Mozilla VPN is beschikbaar voor macOS en Ubuntu

Mozilla heeft zijn vpn-dienst ook uitgebracht voor macOS en Linux. De dienst is nog steeds niet in Nederland te gebruiken, maar dat moet volgens Mozilla snel gebeuren. Mozilla VPN werkt overigens niet op alle Linux-distributies.

Mozilla heeft de twee nieuwe besturingssystemen toegevoegd aan de productpagina. Mozilla VPN is voortaan niet alleen beschikbaar op Windows 10, Android en iOS, maar dus ook op macOS en Linux. Het vpn werkt alleen op macOS 10.15 en hoger en voor Linux alleen op Ubuntu. Het is niet bekend of andere distro's in de toekomst ook worden ondersteund.

Mozilla haalde Mozilla VPN vorig jaar zomer uit de bèta, al is de dienst op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar. Het vpn kan alleen worden gebruikt in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Singapore en Maleisië. Mozilla VPN kost vijf dollar per maand, werkt met 280 servers in dertig landen en maakt gebruikt van WireGuard-encryptie.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

14-01-2021 • 09:37

114

Submitter: TheVivaldi

Reacties (114)

114
114
43
14
0
66
Wijzig sortering
Vijf dollar per maand is wel fors en valt in de range van partijen als Proton en Mullvad. Is dit nou echt beter voor je privacy dan als een NordVPN? Laatstgenoemde heeft namelijk fors lagere prijzen (en al helemaal icm cashbacks) en is qua snelheid en gebruiksgemak dik in orde.

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 22 juli 2024 16:50]

Een VPN is sowieso nooit "beter" voor je privacy, het is niet meer dan een proxy waar je zelf geen zicht in hebt, ie; blind vertrouwen.

Een mooie post hierover.
But my provider doesn't log!
There is no way for you to verify that, and of course this is what a malicious VPN provider would claim as well. In short: the only safe assumption is that every VPN provider logs.
Klopt niet.
But I want more security!
VPNs don't provide security. They are just a glorified proxy.
Gaan we doen alsof encryptie niet bestaat?
But I want more privacy!
VPNs don't provide privacy, with a few exceptions (detailed below). They are just a proxy. If somebody wants to tap your connection, they can still do so - they just have to do so at a different point (ie. when your traffic leaves the VPN server).
Uhm, en hoe linken ze dit aan je IP-adres, wat met HTTPS?
So when should I use a VPN?
There are roughly two usecases where you might want to use a VPN:
  • You are on a known-hostile network (eg. a public airport WiFi access point, or an ISP that is known to use MITM), and you want to work around that.
  • You want to hide your IP from a very specific set of non-government-sanctioned adversaries - for example, circumventing a ban in a chatroom or preventing anti-piracy scareletters.
Hypocriete titel.
So, then... what?
If you absolutely need a VPN, and you understand what its limitations are, purchase a VPS and set up your own
Een VPS doet niet mee aan logging? Hoe kan je dan anoniem aan een VPS geraken?

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 22 juli 2024 16:50]

Klopt niet.
Klopt deels. Je hebt 1 geval gevonden waarbij geen logs zijn buitgemaakt. Mogelijk omdat er effectief geen logs zijn, mogelijk omdat ze verwijderd zijn, mogelijk omdat alles geencrypteerd is en men er niet aan geraakt. Probleem is dat je niet weet of wat gisteren van toepassing was dat vandaag ook nog is, je weet niet of een werknemer niet per ongeluk (of opzettelijk) een configuratiefout maakt waardoor er wel logs ontstaan. Je kunt op geen enkel moment zelf verifieren of deze claim correct is of niet. En dat laatste maakt dus dat je er nooit vanuit mag gaan dat er geen logs zijn.
Gaan we doen alsof encryptie niet bestaat?
Ik denk dat de vraag eerder is: tegen wie wil je je beschermen? Waar wil je encryptie op toepassen? Dat is de vraag die je als eerste moet stellen: waar wil je meer beveiliging tegen?
Uhm, en hoe linken ze dit aan je IP-adres, wat met HTTPS?
Vooreerst, de tekortkomingen van https zouden net een reden kunnen zijn dat je een VPN tunnel wenst te gebruiken. En als je bezorgt bent om privacy moet je opnieuw de vraag stellen: voor wie en wat ben je bezorgd?
Hypocriete titel.
Neen, vind ik niet. Ik heb vorig jaar heel veel over een VPN gewerkt, net omdat ik in een land zat dat net iets minder gaf om bescherming van het individu. Maar dat was dan wel en VPN verbinding naar een eigen netwerk, niet naar een commerciële provider.
Een VPS doet niet mee aan logging? Hoe kan je dan anoniem aan een VPS geraken?
Met een VPS heb jij de volledige controle. Wil je geen logging? Dan zet je die uit. Maar wat je niet hebt, en wat ook het doel niet is van een VPN, is dat je anoniem zou zijn. Die VPS is namelijk nog altijd van jouw en de provider van die VPS weet wie deze VPS afneemt.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 22 juli 2024 16:50]

Klopt niet
Tenzij ze je toegang geven om op hun infrastructuur rond te sneupen en te kijken of ze wel of geen logs bij houden, moet je je provider toch echt op hun blauwe ogen geloven dat ze inderdaad geen logs bijhouden. Dat is uiteindelijk een vertrouwenskwestie. Je gaat dan kijken naar het soort artikels wat jij deelt over bijvoorbeeld ExpressVPN, of je kijkt bijvoorbeeld of de provider een soort van canary functionaliteit aanbied. Je hebt nu 1 punt in de tijd gevonden waarop ExpressVPN blijkbaar geen logs bijhield. Dat is een goed teken. Betekent dat, dat ze in 2020 nogsteeds zo werken? Is er organisatorisch wat veranderd? Hebben ze andere financiering gekregen, ander leiderschap?

Uiteindelijk gebruik je infrastructuur van iemand anders, en geven ze geen enkele manier om hun claim te verifieren dat ze geen logs bijhouden. Dus is het uiteindelijk een kwestie van vertrouwen dat je met een ethisch bedrijf samen werkt.
So when should I use a VPN?
There are roughly two usecases where you might want to use a VPN:
...
You want to hide your IP from a very specific set of non-government-sanctioned adversaries - for example, circumventing a ban in a chatroom or preventing anti-piracy scareletters.
Het lijkt me dat je zo ook juist per ongeluk een perma-ban op je favorite forum kan oplopen, omdat het VPN IP adres op een blacklist staat doordat het eerder door spammers of trolls is gebruikt?
Geweldig. dank je wel. Had deze nog nooit gezien.
Een VPN helpt inderdaad niet tegen unieke cookies en browser fingerprintig, dus user tracking hou je met een VPN niet tegen. Stel bijvoorbeeld dat je anoniem www.ns.nl wil bezoeken, dan heeft een VPN geen zin, want de NS gebruikt fingerprinting, dus die herkennen je toch wel.

Het heeft wel zin als je het combineert met andere dingen. Brave gebruiken ipv Chrome bijvoorbeeld, zodat fingerprinting wordt tegengegaan. Als dan ook je IP adres continue verandert, dan wordt het wel lastiger om je identiteit te herkoppelen. Maar ook weer niet onmogelijk, want er worden continu nieuwe fingerprint bronnen gevonden.

Wat mij betreft ligt hier een kans voor Internet Service Providers. In plaats van een VPN zou ik graag zien dat ik mijn ISP 50 cent extra per maand betaal, en dat mijn router dan elke nacht een ander IP adres krijgt. Wat grappig is, want vroeger moest je bijbetalen om een vast IP adres te krijgen.

Andere relevante redenen om een VPN te nemen:
- Je vertrouwt je ISP niet. Dat is vooral in de VS een issue, waar ISP's gebruikersdata doorverkopen.
- Je maakt verbinding met websites die anno 2021 nog steeds geen https ondersteunen.
- Je download graag torrents.

[Reactie gewijzigd door unfold op 22 juli 2024 16:50]

Zeer interessant. Nog een interessantere link die ik vond in de reacties onder het bericht op Slashdot:
https://amiunique.org/ - een onderzoekzoek naar unieke browser-profiles met als doel het verbeteren van de browsers' verdediging hiertegen.

Als ik die test draai in een private browser venster op zowel Firefox als Chrome, blijk ik tòch nog een unieke fingerprint te hebben.
Zaken die mij 'verraden' (=uniek op meer dan 3 miljoen verzamelde fingerprints so far) op beide browsers zijn:
1. List of fonts (JS)
2. WebGL Renderer

Voor Chrome komt daar nog bij:
- Battery (echt bizar dat de battery status van mijn laptop accu gewoon door iedere website die ik bezoek te achterhalen is, terwijl een plugin die ik speciaal hiervoor gebruik onder Ubuntu Studio hier een zootje van maakt). Firefox ondersteunt dit (iig in private mode) niet.
Firefox geeft nog het volgende unieke lijstje prijs:
- Media devices (Chrome geeft hier een timeout in private mode)

Komt er dus op neer dat voor beide browsers er minstens 3 zaken zijn waar websites me uniek op kunnen profileren, nog los van het unieke profiel dat ik natuurlijk achterlaat met alle geteste items combineerd. Moet zeggen dat ik dit toch wel behoorlijk shocking vind... Daar gaat een VPN dus totaal niet voor werken.
Een VPN helpt inderdaad niet tegen unieke cookies en browser fingerprintig, dus user tracking hou je met een VPN niet tegen. Stel bijvoorbeeld anoniem www.ns.nl wil bezoeken, dan heeft een VPN geen zin, want de NS gebruikt fingerprinting, dus die herkennen je toch wel.

Het heeft wel zin als je het combineert met andere dingen. Brave gebruiken ipv Chrome bijvoorbeeld, zodat fingerprinting wordt tegengegaan. Als dan ook je IP adres continue verandert, dan wordt het wel lastiger om je identiteit te herkoppelen. Maar ook weer niet onmogelijk, want er worden continu nieuwe fingerprint bronnen gevonden.

Wat mij betreft ligt hier een kans voor Internet Service Providers. In plaats van een VPN zou ik graag zien dat ik mijn ISP 50 cent extra per maand betaal, en dat mijn router dan elke nacht een ander IP adres krijgt. Wat grappig is, want vroeger moest je bijbetalen om een vast IP adres te krijgen.
Dat gaat niet zo snel meer gebeuren, want dat kost teveel.
Ieder gebruikt IPadres in Nederland moet verantwoord worden naar het agentschap telecom.
Elke maand krijgt 'de overheid' netjes de lijstjes met wie is waar aangeleverd op IP gebied.

Als dat elke dag gereset zou worden, betekend dat een administratieve last die hoger zal zijn dan die 50ct
Whoa. Heb je daar een bron bij toevallig?
Heb je niet meer privacy omdat de afzender vanaf een VPN onbekend is? Juist doordat je met tientallen users vanaf dezelfde node komt is je verkeer enigzins anoniem. Het is niet perfect en het stukje vertrouwen is ook een punt.
Een VPN is sowieso nooit "beter" voor je privacy, het is niet meer dan een proxy waar je zelf geen zicht in hebt, ie; blind vertrouwen.
Het is maar net wat je verwachtingen zijn en wat het doel is van je VPN gebruikt.

Als je VPN gebruikt om aan andere servers een IP-adres te tonen waarvan de beheerders denken dat die in het 'juiste' land staat, waardoor je Netflix kunt kijken alsof je in dat land zit, is het prima voor je privacy.

En ja, bewijzen dat iets NIET bestaat is nou eenmaal onmogelijk. Bewijs maar dat de maan niet van kaas is. 'Ja maar ze zijn er geweest en hebben stenen meegenomen'. Maar ja, dat is op geen enkele manier door mij te controleren.
Dat hangt toch echt van je threat model af.
NordVPN is mijn inziens goedkoop omdat ze een keer gehacked zijn, maar dat "verzuimden' te melden, men probeert weer klanten te trekken.
"If it looks too good to be true, it probably is" geldt voor wat mij betreft voor NordVPN.
Mijden als de Spaanse pest.

[Reactie gewijzigd door Ome Ernst op 22 juli 2024 16:50]

Plus veel durfkapitaal waarschijnlijk. Zo overleven vele van deze diensten. De schrik die vele partijen inbrengen bij mensen om niet langer te surfen zonder VPN heeft durfkapitaal aangetrokken. 1 van de redenen waarom vele VPN providers ook zo agressief kunnen adverteren.
Al is het in andere landen zoals de USA de normaalste zaak om te loggen en je data te delen o.a. met adverteerders. Hier ligt dat gelukkig anders en zijn we veel strenger (nog niet genoeg, maar wel beter dan voorheen).

De claims in VPN reclames zijn dus in die landen wel meer waar, al twijfel ik aan de reputatie van veel VPN aanbieders, zelfs die claimen volledig anoniem te zijn.
Al die goedkope VPNs, reseller op reseller. Heb zelf even Ivancy gehad, kreeg een aanbieding voor dollar per maand. Tja, kreeg dus waarvoor je betaald, traag als stront. Nu Mullvad, trek gewoon mijn verbinding dicht, gewoon top.
Vijf dollar per maand is wel fors en valt in de range van partijen als Proton en Mullvad.
Spoiler alert: Mozilla VPN (betaald) is Mullvad.
The paid version of Private Network uses the Swedish Mullvad VPN service, which uses the WireGuard VPN standard,[5] while the free version uses the American Cloudflare service.[8][9]
Het enige dat Mozilla VPN toevoegt is dat het gebruiksvriendelijker is voor mensen zonder technische achtergrond ten opzichte van de meer 'handmatige' manier. Mullvad klanten kunnen al heel lang gebruik maken van hun WireGuard servers, ook onder macOS en Linux.

Mijn eigen ervaring met WireGuard voor roadwarrior en site-to-site verbindingen is goed. Qua prestaties blaast het OpenVPN uit het water, zeker op beperkte hardware. De enige voorwaarde is dat je met de beperkingen kan leven. Een aantal daarvan zijn het sleutelbeheer (geen PKI, kan een voordeel of nadeel zijn), minder mogelijkheden om vanaf de server zaken naar de client te pushen (routes, etc.), en geen TAP ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:50]

Doen ze bij die partij (ook) niet aan logging en andere zaken?
'Die partij'?

Zoek 'die partij' op, en beslis zelf. Ga niet enkel uit van wat een vreemde op het internet zegt.

Mullvad lijkt diens zaken op orde te hebben, als hun site geloofwaardig is. Verder is een VPN altijd gebaseerd op vertrouwen. Immers maak je gebruik van de verbinding en infrastructuur van een ander.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:50]

Dat is een mooi overzicht, danku!

Ander puntje; gebruiken jullie een VPN dan de hele dag? Of alleen op je smartphone, of alleen als je bepaalde websites/oid. bezoekt?
Voor mijn werk is het nog wel eens handig om een VPN te gebruiken.

Daarnaast gebruik ik een commerciële VPN voor BitTorrent en NZBs (zie NZBgeek lek :P).

Het is ook nog wel eens handig als ik een maffe website bezoek waar ik niet aan gelieerd wil worden. Ik zal geen namen noemen.

Tenslotte roam ik met VPN over 4G of publieke WLAN via mijn thuisnetwerk en Pi-Hole (hier kun je ook een goedkope VPS voor gebruiken). De enige advertenties die ik zie, is advertenties zoals deze :+
'Jullie'?

Zelf gebruik ik (self-hosted en commercieel) VPN's voor verschillende zaken: om regiorestricties heen werken, site-to-site verbindingen om eigen systemen met elkaar te laten communiceren, ...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:50]

Anoniem: 420148 @jaapzb14 januari 2021 10:52
"jaapzb"?

:+
Het is offtopic maar ik heb smakelijk gelachen om dit draadje.
:P
Jullie als in mede-tweakers; technisch onderlegde mensen :+
Jullie als in mede-tweakers; technisch onderlegde mensen :+
En zelfs dan dekt de term de lading niet.

Er is zeker 80% 'tweaker' vanwege de weggeef acties :+
Dat WireGuard snel is, klopt. Maar het verschil is heel erg klein als je het vergelijkt met OpenVPN 2.5 met de wintun driver. Ik heb zelf Mullvad en AirVPN (laatste met OpenVPN 2.5) en het verschil is vaak te verwaarlozen. Kijk je naar oudere versies van OpenVPN, dan geef ik je groot gelijk. Overigens heeft de laatste beta van Mullvad ook ondersteuning van OpenVPN 2.5 met wintun.

[Reactie gewijzigd door Ynnoz op 22 juli 2024 16:50]

WinTUN neemt prestatiebeperkingen weg in Windows, maar heeft voor andere platformen geen toegevoegde waarde. VPN onder Windows gebruik ik nauwelijks. VPN op Linux platformen en op platformen met beperkte rekencapaciteit veel meer. Daar is WireGuard veel sneller, ook ten opzichte van OpenVPN 2.5.0.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:50]

Is dit nou echt beter voor je privacy dan als een NordVPN?
Ik hoop toch echt dat je beseft dat zo een VPN provider niet echt help bij het beschermen van je privacy. Je verschuift het risico, je neemt het niet weg. Ik vertrouw in dat opzicht mijn eigen ISP die onderhevig is aan de wetten in eigen land meer dan een buitenlands bedrijf dat gevestigd is in Panama en waarvan niemand weet wie eigenlijk de eigenaar is.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 22 juli 2024 16:50]

Wat betreft privacy ben ik het helemaal met je eens. VPN gaat hier alleen aan als er wordt gespot of qBittorent draait. Toch vind ik het voor die redenen en mogelijke consequenties toch fijn dat mijn echte IP is afgeschermd.
Dan nog is het risico niet in te schatten. In Nederland hebben we gezien dat providers niet zomaar ieder verzoek om abonneegegevens achter een IP-adres inwilligen, maar je hebt geen idee hoe gemakkelijk een VPN-provider in een vreemd land jouw (betaal)gegevens afgeeft als een bepaalde partij erom vraagt. Je kunt natuurlijk ook die betalingen wel anoniem gaan doen met cryptovaluta, maar dat is voor de meesten ook weer een stap te ver.
In het verleden waren providers daar makkelijk in.... zoo makkelijk dat je verbinding werd geknepen als jij een torrent programma gebruikte... pas toen tv programma’s als radar en kassa erover schreven en uitzendingen maakten werd dat gestopt..
Het knijpen van je verbinding heeft toch helemaal niets te maken met het afgeven van persoonsgegevens? Los daarvan weet je ook niet wat de VPN-provider doet als jij een constante piekbelasting op je lijn veroorzaakt.
Maar de zoektoch wordt wel wat lastiger, en dan is het de keuze of het het waard gaat zijn.

Je betaald aan een usenet aanbieder, daar is niets illegaals aan.
Je betaald een VPN provider, wederom, geen illegale handeling.

Is er een ipadres gekoppeld aan een torrent, krijgt de 'eigenaar' van dat IP adres een verzoek tot openbaring.
( er van uitgaande dat er écht niet gelogd wordt ) heeft dat betreffende IPadres een NATverbinding met 100'en andere aansluitingen.
Dus zou de VPNboer een lijstje afgeven met de gebruikers van adres 8.8.8.8 tussen 21:00 - 24:00.
Dus krijgt ( voor het gemak ) Brein, een overzicht met 250 interne ipadressen ( vaak 10.x.x.x/8 )

Succes om dan al de juiste er uit te pikken, EN de bijbehorende echte klant-data te krijgen, want met een 10.1.1.2 IPadres hoef je bij Ziggo / KPN niet aan te komen
Technisch klopt dat, maar er zullen niet massaal honderden VPN-gebruikers naar specifieke servers connecten die door de veiligheidsdiensten of opsporingsdiensten gemonitord worden. Als die dan aan de VPN-provider vragen welke accounts incl. betaalgegevens hebben er op dat moment op met die server verbinding gemaakt dan ben je bij een exotische VPN-provider misschien slechter af dan wanneer je zonder VPN had gewerkt.
Er zijn nog maar weinig 'exotische' vpn aanbieders hoor
De markt is naar de vaantjes, sinds een paar jaar, iedereen bang voor FB en Google is geworden.

NordVPN, PIA en nog een paar van die megalomane bedrijven zitten op dezelfde datamijn als eerder genoemde FB en Google dat doet.
Het is slechts een kwestie van tijd dat er één in de fout gaat, en het "uitlekt" dat er 'per ongeluk' een instelling verkeerd stond, en er TOCH gelogd is.

Data is goud, en dat goud stroomt nu dagelijks door deze netwerken.

Er zijn een paar 'kleine' aanbieders die het voordeel van de twijfel hebben ( onder het maaiveld blijven ) zoals Mullvad, AIRvpn en Windscribe, waar ik persoonlijk wel vertrouwen in heb.

Maar PIA, overgenomen door een advertentieboer, en NORD - zelf een spam-meester in overal de naam aan plakken, kan je met droge ogen niet blijven vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 16:50]

Ja, OK, maar in deze subthread ging het even over een "VPN provider in Panama waarvan niemand weet wie de eigenaar is". Daar waren mijn reacties op gebaseerd.
Dat is het hele eieren eten, weet jij ( 100% ) zeker wie de eigenaar van NordVPN is, of van Surfshark cq PIA ?

in vrijwel alle gevallen zijn het holdings, van vage genummerde accounts, en ook nog eens in waggiewaggiestan ergens.

Van bijna geen enkele VPN aanbieder is dat bekend, en toch geven hele volksstammen hun oh zo geheime data en gedrag aan die bedrijven.
Dan heb ik liever dat 90% van mijn verkeer langs de DNS van Ziggo of Google/Cloudflare loopt, dan via een achterneefje van Putin of de kleinzoon van een afrikaanse legerleider, of erger - een US bedrijf wat ZEGT in Panama te zitten, maar er nog nooit in levende lijve geweest is
Dat is toch precies wat ik zeg???
Nord vpn is genoeg over geschreven. Ze zijn gehacked en hebben dat niet zelf gemeld pas nadat het door ander openbaar gemaakt is. Met veel reclame ook op tweakers proberen ze marktaandeel te kopen.

Gebruik zelf al jaren expressvpn, werkt goed en snel, niet de goedkoopste. Werkt ook met netflix in veel landen.

Maar vpn is uiteindelijk wel beter voor je privacy.
Maar vpn is uiteindelijk wel beter voor je privacy.
Oh ja? Waarom is vpn beter voor je privacy?
En tegen welke partij bescherm je je privacy, denk je?

[Reactie gewijzigd door Room42 op 22 juli 2024 16:50]

Als er geen logging is wordt jouw verkeer gemengd met honderden, duizenden andere gebruikers op diezelfde server. Bij verschillende VPN providers kan je ook betalen met moeilijker traceerbare betaalmiddelen (Crypto's, cash, ..)
Dat maakt het beter voor jouw privacy.

Er kunnen verschillende partijen zijn waar je je tegen wil beschermen.. Overheid, werkgever, echtgenote, ..

[Reactie gewijzigd door Carharttguy op 22 juli 2024 16:50]

Er kunnen verschillende partijen zijn waar je je tegen wil beschermen.. Overheid, werkgever, echtgenote, ..
Drie voorbeelden die bedenkelijker zijn naar jou toe, dan naar de onderwerpen.

Wat mijn werkgever niet 'mag' weten, doe ik niet in zijn tijd / op zijn apparatuur
Als ik iets voor mijn echtgenote moet verbergen, buiten dat bosje bloemen op haar verjaardag, is er iets mis in je relatie.

En de overheid .... nou, we zitten écht in een dictatuur hier in Nederland ..... Misschien moet je jezelf bedenken dat de vrijheid van meningsuiting iets anders is, dan lukraak anderen beledigen ?
Ik maak al jaren gebruik van VPN diensten en 5 euro is en was alles behalve fors. Ik vergelijk het een beetje met een pak soep die je in de supermarkt koopt en de kom soep die je geserveerd krijgt in een goed restaurant. Kwaliteit en kwantiteit boven prijs. Mullvad heeft bovendien nooit gestunt met zn prijzen of er uitgebreid reclame voor gemaakt. PIA en NordVPN wel en ik vraag me af hoe zij zo goedkoop kunnen zijn. Daar moet wat tegenover staan.
Daar staan zo te zien veel gebruikers tegenover. Zover ik weet hebben PIA en NordVPN zich ook altijd verzet tegen logs afstaan, al dacht ik dat PIA tegenwoordig in handen was van een mindere leuke partij?

Edit: sorry, had inderdaad bron van @jaapzb erbij moeten zetten.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 16:50]

al dacht ik dat PIA tegenwoordig in handen was van een mindere leuke partij?
Tikje aan de insinuerende en lasterende kant? Welke partij, wat is niet leuk, hoe heb ik daar last van?
PIA is overgenomen door Kape. Letterlijk eerste artikel op google: https://torrentfreak.com/...s-to-be-acquired-by-kape/

Staat ook in waarom dit mogelijk een probleem kan zijn.
Wat is de reden dat je een VPN gebruikt voor je dagelijkse dingen? Ik gebruik een VPN voor het werk maar verder zie ik geen noodzaak om al mijn verkeer via een derde partij te laten lopen.
inderdaad,

Dagelijks voor het zakelijke verkeer, en de connectie naar mijn eigen jump-host om in mijn netwerk te belanden.

Sporadisch om een uitstapje te maken naar een site om niet direct de vinger gewezen te krijgen ( direct, of over 10 jaar )
Sites en netwerken die op het randje balanceren waar je wel wat wilt meelezen ( de *Chans of aluhoedjes-sites als Niburu e.a )
Daar gaat mijn commerciele VPN voor aan, in een incognito browser of zelfs een losse tails-boot

Maar het blijft grappig om anderen te zien ermen over privacy en vrijheid, maar ondertussen wel hun privemails of zelfs social media via zo'n netwerk gaan bekijken
Zelf heb ik NordVPN gebruikt in november en december van afgelopen jaar om het te testen. Snelheden zijn oke maar stabiliteit van de verbinding is in mijn ervaring echt niet oke. Elke 25-45 min blijft de verbinding gewoon 'hangen' voor een seconde of 30-60. Extreem vervelend. Vooral als je iets aan het doen bent waar je snel moet reageren (bv online gamen).
Ik had hetzelfde. NordVPN werkte ook niet met de videodienst in de VS die ik wilde gebruiken. Niet Netflix maar.. kan er even niet op komen. Overgestapt op ExpressVPN naar aanleiding van ervaringen van anderen, o.a. hier op tweakers. Ik gebruik het nu niet meer zo vaak maar deel het abonnement met een vriend en dan is het natuurlijk ook betaalbaarder. Zeker als je het alleen af en toe gebruikt.
Wat is het verdienmodel, want ik kan me niet voorstellen dat 5,- voldoende is?
NordVPN bijvoorbeeld is 3 euro per maand als je zo een 3 jarige deal neemt. En zo heb je veel andere aanbieders die voor broodjes prijzen hun VPN service aanbieden, niet dat ze slecht zijn. 5 Euro is dus in een hoger segment.
3 jaar 3 euro klinkt leuk maar voor mij klinkt dat vaak als cashen vooraf. Als ze dan weer te veel gebruikers hebben op een server, snelheid omlaag gaat zit je met je 3 jarig contract. wil niet zeggen dat het gebeurt maar kan gebeuren.
zelfs voor een dollar per maand bij purevpn (5jaar contract). Alle VPNBoeren hebben ladingen servers, niet alle klanten zijn tegelijk online en naar 1 server verbonden. Hierdoor kan je dus prima met extreem hoge overboekingen werken.
Je kan zelf een server kiezen bij NordVPN. Ook zie je dan de load. De service is prima, had issues met Netflix kijken en dat is prima verholpen.
Bij Tiger kan dit niet bijv daar heb ik wel een lifetime gescoord vroeger voor 29$

Ik heb deze 2 in gebruik en werkt prima voor Netflix (NordVPN) en TigerVPN gebruik ik niet zo veel meer.
Het zit hem natuurlijk in de schaal, hoe meer gebruikers, hoe goedkoper dit per gebruiker wordt.
Ja en nee. Als je server vol kan duwen met meer gebruikers zal de snelheid uiteindelijk omlaag gaan. wil je een bepaald snelheid garanderen zul je een max aantal gebruikers per server moeten nemen. Die serverkosten zullen voor ieder vergelijkbaar zijn.
Je zag/ziet dat ook bij webshosting, sommige goedkope duwen veel accounts op 1 server waardoor snelheid ook omlaag gaat. Betaal je meer krijg je ook meer snelheid.
Je zal dus zelf een balans moeten vinden welke snelheid voor jou belangrijk is.
Het werkt zeker wel, wat denk je dat er gebeurt met de prijs als je in plaats van 1 server, 1 rack afneemt? Zelfde als met data, stroom etc.
Maar bij grote aantallen zal je piekbelasting toch minder variëren, maar dichter naar statistische gemiddelde (voor piekuren) schuiven? En hetzelfde voor de helpdesk.

Ook zal je overhead van het configureren van de servers, onderhoud, etc over meer servers kunnen spreiden. Als ze heel groot zijn zelfs over tijdzones kunnen spreiden, zodat ze nergens overuren hoeven te betalen en toch 24 uur per dag bereikbaar kunnen zijn.
Dat is meer dan de gemiddelde VPN-boer vraagt toch? (even rekening houdend met dat er altijd een aanbieding is)
Het is jammer dat Mozilla zich inlaat met de "VPN is secure, VPN biedt meer privacy" crowd*. Maar ik snap het wel, ze zijn natuurlijk op zoek naar diversificatie om minder afhankelijk te worden van Googles zoekmachine in hun browser.

* Zelfs de Consumentenbond weet dat een VPN niet heilig is, zie https://www.consumentenbo...r-internetten-met-een-vpn
Het is jammer dat Mozilla zich inlaat met de "VPN is secure, VPN biedt meer privacy" crowd*.
Nog buiten dat ze het geld nodig hebben; In de VS kennen ze niet (overal) (een vorm van) netneutraliteit. Het schijnt daar niet ongehoord te zijn dat je provider jouw gegevens (welke websites je bezoekt e.d.) deelt met adverteerders. Dan zou ik Mozilla meer vertrouwen met mijn gegevens dan een bedrijf als AT&T.
Ziggo doet dat ook, standaard staat vinkje aan dat zij jouw kijk gedrag mogen delen met derden als jij gebruik maakt van ziggogo.tv
En dan willen we allemaal gigabit full duplex verbindingen en gaan we VPNs gebruiken die ervoor zorgen dat we niet eens in de buurt komen van die snelheid. We willen de laagste pings in games en gaan we VPNs gebruiken die onze piung weer omhoog trekt.
Als je iedereen op één hoop gooit wel, maar de mensen die razendsnel willen internetten of willen gamen is waarschijnlijk een andere groep dan de groep mensen die die via VPN-tunnels wil kunnen werken.
Als je iedereen op één hoop gooit wel, maar de mensen die razendsnel willen internetten of willen gamen is waarschijnlijk een andere groep dan de groep mensen die die via VPN-tunnels wil kunnen werken.
Toch zijn er mensen zoals @Roomkaasje die het niet helemaal begrijpen dan
Roomkaasje in 'nieuws: Mozilla VPN is beschikbaar voor macOS en Ubuntu'
Ik zou eerst een cursus begrijpend lezen neem voordat je bijdehand gaat reageren.
Langzamere snelheden vind ik geen enkel probleem, ik geef ook aan dat de snelheden prima zijn. Het probleem is dat de verbinding regelmatig compleet wegvalt voor 30-60 seconden. Dat heeft niets meer met snelheid te maken. Het is altijd irritant, maar vooral met dingen waar je directe interactie hebt.
Als ik betaal voor een dienst verwacht ik dat er geen structurele problemen zijn. Bij NordVPN zijn die er bij mij wel, bij andere VPN aanbieders heb ik dit niet. Zo simpel is het.
Een week later reageren, maar niet snappen hoe een VPN in elkaar steekt ;)

Snelheid kan prima zijn, maar je zit met latency.
Een VPN is nooit direct, je leidt je verkeer om, langs een externe server, waar je geen controle over hebt

Er zijn niet zoveel aanbieders in de consumentenmarkt die een één op één verbinding aanbieden ( als je je even inleest, zie je ook waarom niet :+ )
Okee, voor iedereen die dit overweegt:
- Mozilla VPN wordt aangeboden door Mullvad (https://mullvad.net/en/)
- De Standaard prijs van Mullvad is 5.- per maand, Mozilla koopt bij bulk in en verdient daaraan
- Linux gebruikers hebben de Mozilla Client natuurlijk niet nodig, VPN's zitten gewoon ingebouwd in elke desktop distributie
Wireguard zit niet standaard in Windows? En MacOS betwijfel ik ook.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 22 juli 2024 16:50]

Nee, Windows en Mac OS hebben geen standaard VPN ondersteuning, behalve PPTP, maar dat raad ik niemand aan.

Op Fedora 33, heb ik in het gewoon 'Network' -> VPN's. Hier een grafische uitleg:
https://www.my-private-ne...-linux-ssl-openvpn-setup/
NetworkManager heeft wel ondersteuning voor WireGuard, maar nog niet in de UI. Als je dat wilt toevoegen dan zal je dit pakketje moeten installeren.
Voor een guide hoe WireGuard met nm-cli te configureren https://blogs.gnome.org/t...eguard-in-networkmanager/
Yes. Dit is een mooie pagina. Deze zoek ik ook altijd terug via de Arch Wiki.

Komt uiteindelijk neer op dit:
nmcli connection import type wireguard file wg0.conf
Ik doelde inderdaad op reguliere desktop gebruikers. Voor servers en nerds kun je natuurlijk NetworkManager gebruiken, maar die zal ik niet standaard aanbevelen aan mensen. Als je weet hoe NetworkManager werkt, dan lees je niet de Tweaker comments voor technisch advies :P
Volgens mij begrijp je me verkeerd. Het VPN menu in de instellingen van GNOME (de desktop omgeving op onder andere Fedora en Ubuntu) is gewoon een GUI voor NetworkManager. En die GUI heeft nog geen WireGuard opties zoals je die voor OpenConnect (Cisco AnyConnect), OpenVPN en PPTP wel standaard hebt.

Maar uiteindelijk heb je gelijk. Als je op Linux zit dan heb je er al voor gekozen dat je wat dingen soms uit moet zoeken.
voordeel: bij mullvad kun je "anoniem" betalen (bijvoorbeeld bitcoin)
voordeel: bij mullvad kun je "anoniem" betalen (bijvoorbeeld bitcoin)
Is bitcoin tegenwoordig anoniem dan ?

Ik moest vorig jaar mijn halve doopceel insturen om 0,00000000.............3 aan te kopen
Bitcoin is toch niet anoniem? Ik heb begrepen dat het per definitie op een open kas-boek is gebaseerd. En dus kan de bitcoin vanaf je aankoop tot je eindtransactie gevolgd worden.
het kan nog wel, bijvoorbeeld bij een bitcoin ATM,tot een aantal jaar gelden kon je tot een bepaald bedrag anoniem kopen, maar inderdaad 1x wat verkopen voor euro's en je bankrekening (en alle info daar aan vast) is te koppelen aan je bitcoin wallet. Je wallet is in principe open, maar heeft (tot je wat koopt of verkoopt) geen koppeling met een persoon.
Het is niet bekend of andere distro's in de toekomst ook worden ondersteund.
Kan iemand dat uitleggen? Het artikel stelt
maakt gebruikt van WireGuard-encryptie.
en we weten inmiddels dat nieuwe Linux kernels WireGuard ondersteunen, dus waarom is het gebruiken van deze (of welke dan ook) VPN niet gewoon een kwestie van configureren?
edit:
Het lijkt er op dat er tools bestaan om deze beperking te omzeilen, maar de Linux+tool is ruim 8MB dus het lijkt me dat deze meer doet dan alleen maar een netwerkconfiguratie toevoegen. Waarom is een VPN opzetten zoveel ingewikkelder dan een VPN-adres/IP-adres, gebruikersnaam en wachtwoord invullen en gaan? Waarom zijn er apps voor nodig?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 16:50]

Er zijn geen apps nodig. Voor jou niet, voor mij niet. Misschien dat ik mijn vriendin zover krijg maar mijn zusje gaat het in ieder geval niet doen. Daarom een app. 8MB inclusief assets vind ik ook niet zoveel trouwens.
8MB inclusief assets vind ik ook niet zoveel trouwens.
Ik zie nu dat het in Rust is geprogrammeerd. Dan val 8MB eigenlijk hartstikke mee. Als het in Python was geschreven zou je waarschijnlijk slechts een paar kB hebben, maar allerlei packages zelf moeten installeren dus wellicht op dezelfde hoeveelheid data (of meer) uitkomen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 16:50]

Ik denk niet dat er iemand een desktop app maakt in Python tegenwoordig. En aangezien het hier om Mozilla gaat had Rust goed mogelijk geweest, maar ze hebben toch gekozen voor C++ met Qt5.

Qt is natuurlijk een van de weinige native cross-platform ui platformen en daar maken ze zo te zien goed gebruik van aangezien je de app kan compilen naar linux, macOS, Android, iOS en Windows vanaf dezelfde code.

Hier kan je de code vinden: https://github.com/mozilla-mobile/mozilla-vpn-client
Ik denk niet dat er iemand een desktop app maakt in Python tegenwoordig. En aangezien het hier om Mozilla gaat had Rust goed mogelijk geweest, maar ze hebben toch gekozen voor C++ met Qt5.
De tool waar ik naar verwees is niet bij Mozilla en wel in Rust geprogrammeerd. Voor zo'n CLI vind ik Python op zich geen slechte keus, maar bij Rust is het makkelijker allemaal in een enkele executable te stoppen. Jij bent waarschijnlijk in de war met de client die in het artikel wordt genoemd, die in inderdaad van Mozilla en zou best in Qt5 geschreven kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 16:50]

omdat een client instellen wel anders is dan server/service draaien :+ en niet iedereen heeft zelf zon optie of kennis
Dus eigenlijk had de titel van dit artikel moeten zijn: "Mozilla VPN client beschikbaar voor macOS en Ubuntu"?
Maar dan komt de vraag: is die client alleen voor Mozilla VPM geschikt, of voor alle VPN verbindingen?
Dacht trouwens dat OpenVPN op linux ingebouwd zat?
Mozilla gebruikt Wire Guard. Volgens mij zit OpenVPN niet in de kernel.
VPN applicaties doen vaak dingen als komen met een lijst van landen (en de bijbehorende gegevens) en het regelen dat automatisch je hele netwerkverbinding stopt met werken als je VPN niet meer werkt. Daarnaast neemt een GUI ook de nodige ruimte in (zeker tegenwoordig).

Ik kan prima een VPN instellen in Linux, maar vind een applicatie waarbij ik simpelweg een net overzicht krijg van de mogelijke servers en er één aan kan klikken iets makkelijker dan dit online opzoeken en ofwel een configuratiebestand downloaden of dit zelf intikken.
Daarnaast neemt een GUI ook de nodige ruimte in
De tool waar ik naar verwees heeft volgens mij geen GUI. Maar zoals ik hierboven al vermeld, is geschreven in Rust.
De vpn werkt alleen op macOS 10.15 en hoger en voor Linux alleen op Ubuntu. Het is niet bekend of andere distro's in de toekomst ook worden ondersteund.
Kan iemand inzicht geven waarom het mogelijk alleen op Ubuntu werkt? Voor de meeste Linux applicaties is het toch gewoon een geval van opnieuw compileren voor een andere distro? En natuurlijk dependencies installeren. Zou daar de crux zitten?

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 22 juli 2024 16:50]

Dat betekent gewoon dat het getest is op Ubuntu, en dat ze een .deb gemaakt hebben die goed werkt en misschien zelfs in de Ubuntu apt repositories zit. Wireguard werkt natuurlijk ook gewoon in andere distro's en waarschijnlijk werkt de app ook prima.
Dat is onzin. Gaat ws meer om dat ze dat alleen supporten.
opnieuw compileren voor een andere distro
Zelfs dat is tegenwoordig volgens mij achterhaald; hooguit opnieuw packagen (e.g. een rpm voor RedHat/Suse/FedoreCentOS, een Deb for Debian/Ubuntu/Mint etc.).
Opnieuw packagen betekent vrijwel altijd wel opnieuw compileren, maar ditmaal met de library versies van die distributie en in een ander eind formaat package.
Zodra het naar NL komt best bereid een beetje premium te betalen en zo Mozilla te steunen
Ik heb zelf op Black Friday Surfshark aangeschaft (gebruik deze dagelijks hier in Indonesie, ook omdat veel websites zoals Binance voor crypto zijn geblokkeerd). Dit is eveneens over Wireguard v2 en gebruik ik op zowel mijn iPhone, Android als Mac/Windows tegelijk. Geen logs en zit buiten de juridische kaders.

Betaalde €50.13 voor 27 maanden en heb nog €20,03 van CashbackXL terug ontvangen. Effectief betaal je dan dus €1,11 per maand. Toch een heel stuk goedkoper dan dit aanbod van Mozilla.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 16:50]

Mja, cashbacks doe ik niet aan. Dat neem ik nooit mee in mijn prijsvergelijking. Als er iets onzinnig is in het leven, dan is dat het wel.

Je neemt Mozilla VPN niet omdat je de goedkoopste VPN wilt maar omdat je een VPN wilt met een goede reputatie (Mullvad), en een organisatie wilt steunen waar je achter staat (Mozilla). De techniek erachter is solid (WireGuard), en de UI is gebruikersvriendelijk (Mozilla).
Da's een koopje. Zelf ff gecheckt maar heb in augustus 2019 €52,05 betaald voor 24 maanden. En krijg nu aanbieding om te verlengen voor €2,07 per maand voor een jaar.
Ben er erg tevreden over. Wel irritant dat Bullguard, wat ik verder voor de beveiliging gebruik me een VPN-abo wil aansmeren. En die blijft duurder.
Plus dat het hele huishouden gebruik kan maken van Surfshark.
"De vpn werkt alleen op macOS 10.15 en hoger en voor Linux alleen op Ubuntu."

Dat is niet helemaal waar: de vpn werkt ook op andere Linux-distro's, alleen worden die (nog) niet ondersteund.
Maar wat is dan het verschil tussen Mullvad en Mozilla VPN?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.