april 2021 17:12]

Samsung is nu 4 jaar, en apps worden ondersteund op oudere versies (niet dat ik het beleid ermee verdedig overigens).
Gelijk heeft u. Door de consument zelf vervangbare batterijen zouden ook moeten in telefoons, ipads etc.
dat is een rare uitspraak met het oog op e-waste
Het punt is dat Apple e-waste hier puur als excuus gebruikt terwijl het in feite gaat op keiharde winstmarge verhoging; de prijzen van geen enkele telefoon is er omlaag door gegaan.
Er staat trouwens gewoon netjes wat er in de doos zit, een adapter zit er niet bij.
Als ik naar de site van Apple ga en daar een iPhone bestel staat de inhoud van de doos onder het gebied waar je de telefoon besteld. Tenzij je de hele pagina gaat bekijken is dat heel makkelijk om te missen.
Websites zoals MediaMarkt tonen ook geen grote en duidelijke disclaimer hierover en Apple zelf stopt de aanbeveling voor een adapter aan het einde van het traject onderaan de pagina in plaats van tijdens het bestellen van de telefoon een bericht te tonen dat de gebruiker geen lader ontvangt.
te bestellen tegen meerprijs (om te ontmoedigen, als het gratis is klikt iedereen meteen op "Toevoegen" :+)
Dus jij vindt het helemaal oké als Apple dan dubbel gaat vragen voor een adapter? De prijs die niet van het bedrag van de telefoon is afgehaald alsmede die meerprijs.
Het is gebruiksvriendelijker om het er bij te doen, maar levert wel meer waste op...
Niet meer waste dan alle oude adapters die niet meer te gebruiken zijn met de nieuwe telefoon evenals de nieuwe laders die nu allemaal apart moeten worden verpakt en verscheept, lijkt mij ontzettend sterk dat dit allemaal minder vervuiling oplevert dan die laders gewoon bijleveren.

Voor mij is de enige echt goede manier om dit te doen is als je tijdens het selecteren van je model, kleur, etc. er ook de vereiste vraag staat welke accessoires je wilt ontvangen;
Geen
Kabel
Adapter
Kabel & Adapter

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 12 april 2021 15:48]

Het punt is dat Apple e-waste hier puur als excuus gebruikt terwijl het in feite gaat op keiharde winstmarge verhoging; de prijzen van geen enkele telefoon is er omlaag door gegaan.
Ik denk dat dat discutabel is, maar zelfs als het om meer winst gaat: het een sluit het ander niet uit. ;) Meer winst maken over milieubesparende technieken is een nieuw verdienmodel aan 't worden, evenals privacy. M.b.t. prijsverlaging: moet dat dan...? Dat terzijde weet je dat niet eens. Misschien is een verdere verhoging wel voorkomen door de besparing.
Als ik naar de site van Apple ga en daar een iPhone bestel staat de inhoud van de doos onder het gebied waar je de telefoon besteld. Tenzij je de hele pagina gaat bekijken is dat heel makkelijk om te missen.
Tja, daar verschillen we dan over van mening. Ik vind het niet te missen en heel erg duidelijk. Het komt prominent in beeld en wordt pas naar onder gedrukt als je verschillende opties aanvinkt.
Websites zoals MediaMarkt tonen ook geen grote en duidelijke disclaimer hierover en Apple zelf stopt de aanbeveling voor een adapter aan het einde van het traject onderaan de pagina in plaats van tijdens het bestellen van de telefoon een bericht te tonen dat de gebruiker geen lader ontvangt.
Wat MediaMarkt niet doet, kan je Apple echter niet aanrekenen. Dat zeg ik ook in mijn post; als andere webshops het niet helder vermelden, dan moet je die webshops aanschrijven en moeten we daar feedback op leveren. Dus ik zou zeggen: schrijf de MediaMarkt aan dat dit beter moet en verwijs evt naar dit TV-programma. :)
Niet meer waste dan alle oude adapters die niet meer te gebruiken zijn met de nieuwe telefoon evenals de nieuwe laders die nu allemaal apart moeten worden verpakt en verscheept, lijkt mij ontzettend sterk dat dit allemaal minder vervuiling oplevert dan die laders gewoon bijleveren.
Dat is niet aan de orde; je doet nu net alsof iedereen die een iPhone 12 koopt een nieuwe adapter moeten kopen. Dat klopt niet, de oude adapters en kabels werken prima met deze generatie iPhone's. Ik heb zelf de iPhone's hier in huis allen geupgrade naar 12-varianten, komend vanaf de 8/X-generatie, en bij geen van allen is een adapter bijbesteld. Idem dito bij vele vrienden, familie en wat ik hier ook lees van andere Tweakers. Dus het lijkt er op dat dit wel degelijk een besparing oplevert voor e-waste en het milieu en dat is ook logisch. Dat het natuurlijk niet 100% minder waste oplevert en er voor sommige klanten uiteraard alsnog een lader gekocht zal moeten worden: dat staat buiten kijf; niemand claimt iets anders. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 12 april 2021 14:45]

Meer winst maken over milieubesparende technieken is een nieuw verdienmodel aan 't worden
Geweldig toch dat zelfs maatregelen om te helpen de wereld niet naar de tering te laten gaan alsof worden gekaapt door kapitalisme. (Sarcasme)
Dat terzijde weet je dat niet eens. Misschien is een verdere verhoging wel voorkomen door de besparing.
Ik weet dat wel.
Niet alleen de nieuwe telefoons worden zonder adapter geleverd, ook bij de oude die eerst wel een adapter in de doos hadden zijn ze nu weggehaald, terwijl de prijzen daarvoor precies hetzelfde zijn gebleven.
Hier kan je niet tegen in discussie gaan; deze telefoons zijn duurder geworden.
Tja, daar verschillen we dan over van mening. Ik vind het niet te missen en heel erg duidelijk. Het komt prominent in beeld en wordt pas naar onder gedrukt als je verschillende opties aanvinkt.
Iets onderaan de pagina weergeven dat door andere opties van de pagina wordt afgedrukt is niet prominent zichtbaar. Daarnaast is het alleen overduidelijk voor mensen als wij die weten dat wij daar aandacht aan moeten besteden. Verplaats je in het hoofd van de gemiddelde iPhone gebruiker die niet op de hoogte is van Apple's nieuwste winsttechnieken.
je doet nu net alsof iedereen die een iPhone 12 koopt een nieuwe adapter moeten kopen.
En jij doet nu alsof elke persoon die een iPhone koopt die dingen al wel heeft.
Een nieuwe iPhone gebruiker moet nu altijd wel iets bijkopen wat weer apart wordt verpakt en verscheept, tenzij die toevallig een USB-C adapter heeft, die pas sinds 2019 grootschalig werden bijgeleverd bij telefoons.
Dat klopt niet, de oude adapters en kabels werken prima met deze generatie iPhone's
Nogmaals, je maakt hier de aanname dat iedere koper dat al heeft. Veel hebben oude adapters die super traag zijn, kabels die kapot of bijna kapot gaan of zelfs helemaal niks als het hun eerste iPhone is.
En als je dan allemaal spul apart bij moet gaan bestellen gaan al die besparingen al weet het raam uit vanwege aparte verpakking, verscheping en het weggooien van de oude apparatuur.

Zoals ook door iemand anders is gezegd, veel mensen verkopen hun oude telefoon weer door met de oude kabel en adapter. Die mensen moeten nu ook weer apart dingen bijkopen.

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 12 april 2021 15:05]

Geweldig toch dat zelfs maatregelen om te helpen de wereld niet naar de tering te laten gaan alsof worden gekaapt door kapitalisme. (Sarcasme)
Ja, dát is weer een andere discussie. De ironie is dat kapitalisme hier zowel de oplossing als het probleem is. Overigens niet uitsluitend aan de kant van de fabrikanten, ook aan de kant van de consument... Maar, dat is echt een andere discussie. :)
En jij doet nu alsof elke persoon die een iPhone koopt die dingen al wel heeft.
[...]
Nogmaals, je maakt hier de aanname dat iedere koper dat al heeft.
Nee, dat zeg ik (meermaals) expliciet niet - om mezelf te citeren:
"Dat het natuurlijk niet 100% minder waste oplevert en er voor sommige klanten uiteraard alsnog een lader gekocht zal moeten worden: dat staat buiten kijf; niemand claimt iets anders. :)"
Even voor de duidelijkheid ik ben voor usb c.

Maar als je naar het milieu kijkt had je de oude usb aan de kabel moeten laten zitten en kon iedereen zijn oude blokje blijven gebruiken. Maar voor het eerst de kabel veranderen en dan opeens geen adapter mee leveren helpt natuurlijk niets aan milieu want de meeste Apple liefhebbers hebben geen usbc adapter thuis dus die moeten een nieuwe kopen met weer extra verpakking er omheen. En als iedereen in je huishouden de nieuwe iPhone heeft kunnen alle andere laders rechtstreeks de oceaan in.
Er bestaat ook zoiets als (verloop) kabeltjes. Je kan ook prima een andere lightning kabel gebruiken met USB-A. De blinde aanname dat iedereen dan maar een oplader koopt is ook echt overtrokken. Mensen zijn slim genoeg om te beseffen dat een kabeltje ook de oplossing kan zijn.

Het is natuurlijk een soort van overgangs periode, maar ik denk dat uiteindelijk we collectief beter uit zijn dat niet alles maar standaard met een voeding komt. Dat die dingen, net als de smartphone, gewoon een product wordt dat je bewust koopt, en daar dus ook langer mee gaat doen.

Juist dat er altijd maar van alles en nog wat wordt meegeleverd (wat ook lang niet altijd gebruikt wordt) is een milieu probleem.

Je kan van alles zeggen over het feit hoe en voor hoeveel de opladers dan worden aangeprijsd, het is gewoon duidelijk dat het niet meelveren van adapters echt wel een verschil gaat maken. Wellicht niet in de komende 2 jaar, maar op lange termijn is dit gewoon de nieuwe standaard en kun je de impact op ewaste echt niet onderschatten.
Tot nu zijn alle "oplossingen" die jij oppert; geef meer geld aan Apple en dan wordt je minder genaaid.

Die vlieger gaat niet op.

Daarnaast het feit dat al die verloopstukjes die ook weer snel kapot kunnen gaan en niet heel lang gebruikt worden als er weer iets nieuws uit komt alleen maar voor nog meer e-waste zorgen.

Jij moet wat minder in die propaganda van Apple trappen en realiseren dat dit allemaal een uitgebreid marketing praatje is om iPhones een hogere winstmarge te geven.
Echt wat een onzin, zo kun je alles platslaan met 'kan ook weer snel kapot gaan'. Ja kan best, je kan ook morgen een kapotte waterleiding hebben en je moet een hoop spul weggooien.

En hoezo zou een accessoire niet lang mee kunnen gaan? Het gaat net zo lang mee dan het zelfde ding als het meegeleverd zou worden, dat is de discussie niet.

Kan je wel gaan miepen en het propaganda gaan noemen, maar dat is echt onzin en net zo productief als een Godwin. Niemand verplicht je om apple spul aan te schaffen, kan prima elk ander merk zijn.

Je wil gewoon niet zien dat in een paar jaar doordat er minder spul meegeleverd wordt er gewoon echt minder e-waste zal zijn.

[Reactie gewijzigd door MenN op 13 april 2021 11:01]

En hoezo zou een assessor niet lang mee kunnen gaan?
Het moment dat Apple overgaat naar een compleet port-loze telefoon is het moment dat alle Lightning-accessoires, inclusief elk verloopstukje, de afvalbak in kunnen want je kan die met geen enkel ander apparaat gebruiken doordat Apple weigert een universele connector te gebruiken op de iPhones.
Je wil gewoon niet zien dat in een paar jaar doordat er minder spul meegeleverd wordt er gewoon echt minder e-waste zal zijn.
Met de acties van Apple ga je geen e-waste besparen en zorg je alleen maar voor meer verpakkingsmateriaal dat op de stort komt en voor meer uitstoot door de transport van al die aparte dozen.

Ik raad je aan om je eens te verdiepen hierin in plaats van blind alles geloven dat Apple je voorschotelt want het is duidelijk dat jij geen negatief woord over Apple wil horen.
Heb je eens voor de grap gekeken wat Apple aan zijn adapters en oordoppen verdiend? Apple zijn adapter en oordopjes afdeling is groter als 99% van de multinationals.

Apple’s other afdeling maakt 7 miljard.
Als jij bij launch van de iPhone 12 een Apple usbc lader zocht kreeg je vaak te horen dat ze uitverkocht waren.
Je spreekt hier enkel over online aankopen op de Apple-website zelf, dat praat lekker je argument goed.

Als je het toestel in een fysieke winkel aanschaft, ook in de Apple Store, staat het enkel op de achterkant van de doos in minieme letters weggestopt tussen een waterval van tekst (net gecheckt bij mijn exemplaar). En het belangrijkste: die doos krijg je uiteraard pas na aanschaf...
In de fysieke Apple Store wijst men je er op. ;) Wat andere winkels wel of niet doen qua adequate informatievoorziening kan je Apple, of enige andere fabrikant die geen laders meelevert - zoals bijvoorbeeld Samsung, lastig aanrekenen lijkt me; maar daarover kunnen we van mening verschillen.
Bij elke aankoop is het de Apple-Store-medewerker die er zelf over begint dat een adapter vanaf nu niet meer in de doos zit? Lijkt me sterk, waarop baseer je die uitspraak?
Uit eigen ervaring in de Apple Store... Dit werd netjes verteld bij aanschaf van een iPhone 12 Mini en niet omdat er naar gevraagd werd. Dat is ook gewoon normale service hoor, die is top in Apple winkels; maar toen ik een paar maanden geleden in een KPN Business Point stond (of hoe ze dat tegenwoordig ook noemen.) om een en ander te regelen rondom een overlijdensgeval hoorde ik een medewerker het ook netjes tegen een klant zeggen. Hoe het bij dozenschuivers als MediaMarkt zit weet ik niet, maar de enkele keer dat ik daar kom vertellen medewerkers meestal ook netjes over caveats van bepaalde producten als ze toevallig weten dat het belangrijke info is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 april 2021 05:41]

Tsja, misschien moet je dit maar eens kijken: https://www.youtube.com/w...htj240c&ab_channel=Bright

Apple laders zijn zeker niet zo uitwisselbaar als jij doet voorkomen.
Het punt is dat Apple e-waste hier puur als excuus gebruikt terwijl het in feite gaat op keiharde winstmarge verhoging; de prijzen van geen enkele telefoon is er omlaag door gegaan.
Raar maar waar: als het is om meer te verdienen: dan mag Apple dat ook! Sterker nog, ze mogen zelfs naar eigen inzicht hun prijzen verhogen.... op elk moment dat ze er zin in hebben!

Al deden ze het om aesthetische redenen: Ze hoeven alleen maar duidelijk te zijn over wat er in de doos zit.

Er is een duidelijke relatie tussen Apple en klant: als de klant het te duur vind: dan moet de klant niet kopen.

Wat niet betekent dat je niks van de prijs mag vinden, maar in ieder geval betekent het feit dat ze ergens aan verdienen niet dat het ze niet mogen aanbieden.

En dat ze er een milieu-excuusje bij hebben, tsja, dat mag ook.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 april 2021 14:45]

Het gaat mij hier niet om wat volgens de wet wel of niet toegestaan is.

Het gaat mij hier om doodgewoon fatsoen en eerlijk zijn tegenover je klanten.

Apple heeft hier simpelweg de prijzen van al hun telefoons verhoogt en geeft je er minder voor terug.
Wettelijk gezien helemaal oké, maar moreel verwerpelijk als je het mij vraagt.
en geeft je er minder voor terug.
Wettelijk gezien helemaal oké, maar moreel verwerpelijk als je het mij vraagt.
Een iPhone 12 is 'meer' dan een iPhone 11 toch? Hoezo krijg je er minder voor terug? ;)
Omdat het niet alleen over de iPhone 12 gaat.

Ook de iPhone 11 wordt nu zonder adapter geleverd terwijl de prijs hetzelfde is gebleven.
Die is tegelijkertijd met het verwijderen van de lader en uitkomen van de 12 100 euro goedkoper geworden.
Niet het beste voorbeeld van mij uit, maar de iPhone 11 is alleen goedkoper geworden doordat de iPhone 12 uitkwam.

Kijk naar de iPhone SE, die prijs is niet verandert na het uitkomen van de iPhone 12 en het weghalen van de adapter en de EarPhones.

Vergelijk deze twee pagina's:
https://web.archive.org/w...shop/buy-iphone/iphone-se

https://web.archive.org/w...shop/buy-iphone/iphone-se

(Ik zie daar trouwens ook dat de maximum inruilwaarde ook is verlaagt, vreemd)

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 12 april 2021 16:30]

Als Apple-gebruiker kan ik er niet zo mee zitten en de reden is (en waarschijnlijk heeft Apple hier data over): ik gebruik de lader/kabel al bijna niet meer.

Sinds ik draadloos laden ‘ontdekt’ heb, gebruik ik dat bijna standaard.

Heel soms nog kabel in de laptop en dat is het wel zo’n beetje.

Het is dus nogal een achterhoede gevecht m.i.
Of ik betaal voor iets dat wel meegeleverd wordt en dat ik niet gebruik of niet meegeleverd wordt en niet gebruik... aan het einde van de rit betaal ik hetzelfde en gebruik ik hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 april 2021 14:59]

Waarom leveren ze dan niet standaard een draadloze lader mee? Want nu heb jij weer een kabel nutteloos rond liggen die ze dan ook niet hadden hoeven bijleveren.

Apple moet bij het kopen van een iPhone simpelweg gebruikers laten kiezen welke accessoires ze erbij willen hebben, alleen dan (en als ze volledig van Lightning afstappen) kunnen ze echt claimen iets te willen doen aan e-waste.
Waarom leveren ze dan niet standaard een draadloze lader mee?
Waarom zouden ze het wel doen?

Ik heb die *ook* al liggen.

De hele beweging naar telefoon zonder accessoires vind ik prima.

Een hoesje, screen protector, oordopjes, kabels, laders (al dan niet draadloos) en zelfs een sim-tool, ik vind het prima dat die niet meegeleverd zijn.

Zou een Apple Watch standaard moeten worden meegeleverd?

En dat niet meeleveren is fijn, want dan kan ik zelf kiezen of ik ‘first party’ of ‘third-party’ accessoires neem.

En dat neem ik absoluut mee in mijn prijsafweging, met name omdat ik alles al heb aan accessories....

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 12 april 2021 15:19]

Niet iedereen heeft alles al liggen en deze mensen worden totaal niet voldoende geïnformeerd over wat ze nou kopen.

Ik vind het zelf onbegrijpelijk dat mensen nu blij zijn dat ze minder waar voor hun geld krijgen want het enige wat Apple nooit gaat doen is de prijzen van de telefoons compenseren met wat je er nu niet meer bijkrijgt.
Als Apple het écht iets kon schelen dan was een iPhone zonder lader €10 goedkoper.
Zoals gezegd in de video van MrWhoseTheBoss, als Apple echt wat aan e-waste zou willen doen zouden ze technologie gaan gebruiken die langer meegaat.

Dat betekent GaN adapters (met meerdere ports erin) en hogere kwaliteit (volledig USB-C) kabels. Dit moeten ze dan minstens een volledige generatie standaard meeleveren zodat veel gebruikers er een krijgen en dan in de volgende generaties tijdens het bestelproces een opt-in tonen samen met de opties voor kleur en geheugen met de vraag of je een oplader en/of kabel erbij wilt ontvangen.
Apple moet niks...dat vind jij.

Bij sommige apparaten zitten geen batterijen. Moet ik dan van die fabrikant verwachten dat die er ook batterijen bij stopt? Of moet ie verplicht oplaadbare batterijen met een oplader meeleveren?
Je reactie slaat echt nergens op.
En aangezien de gemiddelde Apple-klant het voor lief neemt, en sterker nog, deze commerciële keuze met flut-excuus ook nog eens gaat verdedigen, wordt een partij als Apple (en Samsung) nog sterker gemotiveerd in de toekomst zulke stappen te ondernemen. Alles voor de winst. De consument/volgeling slikt het toch wel.

Het argument, de consument heeft toch al voldoende laders is ook niet valide. Gezien het zooitje Apple maakt van zijn laders: https://www.youtube.com/w...htj240c&ab_channel=Bright

Als laatste: de bijgeleverde kabel is ook met een USB-c aansluiting. Alleen als je een zeer recente iPhone hebt, kan je met je 'oude' lader door. Anders zal je toch weer een nieuwe lader moeten kopen om je bijgeleverde kabeltje te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 12 april 2021 15:01]

En aangezien de gemiddelde Apple-klant het voor lief neemt, en sterker nog, deze commerciële keuze met flut-excuus ook nog eens gaat verdedigen, wordt een partij als Apple (en Samsung) nog sterker gemotiveerd in de toekomst zulke stappen te ondernemen. Alles voor de winst. De consument/volgeling slikt het toch wel.
En jij denkt dat als je maar boos genoeg wordt op tweakers.net en iedereen die het niet met je eens is uitscheld voor 'volgeling' dat Apple denkt dat ze minder moeten gaan vragen? Tip: als je er zo van overtuigd bent dat mensen toch alles van ze kopen, koop geen iPhone maar aandelen Apple ;)
Als laatste: de bijgeleverde kabel is ook met een USB-c aansluiting. Alleen als je een zeer recente iPhone hebt, kan je met je 'oude' lader door. Anders zal je toch weer een nieuwe lader moeten kopen om je bijgeleverde kabeltje te gebruiken.
Dat klopt niet. Je hebt het bijgeleverde kabeltje niet nodig - een oude (iPhone/iPad/iPod) lader met USB-A naar Lightning kabel werkt ook prima (je hebt toch ook een kabel bij de oude laders?). Je kan de bijgeleverde kabel ook gewoon in een USB-c aansluiting op je laptop drukken (duurt een eeuw, maar je kan laden).
een oude (iPhone/iPad/iPod) lader met USB-A naar Lightning kabel werkt ook prima
Tenzij die kapot is.
Of als de adapter kapot.
Of als de adapter te traag is.
Of als de gebruiker hun oude telefoon inclusief accessoires tweedehands doorverkoopt.
Je kan de bijgeleverde kabel ook gewoon in een USB-c aansluiting op je laptop drukken
Niet iedereen heeft een laptop.
Niet iedereen die een laptop heeft, heeft er een waar USB-C op zit.
Dus moeten we dan maar tot in de eeuwigheid gedachteloos allerlei spul meeleveren? Juist dat een voeding een product wordt dat je bewust moet kopen maakt dat we in een paar jaar echt flink wat e-waste hebben kunnen besparen.

Dat het even niet leuk is, kan best. maar het is wel echt eenzijdig als je niet kijkt naar wat de impact op het milieu gaat zijn.
Dus moeten we dan maar tot in de eeuwigheid gedachteloos allerlei spul meeleveren?
Nee, we moeten mensen duidelijk de keuze geven wat ze wel en niet willen meegeleverd hebben en de prijs van het product daarop aanpassen.

En dat milieu excuus gaat voor mij echt niet op aangezien dit alleen maar meer verpakkingsmateriaal en verscheepkosten met zich mee brengt.
Totdat Apple hun proprietary ports zoals Lightning volledig vervangt door een universele standaard is elke claim van hun dat ze tegen e-waste zijn pure marketing onzin.
Ook dat ze de prijs van geen enkel product hebben aangepast is al bewijs genoeg dat dit puur wordt gedaan voor winstmarge en dat "e-waste" een leuk bijkomend marketing praatje is.
Naja je weet niet wat met de prijs zou zijn gebeurt als de oplader wel erbij was gebleven, pure speculatie dus, en een gevalletje haten zonder reden.

Ook moeten we juist helemaal af van meegeleverd spul, het feit dat opladers en kabels een bewuste aankoop wordt, gaat juist die milieu impact teweeg brengen.
Dan gaan mensen er pas echt goed mee om.
pure speculatie dus, en een gevalletje haten zonder reden.
Dat is het zeker niet en dat heb ik in deze comment sectie al meerdere keren aangegeven.

Als je kijkt naar de iPhone SE was deze met adapter én oortjes $399.
Toen de iPhone 12 uitkwam hebben ze ook bij de iPhone SE de adapter en de oortjes weggehaald, maar de prijs is nog steeds $399.
Controleer dit zelf maar makkelijk door met de Wayback Machine de site van Apple te bezoeken in September van 2020 en wat er nu staat; de prijs is hetzelfde.

Dus voordat je rond gaat gooien met ongefundeerde beschuldigingen dat ik spul zit te verzinnen, doe zelf even 10 minuten research.
Ook moeten we juist helemaal af van meegeleverd spul, het feit dat opladers en kabels een bewuste aankoop wordt, gaat juist die milieu impact teweeg brengen.
Heb je überhaupt wel gelezen wat ik heb gezegd? Als gebruikers de KEUZE hebben om ze bij de telefoon te laten leveren is het altijd een bewuste aankoop.
Wat is de universele standaard dan? En wat was die op het moment dat Apple de lightning connector introduceerde?
In de tussentijd zijn er op het als “standaard” genoemde usb een behoorlijk aantal “standaarden” geweest, met usb c als laatste versie (die ook nog eens verre van universeel is qua specificaties, maar dat terzijde).

Apple heeft aan de andere kant van de lightning aansluiting op een kabel tot voor kort altijd standaard usb-a aangehouden, wat redelijk universeel is.
Nu steeds meer aansluitingen usb-c wordt passen ze die kant van de aansluiting aan naar usb-c.

Wat is dan het probleem?
Je hebt ook kabeltjes van usb naar usb-c,heb er ook een op mijn lader zitten.
maar dan moet je dus wel zo'n kabeltje kopen/bestellen. Die komt niet los door je brievenbus maar in een verpakking en met een beetje pech ook nog in een doosje met daarin plastic vulmateriaal. Al met al dus geen vermindering van afval. Als ze, zoals @Exhonor aangeeft, de klant de keuze zouden laten maken tussen wel of geen adapter/oortjes/kabel dan zorg je én voor minder waste (mensen die het niet nodig hebben bestellen hem er niet bij) én voor bewustwording over het creëren van e-waste. Dat ze het gewoon weglaten en de klant zelf een oplossing laten zoeken laat zien dat Apple geen hout geeft om het milieu maar dat ze gewoon meer centen willen verdienen.
Wat denk je dat ik heb.... Geen iPhone, maar idd wel de aandelen.

Voor mijn werk 'moet' ik een iPad gebruiken. En, oh, wat zijn die kabels kwetsbaar! Ik heb nog jaren oude micro-USB kabels maar lightning houd het niet lang uit....
Op de mobiele pagina is het gewoon echt niet duidelijk en het lijkt een hele bewuste keuze van de UX geweest te zijn het gebrek aan een oplader te verbergen.
Op de web pagina is het iets duidelijker, maar moet je evengoed zelf naar beneden scrollen. Ik heb via jou link geprobeerd een iPhone te bestellen op m'n telefoon en kon zo door drukken zonder ergens bericht over een ontbrekende oplader te vinden.

1. Kies model
Bij keuze scrolt het scherm door naar
2. Kies uitvoering
Bij keuze scrolt het scherm door naar
3. Kies capaciteit
Bij keuze scrolt het scherm door naar
4. Inruilen
Bij keuze scrolt het scherm door naar
5. Apple care
Bij keuze scrolt het scherm door naar
6. Een mooie blauwe knop met de tekst "In winkelmandje" wanneer je hier op tikt ga je door naar het "accessoires" pagina. Op deze en alle volgende pagina's (winkelmandje, inloggen, betalen) staat niets over het ontbreken van een oplader.

De enige manier om erachter te komen dat de oplader ontbreekt; is door niet op "in winkelmandje" te tikken op het allereerste scherm, maar daar naar beneden te scrollen. Maarrr omdat tot dit punt bij vijf keuzes achter elkaar iedere keer het scherm voor jou naar beneden scrolt, ben je "geprimed" niet (meer) uit jezelf te scrollen. Een hele bewuste keuze van de UXer (waarschijnlijk in opdracht van een PO) om dit zo te ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 13 april 2021 08:27]

Echter... wie weet nu nog steeds niet dat de adapter er niet bij zit? Dit is onderhand toch wel heel veel in het nieuws geweest.

Daarnaast wie heeft deze adapter nou nodig? Ja Apple heeft een nieuwe snellere adapter op de markt gezet echter heb je een normale adapter, zelfs van een Samsung, met deze kabel kun je die gewoon gebruiken. Ik heb onderhand misschien wel een dozijn adapters in een doos liggen. Ja ze zijn niet allemaal even snel, maar dat maakt de ervaring er niet minder op. Zelfs met een langzamere adapter 's avonds krijg ik m'n mobieltje vol geladen.
In het nieuws dat jij leest; ja.
In het nieuws dat mijn ouders lezen; nee.

Daarnaast zeggen ze altijd; gebruik de originele (meegeleverde) adapter van de telefoon en niet zomaar een ander ivm veiligheid. Staat ook in de handleiding. Dus dan kan ik toch niet zomaar een Samsung adapter gebruiker voor een iPhone?
Ja natuurlijk kan dit wel, maar ze zeggen zelf van niet.
Ik misschien , die nog nooit een Iphone heeft gekocht
Ik heb thuis geen adapter met USB-C aansluiting liggen hoor.
Dus om van de nieuwste laad techniek gebruik te maken moet je dus toch een nieuwe lader kopen 8)7 en die leveren we er niet bij because e waste |:(
aja, dus je vindt het ook prima om een televisie te kopen zonder stroomkabel? Want die hebben mensen toch al wel. Feit is dat je een product koopt dat niet werkt vanuit de doos. En de aanname maar gedaan wordt dat mensen toch wel een lader hebben.

Die tekst zal toch ook niet iedereen snappen. Hoe weet mijn moeder nu of haar lader compatible is? Is die wel geschikt voor snelladen? Hoe weet zei wat een "lichtnetadapter" is? Is dat een adapter met een lampje erin? Wat is lighting?

Ze hadden beter kunnen vermelden: LET OP, DEZE TELEFOON IS ZONDER OPLADER! HEB JE DIE OOK NODIG, BESTEL DAN EEN LADER ERBIJ.

Of nog beter: lever wel standaard een lader mee, en geef korting als mensen die weg laten. Zoals je vaker ziet bij computer configuraties.

[Reactie gewijzigd door segil op 12 april 2021 14:38]

Alleen de grap is dat het geen lader is. De lader zit in je telefoon. De lader in je telefoon gaat aan het werk zodra je een adapter aansluit. Apple levert enkel geen adapter meer mee, zoals ook in de titel van dit artikel staat. Als er geen lader in zou zitten, maar wel een adapter, dan zou je de telefoon nooit van zijn leven kunnen opladen :P

Dus beter zo: Let op: om deze telefoon op te laden heeft u nog een adapter nodig. Heeft u deze niet, dan kunt u deze erbij bestellen.
Niet hoor, lader is vrij ruim gedefinieerd als:
apparaat voor het opladen van batterijen of accu's
Je kan de oplaadcomponent in het toestel perfect samen met de kabel en adapter omschrijven als de oplader.
Heel tof (en lucratief) om een oplader te splitsen in zijn aparte technische stukjes maar laat er 1 stukje uit en je kan je toestel toch echt niet opladen.

Je moet eens een tv proberen verkopen zonder stekker, eens kijken hoever je dan komt met je semantische 'lader vs adapter' discussie ;)
Een tv wordt ook vaak geleverd zonder HDMI kabel...dat sta je dan met je tv en je ziggo box.
Een apparaat op batterijen wordt ook vaak verkocht zonder batterijen.
Dat is helder zat lijkt me :P
Ik ben absoluut geen jurist, dus neem mijn woord niet automatisch voor waarheid aan. Ik heb uiteraard voor dit artikel die pagina ook bekeken, en ik vond het niet zo duidelijk als jij schetst.

Ten eerste: bij de graphic met 'wat zit er in de doos?' zie je de inhoud van de verpakking. Daar staat de telefoon en de kabel. Je hebt als consument alle reden om aan te nemen dat die graphic incompleet is. Immers; in de doos zit wel wat papierwerk en dat staat niet op de graphic.

Daarnaast vind ik het taalgebruik problematisch.
In het kader van onze inspanningen om onze milieudoelstellingen te behalen, worden bij iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max geen lichtnetadapter en EarPods meer meegeleverd. De verpakking bevat een USB‑C-naar-Lightning-kabel voor snelladen, die compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten.
Ik weet wel wat hier staat, maar ik denk dat veel mensen het woord 'lichtnetadapter' niet kennen. Sterker nog, het staat niet in het Groene Boekje of in de Van Dale, dus ik weet niet of dat woord eigenlijk wel bestaat; je mag in elk geval aannemen dat je niet van iedereen kan verwachten om een juiste gok te doen wat het betekent.

Ook ontbreekt de informatie dat vrijwel alle voorgaande adapters met USB-A werken, context die voor leken denk ik superbelangrijk is. Jij en ik weten het verschil tussen USB-A en USB-C, maar je kan ook denken dat het daarbij gaat om een poort met dezelfde vorm die backwards compatibel is bijvoorbeeld.

En dan heb ik het nog niet eens over de zin 'De verpakking bevat een USB‑C-naar-Lightning-kabel voor snelladen, die compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten'. Die bevat lange en ingewikkelde woorden met technische termen en zelfs als het juridisch niet hoeft, doet Apple er goed aan om het aan te passen denk ik.

Buiten dit alles: ik neem aan dat je je verdiept in wat je koopt en dan kun je weten dat de nieuwste iPhone of Galaxy S geen adapter in de doos heeft. Daar is veel aandacht voor geweest, ook in mainstream media.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 12 april 2021 15:00]

(Ik ben ook geen jurist), maar over het algemeen staat de vraag centraal wat een 'normaal' functionerend mens mag verwachten van een product. Hierbij speelt natuurlijk ook mee dat de consument al sinds het begin van de mobiele telefoon een oplader kreeg meegeleverd. Deze jurist zegt niet meer (of minder) dat niet duidelijk wordt gecommuniceerd dat de oplader ontbreekt. Het vermelden daarvan in de kleine lettertjes is onvoldoende om dat duidelijk te maken. Dit wordt ook hard gemaakt door de vele klachten die consumenten hebben hierover.

Nu zijn we hier allemaal slimme mensen, maar de aanschaf van een telefoon moet gewoon door mensen met minder dan gemiddelde intelligentie ook begrepen worden.
Nou weet ik dat het volgende niet voor iedereen opgaat, maar waar een aantal over lijken te vallen is dat Apple er een USB-C naar Lightning kabel bij doet. Want die past niet in een USB-A oplader. Wat ik dan echter wel altijd mis is dat wanneer je zo'n oplader hebt, dan heb je toch ook heel vaak gewoon nog een oude Lightning USB-A kabel liggen ;-)? Maar die combi lijkt vrijwel nooit te bestaan.

Daarnaast, men hoeft de Apple oplader natuurlijk ook niet te kopen. Wat let je om een generieke el cheapo USB-C oplader te kopen? Precies zoals je ook al aangeeft icm de webshops.
Daarnaast, men hoeft de Apple oplader natuurlijk ook niet te kopen. Wat let je om een generieke el cheapo USB-C oplader te kopen? Precies zoals je ook al aangeeft icm de webshops.
Het moet wel een MFI kabel zijn en ook een MFI lader. Anders krijg je al snel meldingen op je iPhone:
"Accesoire niet ondersteund" of gewoon doodleuk helemaal niet opladen.

Ik heb al aardig wat laders en kabels uitgeprobeerd, maar zeker met laders en kabels zonder MFI komt de melding binnen 2 maanden van gebruik, of zelfs meteen.

https://support.apple.com/nl-nl/HT204566

https://www.iculture.nl/uitleg/mfi/

[Reactie gewijzigd door Get!em op 12 april 2021 14:35]

Ik heb al aardig wat laders en kabels uitgeprobeerd, maar zeker met laders en kabels zonder MFI komt de melding binnen 2 maanden van gebruik, of zelfs meteen.
Welke devices? Volgens mij is MFI alleen voor Lightning kabels.
Lees de link even: MFi gaat om alle accesoires, incl de draadloze AirPlay.
Hoortoestellen, gamecontrollers, etc.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 12 april 2021 14:43]

Maar gaat het ook om opladers en USB-C kabels?
Alle lightning kabels van de action doen het prima met iPhones, en kosten maar 2 of 3 euro.
Een lader is een ander verhaal, daar kun je beter een iets duurdere voor nemen.

In de meeste nieuwe auto’s vind je tegenwoordig usb-c poorten, een enkeling heeft zowel usb-a als usb-c.
Ik mis de adapter absoluut niet, de kabel zit nog nieuw in doos en overal in huis liggen draadloze laders of USB adapters en/of USB stopcontacten.
Want die past niet in een USB-A oplader.
Als dat het probleem is voor je dan sel ik voor dat Apple enkel een USB-C Female to USB-A Male Adapter erbij steekt.

Om eerlijk te zijn is het geweldig dat ze minder adapters geven aan de klanten, je kan zelf beslissen of je hem wil of niet hierdoor... Zelf ben ik geen iPhone gebruiker, maar een Galaxy gebruiker, maar heb wel een macbook pro, hoe vaak ik m'n gsm ni oplaad met de macbook pro lader, da is pas praktisch, ze zouden beter het ganse lightning gedoe achterwege laten en naar USB C gaan zoals iedereen... Het is compatible, want anders zou er geen USB C - lightning kabel bestaan...
Om eerlijk te zijn is het geweldig dat ze minder adapters geven aan de klanten, je kan zelf beslissen of je hem wil of niet hierdoor.
Nja, niet dus. Apple beslist dus dat je hem niet wil.
Je kan enkel zelf beslissen of je het nog extra bijkoopt.
Dus kan je beslissen of je hem wil of niet, wil je hem, dan koop je hem, wil je hem niet, dan koop je hem niet... Apple laat de keuze dus aan de consument, ja zelf winnen ze er ook aan, want zoals ze schrjven is de verpakking kleiner en minder zwaar, waardoor ze meer toestellen kunnen verschepen in hetzelfde volume die tevens minder zullen wegen dan hetzelfde volume met adapters...
De prijs van het toestel is echter niet gezakt, maar dit verhalen ze op nieuwe generatie en de beperkte voorraad aan chips, maar zoals ik zeg, op zich beslist Apple hier niet of jij hem wel of niet wil, dat kanje dus zelf doen als consument.
Het signaal van de rechter is in mijn ogen niet het juiste, ik denk dat er eerder een duidelijkere communicatie zou moeten zijn in de verkoopskanalen zodat de consument ervan op de hoogte is dat er geen oplader aanwezig is in de verpakking en dus kan opteren om er één te nemen indien hij/zij dit nodig acht.
Op zich kan de fabrikant (en ik spreek nu algemeen, want ik ben van mening dat met de algemene USB-C standaard dit iedereen zou moeten doen) op de verkoopskanalen laten afficheren dat toestel X (wederom algemeen, want dit geld voor smartphones en laptops) Wattage Y nodig heeft met aansluiting USB C, eventueel met vermelding van welke fastcharge standaard deze ondersteund, de consument kan dan zelf kijken hij/zij reeds in het bezit is van zulk een exemplaar en kan dus handelen naar deze.
Sites zoals coolblue hebben al systemen voorzien om bundels aan te bieden met bvb een wireless charger, wederom als consument maak de dan de keuze dat je de gewone charger niet wenst...
Ik blijf erbij het is een goede zaak, als de consument wil inzien waarom deze stap gezet is en dat de verkoopskanalen dit ook op de juiste manier naar voren schuiven...
Apple laat de keuze dus aan de consument, ja zelf winnen ze er ook aan, want zoals ze schrjven is de verpakking kleiner en minder zwaar,
Op dat moment heeft Apple dan wel al eerst beslist dat de consument de oplader niet nodig heeft. Als consument rest er dan niets meer dan het er extra bijkopen.

Het hele ecologische 'minder verpakking' argument is in dit geval dan ook een vreemde aangezien slechts een kleine minderheid al een usb-C oplader liggen heeft. De grote meerderheid moet dus gewoon een extra adapter kopen die apart verstuurd en betaald moet worden.

De propere oplossing was geweest om bij het bestelproces de optie te laten voor een inbegrepen adapter of niet, eventueel met korting. Dan was de keuze echt aan de consument, nu is het gewoon dure adapters pushen.
dan heb je toch ook heel vaak gewoon nog een oude Lightning USB-A kabel liggen ;-)? Maar die combi lijkt vrijwel nooit te bestaan.
Ik heb recent een iPhone SE en een iPad Air (2020) gekocht, de ene heeft een USB-C naar Lightning kabel, de ander een USB-C naar USB-C kabel. Bij beide zat er geen oplader in de doos, maar bij de iPad kreeg ik een Apple USB-C lader apart erbij. Nu heb ik natuurlijk nog USB-A naar Lightning adapters/kabels liggen. Maar die worden nu eigenlijk gebruikt door iemand die alleen de Lightning aansluiting heeft...

Ik moet er nu extra opladers en kabels bij kopen ivm. die USB-C ongein op zowel de oplader als de nieuwe iPad Air... De oude opladers/kabels worden gewoon nog gebruikt door de mensen die de oude hardware blijven gebruiken. En als je zes jaar met een device doet wil er sowieso wel eens een kabeltje/oplader sneuvelen...

Minder e-waste is imho geen oplader er meer bij leveren, maar langer met elektronische devices doen!

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 12 april 2021 14:28]

Ik moet er nu extra opladers en kabels bij kopen ivm. die USB-C ongein op zowel de oplader als de nieuwe iPad Air...
Die iPad Air werd toch gewoon geleverd met USB-C lader?
Het zou wel erg naar zijn als de bijgeleverde USB kabel niet met Apple's eigen computers werkt.
Die apple laders en en vooral kabels gaan constant kapot. Dus je wilt zeker een verse bij een nieuwe telefoon.

En het is zoiezo niks anders dan vals bescheiden doen en ohhh wat zijn we goed.
Het boeit ze niks die waste. Ze verkopen liever nog een losse lader er bij double cashen vinden ze interresanter. ze hebben voor alles eigen kabeltjes en verloopjes. duurzaam zijn ze zeker niet.
Ik weet niet of dit nog steeds zo is, maar ik had een paar collega's met een iphone 6 en 6s jaren geleden. Die hadden de oplader mee naar werk, want de accuduur van die dingen is best dramatisch, zeker als het toestel richting de 2 jaar oud gaat. In ieder geval, ze hadden altijd hun kabel kapot op het punt waar de kabel overgaat in de lightning aansluiting. Daar zag je het binnenwerk van de kabel zitten. Ben dit verhaal ook op internet meerdere malen tegengekomen, lijkt inderdaad dat de kabels zwak zijn, af fabriek. Op dit plaatje is te zien wat ik bedoel: https://i.insider.com/5d1...74?width=1136&format=jpeg

Overigens, als Apple echt zo milieubewust was geweest hadden ze een usb-A kabel meegeleverd, en dan het liefst naar USB-C. Meest gebruikte aansluiting. Als ik bijvoorbeeld een iphone zou kopen nu zal ik moeten opladen via mijn laptop, want heb geen usb-c voedingblok. Wel zat met usb-A aansluiting. Uiteindelijk gaat het om winst, zelfde bij samsung of nokia. Prima, maar om het onder het kopje we zijn milieubewust te gooien vind ik inderdaad misleiding.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 12 april 2021 14:41]

Die apple laders en en vooral kabels gaan constant kapot. Dus je wilt zeker een verse bij een nieuwe telefoon.
Ik heb één keer een kapotte lightningkabel gehad. Dat bleek een imitatiekabel te zijn die iBood als "authentic Apple" had verkocht. :+ Ik heb jarenlang hetzelfde kabeltje gebruikt tot ik over ben gestapt op Qi, echt nooit problemen gehad met de originele kabels. Ik gebruik de kabel van m'n iPhone 6S nu als datakabel voor m'n Mac. :P

Wat ik vaak zie, en ik beschuldig jou hier niet van hoor - gewoon een observatie, is dat mensen die klagen over hoevaak kabeltjes kapot gaan er heel slecht mee omgaan. Gewoon een de kabel rukken i.p.v. hem bij de harde plastic-connector te pakken, meerdere keren per dag heel erg strak oprollen en vervolgens nog in een tas proppen; en dan verbaasd zijn dat na een paar maanden de kabel scheurtjes begint te vertonen van ellende. Als je iets gebruikt als verbruiksvoorwerp in plaats van er zuinig mee om te gaan, dan moet je imho ook niet klagen als je het af en toe dient te vervangen. Maar dat kan aan mij liggen.
Er is een verschil tussen slecht mee omgaan en hoe het gebruik in de praktijk werkt. Als je een adapter voor je laptop hebt kun je verwachten dat deze opgerold gaat worden en in een tas gestoken gaat worden. Idem voor een telefoonoplader, die gaat hoe dan ook een tas in en die gaat hoe dan ook opgerold worden.

Als het stuk gaat door relatief normaal gebruik zoals vervoer dan is het gewoon slecht design.
Als het stuk gaat door relatief normaal gebruik zoals vervoer dan is het gewoon slecht design.
Zou het niet komen doordat de telefoon gebruikt wordt terwijl die opgeladen wordt en de kabel daar vaak eigenlijk te kort voor is?
Er is ongetwijfeld niet maar 1 oorzaak. Maar als ik een kabel van 5 meter heb die dubbel zo dik is weet ik vrij zeker dat de levensduur van zo'n kabel drastisch gaat toenemen.
Dan weet ik ook vrij zeker dat niemand meer zijn kabel gaat meenemen, super onpraktisch zwaar geval gaat dat worden. Niet iedereen gaat als een hufter om met zijn kabels, dus ik waardeer wel dat het geheel nog een beetje mee te nemen is.
Laptops worden doorgaans ook gewoon vervoerd ondanks de dikke lange kabel inclusief blok.

Schijnbaar is het dus geen enkel probleem.
Maar het hele ding is dat juist men smartphones en tablets is gaan gebruiken omdat je juist niet al die zware rommel met je mee wil sleuren. 8)7
Onzin. Elk jaar worden er meer en meer laptops verkocht. De smartphone en de tablet zijn een aanvulling op en geen vervanging van.
Het gaat om de manier waarop. Voor de coronacrisis reisde ik ook veelvuldig en had ik vaak mijn kabels nodig. Alleen draai ik die niet om 2 vingers heen om dan nog met geweld de connector door het midden van de strak gespannen kabel te rammen zodat ie blijft zitten; en de hele kabel dus onder stress staat... Tel daar het nog in de tas proppen bij op voor nog meer druk; allemaal niet bevorderlijk. Gewoon los in je tas leggen met evt een beetje proppen in 't compartiment is zelfs nog beter dan dat. Maar het aantal mensen dat ik die kabels zo zie oprollen en daarnaast vaak de telefoon vastpakken en een ruk aan de kabel geven is ook niet-marginaal. En dat was al zo in m'n studententijd. :P De mensen die er wel wat zuinige mee omgingen, heb ik niet horen klagen over kapotte kabels. Myself included.

n=1 natuurlijk, dat geef ik wel toe. :)
Je hebt gelijk dat een kabel het een en ander moet kunnen hebben, maar vond dit wel opvallend.
Mensen gaan er ongetwijfeld lomp mee om. Maar het is volgens mij al sinds de uitvinding van de stekker en het stopcontact het geval dat snoeren om het apparaat gewikkeld worden. Volgens mij is daar niet zo heel veel extra onderzoek voor nodig maar is het gewoon een kwestie van dikkere kabels uitleveren :p
Waarschijnlijk zorgt het niet bijleveren van de oplader juist voor *meer* vervuiling. Die moet namelijk ook weer apart verpakt worden in zijn eigen mooie doosje met allerhande plastic onderdeeltjes eromheen... Daarnaast, als je een telefoon koopt, heb je er toch gewoon een oplader bij nodig? Wat nu gebeurt is dat mensen die dus alsnog bijbestellen... Daar gaat je e-waste
Ik kom om in de laders en laadkabels en ben blij dat er niet nog meer worden bijgeleverd. Wat moet ik met nóg meer laders? En ik ben geen kleine minderheid die dit denkt. Natuurlijk zullen er vast mensen zijn die helemaal gaan compatible lader hebben en er een zullen moeten bestellen, maar over 't algemeen lijkt dit wel degelijk een besparing op te leveren.

Ik hoop dat we er een keer een uitgebreid onderzoek naar zullen zien en ze het dit jaar eens gaan evalueren a.d.h.v. data van webshops. :) Only one way to find out...
Net zoals het meeleveren van die oordopjes, die lagen ook ongebruikt in de kast...
Ja ik heb er 3 setjes van. Laatst een iPhone 8 op marktplaats verkocht en vermeld dat er nieuwe ongebruikte oordopjes bijzitten, werd er gezegd dat dat niet nodig is. :+ Die hadden er ook al zat. :P
Hoe vaak koop jij een nieuw mobieltje?
Qua verpakking zit Apple dan weer heel goed: die doosjes zijn vrijwel volledig van karton. En ik kan je uit ervaring vertellen dat een doosjes met iPhone 12 + een doosje met de lader minder volume inneemt dan een doosje waar de lader nog bij in zat (telefoondoosje is een stuk platter dan het compacte doosje van de lader). Waarschijnlijk spaart Apple met het lostrekken van de lader ook nog een behoorlijke hoeveelheid transportkosten uit.
Wat ik vooral interessant vind aan dit soort discussies is dat veel mensen ineens roepen "maar iedereen heeft al een lader!!!" zonder daarbij cijfers te plaatsen. Ik kan persoonlijk helemaal niemand die extra laders heeft, ook ikzelf niet. En op andere sites zie ik genoeg mensen die zeggen geen extra laders te hebben. En zelfs al heb je extra laders, wie zegt dat het de juiste zijn? Als de fabrikant van je nieuwe telefoon er een lightning-naar-usb-c-kabel bij levert en jij hebt alleen een usb-a-lader, dan kun je wel zeggen "hij heeft een extra lader" maar daar heeft 'ie dan niks aan want de kabel past er niet in.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2021 16:51]

En dan het zelfde roepen, zonder de juist gevraagde cijfers voor het tegen argument 8)7
Ik vind in principe dat degene die een argument aanslingert, zeker een vaak herhaald argument, onderbouwing moet aanleveren.
Dan ga je er van uit dat 'jou kant van het verhaal' per definitie de standaard is waar de rest maar moet bewijzen dat het niet zo is? Bewijs maar dat het niet het geval is dat men tal van opladers heeft.

Maar het wel of niet hebben van opladers terzijde, ik denk ben het ermee eens dat het goed zou doen aan de gehele discussie onder dit artikel dat er wat cijfers gebruikt zouden worden. :D

[Reactie gewijzigd door MenN op 12 april 2021 22:12]

Heb je ooit gehoord van de "burden of proof"? Dat betekent dat als iemand een argument maakt, dat die persoon dat moet onderbouwen.
Het is niet aan de andere kant van de discussie om het voor hen te bewijzen of bronnen voor te vinden.

De eerste claim die gemaakt werd is "iedereen heeft al een lader" en dat is een oneindig vaak gerepeteerd argument van Apple-fans waar ik ook nog nooit fatsoenlijke onderbouwing voor heb gezien, dus als zij willen dat wij het geloven moeten ze met bewijs komen.
Maar het is geen theoretische discussie, er wordt een keus gemaakt door een bedrijf. Daar kun je voor of tegen zijn, hun interne data wordt niet gedeeld.

Dus het is jou observatie tegenover anderen. Helaas wordt in deze discussie door vrijwel niemand feiten gedeeld, dus die 'burden of proof' is gelijk aan beide zijden.

Dat je het niet eens bent met 1 kant van het verhaal betekend niet gelijk dat deze dan maar met data moet komen, terwijl je zelf die ook niet geeft. |:(

[Reactie gewijzigd door MenN op 13 april 2021 09:19]

Dus het is jou observatie tegenover anderen. Helaas wordt in deze discussie door vrijwel niemand feiten gedeeld, dus die 'burden of proof' is gelijk aan beide zijden.
Ik heb meerdere feiten genoemd, zoals het feit dat ze de prijzen van de telefoons niet hebben verlaagd maar wel de adapters en oordopjes hebben weggelaten, maar hier heb jij niet op gereageerd, ik vraag me af waarom niet.
Lijkt wel alsof jij willens en wetens het anti-consumenten gedrag van Apple wilt blijven negeren om te kunnen blijven geloven dat Apple heilig is.
Heb je wel eens van dollarkoers en inflatie gehoord...
De telefoon was in september 399 dollar met adapter en oordopjes.
De telefoon was in oktober 399 zonder adapter en oordopjes.
De telefoon is nu nog steeds 399 zonder adapter en oordopjes.

Jij zit compleet uit je nek te lullen en bewijst alleen maar dat Apple-fanboys feiten welwillend negeren en argumenten verzinnen om te voorkomen dat ze ook maar een beetje kritisch hoeven te zijn.
Je hebt er nog nooit van gehoord dus...tragische fanboi
En natuurlijk negeer jij de feiten weer door een fabeltje te verzinnen. Maar ja, eigenlijk wel grappig en triest om te zien dat Apple zo'n cult is dat mensen als jij weigeren realiteit onder ogen te zien.
Een fabeltje? een cult? :o

Jouw realiteit is niets anders dan jouw mening...die mag je prima hebben, maar je hoeft mij (en dit forum) er niet mee lastig te vallen door stampvoetend de drammende kleuter uit te hangen.

Gelukkig kunnen mensen zoals ik prima een eigen keuze maken zonder zich te laten afleiden door alle onzin die jij uitkraamt....hard schreeuwen hoe slecht ze wel niet zijn maaktecht niet dat er naar je geluisterd wordt, laat staan dat er wat mee gedaan wordt.
Groot Apple fan ben ik, maar ik heb mij toch behoorlijk gestoord aan de aanpak van het niet meeleveren van de adapter. Het wordt gedaan onder het mom van verminderen van het belasten van het milieu, MAAR de rekening wordt voor 100% neergelegd bij de klant.

"Wij zijn maatschappelijk verantwoord bezig, maar het mag ons geen cent kosten".

Daarnaast is het totaal niet transparant voor de gemiddelde koper. Zij zijn de eerste die een adapter niet meelevert. Men gaat het er dus vanuit dat het gewoon meegeleverd wordt. Als ik een product in de winkel koop, dan veronderstel ik ook dat ik het product out of the box kan gebruiken en niet allerlei nieuwsberichten moet nalezen of onderzoek moet doen om te kijken of het wel volledig is.

In de doos had een voucher moeten zitten om alsnog een adapter te kunnen bestellen.
Nintendo leverde bij een aantal 3DS-producten (Nintendo 3DS XL en New Nintendo 3DS uit mij hoofd) ook geen lader met een soortgelijke redenering. De 3DS-producten gebruiken namelijk dezelfde adapter van de Nintendo DSi en DSi XL en deze producten waren al goed verkocht waardoor veel mensen al zo'n lader hadden. Sommigen gingen juist upgraden van de gewone 3DS naar New Nintendo 3DS waardoor ze dezelfde oplader al hadden liggen. Hierdoor kon er weer bespaard worden op kosten, ruimte in de doos, etc (ofwel dezelfde redenen die Apple aanhaalt).

Dit gebeurde zes jaar geleden al ook toen was er een commotie maar voor zover ik weet waren er geen rechtszaken daarover geweest en Nintendo heeft dit ook niet aangepast bij die consoles. Bij de New Nintendo 2DS XL (die ik kocht als upgrade van mijn originele 3DS) werd weer wel een oplader meegeleverd dus het verschilt wel per console binnen de 3DS-familie.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 12 april 2021 14:51]

Dit is vooral het probleem: https://www.youtube.com/watch?v=7_j9htj240c Uiteindelijk mag je als consument vooral nog meer dokken, onder het mom van milieudoelstellingen. Overigens vind ik de configuratiepagina geen juiste bron bij aankoop. Het zou op de verpakking moeten staan, niet op de website van de fabrikant.
Er staat trouwens gewoon netjes wat er in de doos zit, een adapter zit er niet bij.
Sorry hoor, maar dat is net zo erg als "het staat in de algemene voorwaarden". Het punt is: iedereen is gewend dat zo'n apparaat mét adapter geleverd wordt. Dus als je dat gaat veranderen, moet je daar veel duidelijker over zijn, dan een lijstje van de inhoud van de verpakking dat in hele kleine, grijze lettertjes op de achterkant staat.
Ik denk dat dit grotendeels gaat om de verwachting van de consument. Je kunt er veel van vinden, maar telefoons zijn wel een van de weinige apparaten die niet met een adapter worden geleverd (zeker in die prijsklasse). En als een apparaat zonder adapter wordt geleverd (ik denk bijvoorbeeld aan draadloze powertools die soms zonder accu te koop zijn), dan staat het (voor zover ik het heb gezien) loeigroot op de doos.

Ik vraag me trouwens af of dit betekent dat Apple af is van het hele "alleen apple gekeurde laders en kabels gebruiken" want
We raden je aan om je eigen USB‑A-naar-Lightning-kabel, lichtnetadapters en koptelefoon te gebruiken, die compatibel zijn met deze iPhone-modellen.
klinkt niet hetzelfde. Sowieso, vind ik dit nog wel een ding. De gemiddelde consument weet echt niet welke lader en welke usb kabel je goed voor welk apparaat kunt gebruiken. Chinese-lader brand iemand?
apple is gewoon hypocriet, prima geen adapter, maar de prijs wordt er niet lager door, en heb je gezien hoeveel bende zo'n verpakking heeft van een losse adapter, van mij part zit er alleen een papiertje omheen.

zelfde geldt om je iphone in te leveren, je krijgt er niet een marktgerichte prijs, desnoods doen ze 100 euro minder dat ze hem zelf nog kunnen doorverkopen.
Dat is helder zat lijkt me :P Dan moet de consument uit dit programma misschien klagen bij de webshop die dat *niet* duidelijk had vermeld...? Zie niet in waarom Apple daarvoor dan een adapter bij zou moeten leveren, veel duidelijker dan dit gaat het niet worden imho en is een kwestie van lezen. :P
zet heel die uitleg op de doos of zoals de printerleveranciers dat vroeger deden toen er geen usb-kabel meer bij werd geleverd. Er stonden toen genoeg borden en mandjes met aparte kabels
Ik denk niet dat een rechtszaak veel kans gaat maken. De iPhone kan ook draadloos opladen en een draadloze oplader wordt eigenlijk nooit meegeleverd. Als je een draadloze oplader gebruikt heb je ook geen adapter nodig.
Nu kan je gewoon kiezen of je een adapter of draadloze lader gebruikt die je al hebt, of welke van de twee je gaat bestellen. Daarbij ben je niet eens aan Apple gebonden.

De tijd dat oortjes standaard meegeleverd werden is ook al lang verleden tijd en daar heeft nooit iemand over geklaagd.
Milieu . Apple doet het puur voor de eigen centen en totaal niet voor het mileu.

Als ik een losse adapter bestel bij Amazone komt deze los uit China in een grote doos met meerdere dozen waar adapters in zit dus meer verpakkings materiaal en daarbij Co2 uitstoot vanuit China ,Tussenpersoon, Amazone en naar mij huis en wederom in een grote doos.

Denk niet alleen aan verpakkingsmateriaal en de reis die ervoor is afgelegd, maar ook aan de bomen die daarvoor zijn omgelegd en wat is dan beter die zelfde lader in de doos om eenmaal dezelfde weg af te leggen ,want een lader kost maar een paar euro.

Zelf als ik het toestel wil doorschuiven naar mijn moeder (of wil verkopen) , dan moet ze wel een lader hebben en zou ik de lader houden dan moet ik alsnog een lader bestellen voor haar :)

Als je een lader lost besteld heb je het broekast effect verdubbeld en nog sterker als het met een vliegtuig komt zelf verviervoudigd.


Apple en al die bedrijven die denken die paar euro te besparen onder de noemer mileu en het liefst vragen ze ook nog het zelfde bedrag voor het toestel zonder lader. De naam milieu wordt hier gewoon naar mijn mening onterecht gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 12 april 2021 21:52]

Nou zo raar is de uitspraak niet je koopt een product wat niet compleet is wat je niet kunt gebruiken, je moet alsnog een andere externe product bij aanschaffen zodat jouw gekochte product kan werken dit in de form van een lader, het komt er in feite op neer geen lader geen werkend product.

Je koop toch ook geen tv of radio zonder netsnoer.
Daar zou ik ook weinig op tegen hebben, gebruiken nog altijd vaak zo'n 8-vorm waar ik er ook tig van heb liggen... Maar nu je het over TV's hebt: het is ook niet altijd standaard dat je de juiste HDMI-kabels meegeleverd krijgt. Zul je ook los moeten aanschaffen. Het is maar wat je wil.

Kijk ik snap de verwachtingen van de consument wel, en ik geef dan ook aan dat het wel belangrijk is dat webshops de klanten er dus op wijzen dat je wordt geacht je eigen adapter te gebruiken óf er een te kopen. (Apple doet dat netjes, MM en CB kennelijk niet.) Puur om dat stukje af te vangen. Maar als dat netjes wordt gedaan, dan zie ik echt het probleem niet. Dan ben je als klant toch op de hoogte? En krijg je zelf de keuze: gebruik je bestaande laders/kabels die je al hebt, of schaf er eentje aan. Heel simpel en voor ieder wat wils. :)
erm, prima zaak geen adapter, ik heb een adapter list erbij moeten kopen want de meegeleverde kabel kan je alleen op een USB-C adapter aansluiten, dit is mijn eerste kabel met een USB-C stekker. Hoe had ik hem met mijn oude adapter kunnen opladen?
Het enige probleem met een exorbitante prijs vragen voor laders is dat mensen dan maar van ellende een AliExpress- of Action-lader kopen zonder allerhande beveiligingen en dat Apple vervolgens met de RMA’s komt te zitten wanneer zekeringen doorbranden of iPhones exploderen.
Helemaal eens
Ik zou pleiten voor standaard geen adapter en daardoor niet alleen de doos kleiner maar ook de prijs. Je hebt dan zelf de keuze of je er een adapter bij koopt. Zelf moest ik een beetje lachen om de uitspraak van Apple dat ze goed bezig zijn voor het milieu want het is natuurlijk duidelijk dat het ze daar niet om te doen is
Het grappige is dat je niet zomaar elke usb-c lader kunt gebruiken en dat de verkopers van Apple vaak niet eens weten welke wel en welke niet kunnen.
Als ze echt om het milieu gaven dan moet er heel wat meer veranderen in hun manier van werken en produceren. Een inruil mogelijkheid onder betere voorwaarden van alle oude iPhones die ze ooit geproduceerd hebben zou bijvoorbeeld al een beter begin zijn, zeker als de ingenomen iPhones dan ook door Apple zelf helemaal ontmanteld en gerecycled worden.
Of jij moet heel nodig van het forum worden afgehaald worden omdat jij ongemeld betaald wordt voor het propageren vsn het beleid van Apple.

Met de ervaring in de retail, kan ik je met zekerheid vertellen, dat de 2 dozen die nu gebruikt worden voor toestel én adapter, meer massa én volume in beslag nemen dan één doos waar toestel én adapter in zitten. Oftewel: er wordt meer materiaal verspild aan de productie van de dozen en de interne verpakking hiervan.

Ik zal WhatsAppHack ook rapporteren op dit forum, zodat hier niet ongemerkt geadverteerd kan worden.
Ik zal WhatsAppHack ook rapporteren op dit forum, zodat hier niet ongemerkt geadverteerd kan worden.
Succes :+
omdat jij ongemeld betaald wordt voor het propageren vsn het beleid van Apple.
Je zult dat soort beschuldigingen toch echt moeten onderbouwen. Maar ik kan je alvast vertellen: dat kan je niet, want het is onzin en daarmee eigenlijk niets minder dan smaad/laster en het vergiftigen van de put. Misschien moet ik jou juist rapporteren. :') Wat een intellectuele armoede dit zeg, damn. Als je geen zinnig argument hebt en het dan maar moet hebben van zulk soort aanvallen: zeg dan gewoon niets.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 april 2021 05:52]

Als je meer dan 1000 euro vraagt voor een gsm, dan vind ik ook dat dit compleet moet zijn met lader en al. Wat is het volgende, geen doos meer maar enkel een papieren zakje waar de iPhone is in gewikkeld?
Als je wat vindt moet je het naar de politie brengen...
Wat is het volgende, geen doos meer maar enkel een papieren zakje waar de iPhone is in gewikkeld?
Nou als je hem in de winkel koopt: waarom niet eigenlijk. Bij een afstandslevering (eg: kopen via een webshop) denk ik niet dat dat zo 1,2,3 gewenst is. Maar fysieke winkels in bulk iPhone's leveren zonder het fancy doosje is helemaal zo'n gek idee nog niet. Ik bedoel, daar bespaar je heel veel ruimte mee in cargo vliegtuigen/containers.

De pest is dat ik niet denk dat je de gemiddelde consument zo ver kan krijgen om dat doosje op te geven, ondanks dat er een substantieel aantal daarvan gewoon in de prullenbak verdwijnen na uitpakken... Het is toch, ondanks dat het maar een doosje is, onderdeel van de beleving I guess. Maar ik zou hem persoonlijk ook niet perse missen eigenlijk. Een papieren sleeve is vast ook best mooi te krijgen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 april 2021 04:44]

Ik ga akkoord met je argument om geen adapter mee te leveren, maar dan zou Apple een normale USB-C connector moeten gebruiken ipv hun eigen specifieke connector, zodat je met iedere moderne USB lader het toestel zou kunnen opladen, op die manier moet je als consument maar 1 enkele lader voor diverse kleine toestellen in huis te hebben.
Wat ik nooit realiseerde in dit verhaal is dat je er een lightning naar usb C bij krijgt.. ik heb inderdaad honderden usb laders liggen, maar GEEN met usb c!

Redenering van Apple gaat zo wel een beetje mank!

[Reactie gewijzigd door sIRwa3 op 12 april 2021 14:09]

Apple zelf raadt aan om gewoon je huidige USB-A kabel te gebruiken of anders een USB-C lader bij te bestellen als je die niet hebt. Apple vermeldt dit heel helder op haar orderpagina.
Oftewel ze hadden gewoon een opt-in moeten doen voor een USB-C lader (en niet voor 25 euro verkopen, wat een prijs...). Of een optie om een USB-A naar Lightning kabel te selecteren ipv USB-C.

Heel helder is ook weer overdreven. Het komt pas naar voren zodra je verder scrollt dan de knop “Ga door”. Heel helder zou zijn als die tekst nog voor de knop zichtbaar was of als je zelf moest kiezen voor een adapter of geen.

Zelf heb ik een 12 Pro, maar de lightning kabel ligt nog in het doosje omdat ik geen USB-C adapter heb, dus die hadden ze ook wel er uit kunnen laten “voor het milieu”.
of gewoon lightning afschaffen ten voordele van USB-c. scheelt een omzetkabel. Het hele argument van Apple is hierom invalide.
Helemaal mee eens. Ik snapte sowieso al niet dat de iPhone 12 Pro nog steeds met Lightning kwam, terwijl m'n iPad Pro al op USB-C zit.
Het zou het einde betekenen van vele accesoires en docks waar Apple vandaag ook goed aan verdient. Al is het maar vanwege de licentie die nodig is voor de aansluitpoort. Voor iPads is die markt altijd een heel stuk kleiner geweest.
Het zou het einde betekenen van vele accesoires en docks waar Apple vandaag ook goed aan verdient. Al is het maar vanwege de licentie die nodig is voor de aansluitpoort.
Waarom zou Apple geen licentie kunnen vereisen op iets dat op een USB C aansluiting wordt aangesloten en iets met data doet?

Een iPhone kan dan met alles opgeladen worden, en snelladen en data vereisen een licentie. Iedereen blij...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 april 2021 15:27]

Daar zit nu juist de truc.

Als je iets koopt met lightning werkt het altijd. Niemand heeft door dat daar licentiekosten voor betaald worden.

Stappen ze over naar usb-c, dan kunnen ze dat alleen op het apparaat afdwingen zoals je aangeeft. Maar dan komt iedereen met een iPhone er ineens achter dat heel veel niet werkt. En fabrikanten zeggen dan: 'Schuld van Apple. Het werkt wel, maar we betalen geen licentiekosten.'

Apple heeft er dus baat bij dit te kunnen afdwingen, ver voordat het de consument bereikt. Anders wordt de consument ontevreden.
Maar alleen op dat laatste focussend (even Apple's licentie-inkomsten daargelaten dus), is dat toch simpelweg op te vangen door zowel een Lightning- als usb-c-poort op iPhones te leveren, net zo lang tot de meeste accessoires over zijn op usb-c? Of desnoods alleen een Lightning-naar-usb-c-adapter.

Twee poorten op een telefoon kan prima, zie ook bijv. de Lenovo Legion 2.
Poorten toevoegen is niet innovatief, volgens Apple.
Dan zijn ze fout bezig met hun nieuwste MacBooks, want daar hebben ze wel degelijk poorten toegevoegd.
Innovatie bij Apple is een flipperkast.

Eerst was het een vingerafdrukscanner.
Toen stapte ze volledig over of FaceID want ze zeiden dat het beter was, behalve op de iPads en alle Macbooks, die hadden allemaal nog TouchID.
Toen kregen de derde en vierde generatie iPad Pro wel FaceID maar geen TouchID en de nieuwe iPad Air een "revolutionaire" TouchID in de aan-knop.

Bij de Macbooks hadden ze eerst MagSafe voordat ze het volledig vervingen door USB-C. De iPad Pro ging ook over op USB-C terwijl de goedkopere modellen nog Lightning hebben en alle iPhones bleven Lightning houden totdat ze MagSafe weer uitbrachten voor de iPhone en wat waarschijnlijk ook als enigste overblijft binnen een paar jaar terwijl MagSafe bij de Macbooks waarschijnlijk niet terugkomt en USB-C blijft.
Ik heb van mijn werk een 2019 MacBook Pro met puur 4x USB-C (en een 3,5mm-jack), mijn 2019 iPad Pro 11" heeft USB-C, maar mijn 2019 iPhone 11 Pro Max heeft nog Lightning. Dat dus hun laptops en tablets allemaal allang op USB-C zitten en ze dan alsnog de 12-serie met Lightning uitbrengen is echt bizar...
Daarnaast heb je AirPods/AirPods Pro nog die dan ook weer met Lightning komen.
Apple wordt door de fanboys geroemd om het fijne ecosysteem en qua software merk ik dat soms wel, maar qua hardware is dit echt een misser... Mijn laptop, tablet, muis, toetsenbord, powerbank en nu zelfs de PS5-controller zijn allemaal USB-C, behalve mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door MacorgaZ op 12 april 2021 15:21]

Wacht maar totdat je je apple watch 6 uit het doosje haalt..... Wat denk je? USB-A aansluiting. 8)7
Gaat nooit gebeuren. Volgende stap is geen poort meer.
Ik verwacht dat de volgende iPhone helemaal geen bedrade aansluiting meer heeft en alleen draadloos kan laden.
Of een helemaal ingepakt in plastic zodat hij niet eens gebruikt kan worden ivm slijtage - natuurlijk met een echtheidscertificaat erbij... ☺️
Dat betekent nog meer e-waste omdat in dat geval letterlijk elke Lightning-accessoire die ooit is verkocht volledig nutteloos wordt voor mensen met een nieuwe iPhone.

Als ze jaren terug waren overgestapt op USB-C had dat jaren gescheeld waarin ze gewoon USB-C accessoires hadden kunnen uitbrengen die universeel waren en voor minder onnodig e-waste had gezorgd.
Dat is waarom van alle fabrikanten Apple de langste ondersteuning geeft op toestellen.
Hoezo. Ze geven ook gewoon een jaartje hoor.
Ik bedoel software ondersteuning. Er is geen fabrikant die hun toestellen zo lang van software updates voorziet als Apple. Ook qua hardware ondersteuning zit het overigens wel goed, apple bied sowieso 5 jaar lang hardware ondersteuning. Producten ouder dan 5 jaar en jonger dan 7 worden gedeeltelijk ondersteund, ze krijgen mogelijk nog af en toe een security update en hardware reparaties zijn nog mogelijk zolang de onderdelen nog beschikbaar zijn. Pas als het ouder is dan 7 jaar krijg je geen support meer.

Misschien doel je op garantie, wat iets heel anders is ? Daar geven ze gewoon de wettelijk verplichte 2 jaar.
25 euro voor een USB snellader is geen slechte prijs, hoor, als die maar aan USB power delivery of een andere vorm van fast charging kan doen.

Er zitten flink wat betere componenten in die 25 euro opladers dan dat er in die vijf euro action laders zit. Er zijn erg weinig betrouwbare merken die voor flinterdunne marges goede laders leveren.

Een opt-in lader zou wat mij betreft verplicht moeten zijn, aangezien het apparaat niet te gebruiken is zonder. Alsof je een laptop of beeldscherm zou kunnen verkopen zonder oplader (alhoewel Apple daar wellicht geen probleem mee zou hebben... )
20 Watt mag nog niet eens snelladen (geen idee wat de definitie is van snelladen) genoemd worden als je dit vergelijkt met de concurrentie. Oké, voor Apple was het een upgrade aangezien ze nog op 5 Watt zaten (standaard meegeleverd met de iPhone 11).
Een 20 Watt charger kost minder dan 15 euro (bijvoorbeeld van Anker).

[Reactie gewijzigd door EXCalibur_EeK op 12 april 2021 16:11]

Alles boven de 10W is in mijn ogen snellader. Ik zou ook helemaal niet willen dat een lader sneller laadt dan dat, zulke batterijvernietigers werken alleen maar de consumptiemaatschappij met haar tweejaartelefoons in de hand.

Vergeet trouwens niet dat zo'n oplader ook nog met een goede kabel moet komen (kost ook makkelijk vijf euro met USB-C, aangezien de kabel zelf ook nog een chip moet bevatten). Je betaalt misschien dan vijf euro voor het appeltje, maar eerlijk gezegd vind ik de prijs nog wel meevallen. Er zit een bepaalde waarde in het feit dat je zeker weet dat het bedrijf goede onderdelen verkoopt die blijven werken met je huidige en toekomstige apparatuur.

Anker verkoopt 33-Watt-laders voor zo'n vijfendertig tot veertig euro lijkt het, als Apple die dingen nu zou gaan verkopen en ze aan jouw eisen voldoen, zijn ze met 25 euro echt stukken goedkoper dan de concurrentie.

Als je bang-for-the-buckprijzen zoekt, moet je geen nieuwe Apple-telefoons kopen; daar heb je de tweedehandsmarkt voor.
Je betaalt misschien dan vijf euro voor het appeltje, maar eerlijk gezegd vind ik de prijs nog wel meevallen. Er zit een bepaalde waarde in het feit dat je zeker weet dat het bedrijf goede onderdelen verkoopt die blijven werken met je huidige en toekomstige apparatuur.
Je bent ervan op de hoogte dat Apple-kabels die beginnen bij 25 euro? En dan heb je alleen nog maar een kabel van 1 meter lang.
Anker verkoopt 33-Watt-laders voor zo'n vijfendertig tot veertig euro lijkt het, als Apple die dingen nu zou gaan verkopen en ze aan jouw eisen voldoen, zijn ze met 25 euro echt stukken goedkoper dan de concurrentie.
Apple verkoopt op dit moment een 30W adapter voor 55 euro, dus ik weet niet waar jij al die optimistische getallen vandaan zit te toveren maar er klopt geen hol van.
Je hoeft het niet te kopen....bij de action kosten usb lightning kabeltjes 2 euro.
Jouw keus.
Oh ja, want constant kabels voor een euro kopen bij de Action die na een paar maanden kapot gaan is zoveel beter voor het milieu en voorkomt zoveel e-waste.
Nee dat jij elke paar maanden kabels moet kopen ligt niet aan de kabels
Een 20 Watt charger kost minder dan 15 euro (bijvoorbeeld van Anker).
Dat klopt, maar die van Anker zal wel niet voldoen aan @GertMenkel's statement "flink wat betere componenten" ;)
Mooie gedachte @Remz. Het zou het mooi zijn de keuze te geven aan de consument om af te zien van accessoires.

Helemaal mooi zou het zijn wanneer de hiermee gemoeide winst zou kunnen worden gedoneerd, dat zou nog een extra incentive geven om af te zien van "onnodige" accessoires.
Zelf heb ik een 12 Pro, maar de lightning kabel ligt nog in het doosje omdat ik geen USB-C adapter heb, dus die hadden ze ook wel er uit kunnen laten “voor het milieu”.
Je verwacht de komende vijf jaar ook geen adapter of computer met USB-C poorten te krijgen? ;)
Ja een andere adapter dus omdat die hij apple ontbreekt. Dus weet zooi verpakkingsmateriaal waar het milieu slachtoffer van is en weer een uitgeknepen klant.
Of gewoon twee bundels maken. Voor de mensen die niet nog een USB-C lader nodig hebben, een aparte bundel. Dat is dan ook wel een verantwoordelijkheid van de verkoper. Kweste van duidelijk aangeven op je website. Desnoods, maak je standaard de iPhone 12 met lader, en voor -€25,- zonder lader.

Vroeger werd je doodgegooid met attributen voor je telefoon. Ik weet nog dat ik een Sony Ericsson kreeg van T-Mobile, kreeg ik er ineens een leuke speakerset bij :) .
Nee, opt-in is ook geen goeie. Dan vinkt iedereen dat veldje aan want ja het is gratis toch.. Misschien doen zij het om kosten te besparen, dat kan, maar ze hebben wel gelijk. Als je een telefoon koopt van €1000 dan kun je ook makkelijk nog even een charger erbij halen. En als ja er al een hebt (zoals ik) dan prima.
Als ze bij Apple een usb a lightning kabel in de doos hadden gedaan, had je dan nog zo gereageerd?
Zelf heb ik een 12 Pro, maar de lightning kabel ligt nog in het doosje omdat ik geen USB-C adapter heb, dus die hadden ze ook wel er uit kunnen laten “voor het milieu”.
Dat lijkt me inderdaad een goede vervolgstap.
Dat is niet de conclusie die uit die comment hebt moeten halen.
Jij vind het een goed idee om de gemiddelde Apple-koper af te zetten en hun extra kosten in rekening te brengen zonder dat zij er iets voor terugkrijgen?
Nee, ik vind het een prima idee om de USB-C/Lightning-kabel voortaan ook weg te laten. Wat je verder erbij wilt verzinnen is aan jou, maar leg mij aub geen woorden in mijn mond.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 april 2021 04:39]

Die originele Apple kabel is na een paar maanden kapot. Als Apple enige moer om het milieu geeft maken ze betere kabels.
Anoniem: 562971
@TheSiemNL12 april 2021 15:15
En hoe krijg je dat voor elkaar? Aan het snoer uit je Apple product trekken in plaats van aan het stekkertje?
Ik had nog een snoertje van een iphone 6 liggen en die is pas vorig jaar kapot gegaan. Zelfs die in mijn laptop tas is al jaren oud. Maar er zijn idd betere kabels zoals die van Belkin.
Ik heb iPhones sinds de allereerste versie. Nog nooit is een Apple kabel bij mij kapot gegaan.
Ik heb sinds Apple overgestapt is op Lightning geen enkele kabel kapot gekregen.
Als jij enige moer om het milieu zou geven zou je wat zorgvuldiger met je kabels kunnen omgaan. Ze gaan niet zomaar bij iedereen kapot...misschien creëer jij door je eigen handelen onnodig je eigen afval.

Ik heb namelijk vrijwel nooit defecte kabels.
https://www.onemorething....e-patent-gerafelde-kabel/
Ze zijn gewoon bagger, bij normaal gebruik mogen ze niet zo snel kapot gaan. Ik weiger witte handschoentjes aan te trekken alvorens ik mijn iphone wil opladen.
Er zit best veel verschil tussen normaal met een kabel omgaan en de belachelijke onzin die jij suggereert om voor dagelijks gebruik een kabeltje in je telefoon te stoppen...
En bij normaal gebruik gaan de kabels vaak kapot net onder de connector. Iets dat Apple gewoon al jaren onderkent maar nooit iets aan doet.

https://www.google.com/se...ECAEQBA&biw=2560&bih=1329
Waar onderkennen ze het en waaruit blijkt dat ze er nooit wat aan doen?

Dat jij onzorgvuldig met je kabels omgaat is niet Apple's probleem of wel? Elke kabel heeft een risico op breuk, dan vervang je die toch gewoon? zeurpiet
Het is alleen helder als je weet dat je er aandacht aan moet besteden.

De meeste mensen die niet heel tech-bekwaam zijn en gewoon de nieuwe iPhone willen kopen gaan ervan uit dat ze er een adapter bij krijgen en die gaan niet specifiek kijken naar wat ze allemaal in de doos ontvangen.
Misschien moeten ze dat eens doen dan, je moet nooit zomaar uitgaan van wat je denkt te krijgen. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ik snap dat mensen het gewend zijn, maar dat betekent niet dat het een recht is om die oplader (gratis) (direct mee)geleverd te krijgen.

Dit geldt niet enkel voor Apple producten. Je moet altijd kijken wat je koopt en wat je wel en niet geleverd krijgt. Als ik een nieuwe gitaar ga shoppen wil ik ook weten of er een strap bijgeleverd wordt of niet, zo ja wat voor een, of er wat accessoires bij zitten ja of nee. Et cetera. Dat ik bij mijn andere 2 gitaren er een doosje plectrums bij heb gekregen, wil niet zeggen dat dit bij de volgende gitaar die ik koop ook maar in de doos zit of ik er dan recht op heb... Om maar een zijstraat te noemen. Ik zie niet in waarom dat hier anders zou moeten zijn en je van de consument niet kan verwachten dat ze kijken WAT ze nou precies kopen.

Ik weet niet of ik daar nou te makkelijk over denk of daar minder laks in ben dan de gemiddelde consument, maar ik vind het altijd echt belangrijk om te kijken wat je beloofd wordt en waar je voor betaald. Misschien stamt dat af van het zakenleven waar je ook netjes de contracten en levervoorwaarden doorneemt. Maar ik kan me niet voorstellen dat je verder nooit vraagt wat je nou precies krijg voor je geld. Afijn, n=1 wat dat betreft natuurlijk.
De juridische vraag is in hoeverre het gekochte product voldoet aan de koop overeenkomst. En die koopovereenkomst wordt beheerst door het recht en niet door emotie of de super geïnformeerde tweaker.

De aflevering heb ik niet gezien maar ik neem aan dat de redenatie is dat de gemiddelde consument niet weet en niet hoeft te weten dat bij deze iPhone ‘ineens’ geen lader meer wordt geleverd. De overige argumenten voor of tegen zijn daarmee irrelevant geworden want het product voldoet niet langer aan de eisen die de wet eraan stelt. Overigens vraag ik mij af in hoeverre dit een probleem voor de fabrikant is of voor de verkoper die de verplichting heeft een deugdelijk product te leveren.
Ik denk dat de gemiddelde consument haar telefoon nog altijd in de winkel koopt (hetzij in deze tijden op afspraak). Ik als ex T-Mobile en KPN medewerker kan me niet voorstellen dat er in de winkel niet verteld wordt dat er geen adapter bij zit. Hetzij uit goed fatsoen hetzij omdat dit voor extra omzet zorgt. Koop je online zul je altijd iets meer onderzoek moeten verrichten en kom je er al gauw achter dat er geen adapter bij zit. Dus om te stellen dat de gemiddelde consument hier niet van op de hoogte is, is op z’n minst twijfelachtig.

Een deugdelijk product blijft het of de adapter er nu bij zit of niet. Er zal hier twijfel bestaan of de overeenkomst voldoet aan de verwachtingen die je ervan mocht verwachten. Maar zoals gezegd zal de gemiddelde consument in de winkel te horen krijgen dat er geen adapter bij zit en dus die verwachting niet hebben.

Nog kort over lighting vs usb-c hoop ik dat apple nog lang op lightning blijft. Usb-c is een vooruitgang maar merk bij mijn macbook dat deze toch te los zit en de stof hardnekkiger te verwijderen is dan bij de lightning poort.

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 12 april 2021 15:32]

Toch zul je als je een auto koopt niet vragen of er wel banden om de velgen zitten...

Sommige zaken verwacht je nu eenmaal...
Sommige mensen verwachten nog steeds een reservewiel in de kofferbak....fact: die zit er ook vaak al jaren niet meer in...weten mensen het als ze een auto kopen? Nee ze komen er meestal pas achter als ze een lekke band hebben....
Dat klopt. Wel is het zo dat de kans op een lekke band inmiddels lager schijnt te zijn dan de kans op een defecte accu (vooral in de winter).
Misschien moeten ze dat eens doen dan, je moet nooit zomaar uitgaan van wat je denkt te krijgen. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Ik snap dat mensen het gewend zijn, maar dat betekent niet dat het een recht is om die oplader (gratis) (direct mee)geleverd te krijgen.
Je kan het van die kant bekijken, maar natuurlijk ook van de andere;
Apple weet dat veel van hun gebruikers hier simpel mee om gaan en maken beslissingen om die gebruikers juist meer uit te buiten omdat ze weten dat ze er weg mee komen.

Ik zal in dit soort gevallen altijd aan de kant van de consument staan want ik ga een triljoenen bedrijf nooit verdedigen voor het uitbuiten van mensen die niet beter weten, vooral niet als dit kan worden voorkomen door wat een bekwaam programmeur binnen een dag op hun website kan implementeren.
Tja, maar als jij een gitaar koopt ga je er wel vanuit dat je er out-of-the-box een liedje op kunt spelen.

Een strap zie ik dan net als een beschermhoesje voor de telefoon. De oplader zie ik gelijk aan 6 snaren. Het lijkt me evident dat als jij iets koopt dat je het moet kunnen gebruiken. Als jij een auto koopt ga je er ook vanuit dat er benzine in zit vanuit de winkel, en niet dat je zelf een jerrycan moet kopen om ermee weg te kunnen rijden.
Of fabrikanten moeten gewoon hun product eens compleet leveren. Nieuw is het niet, Nintendo flikte dit geintje al bij de 3DS en iedereen die ooit een printer kocht herkent dit...

https://s3.amazonaws.com/...comics/printers/setup.png
Ja, dat was behoorlijk irritant. Bij schermen was dit ook enige tijd zo. Voor een Tweakert die al wat langer bezig maakt het gelukkig niet meer uit maar genoeg mensen die dan inderdaad niets met het apparaat konden...
Je ziet het soms ook bij speelgoed "Batteries not included" en het batterij-vak is afgesloten door een schroef... }>
Soms wordt dan netjes een cheap-ass schroevendraaier meegeleverd. Maar dat vergroot dan wel weer de afvalberg.
Zit een grens aan wat je qua kennis van een consument mag verwachten, zeker vergeleken met zakelijke deals.

Als ze je een gitaar verkopen zonder snaren, had je dat dan ook maar van te voren moeten uitzoeken dat dat bij dit model toevallig zo was of mag je verwachten dat dat gewoon bij een gitaar hoord?

Een lader zit wat dat betreft beetje op de grens, beetje tussen kernfunctie en assesoire in.

(Maar als je met snelladen gaat adverteren moet je ook zorgen dat dat out of the box werkt vind ik, die techniek is nog niet volwassen genoeg om zo maar aan te nemen dat mensen er een hebben die met nieuwe telefoons werkt)

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 12 april 2021 15:33]

En zelfs al heb je er een, wie zegt dat die compatibel is? Zelfs op sommige nieuwe telefoons heb je nog wel eens dat het laden veel minder snel gaat als je niet de oplader of kabel van de fabrikant gebruikt. Weet niet of dat bij Apple ook zo is, maar bij sommige andere merken dus wel.
Nou, hier had het Youtube-kanaal Bright een mooie video over gemaakt en de conclusie is dat Apple's opladerbeleid één grote teringzooi is.
Ik ben sprakeloos… wat een zooi inderdaad.
Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan moet vinden.

Ja, ik ben sprakeloos dat Apple zulk wanbeleid uitvoert en zo anti-consument bezig is.

Maar wat ik nog minder snap is hoeveel mensen Apple alsnog blijven verdedigen en goed praten ondanks dit alles.
Elke kritiek wordt weggewuifd en gebagatelliseerd en de gebruiker wordt de schuld in de schoenen geschoven voor iets waar Apple verantwoordelijk voor is.
Voor een hoop mensen is een Apple dan ook een statussymbool, en de marketing hype daarrond maakt dat ze met veel wegkomen.
Dan Koop je toch wat anders...jeetje wat maken er hier toch een hoop mensen problemen die ze zelf niet aan de hand hebben gehad.

Alsof iedereen veroordeeld wordt om Apple te kopen...
Fijn dat ik dan bij apple weet dat ik nergens van uit kan gaan. Bedankt voor de tip!
Niet enkel bij Apple hoor, je moet er nooit vanuit gaan. Samsung doet ook exact hetzelfde. Dus geen dank en doe er je voordeel mee: kijk altijd wat je koopt/waar je voor tekent. :)
Een telefoon werkt niet zonder lader. Die moet er gewoon bij zitten.
Maar die oude USB-A kabel verkoop ik mee samen met mijn oude iPhone. Dus het is gewoon heel onlogisch om er vanuit te gaan dat je dat allemaal al hebt liggen.

Het verhaal van Apple had veel geloofwaardiger geweest als ze een USB-A naar Lightning erbij hadden gestopt.
En nu wordt deze USB-C lader toevallig weer met extra verpakkingsmateriaal geleverd, wat weer slechter voor het mileu is. Want alleen iemand die van een iPhone 11 komt of een MacBook heeft heeft zo'n lader liggen.

Daarnaast is de telefoon ook niet 25 euro goedkoper geworden, dus meer winst voor Apple. Als ze echt een goede transistie hadden willen doen hadden ze hetzelfde gedaan als Xiaomi met hun M11. Xiaomi leverde de M11 zowel met oplader als zonder oplader tegen dezelfde prijs.

Mensen die dus inderdaad dit vanwege milieu overwegingen willen doen of nog niet zo'n lader hebben hebben dan tenminste keuze. En er waren zoveel meer betere keuzes geweest dan de huidige die Apple heeft gekozen.
Het is juist logisch dat ze een lightning-naar-USB-C kabel leveren. Als je immers als honderen USB-A laders hebt liggen, dan heb je ook honderen lightning-naar-USB-A kabel liggen (tenminste als je voorheen ook Apple had). Dus nee, je kunt je nieuwe kabel niet op de oude adapter aansluiten, maar je kunt wel je oude adapter EN oude kabel gebruiken bij de iPhone 12.

Met de nieuwe USB-C kabel ben je dan voorbereid op een eventuele toekomstige lader EN hun andere line-up, Macs / Macbooks en iPad Pro zitten tegenwoordig ook al op USB-C, dus daarmee kun je ze wel verbinden.

Maar natuurlijk, hoe Apple het nu doet, is het goed voor het milieu en hun beurs en dat laatste wringt natuurlijk. Ze hadden je beter 30 euro korting kunnen geven als je bij het bestellen kiest voor een toestel zonder adapter. Dan was er waarschijnlijk niemand die er over klaagde.
Het is beslist niet gunstig voor het milieu. Koop eens een Apple adapter en kijk even hoe die verpakt is.
Dubbel zooi en dubbele aanslag op milieu. Nog los van je portemonnee.
Zo goed als compleet in karton? Enige plastic is de seal over de adapter zelf die er ook omzat toen hij nog in de doos bij de iPhone zat...
Dat is precies het verschil. Als je een meegeleverde krijgt is het een stukje cellofaan. koop je hem los dan heb je weer een zooi verapkking erbij.
Hier een fraaie onderbouwing: https://youtu.be/r4Ag1p_GISk?t=101
Een hele zooi? Een kartonnen doosje met daarin een stukje kartonnen opvulling en een papiertje met de verplichte veiligheidsinfo. Alles bij elkaar misschien 20 gram papier/ karton waarvan meer dan de helft weer word uitgespaard bij het kleinere doosje van de iPhone zelf, dit is echt spijkers op laag water zoeken vind ik maar aan de moderaties te zien is het grote deel van de tweakers het wel met je eens.

[Reactie gewijzigd door J-roenn op 12 april 2021 16:33]

Blijkbaar heb jij nog nooit een kartonnen doosje van Apple eens goed bekeken. Jij koopt ze waarschijnlijk gebruikt? Maar bekijk eerst die tube eens goed.
Karton van FSC of gerecycled? Want anders komt het karton misschien wel uit een oerbos of ander bos dat gekapt wordt en het milieu verstoort. En dan kun je wel zeggen "het is maar 20 gram", maar als 10.000 mensen hem bestellen, dan zijn dat toch aardig wat gesneuvelde bomen…

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2021 17:14]

Ze hadden je beter 30 euro korting kunnen geven als je bij het bestellen kiest voor een toestel zonder adapter. Dan was er waarschijnlijk niemand die er over klaagde.
Dit zou hebben aangetoond dat het ze om het milieu te doen was geweest. Nu is er geen enkele indicatie dat het zo is, maar dat het vooral een mooie extra melkkoe is.

De timing van de verandering is gewoon niet handig. Mensen hebben USB-A laders, dus zorg dan dat je 2 kabels meelevert of simpelweg een USB-A naar USB-C converter zodat je kunt stellen dat iedereen wel een lader heeft liggen die gebruikt kan worden wat er met de doos geleverd wordt.
Met de nieuwe USB-C kabel ben je dan voorbereid op een eventuele toekomstige lader EN hun andere line-up, Macs / Macbooks en iPad Pro zitten tegenwoordig ook al op USB-C, dus daarmee kun je ze wel verbinden.
Aangezien de geruchten al rondgaan dat Apple met de volgende iPhone's overstapt op USB-C>USB-C of helemaal geen ports, dan heb je aan die kabel ook bijzonder weinig over 2 jaar.
Aangezien het Lightning is kun je het ook voor geen enkel ander product gebruiken.
Die geruchten gaan al jaren, durf te wedden dat je volgend jaar weer gewoon je portemonnee mag trekken voor verloop stekkertjes enzo
En toch is USB-C stilaan de nieuwe norm aan het worden.
Ja en nee. De meeste andere systemen hebben vaak USB-A naar USB-C, geen USB-C naar USB-C. Dus het is niet ongebruikelijk dat gebruikers geen adapters hebben die werken met de nieuwste generatie iPhones.
Nieuwste Samsung flagships komen anders met een USB-C naar USB-C kabel en zie steeds meer telefoons opduiken met zulke kabels en vaak ook nog laders. Het wordt steeds meer en meer gemeengoed.
Hier heb je helemaal gelijk in, waren het niet dat Apple en Samsung beide tegelijk besloten hebben over te gaan op USB-C aan de oplader kant en het niet langer meeleveren van de oplader zelf. Het zal vanzelf inderdaad beter worden en over een tijd zullen meer mensen zullen die laders hebben. Aan de andere kant wordt bij verkopen van een telefoon 2de hands ook nog steeds verwacht dat je de oplader mee verkoopt.
Precies! Want het merendeel van de mensen koopt Apple en dure Samsungs… oh wacht.
En dat is ook dikke prima. Alleen jammer dat het dan ook weer C naar lightning is. Liever C->C. Ben benieuwd hoelang Apple dat nog vol mag/kan houden.
Kijk eens hoeveel connectors er op 'natuurlijke' manier al gekomen en gegaan zijn. Uiteindelijk denk ik dat wetgeving om fysieke poorten af te dwingen niet wenselijk is: wetgeving is traag en een specifieke keuze voor een poort is onder meer afhankelijk van gelobby, en niet per se alleen van technische argumenten. Aan de ene kant krijg je dan nog meer 'verloop' van poorten omdat fabrikanten moeten overstappen, aan de andere kant houd je dan jarenlang verplichtingen voor bepaalde poorten in stand die eigenlijk al lang achterhaald zijn

Stel dat Apple hun iPhone 20 voorziet van een levenslange nucleaire batterij, wil je dan nog steeds een oplaadpoort?
Helemaal mee eens! Hadden de standaard fundamentalisten een jaar of 4 geleden gelijk gekregen zaten we met z'n allen nog steeds te vloeken op die verschrikkelijke micro USB aansluiting die toentertijd heilig verklaar werd. Een aansluiting die echt voor niemand goed werkte. Best case scenario was dat je 3 keer moest proberen, maar heb je ook maar iets van een beperking dan was het bijna ondoenlijk om die aansluiting te gebruiken.
Ipad Air 4 en de iPad pro's hebben al een USB-C aansluiting; dus het is een kwestie van tijd dat dit allemaal USB-C is geworden. Bij de Iphone is het probleem dat de usb-c aansluiting een stuk dikker is dan de lightning aansluiting die ze nu gebruiken. Dit betekend dat het interne ontwerp aangepast moet worden. de verwachting is dat bij de volgende iPhone (sept. 2021) ook een usb-c aanwezig is. Dat zou wel overeenkomen met de eisen die de EU daar aan opgelegd heeft.
Het kan ook zijn dat apple de hele aansluiting laat vervallen en dat er alleen een draadloze lader komt. Ik gebruik mijn Lightning adapter persoonlijk ook nooit meer sinds ik een draadloze lader heb.
ik heb inderdaad honderden usb laders liggen, maar GEEN met usb c!
En je hebt ook geen enkele (oude) USB-A <-> Lightning kabel?
Niet iedereen heeft eerder een Apple product gehad. Die mensen hebben dus inderdaad geen USB-A naar Lightning kabel. Daar zit precies het probleem.
Daar zit precies het probleem.
Maar alleen als ze ook geen moderne USB-C adapter van een Android telefoon hebben... en dan nog kunnen ze toch gewoon een USB-A naar Lightning kabel kopen? Of een USB-A <-> USB-C adapter.
Of het nou een lader, kabel of verloopje is het feit blijft, je moet iets extra's kopen om je apparaat op te laden. Dat is het probleem en dat wordt niet voldoende voor aankoop gemeld door Apple.
Het moet inderdaad wel fatsoenlijk vermeld worden.
zeker heb ik die wel, sterker nog, ik laad draadloos. maar feit is wel dat ik 4 jaar doe met een iphone, die snoertjes gaan geen 4 jaar mee. wat Juggernaut zegt, het gaan om de claim het voor het milieu te doen terwijl het juist slechter is ivm meerdere transport bewegingen omdat de lader apart besteld moet worden.
Het kan zijn dat het merendeel van de mensen die lader niet nodig heeft.. getuige al die oude laders die in de la liggen te verstoffen.

En los kopen betekent natuurlijk niet per se meerdere transportbewegingen.
USB-C adapters zijn pas in de afgelopen twee jaar massaal verscheept bij Android telefoons. Zelfs mijn Samsung Galaxy S10+ had nog gewoon een USB-A adapter.

Dus tenzij je een nieuwe Android-telefoon hebt zal je zeer waarschijnlijk geen USB-C adapter hebben.
USB-C adapters zijn pas in de afgelopen twee jaar massaal verscheept bij Android telefoons. Zelfs mijn Samsung Galaxy S10+ had nog gewoon een USB-A adapter.

Dus tenzij je een nieuwe Android-telefoon hebt zal je zeer waarschijnlijk geen USB-C adapter hebben.
Ja ben je mooi de pineut als je de S10+ (of S20) naar een S21 upgrade. Want geen Lader en alleen USB-C kabel.
Ik beweer ook niet dat Apple de enige is die dit doet.

Nu mag ik hopen dat andere manufacturers niet hetzelfde voorbeeld gaan volgen of ten minste fatsoenlijk met de keuze geeft om de adapter erbij te krijgen zonder extra kosten.
Ik denk overigens niet dat het leveren van een adapter iets is wat een keuze zou moeten zijn.
Vrijwel iedereen zou immers dan de lader erbij nemen (want: gratis) en dat lost het probleem van de E waste en shipping niet op.

Wel zou het de fabrikanten die dit nu doen (Samsung en Apple als hoge bomen maar ongetwijfeld meer of snel meer) sieren om er dan een kabel bij te doen waar de consument in ieder geval wat aan heeft.

Samsung had tot de S21 nog USB-A op de adapters en een USB-C kabel bij de S21 zonder lader is daarmee wel erg onhandig. Apple had bij de iPhone 11 pro al wel een USB-C adapter dus die heeft daar een klein streepje op voor maar niet iedereen upgrade natuurlijk dus echt netjes is het nog niet.

Had er dan alle twee zowel een USB-A als USB-C kabel bij gedaan.
Dat betekent nog steeds e-waste, aangezien je dan nog steeds onnodige kabels krijgt, want dan kan je gewoon je oude weer gebruiken.

Daarnaast weer het argument dat als je je oude telefoon verkoopt of aan een familie lid geeft, wat ik vaak doe, je die kabel en adapter sowieso kwijt bent en je er hoe dan ook een nieuwe bij moet hebben. Zelfde verhaal als je oude kabel of adapter de geest geeft.

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 12 april 2021 16:37]

Ja dan heb je op zeker ook weer e waste inderdaad. Gelukkig wel minder dan overal maar losse laders mee blijven sturen.

Voor dit overgangsjaar is het vervelend als je een toestel verkoopt zonder lader, ik heb dat met de overgang van de iPhone 11 pro naar de 12 pro dus ook niet gedaan en de iPhone 11 Pro compleet verkocht.

Met de iPhone 12 Pro verkoop in september wordt dat wel een ander verhaal, dan gaat er geen lader bij want "die hoort er ook niet bij".
Maarja zo'n kabeltje is 5 euro, zo'n ramp is dat nou ook weer niet toch?

Heb zelf alleen een hele oude macbook pro en een Android-telefoon, maar ik heb wel gewoon een keer een lightning kabeltje gekocht voor als familie op bezoek is
Ik heb thuis 5 USB-C laders (dus een lader met minstens 1 of meerdere USB-C poorten) en een powerbank met USB-C PD poort (out en in).

Het is maar net wat je persoonlijke situatie is, maar ik heb alles USB-C. Sommige van die USB-C laders hebben overigens ook nog 1 of meerdere USB-A poorten erop.

van die 5 laders worden er 2 niet gebruikt maar heb ik ze omdat ze werden meegeleverd (iPhone 11 Pro / Pro Max). In de slaapkamer ligt een Anker 5-port lader (met USB-A 4 poorten + 1 USB-C), aan de bank een 60w Anker 2-port USB-C lader en dan heb ik nog m'n Macbook Pro lader die ook USB-C is. Verder heb ik nog 2 Qi laders in huis, eentje in de badkamer (voor m'n scheermachine, maar kan ook gewoon telefoon laden 😄) en eentje op m'n werkplek.

Ik heb dus geen enkele behoefte aan nog meer adapters, de laatste 4 meegeleverde laders liggen nu in een schuif stof te happen (iPhone 7, iPhone X met USB-A, iPhone 11 Pro x2 met USB-C).
Wat jij beschrijft is een huishouden waar nogal wat geld wordt uitgegeven aan nieuwe apparatuur. En ja - voor die situatie geldt dat een extra lader niet nodig is...
Maar om dan maar te stellen dat dit voor iedereen zo is. Ook al had je al 1 lader dan nog is die 2e niet zo slecht.
En wie bepaalt: "genoeg opladers" ? Terwijl dit dus afhankelijk is van de gezinssamenstelling en plaatsen waar dergelijke apparatuur gebruikt wordt.
Daarnaast raken dergelijke apparaten ook nog wel eens defect.

Als het nou een goedkoop mobieltje was zo'n iPhone.... :/

En dan het milieu noemen als reden.... :X
Als je eerder een Apple hebt gehad heb je vast nog wel het juiste kabeltje liggen.
Bij Samsung telefoons gaat die vlieger alleen weer niet op :)

Verduidelijking: Samsung telefoons hebben een usb-c aansluiting - aan zowel de lader als de telefoon kant; Je moet dus op zijn minst of een kabeltje, of een lader aanschaffen.
Het lijkt mij daarmee zeer waarschijnlijk dat kopers dus iets extra's moeten aanschaffen, want zo wijdverspreid zijn die usb-c laders en/of kabels nog niet

[Reactie gewijzigd door Siaon op 12 april 2021 14:52]

Het gaat niet om de aansluiting aan de kant van de telefoon maar aan de kant van de lader.. is die ook USB-C?
Dat is precies de issue. Apple kan natuurlijk ook 2 kabeltjes meeleveren. Zo kunnen mensen met USB-C poorten hun nieuwe telefoon opladen, maar ook mensen die alleen oudere usb laders thuis hebben liggen.
Die oude laders zijn prima te gebruiken met de oude kabels..
Klopt, moet je die oudere kabel wel hebben. Die heb je niet als je nu voor het eerst een Apple product koopt. En ja, die mensen zijn er ook.
Inderdaad, of als je maar één Apple-product had en die doorverkoopt of weggeeft, want dan lever je de oude kabel ook mee.
Jazeker, de Samsung S21 wordt geleverd met een usb-c naar usb-c kabel. Zowel de adapterkant als de telefoonkant hebben een usb-c.

Op zich heel positief dat usb-c wordt doorgevoerd, behalve dat ook ik een losse usb-c lader heb moeten aanschaffen. Heb nu wel weer een gan-lader gekocht om uit te proberen, maar had misschien toch liever een 'officiele' bijgevoegde Samsung-lader gehad.

Er is nu ook af en toe een handgemeen om de usb-c lader in huis ;)

[Reactie gewijzigd door Siaon op 12 april 2021 14:48]

Bij Samsung telefoons gaat die vlieger alleen weer niet op :)

Verduidelijking: Samsung telefoons hebben een usb-c aansluiting - aan zowel de lader als de telefoon kant; Je moet dus op zijn minst of een kabeltje, of een lader aanschaffen.
Het lijkt mij daarmee zeer waarschijnlijk dat kopers dus iets extra's moeten aanschaffen, want zo wijdverspreid zijn die usb-c laders en/of kabels nog niet
Nu wel maar ook pas sinds deze generatie. De generatie hiervoor had Samsung ook nog een USB-A adapter en dus een USB-A naar C kabel. Oftewel als je nu een Samsung Galaxy S21 koopt (zonder lader dus, ook al maakte Samsung daar Apple nog belachelijk om) kan je de USB-C naar USB-C kabel niet gebruiken die erbij zit. Want de adapter van een S20 was nog met USB-A. Zelfde bootje als iemand die "voor het eerst" een iPhone koopt zeg maar, alleen bij Samsung hoor je er niet zoveel over.

De iPhone lader is sinds de iPhone 11 Pro USB-C overigens dus upgraden van een 11 pro naar een 12 is geen probleem.
Dat is natuurlijk niet een aanname die je kan maken. Ik heb nog nooit iets van Apple gehad, dus zou ik een incompleet product ontvangen.
Maar jij hebt dan weer een V30 en een S20+ gehad, alletwee met USB-C, de samsung zelf met usb-c lader ;)

Flauw natuurlijk, maar toch ook niet helemaal, ik denk dat zo goed als alle mensen dat nu in de markt is voor een iPhone12,ofwel van apple af komt, of vanaf een high-end android.

Ik denk dat die aanname best gemaakt kan worden. Tel daarbij nog nintendo-switch, moderne laptops en tablets bij op, en er zijn maar erg weinig mensen die een iPhone uit de doos niet op kunnen laden, en er wel één willen kopen.

Die mensen bestaan heus nog wel, maar om die mensen blij te maken, iedereen een oplader te geven lijkt me ook niet nodig.

-- edit
Neemt niet weg dat apple er makkelijk zo'n klein usb-C naar A blokje bij had kunnen stoppen natuurlijk. Dan kan je in één klap echt alle laders gebruiken en daar kunnen ze echt nog wel een plekje voor vinden in de doos.

[Reactie gewijzigd door MaffeMaarten op 12 april 2021 15:28]

Gehad? Als hij ze heeft doorverkocht dan is dat natuurlijk wel met de lader en kabels bij :)
Er zijn veel mensen die de restwaarde van een iPhone belangrijk vinden om door te verkopen.
Dat kun je inderdaad niet aannemen.

Ikzelf heb dan weliswaar al meerdere generaties iPhone gehad, maar heb deze telkens werkend verkocht incl. kabel en adapter. Daardoor bezit ik dus nooit een oude kabel.
Je koopt een telefoon, je krijgt een telefoon. Ik zie niet in dat de telefoon niet volledig is. De laadkabel, lader, oortjes, ... zijn toebehoren die meegeleverd kunnen worden, maar daarom niet meegeleverd moeten worden. De meeste mensen gebruiken hun telefoon ook niet zonder een screenprotector en/of behuizing, maar die worden ook niet meegeleverd ondanks dat die veel productspecifieker zijn dan een USB lader.
Probeer eens tv's te verkopen zonder afstandsbediening en stroomkabel. Binnen de kortste keren stormen de boze klanten terug je winkel binnen. Dit geldt voor zo'n beetje alle andere toestellen op de markt. Dat milieuverhaal is gewoon grote klets, een toestel leveren zonder kabel om die te kunnen gebruiken heet gewoon winstmaximalisatie...
Snap je punt. Echter koop je een bruikbaar product. Een telefoon die je niet kan opladen is niet bruikbaar. Oortjes en een screenprotector heb je inderdaad niet nodig om het product te kunnen gebruiken, maar wat stroom erin is toch wel echt noodzakelijk. Bij je monitor, tv, laptop of gameconsole krijg je toch ook een oplader, stekker erbij? Ook daar zou je in principe kunnen zeggen dat die niet geleverd hoeft te worden, want ja misschien heb je nog wel wat oude stekkers voor je tv of een 65 Watt adapter voor je laptop liggen... als alle apparaten nou eens een universele aansluiting zouden hebben dan snap ik het. Helaas is dit nog een utopie. Mensen zonder usb-c snellader kopen nu dus een onbruikbaar product.
Wat ik nooit realiseerde in dit verhaal is dat je er een lightning naar usb C bij krijgt.. ik heb inderdaad honderden usb laders liggen, maar GEEN met usb c!
Daarmee bevestig je eigenlijk het probleem dat ze proberen op te lossen (officieel toch): vermijden dat je over een paar jaar "honderden" usb-c laders hebt liggen.
Ik denk juist van niet. Apple krijg hier heel veel tegenpraak van. Net als met het weg halen van de audio-jack. Maar zie het eindresultaat. Veel mensen gebruikte (toen) ook al een draadloze koptelefoon.
De mensen die zich al wel geïnvesteerd hebben/hadden in een degelijk audio-product kopen wel een converter of externe DAC. Sterker nog. Bij de eerste iteratie kreeg je deze er bij.

Nu het zelfde met de iPhone als eerst met de Macbooks. Macbooks zijn al volledig usb-c. Ik vond het juist vreemd dat Apple de iPhone nog leverde met de 'oude' usb-kabel. Nu slaan ze twee vliegen in één klap en het is weer niet goed?

Komaan zeg.
Eigenlijk zou de EU fabrikanten moeten gaan verplichten om smartphones met een USB-C connector op de markt te brengen. Ben je van het 'gezeik' af en gebruiken we allemaal dezelfde kabels, prima toch?

De EU is zo groot dat Apple (of een andere fabrikant) hun producten niet meer aanbiedt in de EU.
En dan gaan we over op een betere standaard en mogen we 10 jaar wachten tot de bureaucratie ook eens daarop wil reageren...
Dat moeten we niet willen. Het wordt tijd dat er technisch aangelegde mensen in de politiek komen op de posities waar het er toe doet.
Waarom? Apple levert toch kabeltjes die een usb c aansluiting hebben? Of usb a?

Wat ze aan de kant van hun device maken moeten ze toch zelf weten?

De laders zijn voorzien van een universele aansluiting waar usb a of usb c aansluiting op zit.

Wat is dat je punt?
USB-C is de toekomst. Mijn auto heeft zelfs al geen eens USB-A meer.
Dat is niet het punt, het argument is "mensen hebben al meerdere laders" maar mensen hebben geen meerdere usb-c laders. Als ze er een lightning naar USB A bij doen had je mij niet gehoord :) Want die kabels zijn kwetsbaar en overleven de telefoon zelden.

2 versies beschikbaar maken, met of zonder lader zou idd een mooie transitie zijn. dan bij Iphone 15 of 16 zijn we wel voorzien.

zou bijna willen zeggen dat de carbon footprint nu groter wordt met meerder transport bewegingen.. 1x telefoon, 1x voor lader, en later om 2 kabels uit china te laten komen om dat orgineel kapot is.,

[Reactie gewijzigd door sIRwa3 op 12 april 2021 15:43]

Nou ja, je kan hem aan je MacBook hangen. Maar ik vind het ook buitengewoon vervelend dat ze USB-C naar Lightning doen, niemand heeft een USB-C lader.

(En wel een USB-C male naar USB-A female adapter voor MacBook, maar heb je nog niets aan qua laden. )

Ik heb ook nog eens veel meer USB-A laders dan USB-A naar lightning kabels, die kabels gaan juist altijd vrij snel kapot.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 12 april 2021 15:54]

mijn macbook heeft geen usb c :) (2013 model en voorlopig nog niet aan vervanging toe helaas)
Wat ik nooit realiseerde in dit verhaal is dat je er een lightning naar usb C bij krijgt.. ik heb inderdaad honderden usb laders liggen, maar GEEN met usb c!

Redenering van Apple gaat zo wel een beetje mank!
En nou doet Apple zo z'n best om er voor jou niet honderden plus 1 adapters van te maken is het weer niet goed...
Gelukkig is voor minder dan 5 euro een USB A (male) naar USB C (female) stekkertje te koop en kan je weer naar hartelust opladende met een van je honderden usb laders!
je doet nu net of ik vervelend ben. Maar het feit is dat ze claimen voor het milieu te kiezen, maar praktijk is dat dat averechts werk en er dus meer transport bewegingen komen. Dus doe nou niet alsof ik moeilijk doe over een lader van 5 euro, is dat inc verzend kosten?
Een vriendin van mij had hetzelfde met een nieuwe telefoon van Samsung laatst (S21? Of toch de nieuwe note?). Prima dat mensen nu hun oude lader moeten hergebruiken, sta ik ook voor open. Maar er werd een usb C naar usb C kabel geleverd. Niemand in dat huis had zo'n lichtnetadaptor, of een laptop met een USB-C aansluiting dus die kon gelijk helemaal niks. En ja, normaal zou je even naar de winkel lopen maar kan nu ook niet.
Ik heb bij alle telefoons die ik heb gekocht een lader gekregen. Gelukkig maar anders was ik nu nog steeds met 5V/ 500mA (=2,5W) aan het laden. Niet alleen de techniek van de telefoon gaat verder maar ook de laadtechniek. Nu kan ik snel laden met 12V en 1.2A (= 13.2W) en dat is 5x zo snel dan wanneer ik nog steeds de adapter van mijn eerste smartphone gebruik.

Ik denk dat het beter voor het milieu is een nieuwe adapter bij te leveren dan dat iedereen er los een besteld in China die ook tot de deur geleverd wordt. Daarnaast niet vergeten het inleveren makkelijker te maken (al kan je kleine elektronica nu vaak bij de meeste bouwmarkten inleveren).
Apple had gewoon een extra USB-C naar USB-A verloopje in de doos moeten stoppen. Dan had je de telefoon aan ieder USB apparaat kunnen opladen. Daar was de doos ook niet groter van geworden.

Het is natuurlijk vreemd dat Apple met man en macht vast houdt aan Lightning, maar de andere kant van de kabel wel van USB-C voorziet. Dit terwijl er veel meer USB-A laders in omloop zijn ...
Helemaal mee eens. Ik heb een stortvloed van die adapters, maar ze gaan wel stuk, en zo af en toe een nieuwe gebruiken vanwege brandveiligheid lijkt me ook geen slecht idee? Een updated version om maar iets te zeggen. In mijn mening hoort het erbij, ik wil niet opladen via mijn PC of laptop. Kan prima een muurstekker bijgeleverd worden, voordat mensen roepen "E-Waste", ja zal allemaal, maar ik gebruik ze wel en ondertussen liggen ze wel in de schappen voor extreme prijzen.
Zoals @Mopperman hieronder ook aangeeft, ze stappen wel over van USB-C naar Ligntning, zeer vervelend als je dus geen USB-C laders hebt (heel eerlijk, daar heb ik er niet veel van).

[Reactie gewijzigd door Kecin op 12 april 2021 14:13]

Moet je je eens voorstellen @Kecin : een stapel van 100 miljoen adapters, ieder jaar weer, die allemaal niet zomaar in de composthoop verteren. Ik ben ontzettend blij dat ze bij Apple begrijpen dat dit een gigantisch probleem is. En dat ze continu werken aan het verminderen van e-waste. Het is goed dat mensen blijven nadenken over wat ze kopen. Van mij mogen de ze de adapters en snoeren nog 10x duurder maken. Ik heb een doos vol ongebruikte kabels die bij mijn routers, modems en printers zaten. Ongebruikt in de verpakking. Ze zijn geproduceerd voor niemand en verdwijnen na jaren stof happen in de prullenbak/milieupark. Het plastic zal waarschijnlijk worden verbrand in een oven en het metaal gerecycled. En voor die miljarden ongebruikte kabeltjes kost dat recyclen een heleboel energie en smerige uitstoot in onze lucht.
Als ze dat goed hadden begrepen bij Apple, hadden ze vanaf het begin al kabels meegeleverd die compatible waren met andere producten zoals de rest van de industrie. En niet een eigen standaard hanteren die nergens anders gebruikt werd, maar wel nodig waren om je telefoon op te laden en te syncen. Die overigens ook best vaak stuk gingen en dus lekker bijdroegen aan alle e-waste.

Geloof nou niet in die claim van Apple dat ze aan het milieu denken. Ze denken, zoals elke multinational, alleen maar aan geld verdienen en beseffen nu dat deze move hen betere credits geeft, wat zich uiteindelijk weer laten uitkeren in inkomsten. En tegelijk een mooie kostenbesparing.
Probleem is dat de Lightning standaard ouder is dan USB-c dus het is de rest van de industrie die niet compatible wilde zijn met Apple. Voor Apple is het nu hoe dan ook niet goed te doen: switchen ze doen klanten precies wat we niet willen, nl heel veel adapters en kabels naar de vuilstort brengen, switchen ze niet worden ze daar op aangevallen.

Dat die kabels zo makkelijk stuk gaan heeft volgens mij meer te maken met horkerig gedrag dan dat ze nou zo slecht zijn. Ik heb sinds de 30-pins aansluiting nog geen enkele Apple kabel stuk gehad.

En is het pakken van 'credits' door een multinational door de 'juiste' dingen te doen om verspilling tegen te gaan dan zo'n probleem? Als dit nou het enige zou zijn, maar Apple heeft tenminste targets voor hernieuwbare energie, recycling en zorgt er voor dat hun toestellen niet na 2 jaar volledig uit elkaar vallen en na 5+ jaar nog security updates krijgen zodat je niet om de 2 jaar een nieuwe telefoon hoeft.
Hoewel er altijd dingen aan te merken zijn krijg ik niet het idee dat ze het nou veel slechter doen dan de rest van de industrie.
uhm, de industrie gebruikte van begin van aan USB (micro en later C). Eerst had Apple die brede connector en nu de lighting. Wie wijkt hier nu af van de standaard?
De micro USB poort was gewoon niet goed genoeg als vervanging voor de 30 pins poort. (enige USB poort waarin je kabels in beide richtingen kan inpluggen terwijl dat geen ondersteunde use case is)
De Lightning plug is ouder dan USB-C dus als micro USB het niet werd, wat moest Apple dan anders dan zelf met een connector komen? Met iets nieuws komen is ook wel een beetje het punt van innoveren.
Voor Apple is het nu hoe dan ook niet goed te doen: switchen ze doen klanten precies wat we niet willen, nl heel veel adapters en kabels naar de vuilstort brengen, switchen ze niet worden ze daar op aangevallen.
Apple gaat uiteindelijk over op volledig draadloos en dan worden al die adapters, kabels en accessoires useless.

Wat is in dat scenario dan beter:
10 jaar alleen maar Lightning-zooi dat op de vuilstort kan.

OF

8 jaar Lightning-zooi op de vuilstort en 2 jaar aan universele accessoires die ergens anders kunnen worden gebruikt.
Ik heb sinds de 30-pins aansluiting nog geen enkele Apple kabel stuk gehad.
Wat ben jij toch geweldig.

Dit heeft helemaal niks met horkerig gedrag te maken, als je Apple kabel bij het opladen als meer dan 45 graden gaat die op den duur al kapot.
Als dit nou het enige zou zijn, maar Apple heeft tenminste targets voor hernieuwbare energie, recycling en zorgt er voor dat hun toestellen niet na 2 jaar volledig uit elkaar vallen en na 5+ jaar nog security updates krijgen zodat je niet om de 2 jaar een nieuwe telefoon hoeft.
En tegelijkertijd zijn ze fanatiek bezig op right to repair in de kiem te smoren en iPhones zo onbruikbaar mogelijk te maken indien je er een probleem mee hebt dat mij elk ander merk verholpen kan worden door bij de lokale telefoonwinkel of hobbyist een reserve-onderdeel te laten installeren.

Hypocriet is nog zacht gezegd.
En tegelijkertijd zijn ze fanatiek bezig op right to repair in de kiem te smoren en iPhones zo onbruikbaar mogelijk te maken indien je er een probleem mee hebt dat mij elk ander merk verholpen kan worden door bij de lokale telefoonwinkel of hobbyist een reserve-onderdeel te laten installeren.
Dat telefoons duurder worden doordat ze eerder 'terug naar afzender' moeten lijkt me duidelijk, maar aan alles blijkt dat iPhones een behoorlijk lang leven kunnen hebben.
Als ik een telefoon in 3 jaar tijd 2x van een nieuw scherm en 3x van een nieuwe batterij heb moeten voorzien ben ik minder milieuvriendelijk bezig dan wanneer de meeste toestellen dat zonder defecten halen.
Maar als je dan bij Apple een keer een nieuw scherm of achterkant nodig hebt betaal je ook gelijk de helft van de prijs van een nieuwe telefoon, nog een tactiek om officiële reparatie te ontmoedigen en mensen gewoon een nieuwe telefoon te laten kopen als hun oude "kapot" is
Een scherm is dan ook gewoon duur. Misschien moet je 'm niet zo vaak op de grond laten vallen...
Een buiten-garantie vallende scherm reparatie moet heeft 250 kosten als minimum. Dat is werkelijk waar abnormaal en asociaal hoog en ik kan niet begrijpen hoe mensen dit verdedigen.

Als je andere schade hebt zit je bij de iPhone 12 Pro Max te kijken naar kosten boven de 600 euro. Dat is belachelijk en op geen enkele manier goed te praten, dus probeer dat ook maar niet.

Apple betaalt bij lange na niet zoveel voor een scherm, als jij denkt dat ze dat wel doen heb je een reality-check nodig. Ik herinner je eraan dat hun winstmarge over sommige van hun telefoons bijna 200% is.
De uurprijs van veel specialistisch werk zit tussen de 70-100 euro. Goed uur werk, wat overhead en houd je nog 100 euro over voor een scherm. Natuurlijk is er altijd beun de haas, maar die laat ik liever geen telefoon van 1000 euro 'fixen'.

Die 'winstmarge' is vaak gebaseerd op gegokte kostprijs van de onderdelen. Alsof ontwerp, software, services, garantie en support niets kosten. Nietszeggend dus.
ieder jaar weer, die allemaal niet zomaar in de composthoop verteren.
iPhones zelf verteren ook niet zo best heb ik me laten vertellen.. ;)
Vreemd, bij mij blijven ze gewoon werken. Het feit dat je zelf aangeeft er vele te hebben toont ook aan dat er eigenlijk geen nood is want de meeste mensen hebben er vele in huis. Er zijn dus ook vele mensen die er niets aan hebben.

Dit was deel ook het doel van de EU jaren terug toen ze de industrie dwongen om met 1 standaard af te komen voor het laden. Dan moet je niet altijd maar laders meeleveren.
En voor mensen met hun eerste telefoon? Apple levert altijd niet tegenwoordig.
Dat is echt wat anders als niet altijd. Dus extra kosten voor de consument en weer extra verpakkkingen en kosten om dat spul rond de wereld te krijgen, want apart product.
Als je op het geheel kijkt dan snijd Apples verhaal over besparing totaal geen hout, tenzij je het over winstmarges hebt.
Als het je eerste is, dan investeer je in een kwalitatieve lader, en niet in een prul dat de goedkoopste Chinese fabriek in elkaar heeft gezet voor een fabrikant. Ga je veel langer en veel meer van genieten.
-1 vind ik nou weer wat overdreven, maar die apple lader wordt ook in een goedkope Chinese fabriek in elkaar gezet met goedkope Chinese onderdelen door goedkope onderbetaalde Chinese arbeidskrachten die veel te lange uren moeten maken om toch nog rond te kunnen komen...

On topic,...

Blijft belachelijk dat je een product levert dat niet af is en daardoor iets extra moet kopen, je koopt toch zeker geen video kaart of een dimm, je koopt een complete computer in telefoon formaat.

Wat nu als de laptop fabrikanten hetzelfde gaan doen?

Of je koop een nieuwe PC maar er zit alleen nog geen voeding in.... nee die moet je maar uitje oude pc halen...scheelt immers afval, en transport gewicht! Zit vaak toch dezelfde stekkers aan... en anders maar een verloop stekkertje??

Nee dit is geen stijl van Apple (en HDM).
Juist door het apart verpakken kunnen veel meer telefoons op een pallet geprakt worden omdat de doosjes minder loze ruimte hebben.
Wat denk waar al die aparte doosjes voor de adapters en oordopjes heen gaan dan? Verdwijnen ze in de ether totdat ze materialiseren op je deurmat?

Nee, tuurlijk niet. Die worden gewoon op een aparte pallet gepropt. Twee pallets van 50 elk is precies hetzelfde als één pallet met 100 telefoons en één pallet met alleen adapters en oordopjes.
Ik heb de doosjes bij elkaar en het volume is kleiner dan dat van de oude 'all in one' verpakking. Er passen dus gewoon meer in dezelfde ruimte.
Kijk deze video voordat je weer gaat claimen dat deze maatregel netto ruimte, uitstoot en verpakkingsmateriaal bespaart.

Trouwens, zodra je twee telefoons hebt en daartussen twee adapters en twee oordopjes, allemaal apart verpakt, bij elkaar stopt ben je veel meer volume aan het innemen.
Je negeert dat al die apart verpakte adapters en oordopjes ook weer apart handleidingen en papieren disclaimer boekjes bevatten, aparte plastic zakjes waar alles in zit, aparte transportdozen, de lijst gaat maar door en door.
Het enige dat Apple hier doet is hun eigen carbon footprint over de schutting gooien naar de gebruiker en tegelijkertijd die gebruiker voor meer geld oplichten.
Die gast roept allemaal verschillende dingen door elkaar heen zonder daadwerkelijk antwoord te geven.

Maar jij hebt duidelijk geen ervaring met Apple verpakkingen:
De verpakking van Apple producten is zo minimalistisch als mogelijk en bevat nauwelijks plastic (hooguit beetje bescherming voor scherm e.d.). Ook weinig 'boekjes' (hooguit een paar velletjes zonder karton, lijm of nietjes die waarschijnlijk wettelijk verplicht zijn maar je gewoon bij het oud papier gooit).
Zolang er veel getransporteerd wordt kan je met de losse doosjes gewoon meer op een pallet kwijt (dat is puur wiskundig te berekenen). Je 'sandwiched' de accessoires ook niet tussen de telefoons, maar bezorgt die op een eigen pallet. Ik vermoed dat vooral de ontbrekende oordopjes nogal wat vervuiling schelen want die worden door veel mensen met andere audio toch al in de la gegooid.

Dat bol.com de twee doosjes in een grote buitendoos verpakt kost niets meer, want dat deden ze toch al, maar dan met 1 doosje. Als je die verpakking zo erg vindt, fiets dan langs een winkel maar dat is niet iets waar Apple wat aan kan doen. Het spul moet tenslotte ook heel overkomen...
Het is mij duidelijk dat jouw enige interesse hier het verheerlijken en goedpraten van elke anti-consumenten beslissing van Apple is, dus ik ben klaar hier.

Jij zit constant in cirkels te praten zonder ook maar enig argument te geven dat niet rechtstreeks uit Apple's marketingboekje komt.
Ik vind het heel jammer dat je erg op de man speelt en het nodig vindt feitelijke onjuistheden aan te voeren. Daarop reageer ik, heb geen aandelen Apple en vind dat er genoeg op hun bedrijfsvoering aan te merken is.
Dat Apple iets in hun marketing beweert zegt natuurlijk ook niet dat het per definitie niet waar is.
en het nodig vindt feitelijke onjuistheden aan te voeren.
Ik heb meerdere feiten gegeven dier hier constant worden genegeerd.
Als jij 3 producten die voorheen in 1 verpakking zaten apart gaat verpakken gaat dit ALTIJD voor meer verpakkingsmateriaal zorgen. Hier kan je niet omheen, vooral niet als die dingen ook nog eens apart moeten worden bezorgt.

Het is geen vreemd scenario dat mensen ergens anders dan bij Apple een adapter kopen en die wordt heus niet in dezelfde doos en dezelfde vrachtwagen geleverd dan de iPhone.

Alle argumenten over het verminderen van e-waste, verpakkingsmateriaal en transportkosten en uitstoot is volledig afhankelijk van enkele zeer restrictieve scenario's die jij beweert die bijna overal van toepassing zijn, terwijl dat niet zo is.
Ik zeg ook niet dat het minder verpakkingen zijn, alleen dat het zeer efficiënt is ingepakt en er puur qua volume meer op een pallet past omdat de verpakkingen beter gevuld kunnen worden.

Daarnaast is het niet noodzakelijk 2 vrachtwagens langs je huis te sturen; je kan ook 1 order plaatsen of op de fiets naar je winkelafspraak gaan. Zo ongehoord als jij het doet voorkomen is dat ook niet.

Maargoed, ik ben nu vast Apple aan het verheerlijken.
Ik zeg ook niet dat het minder verpakkingen zijn, alleen dat het zeer efficiënt is ingepakt en er puur qua volume meer op een pallet past omdat de verpakkingen beter gevuld kunnen worden.
Dat klopt alleen niet want ook al kun je de iPhones nu compacter in pakken, de ruimte die je hebt bespaard ben je nu weer kwijt aan alle aparte accessoire dozen dus netto heb je helemaal niks verdient en krijg je er alleen nog meer verpakkingsmateriaal bij. Zelfs al was het maar 1% meer verpakkingsmateriaal (het is veel meer dan dat), dat tikt alsnog gigantisch aan bij zulke grote getalen die worden verkocht en verscheept.
Daarnaast is het niet noodzakelijk 2 vrachtwagens langs je huis te sturen; je kan ook 1 order plaatsen of op de fiets naar je winkelafspraak gaan. Zo ongehoord als jij het doet voorkomen is dat ook niet.
En hoe komen al die accessoires naar die winkel denk je?
Ik zou graag willen weten hoeveel mensen er meer dan een half uur gaan fietsen om naar een elektronicawinkel te gaan om een pakketje op te halen als ze of de auto kunnen pakken of het thuis kunnen laten bezorgen.
Dit is weer een aanname zonder bron of onderbouwing waar het hele argument vanaf hangt.
Je doet nu net alsof het enorme dozen zijn, maar het is een afrondingsfout op de inhoud. Accessoires komen in bulkverpakking naar de winkel toe, waarschijnlijk zo efficiënt mogelijk ingepakt (en niet in een halflege bol.com doos).

Jij neemt net zo hard zonder onderbouwing aan dat iedereen per se op de meest verspillende milieuonvriendelijke manier bestelt.
Accessoires komen in bulkverpakking naar de winkel toe, waarschijnlijk zo efficiënt mogelijk ingepakt
Bulkverpakking en efficiëntie maken niet uit als het alsnog niet scheelt in het aantal bezorgingen dat moet worden gemaakt.
Of je nu 10 vrachtwagens hebt met all-in-one verpakkingen of 5 met telefoons en 5 met accessoires, je bent nog steeds hetzelfde kwijt + al die extra, onnodige verpakkingen en doosjes die mensen weggooien.
Jij neemt net zo hard zonder onderbouwing aan dat iedereen per se op de meest verspillende milieuonvriendelijke manier bestelt.
Nee, ik ga uit van een realistisch scenario waar de ene persoon het zo besteld en de ander op een andere manier.
Jij gaat echter uit van een ideaal scenario.
Als dat daadwerkelijk het geval was geweest hadden ze m.i. een Lightning-naar-USB-A-kabel moeten leveren. Er zijn naar mijn weten nauwelijks adapters met USB-C geweest, ik heb ze in ieder geval niet in huis en ook niet bij mijn familie of kenissen gezien. Dat een lader niet altijd nodig is ben ik volledig eens maar dit vraagt er gewoon om dat iedereen alsnog een adapter los moet kopen.
Wat een onzin dat de meeste mensen er vele in huis hebben. De meeste hebben er 1 of 2 omdat ze die bij hun smartphone kregen, maar verder waarschijnlijk geen.
Vergeet 1 ding niet:

De iPhone 12 heeft een usb-c naar lightning kabel in de doos. Je oude apple/samsung adapters met usb-a zijn niet bruikbaar. Je moet dus een nieuwe kopen, of een verloopkabeltje...

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 12 april 2021 14:09]

Tot overmaat van ramp kan ik op mijn Macbook Air mijn iWatch 6 niet laden, want die wordt weer wèl met USB A lader geleverd...
Mijn iWatch5 werd wel met kabel, maar zonder lader geleverd.
Oh ja, dat ook nog inderdaad, ik bedoelde een kabel, niet de lader...
De 11 heeft ook C naar lightning geloof ik. Dus inderdaad, die van de iPad bijpakken voor snelladen is er niet bij.
De 11 had toen het oorspronkelijk uitkwam een usb A lader. Gedurende de tijd is die vervangen door een versie zonder lader, en met een usb c laadkabel. Hetzelfde gebeurde met de iphone se 2020. Behalve sommige ipad pro gebruikers zullen dus toch vele mensen een aparte adapter moeten aanschaffen.

Edit: usb-c kabel bij de 11 moest laadkabel zijn

[Reactie gewijzigd door saren op 12 april 2021 14:30]

Je vergeet hierin de mensen die al een 11 Pro hadden of een MacBook nieuwer dan 2016.
De 11 had toen het oorspronkelijk uitkwam een usb A lader. Gedurende de tijd is die vervangen door een versie zonder lader, en met een usb c laadkabel. Hetzelfde gebeurde met de iphone se 2020. Behalve sommige ipad pro gebruikers zullen dus toch vele mensen een aparte adapter moeten aanschaffen.
Edit: usb-c kabel bij de 11 moest laadkabel zijn
dus ik lees het goed, zolang ze de quasie standaard adapter stekker hadden (USB-A) gaven ze de lader mee, nadien geven ze een onbruikbare laadkabel mee.

tot zover het betoog dat steek houdt van Apple.
De 11 heeft een A-lader en de 11 Pro en Pro Max hebben een C-lader
Ah dat verklaart veel, ik heb een 11 Pro Max gehaald destijds. Vandaar de C en dan de A voor de 11. Wist ik niet! :) Thanks
Nope, ik kreeg een reguliere lightning naar usb-a kabel bij mijn iPhone 11. Dus dat verhaal dat apple dit voor het milieu doet is complete onzin. Ze hebben nooit een usb-c adapter standaard geleverd.
Jawel hoor, maar alleen bij de 11 Pro en de afgelopen 2 generaties iPad Pro. (en al zo'n 5 jaar bij alle MacBooks natuurlijk)
Echt wel. Ik heb hier twee SE's model 2020 liggen met twee Lighting naar USB-C liggen.
Die iPhone SE wordt pas sinds Oktober vorig jaar geleverd met een USB-C naar Lightning kabel, daarvoor kreeg je zowel een USB-A kabels als USB-A adapter.
Anoniem: 100047
@Exhonor13 april 2021 08:36
Dat zal wel, maar ondertussen wel een USB-C kabel. Vanuit ecologisch oogpunt begrijp ik Apple wel, maar het vervangen van een USB-A naar C kabel zegt mij dat het niets te maken heeft met het milieu, maar eerder om de centjes.
Dat is toch echt in het uitzonderlijke geval dat jij als een van de weinige mensen niet een van de minimaal 2 miljard USB-A naar Lightning kabels hebt.
tel mij en mijn hele familie en vriendenkring -3 er ook maar bij die "zeldzame" gevallen

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 12 april 2021 16:54]

En jullie waren/zijn in de markt voor een iPhone 12?
ik heb er een opgedrongen gekregen (werk).
en die ligt hier nu stof te vergaren, want ik kan niet met dat kreng werken, sorry.
Ja, lijkt mij lastig werken met de telefoon als je hem niet opgeladen krijgt.
Je oude apple/samsung adapters met usb-a zijn niet bruikbaar. Je moet dus een nieuwe kopen, of een verloopkabeltje...
Zo'n 'verloopkabeltje' dat de meeste mensen al hebben van hun vorige iPhone / iPad? ;)
Ik vind het dus daadwerkelijk niet zo'n probleem. Ik heb 6 blokjes/kabeltjes voor lightning rondslingeren, over de loop der tijd geaccumuleerd. Niet één daarvan heeft USB-C, dus eigenlijk hadden ze het kabeltje ook nog wel achterwege kunnen laten wat mij betreft. Die luxe heeft natuurlijk niet iedereen, maar zelfs dan - ik zou niet weten waarom we niet naar een systeem kunnen waarbij 'men' de lader naar keuze gewoon los koopt, net zoals oortjes, die toch altijd kut zijn als ze meegeleverd worden (want: kost geldt en het had niet de prioriteit).

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 12 april 2021 14:11]

Dat is een drogreden. Voor mensen die al in het Apple ecosysteem zitten hebben die vast wel een oude kabel die wel USB-A is. Maar iemand die nu voor het eerst zijn iPhone koopt en daarvoor altijd een andere telefoon had wordt nu gedwongen om een nieuwe adapter te kopen. Terwijl hij wellicht goed werkende adapters heeft.

Dit is dus een extra belasting op het milieu in plaats van een besparing daarop.
Dat is pas een drogreden. Al is er maar één iemand die geen losse lader meer koopt omdat hij hem toch niet nodig heeft, is dat een lader minder in circulatie en ik durf te wedden dat een heel groot deel van de iphone kopers gewoon z'n oude lader is blijven gebruiken, zoals ik. Bij m'n bed ligt nota bene nog altijd het 5W blokje van m'n iphone 6. Voor wat vlotter laden gebruik ik één van m'n iPad blokjes. Ik heb nog 2 5W blokjes nieuw-in-doos, want 'af en toe een nieuwe pakken voor de betrouwbaarheid' is natuurlijk ook nergens op gebaseerd. Als ik naar mezelf kijk hadden ze deze stap ook rustig 5 jaar geleden mogen nemen, en als ik dan tóch een keertje een extra blokje nodig heb, kun je die dus kopen naar behoefte, in plaats van krijgen of je hem nu nodig hebt of niet.

Als iemand nu een nieuwe Android koopt zit er altijd een lader bij die de la in gaat. Danwel de nieuwe, danwel de (nog prima functionerende) oude. Wat er meer belastend is voor het milieu mag je mij uitleggen, want je argument slaat als een lul op een drumstel. Het financiële argument is ook onzin, want er zijn uitstekende aftermarket laders voor minder geld op de markt dan officiële Apple laders. Als ze die ook nog in de doos deden, denk je nu echt dat de prijs dan niet gewoon hoger was gezet? Apple kopers kopen toch wel, toch?

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 12 april 2021 15:17]

Ik raad je qua milieu toch even aan om https://www.youtube.com/watch?v=WVPM6D-3aZo te kijken. Waarbij ze laten zien dat als je een oplader los moet bestellen je 2 a 3x zoveel verpakkingsmateriaal. En zoals ik al had vermeld als je reeds in het apple ecosysteem zit heb je inderdaad al laders en kabels. Maar iedereen die dus wisselt van ecosysteem loopt direct tegen het probleem aan dat je een oplader moet kopen. Daar komt nog bij dat er genoeg mensen zijn die hun oude telefoon, inclusief oplader verkopen.

En ook bij de nieuwe androids speelt inderdaad hetzelfde probleem. Iedereen heeft besloten tegelijk het USB-A stuk bij de oplader te dumpen voor USB-C, terwijl er nog maar weinig mensen zullen zijn die een USB-C oplader hebben (dus niet de kabel maar daadwerkelijk de lader).
Maar iemand die nu voor het eerst zijn iPhone koopt en daarvoor altijd een andere telefoon had wordt nu gedwongen om een nieuwe adapter te kopen.
Maar ook alleen als geen van die andere telefoons een USB-C lader hadden.. gebruiken moderne Android telefoons geen USB-C laders?
Je hoeft trouwens geen nieuwe adapter te kopen.. een nieuwe kabel kopen mag ook.
Dit is dus een extra belasting op het milieu in plaats van een besparing daarop.
In dit ene geval, niet in het grote geheel.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 12 april 2021 14:26]

Het gaat volgens mij om de aansluiting aan de kant van de adapter. Alle laders die ik nu heb liggen, zijn USB-A (kant van adapter) naar USB-C (kant van telefoon/tablet).

Ik kreeg van het werk een ipad mee voor testwerk, met het kabeltje. Pas toen ik thuis was, zag ik dat de adapterkant met USB-C werkt. Dus mocht er bijbesteld worden.

USB-C is natuurlijk wel de opvolger van USB-A dus er zullen zoetjesaan wel meer en meer adapters komen met USB-C maar nu was het toch wel vervelend
Ik kreeg van het werk een ipad mee voor testwerk, met het kabeltje. Pas toen ik thuis was, zag ik dat de adapterkant met USB-C werkt. Dus mocht er bijbesteld worden.
iPads worden toch geleverd met adapters, waarom zou je die moeten bijbestellen?
[...]
Maar ook alleen als geen van die andere telefoons een USB-C lader hadden.. gebruiken moderne Android telefoons geen USB-C laders?
Je hoeft trouwens geen nieuwe adapter te kopen.. een nieuwe kabel kopen mag ook.
[...]
In dit ene geval, niet in het grote geheel.
Langs de kant van de gsm wel usb-C en geen lightning.
langs de kant van de adapter is het nog meestal usb A, waarom ook niet plaats is daar geen probleem.
Daarbij komt nog dat de nieuwe kabels die Apple bij de telefoons levert niet te gebruiken zijn bij alle oude laders op diegene na die bij de iPhone 11 Pro werd geleverd.

Het hele e-waste excuus is dus dubbel onzin want Apple zorgt met die nieuwe kabels voor duizenden oplaadadapters die nu kunnen worden weggegooid.
Maar als je een dergelijke adapter hebt, dan heb je toch ook nog vaak wel een dergelijk oplaadkabeltje? Je bent niet verplicht de kabel te gebruiken die erbij zit...
Ik heb tot nu toe nog nooit een kabel van Apple gehad die het langer dan één of twee jaar heeft uitgehouden.
Die dingen moet je op een gegeven moment vervangen en dan heb je of de keuze om of een nieuwe USB-A kabel te halen voor je oude adapters of een nieuwe adapter te kopen.
Je kan het niet eeuwig uithouden met al die oude apparatuur dus op een gegeven moment moet het wel weg.

Netto levert dit hetzelfde aantal waste op en lijkt mij nog erger aangezien je dan ook kabels en adapters apart moet gaan verpakken en verschepen.
Als Apple echt iets had gegeven om e-waste hadden ze jaren geleden al moeten overstappen naar volledig USB-C zonder Lightning aangezien die kabels ook kunnen worden gebruikt voor andere doeleinden en niet exclusief voor iPhone-gebruik zijn.
Ik heb in mijn auto nog de originele kabel van de 6 of 6s liggen. Thuis heb ik nu de 11 Pro adapter en kabel in gebruik. De kabel van de 12 zit nog mooi ongebruikt in de doos en ik verwacht dat ik die wel kan blijven gebruiken de komende 5-6 jaar
Jouw ervaring is niet de ervaring van miljoenen gebruikers wereldwijd
Je bedoelt: miljoenen horken? Ik heb sinds de 30 pins kabels geen enkele Apple kabel stuk gekregen...
Gewoon kwestie van beetje zuinig op je spullen zijn, niet te strak oprollen, niet trekken aan het snoer, maar dat geldt voor iedere kabel.
Ben benieuwd of je die ervaringen van die miljoenen gebruikers ergens hebt, kan ik dat mooi even vergelijken.
Apple's kabels hebben niet zomaar en zonder reden de reputatie om snel kapot te gaan.
Ik ben benieuwd waarop je die info baseert. Ik heb ooit wel eens kapotte kabels voorbij zien komen, maar dat is zelden en kwam in vrijwel alle gevallen op de gebruiker aan. Onder andere het strak oprollen, trekken aan de kabel om hem uit je telefoon te halen, los is een tas etc.
Nou, als je een beetje op tech-internet hebt gezeten de afgelopen 14 jaar is het algemene kennis dat Apple-kabels super snel kapot gaan en ik heb er zelf ook last van gehad toen ik nog Apple gebruikte.

En voordat ik een hork wordt genoemd; ik gebruikte mijn kabel enkel en alleen om mijn iPad op te laden die nooit van mijn bureau afging en die ook nooit meeging tijdens het reizen, dus die kabel werd ook nooit opgerold.
Oké, dan gaat er één stuk. Dan heb je dus nog andere. En zo niet, dan koop je er gewoon één. Die raadsheer zeurt, want Apple maakt er geen geheim van geen adapters mee te leveren. .
Die raadsheer zeurt, want Apple maakt er geen geheim van geen adapters mee te leveren
Z'n claim is dat ze daar wel een geheim van maken; het staat immers niet expliciet op de doos vermeld.

FTA:
"Ik denk dat je daardoor een telefoontoestel hebt gekocht dat incompleet is, tenzij er uitdrukkelijk bij staat: let op, geen adapter."
+ dat Apple er een broertje dood van heeft als je andere hardware, incl laders van iemand anders zou gebruiken |:(
Bij de meeste andere merken is het wel het vermogen dat van belang is.

Langs de andere kant was verwonderd dat de ip12 zo maar wou opladen via de wireless lader van de Samsung S8. nu Dat is QI en zit er geen communicatie op die methode, wat veel verklaart.
Het leuke is ook dat veel mensen wel een aantal laders hebben liggen met USB aansluiting, maar dat er een kabel naar USB-C meegeleverd wordt.
Dat is in het TV fragment ook het geval.
Stond ook nooit op dat het inclusief een lader was 🤷🏻‍♂️
Het gaat niet zozeer om mensen die al bestaande lightning kabels hebben, die kun je zonder problemen gebruiken. Het gaat meer om het feit dat als je die niet had en je wel nog bruikbare oude USB-A adapters had je een telefoon met een defect hebt gekregen, of in ieder geval een incomplete telefoon.

Je bent immers verplicht om nog een adapter te kopen, anders kun je de telefoon maar eenmaal gebruiken.
In dat consumentenprogramma beklaagt een koper van een iPhone 12 zich dat hij geen hardware heeft om de telefoon op te laden.
Voor deze consument een duidelijk probleem. Vele andere consumenten hebben de kast vol liggen met laders. Zelfs mijn ouders hebben zeker een 5-tal laders liggen en zij zijn zeker geen IT freaks.

Overigens is Apple in Brazilië verplicht om een lader mee te leveren en heeft ze dat ook nog een boete gekost.
Ik denk dat maar weinig mensen een USB-C lader hebben liggen, ik in ieder geval niet. Sterker nog, nu ik eraan denk zou ik dat ding ook niet op kunnen laden.
Nou en, we komen om in de laders en kabels. Je kan gewoon je oude USB-A naar Lightning gebruiken. Ik snap dat hele gedoe niet van die mensen die vallen over een meegeleverde kabel met USB-C, waarbij ze doen alsof alles wat ervoor kwam ineens niet meer mogelijk is of niet werkt.
Dat is een drogreden. Jij komt misschien om in de laders en kabels. Op basis daarvan kan je niet beredeneren dat dat dan maar voor iedereen zo is. Wat jouw situatie is geld niet voor de rest van de markt.
Dan koop je voor 2 tientjes een lader, desnoods in de action. En dan stelt dat probleem zich nooit meer zolang USB-C de standaard blijft.

Als je meer dan 1000 euro kan uitgeven voor een telefoon, kan je best ook nog 20 of 30 euro eenmalig uitgeven aan een oplader (die je voor lange tijd kan blijven gebruiken, ik heb volgens mij nog nooit een kapotte adapter gehad).
Of de telefoon nou 10 euro of 1000 euro kost, het is alsnog belachelijk dat je extra spul moet kopen om het überhaupt te kunnen gebruiken.
Dat zou kunnen inderdaad, maar alleen wanneer je een oude USB-A naar Lightning kabel hebt. Ik geef alleen maar aan dat ik mij zelf nu ineens besef dat "ik" dat ding ook niet zou kunnen opladen. Jouw methode werkt in ieder geval niet voor mij, ik mis nog steeds de kabel.

En dan kun je nu roepen, dan koop je toch zo'n kabel, ja dat kan inderdaad. Maar het blijft toch wel jammer dat je dat kabeltje apart moet kopen. Ze zouden het er ook gewoon bij kunnen leveren als je aangeeft dat je dit kabeltje niet hebt, de milieu belasting blijft in dat geval namelijk precies hetzelfde.
Nou fijn, dan kun je nu een bewuste en milieuvriendelijke keuze maken door een kabel zonder PVC te kopen die zometeen makkelijk te recyclen is, wanneer dat nodig mocht zijn.
Ik laad de boel al jaren op met draadloze laders en dat werkt op vele merken telefoons. Heb ooit in 1x een pak van 10 laders gekocht en die her en der in huis in de meubels ingebouwd. Snoeren en stekkers gebruik ik zelden voor m'n telefoon, eigenlijk alleen in hotels. Maar ook dan heb ik geen lader nodig, alleen een snoertje.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 12 april 2021 14:23]

Dat is fijn dat dat voor jou zo goed werkt, maar zowel ik als de mensen die ík ken hebben nog nooit een telefoon gekocht die draadloos kan opladen, op mijn oude HP Pre 3 na dan (maar die gebruikte dan weer geen standaard omdat draadloos opladen toen nog geen gemeengoed was). Dat "vele merken telefoons" is dus overdreven, want er zijn er nog zat zonder draadloos opladen. Sterker nog: zelfs high-endtelefoons kunnen het niet allemaal - zie bijv. de Lenovo Legion 2. Is echt wel dik high-end, maar draadloos opladen kan niet.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2021 17:31]

Even een check in de Pricewatch: 2226 smartphones en daarvan kunnen er 486 stuks draadloos laden. Dat is toch 22%. En wanneer je dan naar de merken kijkt, zijn het voornamelijk Apple en Samsung toestellen. Dus de 2 fabrikanten met een significant marktaandeel. En ze zijn niet de enige, ook Huawei en andere Chinese merken doen mee.

Kortom, ik ben zo'n consument die niet nog meer laders nodig heeft die direct in de vuilnisbak gaan.
LOL, 22% is nog niet eens 1/4 van alle telefoons. Dat betekent dus dat het merendeel van de consumenten niet draadloos oplaad, zoals ik eerder ook al aangaf.
22% is imho vrij veel, want heb je wel eens gekeken naar die resterende 78% van de uitvoeringen? Het overgrote deel daarvan wordt niet of nauwelijks verkocht. Zo staat Lenovo in deze lijst met 2 telefoons, eentje met Android 6 en de andere met Android 7. Aangeboden sinds september 2016... Dat deze nog überhaupt in de lijst staat!

Wanneer je gaat filteren op het aanbod sinds 1-1-2019 (ook al weer ruim 2 jaar geleden), dan zijn er slechts 1194 uitvoeringen, waarvan 347 stuks draadloos laden. En daarmee zit je op 29%, bijna 1 op de 3 uitvoeringen. En de prijzen beginnen bij 151 euro, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Maar ja, wanneer het glas altijd half leeg is... :X
Die oude laders kun je niet gebruiken met een nieuwe iPhone tenzij je ook een oude kabel hebt. Ik heb ook enkele oude laders in de kast zitten maar geen één van mijn standaard meegeleverde kabels heeft het tot nu langer dan een à twee jaar overleeft.
En in Frankrijk/België om de oordopjes mee te blijven leveren.
https://www.rtlnieuws.nl/...-bij-iphone-12-te-leveren

Daar zijn fabrikanten wettelijk verplicht ze mee te leveren vanwege de verkeersveiligheid.
Frankrijk, en was niet verkeersveiligheid maar ivm straling als ik me niet vergis. Zodat je niet verplicht bent het ding tegen je oor te houden.

Staat ook zo in je gelinkt artikel:
De wet moet voorkomen dat kinderen jonger dan 14 een apparaat tegen hun hoofd aandrukken dat radiogolven uitzendt. Hoewel er geen sluitend bewijs is dat radiogolven schadelijk zijn, is de wet preventief aangenomen.
Ik wil gerust volgen en beamen dat ze de e-waste berg zo willen (en zullen) verkleinen, maar in realiteit wint vooral apple dankzij minder opslag-, transport- en productiekosten voor quasi dezelfde verkoopprijs.

Maar om zowel de batterij als laadsnelheden optimaal te benutten verkies ik toch de juiste lader voor mijn nieuwe smartphone. Daarom vind ik dat Xiaomi het met name erg goed doet bij de Mi 11: Zij leveren namelijk optioneel een lader.

Mijn oude lader gaat meestal mee in de verkoop als ik mijn oude smartphone op de tweedehandsmarkt zet of doorgeef aan een familielid. Ja, ik heb meer dan één lader thuis, maar ik heb ook meer dan één WC thuis :-) Soms is ie nu eenmaal bezet of kapot en dan wil je niet zonder zitten.
het e-waste verhaal is simpelweg onzin. Apple neemt behoorlijk extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken. ze weigeren apparaten te repareren en maken het ook onmogelijk voor de consument om dit zelf te doen. hiermee veroorzaken ze extreem veel e-waste.

het weglaten van de oplader is niets anders dan kostenbesparing met een mooi PR-verhaal er aan geplakt. daarom ben ik van mening dat het e-waste argument compleet buiten beschouwing gelaten moeten worden.
Apple neemt behoorlijk extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken.
Zoals? Mijn vader gebruikt een inmiddels bijna 7 jaar oude iPhone 6, mijn moeder heeft een even oude iPad mini 3. Ik heb tot vorig jaar een Apple TV 3e generatie (2012) in gebruik gehad (nu een 4K versie ervan door aankoop nieuwe tv) en m'n iPod Touch van de 6e generatie doet nog altijd dienst als media control voor de home cinema en homekit en kreeg eerder dit jaar nog een softwareupdate.

Verder zijn er in de naaste familie een Macbook Pro (2013 Retina model), een Macbook Pro 16" van 2020, een iPhone X uit 2017 en een iPhone 11 Pro en Pro Max uit 2019.

Geen van die apparaten heeft last van die zogenaamde "extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken".
zoals ik in de zin direct erna zeg; ze weigeren apparaten te repareren en maken het ook onmogelijk voor de consument om dit zelf te doen. reparatie is de makkelijkste manier om e-waste tegen te gaan. echter zit Apple dit aan alle kanten in de weg.
  • Apple lobbyt tegen het recht om te repareren.
  • Apple misleid de consument door te liegen over nodige reparaties.
  • Apple vraagt extreem hoge reparatiekosten.
  • Apple weigert vaak om apparaten te repareren.
  • Apple weigert documentatie vrij te geven van hun apparaten.
  • Apple doet zijn best om de aankoop van legitieme onderdelen tegen te gaan.
  • Apple klaagt third-party reparateurs aan.
Daarbij ook nog hoe ze bezig zijn om onderdelen vast te zetten aan 1 apparaat, dus als je een kapotte telefoon hebt waarvan bepaalde onderdelen nog gewoon werken kun je deze dus niet eens recyclen en gebruiken in een anders identieke telefoon.
Dat zijn inderdaad kwalijke praktijken waar gelukkig langzaam verandering in komt, er komen in ieder geval originele schermen en accu’s beschikbaar voor reparateurs.
Geen enkele van je genoemde punten dekt echter de lading “ Apple neemt behoorlijk extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken.”, had er dan neergezet “Apple neemt behoorlijk extreme maatregelen om te zorgen dat de consument hun apparaat niet of voor een hoge prijs kan laten repareren”.
Ik gebruik in de auto namelijk nog een iPhone 4 als MP3 speler, en op de accu na werkt dat ding daarvoor nog perfect... is inmiddels zo’n 10 jaar oud denk ik... ook gebruikt mijn neefje nog een iPad2 voor youtube en een simpel spelletje, ook dat werkt na 7 jaar nog helemaal perfect...
Apple wil dat gebruikers gegarandeerd de correcte 'Apple designed' ervaring krijgen. Natuurlijk vinden kleine reparateurs het niet leuk dat ze geen goedkope reparaties met no-name onderdelen kunnen doen, maar je weet tenminste dat een tweedehands Apple apparaat niet vol zit met explosieve batterijen en vage schermen en de vingerafdruk scanner ook daadwerkelijk alleen op jouw vingers unlocked.

Nu de andere kant: Apple levert toestellen met premium specs en goede onderdelen Dat spul kan een tijd mee en valt gewoon echt niet zomaar uit elkaar. Als er dan toch iets mee is krijg je keurig vervanging onder garantie en vaak zelfs daarna. Veel iPhones worden na de eerste gebruiker nog doorgegeven en 'afgedragen' door anderen. En dat kan ook want het OS krijg 5-7 jaar updates. Dat zie ik met een low-end Android gewoon niet gebeuren.

Als je nou zo tegen verspilling bent is het eigenlijk veel effectiever te lobbyen voor een minimale support duur dan te focussen op een fractie van de telefoonreparaties. En als je toch bezig bent: misschien is het ook wel eens tijd voor een 'public awareness' campagne tegen mensen die regelmatig hun dure toestellen op het beton laten stuiteren. Die zijn pas klimaatonvriendelijk bezig.
Veel iPhones worden na de eerste gebruiker nog doorgegeven en 'afgedragen' door anderen.
Nog een argument dat het hele "Iedereen heeft al een lader" verhaal om zeep want ook die laders worden doorgegeven dus je zult als je een nieuwe iPhone koopt alsnog een lader bij moeten kopen tenzij je met de hele familie dezelfde paar adapters wil gaan delen.
En waarom niet? Het is niet zo dat je telefoon er de hele dag aan hoeft te hangen...
Wel als je zo'n oude 5W lader wilt gebruiken zoals jullie allemaal claimen dat je maar moet gaan doen. Dan ben je per telefoon 2 tot 3 uur kwijt en dat gaat echt niet op in een gezin van 4 personen die s' ochtends allemaal een volle telefoon moeten hebben.
Ik snap niet dat dit een +3 krijgt en kan je ook niet downmodden want het heeft absoluut niks te maken met dat Apple wel of niet een lader meelevert.

Maar:

Apple die het moeilijk maakt om spul te repareren is niet hetzelfde als "extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken.". Je kan gewoon bij Apple zelf langs gedurende geruime tijd voor reparatie.

Is dat duur? Ja absoluut. is het het waard voor een toestel van een aantal jaren oud? Waarschijnlijk niet. Maar je kan het toestel zeker en vast nog gebruiken na herstel, en anders krijg je een refurbished model. En de kapotte onderdelen worden gerecycleerd om weer nieuwe onderdelen mee te maken.

Edit:
"Apple weigert te repareren" heb ik nog nooit meegemaakt. Heb geruime tijd een 150 mac mini's en een 80-tal macbooks beheerd en daar zijn er wel eens van stuk gegaan, die waren over het algemeen binnen no-time hersteld, zowel bij de Apple Store als via APRs (Amac). Wel is het zo dat herstel relatief duur is. Uiteraard waren dat apparaten waar goed mee werd omgegaan, dus geen glas water overheen of mee gegooid.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 12 april 2021 20:05]

Het right to repair debacle, of het verdien model van Louis Rossman gemist?

Iedereen kan recht proberen te praten wat krom is, maar het hele E-waste verhaal strookt gewoon niet met hoe Apple kleine defecten wel op kán lossen, maar niet op wílt lossen.

Winstmaximalisatie pur sang.
Maar dat heeft toch helemaal niks te maken met "extreme maatregelen om te zorgen dat de consument na een bepaalde tijd hun apparaat niet meer kan gebruiken"?

Ok, je mag 'm zelf niet repareren met aftermarket spul. Maar Apple repareert oudere apparaten tot lang nadat deze afgeschreven zijn, als dat al nodig zou blijken. En als er echt een fout in zit dan zetten ze vaak herstelprogramma's op die meestal 5 jaar lopen (en soms nog langer). Zo hadden we een aantal 2015 Macbook Pros die een schermprobleem hadden, gewoon begin 2020 ingeleverd ter herstel, en dezelfde avond waren die alweer gratis gerepareerd.

Eerder "extreme maatregelen om niet geautoriseerde reparaties tegen te gaan" dan.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 12 april 2021 20:08]

Op het doosje staat naar mijn weten gewoon braaf geschreven dat de adapter apart verkocht word, en ook Apple heeft daar de laatste paar maanden geen geheim van gemaakt. Dat meneer het gewend is er een adapter bij te krijgen, en vind dat deze niet compleet geleverd is, betekent nog niet dat dit ook zo is. Of de 'firma' waar meneer ze gekocht heeft dit ook netjes en duidelijk heeft weergeven is een andere vraag, maar dat komt niet aan bod in de video, ik gok zelf van wel.

Sowieso, het argument dat het een apparaat van (2x) €1270 en dat er daarom maar een adapter bij 'moet' zitten is kul. Wanneer jij voor (2x) €1270 aan telefoon haalt, mag ik toch aannemen dat 3 tientjes voor een officiele (of letterlijk een paar euro voor een generieke) lader geen probleem is. :z

Ontzettend veel mensen hebben letterlijk een lade ( :+ ) vol met laders. Mijn eigen ervaring met iPhone gebruikers is vaak dat wanneer ze het topmodel halen - ze er ook direct een snellader bij halen welke ook niet standaard meegeleverd werd. (en het meegeleverde ding dus de lade in geslingerd werd) Maar dat zal bij lang niet elke gebruiker het geval zijn.

Ik vind het milieu argument van Apple overigens net zo kul, aangezien alle losse producten nu veel te grote verpakkingen met extra plastic en extra boekjes hebben. :')
Als ik bij bv mediamarkt kijk word er met geen woord gerept over een oplader, de doos zie je ook niet. BIJ Coolblue staat er een losse lader bij van merk x. Sta je straks je nieuwe iPhone @1000 euro op te roken.
Als ik bij bv mediamarkt kijk word er met geen woord gerept over een oplader, de doos zie je ook niet.
Correct, er word inderdaad geen woord over een oplader gerept; er staat gewoon duidelijk wat je er wel bij komt:
Dit krijg je erbij:
USB-C-naar-Lightning-kabel, documentatie
Even snel kijkend bij andere telefoons staat er bij het kopje 'Dit krijg je er bij' wel een adapter vermeld indien deze er bij zit, dus onduidelijk is het ook niet.

Daar komt bij dat je bij kopen op afstand als consument een onderzoeksplicht hebt, dus zelfs bij de aanname dat er een adapter word meegeleverd zou je erg snel moeten doorhebben dat dit niet zo is. Letterlijk de iPhone 12 pagina van Apple zelf heeft het er groots over.

De fysieke MM kan ik niet over spreken, daar ben ik ondertussen al meer dan een jaar niet geweest.
BIJ Coolblue staat er een losse lader bij van merk x. Sta je straks je nieuwe iPhone @1000 euro op te roken.
En dat is relevant omdat? Het argument dat je met een goedkope adapter je telefoon zou kunnen laten oproken is niet meer dan een stroman, dat risico loop je ook bij officiele adapters van Apple zelf. Op dat moment kan je prima de verkoper dan wel fabrikant van de adapter aansprakelijk stellen.

offtopic:
Is dat risico kleiner bij een hoogwaardige adapter van een gerenomeerd merk? Ja absoluut, maar deze is nooit 0, en Apple staat er zelf nou niet echt bekend om de beste adapters te leveren. :+

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 12 april 2021 15:04]

Correct, er word inderdaad geen woord over een oplader gerept; er staat gewoon duidelijk wat je er wel bij komt:
Dat staat helemaal niet duidelijk op de iPhone verpakking; het staat er in kleine letters achterop die bijna niemand aandachtig gaat lezen.
Letterlijk de iPhone 12 pagina van Apple zelf heeft het er groots over.
Ook niet waar. Op de pagina waar je een iPhone moet kopen staat pas onder de bestel knop dat er geen "lichtnetadapter" bij zit.
Dat staat helemaal niet duidelijk op de iPhone verpakking; het staat er in kleine letters achterop die bijna niemand aandachtig gaat lezen.
Er staan letterlijk niet meer dan een handje vol regels op de achterkant, dat men te lui is om zelfs dat te lezen kan je Apple niet verantwoordelijk voor houden. Het gaat hier niet om een overeenkomst van 10.000 pagina's, maar een paar regels tekst op een verder lege achterkant, niet te missen. 8)7
Ook niet waar. Op de pagina waar je een iPhone moet kopen staat pas onder de bestel knop dat er geen "lichtnetadapter" bij zit.
Waar spreek ik over de bestelpagina van Apple? Ik had het over hun productpagina:
https://www.apple.com/nl/iphone-12-pro/

klik voor afbeelding

Zoals ik eerder al aangaf heb je als consument een onderzoeksplicht, aangezien het geen geheim is (het staat letterlijk op de productpagina van Apple zelf) heeft meneer daar schijnbaar niet aan voldaan, en dat is jammer maar helaas.

Overigens staat ook op de bestelpagina van Apple gewoon een gigantische afbeelding met wat er in het doosje zit.

Nogmaals; Ik ben het niet met Apple's milieu kreet eens, integendeel zelfs, maar het argument van meneer dat er een adapter bij moet zitten en/of dat afwezigheid ervan onduidelijk zou zijn raakt kant noch wal.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 13 april 2021 14:35]

Ik had het over hun productpagina:
Een muur van tekst bijna helemaal onderaan een pagina van marketing praat is geen fatsoenlijke informering.
En lees die tekst nog maar eens goed door, want er staat alleen dat de iPhones niet langer met een USB-A naar Lightning kabel worden geleverd.
Aangezien er wereldwijd inmiddels miljarden van zulke kabels zijn, blijven nieuwe kabels vaak ongebruikt. Daarom leveren we ze niet langer mee
'Ze' slaat hier op kabels, en niet op lichtnetadapters.

De term onderzoeksplicht wordt nu wel heel algemeen gebruikt. In die link die jij hebt gestuurd staat dat de gebruiker moet vragen of het product geschikt is voor hun gebruik. Dat gebruik is onder andere internetten, gamen, bellen, etc. Ik beschouw "kan het worden opgeladen" niet als iets waar mensen specifiek naar moeten vragen.
Dat zou hetzelfde zijn als dat je bij een dealer specifiek moet gaan vragen of een bepaalde auto kan worden bijgetankt; dat is iets dat zo vanzelfsprekend is dat niemand ernaar vraagt of hoeft te vragen.
Overigens staat ook op de bestelpagina van Apple gewoon een gigantische afbeelding met wat er in het doosje zit.
Je kan wel screenshots gaan sturen, maar die afbeelding staat wederom onderaan de pagina, zelfs nog onder de bestelknop. Als mensen een telefoon bestellen is de kans aanwezig dat ze die afbeelding niet eens te zien krijgen.
Als ik nu een iPhone ga samenstellen gaat de pagina bij elke selectie naar de volgende en op een gegeven moment schiet die heel snel voorbij de inhoud, maar zodra ik weer iets aanklik wordt het gelijk weer weggeschoven en komt de bestel knop mooi in het scherm te staan.
En erger nog, als je de website op je mobiel bezoekt komt die mooie grote foto nooit in het scherm te staan én moet je ook nog eens swipen om de volledige inhoud te zien.
Deze koper heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd vermoed ik. Het is zo veel en uitgebreid in het nieuws geweest dat Apple geen adapters meer gaat meeleveren. Inmiddels heeft iedereen ook wel een hele berg opladers liggen. Wat ik wel kwalijk vind is dat Apple de adapter en oortjes eruit haalt en vervolgens de prijs hetzelfde laat terwijl dat toch al gauw 60-70e kost als je die accessoires erbij wilt kopen.
Dan neem ik aan dat je dus adapters met USB-C erop in de kast hebt liggen? Dat is namelijk het aansluit type van de kabel die ze wel meeleveren. Zo niet dan heb je niets aan al die adapters in de kast en kun je ze weg gooien.

Ik heb al een hoop adapters in de kast, allemaal met andere ampères en wattages en geen een die USB-C is. Het is iedere keer een speurtocht om een adapter te vinden die voldoet aan het snel laad systeem van de telefoon, want ook daarvan zijn weer meerdere versies.
Zodra je een USB-C lader hebt die minstens 30 watt levert en USB-C PD ondersteunt zit je goed voor de meeste apparaten (iPad, iPhone, en zelfs de Macbook Air en 13" Macbook Pro). Dat andere fabrikanten afwijken van standaarden of hun eigen standaard willen pushen is natuurlijk spijtige zaak.

Zoals ik ergens anders hier al schreef heb ik zo 3 laders liggen (81w, 2x 60w) en die kan ik allemaal gebruiken voor m'n Macbook, iPad en iPhones. Verder heb ik USB-A naar USB-C verloopstukjes voor een paar apparaten en heeft 1 van de 60w laders ook 4 USB-A poorten (naast een USB-C PD poort).

Dus die situatie die jij schetst kan best, maar naarmate de tijd vordert zullen meer en meer mensen degelijke USB-C PD laders in huis hebben die voor alles kunnen dienen.
Dat andere fabrikanten afwijken van standaarden of hun eigen standaard willen pushen is natuurlijk spijtige zaak.
Ik sta wat verder weg van het Apple eco systeem, en die zin klinkt wat ironisch.
Ik had in een ver verleden een Ipad, maar die vertikte het om te laden van andere adapters dan de Apple USB adapter.
Ik denk dat het hier vooral slaat op de warpcharge en dergelijke van OnePlus. Die gebruiken de USB-C poort maar andere technieken om sneller te laden. De lader kan dit alleen maar met de OnePlus gsm, voor een Samsung is ie beperkt in zijn vermogen.
Als je die nieuwssites een beetje volgt heb je vast ook meegekregen dat de prijsverhoging door de adapters los te verkopen mede ingegeven is door de toegenomen kostprijs van de toestellen omdat er nu 5g modems in zitten.
Door de adapters los te verkopen is de prijsverhoging een beetje weggemoffeld.
Deze koper heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd vermoed ik. Het is zo veel en uitgebreid in het nieuws geweest dat Apple geen adapters meer gaat meeleveren.
Dat kan, maar deze opname was van februari en zijn aankoop van een paar maanden daarvoor. Kan dus best zijn dat hij het even gemist heeft omdat 'ie de aankoop deed in de periode dat de overgang net begonnen was.
Inmiddels heeft iedereen ook wel een hele berg opladers liggen.
Ik niet, en ik ken ook niemand die dat wel heeft. Laat staan usb-c-naar-usb-c die Apple verwacht gezien de meegeleverde kabel geen usb-a heeft.

Maar ja, veel mensen hier blijven dit roepen, maar onderbouw het nu eens met cijfers.
Naast wat ik persoonlijk van het feit vind dat er geen adapter bij zit, de vermelding dat er geen adapter bij zit wordt gewoon expliciet gedaan tijdens het bestelproces (via de website van Apple iig). Wat Reinier Groos zegt, dat dit er bij zou moeten staan, is dus gewoon het geval.

[Reactie gewijzigd door JnB007 op 12 april 2021 14:18]

Viel mij ook op. Ik denk dat de consument in het programma, en de "rechter", dus wellicht beter hun beklag kunnen richten aan de webshop/winkel die dat *niet* heeft vermeld aan de klagende consument. Apple heeft het namelijk op haar eigen webshop prima voor elkaar om dit bijzonder duidelijk te maken.
Ik vind dit zeker niet 'bijzonder duidelijk'.

De bestelpagina is zo opgebouwd:

- Features / informatie / opties die je kan kiezen
- Knop om de iPhone te bestellen
- Uitleg waarin staat dat er geen oplader bij zit

Dit hebben ze niet per ongeluk in die volgorde gezet

Niet iedereen scrolt eerst voorbij de bestelknop om vervolgens die tekst te lezen. Geen enkele reden om die tekst zo laag op de pagina neer te zetten.
Kunnen we nog wat harder muggenziften? Het gebeurt voor aankoop dus of ze het nu vooraan of achteraan zetten maakt geen zier uit. Is de koper er het niet mee eens dan wordt het aankoopproces afgebroken. Of dacht je dat mensen zo iets hebben van "nou ik heb al 2 keer geklikt dus zal ik maar kopen want aangeklikt is aangekocht"?
Tuurlijk maakt 't uit waar je een tekst zet. Hoe komt 't in je op dat dat 'geen zier' uitmaakt?
  • Grotere tekst wordt eerder gelezen dan kleinere teksten (ooit gehoord van 'kleine lettertjes' in contracten etc.?)
  • Tekst hoger op de pagina wordt eerder gelezen dan tekst lager op de pagina.
  • Als je belangrijke tekst onder je call-to-action knop plaatst, dan leest simpelweg niet iedereen dat
Het gebeurt voor aankoop...
Ik kan een iPhone bestellen, zonder dat deze tekst ooit op mijn scherm zichtbaar is geweest.

Denk je echt dat Apple verwacht dat je eerst de tekst bovenaan de pagina leest, dan voorbij de grote blauwe 'in winkelmandje' knop scrolt, dan de tekst eronder helemaal gaat lezen, en dan weer opnieuw naar boven scrolt? Nn dan op de knop 'In winkelmandje' klikt?

Er valt over te discusseren of dit duidelijk genoeg is weer gegeven. (tv-rechter zegt hier van niet). Maar ik zou het zeker niet 'bijzonder duidelijk' noemen.

Kunnen we van mening over verschillen, maar om 't dan meteen 'muggenziften' te noemen slaat ook nergens op
Je hebt ook gewoon recht om je aankoop te ontbinden en de iPhone terug te sturen als je erachter komt dat er geen lader bij zit. Moet je niet eens een reden voor opgeven, is gewoon je goed recht in de EU.

Als dat nou echt zo'n gigantisch probleem is, doe je dat toch gewoon.
Dat heeft weer niets met mijn reactie te maken.

Ik vind alleen dat een tekst, die niet op mijn scherm komt tijdens het bestelproces, niet 'bijzonder duidelijk' is.

Als je een laptop bestelt waar de letter 'e' ontbreekt omdat dat ergens in de algemen voorwaarden verstopt staat dat je die los moet bijbestellen. Dan heb je inderdaad het recht om de koop te ontbinden. Oók kan je stellen dat dat een beetje misleidend is.

Beide stellingen kunnen waar zijn, zonder het denigrerend 'nou echt zo'n gigantisch probleem' te noemen ;)
De gemiddelde consument die eens in de zoveel tijd een telefoon koopt heeft geen enkel idee dat je er geen adapter bij krijgt want zij controleren niet al het tech-nieuws dat uit komt.

En nee, dat het misschien 1 keer in een 6-uur journaal is gekomen betekent niet dat gelijk elke persoon weet dat je er niks bij krijgt.

Dit zijn roofzuchtige consumententactieken om onwetende mensen geld af te troggelen.
Jij moet maar eens wat minder in de propaganda van het grootste kapitalistische en winstjagende bedrijf ter wereld gaan geloven.
Ohhh je toontje in je reacties vertroebelen wel heel erg je vermogen om zonder emotioneel en iets meer inhoudelijk te discussiëren en ook open te staan voor de mening van anderen.
Quote één zin van mij waarin ik een argument aanhaal dat direct van een concurrent komt.
Expliciet en duidelijk zijn twee verschillende.

Já, het staat op de website dat er geen adapter bij zit.
Néé, het is niet een bijster duidelijke bijsluiter en kan heel makkelijk over het hoofd worden gezien door een leek.

Daarnaast, als je het in de winkel koopt moet je of aan de medewerkers vragen wat in de doos zit of hopen dat de verkoper dit aan jouw mededeelt of de kleine lettertjes gaan lezen achterop de verpakking.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True